söndag 15 september 2013

Att läsa i kapp och att vara avundsjuk

Inte ett enda åtagande idag. Besynnerligt. Mötte bara 44 personer på morgonrundan runt sjön. Läste så i kapp veckans inkomna tidskrifter. Svensk natur, Rojalisten, Time, Grönköpings veckoblad och Fokus. Och DN och SvD idag. Läser man alla teater- och musikalannonserna blir man avundsjuk över detta utbud. Men å andra sidan väljer man en annan livsstil genom att inte bo där. Eller? Träffade en Växjöbo i förskingringen på en pub i förra veckan. Han bodde i ett 1700-talshus på Söder. Och beskrev sin del av Söder som att snarare bo i Rottne än på Hovshaga.

DN hade en stort uppslag där man jämför olika familjer/medborgares ekonomi efter årsskiftet nästa år. Saknade som alltid en tabell som visar inkomsterna för olika familjestorlekar som går på ekonomiskt bistånd. Inklusive hyra. Det finns en medveten mörkning av detta. Och där håller media och politik ihop. Det finns gigantiska marginaleffekter mellan socialbidrag och arbete. Regeringens sätt att gå som katten kring en het gröt är att man kan få tjäna upp till ett visst belopp och ändå behålla socialbidraget. Träffade nyligen riksdagsfolk som studerat hur trygghetssystemen fungerar i Kanada. Svårt att hitta ett mer generöst land än Sverige. Gillar idén om ekonomisk utjämning. Men frågan om det i  Sverige är rimliga skillnader mellan löntagare/pensionärer jämfört med människor som aldrig arbetet? En tabell som visat och jämfört hade gett upphov till en intressant debatt.

Kungen 40 år på tronen. Johan Hultberg åkte till Markaryd och kampanjade i stället för att bänka sig i Stockholms konserthus och fira kungen. Det valet hade jag inte gjort, men Johan är flitig. Kungen har gjort det bra under alla dessa är. Och media har som vanligt sin åsikt. Vi skall inte ha någon kung, grevar eller baroner. Ingen samhällsservice i privat regi, inte för mycket köpkraft till vanligt folk. Är det en vårdskandal på ett privat äldreboende så är det dubbelt så stora rubriker än om det skulle inträffa samma sak på ett kommunalt boende. Borde det inte vara tvärtom? Kommunala boende utan profit. Hur kan det då bli vårdskandaler. Anledningen till att vi har synliga vårdskandaler är just det faktum att när det blev tillåtet med privata boenden började man mäta vårdkvalité. Och kommunerna hade aldrig börjat göra kvalitétsprogram för egna boenden.

Regnet tilltar. Fokus ifrågasätter om Reinfeldt tar en tredje mandatperiod. Andra gör lika dant. Jag är övertygad om att det blir mera på allvar om ett år. När folk skall rösta. Skall Sverige kastas in i en rödgrön röra? Och det gäller att tala om för människor som vill proteströsta på sd att en sådan röst kan innebära att mp får ansvaret för flyktingpolitiken! Politik är att ta ansvar. Det finns inga exempel på att det är ansvarsfullt att helt ställa sig vid sidan om. Det gäller både för partier och medborgare!

Alliansen kommer att klara detta. Men inget skall vara för lätt!


Bo Frank
Växjö 20130920