fredag 31 maj 2013

Äntligen sol

Tillbringade torsdagen i Linköping. Ägarmöte med Bixia. Vi vill lite olika saker. Hem till soliga Växjö. Promenad runt sjöarna och Bokhultet. Handlade på Konsum på hemvägen. Höll på att bli påkörd på Storgatan. En ung kille kommer i en ny Merca, som stannade en knapp meter från oss. När jag gick fram till honom började han tjafsa om att Storgatan inte var något övergångsställe. Och att det nog var vårt fel som inte kunde se upp för bilar. Jag tog numret på bilen. Tidigare när vi började vår promenad såg vi en cykel och en övergiven väska. Det var då 10 minuters telefonkö till polisen. Och om jag väl kom fram till polisen denna gång skulle det nog inte hända någon ting. Det besynnerliga var att när jag hade ordväxling med den unge bilföraren så kom det fram en liten kille och viskade något på genom fönstret på passagerarsidan. Hörde inte vad som sas, men bilföraren ändrade plötsligt attityd. Inser att det inte är rimligt i längden med korsande biltrafik över en gågata! Förr eller senare händer det något.

Ett glas rosé och lite lax på vår uteplats. Hustrun och jag spelade ett par partier Scoba. Ett spanskt kortspel. Under dagen några arga samtal om moderaternas inställning i försvarsfrågan och från trafikanter som tycker att det borde vara motorväg mellan Teleborg och Centrum!

Anna Tenje förklarar detta mycket bra i tidningen idag. Plus att Teleborgsvägen är att betrakta som en stadsgata numera. På samma sätt som med  rondellerna kommer människor att vänja sig vid detta. En växande stad kan inte bygga mer gator där det inte finns plats för fler gator. Och bussarna måste komma fram! En medborgarpanel av ivriga bilister som satte sig in i frågan skulle komma fram till samma resultat.

Härlig fredagmorgon! Skall idag ha strategisamråd på Östergatan. Dagens tema är utvecklingen av Arenastaden. Vi blir knappt 100 personer och programmet är bra! Sedan på möte om ev Teknikens hus i Växjö!

I morgon lördag skall jag prata på SNF:s riksmöte i Växjö. Skall bli kul att se hur Carolina Klüft fungera i sin nya roll som moderator! Söndagen ägnas åt moderat gruppmöte i Dädesjö! Jag önskar alla läsare en trevlig helg.

Bo Frank

Växjö 20130331

torsdag 30 maj 2013

Diverse vassa kommentarer och upplösningen av dramat med kommunanden

LO och sossarna är smarta. De tävlar med sd om att hetsa mot arbetskraftsinvandring. Men de har rätt i en sak. De kriminella arbetsgivarna som exploaterar folk klarar sig undan rättvisan. Regeringen passiv. Tycker att regeringen skulle göra upp med sossarna om detta och om flyktingmottagandet. Idag styr extremliberalismen det mesta inom detta område!

Sommarvärdarna i P1. Extremvänstern, lite kultur och idrottsprofiler i skön förening. Och en och annan borgerlig socialist!

Det första jag gjorde idag på morgonen var att mata anden som häckar vid kommunhusets entré. Såg en massa små gula bollar titta upp. När jag kom tillbaka efter lunch var det uppbrott. Mamman och hela tolv små bollar traskade iväg från kommunhuset! Fan! Jag hade möte genast och ville inte göra mig till åtlöje på stan genom att leda tåget. Följde dock de tretton från kommunhuset hela vägen till Storgatan genom allén på Västra Esplanaden. Såg dem korsa Storgatan. Mamman måste ha en idé om hur hon skulle fixa detta. Två av de tolv var inte riktigt starka. Så mycket såg jag. Har också en annan idé. Är denna and anpassad till staden och evolutionen? Ungarna kläcktes igår. Varför drog anden mitt på lunchen idag? Och inte på morgonen, på kvällen eller på natten? Min teori är att anden skulle varit mer utsatt på andra tider. Av måsar, kråkor och andra farligheter! Kanske var mitt på dagen med alla mäniskor och bilar ett skydd från andra djur/fåglar. Att homo sapiens skyddade de små?

Vet någon vad som hände mina änder?

Bo Frank
Växjö 20130529



onsdag 29 maj 2013

Public service vilseleder

Jag vägrade vara med i morgonekot idag. För att inte ge mer lök på laxen när det gäller upplopp och s k segregation. Inte ett ord om detta i ekot och varför jag vägrade vara med. När en önskad person inte kan nås säger man att man har utan resultat sökt vederbörande.  Men när en person vägrar underordna sig s k Public service och talar om motivet för detta så tiger man.  Varför mörkar man sanningen? Jag blir mer och mer fundersam kring vad jag anser vara en egen politisk agenda hos Public service. Både centralt och lokalt. Jag tar en medveten politisk risk. Men i den mån jag har något samvete så kommer jag aldrig att hyckla. Just give me the truth. John Lennons ord ringer i mina öron.  Och f ö var John Lennon ingen generös person!

Bo Frank
Växjö 20130528

tisdag 28 maj 2013

Nedkomsten

Vi har blivit farmor, sa Marget Thatcher om sig själv när hon fått sitt första barnbarn. Och jag kan nu säga att vi har nedkommit. Kommunanden mitt i stan har idag kläckt sina första barn. Såg det när jag var och matade henne på lunchen.

Växjö 20130528

Bo Frank

Bra möten

Brå igår. Brottsligheten minskar i kommunen. Drickandet bland ungdomar minskar. Tendenser till ökad droganvändning. Effektivt och bra möte. Polisen lovar ökad synlighet i Araby.

Bra kvällsmöte med Duluthianer.

Vanlig tisdag fm med diverse gruppmöten och arbetsutskott. Beslutade på ren trots att fortsätta lördagsbiljetten på bussarna.

Har i em diverse möte om flyktingmottagande, företagande och så träffar alliansen alla ordföranden.  Har skolkat mig ifrån Avfall Sveriges stora middag på Östergatan. Skall gå långpromenad i stället!

Både Carin Högstedt och jag har antagits som sommarspanare hos SmP. Det skall bli kul att läsa alla bidrag som publiceras. Min spaning är som vanligt lite ovanlig.

Aftonbladet konstaterar att kristdemokrater är mer intresserade av sex än vänsterpartister. Och OECD visar att svenskar är näst lyckligast i världen efter australiensare.  Och det sista måste självfallet tillskrivas alliansen.  Och lyckligast bland de lyckliga är således kristdemokrater!

Sossestyrda KF ger vd gigantisk avskedssumma. Och sossar styr Konsum på alla nivåer. Varför? Varför väljs inte jag som mångårig medlem in i den regionala styrelsen? Eller någon annan moderat? Di kallar uppstädningen Röde finansbaronens svåraste uppdrag. Anders Sundström. Misslyckad industriminister. Men en av sossarnas tungviktare. KF skall tillbaka till rötterna. Betyder det att det Konsum skal knytas än närmre partiet? Kommer ihåg en gång på OBS-tiden då en trogen medarbetare bar på ett sossemärke på jobbet en vecka före valet!

Vårt landsting höjer skatten. Och det är väl inge fara så länge man inte skiljer ut sig från genomsnittet. Annie Lööf skriver om smartare vård i Sverige i Di. Bra artikel.

Bo Frank
Växjö 20130528

måndag 27 maj 2013

Lite av varje

Ännu har ingen ringt om bussfilerna på Teleborg. Syftet är snabbare kollektivtrafik. Och folk lär sig att planera sitt åkande. Två samtal om helgen. Att det var trevligt allt det kommunen gör. Och ett samtal om nedskräpning. Båda samtalen lika berättigade!

Fick idag också min sjunde förfrågan att medverka på Almedalen. Den andra som handlade om att berätta om Växjös byggande. Kanske inte riktigt seriöst och ringa meds så kort varsel. Säger nej av lite olika skäl. Det främsta skälet är att inte åka ifrån min fru när vi för en gångs skull är lediga. Fick ännu en förfrågan om att medverka i radions P1. Sa nej.  Vill inte medverka till att trigga igång debatten om utanförskap och bränder än mer. Och är kritisk till att det finns partier som vill göra partipolitik av detta. Har också på lunchen matat min and som ligger o ruvar mitt i stan. Och gett den frisk vatten i en skål vid sidan om där hon ligger. Undrar vilket ansvar han tar? Har konsulterat ett antal experter i ämnet. Anser att VÖFAB och Tekniska nämnden har ansvaret. Men som vanligt faller väl det hela på kommunstyrelsens uppsiktsplikt.

Intressant läsning i DI idag som har en hel bilaga med Framtidens kvinnor. Det handlar om ledarskap. Nytt Rut-avdrag för pensionärer? Det tror DI idag. På samma uppslag som det skrivs om att det saknas 155 kvinnor för att möta EU:s styrelsekrav, finns en auktionsbild från Bukowskis. Zorns, Hindar, två yngre damer helt näck! Och Zorn och hans kompisar slapp dras i genusdebatten.

En debattartikel i DI borde få igång Sm:s ledarskribenter. Statliga generaldirektörer opinionsbildar mot regeringen med krav på enklare planprocesser och färre överklagandemöjligheter. De har rätt i sak!
Nu till brottsförebyggande rådet!


Bo Frank
Växjö 20130527

Härlig ny arbetsvecka

Läste SmP. 06.00. Och Ola Gustavsson har fortfarande inte fattat ett dyft! Man kan inte välja vilken tid på dygnet man är kommunalråd eller ledamot i en bolagsstyrelse. Och omröstningar i en bolagsstyrelse där man går emot ett ägardirektiv skall heller inte förekomma. Gillar man inte att genomföra ett ägardirektiv så lämnar man styrelsen.

F ö trevligt att läsa om alla aktiviteter i helgen. Känner spontant när jag gick fyra timmar o pratade med folk på stan i lördags att människor trivs. Och människor med utländsk bakgrund är oftare än gamla Växjöbor mer angelägna att komma fram och prata. Det är dock inget nytt fenomen.

Har idag de vanliga måndagsgöromålen. Ärendeberedning. Uppvaktningar. Lunch med damerna som fixade vår energikonferens. På em brottsförebyggande råd. På kvällen en liten delegation från Duluth. Skall också prata lite miljö för dem. USA:s flagga redan hissad. Tillsammans med EU-flagga, två svenska flaggor och Växjöflagga. Prydligt och enligt regelboken.

Bland alla mina åkommor förutom hypokondrin finns också kontrollbehovet av att veta hur vädret blir. Är inne flera gånger om dagen och kollar vädret, Och det ser ju ut att bli bättre och bättre. Denna vinter är den längsta jag upplevt. Trots Mexico och Kanarieöarna. Det är skönt att kunna röra sig utomhus med bara skjorta eller kavaj. Och utan regn!

Bo Frank
Växjö 20130527  

söndag 26 maj 2013

Sprängkraft

Kan det vara bättre än att köra bil i regn och att lyssna på God morgon världen?

Regnet hann före oss till Blekinge. Och loppis var bara skräp. Körde inom Maxi o köpte grillkol. Före mig i kassan. En supertatuerad gentleman i 30-årsåldern med piercingar över allt. I sällskap med en dotter? Ca 11 år. Flickan som såg undernärd ut lekte med en mobil. Plötsligt säger mannen. ” Din satans jävel , stoppa ner mobiljävlen annars slänger jag mobiljävlen på golvet och låser in dig i bilen”. Måste få koppla av en dag i månaden. Beslutade att inte ta bilnumret, ringa Soss och polisen. Varför? Kom fram till att jag skulle bli än mer frustrerad över att veta att inget skulle förändras. De var säkert redan kända. Och jag vet hur systemet fungerar. Finns inget att ta på i en anmälan.

Grillade i lätt duggregn. God morsdagslunch. Kunde ej klippa gräset. Läste SvD från pärm till pärm. Hittade en diktsamling av Sylvia Plath i bokyllan. Hittade av en tillfällighet den starka dikten I gips! Är det någon mer än jag som upptäckte att det måste handla om Frida Kahlo!!?? Måste hitta tid för att se om denna teori stämmer.

Tillbaka till Växjö. Det fortsätter att regna. Stryker och lyssnar på favoritprogrammet filosofiska världen. Lyssnar på nyheterna. Mp att gratulera. De har tvingat på alliansen en flyktingpolitik som alla jag känner ogillar. Och samtidigt hånas alliansen och moderaterna i synnerhet. Och samma mp vill bilda regering med s som har en mer realistisk/restriktiv syn på arbetskraftsinvandring! Jag fattar ingenting.

Och Fridolin hissas av media. Inte konstigt. Man vet ju var media har sina sympatier. Inte är det för alliansen. Flummet fortsätter med friår, sänkt arbetstid. Alla skall förverkliga sig själva. Men vem skall dra in pengar till vården om alla flummar runt och förverkligar sig själva? Och hur fn skall Löfvén acceptera detta? Det gör de inte. Mp är bara så heta på att komma in i en regering att de struntar i principerna.

Bo Frank
Växjö 20130526

Framgång och fiasko

Ett ganska ointressant fullmäktigemöte på regionförbundet. En ”allmänhet”. Så styrelse med Växjö Flygplats. Och det har ju framgått av media vad som avhandlades där. Det som inte framgick var att en enig styrelse beslutade att uttala att Växjö flygplats vill utveckla trafiken med Ryan Air.

Så Linnéuniversitetets årshögtid som av började på konserthuset och avslutades ute i M-huset. Som vanligt välorganiserat och av hög klass. Talen hade kortats ner till antalen. Allt så bra det bara kunde vara. Hann på nattkröken med en sväng på stan med goda vänner. En sak som ”störde” när bussarna med festdeltagare från Växjö och Kalmar körde ut till Campus. Kalmar FF hade ställt upp sin röda turnebuss mitt i blickfånget. För att riktigt håna Växjö. Tur att inte kommunen förfogar över några JAS-plan att dra en sväng över Kalmar! Men det gör ju å andra sidan knappt försvaret heller.

Uppe med tuppen på lördagen. Det var segt. Åt frukost med min kollega från Kalmar. Gick på stan och kollade in Vårstad som hade obeskrivlig tur med vädret. Mottagningen i kommunhuset och minglet där var dock ett totalfiasko. Det kom knappt en enda människa. Och få prövade elcyklarna utanför, på gatan. En kvinna kom dock fram och tyckte att det skulle vara gratis att ställa upp sig på loppis. Och varför inte.

Efter lunch ny runda på stan för att prata med folk. Växjöborna är ett bra folkslag.  Det händer mycket i Växjö alla dager på året! Och människor som är tillresta säger samma sak.

På Teleborg på middag hos goda vänner. Uppenbarligen strul med bussarna på lördagskvällen. Nu hoppas jag att vi hinner före regnet så vi kan kolla på Loppis i Ronneby och klippa gräs!

Bo Frank
Växjö 20130526 

fredag 24 maj 2013

Griffel

Rotaryfrukost. Man blir upplyft när man kan börja en arbetsdag med så trevliga människor och god frukost! Bara surdegsbröd som fattas. Och Grapejuice. Så kommunalrådsmöte mede fullmäktiges presidium. Vi delade upp sommarens representation i samband med fotbollen. Nils drar det största lasset och är en stor tillgång för kommunen.

Så körde vi alliansens budgetberedning fram till lunch. Hämtade äntligen bilen efter krocken. Satt halva eftermiddagen med Ekot och Studio 1. De påstår att Araby är Sveriges  mest segregerade stadsdel. Och jag har ingen aning om de har rätt! De var intresserader av att högstasdiet flyttats och hade en sorts konstig vinkel att det vara ett moderat sätt att flytta problem!? Fattade inte logiken i deras resonemang. Det märks klart och tydligt var journalister hör hemma på den politiska skalan. En av dessa började för ett halvår sedan samtalet med att säga att han inte alls delade min politiska uppfattning. Hur proffsigt är det för en som jobbar på public service? Nåväl, de som frågade ut mig igår var väl rätt OK utom i ett avseende. De skulle naturligtvis fråga om det blir kravaller i Växjö!? Och vad svarar man på sånt? Media älskar bråk och kravaller. Som i sin tur triggar igång mer bråk. Det var vad en mediaforskare sa i P1 idag på morgonen. Och så är det. Och Jan Myrdal, som har massmördaren Stalin som favorit, uppmanar ungdomar att storma Rosenbad! Denne man mede huset fyllt av böcker är ju t o m tokigare än stenkastarna!

Så till Griffels 20-årsjubileum. Med hustrun. Det var en höjdarfest. Det var en ära för mig att få säga några ord till Jonas Björnlund som jag följt sedan han var ordförande i studentkåren på Teknikum i slutet på 80-talet. Alla dessa ordföranden man följt t ex från studentkåren. De har lyckats. Liksom ridtjejer. Som tidigt lärt sig ta ansvar, styra upp och jobba.

Griffels fest var en höjdare. Man är ju ibland tvungen att utstå en del tråkiga förpliktelser också.

Och Öster vek ner sig. Och idag träffar jag Johan Persson i Växjö. De kan behöva något att glädja sig åt i Kalmar!

Sitter fredag morgon på jobbet. Klarblå himmel. Mötena avlöser varandra hela dagen. I em och ikväll Universitetets årshögtid. Inledning i konserthuset. Sedan härlig middag på Campus med glada människor i stora skaror. Synd att man i Växjö har övergett fracken. Gillar att klä upp mig ibland.

I morgon är jag i elden med Vårstad. Dock ledig mors dag! Förra året bjöd min kollega i Mexico City alla mödrar på ett par timmars Paul McCartney på stora torget! På mors dag!

Är inne på Pauls hemsida varje dag, men den närmsta konserten i sommar är i Polen! Och London. Och så en herrans massa i USA och Kanada!

Bo Frank
Växjö 20130524

onsdag 22 maj 2013

Någon riktig anka

upptäckte jag inte i någon av tidningarna. Men väl en ruvande and mitt i stadsvimlet. Förser den med mat och vatten. Den stackars gräsandsonan ligger 25 dagar och ruvar. Och hur skall ungarna komma till närmsta vattendrag när det är så dags?

Fullmäktige var en städad tillställning igår med en god stämning. Många förundras över att Carl-Olof Bengtsson sex år efter sin avgång känner behov av att leda socialdemokraterna i fullmäktige. Han stod för tre interpellationer igår. Och hade lösningen på alla skolproblem, hur kommunhuset borde byggs om och hur kommunstyrelsens budget borde utvecklats.

Alliansgruppen hade Fru Fortuna  (tre osäkra mandat ) med sig igår och vann de få omröstningar som uppstod. Kan hålla med oppositionen om att vi inte har en bra rutin för att i god tid kunna sänka kostnader för byggen. Tidsnöd skall inte vara avgörande för besluten

Förundrad över debatten kring våldsverkarna i Stockholmsförorterna. Som vanligt försöker vänsteraktivister i skön blandning med kriminologer försvara det faktum att fattiga människor vandaliserar varandras egendom. Och kastar sten på polis och brandkår. Oacceptabelt. Och som vanligt får vandalerna och deras försvarare mer utrymme i media än offren. De skötsamma som lyckats knega ihop till en bil.  Där många knappt har råd att fullvärdesförsäkra.

Tidigt på jobbet. Åkte så ut till Södra för att invigningstala på en konferens. Tillbaka till kommunen. Upptäckte att PM hade kalvlever på menyn och lunchade med en kompis! Satt så med budgettexter och svarade på mejl och telefonsamtal. En 95-årig dam på ett äldreboende som hade det tråkigt och ensamt ringde mig en gods stund för att ha någon att prata med och få ut lite frustration över tillvaron. Just ensamhet. Och bara se andra som är dåliga runtomkring sig. Och personal som känner att de inte har tid att prata. Kunde man lägga in det som feriearbete för ungdamar? Att ha tid att gå långsamt och att prata? Det slår aldrig fel. Sitter man inne för att för en gångs skull läsa handlingar så ringer det stupalöst. Men har nu på äldre dagar lärt mig att inte åka på alla puckar och inte springa på alla billar. Väntar nu på uppvaktning från IOGT. Och ikväll mat och vin med kommunens hedersbelönade. En årlig tillställning! Måste hem och byta upp mig i klädväg. Ser tvärsöver gatan Växjö Fria Gymnasium som är tillbaka från någon resa. En skola som lyckats med det mesta som t ex att tillfredsställa ett skolverk och vinna priser i ungt företagande.

Bo Frank
Växjö 20130522 

måndag 20 maj 2013

Blågult hela dagen

Härlig känsla att vinna VM. Att se Prins Daniel och vår premiärminister på läktaren. Och slippa en massa huliganer. Och mera blågult idag. Delegation från Ukraina som besöker oss. Och en annan delegation från Vietnamn tas emot av stadens Lord Mayor.

Bara ett besök på morgonen. Snabb ärendeberedning. Rotarylunch på Statt. Fortfarande varmt och skönt att gå på stan. Gick avsiktligt ut så jag kunde gå långsamt Storgatan fram och tillbaka och prata med folk!

Det mullrar av åska. Och sossarna mullrar för att vi tänker fortsätta att stödja fristående förskolor! De vill som vanligt att kommunen skall ha monopol på allt. Och de misstror allt vad företagande heter.  Och de gillar inte lågprisflyg.

Skall ikväll på moderaternas förbundsstyrelse. Är nu inne i en vecka som i princip är 7Eleven alla dagar inklusive lördag. Så kommer mors dag som en räddning….

Bo Frank
Växjö 20130520

söndag 19 maj 2013

Vid dagens slut

Gick runt sjöarna vid lunchtid. Glasflaskor och skräp lite över allt. Det är bedrövligt. Skall sådana marodörer ha rösträtt? Eller pensionspoäng? Härligt att gå i lätt duggregn. Och lagom till vi kom hem så kom regnet allt snabbare. Och AIK supportrar. Några redan fulla. Och hela samhället är för slappt i sin inställning till supporterkulturen. Från fotbollsförbundets ledning och neråt. Man blir beklämd nör man har hört både Lagrell och hans efterträdare uttala flathet.

Hörde ett annat resonemang på radio om besparingar, när jag satt i kommunhuset i lugn och ro. Hur kan det komma sig att socialister av olika slag tror att man kan komma ur en ekonomisk kris genom att dela ut pengar som inte finns? Och varför är det alltid högerpartier som måste städa upp efter vänsterns utsvävningar?

En annan iakttagelse. Hur man sköter politiken i kommunerna.  Det är ingen tillfällighet att de kommuner som har bäst betyg, bäst i Fokus och bäst näringslivsklimat är borgerligt styrda. Genom det skatteutjämningssystem som finns så är det inte så att borgerligt styrda kommuner har väsentligt mer resurser. Man har en annan inställning. Och i vissa kommuner har man inte hört talas om kommunala förskolor, kommunal hemtjänst eller kommunala särskilda boenden. Och i de kommunerna vinner man inte val på att avskaffa dessa system. Det handlar om politisk mognad. Där ägnar sig politiken mera åt mål och uppföljning. Jag tror dock att det vore bäst med ett sorts ”idealtillstånd” där kommunen sköter 50% av all service och så får medborgarna välja vilken andel som skall öka. Detta ser vi inom skolans värld. Och jag gråter inte för att kommunens gymnasieskolor genom fria val ökar sin marknadsandel. Då har man lyckats. Och Katedral är kommunens bästa skola! Det var den redan på min tid.

På kommunen var det tyst och ensamt. Annars brukar det finnas en och annan som tycker att jobet är roligare än att vara hemma.

Öster förlorade. Nu är jag oroad. Det är bara att konstatera. Hela Östers ekonomi bygger på att man inte belastar skattebetalarna än mer! Hela upplägget bygger på att Öster är kvar i högsta divisionen och konsoliderar sig!

Gillar Östers lagkapten. Och hoppas o tror att Öster skall kunna klara ut detta! Jag tänker inte gå in i omklädningsrummet och tala om vad som skall till. För det begriper jag inte. Men jag begriper att det ser mörkt just nu.

Skall ikväll grilla en svensk köttbit och se hockeyn. Men först arbeta av dagens telefonlista på människor som måste prata med världens snabbaste KSO. Kanske skall gå till val på motsatsen? Den mest eftertänksamma och slöa!?

Bo Frank
Växjö 20130519

Baksmälla

Lyxigt att ta bilen in till Continental för att köpa färska frallor. Man kan gå bakvägen innan de öppnar. Och hängde på låset till Pressbyrån när de öppnade klockan 8. Enda stället i hela Ronneby där man kan köpa rikstidningar! Inget att klaga på i SmP. Rätt läsvärd hela tidningen. Men SvD blir tunnare.

Frukost i en trädgård som badar i sol.

Tänk att promenera i T-shirt och bli varm efter fem minuter. Tog vår vanliga mil. Sällan man möter någon. Blekingar är inte mycket för motion.

Diverse trädgårdsarbete och så lunch på bryggan. Och det hände sig att vi badade. På självaste pingstafton. Kan inte påminna mig att jag doppat mig en pingstafton förut. Vi somnade på bryggan och utan den starka ostliga vinden hade det varit hett. Nu perfekt.

Kom upp lagom till andra perioden av hockeyn. Vattnade landen. Grillade och åt ute. Bänkade oss som många andra framför TV:n. Har aldrig varit med om att det varit så många bra låtar. Gillade Frankrike och England.

Gjorde inte om gårdagens misstag. Använde öronproppar för att inte bli väckt av alla dessa fåglar. Hur skall Naturvårdsverkets bullertalibaner få bort dessa?

När jag kom ner till köket vid 6-tiden på morgonen förstod jag att naturen fått  en baksmälla av den otroligt rusiga pingstaftonen. Det mullrade från havet. Himlen blev svart. Datorn ville inte ladda sig. Vi packade ihop och körde till Växjö. Älskar att köra bil i regn och lyssna på God morgon världen. Alltid lika hemskt att höra hur nästan alla kvinnor torteras i Afrika genom att könsstympas. Har någon koll på om detta sker i Sverige? Kommer ihåg att det blev ett Herrans liv när Nyamko Saboni villa dra i detta för några år sedan.

Alliansen 10% efter de rödgröna. Och jag säger som alltid. Vi kommer att ha samma situation i riksdagen efter valet. Sd vågmästare. Och i höst kommer norska Höyre att bilda regering med Framstegspartiet. Fast de har ju tvättat sina kläder mycket mer än sd i Sverige.

Hör hur media stör sig på Carl Bildt. Det gör inte jag. Gillar att han kör sitt race. Ogillar dock starkt hans brist på miljöengagemang. Men det är många som har den bristen. Inte minst många toppfigurer i näringslivet! På sitt sätt är många människor som försäker vara föredöme i det lilla bärare av en högre moral än alla som figurerar i Dagens Industris Weekend. Där kan man drömma sig bort i sinnlig lyx och inte behöva besväras av den verkliga värld som folkflertalet upplever. Undrar om Löfvén kommer att prata klimat och överlevnad när han åker med storfinnansen på hemligt möte i stället för att gå på prinsessans bröllop?

Nu skall jag gå till jobbet en stund. På sommaren slipper man frysa där!

Växjö 20130519
Bo Frank

lördag 18 maj 2013

Hänryckningens tid

Detta av Tegnér skapade uttryck känns overkligt påfallande när man sitter fredagen den 17 maj nere på bryggan. 24 grader varmt vid åttatiden på kvällen. Vindoften från det kupiga glaset blandas med doften av nyslaget gräs och balsampoppel.

Kom hem från Stockholm på torsdagskvällen och såg senare delen den spännande matchen mot Kanada. Man skall aldrig ge upp. Gick för första gången o bara kavaj och skjorta till jobbet igår, fredag. Var där strax innan sju. Timmen innan de andra kommit är guld värd. Och det går att fixa och läsa hur mycket som helst. Förts nu hann jag skicka in skadeanmälan för krocken 3 maj. Läste i tidningen att Ulf Hedin blivet upphöjd till kultur- och fritidsnämndens ordförande. Och precis som Ulf antydde, att en ny simanläggning med kommunen som finansiär finns inte på kartan. Läste också en förvillande artikel om att servicelinjen skall komma tillbaka. Och det stämmer inte. Det handlar inte om en ny servicelinje! Kostnaderna för trafiken exploderar. Vi kommer inte att ha med de kostnader som utmålas för 2015 i budgeten! Vi måste banta. Vi är heller inte överens om den fördelning som finns för kostnaderna för den nya bussdepån. Ingen kostnadspost har ökat så snabbt i kommunens budget som kollektivtrafiken. Vi är uppe på mer än 10% om året.

Ringde stadssekreteraren i samordningskansliet. Buller. Börjar bli rejält trött på regeringens oförmåga att hantera bullerproblematiken kring nybyggnation. Har pratat med alla möjliga ministrar. Och regeringen accepterar att inte myndighetschefer kommer överens. Jag skulle sparka dem! Hela Sverige följer vårt ärende Limnologen. Få människor vet hur extrema naturvårdsverkets syn på buller i stad är. De accepterar inte att det utanför husväggen finns ljud som motsvarar normal samtalsröst. Alls stadsutveckling i Sverige håller på att avstanna.

Besökte på fredagmorgonen ett företag som konsultar kring passivhus. Jag vill att vi skall pröva att bygga Sveriges första bostadshus i Växjö med internationell passivhusstandard. Inom ramen för de kostnader vi kan hantera. Södras tennishall är ett av fem godkända passivhus i Sverige. Jag blev rätt övertygad om att detta är möjligt i Växjö. Och dessa hus är vanliga i Tyskland. Åt så lunch med en god vän. Under eftermiddagen uppvaktades jag och Stefan Bergström av föräldrar och personal från fristående förskolor som var oroliga för sina ersättningar. Och det begriper jag. Vi måste göra om hela systemet så att de känner en långsiktig trygghet. Ifrågasätter också en resursfördelning som per automatik ger extra resurser för att en förälder är utlandsfödd!? Och hur gör man i kommuner som inte har några kommunala förskolor över huvudtaget. Där fungerar det ju en rätt bra!

Jag tycker att vi hade ett bra samtal. Men man vet ju inte hur det uppfattas av de som uppvaktade oss. Vår ambition är att säkra framtiden för de fristående förskolorna.

Körde så ner till Blekinge. Denna underbara dag. Klippte gräset. Och vattnade grönskaslandet. Rädisorna som jag satte för en vecks sedan hade redan kommit upp. Otroligt. Och jag tyckte att jag såg lite grönt där jag satt lite blomfrön. Magnolian känns osvensk i sitt ensamma majestät. På en del stammar har rådjuren farit fram. Sitter nu framför det gamla skrivbordet. Ensam upp vid sex. Småfåglar äter frukost på den nyklippta gräsmattan. Röda och gula gullvivor kantar buskarna. Utplanterade pelargoner håller på att ta sig igen efter en natts frost för tre veckor sedan. De ståtliga och åldriga kastanjerna i allén är lika sångsamma som bokträden. Ekarna ohjälpligt efter. Körsbärsträden står fortfarande i full blom. Inga kattugglor i år. Det har varit katastrofal brist på möss  Av 100 holkar i trakten har bara 4 tagit i anspråk av ugglor som just kläckt färre ägg än vanligt. Det blåser friskt tidigt på morgonen. Vinden tar fatt i ölandstokarna, vars grenar fortfarande känns nakna. Som om de inte fattat att det är pingst. Kanske därför de fått sitt namn. Några små båtar ger sig ut. Män som skall pröva fiskelyckan. Eller kanske bara ge sig ut i gatten för att hitta sillstimmen som kan dra in helt nära land. Och det är speciellt at dra sill. Att få fyra fem sprattlande sillar åt gången! Men nu är båten inte ilagd så det blir inget med det! Dags att väcka liv i hustrun och ta en långpromenad. Kanske till stan och tillbaka för att köpa tidning och färskt bröd.

Blekinge 20130518

onsdag 15 maj 2013

Från det ena till det andra

Har åkt upp till Stockholm idag. Tåget upp denna gång efter som det passade bättre. Underbart att frossa i tidningar och att läsa ikapp. Förvånad över Ola Gustavsson. Gillar man inte att vara med i en styrelse som har att göra med Ryan Air så är det problem!

Det är nyhetstorka. Tre lokala media har tagit upp att Brottsofferjouren vill ha mer pengar. Och jag kan ju inte börja lova pengar ur en budget som inte ännu finns.

Sol i Stockholm. Snabb promenad till Ingenjörshuset på Malmskillnadsgatan. Skall prata på en konferens om Växjös framgångsrika bostadsbyggande. Kommer åter igen att lyfta frågan om bullertalibanerna på Naturvårdsverket. De verkar bestämma över regeringen och inte tvärtom. Kommer att beklaga mig för Attefall idag. Åter en gång.

Skall så knalla upp till Söder på gemensamt Alliansgruppmöte i SKL. Ikväll middag på stan med sonen, sonens flickvän och sonens moder. Skall bli trevligt!

Läser om debatten oljeutvinning på Antarktis. Detta måste stoppas. Carl Bildt borde ta tag i detta. Och alldeles för många människor bara skiter i tillståndet på jorden. Alla kan göra något! Och vissa måste gå före. Utan att bli förlöjligade av t ex lokala media! Jag blir så trött över att det finns för många människor som bara skiter i allting. Och som inte tar sin del av ansvaret.

Lite glad över att vi nästan är klara med vår budget. Nästa torsdag skall vi finslipa de sista texterna. Och jag är lite spänd över kommunexamen på fredag. Då kommer Fokus betygssättning av alla Sveriges kommuner!

Bo Frank
Stockholm 20130515

tisdag 14 maj 2013

Heja Löfvén och Gunilla Carlsson

Putsat fönster. Otacksamt. Promenerat. Läst en massa dagstidningar. För kallt för att sola en stund vid Växjösjön.

Löfvén har slängt ut en person från partistyrelsen som har en tveksam syn på judar och på jämställhet. Bra! Sossarna är smarta och framstår som mer återsamma när det gäller synen på det som har med flyktingpolitik och invandring. Vårt partis nuvarande linje funkar inte eftersom det inte är vad svenska folket tycker.

Gunilla Carlsson får hård kritik. Inte konstigt. Halva SIDA befolkas av människor som har en röd världsbild och som vant sig att kunna göra vad som  helst med svenska biståndspengar. Vem minns inte alla miljarder till röda diktaturer som levt kvar sedan Palmes dagar. Det finns en uppfattning om att det inte är legitimt med en moderat minister som kör en bra biståndspolitik. Och jag skall lägga lök på laxen. Jag accepterar att man tar från SIDA för att betala ökade kostnader för flyktingmottagandet. Men alla vet vi att pengarna skulle göra större nytta utanför Sverige. Och jag skulle vilja veta hur stor det av det svenska biståndet som är att kommunala socialbidrag går till människor i andra länder. Det är sådant man inte får forska om eller ställa frågor kring. Då är någon där med rasiststämpeln.  Jag gillar Gunilla Carlsson av olika skäl. Ett är att Gunilla är tillgänglig och ger uppmuntran.

Öster vann igår. Värmen kommer. En härlig men jäkligt tuff arbetsvecka. Och man  har ingen aning om glädjeämnen och bekymmer som kan dyka upp.

Nästa helg har vi moderatstämma. En stämma som förhoppningsvis säger ja till Nato. Får också tillfälle att byta några ord med vår partisekreterare. Undrar om han lever  under samma åsiktsförbud som Tobias Billström?


Bo Frank
Växjö 20130414

fredag 10 maj 2013

Lite otursförföljd eller oskicklighet egentligen

Onsdag kväll bjöd på en trevlig middag med Soul Signs. Verkligen trevliga grabbar. Och musikaliskt väldigt allmänbildade.

Åkte torsdag morgon ner till Blekinge. Hustrun ansluter i kväll, fredag. Som väl var hade Växjö gardencenter lite sättpotatis kvar. Och en del annat. Satt en stund i solen när jag kom fram.

Så jordfräste jag landet. Satte potatis. Tre veckor senare i år än förra året. Och klippte gräset. Klippon startade på första draget. Borde ha tagit en del mossa, kalkat och lagt på gödning. Men nu är det inte så. Och inte ett fruktträd beskuret. Och den del löv kvar i buskar. Klar med allt vid sjutiden. Och efter första glas vinet lyckas jag med konststycket att skära med på en kvarglömd fastklistrad glasskärva som jag inte sett i skymningen på diskbänken.  Skar nästan av fingertopparna på höger hands långfinger och ringfinger. Spolade handen i panik med kallt vatten. Blodet forsade. Tog så en blöt handduk och virade in fingrarna och hel handen. Det blödde igenom! Virade runt en handduk till. Tur att jag hade druckit ett glas vin. Annars hade jag satt mig i bilen och kört in till akuten och till Karlskrona. Funderade på att det var nog under 0,2??? Chansade på att grannen som är läkare var hemma. Och det var hon. Och hade tejp o en del annat hemma. Så klistrades såren ihop och det slutade blöda. Gick tillbaka ett par timmar senare och visade upp handen. Trodde jag skulle förblöda tidigare. Och nu var jag övertygad om att fingrarana var så hårt tejpade så att de behövde amputeras. Men det klarade sig. Jag gick tillbaka och såg den eländiga hockeyn. Och drack mer vin för att ta bort smärtan i fingrarna. Försökte bli trött genom att läsa om Strindbergs Ett skärkarlsliv. Men jag blev bara mer och mer vaken. Och fyra började det värka i fingret. Samtidigt som varenda jäkla näktergal i trakten hade årsmöte utanför sovrumsfönstret. Det var värre en fullmäktigdag sammantaget. Äntligen tidningsdag. Åkte in o köpte SvD, Sydöstran. SmP fanns inte idag! Duschade med vänster hand. Gick en morgonpromenad på ca timmar. Fick snabbt en tid på vårdcentralen. Doktorn var inte hemma idag. De omtejpade fingrarna. Tar nog en vecka innan jag kan göra allt jag brukar. Bestämde mig för att sitta i solen och läsa tidningar, en moderat rapport om brottslighet. Och läste lite i gamla budgettexter. Snart 6. Skall in till Maxi och hämta min lilla vackra fru vid tåget.

I kväll blir det premiär för grillning. Hittade tjocka, fina, svenska entrecote. Och svenska jordgubbar. Doften av svenska jordgubbar kändes lång väg. Dessvärre fanns det bara israeliskt nypotatis. De hade lovat moln och regn idag. Men det har varit klarblå himmel!


Blekinge 20130510

Bo Frank




tisdag 7 maj 2013

Gruppmötesmåndag

Många ärenden på kommunalrådsberedningen. Några luktade mycket pengar ut! Au-beredning. O nästa au är inställt eftersom vi är på Öland och gör budget. Gick på ett glest Rotarymöte. Gladdes dock över föredraget. Unge matteamanuens från Lnu som gav sin syn på matteundervisningen som den inte bör vara och hur den bör vara. Superlärorikt.

Plansamrådsmöte efter lunch. Intressanta föredragningar. Diverse små möten. Trevligt gruppmöte på bibblan. Riktigt bra möte. Pratade budget.

Det surrades lite om partiledardebatten. Reinfeldt trött? Jag tyckte att han medvetet gav plats för de andra. Och socialminister Hägglund i Växjö. Evighetsföljetongen med telefoner på rättspsyk fortsätter. Och ministrar i Sverige kan inte ändra lagar! Obegripligt.

Det värsta i Sverige f n är bullernormerna. Och det andra är bullernormerna. Och så möjligtvis kostnaderna för arkeologi. Inte konstigt att det kostar att bygga när alla särintressen kan staplas på varandra.

Min stora chock igår var dock inbjudan till Parkanderdagen i Ljungby. Konferensarrangören, Strålfors, hade lyckats mede konststycket i Sverige 2013 att ha 10 manliga föredragshållare i rad!!! Inte en kvinna. Men de serverar säkert snittarna. Blev upprings av Strålfors infochef som vänligt men inte trovärdigt förklarade varför det blivit som det blivit. I min värld kan man dock påverka slumpen genom att man bestämmer sig för att man skall ha kvinnor och män. Men vi behöver bara se på Gota Medias ledar- och sportredaktioner! Även de som skall bevaka klarar inte jämställdheten. Konstigt att man gör det i radio och TV. Har säkert att göra med att statens och politikens genustentakler spökar i bakgrunden. I kommunhuset betraktas jag som lite av en omvänd taliban när det gäller dessa frågor. Det uppskattas av många men inte alla.

Och Sverige klarade knappt Lukasjenkos röda drängar. Svenska tränarna utstrålar inte entusiasm. Tror inte att sensorn på dörrarna på konserthuset skulle ge utslag så de öppnades.

Idag tisdag morgon. Glad och pigg. Stämplade in 06.45. En härlig dag ligger framför mig. Allt kan hända eller inget. Stortrivs med mitt jobb. Och det märkliga är att jag blivit bättre på att hantera varje liten eller stor motgång så jag får extra kraft framåt. Problem triggar!


Bo Frank
Växjö 20130507

söndag 5 maj 2013

Mera Öland

Soligt och blåsigt på Öland. Förstår dem som är både hel och halvbönder. Man är under oket,  men fri att planera sina dagar. Skulle gärna bo på Öland. Borgholm, kanske t o m Mörbylånga eller ett hus nära havet. Öland är speciellt. Men börjar få allt svårare att köra över bron. Min svindel. Och långt till sjukhus när jag får hjärtinfarkt. Alla fåglar har kommit. De följer snarare kalendern än vädret. Och Johan Persson på bild i Barometern varje dag. Dock inget vårtecken. I Barometern kör de fortfarande den gamla stilen med reportage kring första spadtag. Härliga promenader i naturreservat vid havet. Och på andra platser på ön. God fiskmiddag. Skymning allt senare. Gosar med vildkatt som fått ungar. Den stryker sig kring den gamla trötta hunden som låter den vara. Och hästarna väntar på sitt hö.

Gammal stendöv katt som skriker nästan hela natten. Domnar så och hör samtidigt katten skrika. Och hustrun påstår att jag håller valtal i sömnen. Kanske är det så.

Lämnar Öland i hyrbilelen tidigt på morgonen. Lite stel i nacken. Nästa bil blir en högre bil. Men det måste ju finnas någon som klassas som miljöbil. Inte ens bil får man välja själv som kommunalråd. Fått en del samtal om den synnerligen dålig ledare i SmP. Det värsta lågvattenmärke jag sett. Och det blir ett svar på detta. Borde nog inte svara på detta!? Det måste ligga någon annan frustration bakom. Tänker inte offentligt skriva vad jag anser om SmP:s ledarredaktion. Det är ju dessutom bara nördar som läser ledare. Men denna Grönköpingsledare har gått över gränsen. Den är otrevlig i tonen och innehåller angrepp på enskilda personer.

Tillbaka i Växjö. Yrkeskriminella kör svarta BMW på Bäckgatan och parkerar bara hursomhelst. Det börjar bli vanligt. Ger upp 12 min telefonkö till polisens växel. Går och handlar. Glada och trevliga människor på stan en sen söndag em. Blir stoppad av tre personer. Som vill prata vardagsproblom. Motorcyklar som låter. Folk som tigger. Och att det är skräpigt på stan. Frustrerande att kommunalrådet inte egentligen kan göra något allt. Än värre att regeringens inte kan det heller utan är slavar under utredningsväsende och tjänstemän.

Ber också alla medborgare om ursäkt för försenade svar på mejlen. Min mejl fungerar inte riktigt. Och det är inte första gången. Det betyder att jag måste skjuta uppsaker till morgondagen. Och det gillar jag inte. Gläds åt att lyssna på filosofiska rummet. Ett av mina absoluta favoritprogram. Och Öster förlorar igen. Det är ju själva fn!

Skall  nu läsa ikapp lite tidskrifter. Och åka och titta till ett hus i stan som jag lovat. Fixa lite ute och inne. Kommer kanske hem till partiledardabetten. Hoppas min partiledare är glad och backar upp sina ministrar till 110%!

Bo Frank
Växjö 20130505


Påkörd igen

I början på året skulle jag köra till Öland. På vägen dit blev jag påkörd bakifrån. Igår skulle jag köra till Öland igen. Och blev påkörd bakifrån. På Mörners väg. En man körde in i mig när jag stod stilla i en kö. Och jag blev så knuffad framåt och in i framförvarande bil. Och den bilen i sin tur in i en annan. En liten seriekrock. Räddningstjänsten kom på någon minut. Senare ambulansen. Och efter 20 min kom polisen. Full insats. Jag blev som förra gången lite stel i nacken, men var tvungen att åka till Öland på studs för att sköta viktiga privatsaker. Och länsförsäkring är fantastiskt. De ordnade snabbt det mesta på telefon och jag kunde åka och hämta en bil på Avis och fortsätta.

Vackert och varmt på Öland. Den varmaste dagen hitintills. Vilket inte säger speciellt mycket just i år. Promenad med hund. Utfodring av hästar. Specialmat till hund och katt. Skymning. Hemsk hockey på TV.

Uppe sex. Morgonpromenad till brevlådan med hunden. O ytterligare en sväng. Nästan vid nollan idag. Fåglarna pigga och glada. Det är väl bara flugsnappare och svalor som inte kommit ännu. Harar i drivor på de skira åkrarna. Läste Barometern. Det lär bli personstrid inom m inför valet. Det verkar inte som en del moderater i Kalmar vill vinna valet. Skall man göra det måste man ha en kandidat som drar. Svårare än så är det inte!

Öland 20130504

fredag 3 maj 2013

Frågor till Carin Högstedt

Den som har makt har ansvar. Såg igår på TV två kollegor uttala sig för att man inte skall ta emot ensamkommande flyktingbarn. KSO i Landskrona, fp, och ”Alla älskar Stig” alias Stig Henricsson i Fagersta, v. Stig Henricsson är landets mest populära vänsterpartist och har sänkt kommunalskatten två gånger. Intressant att få reda på om Carin Högstedt anser att Stig är rasist? Eller om han hotar välfärden?


Bo Frank
Växjö 20130503

torsdag 2 maj 2013

Lite reflektioner


De första reflektioner jag läste var Burkes. Tror jag var 16 år. Och den engelskan var inte lätt även i en ganska modern Pengiunupplaga. Det var dåtid. Idag domineras nyhetsflödet av KU, överskottsmål och tvångslag för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Helt övertygas om att Reinfeldt inte hade en aning om detta. Egna erfarenheter. Jag kan omöjligen ha koll på vad 6500 personer gör i minsta detalj. Men rent teoretiskt skall jag enligt uppsiktsplikten ha koll på allt som händer i kommunen. Och det fattar ju var och en att det är omöjligt!

Överskottsmålet. Jag och alliansen resonerar som Storbjörks gamla kompis Karl-Petter. Man behöver inte ha överskott varje år. Det räcker att man har det under en tidscykel.

Och flyktingmottagandet. FP driver på i denna lag. Och ett av de få ställen där fp har KSO, Landskrona, där är fp emot denna. Alltså,  det finns en spricka mellan oss som lever i verkligheten som sätter klackarna i backen och regeringen som inte känner några gränser för Sveriges åtagande. 

Suzanne skrev en bra artikel i Expressen idag.  Vår lagstiftning är sjuk i ordets rätta bemärkelse. Grova brottslingars integritet är större än våldsoffrens. Vi behöver ministerstyre i Sverige! På många områden styr lägre tjänstemän regeringen. Kan ge många exempel på detta!

Får vara nog för idag!

Bo Frank
Växjö 20120502 

Ensamkommande flyktingbarn

Har just blivit uppringd av Ekot med anledning av att regeringen nu vill lagstifta om att kommunerna skall ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag vet inte om inslaget kommer med. De fick inte de svar de förväntat! Jag sa ja till förslaget! Och motivet är följande.

Principiellt är det helt fel. Men i praktiken helt nödvändigt. Om jag förstår det hela rätt tar Malmö emot 50% av alla ensamkommande flyktingbarn i Europa!! Det är inte rimligt att inte fler kommuner tar emot ensamkommande. I många fall rika m-styrda kommuner! Att regeringen nu tvingas ta till detta har dock att göra med att många kommuner anser att Sverige gått i taket när det gäller det totala flyktingmottagandet. Och där finns det två vägar. Att prata om det förbjudna, de s k volymerna eller att staten kraftigt ökar ersättningarna för det generella flyktingmottagandet. Tror man måste göra både och. F ö stolt över att Växjö tog initiativ till att ta emot ensamkommande flyktingbarn!

Bo Frank
Växjö 20130502

Grattis Lotta


Läste i tidningen att Lotta drog 400 till 1 maj tåget. Fler än Löfvén gjorde i Lund som är en mycket större stad. Fast fyra hundra är å andra sidan mindre än halva antalet medlemmar bara i Växjö! Så det är ingen rusning till tågen. Men media är inte så noga. Det s k studentupproret som radion kör med som storsäljare vid sidan om städningen var drygt 100 studenter som  mejlade. Av 26000.

Idag är det dags att lämna in deklarationen. Och märkligt nog är det omöjligt för vissa politiker att sätta en debattagenda som visar att Sverige har näst högsta skattetrycket i världen och världens högsta marginalskatter. Och det behövs för att betala världens högsta bidrag. Men man kan vända på perspektivet. Rent teoretiskt skulle en riksdagsman i Sverige med hemarbetande hustru och 9 barn (och f ö helt utan andra tillgångar) vara berättigad till kompletterande socialbidrag! Då kan man fundera på om glaset är halvtomt eller halvfullt. Har riksdagsmannen för lite betalt?
Tillbaka till Lotta. Som sig bör talade hon om att alla skulle få det bättre. Men enligt SmP:s utmärkta reportage lovades inget konkret för Växjö kommuns del. Och det var nog klokt. Och på så sätt är Lotta rätt klok.

Bo Frank
Växjö  20130502



onsdag 1 maj 2013

Mossig plakatpolitik

Brukspatronen Thorvaldsson lovar 70 miljarder för att ordna 100 000 nya jobb! Att inte detta enkla konststycke gjordes av s när de hade makten? Eller av sossarna i Grekland och Spanien innan  de körde dessa länder i botten!?

Varför är sossar bäst i opposition? Var kommer de 70 miljarderna ifrån? Ingen lär fråga. Det är första maj. Det bara refereras utan kritiska frågeställningar!

Jag är som värst när jag sitter inne och är stormförkyld. Jag som aldrig är sjuk. Men oavsett. Jag gör det jag skall göra. 

Jag är lite elak. Tror inte att ens AB kan fixa 100 000 nya jobb på studs. Men jag är helt övertygad om att Sverige inte kan byggas på att det blir lika bra att leva på bidrag som på arbete! Världen är dessvärre så grym att det behövs incitament. Sådan är människans natur. Få anstränger sig lite extra om det inte lönar sig!

Bo Frank
Växjö 20130501 

Kungens födelsedag, Valborg och femårig bröllopsdag

Meningslöst för alliansen att inleda budgetsamtal med s. De ville hellre profilera sig och ville bara komma överens om höjd skatt. Höjd skatt när kommunen under 8 år gått med 700 miljoner i överskott och inte behövt att spara egentligen förrän nu?

Gjorde m isstaget att knalla runt sjön på slutet av dagen alldeles för tunt klädd. Kände genast att det bara skulle vräka fram en dunderförkylning. Och den kom, eskalerade och har väl ännu inte nått sin kulmen på morgonen den första maj.

Åkte så traditionsenligt till goda vänner i närheten av Klavreström. De bjöd på en fantastisk middag där allt var egenodlat och skjutit på egen mark och hemlagat. Imponerande och gott! Dryckerna var dock inhandlade! Och min hustru frossar som alltid i ostkaka och bakverk. Traditionsenligt firande vid badplatsen. Roland Nyberg hölls sitt ett hundrafjortonde tal i rad eller något liknande. raditionsenligt. Välmenande. Med papperslappar som fladdrade. Sedvanligt magnifikt fyrverkeri. I säng strax innan 2.

Bo Frank
Växjö 20130501

Röd dag!

Det är väl dessvärre inte gångbart att avskaffa 1 maj som röd dag. Får väl glädjas åt att alla andra ”röda” dagar är borgerliga.

Första maj i P1 är vänsterns dag. Utan debatt. Annat var det igår då Kungen skulle ifrågasättas. Var finns de kritiska frågorna om vänsterns gigantiska misslyckande att leverera välfärd och frihet? Vänstern har ett försteg som De nya moderaterna inte lyckats knäcka. Det teoretiska vänsteridealet om att göra anspråk på att vara bärare av ett mer rättvist samhälle tilltalar fortfarande många, utom dem som fått känna på hur rättvisan piskat oliktänkankande och skickat dem i fängelse. Där den sociala ingenjörskonsten drivs till sin absoluta spets måste människors tankar, värderingar och liv korrigeras. I många delar av världen kallas fängelser för korrektionsanstalter. Vi som är borgerliga har samtidigt inte alltid formulerat en vision om hur frihetens goda samhälle ser ut. Paradoxalt nog för att borgerlig ideologi utgår ifrån individen och inte massan. Att individen kan ha egna ideal, egna visioner för ett gott liv. Därför blir det svårt att beskriva det goda samhället eftersom det betyder olika saker för olika individer. Det är moderaternas och borgerlighetens uppdrag att hävda att det goda samhället måste bygga på den enskilda och goda människan. Men att också begränsa friheten rejält för människor som  inte är goda. Hallickar och människosmugglare, oseriösa företagare, allehanda kriminella och våldsverkare. Alla som kränker en annan människa. Att samhällets institutioner balanserar individens och samhällets makt. Socialister anser att individen är ofullkomlig och egoistisk. Liberalen ser bara goda människor. Och klassisk konservatism ser människan som en blandning av gott och ont.

Vad jag vet och har lärt mig av historien är att de demokratiska välfärdsstaterna alltid uppvisat ett godare samhälle med mer jämlikhet än de socialistiska experimenten som skall korrigera människan och där resultatet blivit det motsatta. Faktum kvarstår. Vi som inte vill likrikta människor måste formulera en frihetens ideologi för alla människor som ett svar på de röda vilja att korrigera människan. Arabetarrörelse? Som om alla människor vore lika när alla egentligen är olika. Det leder bara fel när man ser människor som en klump som är oförmögna att hantera sitt eget liv. Därför misslyckas också vår integration. Vi öser pengar istället för att ge ett eget ansvar.

Arbete. Politiker har i decennier talat om att det uppstår arbetskraftsbrist i Sverige och andra länder. Samtidigt har arbetslösheten ökat. När jag som relativt insatt inte tror riktigt på detta och inte kan förklara det för mina medmänniskor. Då är det svårt att sälja in. Sant är dock att alliansen har gjort Sverige mer sysselsatt än någonsin. Förtidspensioneringen har minskat, förvärvsgraden ökat, militärtjänsten har försvunnit. Och Sverige har som bekant en extremt hög invandring. En majoritet av dessa invandrare kommer inte ut på arbetsmarknaden i brådrasket. Och inte underlättas detta av våra generösa bidrag, retroaktiv föräldrarförsäkring,  flerbarnstillägg och liknande. Det skulle vara intressant att veta hur stor arbetslösheten hade varit i t ex Spanien om de hade haft samma flyktingmottagande per capita som Sverige? Med dagliga skandalreportage i Sverige om hur arbetskraftsinvandrare exploateras av fifflande arbetsgivare och yrkeskriminella blir det svårt att sälja in en sund arbetskraftsinvandring till Sverige. Regeringen och mp borde fundera på det. Och inte bara köra hej och hå! Och paradoxal nog är det näst intill omöjlig för t ex rika kineser och att få visum och uppehållstillstånd för att starta företag i Sverige. Besökt igår ett IT- företag i Växjö som vittnade om krånglet med att anställa personer utanför EU! Ett seriöst företag. De seriösa motarbetas och skurkarna går fria!

Flyktingmottagandet är en realitet. Och vi skall vara generösa, men inte på bekostnad av en integration som inte fungerar. Och jag tycker det är djupt tragiskt att inte Sverige kan leva upp till vårt åtagande att ta emot de mest ömmande fallen, FN:s kvotflyktingar. Det stora flyktingmottagandet har i praktiken utestängt denna grupp. Ett problem är dock att debattläget är strypt i Sverige för att diskutera nyanser i ett generöst mottagande. Det blir för mycket av antingen eller. Sverige har världens mest generösa mottagande och det mest rättssäkra bedömningssystemet. Ibland måste människor dock avvisas. Då får polis och myndigheter kritik för att man följer ett regelverk som beslutats av en näst intill enig riksdag. Folk reagerar mot detta.

Näsan rinner. Inga dagstidningar. Det blir vare sig demonstration, Växjölopp eller fotboll idag!

Växjö 20130501

Bo Frank