lördag 2 mars 2013


Bokrean 23 februari 1973 och Kungen firar 40 år på tronen


Jag var 18 år. Stort burrigt hår som Jimi Hendrix. Intresserad av Beatles, Benjamin Disraeli, politik och flickor. De två fösta intressena är intakta. Ja, du läser rätt. Inte speciellt intresserade av politik och har inte löst någon bok om politik på 25 år. Däremot mängder av biografier och skönlitteratur. Och någon poesi ibland. .

Quidings bokhandel skulle öppna klockan fyra på morgonen. Det var spänning i luften. Bokrean var för mig en storhet i klass med Julafton eller Nyårsafton. Jag lånade pappas gamla svarta Volvo Amazon och körde ner till stan. Kommer inte ihåg var jag parkerade. Men jag kom ihåg att jag som vanligt kom hem med två kassar böcker. Förmodligen kostade hela kalaset några hundralappar. Exalterad kom jag hem. La mig i sängen och började läsa Anteckningar från ett källarhål. Notes from underground. Och den boken har hängt med sedan dess. Läser om den varje år och känner fortfarande att det skulle kunna vara jag. Det är bara Markurells i Vadköping och Hemsöborna som jag oftare läser om. Trött till skolan. Våldsamma diskussioner på rökrutan där jag missionerade. Sista terminen på Katedral. Fortfarande Sveriges bästa skola. Så blev det studentexamen. Hela klassen samlades i min trädgård. Van Gils kostym från Nordlunds. Gul skjorta. Svart slips med gula lejon på. Fick ihop det med den ouppnåeliga fröken X den kvällen. Sommar. Tågluffning. Denna berättelse ligger på nätet som ett nummer av tidskriften Memoria. 

När jag nu ser mitt stympade biblotek på ca 100 meter, varav 10 meter Beatles, så kan jag fortfarande dra ur det tummade exemplaret av Anteckningar från ett källarhål. Det kostade fem kronor. Och har gett mig upplevelser för miljoner kronor. Och författaren dog samma år som Disraeli. Som jag skall ägna mig åt när jag inte känner att jag behövs i kommunhuset. Och nu funderar jag på om jag skall våga lägga i Magical Mystery Tour i bussens DVD när jag får glädjen att guida Kungen och Drottningen nästa vecka!? Får fundera på det. Fick en ny fin pin med senaste numret av Rojalisten.  Läser att Kungen firar 40 år på tronen den 15 september. Samma dag som prins Daniel fyller 40 år. Jag ser fram emot detta besök i Växjö. Jag skall informera om Växjö och Växjö som Europas grönaste stad. Och mina kommunalrådskollegor skall ge Kungen och Drottningen en fin info om Arenastaden.

Som en 18-årig hippieliknande gestalt var jag redan då helt såld för monarkin. Jag hade givervis läst Gunnar Ungers bok Onkel H:s hädelser – en konservativ stridsskrift. Framlänges och baklänges. Och speciellt den essä som heter Krona eller Klave! Och jag gillade hur Sven Stolpe sågade republikanska relativister och Gudsförnekare.

Nu får det räcka för idag! Ganska nöjd med vad jag skrev ihop på 10 minuter!

Bo Frank
Växjö 20130302