söndag 16 juni 2013

Helt besatt

Är jag ensam om att ha hittat en skatt? SvD. Dagens datum. Det har slumpat sig så att denna tidning sammantaget är den mest läsvärda dagstidning jag någonsin läst. Och då finns Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som ett eko av det förflutna i mitt huvud!Jag menar inte SvD i allmänhet. Kanske, men just denna dag! OTROLIGT!

Första sidan vittnar inte om vilken läsupplevelse detta skall bli, även om reportaget om en ung tjej som fått narkolepsi är lysande och levande! Det hela börjar med Billigers spalt om vår försvar som franstår som en lam anka i ordets rätta bemärkelse, eller snarare om turerna kring artiklarna om varför flygvapnet stod stilla. Sedan kommer tre lysande ledare. Tre kvinnor. Första ledaren om utanförskapet är genial. Och jag förstår att läsa mellan raderna! Skall nog prenumerera igen på SvD! Därefter en bra Brännpunktsartikel! Göran Erikssons kloka synpunkter kring Sifos senaste. En artikel om ungdomars läsvanor – kanske ny era för noveller!? Bra notiser. Fridolin med barn på armen. Han är genial! Delvis. Men en populist också. Vem är egentligen emot att alla unga skulle få gratis kultur-och musikskola. Jag skulle gärna genomföra det. I stället för en ny idrottshall någonstans om tre år!? Problemet med Fridolin är inte brist på bra idéer. Problemet är att han skulle stänga ner svensk ekonomi med sin politik!

Rolf Gustavssons utmärkta krönikor! Hopp i Iran. Bra artikel!  Bra krönika om Camerons problem! Och så om narkolepsin! Superintressant artikel om superteam i företag! Och så till den än större skatten. Kulturbilagan! Oj. Skall spara den! Lars Nittve på första sidan. Han kan shoppa loss på konst för 1 miljard! Billigt med tanke på alla uppblåsta pengar som finns i idrotten! Innehållsförteckningen i kulturdelen är snyggt layoutad! Bra profilreportage. Snygg annons om att köpa verk av Caroline af Ugglas!

En helt fantastisk understreckare om möbeldesign. Lamino, det svenskaste som finns. Vi har fyra hemma. Två i fårskinn och två vinröda med pall! Läsvärd artikel om nya filmer! Snygga bilder! Och så det stora uppslaget om Nittve! Härligt om Anna Larsson! Fina fotorecensioner! Enastående samtal med Torgny Lindgren. Tillhör tillsammans med Göran Thunström de främsta vi har. Nästan i knät på Selma! Bra bok och musikrecensioner. Fint minnesporträtt om Esther Williams!

Utöver detta. En rese och matbilaga. Med läckra annonser. Det går inte att göra en tidning bättre än SVD 20130616. Skall spara den i hyllan. Länge! Jag blev helt besatt! Och fick en litterär idé! Skall ta tag i den politiken är över 2018!

Bo Frank
20130616