måndag 30 september 2013

Meddelas endast på detta sätt

Mitt telesvar funkar inte i Albanien. Därför kan jag ej höra vem som pratar in ett meddelande. Ring igen eller mejla!
F ö ett jäkla åskoväder. Sitter på balkongen och ser ut på ett stormigt hav. Men solen skiner inne. Min lilla hustru är alltid som en stor sol oavsett väder. Läser Strindberg, spelar Yatzy, svarar mejl och skriver lite kapitel till barnboken som jag skriver med min sysster.
¨

Bo Frank
Durres 20130930

Blixt och dunder

En lat söndag på stranden. Gick en mil på morgonen. Åt andra hållet. Tills vi kom till en militärförläggning med bra läge. Åt sen frukost i lögenheten. Många söndagslediga albaner som gick uppköädda på stranden. Hade dock väntat mig fler personer. Sen eftermiddag tor vi lokalbusen till Durres. Bussarna stannar där det står folk. Ibland betakar man nör man stiger av - eller på. Finns alltid en som säljer biljetter. Ibland kvitto ibland inte. Gick på nya gator jämfört med kvällen innan. Köpte ett par snygga italienska skor. Vi gick ovh vi gick. Här finns allt mellan himmel och jord. Och man kan se en åsna parkerad vid en Mercedes för en miljon. Det är Mercedes som gäller här. I olika åldrar.
Gick halva vägen hem. Hittade en ensam öppen restaurang på beachen. Vi åt vad som rekommenderades. Och det var bra. Innan John Blund tog överhanden började jag läsa en Strindberg. Hittade en engelsk ganska ny översättning av Fadren, Fröken Julie, Dödsdansen och några pjäser till.

Har också läst en del albansk historia. I princip bara ett fritt land i 20 år. I början pp 1900-talet fanns det tre parallella alfabet. Och språket är diverse låndeord som speglar vilklen kultursfär som dominerat landet.

Måndag morgon. Och det är en nyhet att nya kommunentrén inte är energismart. Då är det brst på nyheter! Det åskar och regnar. Väntar på en lucka bland molnen så vi kan gå ut!

Durres 2013

Bo Frank

lördag 28 september 2013

Himlen ligger nog en bit bort trots allt

Ett gigantiskt spegelblankt hav låg framför oss när jallusien åkte upp vid strax innan sex. Några få människor gick på stranden i skummet. Vi gick ut. Gick sex kilometer söderut. Strandlinjen var fin, men på ytorna mellan hotellen och stranden var det en riktig soptipp. 90% av hotellen öde. Märkligt att man inte lyckats förklänga säsongen. Tyder på för mycket regional turism. Hittade ett ensamt hotell där vi bad om frukost. På en blandning av italienska och tyska. Vi fick vad vi ville ha. Dock jucie på burk! Otroligt!
Gick tillbaka och passerade en efter omständgheterna svindyr närbutik. Men det är väl förunnat att de kan tjäna pengar på turister som inte fattar att man skall proviantera på en supermercadeo eller liknande. Stekte oss på stranden. Åt lunch i lägenheten och gladdes av den vidunderliga utsikten.

Framåt kvällen skulle vi ta bussen till Durres. Man kliver in på motorvögen och stoppar första bästa överfull buss. Har man inte exakt rättt mynt blir det sedlar.
Gick runt i Durres. Många romer. Faste man kallar inte romer för romer här. En förfärlig blandning av gammalt och nytt. Kurfogrekerna intog först dessa trakter som känt på romare och många andra som invaderat och grundlagt en spännande kultur. I Dures finns en gammal Amfiteater somn är balkans största. 15000 platser. Colloesum har 60 000 tror jag!? Gick runt och förfärades av charmen av ett land som försöker tar ett språng på 100 år på 10 år! Elledningarna ligger snodda runt träden. Folk är vännliga. Såg en fin pizzeria. När vi besställt upptäckte vi att de ej serverade vin. Måltiden gick på 30 kronor!

Hittade en bra butik och storhandlade. Den äldre gentlemannen som körde taxin var lika gammal som sin Mercedes. Och vi hade svårigheter med att förklara var vi skulle. Vi kom fram och farbron fick dubbelt mot vad han ville ha! Sitter med svenska ljuslyktor och dricker ett gott albanskt rött vin. Kustlinjen lyser och det hörs ett jäkla oväsen från ett disco. Lördag kväll. Börjar bli gubbig och gnällig. Anser att det skall vara tyst efetr 22.00. Och att alla pubar och lokaler borde stänga innan midnatt. Både här och hemma!

Trevliga grannar. Ett amerikanskt/albanskt par från North Carolina som brukar tillbringa en anspråkslös höst här medan hösten smyer sig på i USA.

Inga planer för morgondagen. Kanske kan slappna av om någon dag. Bara två jobbsamtal idag och några mejl. "Tomma" bussar upprör uppenbarligen fortfarande. Måste hålla koll på detta!

Durres 20130928¨
¨
Bo Frank

fredag 27 september 2013

Himlen runt hörnet

Tog tåget 05.20 till Kastrup. Till Tirana via Ljublejana. Hämtades på flygplatsen av hustruns svärdotters bror. Åkte en halvtimme till Durres där hustruns sons svärföräldrar dukat upp en lunch i slöktens nybyggda semseterlägenhet som vi fått låna en vecka. 5 neter från en två mil lång sandstrand. Solen går ny ner i havet. De lämnade kykskåpet fullt med mat, raki och grönsaker. Har just badat. 24 grader i vattnet och lika varmt i luften viden drös 19-tiden. Har inte tänkt en enda polistisk tanke på flera tillar. Mer än att detta var Nordens Nord-Korea för 25 år sedan! Jag bara säger det. Albanien är en uppstickare bland semesterparadisen. Just nu konkurrerar de med att det är ett helt nytt land för turister. Extrent billigt och ytterst vänliga människor! Fortsättning följer!
Har dock slitet med en drös mejl och en massa samtal på denna vackra plats. Undrar om det hörts att jag varit frånvarande. Lite sol, raki och för mycket mat!

I morgon går vi 2 mil innan frukost!


Bo Frank

Durres 20130927

torsdag 26 september 2013

Lammhult och Lakers

Bra möte i Lammhult igår med växlande frågor och god stämning. Korrekt återgivet i SmP. Och Lakers vann äntligen. Nu lossnar det på vägen mot toppen.
Trevligt Rotarymöte på Helmers Nilsson. God frukost och bra föredrag av VD. Diverse andra besök och möten på mitt rum kring olika frågor. Arbetslunch på museéet.
Och flaggningen skall vevas i media en gång till. Säkert inte den sista. Medborgarna är trötta på detta nu. Liksom vem som betalar biståndsministerns lön.
Sitter nu på Almis styrelse.

Inkomna samal idag. Synpunkter från anhörig om Hovslund, tomma bussar, vattenståndet i sjöarna och om flyktingpolitiken.

Bo Frank
Växjö 20130926

onsdag 25 september 2013

Snöpligt

Så förlorade Öster igen. Snöpligt när Kalmars kommunledning var på besök. Sov dåligt. Vaknade dock pigg.På jobbet tidigt. Stor debatt om romer och diskriminering. Det är nödvändigt att gå till botten med detta. Det är helt uppenbart att romer historiskt och även idag tillhör mer eller mindre diskriminerande grupper. Och i många länder i Europa lever romer o total misär. Och jag begriper till fullo hur diskriminerande det kan upplevas om det funnits etniska register. Samtidgt är det också viktigt att fundera på hur olika minoriteter själva kan bidra till integration. Hur agerar t ex skolmyndigheter och romska företrädare när det gäller att garantera barns rätt till en kontinuerlig skolgång?

Sitter nu på regionförbundets alliansgrupp. Vi diskuter konsekvenserna av den nya regionkomunen. Ny politisk organisation, personalkonsekvenser och liknande. Den nuvarande organisationen försvinner. Inte landstinget som det skildras i media. Det är landstinget som blir regionkommun.

Olika möten på Campus hela dagen. Ikväll Direktmöte i Lammhult!

Börjar nu få många samtal från folk som ser måmga tomma bussar! Har vi tagit i för mycket? Det är möjligt. Måste kanske ta ett omtag till nästa sommartidtabell och hösttidtabell? Får följa detta noga!


Bo Frank
Växjö 20130925

tisdag 24 september 2013

Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson

Sverige har världens mest generösa flytking och bistånspolitik. Nu blir det världskrigsrubriker för att biståndministerns lön tagit från biståndsbudgeten. Från en gigantisk biståndsbudget. Har saker och ting rätta proportioner? Är detta djupt orättvist? Kränkande eller distriminerande?
Det går inflation i orden orättvist, diskriminering och kränkt. Finns det någon som inte dagligen är kränkt, diskrimninerad eller orättvist behandlad? Vilka rubriker finns att tillgå när det händer extremt allvarliga saker!?

Växjö 20130924

Bo Frank

Uppåt värre!

Uppåt värre!

Började min Beatlescirkel igåt. Alla var nöjda. Mest nöjd var jag med mig själv som fick byta ett mindre roligt möte med detta. Att få dela med mig av min glädje när det gäller Beatles. Vi drog över tiden....
Väl hemma kunde jag inte koppla av denna mentala kick utan fortsatte lyssna och se gamla Beatlesklipp. Somnade sent och lycklig.
Har nu rivit av au. Det gick enligt plan. Au har många kritiska frågetecken kring uppstarten av stadsbusstrafiken.

Kommunalt delårsbokslut. Set bra ut. Det gäller för oss att inte drunknja i självgodhet över hur bra vi faktiskt rattar kommunen.

Grattis till Suzanne Frank som lobbat hemk regionfrågan. Suzanne är länets mest erfarna moderat. Och kommer säkert att bli regionstyrelsens förste ordförandde. Om hon inte blir inkryssad i riksdagen.

Växjö 20130924

Bo Frank

måndag 23 september 2013

Solig måndag

De vanliga göromålen en måndagsförmiddag. Och apropå den uteblivna täckningen av SmP på statsministerns besök så är resonemanget att när hund biter man är det ingen nyhet. Bara motsatsen. Diverse möten. Hade ett gå runt sjöarna möte med Catharina Winberg. Skall klämma in fler likanande möten i höst. Någon som vill? Fick rejäla skavsår på båda hälarna av de nya fina skorna. Har nu utrustat mig med svindyra specialstrumpor och Compete.

Solen skiner. Och jag åker snart till pensionärsuniversitetet för att inleda min studiecirkel i Beatles. Det och Europas grönaste stad är mina paradämnen. Beröringspunkter? Ja. Kreativitet, att vara först ut, att förnya sig.

Skall bli härligt att få över 20 timmar på sig att bara skrapa på ytan kring Beatles. Värden hade varit en helt annorlunda och fattigare om inte John och Paul träffat på kyrkogården, nära Elinor Rigbys grav, 6 juli  1957!

Bo Frank

201309213

söndag 22 september 2013

Deppigt värre

Vi gick när det stod 0-3. Hur är det möjligt att match efter match vara bäst på plan och så förlora!? Tror att det blir så i valet också. Det gäller inte att vara bäst i alla opinionsundersökningarna. Det är på valdagen det gäller. Har nu kört morotsjuice för de närmsta fem dagarna. Det blir promenad innan regnet. Så till Blomsterlandet för att köpa ljung. Småfixa hemma, läsa, en svängt till jobbet. Kanske titta på Monica Z ikväll. Inte ett enda offentligt åtagande idag. Mer än att sitta på jobbet några timmar. Men det gör jag när jag vill.

Centerstämman avslutad. De senaste 20 åren har m och c bytt kläder. Gillar c:s raka rör med arbetsrätt, skatter och en del annat. Har svårare för moralrelativismen. Men den finns i det egna partiet också. Tror att om KD lyckas hålla fast vid sin linje så borde det finnas en marknad för det! Problemet är att Sverige i grunden är socialistiskt land med en socialistisk mentalitet. Skulle Reinfeldt vinna en tredje gång är detta en historisk bedrift. Inga överord. Reinfeldt tar Löfvén i varje debatt medan Magdalena Andersson gör ganska jämnt. Men detta spelar mindre roll. Vad som avgör valet på valdagen är de partiotrogna. Vad tror dessa människor blir bäst för Sverige.

Det blev promenad. Deprimerande. Såg minst 10 olika spyor på en kort sväng på Storgatan och Kungsgatan. Och krossat glas. Och skräp.  Vissa Växjöbor bär sig åt värre än svin. 

De glada människor vi mötte på vår sväng runt sjöarna är helt oskyldiga. Det kan jag lova.

Var inne på Stadium i stan och köpte nya träningsskor. Personalen där är supertrevliga. Och serviceinriktade. Och ett sedvanligt besök på Johanne.

Det skymmer. Vi har en god stek i ugnen. Och förgyller denna mörka söndag med Amaronevin-



Växjö 20130922

Vilken vacker dag

Åkte till Blekinge sent på fredag em för att ”hösta” tidigt. En sista gräsklippning?, in de med flesta trädgårdsmöbler och släpvagn. Plockade plommon och lite äpplen. Fin kväll. Och månsken hela natten.

Vacker morgon idag. Vi mötte bara 10 personer på två timmars promenad. Blekingar gör hellre något annat uppenbarligen. På motsvarande promenad på motsvarande ställe och på motsvarande tid hade vi mött 200 personer! Det blåste lite för mycket för att jag skulle våga mig på torsken!

Somnade en stund i solen efter lunch. Till Växjö. Inte ett ord om att statsministern varit i stan. Ganska märkligt. Däremot en artikel om Tobias Billström som balanserar sina ord på guldvåg. I artikeln framkom att det kan komma 4000 s k ensam kommande flyktingbarn  till Sverige nästa år. Vad som det inte stod i artikeln är att inget land ens är i närheten av att ta så många ensamkommande som Sverige. Och att 4000 barn kan ge kanske 25000 anhöriginvandrare. Jag får naturligtvis ingen kritik av ministern. Det vore märkligt efter som de starkase m-kommunerna i Sverige har ett väldigt litet flyktingmottagande. Detta vet Billström och regeringen.

Fick en del samtal från moderater som var nöjda med den stora regionala konferensen i Växjö.

Vi är nu på väg till Vida arena med fyra kinesiska studenter. Alla tidigare år hart vi ”haft” mexikaner men nu har det slumpat sig som så att det blivit kineser. Lakers brukar alltid förlora när jag är där. Utan vinst ikväll så tänker jag inte låta min negativa aura påverka mer på ett tag.

Växjö 20130921
Bo Frank

fredag 20 september 2013

Thatcher och rån i Växjö

Var på en lysande föreläsning i går kväll på stadsbiblioteket. Det var Gunnela Björk, historiedocent i Örebro, som talade om Margret Thatcher. Fick inte veta något nytt egentligen, men hennes sakliga och behagliga infallsvinkel var spännande. Och egentligen lite sensationellt att en kvinna tar makten i det konservativa England. Krossar den marxistiska fackföreningsrörelsen, drar upp England i det ekonomiska träsket, besegrar diktturens generaler i Argentina och öppnar upp för en modernisering av England. Och tillsammans med Reagan knäcker hon kommunismen. Sprungen från ett enkelt metodisthem såg hon arbete, slit och moral som fundament i samhället. Tycket hon illa om någon så framgick det. En av dessa var Jaques Delores, länge kommissionens ordförande. Han var adlig, socialist och fransman. Vilken fruktansvärd kombination. Thatcher var förfärlig. Mästrande, visste alltid bäst, totalt övertygad om vad som behövde göras. På min fråga om vad hon tycket om filmen Järnladyn, svarade Gunnela att hon tyckte det var synd att den i princip bara skildrade en senil kvinna! Hade man skildrat en man på det sättet. Jag gillade dock filmen ändå.

Läser på radions hemsida om ännu ett personrån i Växjö där en bil prejas. Det är ingen tvekan om att det finns organiserad kriminell verksamhet i Växjö. Detta bekymrar mig mycket. Det finns också dessvärre en grogrund för detta i vårt samhälle. Jag är övertygad om att dessa frågor kommer att hamna högt upp på agendan i valrörelsen. I ett samhälle där vi aldrig någonsin pratat mera om respekt för människor skall det helt enkelt inte få finnas utrymme för brottslighet. Jag är dessvärre inte säkert på att vi totalt sett har en rättsapparat som fungerar. Trots straffskärpningar utdöms lägre straff. Och människor kommer undan!

Solen lyser över Växjö. Jag tar med glädje hand om dagens bestyr.

Bo Frank

Växjö 20130920

Vinnare eller förlorare?

Så blir det de vanliga kommentarerna kring budgeten. Under alliansens år vi makten har 200 000 fler jobb tillskapats . I en urusel konjunktur. Detta är lysande och Anders Borg borde få Nobels ekonomipris.

Nu gråter den rödgröna röran krokodiltårar för att de som artbetar får med än de som inte arbetar. Är det inte människors arbete som är grunden för allt välstånd! Då borde väl alla insatser som skapar skattebetalare i stället för bidragstagare gynnas! Eller? Elementärt min käre Watson!

Trots alliansens år vid makten har Sverige de näst högsta skatterna i världen. Och vi är det mest inkomstjämlika landet. Skall socialisterna få jaga allt arbetande folk ur landet? Nej!

Sverige måste ha en politik för företagare, företag och fler skattbetalare! Om fler människor betalar mindre i skatt är det bättre än att färre betalar mer i skatt!

Ett land blir inte rikare för att fler blir fattiga utan genom att fler blir rika!


Bo Frank

Växjö 20130918 

torsdag 19 september 2013

Vipers och framtiden

Var inbjuden som VIP-gäst till Fortnox Arena igår. Imponerande föreläsningar av Jens Collskog och Joakim Jaderberg. Man blir imponerad av företaget. Lite av samma stuk på Collskogs berättelse som Schwartzenegger. I thought differenly!

Och en omtumlande framtidsspaning av Jaderberg. Man blir lite skakad över hur fort allt går nuförtiden. Bra inramning på en spännande match. Trevligt mingel kring en buffé.  Och spännande match. Mötte många trevliga människor!

Idag på morgonen var det dags för ny framtidsspaning av Stefan Hyttfors på Nätverket Expansiva Växjö i Filmstaden. För 100 år sedan kunde man leva ett år utan att träffa en enda ny människa. Så funkar det inte idag. Har de senaste veckorna, trots att jag känner många, kanske träffat 1000 nya människor! Min puls var hög och jag var ganska matt efter Hyttfors föreläsning/spaning. Klarar jag detta tempo? Gör andra det? Hur många slås ut?

Tror vi måste ompröva en hel del saker som idag inte är politiskt gångbara.

Läste SmP idag. Till min förvåning såg jag att Lotta inte ansåg det som ett självändamål att säga upp avtalet med Migrationsverket. Det är ensamt i toppen när det blåser. Men det vi går vidare som planerat.

Gläds över att Anna Tenje tyar emot en kanadensisk delegation idag! Kanske ny vänort? Trevligt att leva i en stad där flaggar för besökare enligt konstens alla regler.

Diverse möten idag. Ledig kväll för ovanlighetens skull. Då min lilla solstråle skall bort på något, så tänker jag gå på föreläsningen av Margret Thatcher. Träffade henne en gång för kanske 25 år sedan. När hon fick veta att jag kom från Sverige fick hon något i blicken som placerade mig på samma breddgrad som Kreml. Skall bli intressant att höra om damen. Såg den utmärkta filmen och har läst hennes memoarer. Hon var helt nödvändig för sin tid. Men var kanske inte världsbäst på medkänsla. Även om hon växte upp i en antinazistisk familj som hjälpte tyska ungdomar.

Ovanligt lugnt i ”min” korridor idag!

Bo Frank

Växjö 20130919

onsdag 18 september 2013

Vår Gud är oss en väldig Borg

Vår Gud är oss en väldig borg
Han är vår sköld och värja
Han hjälper oss ur nöd och sorg
Nu mörkrets furste vred
Och vill oss trampa ned
Stor makt och mycket list
Hans rustning är förvisst
Likväl vi må ej frukta.
Psalm 154, första versen.

Tänker på denna psalm när Anders Borg idag presenterar budgeten. Som vanligt har det kramats ur en hel del av detta tidigare vid olika pressträffar. Det är väldigt konstigt att sossarna talar om att man är emot ett femte jobbskatteavdrag samtidigt som man går till val på att behålla det!

Besynnerliga artiklar om vår nye arbetsmarknadsaminister. Det verkar vara lika fult att vara kristen som att vara greve. Är det bara kulturadikaler som gjort en s k klassresa som är fina nog för det politiska livet?

Har hört många som sa att Reinfeldt var bra i TV-debatten mot Löfvén.

Har åter fått avhyvlingar från människor i kommunen som inte vill bo nära baracker för flyktingar. Vi kan inte hyra in hotell! Flyktingfrågan engagerar och är den fråga som genererar flest samtal. Och efter 8 månader har Växjö ett högre invandringsnetto än under hela 2012.  Det är upp till alla och envar att dra slutsatser av detta.

Har idag på morgonen fått presentation av några nya bostadsprojekt. Det verkar lovande.  Gläds över att gatorna i Växjö snart är färdiggrävda. Gläds över att vår gymnasienämnd igår visade på bra siffror för den kommunala gymnasieskolan. Gläds över beslutet att juridiken sagt nej till Eva-Britt Svenssons försök att stoppa bolagssammanslagningen. Och apropå Eva-Britt och hennes nya förening. Jag vår väl bilda en lokalavdelning av Rojalistiska föreningen tillsammans med Anders Mårtensson!

Bo Frank

Växjö 20130918

tisdag 17 september 2013

59 år och sållet i kommunhuset!

Min födelsedag. Min lilla solstråle till fru var först med Grattis när den eländiga klockan ringde kvart över sex. Halv sju ringde dottern Rebecka. Och så fyllde det på med sms etc.
Morgonmöte med m. Alliansmöte. Au. Lunch med en av kommunens chefer. Media ringde om olika aspekter av flyktingmottagande. Skall informera och samråda med färre personer framöver. För många som uttalar sig när ärenden är på beredningsstadium. Oartigt att förhandla via media. Det är dock ganska uppenbart vid det här laget att kommunen behöver de bostäder som Migrationsverket hyr av kommunen. Vi har för närvarande ett allt för starkt tryck på Växjös samlade flyktingmottagande. Därför måste diverse avtal förhandlas om. Växjö skall även i fortsättnigen ha ett generöst mottagande, men på en lägre nivå.

Kommunfullmäktige inställt idag p g a för få ärenden. Gav mig själv i födelsepresent en långpromenad runt Bergundasjöarna. Middag ikväll på lokal för de närmast sörjande.

Regeringsombildning. Min favorit Gunilla går. Hon har gjort det bra. Rört om i denna socialistiska häxkittel!  Gunilla är en stjärna. Och är social. Inte alla som är det i regeringen. Och en ny stjärna kommer som  arbetsmarknadsminister. Elisabet Svantesson.  En driven debattör.

Trodde någon ytterligare trött minister skulle gå!

Växjö 20130917


Bo Frank

Måndag

De vanliga måndagsbestyren. Diverse överläggningar hela förmiddagen. Lunch och guidad tur för två kinesiska studenter! Besök på PU. An massa administrativa bestyr som någon annan borde sköta. Percy Barnevik skulle krevera om han visste hur litet strategiskt tänkande det är och hur mycket som är akutverkstad.  Har knappt hunnit gå på toa idag! Nu snart iväg till möte i Ramkvilla. Det är väl Vetlanda kommun. Moderaterna står som inbjudare. Svär över polisens växel. Har under lång tid försökt att nå en person. Gått för dagen, Inget svar. I em nytt försök. Det kom inte tillbaka. Tredje försöket. Kom fram efter ca 3 minuter igen. Bad då en annan vänlig dam om direktnummer till mobilen. Fick detta. Ringer mobilen. Inget mobilsvar!!! En röst som säger att jag skall ringa igen!? Vad skulle medborgarna säga om jag hade samma system? Ringer en annan vänlig dam igen och frågar om det är vanligt att mobilerna inte har telesvar. Och det kan den vänliga damen, som faktiskt även denna gång, inte svara på. Ber så att bli uppringd av personer i fråga. Och blir uppringd genast.

Nu till Ramkvilla!

Trevligt möte. Första gången i hela mitt liv som jag besökt en förening utanför kommunen där man inte ens kostat på sig en liten blomma till föredragshållaren! Kunde haft en kväll hemma med lilla frun, eller kampanjat i egen kommun.


Bo Frank
20130917




söndag 15 september 2013

Att läsa i kapp och att vara avundsjuk

Inte ett enda åtagande idag. Besynnerligt. Mötte bara 44 personer på morgonrundan runt sjön. Läste så i kapp veckans inkomna tidskrifter. Svensk natur, Rojalisten, Time, Grönköpings veckoblad och Fokus. Och DN och SvD idag. Läser man alla teater- och musikalannonserna blir man avundsjuk över detta utbud. Men å andra sidan väljer man en annan livsstil genom att inte bo där. Eller? Träffade en Växjöbo i förskingringen på en pub i förra veckan. Han bodde i ett 1700-talshus på Söder. Och beskrev sin del av Söder som att snarare bo i Rottne än på Hovshaga.

DN hade en stort uppslag där man jämför olika familjer/medborgares ekonomi efter årsskiftet nästa år. Saknade som alltid en tabell som visar inkomsterna för olika familjestorlekar som går på ekonomiskt bistånd. Inklusive hyra. Det finns en medveten mörkning av detta. Och där håller media och politik ihop. Det finns gigantiska marginaleffekter mellan socialbidrag och arbete. Regeringens sätt att gå som katten kring en het gröt är att man kan få tjäna upp till ett visst belopp och ändå behålla socialbidraget. Träffade nyligen riksdagsfolk som studerat hur trygghetssystemen fungerar i Kanada. Svårt att hitta ett mer generöst land än Sverige. Gillar idén om ekonomisk utjämning. Men frågan om det i  Sverige är rimliga skillnader mellan löntagare/pensionärer jämfört med människor som aldrig arbetet? En tabell som visat och jämfört hade gett upphov till en intressant debatt.

Kungen 40 år på tronen. Johan Hultberg åkte till Markaryd och kampanjade i stället för att bänka sig i Stockholms konserthus och fira kungen. Det valet hade jag inte gjort, men Johan är flitig. Kungen har gjort det bra under alla dessa är. Och media har som vanligt sin åsikt. Vi skall inte ha någon kung, grevar eller baroner. Ingen samhällsservice i privat regi, inte för mycket köpkraft till vanligt folk. Är det en vårdskandal på ett privat äldreboende så är det dubbelt så stora rubriker än om det skulle inträffa samma sak på ett kommunalt boende. Borde det inte vara tvärtom? Kommunala boende utan profit. Hur kan det då bli vårdskandaler. Anledningen till att vi har synliga vårdskandaler är just det faktum att när det blev tillåtet med privata boenden började man mäta vårdkvalité. Och kommunerna hade aldrig börjat göra kvalitétsprogram för egna boenden.

Regnet tilltar. Fokus ifrågasätter om Reinfeldt tar en tredje mandatperiod. Andra gör lika dant. Jag är övertygad om att det blir mera på allvar om ett år. När folk skall rösta. Skall Sverige kastas in i en rödgrön röra? Och det gäller att tala om för människor som vill proteströsta på sd att en sådan röst kan innebära att mp får ansvaret för flyktingpolitiken! Politik är att ta ansvar. Det finns inga exempel på att det är ansvarsfullt att helt ställa sig vid sidan om. Det gäller både för partier och medborgare!

Alliansen kommer att klara detta. Men inget skall vara för lätt!


Bo Frank
Växjö 20130920


Härlig men svart dag

Efter språngmarschen köpte jag torsk, blåbär och blommor på torget. Och på ett torg träffar man människor, även om torget var flyttat till stationsområdet.  Växjöborna är positiva och glada för allt som händer i stan.

Minglade så i stora tältet. Varmt och tjockt med folk. Frågade igen om folk var beredda att betala en tjuga för att komma in. Finansieringen måste ju ordnas till nästa år. Och det är gratis för utställarna. Alla sa sig vara beredda att göra det. En känd krögare i stan kom med tipset att en del av avgiften skulle gå till något som har med bra mat att göra! Varför inte.

Gick så och pratade vid moderattältet en stund. Frågor om allt mellan himmel och jord. Verkligen. Gick så bort till Borgerligt alternativ vid Speakers Corner och stod där i två timmar. Inte lika många frågor. Men en påtänd kille och tjej, hyfsat klädda, frågade varför man inte fick droga om man ville. Det skulle ha med demokrati att göra. Mitt svar kunde inte missuppfattas.  En hel del som gick förbi sa att de inte var med i kyrkan av olika skäl. Det  var kyrkans syn på kvinnliga präster, att man sålt en del fastigheter, att kyrkan inte stod upp för de svaga och att kyrkan är för flyktingvänlig. En blandad kompott. Ingen säger rakt ut att det är av snålhet. Det tror jag är ett viktigt argument. Och därför kan inte skatten öka.  Och det pratas sällan om effektivitet. Häromdagen tjänstgjorde tre präster i domkyrkan för ca 50 deltagande i högmässan.

Till kommunen och lastade bilen full med reklamprylar för arenastaden. Har under alla år som kommunalråd inte skrivit en enda reseräkning för att ha kört egen bil i Växjö varje vecka. Eller inte skrivit en enda traktamensersättning för resor med övernattning i Sverige. Som jag har rätt till. Om  detta skrivs det självfallet inget i bladet. För alla politiker är giriga och gör ofta fel, eller hur?

Så kom 25 pers från Ö-vik som flugit ner mede eget plan. Skröt hejdlöst om Arenastaden, HPC och tillkomsten av Arenastaden.  Fick en fin Fjällrävenryggsäck. Fast med ett litet Modoemblem på. En sådan som jag funderat köpa till lilla frun som vägrar ryggsäck. Högklackat och ryggsäck kan bli en läcker kombination!

Tidig middag för gäster. Bl a ett ungt kinesiskt par med en ettåring som åt räkor så det stop härliga till. Upp till arenan.  Kvinnan, vars far var borgmästare i en liten stad på 1 miljon människor tyckte att min tjänstevåning var liten och undrade var limon var som borde ta oss till hockeyn.

Trevligt i Vida. Men Lakers var oskickliga. Undrar om vi har en tillräckligt bra målvakt? Och Öster åkte på en stjärnsmäll. En svart kväll. Tröstade oss med en sen drink hos en kompis på hemvägen. Och sommarens sista kväll var ett faktum.

Bo Frank

Växjö 20130915

lördag 14 september 2013

Och ännu mera mat

Tåget från Stockholm var försenat till Alvesta. Men vad gör det när det går tåg varje halvtimma från Alvesta till Växjö. Och när man har väskan full med böcker.

Gick direkt till mattältet och minglade. Upptäckte min far som illa seende och med rullator lyckats ta sig upp på en matscen och satt och fikade ensam. Dåligt samvete som när barnen var små över tidsbrist för umgänge. Minglade och provåt mat av lokala råvaror. Träffade mycket folk. Hem med väskan och sprang runt sjön. Kom i exakt rätt tid för att möte hustrun vid tåget från Lund. Hem och bytte kläder. Drack lite vin med Eskil Erlandsson på Statt och pratade om olika saker till regionens nytta. Så middag på residenset med en massa glada matmänniskor.  Ytterst god PM-buffé. Och som vanligt hos landshövdingen sätts man i arbete. Och kring småborden fick man skriva små lappar om hur Matmässan skall betalas i fortsättningen när de statliga projektpengarna tar slut. Många förslag kom upp. En tjuga i inträde, större insatser från kommun och region etc. Eller varför inte centerpartiet som inte är fattiga!?

Hemma i hyfsad tid och satt till midnatt för att gå igenom gammal post och liknande.  Väcktes fem på morgonen av en dåre som sa sig ringa från Stuttgart. Det fortsatte att ringa. Var tvungen att dra ur sladden!

Lördag. Fullt program. Till kommunen efter promenad och frukost för att gå igenom post. Och plocka fram material till delegationen från Ö-vik som kommer med eget plan. 30 pers. Skall mingla på stan hela dagen och så föredrag för Modoiterna på Vida arena. Därefter hockey. Har dennas match lagt beslag på kommunens sex biljetter för att tända människor på hockey som inte varit på Vida arena tidigare. Och skall så träffa modoiterna igen.

Perfekt mingeldag kommer att ”träffa” tusentals personer. Och sola mig i glansen av vad människor i vår kommun tillsammans har uträttat. Under alliansens fasta ledning.

Växjö 20130914


Bo Frank

fredag 13 september 2013

Mera mat

Stänger av morgonaktuellt. Ser de osympatiska s k Etiopiensvenskarna på TV. Gårdagen var trevlig. Hela stadshuset var fullt av folk! Alla KSO och KFO var inbjudna, delar av regeringen och några tjänstemän från SKL. Och gamla trotjänare. Drink där uppe och så trappan ner till maten. När vi alla satt till bord kom så kungen och drottningen. Maten var en ganska ordinär men god trerötters. En konferensmeny på hotell Borgholm är dock bättre.  Gravad älg, piggvar och en fin hallonterrin med champagnesorbet. Och tre goda viner. Förbaskat trevligt att sitta i stadshuset och äta. För den som håller på att bli lite lomhörd är det dock svårt at prata.

Nu hem till matmässan. Skall vara med i någon jury och äta sen lunch i mattältet. Perfekt att gå och mingla där hela eftermiddagen och träffa folk. Det är så man blir känd. Inte att tramsa med Facebook! Middag på residenset ikväll med min lilla solstråle till fru. Blir förmodligen något supergott från PM och mycket trevligt folk.

Politiken i Växjö? Alliansen har bra flyt. De flesta kurvor pekar åt rätt håll. Vi måste övertyga om att vi är det bästa alternativet för Växjös utveckling. Som den enda fungerande alliansen i länet har vi ett stort ansvar för att sätta agendan för vad som händer i våra grannkommuner. Jag har en hemlig och egen strategi för mitt sista val som en av frontfigurerna för moderaterna i Växjö kommun. Jag är maximalt taggad för att leda kommunen en period till. Och är redan det kommunalråd som suttit längst tid i Växjös historia. Tempot är högt. Fick många goda råd av Percy Barnevik igår om att delegera. Och en hel del annat. Och liksom Bodil Jönsson har han respekt för att möten inte skall vara överbefolkade. Det finns drösvis med sammanträden i våra kommuner där tjänstemän i klungor sitter på nämndsmöten och liknande. I kommunstyrelsen finns bara kommunchef och sekreterare. Och de talar när de får en fråga. Allra värst är det i Lund. Där lägger tjänstemännen i politiken. Och Lund är lamslaget av för många akademiker bland politiker och tjänstemän och stormöten. Och en gigantiskt hög kommunalskatt!

Även i Växjö är det för mycket om att alla skall vara med över allt. Vi skulle kunna bli mer effektiva. Och jag skall lägga mer krut på detta. Och delegera mer. Och följa upp. Och inte tillåta att personer kommer tillbaka och inte löst uppgiften.

Nu frukost, tidningar och promenad till tåget hem. Solen lyser över torget. Om jag blundar kan jag se uppåt Drottninggatan och jag ser en skymt av Strindberg som maniskt vandrar fram. Med rock, käpp och hög hatt!

Stockholm 20130913


Bo Frank

torsdag 12 september 2013

Å vad mitt Stockholm är skönt

Mycket om nya filmen om Monika Z  i media. Och jag skall se filmen. MZ var ingen idol, men gillar samtidshistoria och biografifilmer om musiker och andra!

Gick från Anno ner till motsatsen, Clarion Sign. År frukost i lugn och ro och läste tidningar. Träffade en massa goda kollegor från hela landet på ordförandedagen. Behållningen idag var Percy Barnevik. Det var inte stand up, utan sit down. Vilken föreställning när PB frågade ut sig själv om livet och om ledarskap. En dåligt förberedd föredragshållare tog vid efter Knapes stillsamma inledning. Anders Knape är en bra ordförande. Skulle passa som partisekreterare! Vi fick sen en underbar journalfilm från 1942, från Värmland. Hur det tog tre veckor om att besluta om byggandet av en cellulosafabrik. Hela processen från beslut i Fullmäktige till byggbeslut. Det kanske skulle ta tio år idag om det ens är möjligt. Varje sittande regering fram till nu har gjort livet svårare. Och den nuvarande regering är den söligaste när det gäller att ta ställning kring överklaganden. På förfrågningar om bildandet av regionkommuner tar det också tid. Jag har svängt i denna fråga och anser att landstinget skall få bilda regionkommun. Eller helt ta över regionförbundets uppgifter. Vi har tre länsaktörer idag. En för mycket! God lunch. Pratade med den gamle kämpen Håkan Jansson som nu är ordförande i landstinget i Jönköping. En äkta människa bland alla politiker som inte har egna åsikter om saker och ting, Jag tror inte att folk kan förställa sig vilken självpåtagen åsiktsdiktatur det är i alla partier. Och det är rimligt efter det att man röstat fram ett beslut. Men inte i ett beslutsvakum! Eller när frågor skall beredas!

Tog en förlängs fikapaus och köpte lite böcker på det enorma Alfa-antikvariatet.  Men svindyrt. Ytterligare en Monsignore Don Quijote av Graham Greene. En av mina favoriter. En till Don Camillo. Har många. Trevlig present. En gammal fin Archer. Min son gillar Archer. Och en liten pärla meed noveller av Eyvind Johnsson. Har aldrig gillat honom. Vill förstå varför. Kanske ändrar jag mig.

Har fått ett härligt rum med utsikt över Norra Bantorget. Ett torg som badar i sol. Ett torg med gröna trädkronor och majestätiska hus som kantar torget. Clarions arkitektur passar inte alls in. Men den slipper man se inne i hotellet. Innedesignen dock fin.

Snart bästa svarta finkostymen som är så bra. Syns inte att den legat nedknölda i en kabinväska under dagen. Skall läsa lite och sedan ta en öl med Mats Johnsson innan vi går till stadshuset! Lär inte bli sist på festen. Det är 20 år sedan! Eller mer!

Och en sån där jäkla modern TV där det tar hur många tryck som helst för att komma igång!

Såg att SmP skriver i en rubrik att det är fritt fram att flagga med romsk flagga. Det är det inte. Rubrikerna är påfallande ofta sensationella!

Stockholm 20130912

Bo Frank


Marie Göransson, flyktingpolitiken och Gustav Fridolin

Lyssnar på gammal repris på TV innan jag ger mig ut till Rimini, längst ner på Hornsgatan. Han gör det bra, Lennart Ekdal. Och MG är MVG. Och som i politiken. Man delar inte med sig av hur man gör!  Ägarmötet med Bixia gick på en timme. De kvarvarande ägarna ville sitta en stund och kuckla själva. De tror väl att de skall få våra aktier gratis!

Stockholmarna cyklar och cyklar. De är duktiga på cykelvägar i Stockholm. Och trevligt och personligt klädda. Artiga, hjälpsamma och ser en i ögonen när man pratar. Stockholmarna har servicekänsla. Klarar av att ha förskolor i stadsmiljö. Utan att kräva flera hektar grönytor.

Gick min sväng, hela Götgatan nästan till Globen och tillbaka. Marie Göransson är så säker! Hör samtalet. Idag bara tre samtal från privatpersoner! Fram till 18.00! Två samtal gällde kommunens flyktingmottagande. Och landets. Jag är själv som bekant mycket tveksam till alla partiers flyktingpolitik! Det finns inget parti som för en intern diskussion om vad son är en rimlig omfattning av flyktingpolitikern och vad som är rimliga bidragsnivåer. Mellan att vara rasist och att vara för en extremt generös politik finns ingenting! Inte mer än ett enda stor tomrum där sd äter sig in med sin primitiva och förenklade världsbild. Säkert kommer något parti att presentera kosmetiska förändringar som i praktiken inte betyder något. Har fått lära mig under alla år att ett framgångsrikt parti måste förhålla sig till hur människor uppfattar verkligheten. För de allra flesta svenskar är det orimligt att Sverige så markant skiljer ut sig från övriga EU. Och mig veterligen har vi inte något syster/broderparti någonstans i Europa som delar vår syn på flyktingpolitiken! Det värsta är dock att det är tabu i alla partier seriös debatt om hur generös vår flyktingpolitik skall vara. Och få moderata KSO har praktisk erfarenhet av ett omfattande flyktingmottagande. Det är väl bara jag!?

Trevlig middag igår på Rimini. Bra ställe.

Vaknar till att Putin vill lägga ut dimridåer om att FN skall vara eniga. Vilket betyder att diktaturer som Kina och Ryssland skall kunna försvara andra diktaturer.

Och Gustav Fridolin på TV. Grabben med guldbyxorna. Det finns inte en enda fråga där denna pratkvarn inte kan utlova gigantiska resurser. Samtidigt som mp vill strypa produktionen i Sverige, Och med denne man gör regeringen upp om flyktingpolitiken. Samme man som ger knivhugg efter knivhugg mot regeringen. Politik är inte logik. Ibland inte ens i närheten!

Nu på språng till en intressant dag. SKL:s ordförandedag som avslutas med middag i stadshuset där majestäterna hedrar oss med sin närvaro.

Växjö

20130912

onsdag 11 september 2013

Stockholm

Planet försenat p g a dimma i Stockholm. Gott om tid att läsa tidningar.  Träffade trevliga människor att prata med på flygplatsen. Man får en väldig massa information genom att mingla runt. Och kan ge en del info också. Läste om en kvinnlig filosof från Höganäs som anser att det borde finas kommunfilosofer. Trodd det var det jag är!? Men det lär så intressant så att hon skall få komma vid lämpligt tillfälle. Även större företag borde ha en filosof, enligt samma dam, som tidigare trummat olika rockband och driver olika företag. Låter spännande. DI bra läsning idag. Disparata besked om det ekonomiska läget. Noterade att ledaren gav Magdalena Andersson rätt när det gäller ungdomsarbetslösheten. Att generella åtgärder inte biter på ungdomar som inte är ”generella” utan ganska olika. Nåt att tänka på!?

Många kommentarer kring Kommunpampar som gick på TV igår. Jag fick inte vara med. Provspelade i några dagar. Gjorde kanske inte bort mig tillräckligt? Betraktar produktionsteamet s m oseriöst efter hur de skötte kontakterna med mig. Något skumt är det! Moderaten kom ut som trevligast!? Helt klart. Många delar återstår. Sossen framställdes som en clown. Den unga Ebba som en artificiell Barbie, fostrad i Livets Ord? Och vänsterpartriseten som en rätt OK person. Skall bli intressant att se fortsättningen.

Möte med SKL på Hilton. Inklusive god lunch. Ganska många vanliga ärenden som vi bollat tidigare. Kring vattenskydd, byggkostnader och liknande. Diskuterade också programmet för vår ”lärresa” till Bryssel i november.

Solen lyser i Stockholm. Gick till Anno för att lämna in min väska och hänga upp finkostymen. Nu iväg till ägarmöte om Bixia. Ett bolag där vi beslutat sälja våra aktier och utträda. Apropå tekniskt bolag i Växjö. I Linköping tror det tekniska verket att de äger kommunen. Och inte tvärtom. Något att tänka på.

Ikväll födelsemiddag för sonen, sonens flickvän och sonens moder. Ser fram emot detta!

Stockholm 20130911


Bo Frank

tisdag 10 september 2013

Höst?

Det småregnade när jag gick till jobbet strax innan sju. Och lite skumt ute. Är hösten här? Skönt med en lugn stund innan mitt rum fylls med folk. Har diverse gruppmöten och au på förmiddagen. Skall ägna eftermiddagen åt att var mede på fastighetsägarnas samhällsbyggnadsdag. Kommer att handla en del om att skapa mer liv i själva innerstaden. Tror jag.  I kväll skall jag bli intervjuad av partiets nomineringskommitté om hur jag ser på min politiska framtid. Alla som vill stå med på en lista skall intervjuas. Och så skall man certifieras via nätet. Man gör ett ”körkortsprov” som moderat och få så reda på om man blivit godkänd. Inget parti har en lika omfattande procedur. På gott och ont. Man tappar säkert en och annan. Två personer har ringt mig de senaste veckorna och sagt att de inte kan tänka sig att ställa upp därför de anser att det är för tufft riskera att löpa gatlopp i media.  Det finns två sidor av alla mynt. Och extremt sällan ställer det sig på kant. Packar resväskan ikväll för att åka till Stockholm i morgon.

Så klarade vi av arbetsutskottet på 20 minuter. Nu lunch med vår gruppledare.

Bo Frank

Växjö 201309810

måndag 9 september 2013

Måndag 9/9

Två olika privatpersoner som besökte mig innan 08.00. Kommunalrådsberedning mellan 08.00 och 09.45. Öster. Eventuellt nytt tekniskt bolag i kommunen. Och regelverk för flaggning. Kommer på nästa kommunstyrelse. Ärendeberedning till nästa arbetsutskott 10.00. 10.30 iväg till pastorsexpeditionen för att rösta i kyrkovalet. Kryssade nr 19 på listan och två personer till. Gick och pratade med folk på Storgatan i trekvart. Åkte så strax innan 12.00 till Svensk Näringslivs seminarium kring hur företagarna upplever kommunens myndighetsutövning. Snudd på skandal att inte alla kommuner i länet var där. Och bara två kommuner hade kommunalråd där. Visar hur lätt man tar på detta på sina håll! God lunch på Futurum. Några samtal från media om Nils. Däremot inte ett enda mejl eller privatsamtal om detta. Kommenterar bara det jag vet är sant.

Så em seminarium om klimat och miljö med Pär Holmgren. Gick runt båda sjöarna med hustrun. Tillbaka på jobbet 17.30. För att bl a skriva detta. Skall iväg 18.00 med Per Schöldberg och några tjänstemän på företagsbesök med måltid. Säkert hemma innan 21.30!

Det blåser ute också.

Bo Frank

Växjö 20130909

söndag 8 september 2013

Bra i Asa

Vacker plats på denna jord. Och bra jordmån för alliansen som kraftsamlar. Kvällen avslutades med grupparbete som bestod i att göra en delikat middag. Det blev en synnerligen god middag, Grillade pilgrimsmusslor, grillad kyckling, fläskfilé och biff. Såser. Bakade potatisar. Och därtill tillhörande drycker.

Kom hem trött och glad i ganska vettig tid.

Datorn krånglar. Går ibland inte att starta upp. Befarar haveri. Kommer det inga brev på några dagar så är det ett haveri när jag reser. Också denna vecka ser ut att också bli en 70-timmars vecka. Till vilket skyddsombud skall man slå larm?

Började morgonen med en tunn DN. Till jobbet ett par timmar för diverse pyssel. Sedan domkyrkan, långpromenad och middag på residenset med anledning av Christinaganas avslutning. Det artar sig till denna otroliga sommars sista dag?

Valet i Australien. Katastrof. De konservativa vann. Fritt fram för kol och olja. Och tvärnej till samkönade äktenskap. Och de verkar vara lika tokiga och inskränka som republikanerna i USA. Kommer aldrig att mer att köpa vin från det landet.

Spännande vecka framför mig. Politiska utmaningar, spännande möten och mängder av ny kunskap! Och lite glam. På torsdag kväll middag i Stockholms stadshus med kollekor i Sverige och Kungen och Drottningen.

Jag håller en andäktigt väntande och växande läsekrets uppdaterad om smått och stort.

Dåliga opinionssiffror idag. Men på valdagen står det klart för väljarna att det vore dumt att rösta bort tryggheten. Och Växjö skulle sjunka in i nedåtspiral och skatteökningar med de rödgröna. Och en stängd flygplats? Att bara skicka ut sådana signaler när företagen har flyget högst upp på agendan är obegripligt.

Bo Frank

Växjö 20130908 

Tidig höstbetraktelse

Dimma över höstklädd äng
En ensam trast hörs övergivet gnola
Lapptäckets färger täcker livets säng
Och jorden gäspar trött

Solen tröttare för var dag som går
Och mörkret är viss om seger
Din längtan som jag får
Om en sömn inte evigt varar

Tillsammans vi komma så i ro
Och evigheten vill oss sluka
Vi söker en osynlig bro
Som tar oss ut vårt tvivel






lördag 7 september 2013

Asa

Sitter nu med Växjöalliansen uppe i Asa.  Vår gruppledare har tillsammans med de andra gruppledarna satt ihop ett bra program. Sitter bredvid Anna Tenje när detta skrivs. Hon förmanar mig, inga dumheter nu! Vi har retreat/seans för att kläcka idéer och för att svetsa samman oss socialt. Trots sen kväll igår så var jag som vanligt uppe med tuppen. Mötte bara 24 personer på min promenad mot sjöarna. Såg genast att det var en fin dag på gång. Torghandlarna höll på att packa upp. Bondens marknad var också på gång. Inte mycket nytt i SmP. Och inte i DN heller. Lite oväntat att Danmarks s-regering backar upp USA mot Syrien. Och det skall bli intressant att höra statsministerns kommentarer till att vårt systerparti i Norge bildar regering med framstegspartiet efter det norska valet. Varje land har sin politiska historia.

Trevliga speeddatingmöten med arbetsgrupperna som jobbar med våra olika frågeställningar. Satt ute i solen i alla grupperna. God lunch! Åkte så till Braåsdagen. Väldigt gott om folk. Trevlig stämning. Partierna höll ta om Braås från scenen. Moderaterna var det enda partiet som hade tält i Braås. Imponerande!

Tillbaka till Asa. Nu sen eftermiddag. Redovisning av grupparbetena. Jag inser att en fråga som blir vår, men inte alliansens, är att göra hela backen nedanför Katedralskolan till ett äldrecentrum med seniorboende! Vi drev detta 2010 och kommer at fortsätta att göra det. Måste bara knäcka det sk riksintresset först! De äldre kan trivas minst lika bra som solrosorna i den backen. Vi kan inte ha stora åkrar mitt i san. Det räcker med kolonilotterna nedanför Östrabo och alla parker vi har. Snart blir det dags för tävlingar, lekar och annat. Så kommer respektive och vi ser fram mot en fin middag med bra gemenskap i alliansen. Vi trivs ihop och har jäkligt roligt tillsammans!

Solen skiner över alliansen. Bra Demoskop idag. Men det kommer regniga dagar då det stormar mot alliansen.  Och mot enskilda partier och politiker. Och vi kan inte bestämma agendan för vad media skriver. Eller vilka ämnen som tas upp. Och skall inte göra det heller!

Bo Frank¨
Asa 20130907




fredag 6 september 2013

Det går undan

Torsdagen inledde med min trevliga Rotaryklubb. Fagrabäckskolans rektor, en projektledare och fyra elever berättade om ett spännande matteprojekt. Jag skall ordna så de kan komma och dra detta för hela kommunstyrelsen!

Möte på partiet. Småmöten på kommunen. Åkte till Braås. Pressmeddelande ut om Nils i enlighet vad vi kommit överens om. Lunch på Volvo med 60 andra gäster som deltog i Sustainable Smålands miniseminarium. Bra program. Inspel kring nya miljöåtgärder i Europas Grönaste stad.  Anna Tenje gjorde en superpresentation av Europas Grönaste stad. Vi kanske får en gigantisk tomatodling av Volvotomater i Braås!!??

Sen kväll. Goda vänner på middag/ filmkväll hemma. Såg om klassikern East of Eden med James Dean. Kanske ser om en annan av mina favoriter efter Steinbeck nästa gång. Buss på villovägar, med Marylin Monroe!  Härlig kaka till kaffe från Johanne!

Fredag morgon.  Kan bli en fin dag. Introduktion för nyanställda. Träffar alla nyanställda i Växjö kommun fyra gånger per år. Kommunen anställer en ny medarbetare varje dag.  Innearbete. Småmöten . Lunch med en företagare som skall bygga nytt! Bra flyt med företag som nyanställer. Och bygger till. Men infrastruktur kostar. Underskottet på stationsområdet närmar sig 100 miljoner kronor!

Syrien. Krig kan aldrig vara en lösning. Men mår illa av att se hur ryssar och kineser tillåter at mördandet fortsätter. Det slipper omröstningar i parlament. Det måste demokratier ha för att besluta om fredsinsatser. Paradoxalt. Och i Syrien finns det skäl att anta att oppositionen är nästintill värre än regimen. Man kan inte bygga ett land på klaner och olika religioner. Det blir fel ingångsvärden. 


Växjö 20130906

onsdag 4 september 2013

Intervju

Gick den korta promenaden från hotellet till Sqaure de Meus där Energie Cities har sitt kontor. Vi var sex edsvurna som skulle intervjua och fatta beslut. Presidiet, den nu varande chefen och två ledande företrädare för personalen. Varje kandidat gavs 45 minuter. Det fanns tre kandidater. Två män och en kvinna. Sen lunch och beslut. Vi kom enkelt fram till ”rätt” person fast det var tre bra kandidater.

Ut till flygplatsen. Och nu vill jag bara hem. 28 grader i Bryssel och rena sommaren. Och jag i kläder som inte var lämpade för värme. En herrans massa samtal om olika saker idag.

Om vår Herre vill är jag hemma före 23 idag.


Bryssel 20130904

Bo Frank



Ljusår

Den som jämför SmP.s och radions journalistik om Nils Posse kan se att det är ljusårs skillnad. Radion spekulerar vilt. SmP skriver fakta!

Kommer ni ihåg hur radion skildrade Christer Wånehed? Rubriker som en dubbelmördare!  Jag fick frågor som handlade om mutor, nepotism och hur jag såg på ett eventuellt åtal. Vad blev det av denna vante. En tummetott! Inget åtal, ingen varning från arbetsgivaren. I efterhand visade sig att flera förvaltningar i vad som var ett systemfel inte följt lagen om offentlig upphandling. För detta förtjänas kritik.  För detta avkrävdes jag missförtroendeförklaring mot CW som förtroendevald. Tur att jag hade is i magen.

Vad detta med Nils tar vägen vet ingen. Och av detta har jag lärt mig man inte skall vara för snabb att döma. Och uttala sig hej vilt.  Den som är fri från skuld må kasta första stenen! Jag tar aldrig lätt på att kollegor blir anklagade för saker och ting. Men jag har lärt mig att det inte alltid är som det ser ut att vara. När Svensson är misstänkt för något sätts inte namn ut. Det anses sakna allmänintresse och man skall inte dömas på förhand. Annat är det med politiker. De döms på förhand! Och skadan går sällan att reparera.  Och när det gäller Nils finns alla ingredienser. Borgmästare, greve och moderat. I vänsterkretsar är bara den kombinationen i sig skum så det räcker!

Alla skriverier om en politiker skadar partiet i fråga. Och politiker i synnerhet. Och vi har inga fack eller jurister som rycker ut till försvar. Och som många toppolitiker vittnar om. Partivännerna är de som först går och gömmer sig! För att inte bli besmittade!


Bo Frank
Bryssel 20130904



Bryssel

Kom till Bryssel vid 22-tiden. Har aldrig sett så glest med passagerare på planet någon gång. Började på en ny Alexander McCall Smith. Kärlek, vänskap och choklad. Nej, det handlar inte om en av mina favoritserier, Damernas detektivbyrå. Denna verkar lovande. Stillsamma och välskrivna dialoger två kvinnor. Och deras möte med män. En av huvudpersonerna är moralfilosof och hjälper då och då till i brorsdotterns lilla delikatessbutik. Intressanta samtal om cellulärt minne.

Trots att jag var bokad med voucher på mitt vanliga hotell så var det överbokat! Fick gå tvärs över gatan till ett lite finare hotell. Säkert över 20 grader ute vid 22.30. G5ck ner till Luxembourgtorget och tog en öl bland alla människor och kollade och svarade på mina mejl.

Somnade så med boken i ett tyst rum och i en skön säng.

Vaknade på slaget sex. Precis som hemma. Ångrar att jag inte knölade ner gympaskorna i ryggsäcken. Åker alltid bara med hanbagage.  Massa på internationella nyhetskanaler om Obamas besök i Sverige. Och Sverige i Fokus.  Lyssnar ofta pp BBC World. Och på CNN. Det skulle vara kul att få in Fox för att se de värsta stollarna i USA!

I ställer för att jogga skriver jag ett kapitel i min systers och mitt barnboksprojekt. Hon är doktor i barns läsinlärning och vi skall ta fram ett läromedel. Det ser lovande ut.

Läser på nätet om Nils. Som är jagad i ordets rätta bemärkelse.  Och om svenska riksnyheter. Och skall förbereda ett par frågor inför intervjun idag.

Solen går upp i Bryssel. Det skall bli rejält varmt idag. Lyxigt att äta en bra frukost med drösvis med tidningar.

Hoppas på att det inte korkar igen i em när jag skall ut till flygplatsen. Har lite snålt med tid. Och måste hem! Har nöten hela dagen och kvällen i morgon. Skall bland annat ut till ett hållbarhetsseminarium på Volvo i Braås. Och det märks att konjunkturen är hyfsad när det går bra för Volvo.

Bryssel 20130904


Bo Frank

På väg till Bryssel

Livligt morgonmöte. Vi avhandlade allt ifrån Räddningstjänstens budget till vår interna Sydostkonferens. Strålande vacker morgon. Sol i prognosen en hel vecka!

Hade så arbetsutskott på förmiddagen. Inga heta ärenden. Trivsam miljöinfo från länsstyrelsen och en del andra föredragningar! Lunch med en av våra fastighetsägare. Kommunstyrelsemöte som gick som en dans. Rektorn för Sveriges bästa gymnasieskola var gäst. Dåligt samvete för att jag gick innan mötet var slut. Hade  förlängt mötet med ett föredrag kring en budgettext om att vi skall pröva byggnation av ett bostadshus med internationell passivhusstandard.

Till stationen. Tåget försenat. Och inget utrop på engelska. Bedrövligt. Fär ta upp detta igen och igen med Regionförbundet tills en sådan åtgärd vidtas.

På väg till Bryssel för att vara med om en anställningsintervju med en ny chef för Energie Cities. Intressant att se till hur detta går till i en internationell organisation. På tåget gott om tid för att läsa, tänka och skriva.

Bo Frank

Kastrup 20130903

tisdag 3 september 2013

Nils Posse

Med anledning av vad media rapporterat om Nils Posse kommer gruppledningen att träffa Nils i veckan. Fram till dess har jag inga kommentarer.


Bo Frank

Växjö 20130903

Provval och Syrien och Simhall

Bara att gratulera Johan som gjort ett bra fotarbete och vann provvalet. Hade gissat rätt om vilka sex som skulle komma först men inte i vilken ordning. Synd bara att så få röstat! Provvalet är nog på väg bort!

Och Sverige ger som första EU-land permanent uppehållstillstånd till alla syrier.  Europas i särklass mest generösa flyktingpolitiken blir än mer generös.  Jag jublar inte.

Det håller på att bli ett race om vem som är mest för en simhall och var. Min bedömning, i den mån jag har något inflytande, är att det inte blir något de närmsta fem åren. Och när den kommer är Arenastaden av olika skäl den bästa platsen. Det fria ordets hus och en kultursatsning går före när kommunen är stadd vid kassa. Och skatten skall inte öka. Min uppfattning ligger således nära den Ulf Hedin gav uttryck för häromdagen.

En eloge till sossarna som inte brer på med ännu fler vallöften.

Bo Frank
Växjö 20130903






måndag 2 september 2013

Måndag

Höst. Regn. Kallt. Deprimerande. Efter lunch försvann missmodet! Solen kom. Fyra ganska tunga ärenden på kommunalrådsberedningen. Lite besök under förmiddagen. Interna sådana. Två arga samtal och ett mejl om att busshållplatsden på Hovshaga centrum är borta. Ringde så några samtal. Besök av ombudsmannen och en moderaternas coming man i Markaryd.  Lunch på PM.

Smårenden på stan. Tackade bl a av Anna Sjödahl för hennes jobb som projektledare för fotbollen. Skulle gjort det för länge sedan! Hon är en av alla Annor i min omgivning som är stjärnor!

Så vandring på kulturkullen i nästan två timmar. För att spana in en ev kulturvision på den s k kulturkullen. Ser framför mig många spännande aktiviteter.

Hem till datorn på jobbet. Gjorde m-provet för att kunna bli certifierad som moderat förtroendevald!

Skall så iväg till moderat gruppmöte hela kvällen!

Bo Frank

Växjö 20130902

1-1

Förbannelsen är bruten. Kan inte komma på att jag sett Öster vinna en match denna säsong. Efter första halvleken blev jag helt övertygad om att Öster klarar detta första år utan att kvala. Och efter andra halvlek är jag ganska säker. Vassa anfall. Men ett par av backarna är inte supersnabba. Öster har dock Sveriges bästa målvakt. Och det bevisas av att det trots tabelläget finns det bättre lag som har släppt in fler mål. Trogna sossar i publiken som Storbjörk, COB och Eneroth. Och man ser alltid Ingemar Nordström. Och det finns gott om folk att mingla med!

Blev bara sur på en ”gubbe” i min ålder som småskällde för att kaffet var svalt. Det är ideella krafter som sliter. Inte ett multinationellt företag eller Ryan Air. Inte ens Lundsberg kan beskyllas för detta.

God morgon världen var som vanligt bra. Älskar seriösa P1.

Har däremot svårt för fejkade webbkommentarer där politiker skriver under signaturer.

Bo Frank

Växjö 20130901

söndag 1 september 2013

Till Öland igen

Lämnade alliansmötet i Värnamo efter frukost. Hela järnvägsområdet behöver en politisk överrock. Per Schöldberg är den som ofta ser saker vi måste ta itu med. Vi funderar på att göra som vi gjorde med Arena staden, att utse en från majoriteten och en för oppositionen. Per är given för vår del. Inte vet jag om s vill utse någon som det ser ut nu. Vi har också kommit fram till en del interna saker som vi skall jobba med.

Vi har alla fått veta att media och andra går igenom våra mobilsamtalsräkningar. Kanske föranlett av f d AMS-chefen.  Och det är varken första eller sista gången.  Tror inte det är någon i kommunen som slår den f d AMS-chefen. Kommunen har spärr för varje mobil om kostnaderna skenar. Och vi har nog alla lärt oss att stänga av roaming innan vi beträder Öresundsbron. Jag är dock inte helt snövit. Det händer att jag ringer ett och annat privatsamtal på min tjänstemobil. Ringer å andra sidan ibland jobbsamtal från mina tre privata telefonabonnemang. Gillar att ha en riktig gammeldags telefonlur vid örat. Och kan fortfarande ett antal faxnummer utantill! Och slår på tangentbordet så det hörs lång väg. Som på min gamla Facit privat!

Åkte förbi Växjö och hämtade hustrun. Till Öland. Åt lunch hos min syster. Som kan nästan allt. Och kan göra nästan allt. ”Lilla” Dixon hade blivit dubbelt så stor på en månad. Solen tittade fram när vi åt lunch utomhus. Läste SmP och DN.  Inget som direkt fångade mitt intresse.

På 60-årskalas hos goda vänner från Lund som har hus på Öland. Härlig eftermiddag och kväll. Och en del fotbillssnack. En granne satt med i Kalmar FF:s styrelse.

Tillbaka till Växjö söndag förmiddag. Va kallt det blivit! Och DN och SvD var lika tunna. I eftermiddag går vi på fotboll och det vore kul att se Öster vinna. Känner att både Öster och Lakers brukar förlora de få gånger jag är där. Och skall på Lakers första hemmamatch och givetvis när Kalmar FF kommer till stan.

Och nu skriver vi september!

Växjö 20130901

Bo Frank