lördag 31 augusti 2013

En sån tjej!

Träffade på morgonen en somalisk kvinna från en av de olika somaliska kvinnoorganisationerna i Växjö. En annan kvinna från Stockholm, tillhörande ett av alla somaliska riksförbund, tolkade. Problemet var att kommunen ställt en lokal till förfogande, frikostigt kan man tycka, men samtidigt inte gett något ekonomiskt bidrag utöver detta! Och problemet för kommunen är at det finns ett otal somaliska föreningar som är klanrelaterade och som inte litar på varandra. Det är lätt att säga att man får lämna det gamla bakom sig. Men det funkar inte i praktiken. Vid två tillfällen har i egenskap av byälste blivit anmodad att avgöra familjerättsliga problem mellan klaner eftersom kan inte accepterat ”kvinnorna” på kommunens familjerätt! Men jag hänvisade lika fullt tillbaka till familjerätten!

Möte med lönsledningen hela förmidagen. Det var jag och Per Schöldberg tillsammans med kommunchefen träffade landshövding och länsråd. Vi gick igenom deras och vår lista på gemensamma problemställningar. Anser fortfarande att Kristina är den bästa landshövding vi haft. Men det finns givetvis ett och annat beslut som vi inte gillar! Och så kanske de ser på kommunen!? Bra möte i alla fall!

Åt så lunch på Piazza Teatro. Bra ställe det också. Lunchade med min lilla sol till fru och en barndomskamrat till hennes dotter från Mexicotiden. Den unga damen reste runt i Europa ensam i fyra månader! Pappan mexican och mamman libanes! En sån tjej! Mina pins, har alltid en Beatlespin på mig alla dagar, är ett socialt genidrag. Det öppnar upp församtal med unga som gamla över allt på jorden! Och så även nu. Det visade sig att denna unga dam hade två favoriter i livet. Ingemar Bergman och Paul McCartney. Och detta är vi väl kanske rätt ensamma om i just den kombinationen i vart fall!!!??? Inte bara detta. Liksom hos mig är Persona och Fanny och Alexander hennes favoritfilmer! Och hon visste givetvis att både Liv Ullman och Bibbi Andersson varit gift med den store dämonen!

Och förra året hade hon sett Paul M på Aztekastadion i Mexico City och också gratiskonserten på Soccolo på mors dag. En konsert som borgmästaren köpt in för att hylla alla mödrar! Vi pratade och pratade. Min lilla fru som är väldigt bra på att prata fick knappt en syn i vädret. Min lilla fru gillar inte Bergman. Bortsett från Fanny och Alexander!

Lundsberg! Alla socialister i alla partier jublar över att skolan stängs. Och V vill inte att den någonsin skall öppnas! En oas för rika väcker avund i Sverige. Ett land där jante och vänstermedia härskar. Och samma skolinspektion som stängt Lundsberg har sagt att alla föräldrar skall läsa alla skolors bokslut! Mitt förtroende för skolinspektionens chef är 0. Mobbingen på Lundsberg? Säkert. Hemskt. Men att stänga en hel skola? Jag är inte säker på om detta är rätt eller inte!? Och när stängs en kommunal skola dör det förekommit mobbing under längre tid!? Och hur kan föräldrar med goda insikter sätta elever på denna skola? Lundsberg stängs av politiska skäl anser jag! All form av pennalism är fruktansvärd! Oförsvarlig! Men skall man ha kollektiv bestraffning!? Det finns uppenbarligen en mörk tradition på Lundsberg. Men ingen kan vad jag vet säga hur omfattande dennas  s k kamratfostran är!? Anklaga inte mig för att vara populism! Tror att en stor del av svenska folket vill stänga Lundsberg.

Körde så till Värnamo. Möte med alliansen i Värnamo! Och så interna överläggningar! Middag på Gästis. Och härliga samtal!

Värnamo 20130831


Bo Frank

Peta in en pinne på brasan

Igår var sossarna sura. På mig. Fick först et argt samtal från en ytterst frimodig socialdemokrat. Fick sedan höra att den annan lika frimodig socialdemokrat, dock ej lika framfusig, tala om mig med andra. Vi sms:konsverserade så och småningom. Vad satte igång denna brand? Mitt uttalande häromdagen att sossarna inte syns i ge ett politiska vardagsslitet och på möten! Är detta sant? Den yttersta domen lär väl komma på valdagen om ca ett år. F ö är alla iakttagelser subjektiva. Det är också självfallet så att den som sitter i majoritet har en helt annan agenda för var man gör på dagarna. Det kan vara så att vi i majoriteten, om uttrycket tillåts, inte tillräckligt bjudit in s i det politiska vardagsslitet. Men då måste de samtidigt bestämma sig om de vill detta? Sen tycker jag att vi moderater är mera synliga på stan än socialdemokraterna. Och på att nätverka! Och jag är väl medveten om att när jag nu skriver detta så lär ju inte s dra sig tillbaka. Sen tror jag att gårdagens ledare i SmP tog s ganska hårt! Mitt uttalande i kombination med ledaren blev lite för mycket denna dag! Den som har roligast vinner, sa Maud Olofsson. Sossarna verkar inte ha det så roligt just nu. Och Carl-Olof Bengtsson drar sig inte i fullmäktige för att ge sin efterträdare tjuvnyp och uppträdare tjuvnyp. Och vänsterpartiet och sossarna visar helt olika uppfattningar om Växjö utveckling! Vad skall gälla om det skulle olyckas att s skulle vinna valet? Får v och mp stoppa alla utveckling och all ny infrastruktur som möjliggör ett fungerande företagande? Nej jag tror inte det. De vet att de blir överkörda av s. Hoppas och tror att detta är en hypotetisk fråga!


Värnamo 20130831

torsdag 29 augusti 2013

Värsta teatern

Den värsta teatern sedan Växjöensemblen på 70-talet har nyligen spelats upp i Växjö av sossarna. Och radion hejar på!

Sossarna vil att Ryan Air skall följa de mänskliga rättigheterna. Annars vill man stänga ner Ryan Air.  Vem är emot mänskliga rättigheter? Skall Växjö dock som enda flygpalts i Europa stänga ner Ryan Air. 21 bolag med oklar ägarbild har flugit från Växjö? Vilka av dem godskänner s?

Har s där man har makten stänkt ner något flygbolag? Nej! I Kalmar där kommunen bifallit samma s-motion har sossarna i flygplatsen utan krav tecknat nya avtal med Ryan Air.

Inte i någon hamn i Sverige har sossarna stängt trafiken för båtar. Nästan alla har utländsk flagg. Sossarna äventyrar flygplatsen, dess rykte och ekonomi. Och spelar teater. Tror någon på fullt allvar att sossarna skulle driva detta om man hade makten.

Man är emot Kina-samarbetet. Skall vi sluta köpa Volvo p g av brist på mänskliga rättigheter i Kina? Dags för Löfvén att stänga ner Volvos fabriker i Sverige!?

Jag är aldrig varit med om värre teater än det sossarna spelar upp i Växjö.  Och när medias uppfattning i en fråga sammanfaller med ett politiskt partis. Då blir det bingo! För partiet och media!

Bo Frank

Växjö 20130829

I morgon är idag igår

Satt på Vidéum hela dagen igår. Denna vackra sensommardag! Alliansmöte inför styrelsen med regionförbundets styrelse. Totalförvirring om det blir någon regionkommun eller ej. Moderaterna centralt vägrar ge besked om det blir ja eller nej. Struntar snart i vilket, bara det blir besked! Ett politiskt parti måste kunna svara på en framställd fråga!

Är lite av regionförbund kramare, men jag kan leva med att det blir en regionkommun. Efter lunch ägarsamråd eller rättare sagt medlemsdialog mellan styrelsen och länets kommuner. Det är nästan total personunion. Och det ger ju regionförbundets styrelse legitimitet. Anser jag!

Och så ägarsamråd kring Småland Airport. Länets i särklass mest erfarna politiker ledde mötet. Suzanne Frank. Nåväl, Eskil kanske går före! Suzanne talade om vart skåpet skulle stå! Och det var ett möte som gamla TASS skulle rubricerats som att det hållit i en öppenhjärtlig atmosfär.

Sossarna spelar teater. Sällan att de dock deltar i det politiska vardagsslitet och visar sig på möten! SmP, sånär som en mycket konstig bild, skildrade dock mötet korrekt. Till skillnad från radion som är mera kampanjinriktad och som under snart ett dygn bara låtit sossarna komma till tals! Public Service????

Åt sent sushi med en dotter och min solstråle till fru.

Alexis de Tocqueville myntade rubriken. En av mina favoriter. Som filosof och politiker. Och statsvetare.

Idag på morgonen Rotary. Så härliga människor. Till jobbet. Till Campus för att dra en skröna kring Växjö för hela personalen på Boverket som kom i tre bussar! Lunch med min dotter Rebecka på Aptit. Bra ställe. Möte efter lunch. Skall nu dra till Tingsryd för att tacka av Arne Karlsson! Ikväll direkitmöte på Hovshaga. Och 14 timmars arbete är över!

Bo Frank

Växjö 20130829  

onsdag 28 augusti 2013

Libby

Hon var liten och rund. Fräknig och med burrigt hår. Och rökte som en skorsten. Hon var sjukligt ordningssam. Libby förtidspensionerades när hon var 55 av oklar anledning. Det påstods att hon inte kunde infoga sig en arbetsgemenskap. Libby bodde på Aprilvägen i Kortedala. Libbys dagar vara lika som bär. Sommar som vinter, vår om höst. P1 varpåslagen dygnet runt. Libby lyssnade på allt. Och kom ihåg det mesta av vad hon hörde. Hade hon haft någon att prata med hade hon kunnat vara hur berikande som helst. Men problemet var att hon på de jobb hon haft nästan pratat ihjäl folk. Och talat om för dem exakt hur det förhåller sig med saker och ting och vad den ene eller den andre borde göra. Libby var inte den som gick till media för att kalla sig för mobbad eller utfryst när hon till slut blivit utlöst. Men hade lätt kunnat framstå som ett offer på en grym arbetsmarknad.

Libby fann sig i sitt öde. Och de få personer som hon hade kontakt med var företrädesvis sådana som hon pratade med på telefon. Libby var aldrig elak. Alltid vänlig. Men alltid för vänlig. Översvallande vänlig. Ville så väl. Men sög sig fast som en blodigel på den som råkade komma i närheten.

Libbys dag bestod av tre huvudkomponenter. Om man bortsåg av från radiolyssnandet. Det var soprummet, korsorden och kaffedrickandet. Kaffebryggaren var påslagen nästintill lika ofta som radion – som alltid var påslagen. Libby sov i sjok. Det kunde vara närsomhelst på dygnet. Och hon kunde vara vaken hela natten och syssla med korsorden. Så var det soprummet. Soprummet var en liten modern tillbyggnad på innergården till det H-formade 50-talshuset.  Från sin lägenhet kunde Libby se alla som gick in i soprummet. Och hon spanade på soprummet från köksbordet där hon satt med sitt korsord. Hon spanade dygnets alla vakna timmar. Så fort personen lämnat soprummet var Libby där. Halva huset sa att Libby rotade i soporna och andra halvan var glad över att ha landets i särklass mest välstädade soprum.

Inne i soprummet luktade det hederlig grönsåpa som tog tankarna till ett finrum från 50-tale. Libby svabbade golvet och väggarna åtminstone sju till åtta gånger om dagen. I de gröna sopvagnarna var alla plastpåsar sorterade i färger och uppställda i rader. I ena vagnen var de sorterade på färger. I den andra vagnen var de sorterade efter vilken butik de kom ifrån. Konsum, Maxi, Ica, Citygross, ml, I vagnen med färgerna på soppåsarna kunde färgerna bildade ibland små mönster. Och alla soppåsarna som inte var rätt knutna blev korrekt knutna. Och öppnade?

Vagnarna med vita och gröna flaskor innehöll 100% vita eller färgade glasflaskor.

Libby godkände inte ens en dimmig olivoljeflaska i den vita vagnen. Vagnarna för papp var packade med en noggrannhet som förde tankarna till en tysk logistiker eller till något ännu värre Tidningsbuntarna var staplade i tre kategorier. GP, reklam och övriga tidningar och tidskrifter. Libby visste vilka kassar som innehöll National Geographic. Och dessa åtråvärda troféer gick inte till återvinning bland allt annat i pappersväg. I vagnarna för wellpapp och andra kartonger kunde man inte se hela kartonger. Allt var tillplattat.  Platsbackarna för lysrör, batterier och annat stod på exakt ställe.

På ena långväggen hängde Oscar II med stor familj. På en kortsida fanns en gammal inramad affisch i 70/100 föreställande Marlboro- mannen. Som ta oss till landet ”where the flavour is”. Vid det lilla handfatet hängde en välstruken liten kökshandduk i rött och vitt. Handfatet var skinande rent. Och en flaska Ldb- tvål stod prydligt på en liten hyla ovanför handfatet.

Libby visste vad hon hade att vänta i soprummet efter varje hyresgästs besök. Slarv eller ordning. Och det hände inte ofta att Libby inte hann besöka soprummet innan det att någon annan hyresgäst hann komma dit. Grannarna reagerade så olika när de såg Libby komma ångande. Några snörpte på munnen och andra utryckte glädje för ” allt du gör för oss”!

Polisen hade en speciell relation till Libby. Man viste dock inte när det var skarpt läge när Libby ringde och skulle anmäla något. Men ett par gånger hade hon med sitt spanande på soprummet sett både cykelstölder och ett par inbrott! Bland Libbys självpåtagna arbetsuppgifter ingick också att hålla ordning i trapphuset. Hon flyttade ständigt barnvagnar, rullatorer och cyklar.

Med fri tillgång till tidningar så fanns det gott om korsord. Lands eller Året Runts korsord kunde gå på en timme vardera att lösa. Lika naturligt som at andas var det att röka och dricka kaffe när den enda tomma rutan efter den andra fick en bokstav. Undantagsvis användes något synonymordbok.  Ibland kom några trisslotter i brevlådan som korsordsvinst.

Den jobbigaste tiden på året var strax efter Knut. Alla julgranarna. Det hjälpte inte att det gick ut neddelande om speciella containrar i kvarteret. En del skulle knöla ner dem i sopvagnarna. Eller såga dem i småbitar och lägga dem i platssäckar. Det blev oordning. Golvet klibbade av kåda. Libby städade och skurade kanske 20 gånger på en dag.

En dag i början på maj inträffade katastrofen. Det kom ett brev från fastighetsägaren, det kommunala bostadsbolaget. Och för säkerhets skull var brevet undertecknat både av VD och hyresgästföreningens ombudsman. Lisbeth Carola Einarsson förbjöds att uppehålla sig i soprummet annat än vid lämning av egna sopor. Det var som om Libby fått en hård smäll mot huvudet. Det gungade under fötterna. Libby satte sig på en stol och bara tittade ut mot soprummet. Hon var alldeles yr. Libby rökte den ena cigaretten efter den andra, drack kopp på kopp och blev sittande till det skymde. Libby gick in i sig själv och blev sin egen skugga. Man såg henne smyga till affären i skymningen. Efter tre månader hade namnskylten på dörren byts ut. Det stod E Burvall. Bostadsbolaget började få en massa samtal från arga hyresgäster. Det var kaos och våldsam oordning. Bolaget fick också frågan om vart den pratsamma kvinnan som skött soprummet tagit vägen?

Bo Frank
Växjö 20130828






tisdag 27 augusti 2013

Fullmäktigedag

Moderat morgonbön. Alliansgruppmöte.  Givande möten och god stämning.

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Beslutade på au att förse alla nya medborgare med en månads gratis busskort. Gick så på lunch med Jenny Rungegård. JR ligger på som en rem för att tillsammans med kommunen skapa ökad attraktivitet i city.  Bollade en del idéer som jag skall ta upp i alliansen ochcmed andra partier. Bra lunch på Lilla Mexico!

Gick till alliansens gruppmöte inför fullmäktige. Vi känner att det är bra flyt i kommunen. Problem kan alltid hittas. Och vissa måste tas på allvar och åtgärdas genast.  Som svårigheterna för utsatta kvinnor att få social förtur till bostad. Vi har inte 12000 lägenheter, för många, i den s k allmännyttan om inte detta skall användas för sociala ändamål!

Kommunens ekonomi går lite bättre än väntat. Bostadsbyggandet i i Växjö går bättre än i andra kommuner. Befolkningsutvecklingen ser bra ut. Nämnder och styrelser sköter sin ekonomi. Stadens attraktivitet ökar. Sittter nu på fullmäktige. Det är inte rimligt att prata om en lekplats i Lammhult i mer än en timme. Och sossarna vill bygga nya lekplatser med pengar som inte finns!

Det märks att det är val. Synd att mp i debatten är mer vänster än vänstern. De påstår på fullt allvar att antalet allergier har ökat i skolorna i Växjö för att inte kommunen städar. Var finns det sakliga underlaget för detta?

Klockan är snart 17.00.  Och jag ser ingen ände på denna debatt! Lite tråkigt att höra på inlägg utan stringens. Unge Oliver tillhör de bästa!

Och Torgny är härlig att lyssna på!

Växjö 20130827

Bo Frank



måndag 26 augusti 2013

Min vän Monica

Sanslös smutskastning av Monica W och Lessebo från TV. Hur många barn går till en soptipp och gräver upp ett halvt kilo jord på en meters djup och äter detta!? MW utmålas  som en skum miljöbov i ett reportage som är bland det värsta jag sett. Har ringts MW och gett henne en stor kram!

Bo Frank

Växjö 20130826

Skämta aldrig om allvarliga saker

Och var aldrig ironisk! Kommer i fortsättningen i dessa spalter att undvika skämt och ironi. Synd på ett sätt. Blev uppringd av SmP idag som frågade om jag hatade Öster? Min oro i spalternas för Östers ekonomi kombinerat med ett dåligt skämt om att fotbollsplanen kan bli en kommunal potatisåker om Östers kräftgång skulle fortsätta vid det tillfället. Det är självfallet mitt fel. Man kan inte som kommunalråd vara ironisk eller skämta om allvarliga ting.

Hade i alla fall ett bra samtal med Östers ordförande i kväll. Och jag belägger mig själv med munkavel gällande Öster ett par månader framöver! Och kommer att undvika alla skämt och all ironi. Och kanske börjar skriva annat än dagsaktuella kommentarer och att skildra min vardag!

Däremot vänder jag mig mot en sak. Så fort kommunen är inblandad i något, oavsett vad, så är det alltid kommunen som har fel. Mot företag, mot föreningar, mot enskilda, facken, m.fl. Den politiskt styrda organisationen är alltid den som är ogin, gör fel och är korkad. Media iklär sig ofta ombudsmannarollen och bestämmer vad som är rätt eller fel. Det är sällan den som är i en intressekonflikt med kommunen får kritiska frågor. Det heter att man tar parti mot överheten.  Hade en synnerligen omväxlande kommunalrådsöverläggning. Några av ärendena kommer att utvecklas om drygt ett år. Hur relationen mellan administration och politik kan vara.

Möte med revisonen. Möte med brottsförebyggande rådet som önskar mer polisnärvaro i Araby sommartid. Och annars också för den delen. Som avstyrkte ett lite udda medborgarförslag. Och som främst kommer att tillse att utsatta kvinnor lättare kan få bostad i Växjö. Tänker personligen följa upp detta!

Var hemma och hämtade post. Åt en banan. Ringde samtal och körde så till flygplatsen för möte med styrelsen. Till kontoret för intervjuer med av ungdomar. Vänliga journalister från SvD, DN och SmP ringde och ville ha mina kommentarer till nytt ersättningssystem till kommuneran för flyktingmottagande. Problemet var bara att varken jag eller de journalister som frågade visste hur det nya förslaget fungerade. Och därför kunde jag bara ge allmänna synpunkter på vad som inte funkar idag!

Sen promenad runt sjöarna med min lilla söta fru. Som alltid är som en sol. Och alltid positiv och glad! Tillbaka till jobbet för att hämta några papper som inte finns på nätet. Lite kvällsgöra!

Bo Frank

Växjö 20130826

söndag 25 augusti 2013

Härlig helg!

Sprang runt sjön lördag morgon redan vid halv sju. Efter att ha läst SmP och DN. Och som alltid funderar jag på var alla Växjöbor håller hus!?

Småfix och bil ner till Lund. Plastbarnbarnet Julia Filippa fyller 1 år.  55 personer i kvarterslokalen på omtrådet. Vackert barn med många presenter. Och barn från jordens alla hörn. Bil till Blekingen och grillkväll med en stor del av familjen. Fortfarande badbart.

Gick en mil idag på morgonen. Lite drygt. Loppis på brunnen har mattats av. Köpte en del gamla slipade snapsglas för att ta med till Albanien och ger bort som rakiglas! Prutade på ett bar Picnicskålar som vi inte behövde och fick dem inte som väl var.

Klippte gräs och småplockade. Hem till Växjö ikväll. Läser i kapp tidningar och tidskrifter. SD går bra. Folkets protest mot euroropas generöstaste flyktingpolitik och den vanligaste frågan jag får när man går på stan. Människor är inte rasister. Tycker bara att Sverige utmärker sig. SD kommer inte att få lika mycket röster i valet. Då är[i] det på allvar. Och sd är inget trovärdigt alternativ. Försöker för mycket med lättköpta poänger. Det finns dock en del att ta i för de etablerade partierna.  Och själv funderar jag på en del som jag har svårt att fatta. Det finns många som fått politisk asyl i Sverige som bara några år senare åker på ”semester” till de länder man flytt ifrån. En paradox. Det finns många fler.

Angela avgick. Och är stolt över vad hon gjort på AMS. Och moderaterna är värsta AMS-kramare! Är dock inte ett dock orolig för valet. Alliansen tar hem det. Som sossarna gjort så många gånger förut. P g a bristen på ett trovärdigt alternativ! Men det vore roligare om folk röstade på alliansen för att man gillar alliansens politik och inte för att man misstror alternativet. Tror att Magdalena Andersson är fel ute. Hon skäller på Borg oavsett vad han säger. Och begriper inte varför Lars Calmfors känner sig så underlägsen Anders Borg så han måste komma med de ena tokiga förslaget efter varandra. Hörde Gunnar Wetterberg säga häromdagen hur vettlöst det skulle vara att börja indexera  diverse transföreringar. Och mig veterligen är inte Wetterberg moderat. Möjligtvis en produkt av sossarnas kanslihushöger. Och vad skulle vi vara utan den. Svensk ekonomi började köras i botten av Sträng och Mundebo!

Öster tog tre nya poäng. Fullständigt nödvändigt. Men man klarar inte ekonomin. Skulder till kommunen! Och klarar inte av att respektera ingångna avtal. Trött på detta.

Blir så glad över att de gentlemannen nummer ett, Sven Bertil Taube, på TV.  Ett unikum. Älskar att de denna välklädde, stilige man på TV. Finns det någon motsvarighet i Sverige? Tror inte det!


Skall nu ladda med sen TV-middag med lilla frun och kolla in meterologen Anders Borg! Gråväder? Storm eller orkan? Eller en lätt och lycklig bris i september 2014?

Bo Frank
Växjö 20130825




fredag 23 augusti 2013

Sparka GD

Och lägg ner hela AMS!


Bo Frank

Växjö 20130823

Så jäkla bra dag

Kanske 15 år sedan jag va var Kung i baren och sist i baren. Drog mig tillbaka strax efter 23-Trevlig kväll och maten OK!

Uppe med tuppen idag. Gick en timme i Borgholm med omgivningar mellan 6 och 7. Första föreläsaren var Stockholms stadsdirektör Iréne Svenonius. OTROLIGT BRA. Bästa föreläsningen jag någonsin hört om politiskt management och administrativt management. I praktiken. Det finns gott om folk från universiteten som kan teoribildningen. En randanmärkning. När ”vår” Anna Karlsson mejlade denna Sveriges mäktigaste kvinna, kom det ett snabbt svar. Kommer gärna. Och hör och häpnad. Inget fett föreläsningsarvode. 0 kronor!

Så kom allvetaren Gunnar Wetterberg. Stand up för intellektuella! Lysande exposé över kommunernas framväxt och det kommunala självstyret. En fantomföreläsare! Bra synpunkter på rollspelet mellan politiker och tjänstemän.

Grupparbete kring dessa frågor. Lunch. Summering. Avslutande kommentarer från Per S. Åsa KB och vår kommunchef. Anna Karlsson, vår utv chef, hade gjort ett bra program för hela seansen. I ärlighetens namn skall sägas att vi bollat namn tillsammans!

Hem! Hade gärna stannat på Öland över helgen. Skulle kunna tänka mig att bo i Borgholm!

Fixade en del på jobbet. På stan. Sprang runt sjön. Gräsänkling!

Som jag ser det så skall kommunen inte överta NCC  arena. Då är det bara en tidsfråga innan Öster kommer…..

Skall ägna kvällen åt att läsa tidningar, tidskrifter, post och mejl!

Bo Frank

Växjö 20130823

Mångfald på Strand

Promenad i Borgholm på morgonen. Lyxigt att äta frukost i en timme och läsa tidningar. Så kom en buss full med politiker och tjänstemän från Växjö kommun. Per Nilshand från Max började efter min och Anna Carlssons inledning. Lysande! Bra interna exempel på mångfaldsarbete från Vidingehem och vår egen omsorgsförvaltning. Sisådär lunch. Inte på topp! Lysande föredrag av vår egen mångfaldssamordnare Suzana Mosevic. Bra föredrag av Bo Hjämefjord om inernationellt samarbete. Och av vår utv chef Anna Carlsson om rankingar och vårt fortsatta strategisamråd.

Trevligt att träffa alla duktiga politiker och tjänstemän. Fast medelåldern på oss politiker börjar bli väl hög. Ingen är direkt dålig. Men vi behöver få in yngre. Och det kommer efter nästa val.

Sprang en runda med Anna Tenje och Ulf Hedin. De har kondition för många år till. Och det har jag också! Badade på Strands strand. Var ensam i vattnet så vitt jag kunde se.  Snart kommer hela alliansen på ett glas rosé på mitt rum! Klarblå himmel! Varmt. Felaktig väderprognos. 22 och minst 19 i vattnet. En stilla nordost i sundet. Det kan inte bli mycket bättre. Det är klart. Min lilla fru borde vara här!

Kommunledningens slutsats av dagen. Vi skall bli bättre på att anställa fler personer med utländsk bakgrund och funktionshinder av olika slag. Kommunen skall vara dynamisk och tillåtande. Och spegla samhället. Alla skall kunna identifiera sig med kommunen. Och jag har ett stort personlgt ansvar för detta. Och jag rullar inte tummarna!

Borgholm 20130822


Bo Frank

onsdag 21 augusti 2013

Det kan inte bli bättre

Besökte Välluddens förskola. Kommunens kanske bästa förskola? Mest engagerade personal och förskolechef? Kanske. I vart fall den mest engagerade förskolechef jag träffat. Och absolut Sverige bästa läge. En oas mitt i stan, vid sjön, i en anrik park och i ett gammalt hus.  Gjorde bara bort mig lite som inte genast kände igen en bild av Maria Montessori! Frimodiga, lugna och fina barn. Bra pedagogik. Tyst. Imponerande. Inget snack om bristande resurser. Hade gärna lämnat barn där. Fast vi var helnöjda med Kompassen och Björken. Men jag ser att pedagogiken utvecklats på 20 år! Var så glad över detta besök. Så två företagsbesök som är hemliga. Ett företag kanske växer framöver. Och det gör fler företag i Växjö.

Ny skatteprognos. Bättre sådan. Till oppositionens förtret kommer vi som vanligt att göre ett bättre bokslut än budget! Den som är skicklig har mer tur än den som är oskicklig.

Ny befolkningsprognos. Bättre än väntat.

Ny förfrågan om etablering i Växjö.

Så bil till Öland och Strand. Förberedelser för vår årliga seans med den utvidgade kommunledningen . Middag med föredragshållare och kommunens konferensansvariga.

Det första jag gjorde när jag kom hit var dock att springa en runda mot Soliden och tillbaka. Ser hela havet från min lilla altan. Och solen skiner. Och försvinner bakom horisonten. Skall skriva en kort artikel om Växjös trähusbuggnation i kväll. För en europeisk facktidskrift. Ångrar att jag inte bad om hjälp så jag kunde totalslappa ikväll!

Träffade några Växjöbor på min motionsrunda. När jag förklarade att hela kommunledningen var på väg hit, blev kommentaren; det är bra att ni håller er i Sverige! Vi förväntas åka utomlands!? Lika bra att göra det!? Nej. Det finns ingen logik i att så många åker utomlands samtidigt. Bättre att göra det i mindre grupper och sprida erfarenheterna!



Borgholm 20130821 
Bo Frank


Sven Otto Littorin

Kul att se vår ”gamle” partisekreterare på i TV igår och på banan. Littorin var en av mina favoriter. Har följt alla sedan Bertil af Ugglas som var en klok man. I partisekreterargänget har man kunnat återfinna superduktiga och bra människor och stolpskott!

Det var något lite magiskt med att träffa Sven-Otto. Positiv energi, svarade på mejl, trevlig, handfast och samtidigt lite intellektuell analys. Och kul att ta en öl med.  Eller en fika.

Fick igår några samtal till om bussarna i Sandsbro. Några tycker att det blivit för många bussar. Och tidigare har det klagats på för få! Det får bli en ordentlig utvärdering efter detta första år med den utökade trafiken. Den är inte gratis.

Var på kyrkoråd i går. Utgrävningarna har fördyrat församlingshemmet med 15 miljoner kronor.  Men det nya församlinmgshemmet/domkyrkocentrum kommer att bli riktigt fint. Och nödvändigt.  Dock dyrt.  Men det blir ju en bra slant för det gamla församlingshemmet! Kommer med glädje att tillstyrka detta på fullmäktige den 26 september!

Strålande morgon. Lite nedslag i verkligheten idag. Ett företag och en förskola. Sedan till Borgholm. 60 personer från den samlade kommunledningen har den årliga tvådagarsseansen. Jäkligt bra program och det blir lite av skolstart.


Bo Frank
Växjö 20130821

tisdag 20 augusti 2013

Moderat, så klart!

Apropå valrörelse.

1973 var min andra valrörelse. Någon vecka innan valet åkte vi till Ljungby på kampanj. Några av oss muffare kom på lördagskvällen på den goda iden att tapetsera var enda skyltfönster i hela Ljungby med små vita klisterlappar där det stod, Moderat, så klart.

Morgonen efter ringde moderatkvinnorna i Ljungby och var helt förståeligt fullkomligt rasande.

De fick stå med rakblad och såpvatten och gnugga bort varenda lapp!

Växjö 40 år senare


Bo Frank

Valrörelsen startar tidigare och tidigare

Det märks på spänningen i den politiska atmosfären att det bara är drygt ett år till nästa val. Partierna förebereder interna nomineringar. Kandidater positionerar sig. Det rings och twittras. Facebook svämmar över av kommentarer. Har jag hört. Jag twittrar inte och jag finns inte på Facebook. Men jag finns i verkligheten och min blogg är en liten spegel av min verklighet.

Det folk utanför politiken inte vet är hur små alla politiska partier är egentligen. Pensionärsuniversitetet i Växjö har fler medlemmar än alla politiska partier tillsammans. De politiska partierna har knappt några administrativa resurser ute i landet. Men är ganska stora när det gäller den centrala organisationen. Tror att det ligger ett feltänkt i att inte sprida resurserna ute i landet. Ett feltänkt som finns i alla partier.

Nästan alla pengar till partierna kommer från det offentliga. När jag engagerade mig i moderaterna ville man ta bort partistödet. Länge sedan jag hörde något sådant. Ungefär som sossarna som vill avskaffa monarkin. I teorin. Det är i partierna som i vilken förening som helst. De står och faller med det frivilliga engagemanget. Styrkan i detta kan man avläsa på valdagen. Hur många partier kan bemanna alla vallokaler hela dagen? Jag är säker på att vi moderater har den kraften. Och vi har möjlighet att få ihop en full lista med bra namn till kommunfullmäktige. Nytt är att alla kandidater skall certifieras. De skall acceptera de värden som partiet står för. Utan att man skall bli slav under ett partiprogram. Det sista kan ju ändars närsomhelst.

Ett politiskt parti har två primära uppgifter. Att vinna val och få genomslag för politiken. Att vinna val har blivit det överordnade målet. När jag började i politiken var det att ha den bästa politiken. Och det gäller nog för de flesta partierna. Bättre att ha den näst bästa politiken och vinna val än att ha den bästa politiken och alltid komma tvåa.

Valrörelsen kommer att bli tuff med svenska mått mätt. På alla plan. Alla partiet försöker kopiera framgångsrika valmetoder. Men i grunden går det inte att vinnas utan ett bra budskap. Och man måste framstå som regeringsduglig. Det går inte att bara vinna på gamla meriter. Allt fler bestämmer sig allt senare. Det gör valarbetet viktigt.

Det som bekymrar är at samtliga partier har problemmed att attrahera många kandidater till de få politiska toppjobben. Ta bara sossarna slit med att hitta en partiledare. Och media är naturligen mera intresserade av att hitta politikers svagheter i stället för det positiva. De politiska partierna kämpar i motvind och förvandlas från medlemsorganisationer till kampanjorganisationer. Hur litet kan ett parti bli för att kalla sig en folkrörelse? Men liturgin förändras inte. Det är ofta samma gamla budskap som packas om i varje val. M och c undantagna. Kanske är det så att centerns makeover är större än moderaternas. Egentligen.

Jag längtar efter den riktiga valrörelsen. Det är mitt element. Jag älskar att kampanja. Jag gör verkligen det. Och det kommer att kännas tryggt med alliansens partiledare som ett sammansvetsat gäng i TV-rutan. Och i Växjö kommun samma sak. Och jag kommer precis som tidigare dela ut min lilla ”flyer” där det står ” Jag lovar inte allt, men jag ger allt”.

Är dessutom naiv att tro att det låter ganska trovärdigt. Jag är som de gamla vreden på SJ:s tågvagnar där man reglerade värmen. Antingen på. Eller av! Jag är definitivt på!

Bo Frank

Växjö 20130820

måndag 19 augusti 2013

Avskeda generaldirektören

Som säger att föräldrar skall läsa skolornas bokslut!

Genast!

Bo Frank

Växjö 20130819

Bra början på veckan

Kommunalrådsberedning. Om stationsområdet, om annan infrastruktur och om Wexnet. Således infrastruktur för hela slanten.

K-råd och kommunchef gick så och uppvaktade kommunens Ironman. Jan Johansson, Janne på planeringskontoret! Beredning inför nästa au. Sprang runt Växjösjön på lunchen! Tillbaka för en telefonintervju om vattentäkter. Nya möten. Till residenset. Möte med landshövdingen. VD-klubb senare. Och så utvidgad VD-klubb med fler personer från andra kommuner! Tema. Ingenjörsbrist. Så eget möte med teknikföretagen i Växjö.

Hemma vid 21. Bra början på veckan!

Bo Frank

20130819

söndag 18 augusti 2013

Stillsam söndag

Staden nästan öde. Få personer gick runt sjöarna i det varma vädret. Läste SvD och tog en kvarts tupplur efter lunchen. Tove Lifvendal skriver bra. Och strukturerat. Vettiga åsikter. Däremot fattar jag aldrig vad hon säger när hon talar eller är med i tyckarprogram. Läsvärd tidning. Bra att Fredrik ryter i mot Löfvén som fortfarande inte står för något. Och bra med ett femte jobbskatteavdrag. Moderaterna och alliansen måste dock hitta en visionär symbolfråga om det goda samhället. Och sossarna är bara inställda på att säga nej till saker och ting.

Moderata provvalet till riksdag och landsting är igång. Det kommer att bli överraskningar tror jag. Har aldrig upplevt ett mer osäkert läge om riksdagsplatserna. Och det är många snackisar om detta! Som jag ser det ligger Katarina bra till. Suzanne kan gå riktigt bra. Och Oliver har potential att kryssa sig in! Samtidigt kan vi ståta med två mycket bra riksdagsledamöter i form av Katarina och Johan.  Och vi kommer att ha de vassaste kandidaterna jämfört med de andra partierna!

Öde på kontoret en söndag em. Dock varmt och gott. Fasar för vintern och den iskalla kommunalrådskorridoren.

Ser fram emot nästa vecka. En härlig jobbvecka ligger framför mig!


Växjö 20130818
Bo Frank

Jag är ingen Ironman

Buss till Kalmar golfklubb för en trevlig grillkväll. Uppe med tuppen på lördagsmorgonen. Bussen hämtade oss gäster 06.19 för att åka till starten av Ironman. En upplevelse att se 2000 personer kasta sig i vattnet för simningen. Folkfest. Människor precis överallt. Efter simningen ledde en engelsk dam! Vi såg henne bokstavligen köra över långsammare män i de trånga passagerna. Alla klarade inte simningen på tilldelade 2 timmar och 20 minuter. Kul att se växlingen till cykel. Åt så frukost i VIP-tältet tillsammans med andra inbjudna. Kollade mer på tävlingarna. En  man som tävlade jobbar på vårt planeringskontor, Jan Johansson. Hejade på honom innan loppet! En deltagande mexikan som tävlar lördag åker på söndag till Köpenhamn för att göra en ny tävling! Det fanns tävlande från 43 länder! En del gör detta på nästintill heltid. Många är män mellan 30 och 40 i chefsposition. Mer det finns alla sorter. Nästan hälften gör tävlingen för första gången.

Seminarium på Stadshuset. Kalmar är verkligen på G och lägger mycket pengar på festivaler av olika slag. Och jobbar strategiskt med olika evenemang!Och Kalmars bostadsoråden slår oss med närheten till havet. Kalmar har otroliga förutsättningar att bli en stad som människor väljer att bo i och så kommer jobben! Dock ingen riktig bra fart på byggandet! Och det är det som man sliter med! Johan Persson är skicklig och dominerar politiklen totalt. Delvis p g a brist på en skicklig opposition! Jag vittnade om det goda samarbetet med Kalmar!

Fick så uppleva hur stort Ironman är. Åkte motorcykel över till Öland och längs cykelbanan. Folk över allt och en sjujäkla organisation. Lunch inne vid målgången. Och där byggde den sydafrikanska speakern upp stämningen till max innan den första mannen gick i mål. Etta blev Pedro Gomez från Portugal. Till synes oberörd och med ett stort leende spurtade han i mål. Och fick medalj av vem, naturligtvis Johan Persson. Två en man från Slovenien och trean från Ukraina kollapsade och fick bäras ut på bår!

Ser väl Kalmars kommunledning och flygplatsledning nästa gång i Växjö när FF kommer för att spöa Öster!

Var ”tvungna” att dra till Växjö för att gå på ett synnerligen trevligt 70-årskalas med mängder av sång och musik!

När man vaknar upp i Växjö är det ”fattigt” att inte kunna se havet. Men vi kan glädja oss åt en stad med fullt drag året om. Få städer har 150 000 på en stadsfest. Och vi har ju fyra om året. Hur många städer har det?

Kulturnatten i januari, stadsfestivalen Vårstad i maj, Karl-Oskar i augusti och matmässan i september!

Bo Frank

Växjö 20130818

fredag 16 augusti 2013

Växjö till Kalmar via Dädesjö

Frukostmöte på Palladium. 100 pers från kommunen på skolbänken om hur man bemöter företag och förbättrar kommunens service. Jag inledde med att tala om vem som står för våra löner och att vi måste stå på tå för dem! Karin Andersson på näringslivskontoret hade gjort ett kanonprogram. Anna Johansson som är chef för vårt kontaktcenter började med att berätta om hur den funktionen skall utvecklas och att 41000 måste bli synonymt med god service. Så kom en stjärna från Linné. Cristine Tidåsen. Fika. Då drog jag till kontoret för att fixa mejl och sånt. För att hålla upp servicenivån.

Till Dädesjö marknad. Vi hade tältet bredvid centerns på Åke Svensson gräsmatta. Åke är en hedersman. Mycket folk. En man var sur som ättika och för att vi haft hästar på Nygatan.  Anna Hultstein hade en ängels tålamod med en man som pratade i en timme!

Till Växjö för att plocka upp lilla frun. Till Kalmar. Skall se Ironman! Checkade in på hotellet och gick en tvåtimmarspromenad mot Guldfågel Arena och förirrade oss i diverse industriområden. Fan också! Skall nu bli upplockad av Kalmar kommun för lite VIP-mingel etc. Bra näringslivskontakter på dessa möten. Och i morgon upp med tuppen för att kolla in det hela!

Kalmar 20130816
Bo Frank






torsdag 15 augusti 2013

Ego

Började dagen på min Rotaryklubb. S:t Sigfrid. Vi var 50 pers ungefär. Ett ”gammalt” popsnöre höll sitt egoföredrag. Dvs berättade om sig själv. Ny medlem i klubben. Claes heter han! Lysande föredrag av en person som förefall lite blyg!

Lite känsla av skolstart. Gillar alla medlemmar i vår klubb. Märkligt nog. Brukar alltid finnas en person ibland alla i en klubb som  man har svårt för!

Gick så till möte på landstinget. Suzanne Frank ledde mötet. Inte omöjligt att hon sitter i riksdagen om 14 månader! På sitt sätt länets mest erfarna politiker efter Kung Eskil!

Tillbaka till möte på kommunen. Överläggning om gemensamma frågor med Alvesta kommun. Har en del kritiska frågor som är gemensamma. Alvesta har inte flyt för närvarande. God lunch på konserthuset. Lamm!

Tillbaka på jobbet. Så möte med poliser i Växjö. Nytt möte med Trafikverket. K-råden i Växjö erbjöd sig att slanta upp många, många miljoner för att förskottera ny trafikplats i stället för Fagrabäcksrondellen som är igenkorkad allt oftare. Kan kosta riktigt mycket pengar! Klagade också på logistiken vid stationen. Och brist på förståelse för att skylta till Tolg. Och anmälde behovet av några nya cykelvägar!

Till jobbet. Nu börjar det. 13 timmars arbete idag!
Och i morgon minst 16!

Växjö 20130815
Bo Frank

onsdag 14 augusti 2013

Speeddating

Morgonmöte på Hofs Lifs. Träff med Daniel Ekman. Daniel är begåvad, mångsidig och kan otroligt mycket om Växjös historia. En tillgång som drivande kraft i kulturlivet.

Småmöten på kommunen. Inte en enda kommentar från någon medborgare kring skriverierna om reseräkningar. Promenad runt båda sjöarna med Anna Tenje. Ville gå runt Södra Bergundasjöarna för att kolla in nya bosstadsområden mm men Anna hade ont om tid. Vi hade speeddating. Eller management by walking around. Avhandlade således mikro och makroproblem på en och halv timme på lunchen. Kan också kallas långlunch fast utan mat!

På jobbet. Skrev lite. Några samtal kring bussar i Sandsbro. Två föräldrar hade synpunkter på förskolestart och om en viss skola i Växjö. Det finns folk som tror att jag direkt kan arbetsleda en rektor. I något fatt skulle det säkert varit befogat! Fick också någon kommentar kring att det är bättre att Öster krigar till sig poäng än att beklaga sig i media. Fick snabb respons från Anders Öhman i en fråga jag ställt. Gillar när folk är snabba. Och det är AÖ.

Beredning på flyget. Presidiet och vd är beredning. Det är ingen gigantisk affärshemlighet att nya destinationer/operatörer är det viktigaste.

Ett par timmar på jobbet. Skall ikväll på ett möte av halvofficiell karaktär.

Först skall jag rösta i vårt interna provval till landsting och riksdag. Vi kan göra det på nätet. Tror att det blir lägre valdeltagande på detta sätt. Men jag är ju i vissa stycken hopplöst efter. Och under stundom före min tid. Blir det första för mycket är det dags att sluta. Och den som sist fattar det är alltid individen ifråga. Tror Bo Frank har fattat detta.

Men. Jag riktigt längtar till nästa valrörelse. Det är något magiskt. Snacka om att vara miljöskadad. Tror att jag skulle kunna ligga på mitt yttersta och om då någon viskar, VALRÖRELSE! Då kan jag stiga upp från graven!

Bo Frank

Växjö 20130814

tisdag 13 augusti 2013

Lite av varje

Bra gruppmöte igår. Tog en öl med Oliver efter mötet för att avhandla div saker. Oliver förenar ödmjukhet och kaxighet på ett enastående sätt och är betydligt smartare än vad jag var i motsvarande ålder. Men glädjande nog samma fel. En övertygelse om vad som är rätt. Det går över! OR kan gå hur långt som  helst och kommer att göra det. Anna H leder våra gruppmöten på ett bra sätt. Och Benny Johansson imponerar som ordf i A&V. Lena och Peter Norman kom  med bra idéer kring ett område som är min akilleshäl. Arkeologi. Inte Ola Salo.

Tisdag. Morgonbön m. Alliansmöte. Trots olika infallsvinklar lyckades vi snabbt komma till skott med fyra arbetsgrupper till ett alliansvalmanifest. Vi kommer att ha en erfaren ordförande som leder arbetsgruppen kring arbete, företag och integration. Catharina Carlsson.

Au. Vi kom överens om att trots allt stödja trafikexperternas förslag till ny linjesträckning i Sandsbro även om några får det lite sämre. Sossarna är ganska gnälliga. Men justa som personer.

Lunch. Sitter hela lunchen i samtal med två damer som inte vill ändra busslinjen i Sandsbro. För snäll. Ingen lunch! Äpple och te i fiket under gruppmötet inför KS. Lång diskussion om busslinjen igen. Alliansens linje vann. Ösregn. Gick runt sjön vid ett tillfälligt uppehåll.

Jodenius. Flera personer har kryddat sina reseräkningar. Och det sticker förstås i ögonen även om det är små belopp. Och politikerföraktet drar några nya varv. Den ofelbara människan finns inte. Fråga Dostojevskji! Jag är sällan snabb att döma! Fick höra att det påstås att Per Schöldberg sätter kommunchefens lön. Det är fel. Det gör jag. Vem sätter min lön? Ingen eller alla. Och jag skriver det igen. Jag skall föreslå, när det är dags, att min efterträdare skall ha kommunens högsta lön. Kanske det enda kommunalråd i Sverige som vågar skriva det jag tänker. 

Hursomhelst. Jodenius är begåvad, skriver bra, har dock inte alltid rätt. Men vem har det? Det lär komma mer på Jodenius blogg. Som har samma Växjöbild som mitt kommunparaply.

Nu sen sallad. Lite vitt vin. En god bok. Har tröttnat på den italienska polisen som bara finns på folktomma interiörer.

Hittade en för mig ny Donna Leon för 10 kr på Akademibokhandeln häromdagen!

Växjö 20130813
Bo Frank

måndag 12 augusti 2013

Maria

Klippte mig mellan varven som vanligt hos Maria på Norrgatan. Där får man reda på en hel del. Fast Maria undrar nog vad en kommunstyrelseordförande har för inflytande i en kommun. Norrgatan som aldrig blir klar. Och lågt arbetstempo när det jobbas enligt dem som har lokal på gatan och ser på!

Anhandlade hela världsläget under tiden som de helgrå hårstråna föll av mitt huvud. På väg tillbaka till kommunen ville några A-lagare prata en stund. På teatertorget. Jag hade den stunden. Jag blir respektfullt behandlad och jag försöker behandla folk med respekt. Speciellt sådana som är i underläge gentemot mig. Däremot kan det bli tjabbigt att försöka prata med folk som inte är helt nyktra. Man står man i botten, vad har man att förlora? De frågor jag fick handlade om exakt hur mycket man kan äga och inte bli vägrad bistånd. Det skall jag ta reda på. Den andra frågan som är lika relevant, handlade om boende. Inte helt enkel att avhandla på+ några minuter. Jag drog samtidigt som det kom en skur. Man är väl viking, sa en man och satt lugnt kvar! Det är tjusningen med jobbet paradoxalt nog. Från en välmående förstad till New York till enskilda missbruksproblem i Växjö!

Bo Frank

Växjö 20130812

Face

Åt lunch med Martina Arfwidsson som bor i New York och är VD för Face. Träffade hela hennes familj på en kommunal lunch på Evedal.

Härligt att få höra om hur man jobbar med entreprenörskap i USA med svenska värderingar. Hur man kombinerar det bästa från två världar. Och alltid lika intressant att jämföra just för och nackdelar med två kulturer som är lika men ändå olika. Och lika osminkad som Martina, var lika osminkat, men välpolerat, var hennes sätt att prata! Tror att Växjö kanske kan dra fördel av att Martina och hennes mor Gun Novak. Att de fått höra kommunens värdeord och hur vi arbetar. Och Gun kommer ju från Rottne. De besökte Rottne mekaniska igår! Kanske en skär Rottneblondin till New York. Skeppshults upphottade cyklar säljs redan! En skär Rottneblondin. Alla förstår inte detta. Lite får man anstränga sig.

Bo Frank

Växjö 20130812 

Karl-Oskar

En medborgare ville placera Najaden i Växjösjön. En annan i Norra Bergundasjön och en tredje frågade om jag menade allvar och att pengarna i stället skulle gå till sjörestaurering. En fjärde mejlade om att båten passade bättre i Karlshamn.

Många sa att det var den bästa Karl-Oskar på många år. Mötte nöjda affärsinnehavare. Lisa Nilsson hade ett underbart sommarprogram!  Slötittade på fritidrott och Öster fick tre poäng. Plötsligt finns det hopp om att slippa kommunal potatisodling på A-planen!

SSU:s ordförande vill ha gratis bussar och kondomer. Alltid någon annan som skall betala. Och LUF vill förstatliga skolan med betyg från åk 1. Tror någon på fullt allvar att skolan skulle bli bättre om Björklund var chef för alla lärare, skollokaler, städning etc? Hur fungerar annat som staten har hand om? Det är inte där det sitter.

En insändare klagar på att det inte var gratis att parkera i lördags. Problemet? Fullt på varenda parkering och rekordmycket folk på stan!

Stefan Olsson skriver sin andra artikel om stadsplanering. Delar hans uppfattning fullt ut även denna gång!

Nu lunch på Evedal med årets svenskamerikan!  Sedan möten resten av dagen och under kvällen!


Bo Frank
Växjö 20130812


söndag 11 augusti 2013

Solig lördag

Hade en härlig festkväll med hög stämning, lekar och musikquiz och liknande. Vi har roligt i moderaterna. Gästis i Åhus, vid vattnet, är en härlig plats.

Vaknade av att solen sken. Tog en timmes promenad i Åhus strax efter sex. En strålande morgon. Efter frukost en ny promenad med Mats Johnsson. Avhandlade allt ifrån Huseby, som läcker pengar, till hur vi skall kunna arbeta med näringslivfrågor och inköpssamverkan.

Kläckte igår en massa idéer. Och ju senare på kvällen desto bättre idéer. Fast idag på morgonen framstod plötsligt vissa idéer som något sämre. Av någon anledning. Som att skicka ut en kalender med moderat kalendermän och kalenderdamer!

Nu börjar dessa evinnerliga grupparbetena igen.

Vi hade en bra konferens sammantaget i Åhus. Och efter en god kummel till lunch gick färden mot Växjö. Gick en sväng med hustru och ”barnbarn” på Karl-Oskar. God stämning. Miljöpartiet hade ett trevligt tält på Kungsgatan. Och delade ut kondomer. Ogillar alla partiers kondomutdelning. Lite cheap!?

God middag hemma. Och ett jäkla liv i huset där vi bor med festande ungdomar och hög musik hela natten. Överväger att flytta om det inte blir bättre!

Noterar som alltid att det är gigantiskt mycket folk på stan. Hur kommer de dit? Det finns ju inga p-platser? Eller är det tvärtom? Och många tiggare. Såg speciellt en kille i 20-årsåldern som verkade väldigt illa tillfreds med att tigga.

Söndag. En fixardag. Gäster på lunch. Ikväll förberedelser för nästa vecka. Skall bli roligt att träffa hela moderatgruppen i Växjö för första gången efter sommaren.

Växjö 20130811

Bo Frank

fredag 9 augusti 2013

Halmstad

Hade morgonmöte med en förvaltningschef. Tog emot en australiensisk Rotary-delegation. Körde så till Halmstad. Kommunmöte mellan kommunledningarna. Lunch. Besök på en fantastisk företagsby, Slottsmöllan. Imponerande entreprenörskap. Fortsatte så till ett kommunaltbostadsområde. Där fick vi se mobil arbetsförmedling och grannsamverkan mot brott. Alliansen tänker implementera detta i Växjö. Så till Wapö gård. Helt otroligt. Ett helt självförsörjande jättejordbruk där ett eget slakteri blir sista pusselbiten. Gårdsbutik med egna produkter. Över 50 anställda på denna ” Bregottfabrik”. Man har mutat in ett eget varumärke. Härodlat!

Fantastisk middag på en restaurang ute på landet. Vi hade en riktigt givande dag. Vi sitter i samma sits i många frågor. Och lika missnöjda med fotbollslag som underpresterar.  Öster behöver en väckarklocka! Vi fick erbjudande om att ta över ett gammalt segelfartyg från Halmstad. Fritt levererat! Skall överväga detta när vi kommer hem! Fortsätter idag, fredag, med vårt kommunbesök. Det är ett trevligt och avspänt politikergäng i Halmstad .  Vi har träffat regelbundet sedan 1992. Och jag är den ende som är med sedan vi började träffas!

Fortsätter i em till Åhus där moderata länsledningen har internat.

Bo Frank

Halmstad 20130809

onsdag 7 augusti 2013

Härligt att börja jobba

Satt inne på fm. La in i kalendern för hösten och sammanträden nästa vår. Börjat bli fullt. Blir allt latare. Skall nu äntligen gå ner på 60-timmars vecka och varannan helg helledig. Fast det sista har redan spruckit.

Lunch hemma med hustrun. Majskolvar med smör och salt. Och lite ris och bäckfiskringar från igår. Har i em gått omkring fem timmar i södra delen av staden. Och skall ha liknande promenader under hösten i Lammhult, Braås, Rottne, Ingelstad och Gemla. Tänker promenera till alla dessa orter utom Lammhult och buss hem.

Har fått tre konferensinbjudningar att prata bara idag. Norge, Polen och Borgholm. Den sista var HSB Sydost. Tar ställning till dessa i morgon då jag lämnat min konservativa Svenska Akademikalendern på jobbet! Och så ringer Smålandsnytt och frågar mig varför gymnasieförvaltningen avskrivit sin fordran på Växjö Lakers? Hur skall jag kunna veta det??

Tänker dock ta reda på det. Och jag utgår ifrån att det skett av rationella skäl!? Annars tar det hus i h-te.

Bo Frank

Växjö 20130807

Underbetalda politiker

Återkommande i media är.
  1.         Så bantar du 35 kilo på två månader
  2.         De tjänar mest där du bor
  3.         Politiker som tjänar mycket pengar sen de slutar
Eftersom det sista körs som en återkommande nyhet så måste det betyda att politiker har låga inkomster medan de är politiker och det stämmer. Svårt att se att drösvis med svenska hockeyspelare och energibolagsdirektörer har det tuffare än statsministern! Och det är väl bra att våra toppolitiker i Stockholm kan anses vara värda något på marknaden. Efter de slutat.  Motsatsen vore förfärlig. I det mest inkomstjämlika landet i världen så frodas Jante som aldrig förr. Jag är allvarligt oroad för återväxten i politiken. Jag skulle aldrig göra samma sak en gång till om man räknar lön i förhållande till ansvar, utsatthet och nedlagd arbetstid.  Samhällsintresse, engagemang och att jag älskar mitt jobb är mina drivkrafter. Men i nästa liv skall hag definitivt göra något annat!


Bo Frank

Växjö 20130807

tisdag 6 augusti 2013

Halvstart

Tisdag. Moderat morgonbön med kringlor från Lammhult. Ganska få. Annorna, Christer, Oliver och jag. Oliver fixat över 1000 nya medlemmar i sommar. Vi smågnällde lite över en avdelning på kommunen som har snigeln som föredöme!

Gick igenom lite av höstens arbete och utmaningar. Alliansgrupp. Bra möte. Vi la upp strategin för hösten, för nästa års budgetarbete och bestämde att tillsätta fyra arbetsgrupper. Så arbetsutskott med 35 ärenden. Stora som små. Några kom aldrig med på listan. Bl a två byggprojekt som Per S och jag bantade ner redan på vår ärendeberedning. Så kan det gå till. Det är dessvärre så att det ligger inga inbyggda bromsar i systemet.

Au gick bra. Carin Högstedt hade en räcka bra ändringar på landsbygdsprogrammet som vi borde klurat ut själva. Sossarna är latare. De säger hellre att allt är fel i stället för att komma med egna förslag.

Gick efter lunch mede hustrun på en 6 timmars arbetspromenad i olika bostadsområden i Växjö. Satt en timme och pratade med folk på Dalbo torg. Vad kommunen har kostat på hela Dalboparken! Ingen kan tro att detta är Växjös s k miljonprogram. Snyggt i alla fall på utsidan! Förvånansvärt många som kände igen mig och spontanpratade. Och min fru är en social fena! Lilla ME har en förmåga att kunna prata med folk. Avslutade vår promenad på säkert 3 mil genom att bada i Växjösjön. Det blåste som bara  den, men vad det var varmt. Hur gör brevbärarna i en trapp där alla familjer heter Muhammed? Måste ta reda på det! Skall i morgon em ta en motsvarande promenad i den södra delen av stan, inklusive runt Södra Bergundasjön. Såg förresten igår kväll vår egen borgmästare vid Växjösjön. I tjänsteärende. Ingen vigsel men dock att avgöra om det skall bli kräftfiske för allmänheten i Växjösjön. Något uppdrag i något fiskevårdsområde. Låter spännande. Hur kan man byta till sig ett sådant uppdrag?

Efter en natt i Växjö är det så roligt att vara tillbaka på jobbet. Men fasar för Sverige vädermässigt under perioden november t o m april! Så hård är domen över fäderneslandet.  I kväll sitter vi ute på vår lilla uteplats och äter bläckfiskringar, fräst spenat och en del annat gott. Och lite vitt vin när temperaturen fortfarande är 25 vid pass 20.00!

En avspänd

Bo Frank

Växjö 20130806

måndag 5 augusti 2013

Nu kör vi så det ryker till jul

Lämnade Blekinge i bleke. Havet låg och sov utan en krusning. 23 grader varmt i vattnet denna underbara morgon. Åkte med blandade känslor till Växjö. Hade varit lättare om det spöregnat. På jobbet lite sent, men ändå. Skönt att vara tillbaka. Och ha ett jobb att gå till. Djupt tragiskt att inte alla har det. Tänker på det ganska ofta.

Var har denna sommar tagit vägen?

Tunn ärendelista till au nästa vecka. Vi fattar då beslut om linjedragningen i Sandsbro. Det mest publika på den listan. Och folk börjar komma tillbaka till jobbet och till stan. Det märks på mejlen som börjat trilla in och på antalet telefonsamtal. Det är ingen folkstorm, men några personer är arga för gatuavstängningarna i samband med Karl-Oskar!

Väntar nu på att hustrun skall komma hem så vi kan inspektera sjöarna. Och sedan skall jag fortsätta några timmar på ett skrivprojekt som jag har tillsammans med min syster! Det kan faktiskt bli något av det! Passar min natur att sno ihop en liten historia ganska snabbt. Och kreativiteten flödar bara jag sätter mig och börjar hamra på tangenterna!

Och i Kina bygger man en miljonstad snabbare än en gata åtgärdas i Växjö!

Växjö 20130805


Bo Frank

En sista dag

Bad sol. Fixa i ordning lite i trädgården. Öster fortsätter att ösa in mål. KD blir kritiserade för att man inte går Pridetåget. Skulle heller inte göra det så länge som det är så mycket fokus på sex. Annars är det helt OK att det finns Pridetåg. Och kanske kan detta vara ett av sätten att fokusera på förtrycket i diktaturer och religiösa stater. Intressant kulturdel i svenskan idag, som oftast. Efter ett tidigt morgondopp är det bara att packa bilen och dra till Växjö. Intressant vecka. Kul att börja jobba igen. Fast det är inte 100%  fullt denna vecka. Blir nog bara en 50-timmarsvecka inalles. Denna sommar har hitintills varit så perfekt man kan önska. Och få jobbsamtal. Och en jäkla tur at vi inte åkt bort någonstans. Men vi har en vecka i Albanien i september. Och så lär det bli något under den hemska, långa och mörka delen av året. Kommer definitivta att försöka tillbringa mycket tid utomlands på äldre dagar!

Bo Frank

Blekinge 20130805

lördag 3 augusti 2013

Slutet nära

På semestern. Eller ledigheten. Semester utan jobb har jag inte haft på 25 år eller så! Härlig fredag. Fint väder. Trevligt att laga mat till glada gäster. Vi hade en helkväll med åtta gäster. Och SmP jämförde politikerkostnader. En frejdig politiker från Markaryd tyckte att politiken gärna får kosta om det är aktiva politiker. Men kostnaden är ju inget mått på aktivitet. Hur tänker detta snille till kollega? Jag anser att vi skall ha bar politiker med bra betalt. Idag har vi många med dåligt betalt. Och jag säger det igen. När jag slutar skall jag motionera om att min efterträdare skall ha kommunens högsta lön!

Första morgonen jag varit seg! Men vi gick milen. Och drabbades av ett bakslag. Våra sista gäster som skulle stannat några dagar blev sjuka!

Ut med båten i alldeles för grov sjö. Några timmar. Solade och badade, läste och bara hade det bra! Nu snart lite mex mat. Och Öster gjorde inte mål idag heller. Flera spelare har kommunalrådslön och presterar ingenting! Dåligt! Och, jag som är obotligt optimist. Håller Växjö på att bli en stad utan stöd för fotboll? Dåliga publiksiffor. Östers ekonomi är, om inte i fritt fall, så långt ifrån god. Att det inte skrivits om detta har sin naturliga förklaring! Skall återkomma till detta!

Varmt och skönt. Ett kvällsbad snart. Regn ikväll? Det kvittar. En sista dag här i morgon! Tankarna går till vår statsminsister. Hoppas han haft en fin sommar och är laddad till max. Jag är laddad till max. Och nu börjar snar allvaret! Skönt att börja jobba. Träffa fikagänget i kommunalrådskorridoren. Moderater, alliansvänner. Och andra trevliga politiker. Sossarna är bra. En och en. Tillsammans blir de dock destruktiva och gnälliga. Och det gör ingenting. Man vinner inte val på att utstråla negativism!

Bo Frank


Blekinge 20130803

fredag 2 augusti 2013

Oj

Så var det redan 1 augusti. Efter kejsare Augustus. Gårdagen var en härlig dag. Och omväxlande. Frukost med utsikt över den vackra sjön Madkroken. Dock vägrade SmP att komma i lådan. Men att det är knöligt för studenter att hitta boende vid terminsstarten är ingen nyhet. Åkte till Växjö för att byta kläder. Det ösregnade så hela vägen till Öland. Min syster bjöd på god lunch. Och så en promenad i solen som bara kom. Med nyförvärvet Dixon, en valp som kommer att bli rätt känd vad det lider. Så en snabbis på IKEA i Kalmar. Gillar den butiken bättre än den nya i Älmhult. Fortsatte så till ett stort gardenparty i Bjursnäs. Säkert 60 personer. Min kollega i Kalmar hade dukat upp i en av deras maskinhallar. Den gode Johan Persson har många strängar på sin lyra! Har det både i huvudet och i händerna. När mörkret föll körde vi tillbaka hem. Till Blekinge. Där fanns SmP i lådan. Och det blev ett glas kallt rosé och tidningsläsning. Mejlgenomgång och liknande.

Strålande sol när vi vaknade idag. Vi gick milen. Motsols som omväxling. Kom att tänka på begravningen häromsistens. Avigt. Släkten satt till höger. Vi träffade människor som hälsade idag. T o m blekingar!

Ett par timmar i solstolen efter lunch. Trädgårdsarbete. Småfix. Städning. Körde så in till Maxi och Bolaget för att bunkra för nästa kalas. 8 personer i morgon och så fler personer på lördag och söndag. Det är här vi har lite tid och utrymme att umgås. Sedan är det en transportsträcka fram till jul. Vi har hittat en liten förrätt som många gäster plågas med. En liten ansjovisbulle som vi såg i svenskan. Till den passar det bra med en iskall öl och en snaps.

Gräset har tagit sig lite efter den senkomna vätan. Kanske kan klippa den på söndag innan vik drar tillbaka till verkligheten. Nu ikväll skall vi dock joxa med lite matförberedelser. Och hustrun är igång med desserten till i morgon, hallontårtan på de sista hallonen och kringelbak. Och mina ansvarsområden börjar i morgon.

Lite folk på sjön idag. Trots fint väder. Om det blir spegelblankt ikväll blir det ett kvällsdopp. Tror jag. En sak till. Red One. Vilket fin sommarprogram i P1 idag. En ödmjuk kille som nått framgång Over there. Med två tomma händer. Kändes skönt efter den skrytsamma och egotrippade modedesignern som pratade igår. Orkade inte med hennes hela program utan stängde av. Tycker dock att det har varit en bra blandning av människor. Minde socialistiskt än förr. Då var det bara kultursocialister som pratade.

Blekinge 20130801

Bo Frank