söndag 30 juni 2013

Förhinder

Skulle kört till Öland eller till Blekinge idag. Men min förkylning drog in lika snabbt som  en tsunami. Och när jag är förkyld är jag sur och grinig. Det blev sängen hela fm med Godmorgon världen och tidningar. Och hustruns omsorger om att jag skulle ha varmt på mig. Kusnis Anastasiate med honung förgyllde tillvaron. Finns att köpa på Gusto och Johanne!

Hör statsvetare spekulera om valet. De har inte större kunskaper om detta än du och jag. Eller en professor i matematik. Helt klart är att det gäller för alliansen att ladda om. Också intressant att notera att frågan om regeringsduglighet i form av klara block verkar vara med betydelsefullt för alliansen än för väljarna. Fast allt kommer att ställas på sin spets veckorna innan valet nästa år. Min erfarenhet av alla valrörelser sedan 1970 och studier av teoribildningar ger vid handen att valet är klart sedan alla röster räknats. Och det gäller att inte få en för tidig formtopp. Tidigare om åren var moderaterna bäst mellan valen. Nu är sossarna bäst mellan valen. Fast ingen vet vad de står för! Det enda som känns lite oroande är att media verkar vara lika sugna på regeringsskifte som när man dissade GP 2006. Fast Reinfeldt är svårare att dissa. Vet inte vad som skulle kunna få honom ur balans. Skulle inte hålla på med politik om jag inte tillsammans för mina partivänner/alliansvänner hade siktet inställd på att vinna. Det går all tävling ut på. Att mobilisera till EU-valet blir lite lättare för oss i länet som har två kandidater på listan. Det ger en liten fördel! Men det är tufft. När knappt vi som är heltidspolitiker knappt kan identifiera partiskiljande åsikter i EU-valet, hur skall då andra kunna göra det? Det är enklare att ange länderskillnader! Vi får helt enkelt köra detta EM som ett provval inför SM i politik! 

I Växjö skall vi nagla fast sossarna vid deras idé att lägga ner flygplatsen. Detta skulle i ordets rätta bemärkelse vara en katastrof för jobben och företagsamheten. Och för turismen. Alla vet att flygplatser i landsbygd bygger på subventioner. Vi lägger 300 miljoner till tåg och bussar i länet men bara 10 till flygplatsen. Detta vill sossarna plocka bort med följden av att flygplatsen då skulle gå i konkurs. De försvarar sig med att detta är en långsiktig målsättning. Men alla vet hur orealistiskt detta är. Det andra är att de vill förbjuda flygbolag utan svenska kollektivavtal att landa. I praktiken en nedläggning av flygplatsen. Skulle man överföra detta resonemang på sjöfarten skulle Sveriges hamnar få stänga! Vad säger Leson om detta? Varför inte skriva under eget namn om man är politiker och håller på med webbkomnentarer!?

Så mycket kommentarer kring visselblåsarna. Vad som gör det hela suspekt i mina ögon är att de inte verkar ha ett gott syfte om man så hoppar av till diktaturer efter fullgjort uppdrag. Och hur den internationella vänstern kan hålla en misstänkt våldtäktsman bakom ryggen är en gåta. Vad som händer med visselblåsare i Ryssland kan man ju bara spekulera kring. Alltså ryska sådana.

Vad är då dagens höjdpunkt? Middag med några av våra ungdomar. Och den helt utflippade Beatlesfilmen Magical Mystery Tour som går på TV ikväll! Jag gav Kungen ett ex av denna film under ”vår” bussresa i Växjö i våras. Om det var till fördel för Växjö kommun är tveksamt.

Bland mejlskörden idag fick jag ett tackbrev från en av ungdomar från veckan då jag och Ulf Hedin träffade ungdomar från Funkibator. De skulle förmodligen testa om jag är lika snabb på att svara som jag skryter med. De gillade Hedins påhitt på Ulf´s blogg. Det många dock inte vet om Ulf är att han är den som man absolut skall ha med sig om man går en tipspromenad. Då går det inte att förlora!

Just som vi skall gå till Konsum för att köpa lite saker så börjar det regna igen! Och det vore värre att sitta inne och sura och v ara förkyld om det  vore 30 grader och sol! Växjö är inte så dumt!

Bo Frank

Växjö 20130640

lördag 29 juni 2013

Bra och dåligt i Fokus

Begrep inte den långa artikeln om Anders Borg. Är dock helt övertygad om att han har de känselspröt som behövs för att vinna valet!

Gillar alltid Malin Siwes krönikor. Och att Fokus kvoterar alla citaten. Män och kvinnor. Och tror till skillnad från Fokus att Anders Borg driver igenom kvotering till bolagsstyrelser. Tror dessutom att detta är klokt. Och bra för bolagens lönsamhet att få ett en mera komplett styrelse! Läste också artikeln om flyktigvågen som kom av sig. Detta gäller dock inte Växjö!

Så Monica Zetterlund i ny skepnad. Under hela 60-talet, 70-talet och 80-talet var Public Service och sossarna samma sak. Hemskt att regeringen fortsätter sossepolitiken med TV-avgift! Är det förenligt med de mänskliga fri- och rättigheterna att behöva betala avgift för en appartur som kan förmedla bild och ljus? Skall detta betalas så skall det väl vara över skattsedeln.

Läser en intressant artikel om det nya stjärnskottet Taiye Selasi som har självaste Toni Morrison som andlig gudmor. Skall läsa hennes bok! Hoppas jag inte blir lika besviken som när jag skulle läsa Saide Smith´s Vita tänder. Fattade ingenting av denna kultförklarade bok!

Visst var Fokus en tjock historia. Men inte kvalitetsmässigt! Saknar också att man inte lyckas hitta Den stora nyheten. Det borde väl kunna funka en gång i månaden? Eller!

På stan syns det fler och fler Fifabilar. Härligt. Barometern skriver jättemycket om Dam-EM. De har dubbelt så många biljetter sålda i förköp jämfört med Växjö. SmP skriver knappt en rad om detta? Hur kan man göra två så helt olika redaktionella bedömningar? Jag bara frågar?

I Växjö regnar det. Igen. Höst?

 Bo Frank

Växjö 20130629

Typisk sommardag i Växjö

Såg den långa filmen om Ray Charles på TV igår. Har missat den tidigare och hyr aldrig DVD av princip! Och ont i halsen! Precis när man trappar ner på jobbet lite så kommer denna skit! Läste också i kapp alla tidningar igår. Läste i Smålänningen att min kollega i Ljungby varit i Bryssel. Samtidigt med mig! Visst, vi sågs i parlamentet. I Ljungby är det fortfarande en stor nyhet om en politiker lämnar kommungränsen. Och jag kämpar för att få en notis i SmP när jag åker någonstans och håller förerdrag. Men icke sa Nicke. På torsdag åker jag till Aix-en-Provence för att tala på en jättekonferens om inleds av chefen för Internationella Valutafonden, Christine Lagarde. Jag är väl den talare som står lägst i rang, men kan dock kalla mig för borgmästare när jag lämnar landet. Nils Posse är Lord Mayor. Vilket passar bra. På en reslig greve som gör sitt jobb med värdighet och glimten i ögat!

Det lär säkert komma insändare från någon småskuren Ljungbybo som undrar varför Wiesel måste lämna landet. Och där tillåts de tre kvinnliga kommunalråden att kallas för kacklande hönor. Problemet i Sverige, som  jag skrivit om i decennier, är motsatsen. Att för få politiker p g a bristande språkkunskaper och självförtroende tar plats på den internationella scenen. Hade vi inte gjort detta i Växjö hade vi inte varit där vi är idag. Jag uppmuntrar alla politiker och tjänstemän som vill ut och delta i internationellt samarbete. Har aldrig någonsin sagt nej! Och skall väl skriva en insändare till Smålänningen. Där anses det vara näst intill fördärvligt att åka så långt som till Växjö!

SmP idag hade det bästa reportaget på länge där text och bild samspelar. Dimtillverkaren och tillika årets företagare. Som utöver detta jobb har ett samhällsengagemang som vore värt en extra artikel! Tog genomförkyld en sväng runt sjöarna. Många som  ville prata idag. Om allt ifrån skitiga soffor i Linnéparken till hur det skall gå för Myresjöhus Arena om Öster torskar! Det är sällan någon frågar om kommunens långsiktiga visioner för stadens eller landsbygdens utveckling.

Och kantarellerna på Stortorget kostade 250 kr kilot. Det lär sjunka närt alla arbetsamma asiater ger sig ut i skogarna! Ganska lite torghandel idag! Och vädret i Växjö! Precis som vanligt! Skurar och strax under 20 grader! Det som Qatars landslag gillar! Garanti att det aldrig blir mer än 35!

Har p g a opasslighet mest gått runt och stökat i lägenheten. Vädrat kläder, tvättat dunkuddar och småfixat. Och de var vana vid frågan på Stadium om var de billigaste tennisbollarna fanns. De har så jäkla trevlig personal! Liksom Claes Ohlsson. Kommer dock inte att följa med upp till Grand Samarkand. Vi måste göra ett ryck igen för att hjälpa centrumhandeln. Alla politiker är överens om, det! Frågan är bara hur Växjö kan vända en internationell trend. Jag vet att vi kan göra detta. På sikt. När hela stationsområdet är klar 2020. Då kommer vi att ha Sveriges mesta attraktiva city! Jag lovar! Däremot är det inte acceptabelt att det tagit så lång tid att rätta till gatorna efter att fjärrkylan lagts ner. Och med sossarnas budgetförslag hade det inte funnits så mycket som en kopek eller pesetas till stadsutveckling! De har satt en ära i att vilja rusta ner centrum! Förmodligen av brist på kontakter med företrädare för handel och fastigheter!

Är orolig för Lammhult. Man får 10 villor i Lammhult för samma pris som en i Växjö. Lammhult är i mina ögon ett fint ställe att bo på. Men kommunen måste göra en kraftansträngning. Ungdomsenkäten visar på större negativ inställning än t ex Braås. Jag kommer personligen att försöka identifiera vad kommunen kan göra bättre. Och är dessutom rejält oroad över Folkets Hus. Det dras igång ett bygge där det inte finns en budget för verksamheten. Det kommer inte att gå runt!

Braås. Volvo gasar igen. Frågan är om inte Volvo i Braås ligger både först och sist i konjunkturcykeln! Braås har flyt nu. Skolan har blivit bättre! Det händer saker. Och Stellas ostkakor firar nya triumfer! Också SmP idag! Finns att köpa på Johanne också. Det är bara vin som fattas på Johanne!

Nu till nästsprayen, läsglasögonen på och sedan Fokus från igår. Sedan skall jag göra mitt bästa i köket! Det blir sås med mycket grädde och ett ekologiskt Fair-trade vin från Syd-Afrika! Köper nästan uteslutande Fair-Trade och ekologiskt! Just detta med att alla klan göra något! Skulle inte komma på tanken att köpa en banan som inte är ekologisk! Man kan välja det som gör skillnad!

Bo Frank

Växjö 20130629

Avipixladfakta

Så fort det dyker upp webbkommentarer med den avsändaren så vet jag att jag har rätt. Ibland är livet enkelt.

Bo Frank

Växjö 20130628

fredag 28 juni 2013

Brysselfunderingar och lite annat

I thought differently.  Det var mantrat Arnolds bejublade tal i parlamentet. Hur skulle en österikare som bara kunde åka skidor bli världens ”starkaste” man? Hur kan en kroppsbyggare bli skådis? Hur kan man bli skådis om man heter Arnold Schwartzenschnitzel? Hur kam man bli guvenör om man är skådis? Hur kan man bli miljökämpe om man ör konservativ? I thought differently?  Luften vi andas är varken liberal eller koinservativ!

Har nog aldrig tidigare hört ett tal som jag nästan helt kan återge utan minnesanteckningar. Om Arnold var uppmuntrande så var EU:s energikommissionär Oettinger desto dystrare. Tysk och CDU:are.  Hans svar till alla oss som ville ha en tuffare klimatprofil och ett erkännande av den lokala nivåns betydelse för energiomställning var en räcka av problemställningar han såg framför sig. Att vissa gamla länder i öst prioriterar ner miljön på bekostnad av ekonomin. Att en annan grupp länder hellre ser mer pengar till andra åtgärder än sådant som har med energi att göra. Och så varnade Oettinger för hur parlamentet kan se ut med fler högerextremister efter valet som inte vil att EU skall göra något alls. Och det är möjligt att Oettinger inte har mandat att göra mer just nu, men han var väldigt sval. Och om ett år har vi kanske en annan, mer positiv energikommissionär.  Jag tror inte heller att den nuvarande ansvarsfördelningen mellan kommissionärerna är optimal för att se miljö- och klimatfrågor ur en ekonomiskt hållbart helhetssyn. Och man behöver bara se hur de som jobbar med klimat och miljöfrågor har sina kontor i Bryssel jämfört med de som arbetar med jordbruk och industri!? Och EU:s jordbrukspolitik stjäl pengar från viktigare utvecklingsområden. Och hur övertänkt är beslutet om tullar på kinesiska solpaneler?

I parlamentet exkorterars man av frackar i glänsande kedjor. Förr smiddes stål för att bekriga varandra. Föredrar nog kedjorna trots allt. Hela EU är som en turkisk basar. Trots allt en härlig smältdegel av människor. Och enskilda initiativ kan alltid få genomslag. Liten tuva stjälper stort lass! Fem myror är fler än 3 elefanter. En kollibris vingslag startar en tsunami. Den som gör något kan förändra världen. Och att göra något driver alla som håller på med politik. Fast för många verkar vara inställda på att göra så lite som möjligt. Eller ingenting. Då blir man inte ovän med någon. Och att komma överens. Det finns inget enklare än att komma överens. Men om vad? Att komma överens om fel saker kan vara förödande. Margret Thatcher sa att konsensus är det värsta ord hon vet. För henne var det liktydigt med  att franska socialister skulle bestämma över England. Det är trots allt spännande att på gräsrotsnivå ändå kunna var en kugge i en europeisk och internationell diskussion. I stället för att sitta hemma och klaga på att inte någon gör något. Jag känner dock för mycket att jag är ”någpn”!

Och man väljer själv om man skall göra något. Och då gäller det att se till så att alla får chansen. Var glad över att träffa ungdomar igår som sommarjobbade via SIPS Funkibator! Sponsrat av kommunen. Självklart kan också ungdomar mede funktionshinder uträtta saker. Tänka, agera, arbeta och göra världen bättre. De allra flesta vill och kan göra gott om de blir synliggjorda!

Avnjöt igår kväll en sen middag efter långpromenaden. Därpå följde en 15 år gammal studioinspelning med Paul McCartney. Gillade mest hans gitarrsolo i Gershwins gamla härliga Summertime! Och tillbaka till Botswana och damernas detektivbyrå.

Fick en del kommentarer om hur jag skall rösta i EU-valet efter SmP;s ledarstick idag! Och jag skall självfallet rösta på Oliver. Jag gillar ju närodlat. Och Oliver lär komma dit eller något liknande inom en inte allt för avlägsen tid!

Telefonsamtal idag om varför Växjö skall lägga pengar på sjöarna.  Fast efter en kvart var vi överens! Fick samtal om uteblivet övergångställe i Högstorp. Och om hur politiker kan vara så ”dumma” så att de vill lägga pengar på nattöppna dagis! Fast det ringer säkert någon som hävdar motsatsen.

Fika i en halvtom kommunalrådskorridor. Var på Sosse-Konsum och handlade bröd och ost till oss som var där. Skall nu läsa i kapp en del tidningar. Och så lunch med Årtets företagare i Växjö. Vi delar alltid ut detta pris veckan efter midsommar.

Växjö 20130628

Bo Frank

onsdag 26 juni 2013

Workshop på Regionernas hus

Var i god tid för min workshop på regionernas hus. Som vanligt bland de första. Kände de flesta av mina medpanelister sedan tidigare. Vi är som ett kringresande teatersällskap av likasinnade. Kanske det är det som är problemet. Tror faktiskt inte att världens ledare har en susning om hur vi skall kunna t oss ur klimatkrisen och den ekonomiska krisen. Det är inte lönsamt att minska på dyr fossil konsumtion. Moderaternas kristdemokratiska grupp i parlamentet bromsar. Industrin har för stort inflytande. Många tror att det blir värre efter EU-valet. Då kommer det med all säkerhet i en massa extremister i EU – parlamentet som skiter i miljön och vill att EU skall lägga sig i så lite som möjligt. Och som sagt, de borgerliga i EU-parlamentet gör ingen glad när det gäller miljöfrågor! Tänker inte rösta på någon av de moderater som vill bli omvalda!

Mitt seminarium hölls ihop av den trevlige Fréderick Boyér från EC. Min roll vara att prata om den lokala nivåns betydelse för energiomställning. Inete Eilite från Riga talade om energiomställning utifrån ett regionalt perspektiv i ett ”nytt” EU-land. Corinne Hermant, från DG Regio talade om stadsutveckling och energiomställning. Så kom den alltid lika arge och duktige EU-parlamentarikern Claude Turmes. Adam Szolyak från DG ENER fick den otrevliga uppgiften att svara på varför inte kommunerna nämns i den s k ”Grönboken”.  Claus Kondrup från DG CLIMA beskrev vissa finansieringsfrågor. Michal Lebrun som representerade Wallonia i Regionkommittén skulle prata om regionernas uteblivna roll i Grönboken, men berörde bara detta ytligt.

EC:s fantastiske chef Gérard Magnin inledde vårt arbete genom att peka på det EC åstadkommit för att organisera och utveckla klimat- och energiarbetet på kommunal nivå i Europa. Kristina Dely från EC:s  Brysselkontor sammanfattade seminariet. Jag var nöjd med min insats och fick som vanligt förfrågningar att åka och hålla föredrag.

Jag satt av ett annat seminarium om energifrågor där 8 olika nätverk och ett förertag Danfoss, presenterade sitt arbete. Danskarna är duktiga!

Så var det dags att åka ut till flygplatsen. Hade riktig gristur! Tåget från Kastrup gick samma sekund som vi hann ner till spåret. Nu ser jag att det denna dag kommit 50 mejl. Fast 20 är inbjudningar till mingel i Almedalen. Är så glad över att vara unik genom att inte vara där.
I morgon bl a lunch med en internationell ungdomsorganisation som vill träffa politiker! Låter spännande. Har förmodligen en del röja på kontoret. Denna semestervecka är det mest jobb. På fredag skall vi träffa årets företag. Och ha en del genomgångar kring företagsfrågor. Och jag märker att kalendern för hösten är i det närmaste full. Skall dock försöka hålla upp lite helger. Så gått det går!

Bo Frank

Hässleholm 20130626

tisdag 25 juni 2013

Kulturkrockar

Så kom Växjö, Riga, Leicester och Heidelberg i rätt tid till Viva m´Boma på rue de Flandres. De mera kontintala delarna av styrelsen som tre kvart för sent. Vi utgick från detta och började dricka öl! Det blev en sen och god middag. Husets gräddstuvade kalvlever med svamp och bacon, hemmagjord pommes var inte av denna världen! Ett klimatlöfte försvann när vi var tvungna att ta taxi hem i kylan och regnet!

Uppe tidigt idag. Hade inte gympadojorna med, dessvärre. Av handbagageskäl och fåfänga. Ville i stället ha dubbla kostymer. Tidningslösning och frukost. Såg inte vännerna från Ljungby idag, men Åsa åt med mig och min lilla fru. Och om någon undrar så åker lilla frun alltid med på egen bekostnad. Är extremt noga med allt sånt. Har efter alla år som kommunalråd inte skrivit en enda reseräkning för att ha kört egen bil i Växjö till olika förrättningar. 

Så visade det sig att Åsa hade oanad talang att läsa kartan när min improvisation gick lite fel. Vi kom i god tid som vanligt till styrelsemötet. Åsa hade godheten att förslå mig till vice president i styrelsen. Växjö fick högsta betyg för årsmötet. Riga presenterade sitt koncept för nästa år. Vi röstade så för at Aberdeen skulle få årsmötet 2015. Hade så styrelsemöte till 13.00. Massa intrikata frågor. Växjö fick huvudansvaret för att koordinera allt som har att göra med energiomställning. Alla styrelseledamöter var där utom Polen.

Vi satt länge med frågan om att utse ny chef för Gérard som slutar efter 25 år. Bara 4 intresseanmälningar. Och undra på det. Platsannonsen var utformad så att möjligen Jesus hade kunnat platsa! Måste kanske åka ner till Bryssel i augusti för att vara med om anställningsintervju.

Ledig em. Kvällsmöte! Gick med hustrun som ”vanligt” hela em i de svarta kvarteren nära där vi bor! Det känns levande och bra!

Skall förmodligen äta middag med andra Växjöbor som är i Bryssel. Och tänker något förbereda mig för mitt deltagande i en paneldebatt om energiomställning.

Av alla jäkla mejl hemma ifrån kan jag dra den slutsatsen att många jobbar ännu! Jag återkommer med många andra iakttagelser från Bryssel.

 Bo Frank

Bryssel 20130625

måndag 24 juni 2013

Mötet med Stålmannen

Gillar alla dessa ostar o färskt bröd på frukostbordet. Inget fabriksbakat eller prefab som i Sverige. Gick i kylan till Rue Severin och kom som vanligt en kvart för tidigt till Briefingstället, Café Fontaine.Så kom halva styrkan. De fyra nätverk som skulle uppvakta energikommissionären Oettinger. Vi la upp taktiken. Jag skulle prata sist, för Enery Cities. Mötet gick bra. Kommissionären är korrekt men saknar humor, värme och visioner. Eller är han stukad och uppdraget begränsat. Mer om detta utvecklas senare i veckan!

Lunch på ett halvbra ställe med god Wok. Så finingången till parlamentet. Vi som var utvalda ställde upp oss för hälsning på Barroso och Arnold S. De kom 20 min sent. Det blev häsningar och foton. AS var inte längre än jag, men ”något” bredare! Han var när varande och jag förstår hur han kommit så långt! Gav honom en slips från Växjö! Med mitt visitkort i!

Så borgmästarkonventet i parlamentet. Långt och bar bra möte. Arnold tal var retoriskt ett av de bästa jag hört. Han avvek planerat från upplägget ett par gånger! Nr två var Tammerfors borgmästare. Som jag fick bra kontakt med. Våra städer har många likheter. Så dags för mitt framträdande. Mediokert men godkänt. Uppdraet var att ge ett positivt budskap från alla Europas borgmästare till Kommissionen. Det var hundratals kameror blixtar. Men på hemmaplan är det inte stort att jag representerar ett par hundra tusen kommuner i Europa. Och kanske vore det inte bra för mitt Ego. Men att jag ändå stått där idag är ingen slump!

Träffade mängder av ”vänner” från jordens alla hörn. Många som varit i Växjö och många som vill komma. Har fått inbjudningar till säkert 15 konferenser i höst. Det blir kanske två eller tre som är tidsmässigt möjliga.

Nu iväg ner till stan på föreberedande styrelsemiddag. Åsa Karlsson-Björkmarker har också mött upp! Skvallrar mer i morgon!

Bo Frank

Bryssel 20130624 

Till Bryssel

Lagade god middag till familjen igår kväll. Kom upp från Blekinge tidigt. Hann slå gräset. Och gjorde ett jäkla dumt lyft och fick lite ryggskott! Avslutade kvällen med att se om Sova med fiende. Halvbra film med Julia Roberts. Gillar hennes krokodilmun!

Sitter nu på flyget till Bryssel. Avnjuter en öl. Härlig tågresa med mängder av läsning. SvD, Grönköpings veckoblad, Time, Fokus och Göteborgsposten. Läste också igenom mina stolpar till mina tal så jag kan memorera detta.

Träffade Tommy Svensson med fru på Kastrup. Han skulle till San Fransisco och spela in en film om VM 94. Ravelli, Brolin och några till skulle ansluta. Träffade också andra känningar från Växjö. Tåget från Växjö var kallt och försenat. Vårt trevliga Biskopspar var med och skulle till biskopsmöte på Lofoten. Härligt, men låter lite kallt.

Kastrup flygplast är som att bli rånad. Måste stå för halva Danmarks BNP. Lite rädd för ladningen i Bryssel. Det skall vara 19 sekundmeter. Och i morgon regn o kallt. Och jag måste promenera en del och har inget varmt med mig.

Faktiskt lite spänd för det jag skall köra i morgon. Två framträdanden. Ett inför kommissonen och ett i Parlamentet. Barrosso ser lurig ut och om Arnold Schvartzenegger har jag inga förutfattade meningar. Har med mig en röd Växjöslips till honom. Och en inbjudan att komma och prata ( utan arvode ). Jag märker genast om en person är distanserad och frånvarande eller ej! Och skall förmedla intrycken.

Min slutsats efter att ha läst tidningarna idag. Sverige saknar partiskiljande stora frågor. Det är en jävlas massagnäll och kverulans om småsaker. Jag kan knappt inte skilja alliansen från sossarna. V och mp är friska med en massa utopiska förslag. Och sd har inget egentligen att komma med. Det går inte att bygga en politik på att bara var emot flyktingar och vilja ta Sverige tillbaka till sossarnas 50-tal då mor var rar och far ror!

I  Bryssel ikväll? Får se om min rygg klarar landningen! Skall se om jag hittar första träffpunkten i morgon. Ett café där vi skall ha briefing i morgon. Vi som skall tala och företräda Energy Cities och Europas borgmästare. Ikväll går jag och hustrun på vårt ”vanliga” ställe nära Luxemburgtorget där vi alltid bor. En liten Brysselsk kvarterskrog. Som dock inte har Moule Frites!
I luften under landning i Bryssel!


Bo Frank 20130623

lördag 22 juni 2013

Midsommar

Komunfullmäktige var en rysare. Men det gick ju vägen till slut. Kom dock inte i säng förrän tvåtiden. Och var på Rotarysavslutning på Teleborgs slott på morgonen efter. Rätt trött, det måste medges. Vi hade sommarmys och presidentskifte. Åkte så in till möte om Folkets park. Möte med byggmästareföreningen. Lunch med den samma. Så styrelsemöte med Almi på Östergatan. Och där var hela Östers A-lag och käkade lunch och diverse andra idrottsprofiler.

Hem och hade pizzakväll för en utvidgad familj.

Försökte sova ut på morgonen. Ut på stan för att fixa midsommarpresenter. Johanne är mitt favoritställe. De hade dock inte något bröd denna morgon och Palladium var stängt. Åkte ut till Evedal samtidigt som regnet kom. Höll mitt traditionsenliga sommartal. Hustrun var nöjd men tyckte att det var i det längsta laget.

Så ner till Blekinge för att  fira midsommar med hustru, föräldrar, son och dennes flickvän. Bad, kubb, smörgåsbord sill och snaps. Och kortspel in i natten. Härligt väder. Och säkert 10 år sedan tre generationer firade midsommar. Skall denna midsommardag tillbaka till jobbet några timmar för att skiva ut den del dokument inför min Brysselresa i morgon. Det lär vara ett öde kommunhus! Och det politiska läget? Alliansen i Växjö är ordentligt sammansvetsad. Vi gillar varandra och det funkar väl. Känner respekt för mina kollegor i alliansen och vi litar på varandra. Inget av tjuvpassande och en massa konstigheter.

Konstaterade att sossarna i landstinget tjurade ihop och landstinget är underrepresenterat i flygplatsen. Och miljöpartiet vill f ö stänga flygplatsen. De lever långt ifrån den värld som är företagens värld. Och behöver inte vara med och ta ansvar.

Hela denna midsommar har det svenskaste av det svenska funnits i mitt huvud. Textrader från en massa melodier av Evert Taube.


Blekinge 20130622

onsdag 19 juni 2013

Budgetfullmäktige

Gårdagens fullmäktige gick snabbt. En ledamot frånvarande utan anmälan. Samma sak idag. Så här långt.

Underbar kväll igår. Varmt o gott. Strök tvätt, hustrun fortfarande borta. Hade gjort det oavsett. Läste McCall och tog en öl utomhus i skymningen. Somnade ifrån boken. Vaknade fem idag på morgonen. Jäkla skrattmåsar. Vad gör naturvårdverket åt detta, samma verk som inte kan tåla ljud motsvarande samtalston utanför ett sovrumsfönster. Naturvårdsverket och regeringens handlingsförlamning i bullerfrågan är det största hotet mot all stadsutveckling i Sverige. Läste SmP.  Ingen riktigt bra sommarspaning hitintills.

Började promenera halv sex.  Gick runt båda sjöarna. Staden höll på att vakna. Torghandlarna plockade upp. Tidningsbuden gjorde det sista. Folk sprang runt sjöarna och ett gäng simmade i Växjösjön. Kände stolthet över de gröna, fina bussarna som jag namngivit. Tystare än de gamla. Riktigt vackra, om nu en buss kan vara vacker.

Hem och läste fler tidningar. Pressade morotsjuice som frukost! Gick iväg till fullmäktige. Hittade inte min röda kommunslips utan fick välja mellan ett par andra röda slipsar. Tror inte jag missat slips någon gång i fullmäktige. Av respekt för fullmäktige, åhörare och ämbetet. Förr fluga. Har fortfarande kanske 50 flugor kvar och över 100 slipsar. Har sparat alla. Hoppas inte de virkade hemska sakerna kommer tillbaka. Gillar smala slipsar och speciellt snittet på Beatles svarta kostymer från 1964.

Till fullmäktige. Mitt inledningsanförande var knappt 30 minuter. 8 sekunder längre än förra året. Upplyste kommunfullmäktiges ordförande. Själva inledningsdebatten tog ca 6 timmar. God lunch på muséet. En del mediakontakter. Det spekuleras om utgången av sammanträdet. Deltar inte i dessa spekulationer. Det blir som det blir. Det finns dock några saker som inte känns seriösa oavsett utgången.  Skall kommentera detta när jag har mera tid. Alliansens företrädare gjorde jättebra ifrån sig. Oliver står i en klass för sig. Det är bara så.

Konkurrensverket och fjärrvärmen. Vi har samfällt i politiken valt att ta strid för vår rätt att bygga ut den miljövänliga fjärrvärmen. Och ju fler som blir anslutna till fjärrvärmen desto bättre ekonomi för kunderna, för bolaget och för miljön. Vi skall hitta ett beslut som både klarar Konkurrensverket och VEAB:s utbyggnad och miljön.

Har försökt att fördriva tiden genom att lyssna, läsa och skriva. Klockan är nu snart 17.00. Jag hänger med i debatten hela tiden. Men har nog gjort mitt enda inlägg för dagen.

I morgon!? Kommentarer kring vad som kommer att hända idag. Rotary 07.00 på Teleborgs slott. Diverse möten i morgon, bl a med byggmästarföreningen. Och sammanträde med Almi. Skall väl förbereda lite inför alla mina framträdanden i Bryssel nästa vecka.

Bo Frank
Växjö 20130619







tisdag 18 juni 2013

Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea

Inte sant men dock till Lund. Igår. Och jag hade full dag. Mängder av möten. Lunch med betongföretagen. Styrelsemöte med flyget. Interna möten. Möte med moderaterna på kvällen. Vandrade sent en runda i staden. Gjorde min ensammat sent, kalvlever. Och hustrun inte hemma. Tomt, tomt.

Idag. Sitter på fullmäktige och summerar dagen. Hade de vanliga tisdagsbestyren med gruppmöten. AU. Har aldrig tidigare denna mandatperiod ägnat över en timme åt et ärende. Lördagsbiljetten. Som består i alla fall året ut. Lunch med Jenny Rungegård och Per Schöldberg. Vi måste ge mer draghjälp åt att stärka citys attraktionskraft.

Nu på ett händelsefattigt fullmäktige. Och media spekulerar om hur det går i morgon då vi skall fatta beslut om budgeten. Kanske blir vi klara till fem idag? I så fall går jag en runda. Tror jag. Eller umgås med sonen!? Kanske förbereder någon liten stolpe för morgondagens budgetdebatt!

Vädret håller i sig! Mitt tips är klara vid 22-tiden i morgon.  Det blir en kall öl oavsett hur det går i morgon när vi är klara!

Bo Frank
Växjö 20130618





söndag 16 juni 2013

Helt besatt

Är jag ensam om att ha hittat en skatt? SvD. Dagens datum. Det har slumpat sig så att denna tidning sammantaget är den mest läsvärda dagstidning jag någonsin läst. Och då finns Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som ett eko av det förflutna i mitt huvud!Jag menar inte SvD i allmänhet. Kanske, men just denna dag! OTROLIGT!

Första sidan vittnar inte om vilken läsupplevelse detta skall bli, även om reportaget om en ung tjej som fått narkolepsi är lysande och levande! Det hela börjar med Billigers spalt om vår försvar som franstår som en lam anka i ordets rätta bemärkelse, eller snarare om turerna kring artiklarna om varför flygvapnet stod stilla. Sedan kommer tre lysande ledare. Tre kvinnor. Första ledaren om utanförskapet är genial. Och jag förstår att läsa mellan raderna! Skall nog prenumerera igen på SvD! Därefter en bra Brännpunktsartikel! Göran Erikssons kloka synpunkter kring Sifos senaste. En artikel om ungdomars läsvanor – kanske ny era för noveller!? Bra notiser. Fridolin med barn på armen. Han är genial! Delvis. Men en populist också. Vem är egentligen emot att alla unga skulle få gratis kultur-och musikskola. Jag skulle gärna genomföra det. I stället för en ny idrottshall någonstans om tre år!? Problemet med Fridolin är inte brist på bra idéer. Problemet är att han skulle stänga ner svensk ekonomi med sin politik!

Rolf Gustavssons utmärkta krönikor! Hopp i Iran. Bra artikel!  Bra krönika om Camerons problem! Och så om narkolepsin! Superintressant artikel om superteam i företag! Och så till den än större skatten. Kulturbilagan! Oj. Skall spara den! Lars Nittve på första sidan. Han kan shoppa loss på konst för 1 miljard! Billigt med tanke på alla uppblåsta pengar som finns i idrotten! Innehållsförteckningen i kulturdelen är snyggt layoutad! Bra profilreportage. Snygg annons om att köpa verk av Caroline af Ugglas!

En helt fantastisk understreckare om möbeldesign. Lamino, det svenskaste som finns. Vi har fyra hemma. Två i fårskinn och två vinröda med pall! Läsvärd artikel om nya filmer! Snygga bilder! Och så det stora uppslaget om Nittve! Härligt om Anna Larsson! Fina fotorecensioner! Enastående samtal med Torgny Lindgren. Tillhör tillsammans med Göran Thunström de främsta vi har. Nästan i knät på Selma! Bra bok och musikrecensioner. Fint minnesporträtt om Esther Williams!

Utöver detta. En rese och matbilaga. Med läckra annonser. Det går inte att göra en tidning bättre än SVD 20130616. Skall spara den i hyllan. Länge! Jag blev helt besatt! Och fick en litterär idé! Skall ta tag i den politiken är över 2018!

Bo Frank
20130616





Sol och regn och sol i Sifo och Kejsaren utan kläder

Så kom bonden och slog vår äng mot havet. Och jag lyckades få igång trimmern och slog det höga gräset längs kanterna. Hela lördagen var en enda stor sol. Och det fixas i husen runt om kring. Det finns mängder av polska bilar som står lite här och där. Polacker har gott rykte som duktiga fixare.

Satt ett par timmar i solen och gjorde absolut ingenting. Läste, hörde lördagsintervjun med Sten Nordin. Ta Skickade ett mejl till honom om hur bra han var och fick snabbt svar. Lika snabb som sin stadsdirektör som är en fena på att svara snabbt på mejl. Denna unga dam är inbjuden till kommunens strategisamråd på Öland i augusti. Vi har andra intressanta talare som t ex Gunnar Wetterberg. Hörde också ett program om en jättestor Laestadiansk familj. En from och trevlig flicka berättade om sitt liv. Ingen bio, TV eller musik. Och bara umgänge i församlingen. Nu vet jag inte om de driver några friskolor. Religiösa friskolor stänger in människor och ökar den mentala segregationen. Som jag skrev häromdagen. Det måste väl kunna gå att vara from och god utan att stänga in sig i en sekt? Men föreningsfriheten är givetvis en naturlig rättighet. Och i Sverige belönas både kommunistiska och nazistiska sekter med samhällsstöd! Helt sjukt!

Lagade till svensk fläskfilé. Smålandskött. Tre gånger så dyrt som den sega danska fläskfilén. Kanske är det så att det är bättre att äta lite mindre kött och i alla lägen äta svenskt kött. Bättre för Sverige och för miljön. Maxi i Ronneby har alltid mycket närodlade grönsaker.

På natten regnade det på riktigt ordentligt. Alla prognoser hade missat omfattningen av skurarna. Och söndagsmorgonen är kall. Slapp vattna landen och jag hoppas inte blötan gett sniglarna nytt liv!

Text-TV. Sifo. Alliansen knappar in. Och alliansen är givetvis inte rökt. Och ju närmre valrörelsen kommer desto mer kommer Löfvén att framstå som kejsaren utan kläder! Han har inget program, inga kompisar att göra det med och inga gemensamma ståndpunkter. Och media fortsätter att lyfta fram Fridolin. Medges att han är duktig, men han undgår granskning! Och vi vet ju hur hans värderingar delas av stora delar som mediekåren. Det talas väldigt lite om huruvida journalisters åsikter påverkar arbetet. Många vill ju bli journalister för att frälsa världen.

Vi åkte in till loppmarknaden på Brunnen. Var nära att köpa en Rörstrands skål, Picnic. Men var skulle vi ställa vi ställa den? Och 650 kronor var lite väl dyrt för en skål som bara skulle stå i ett skåp på vinden.

Det regnade bra.  Vi gjorde i ordning i huset och körde till Växjö! Skurar hela vägen! På vägen hem såg vi delar av Växjös gamla bussflotta som var på väg mot Blekinge. Var skulle de ta vägen? Polen? Litauen?

Skall gå en sväng till kommunhuset i em. Det känns som om jag bara måste se till att allt är som det skall vara.

Kommer inte ihåg senast när vi inte visste exakt vad vi skall göra på midsommarafton. Det blir i alla fall det traditionella talet i Evedal. Midsommarafton är vår informella nationaldag. Jag skall prata om vad som är typiskt svenskt. Och lite om hur utlänningar ser på svenskar. Det blir nog ett spontantal, men på det temat! Min hustru ger mig bra input på detta. Och jag har lärt mig at se på oss med hennes ögon. Vi är avundsjuka, konflikträdda, bortskämda, vi är trots allt rätt snälla, lite godtrogna och naiva, älskar att sita ute. Och vi älskar att passa tider!

Växjö 20130616

Bo Frank

lördag 15 juni 2013

Arnold Schwartzenegger

Fick igår min elfte inbjudan att tala i Almedalen. De fyra som har kommit de senaste månaderna tyder dock på att man fått avhopp. Och gått på en reservlista. Vad som dock var uppmuntrande var att jag blivit utsedd att representera alla Europas borgmästare till att håla en appell i EU-parlamentet efter midsommar. Andra medverkande på detta borgmästarkonvent är Barrosso och Arnold Schwartzenegger. Se https://dl.dropboxusercontent.com/u/1592812/Ceremony%202013/CoM%20Ceremony_draft%20agenda_24.06.2013.pdfVeckan därefter skall jag prata på en jättekonferens i Provance. Och så kunde det fortsatt hela sommaren om jag inte beslutat att stänga ner i tre veckor.

Gårdagen var lite av en innedag då jag jobbade i kapp och gick igenom pp-bilder för senare användning. Åt lunch med ordf för Växjö Ridklubb som berättade om den förvandling som klubben genomgått. Fantastiskt. De ville göra en satsning för att ta sig in i Arabyområdet.  Det finns knappt en tjej med invandrarbakgrund som rider. Ännu mindre någon kille. Och det är snarare kulturella problem än ekonomiska. Jag skall personligen sammanföra VRK med några personer för att försöka bryta detta!

Åkte så ner till Blekinge. Märkligt nog varmare än i Växjö. 13 grader och regn i Tingsryd och i Ronneby 20 grader och sol.

Det är nu lördag morgon. Vinden har dessvärre vaknat tidigt och den krusar sig på vattnet. Rododendron och ölandstoken blommar i kapp med diverse för mig okända perenner i rabatterna. Ängen mot viken är inte slagen och är mäktigt grön. Den gamla, stora kaktusen som åker ut på sommaren vaktar i ensam majestät över allt och alla i trädgården. Ser allt detta bakom skrivbordet i det som kallas blå kammaren. Till vänster om mig en vacker bild på kungaparet från deras första Eriksgata i Blekinge. Noterar at media håller på att jaga kungen för det mesta. Det finns en klar politisk agenda att dissa kungen och monarkin. Värst är Ryska Posten, Dagens nyheter. På så sätt att de ge minst utrymme för positiva saker om kungafamiljen. Det är väl arvet från Tingsten och generationer av Bonniers. Och för DN:s chefredaktör är det bara staten Israel som finner nåd. Första gången jag inte delar Gunilla Carlssons uppfattning. Att minska biståndet till Palestina.

Läser på text-TV att det arbetar 97 sexdömda på våra skolor och förskolor.  Det är uppenbart att svensk lagstiftning har mycket att önska i många olika sammanhang. Nu stänger jag ner datorn för att ta en långpromenad till stan och tillbaka för att köpa färska frukostfrallor och tidningar.

Nästa vecka är det budgetvecka. Men det bekymrar mig inte alls. Jag kan i dagsläget varken påverka utgången av budgetfullmäktige som vädret den dagen beslutet skall tas. Det blir som det blir.

Blekinge 20130615
Bo Frank


Flyktingar

Nyligen var Ekot i Växjö och påstod att Araby var bland det mest segregerade stadsdelarna i Sverige där nästan ingen har jobb och att skolresultaten är kass.   Man nämnde knappt att det skett och ser en enorm inflyttning av flyktingar som har en minst sagt bristfällig utbildning. Och så påstår OECD att flyktingar är lönsamma. Vilken bild är det som gäller egentligen?

Växjö fattade ett klokt beslut som skulle tagits för länge sedan. Att stänga en skola som nästan bara hade invandrarbarn. En klok bosnisk tjej intervjuades i P1. Mina föräldrar ville att jag skulle gå på en skola med svenskar, som tränade fotboll där alla skulle med och där man fick se föräldrar som hade olika yrken.

Jag tycker det är dags att konstatera att en nackdel med friskolereformen är att den lett till öka segregation. Och ingen trodde heller 1993 att det skulle handla om att riskkapitalbolag skulle plocka ut stora vinster. Jag har gått tillbaka och läst hur vi inom partiet såg på detta. Det talades om föreningar med alternativ pedagogik, Montessori och Waldorf! Att lärare och rektorer som var bärare av en idé skulle starta skolor. Det var Sörgårdsktigt och smågulligt.

Och de religiösa friskolorna ( Det är en gåta att dessa kan få statliga bidrag i ett land där vi inte tillåter prästen att yttra sig på en skolavslutning) ökar segregationen än mer.

Friskolorna är här för att stanna, men man måste strama upp regelverket. Alla politiker utom kommunisterna gillar det finska skolsystemet. Där finns inga friskolor. Där finns högerpartiets gamla pluggskola med lärare som slåss om att få komma in på lärarutbildningen.

En anledning till att vi inte når varandra mellan sossar och borgare i skoldebatten är att vi sitter för fast i våra ideologier och att vi inte vågar ompröva. Sossarna har inte gjort upp med sin kravlösa flumskola och gillar inte friskolor. Och borgare har varit för mycket för att krama friskolor och bara ordinerat betyg för att förbättra de kommunala skolorna.

Idag gör Tomas Tobé att bra arbete med att mejsla fram en bra linje i skolfrågan. Han är riktigt duktig och väcker stor respekt hos alla han trräffar!

Jag tror inte vi skall avskaffa våra friskolor men väl snäva in samhällets uppdrag! Men jag kan inte se finessen med religiösa friskolor! Det är ingen tvekan om att de leder till en mental och social segregation. De står inte för den mångfald jag tror på. Mångfald är inte att skärma sig från andra idéer.

För 20 år sedan ville vi moderater göra Bokelundskolan till Växjö första friskola för att öka inflödet av barn med annan bakgrund till detta område. Synd att det inte gick. Och nu läggs Bokelundskolan ner för att i efterhand försöka bryta segregationen!

Växjö 20130614

Bo FRank


torsdag 13 juni 2013

Stockholm

Åkte upp i går em. Gruppmöte och middag. Arbetsmarknadsministern påminde om att av de 27% arbetslösa ungdomar så läser två tredjedelar på heltid. Och att vi har den näst lägsta långtidsarbetslösheten i Europa! På hotellet påstod de att det var tre Frank inbokade. Suzanne visste jag om, men inte att min enda syster var inbokad. Vi träffades och drack vin. Blev för första och förhoppningsvis sista gången inbokad på Comfort. Kaninburar utan fönster. Dock ljus- och ljudlöst.

Vandrade upp till SKL för nytt gruppmöte. Mejlade, fixade och donade. Och det är klart att Lakers skall betala sin faktura. Osmart att såga av den gren man sitter på. Skolkade en timme innan lunch och gick Götgatan till Globen o tillbaka. Köpte den Beatleströja. Som symboliserade att Beatles var i Sverige för 50 år sedan.

Sitter nu på diverse beredningsmöten kring SOS, kollektivtrafik, plan- och bygglovsprocessen, energieffektiviseringsdirektivet. Så diskussion om hållbar jämställdhet. Ett projekt som berör Växjö en hel del. Liksom allt annat som diskuteras.

Det är en förmån att få träffa kollegor från hela Sverige varje månad. Att få prata av sig problem, skryta om den egna kommunen, få ny kunskap och delta som en kugge i samhällsutvecklingen. Man får också ett informationsövertag på hemmaplan både gentemot andra politiker och tjänstemän.

Det har börjat regna i Stockholm.  Och jag är stel i nacken. Krocken? Tillfällighet? Tar tåget hem. Och har hittat en ”ny” gammal bok med essäer av Sven Stolpe.  Ser nu att Kronobergs län per invånare har låga kollektivtrafikkostnader per invånare jämfört med riket.

Spännande dag hemma i morgon med diverse möten.

Stockholm 20130013
Bo Frank              


onsdag 12 juni 2013

Management by walking around

Trevligt mingel hos landshövdingen igår kväll med den nya styrelsen för Linnéuniversitetet.

Idag på morgonen gick jag till kontoret vid sju som vanligt. Gick igenom det tråkiga pressmeddelandet om VEAB. Tog sedan en promenad till Campus för att vara med på styrelsemöte med Regionförbundet. Blev ”stoppad” av fyra medborgare. En medelålders man som steg av cykeln och var arg över bussfilen. Han kände sig tvingad att ta cykeln. Och gör fler det så flyter trafiken på riktigt bra. Nr 2 var en dam som ville ha en skylt om att det var drickbart vatten o inte sjövatten vid Drinking Three. Bra kommentar. Och så tyckte hon att de få offentliga toaletter som finns var skitiga. Nr 3 var en äldre dam som bara ville tala om hur fint det är i Växjö. Och nr 4 var en ung kille som bara ville fråga om jag var Bo Frank. Och det går inte att neka till. Är imponerad över hur människor bedömer min tid att prata. Går jag snabbt med frun runt sjöarna är det få som stannar en. Går jag själv i lite makligare tempo så blir jag ofta stoppad.

Nu på styrelsen som sagt vad. Diger lista. Vi skall vara klara till halv ett. Går då tillbaka till stan. Byter om och tar flyget till SKL-möte i Stockholm. Och ständiga samtal från tjänstemän och politiker om såväl stora som små saker. Ibland är det rena psykakuten.

Bo Frank
Växjö 20130612







tisdag 11 juni 2013

Visdomsord

Förstår att Linnéuniversitetet är en mötesplats och att kärleken spirar. Träffade några utländska studenter igår kväll som vittnade om hur ungdomar från olika delar av världen hittar kärleken i Växjö. I större utetsträckning sins emellan än med svenskar. Dels p g a att man bor ihop och dels för att svenska ungdomar baskrivs som lite mer tillbakadragna. Och så är det. Har själv tillfälle att varje termin personligen lära känna en hel del genom att vara ”värdfamilj” och då åker deras kompisar med av bara farten. Eftersom ALLA jag träffat under alla dessa år vittnar om den slappa studietakten och de få lektionerna så har man gott om tid för annat. En hel del kommer kanske att komma tillbaka till Växjö.

Morgonen idag inleddes med frukostmöte hos Handelskammaren. Mats Trondman framtidsspanade på hur ungdomar resonerar och vad som lockar ungdomar att välja var man vill bo. Mats i sedvanligt god form. Och rådet till Växjö är, se till så att ungdomarna kommer ut från stan och sedan tillbaka! Tror på detta. En annan trendspaning från Mats är att trygg uppväxtmiljö för barn, bra skolor och bra fritidsutbud kommer att öka i betydelse. Kan bara hålla med. Och bra att Handelskammaren vill hjälpa oss med idéutveckling.

De vanliga tisdagsmötena på kommunen. Och diverse samtal. Fick veta på att folk som kallar sig SSU:are gick runt sent i lördags kväll och hade en namninsamling mot Bo Frank. Verkar seriöst.

Fick också reda på att Ryska Posten ( benämning på DN av Sagitarius ) i lördags innehöll en intervju med Erik Ullenhag som ser kommunalråd i Växjö, Borlänge och Katrineholm som problem eftersom dessa ser problem med somalisk invandring.  Enligt Ullenhag. KSO i Landskrona, fp, som också dristat sig till att ha synpunkter på flyktingpolitiken nämndes dock inte! Konstigt att Ullenhag håller på att skäller på kommuner som har flyktingmottagande av omfattning i stället för motsatsen. Och vad skall man säga om Ullenhag? Jag skriver som väl är inte vad jag tänkte när jag fick reda på detta. Har lärt mig att inte reagera genast.  Att han i oträngt mål väljer att uttrycka sig på det sättet gör inte att han stiger i min aktning. Och nu skall Sverige bli bättre genom att DO skall utlokaliseras till en förort!

Bo Frank

Växjö 20130611

Tiden rinner iväg!

Härligt att komma till sin gamla skola på årets studentdag. Lite sega förehandlingar men sammataget trevligt att träffa studenter från olika årgångar. Tillhörde dock de yngsta. Min årgång samlade bara drygt 20 studenter. Intressant att se hur karaktärsdragen finns kvar i ett fodral som blivit lite mer skamfilat. Dock lite utdöendevarning på denna klubb, precis som emigrantinstitutets vänner. Förändring eller avveckling!? Det är bara det som gäller. Det bästa inslaget på kvällen var utdelningen av stipendium till en begåvad student, Anna Wikell. Som berättade att hon skulle bli cancerforskare. Anna spelade och sjöng också enastående.

Några tappra avslutade kvällen på Bishops.

Söndagspromenad runt sjön. En del säger att de kan ställa klockan efter mig. Själv har jag inte haft klocka sedan 1973. Aldrig någonsin. Tappade mitt Certinaur samma år som jag gick ut! Och är aldrig sen. Snarare före, i många avseenden. Och efter i några. Detta utvecklar jag inte närmre.

Lunch hemma för gatubarn från Paraguay. 

Ner till Blekinge för att installera son och flickvän i huset. Klippte gräs och visade hur potatisen skall kupas och hur grusgångarna skall fixas. Mm, mm etc.

Upp till Växjö igen.  Åt framför TV:n.  På agenda sossarnas och vår partisekerterare. Det kändes förutsägbart så TV:n stängdes av. Det känns på avstånd som om det inte händer något i rikspolitiklen. Mer än att det går bra för Sverige. Och att det blir ett av regeringens trumfkort inför valet. Men det gäller att också förmedla känslan av att det kommer att gå bättre för den minoritet som idag står utanför arbetsmarknaden. Och att det inte funkar att gå tillbaka till bidragslinjen!

Försjönk i Stolpes värld igen innan sömnen tog överhand. Det kändes konstigt att bara ha skummat SvD.  Häxjakten på centerledaren fortsätter.

 Inte en enda minut på jobbet på söndagen!

Glad att vara tillbaka på jobbet. Skulle jag ha någon identitet utan det? Skulle jag ens känna igen mig själv i spegeln. Kommunalrådsgenomgång av diverse knepiga ärenden. En snabb tur till Kungsmad för att ge en skattjakspatrull poäng nog att vinna!  Beredning och på flygplatsen och en synnerligen god lunch på cafeterian därute. Att rekommendera. I eftermiddag interna möten och ikväll avtackning av några studenter. Tiden rinner iväg. Hinner inte det jag borde.

Växjö 20130610


Bo Frank

lördag 8 juni 2013

Avslutningstider

Härligt att se festklädda och uppklädda ungdomar i avslutningstider. Och i år har vädrets makter stått bi. Det var länge sedan. Detta säger också något om tidsandan. När jag själv gick ut för 40 år4 sedan var det inte självklart att man skulle klä upp sig eller bära mössa. Jag kommer ihåg att hela min klass samlades hemma hos mig på Skogstorpsvägen. Jag blev hämtad från skollan av pappa och jag satt på takräcket på den gamla svarta Volvo Amazonen. Den bäst bil som någonsin byggts! Min kostym var från Nordlunds. En ljusgrå van Gils. Knallgul skjorta. Svart slips med gula lejon på. Har kvar denna slips liksom alla gamla slipsar. Sommarlovet började med en tågluffning. Mitt livs resa. Detta hände sig när alla som gick ut var säkra på jobb. Det var en lite förslappad tidsanda. Men rätt befriande.  Och jag förstår att Sven Stolpe och några andra tappra i anden knackade frenetiskt på tangenterna på skrivmaskinen. Hur ur led tiden var. Och det var den på gott och ont.

Idag kämpar ungdomarna hårdare än på länge. Vuxenvärlden som för 100 år sedan började när man var 14 år och konfirmerats, började för 50 år sedan mycket senare. Nu är vi tillbaka till en tidigare start av vuxenvärlden. Ungdomar trycks in i allvaret allt tidigare. Trots curlande föräldrar. Det finns en målmedvetenhet som aldrig förr. Och samtidigt finns det förmodligen en större del än någonsin som inte finns ”någonstans”. Som inte finns i skolan, inskriven på arbetsförmedlingen eller som jobbar eller går på soss. Som ändå finns och gör vadå? Parasiterar på sina föräldrar? Sitter hela nätterna framför datorn och arbetar sig in i ett svart slukhål? Detta bekymrar mig.

Tankar som kommer när man ser tillbaka på ”den tid som flytt”. Och som känns naturliga att tänka så här 40 år sedan den underbara skoltiden på Katedral slutade och plötsligt skulle man yrvaket hitta på något. För mig var det naturligt att jobba och läsa. På ICA och på SSS. Och statskunskap. Hade det funnits datorer som medfört att en otålig ung man kunde spara ner och ändra, utan att skriva om på skrivmaskinen och använda tippex, då hade jag valt den akademiska banan och forskat och doktorerat i statskunskap. Nu blev de en helsikes massa poäng ändå, men utan den tålamodskrävande avhandlingen. Men nästa gång jag använder det alltför generösa utbildningsystemet så skall jag skriva in mig på litteraturhistoria. Skulle gärna forska om hur Strindberg uppfattas blå, röda och opolitiska litteraturkritiker. Och motsvarande analys på Ingemar Bergman.

Nu väntar min morgonpromenad. Och hustrun protesterar som vanlig när jag väcker henne, men skiner snart ikapp med solen därute. På vinterhalvåret är det bara hustrun som skiner. Trots att vi båda mår dåligt av det svenska klimatet och det tungsinne som det ger upphov till. Men det berikar säkert litteraturen.


Växjö 20130608

fredag 7 juni 2013

Gbg T o R

Var ute för sent och åkte på förstaklassbiljett till Göteborg. Nästan lika mycket som när jag åker flyg till Bryssel. Läskänslan på tåget är dock större. Är nog den ende i Sverige som njuter av att läsas om litteraturkritiska essäer av Sven Stolpe.  Läste en från 30-talet och en från 60-talet. Stolpe har alltid hissat kvinnor . Från Birgitta, tills Kristona och till Edit Södergran och Karin Boye. Också intressant att notera hur Stolpers syn på Pär Lagerkvist förändrades. Och  älskat uppriktigt hur han sågar nihilister av olika schatteringar.

Middag med hyllningsföremålet, dess moder och pojkvän. Svindyr och bra fiksrestaurang. Idag avslutningshögtid i universitetets aula. En socialistisk förvaltningsutbildning kompenserades genom att gamle vännen Anders G Högmark höll högtidstalet till studenterna! Glömde fråga Anders hur det kom sig!

Tog så tåget hem. I Värnamo fick en växel läggas om för hand.

Läste SmP hemma. Ett alldeses för kort men mycket bra reportage från nationaldagen. Gick runt sjön och vi skall nu gå bort på middag. Det blev dock mer jobb än Stolpe på hemresan. Att fler tagit klämdag märktes på det lilla antalet mejl idag.

I morgon tar jag emot några volontärarbetare från Paraguay. Och på kvällen är det Växjöstudenternas årshögtid. 40 år sedan jag gick ut från Sveriges bästa gymnasieskola. Katedral. Fast Växjö Fria imponerar också. I topp hos Skolverket, i topp på ungt företagande och bra Syd-Afrikasamarbete.

Bo Frank

Växjö 20130607

torsdag 6 juni 2013

Nationaldagen

Gårdagen inleddes med en tidigt sväng på kontoret, så ett par timmar på SmP för diverse samtal. Telefonintervju mellan 11 och 12.  En tysk student jämför miljöarbetet i 40 städer i Europa. Lunch mede en friskoleföreträdare. Och diverse möten i kommunhuset. Bland annat om arenastadsfrågor. Ulf Hedin verkar att ha järnkoll på sitt gebit. Och vi i kommunen  är bekymrade över hur delar av området sköts enligt det avtal som finns med kommunen.

Stillsam budgetdebatt i radion med/mot Gunnar Storbjörk. Och faktiskt, jag känner mig helt avslappand inför fullmäktiges budgetmöte. Det blir som det blir. Hem sent och gick en långpromenad i skymningen och hustrun förlupen till krogen!

Opinionsläget? Anders Borg har säkert flera ess i rockärmen!

När blir det uppenbart att miljöpartiets politik sänker Sverige? Och deras formtopp verkar ha kommit lite väl tidigt. Har gott hopp om att det vänder. Och begriper fortfarande inte varför inte alliansen gör upp med sossarna om hela paketet med flyktingpolitik och arbetskraftsinvandring. Så tror jag att svenska folket vill ha det. Det senaste är ju busschaufförer som kör omkring för 30 kronor i timmen. Och det verkar inte som de lagar vi har i Sverige biter på de problem som uppstår.  Och snart är det dags för det årliga utnyttjandet av bärplockare. Varför inte skicka svenska arbetslösa ungdomar till Norrland?

Flaggan på vår gård är hissad. Och uppåt dagen bär det iväg till Göteborg för att fira examen med min dotter Rebecka. Skönt att sitta på tåg och läsa riktiga böcker. Och Göteborg är väl som vanligt lite kallare och blåsigare än Växjö. Men mer av puls och drag. Och man kan sitta och huttra under en filt på avenyn, dricka öl och bara kolla på folk.

Bo Frank

Växjö 20130606

tisdag 4 juni 2013

Budget-tisdag

Dagen förflöt som förväntat! Det enda oväntade var att vi återremitterade ärendet om lördagsbiljetten på kommunstyrelsen. Alla var ilska över att vi fått besked om detta skulle kosta 2 miljoner. Det håller på att byggas upp en förtropendelyfta mellan kommunen och länstrafiken.

Bugetpresentation idag. Kommunstyrelsens arbetsutskott och så kommunstyrelsen. Så till biblioteket för att presentera budgeten på em. 2 medborgare var intresserade! Eller rättare sagt 2 medborgare var där.

Mingel på SmP med alla sommarspanare! Nästa år lär två spanare vara uteslutna p g a valår! Trodde det var den ”litterära kvalitén” som räknades.

Inte ett enda samtal idag om Teleborgsfilerna. Och inte ett enda mejl. Skulle vi satt samman en medborgarpanel med 100 medborgare som fått all info vi har om trafik, flöden, beteenden, miljöeffekter och liknande skulle 98,5% kommit fram till samma resultat som vi som är politiker. Det beror inte på att politiker smartare, men politiker har ett informationsöverläge som uppstår när man måste ta hänsyn till en helhet!

F ö glad över alla studenter, solen, myllret av människor på stan och av att Växjö sjuder av liv, förhoppningar och glädje. Men så finns det människor som har det svårt, är ensamma och under isen. Mitt i denna glädjeyra. Det är något vi måste uppmärksamma!

Bo Frank

Växjö 20130604  

måndag 3 juni 2013

Snillen spekulerar

Någon tipsade mig om att Per Jodenius hade spräckt alliansens budget. Jag har ärligt talat inte läst en enda blogg i hela mitt liv om det inte stått någon i någon av Gutenbergs alster om det. Fick berättat exakt vad som stått. Och inte var det sant. Bara lite. Jodenius är begåvad och kan nog lägga ihop ett och annat. Men jag förstod samtidigt att hade han haft förslaget,  så hade det publicerats.

Gick runt sjöarna. Och upptäckte att jag hade fel. Otroligt nog levde min and och alla tolv ungarna. Kan bara vara just den. Tyckte att den lyssnade när jag lockade på den. Skall ta med bröd till nästa gång.

Och svenskarna är som bäst när det är på väg mot högsommar. Alla försöker at stanna mig för att prata. Vi pratar denna tid av året!

Men fast det är så kan jag inte koppla av världsproblemen. De som är små notiser i våra lokaltidningar. När människor i Syrien dör i tusental och när europeiska pedofiler jobbar som biståndsarbetare på barnhem i Kambodja och elsewhere. Men en dammråtta på en skola i Växjö blir krigsrubriker. Fast bara om den är kvarlämnad av en privat städfirma. Inte av kommunens medarbetare. Vem går till tidningen och klagar på en kollega? Inte ens en svensk! Måste kännas futtigt att jag dessa råttor när glaciärerna smälter, Putin rustar diktaturen, kineserna förgiftar sig själva, amerikanarna blir dummare för varje dag, muslimerna förföljs och dödas i Burma och Israel fortsätter att förtrycka palestinier och Irans präster hotar utplåna Israel! Och vi klagar för att inte bilarna, som får isarna att smälta, kommer fram snabbare än bussarna i Växjö. Jag känner att min/vår budget som presenteras i morgon är futtig. Och ännu futtigare är sossarnas budget. De låtsas att de har pengar till allt som lovas.

I nästa liv skall jag följa naturen än mer och försöka än mer påverka det globala!


Bo Frank

Växjö 20130603

Budgeten klar

Fint gruppmöte igår. Först på Knallabacken i Dädesjö och så i Skårtaryd. En underbar kväll!

Idag på morgonen la vi handen på de sista texterna i budgeten. Den presenteras för förvaltingscheferna i morgon 08.00. Så blir det fackens tur vi 09.00. 10.00 stämplas den in och behandlas av arbetsutskottet. Presskonferens på lunchen. Kommunstyrelsen på eftermiddagen. Och sedan finns alliansen på biblioteket för att svara på frågor.  Den 19 juni är det kommunfullmäktige. Då återstår det att se hur det går.

En fin morgon. Finns det något vackrare än en blågul fana mot en blå himmel?  Tydligen en finsk delegation igen idag!

I em har jag besök från några enskilda medborgare. Och träff med PRO tillsammans med Catharina Winberg.

OCH ÄR LEDIG IKVÄLL.  Lång promenad i en vänlig grönskas rikas dräkt.

Debatten om Teleborgsvägen fortsätter. Jag kommer ihåg hur handlare och medborgare idiotförklarade oss politiker när vi gjorde gågata av Storgatan. Och ingen tror väl på fullt allvar att man kan ha en fungerande kollektivtrafik om hur mycket bilar som helst kan tränga in i stadskärnan? Vi måste välja. Antingen en attraktiv stad som växer eller ett minskat invånarantal som innebär att en relativt större del av befolkningen kan köra bil precis som vanligt! Man kan inte äta upp kakan och behålla den igen!

Bo Frank
Växjö 20130603


söndag 2 juni 2013

Söndag

Gick direkt till kommunhuset efter vår morgonpromenad. Lika ledsen varje morgon över allt skräp som vräks runt sjöpromenaden. Det finns rötägg.

Meterna förberedde sig på att komma igång. De har till skillnad från kommunen kvalitetssäkrat sin avspärrning. Vad mycket prylar som behövs för lite mete!  Dessa förmodade proffs har ju nästan en hel släpkärra per person med tillbehör! Otroligt!

Stilla på jobbet. Läste SvD och Kronobergaren. Meg skrev en väldigt bra krönika i Kronobergaren om upploppen. Det var också ämnet för ledarskribenterna i God morgon världen.  SD hade ju begärt en riksdagsdebatt om detta. Och sd hävdade att detta var exempel på misslyckad integration. Det höll ledarskribenterna med om! Och gisslade de etablerade partierna för att de klarar av att in stämma i en problemformulering som kommer  från sd!

PJ Ander Linder skrev en bra ledare om försvaret.

Och hela SvD:s kulturdel en enda stor njutning.

Nu lite pappersgöra på kontoret. Sedan avfärd till Dädesjö för gruppmöte. Kanske via Lammhult.  Skall se om jag hinner. Och i Dädesjö verkar det till att bli uppehåll till skillnad från i Växjö!

Kanske har upprördheten över bussfilerna lagt sig. Bara ett samtal i helgen. En medborgare som deltog i strategisamrådet i fredags och som besökt samtliga fotbollarenor i Sverige konstaterade att ingenstans finns det så gott om p-platser som i Växjö. Och 50% av alla bilresor i kommunen är kortare resor än 5 km. Fler som kan måst ställa bilen.

En annan iakttagelse. Va folk på stan i helgen. Och hela Storgatan och Sandgärdsgatan är snart en enda sammanhängande restaurang! Visste du att det finns 66 matställen i Växjös lilla rutnätstad!?


Bo Frank

Växjö 20130602

HPC, IFK, SNF och lite politik!

En fin fredag. Strategisamrådet på Östergatan. Lite väl många politiker och chefer som skolkade. Den minst berörda, omsorgschefen var dock på plats. Alltid flitig. Det handlade om Arenastaden och dess utveckling. Stefan Lindeborg berörde möjligheten att få ungdoms-OS till Växjö. Men ville gärna ha en simhall till Arenastaden. Agne  B, som aldrig ser problem tyckte att vi i stället för att måla om Curlinghallen skulle sätta upp en banderoll över hela väggen. Här byggs nya sim hallen! Jag tycket det var OK. Men inte vilket år.

Bra inspel från alla berörda. Det behövs mera av mångfald i Arenastaden. Inte minst etniskt. Kanske kulturaktiviteter. ”Häng” för anhöriga som väntar på ungdomar. Och en del annat. Rom byggdes inte på en dag.

HPC invigdes. Agne B bakom detta också till stor del. Få personer har så smart och snabbt hittat nycklarna tillkommunens kassakista.

Kommunchefen och jag på möte på Wilo om teknikens hus i Växjö. Eller snarare ett teknikens HPC. High Performance  Center. Utan pengar från universitetet och företagen blir det ingen kommunal insats och därmed inget hus!

Gick med min lilla fru runt sjöarna i rasande tempo. Åt sent. Fick inget SMS från David Svensson på Videum. Av lätt förklarliga skäl! IFK gick på pumpen! Rätt ät alla skrikande blåvita som ölade på stan!

Lördag morgon. Och har aldrig varit så glad över att läsa SmP. Andbilden! Tagen av Ulla Tengstrand. Där var ju min and som jag undrade över. Den med 12 ungar som häckade utanför kommunhuset! Och minsann, vid Växjösjön 07.00 i morse fick jag se familjen vid Växjösjön. Dock decimerad, 6 ungar kvar. Hur jag kan veta att det var just de!? För det första. Den ända andfamiljen i sjön. Fick också veta att Tommy Torghandlare, en av de våra i byggnadsnämnden, har kommit försent till sista mötet därför att Tommy eskorterat familjen till Växjösjön. Jag skrev om min förlorade kontakt med familjen när den drog, tidigare i veckan, Jag får reda på mycket genom att gå runt och prata med folk på stan!

Till konserthuset. Blev mer än imponerad över Carro i hennes nya roll som moderator. Urskicklig! Jag höll min vanliga superentusiastiska standardpresentation om Europas Grönaste stad på SNF:s årsmöte. I pausen kom det fram folk från många kommuner som vittande om hur nonchalanta moderaternas i deras hemkommuner är när det gäller bemötande och synen på miljön! Och en hel del SNF:are är moderater. Vet att vårt parti gör sitt bästa på central nivå, men vad hjälper det om det inte finns ett äkta engagemang ute i landet. I Växjö har det funnits i 38 år sedan jag kom in i fullmäktige. I Helsingborg är man jättebra. Och i några andra kommuner. Men det är nog inte många KSO för m som förkroppsligar miljötänket!

Det var lärorikt att tillbringa en dag på SNF:s årsmöte. Jag skulle önska att man bjudit in en ”hög” representant för alla riksdagspartierna. Det var ett av mina inspel!

Det började regna. Precis som en del SNF:are skulle ut och cykla. I ESG. Fullt av folk på stan. Rolls Royce-klubben var här. Liksom SM i mete. Och en hel del annat. Det händer saker i Växjö. Och det är det som är det viktiga! Jag skulle aldrig stå ut i en håla. Men kan tänka mig att bo på ren landsbygd.  Men så har det inte blivit!

Jag har under årens lopp gått in och ut i SNF. Beroende på humöret. Nu skall jag gå med igen. Äv en om jag inte delar 100% av vad SNF anser. Men det gör jag ju inte med moderaterna heller. Men har inte hittat något bättre parti. Och därför är ju uppgiften för oss alla att arbeta för att partiet blir som vi vill ha det. I stället för att vi blir som partiet vill ha oss! Och det är inga problem i ett stort parti med högt i tak!

Bo Frank

Växjö 2030601