onsdag 10 juli 2013

Ventemiglia

Tog den enda vägen till Ventimiglia och passerade Monte Carlo utan att stiga av. Det räcker att ha varit där en gång och sett flärden. Ventimiglia är en småcharmig italiensk liten kuststad. Lite italienskt oplanerad, inte så fint men staden har något speciellt. Bergen reser sig brant upp. Stranden krumbuktar sig och det ligger ett fågelreservat som delar stranden. Priserna är mera på albansk nivå en fransk. På hemvägen sprang vi på en liten bar, där ostkaka, ett glas rosé och en kaffe kostade 4 Euro. Och gott bemötande. Inte det svala franska.

Åt frukost när vi kom till stranden. Där fanns knappt några turister mer än äldre svenska man som vi gick förbi på strandpromenaden. Han kände tydligen ägaren på av hotell Anno i Stockholm och skulle imponera på en kvinna han promenerade tillsammans med! Och pratade om hur politikerna i Stockholm hanterade ombyggnaden av slussen-

På stranden nästan bara infödingar där alla kände varandra. Många generationer badade och stojade. Det skreks som i den värsta Fellinifilm. Om man nästan längtade genast efter ett manus av Bergman där allt följer sin ritual. Vi kom på att vi nog bor i Ventemiglia nästa gång vi har ärenden åt detta hållet. För utforska nya små italienska byar. Jag har varit så många gånger runt Nice. Alla gånger oplanerat. Av en slump. Första gången 1973. Den berättelsen finns att läsa på nätet under Memorias publikationer tror jag. Ventimiglia har den udda charmen som man inte kan sätta fingret på. Möjligen är chosefritt ordet! Efter att ha pressat för länge i solen gick vi till korvkiosken och köpte pizza och öl. Lyckades så somna ett tag bland klapperstenarna.

På vägen till stationen kollade vi på affärer. Var som vanligt nära att köpa skor. Och hustrun har nog redan köpt sin ranson. Men sånt kan man aldrig veta. Den sortens logik anar jag men kan ej fult ut förklara. Jag å andra sidan köper på mig en massa Beatlesprylar som jag inte behöver. Dock ej en enda sådan pryl på denna resa. Besynnerligt!

Tåget hem. Svensk punktlighet stavas numera fransk eller italiensk. I Nice några grader svalare idag. Bara 29. Hem i morgon. Jobbet några dagar. Så sommarledighet i Blekinge i kanske tre veckor. Men man kan aldrig veta vad som bara händer

Nice 20130710

Bo Frank