måndag 30 december 2013

Inte mycket kvar på 2013

Julledigheter hemma är mer ansträngande än en normal 70 timmars arbetsvecka. Så är det! Har dock läst en del. Flera Munro och har blivit besviken.
Östers tränare avgår. Som totalt oinsatt skrev jag om detta för ett par månder sedan. Går man inte på ett årsmöte är man körd. Det var min enkla visdom.

Dags för Öhman att ta över Öster?

Läste också Jodenius skojiga blogg idag. En vitamininjektion i Växjö som bara har en enda daglig tidning.

Besynnerligt dock att inte en enda sosse har bett om ursäkt för hur SSU karaktäriserar mig. Tar det som ett tecken på att man står bakom  SSU. Är det smutskastning som gäller för sossarna? Vad säger Lotta Svanberg?

Har idag varit på ett öde jobb. Har knåpat ihop ett nyårsbrev till alla kommunanställda som går ut
20140101.

Har också färdigställt berättelser av två olika äldreinstittutioner som jag kommet att lägga ut på nätet på det nya året. Hoppas det skall väcka debatt. I vårt intellektuellt utarmade land är det få som diskuterar hur man använder de pengar som används i världens dyraste äldreomsorg. Den fattiga debatten handlar bara om pengar, inte om innehåll! Inga pengar i världen hjälper om man inte vet hur man skall använda pengarna!


Bo Frank
Växjö 20131230


fredag 27 december 2013

När orden tog slut

Han var sitt lands mest uppburna och välkända författare. Ingen stor författare som fanns med i förhandsrecensionerna om kommande nobelpris, ty därtill var han allt för populär för sin samtid. Men en lysande novellförfattare, essäist, levnadskonstnär och så närvarande i samhällslivet. Ni har säkert anat vem jag menar. CJA. Carl-Johan Annerius. Verksam i Portugal under snart 50 år. Hans far var från Växjö och hans mor var född i Rio.

Till saken. Vi har känt varandra hela livet. Det är inte säkert att jag hinner komma in på detta. Jag vill först slutföra min korta och kärnfulla berättelse om hur det kom sig att orden tog slut för denne man som var ordkonstens ekvilibrist.

Han var vid fyllda 70 år fortfarande en gigant som sågs såväl i litterära tidskrifter som i skvallerpressen varje vecka. Och ändå hade han inget skandalomsusat liv. Det hade Olivia satt stopp för. Han träffade Olivia under en föreläsning på University of San Diego redan 1980. Han var en gästprofessor i litteraturhistoria, i yngre medelåldern. Hon var en ung mexikanska i tjugoårsåldern. Han visste inget om henne då.  Han såg henne genast när han spanade in studenterna som tryckte sig mot de bakersta raderna i den ovala aulan på universitetet. Hon var smal och kurvig. En omöjlig kombination. Olivia var såg lidelsefull och korrekt ut på en och samma gång. En lika omöjlig kombination. Till yttermera visso var Olivia klädd med en kåpaliknande dräkt som förde tankarna till en nunna. Men på något sätt figursydd. Som kunde locka den mest kyska man till tankevindlingar som låg bortom det mänskliga förnuftet. Nåväl. Det var den eftermiddagsföreläsningen. Olivia kom fram efter föreläsningen. De pratade länge. Han var jetlegad. Lite ont i huvudet. Trött. Okoncentrerad efter att ha gett allt i denna föreläsning. Samma dag som han kom. Olivia ville förklara en ganska lång och för honom trivial sak om hennes farmor. Hans föreläsning om gestalter som litterära förebilder hade slagit an. Han bemödade sig om att inte se på henne från topp till tå. Hennes svarta ögon sökte hans något irrande blick. Hennes ögon var svåra att teckna. Kolbitar i ett harmoniskt ansikte. Kyska, förföriska, moderliga och gudomliga. Hon hade presenterat sig som Olivia Guido. Trots sin klara ansats om motsatsen hade han bjudit ut henne efter andra dagens föreläsning. Och det jävla samvetet. Hemma hade dottern Andrea opererats akut för blindtarmen. Hon hade ont i magen när han åkte. När han landade fick han besked om operationen. Blenda förebrådde honom alltid alla dessa resor. Men hade aldrig någonsin visat intresse för att åka med. Annat blev det med Olivia. Hon kände genast hans natur. Och släppte honom inte en millimeter. Med en imaginär machete inte bara under huvudkudden utan också i kökslådan. För diverse bruk.

Nåväl. I Portugal hade mannen med detta exotiska namn snabbt blivit känd. Han såg ut som en gentleman, med ett otidsenligt utseende. Det närmaste man kunde komma, med en nutida svensk måttstock, var Sven-Bertil Taube. Den ende nu levande gentemannen i ett land av hen, hemmapappor och osäkra könsidentiteter. Han behärskade alla genrer. Ömsint poesi, aforismer, berörande kortnoveller, essäer, komiska iakttagelser om människors utsatthet, gripande skildringar om människor på livets skuggsidor, någon enstakapolitisk urladdning och inte minst erotiska berättelser som var så sublima och oskyldiga så att kyrkan kunde ha dem som utgångspunkt för samtal om vardagsmoral och ett gott liv i Den heliges andens tjänst.
Det var Sjöboden grundlade hans aura. Denna svenska titel fick genast en portugisisk översättning som kom att heta Träskjulet vid havet. Denna helt sanslösa historia utspelades på Åland. Förmodligen någon gång på 70-talet. Jag misstänker att det var delvis självupplevt. Som så ofta med hans iakttagelser. Det var det ordet han själv använde när han beskrev sitt skrivande. Han använde aldrig ordet författarskap. Det var för tungt, pompöst och otidsenligt för honom. Även om han till sin natur var en konservativ person med stark spontanism och vissa anarkistiska ideal. Att ifrågasätta. Han ifrågasatte personligen allt utom monarkin. Den var för honom starkare än kyrkan, försvaret och alla dessa institutioner som bär upp det fria och pluralistiska samhället. Karl Popper var hans värn mot dumheten. Aristoteles kändes tryggare än Platon.
Jag förlorar mig igen. Och alla dessa flaskor Portvin som lyfte mig till förklaringens berg och samtidigt förgrumlade mitt samvete nu när jag skall skriva om min bästa vän. Carl-Johan.

Sjöboden. Det var den svenska titeln. Nästan alla hade läst denna erotiska novell skriven av en 22-årig yngling. Fast själva handlingen, den framstod som mer eller mindre självupplevd, måste utspelat sig när ha var betydligt yngre. Novellen var så välskriven trots den enkla handlingen. Och vem som förförde vem, var en diskussion som ständigt pågick. Den lätt bedagade skönheten eller den nyfikne unge mannen? Ingen som läst novellen kunde missta sig på de dofter som blandades under detta dygn i skjulet vid havet. Båttjära, kaffe, könssafter, cigarettrök, hennes kryddstarka parfym, sjögräs och lite av fukt från ett hus som under långa tider stod ouppvärmt och som piskades av regn. Ett vanvettigt dygn av besatt närhet, åtrå och vanvettiga samtal om en gemensam framtid.

Jag vill än en gång understryka vad jag redan nämnt, för att ni skall förstå. CJA hade behärskat alla litterära stilar utom råa nutidsbetraktelser från städernas förorter. Han skrev finstämd poesi, kvicka anekdoter, djupa betraktelser om människors svagheter, samhällsessäer och gjorde också sällsynta politiska inlägg som sällan var partipolitik. För honom lät partierna lika. Och han röstade vid varje val på det parti som lovade minst och som stod för mest av ett klassiskt bildningsideal. Vore det sistnämnda helt avgörande skulle han överhuvudtaget inte rösta. CJA hade en mörk sida. Uppbrottet från familjen när han träffade Olivia. Och Olivia skulle aldrig försätta honom i samma situation en gång till.

När han försläste kunde han framstå som en febrig Raskolnikov, en döende Madame Bovary eller en en prins Hamlet alla sina kval. Han tog ut sig som en rockstjärna och föreläste med en sådan inlevelse att han helt gick upp i personen han skulle framställa. Plötsligt kunde han bara säga. Slut. Nu är jag slut. Paus en kvart. Efter pausen arbetade han igång sig igen. Han tålde inte om någon kom eller gick. Det hände att han bad någon vakta dörren så ingen kom in eller ut. Av ren omtänksamhet om oss som valt att vara med hela tiden, brukade han säga.

Jag kom upp till CJA en vecka efter det hänt. Det var inte han själv som ringde. Det var Olivia. Han bara sitter där, sa hon kort. Är han sjuk, undrade jag? Inte vad jag vet, hade hon svarat. I själva verket hade han varit döende varje dag i sin egen uppskruvade hypokondri. Jag frågade efter hand rutin. Som vanligt, hade hon svarat. Promenad, skrivande, lunch med ett glas Chablis, kort tupplur. Skrivande och ny promenad. Denna gång med Olivia. Och så alla dessa kvällsengagemang. Oftast i Lissabon eller på universitetet. Och resor. Alltid med Olivia vid sin sida. Som vakade på honom. Det hade tagit många år för honom att försonas med sina barn. Olivia hade varit som ett rött skynkeför flickorna. Med sonen hade det varit ett annorlunda. Som att bara acceptera ett faktum, precis på samma sätt som man förlorar en fotbollsmatch. Fast, visst. Ingen går en skiljsmässa utan skavanker i själen.

Några dagar senare ringde jag på dörren till lägenheten som låg på Calle Estelle. Oliva öppnade. Det var säkerligen att par år sedan vi sågs senast. Hon var fortfarande lika vacker. Olivia hade en brungrön enkel vardagsklänning från Desigual.  Han har bara suttit där i ett par veckor, sa Olivia. Vi gör alla våra dagliga göromål. Bortsett ifrån att han inte skriver. Och han tackar nej till alla nya åtaganden. Han säger bara att orden tagit slut. Men berättar inte varför. Han säger att det är för trivialt för att jag skall tro honom. Men säger att han skall komma på ett sätt att få tillbaka dem.


Så här långt kom jag för ett par veckor sedan. Har glömt bort min idé om varför orden tog slut. Fortsätter när jag kom på det. Vet att det var något självupplevt!

Bo Frank
Växjö 20131217



Kronblom och Öster

I senaste numret av Kronblom berättar Kronblom att Öster från Växsjö spelat oavgjort mot Bromölla. Är detta en profetsia? Bo Frank Växjö 20131227

Kronblom och Öster

I senaste numret av Kronblom berättar Kronblom att Öster från Växsjö spelat oavgjort mot Bromölla. Är detta en profetsia? Bo Frank Växjö 20131227

Arbetsdag!

På jobber 07.00. En helt öde korridor. Vi åtta ringde vår kretsordförande för att kontrollera min närvaro! Hade så ärendeberedning med Per Schölberg inför au den 7 januari. Skall snart på lunh med en av våra Växjöambassadörer och vår näringslivschef! Det går bra för Lakers. Har rensat bland paapper och skrivit två skrönor om olika äldreboenden någonstans i Sverige, i X-stad. Skall så gå en sväng i huset och se vilka som är arbetsmyror/inte klarar av att sköta arbetet så att man måste sitta här en klämdag! Bo Frank Växjö 20131227

torsdag 26 december 2013

En annan dag

Annandagen. En oändligt vacker morgon. Vi gick runt sjöarna samtidigt som den täta dimman lättade och det ljusnade. En fin början på dagen. Stök ocn nya gäster. Alice Munro gjorde mig lite besviken. Inte svårt att skiljas från henne för världsliga saker som att handdiska glas. Inte tid till skrivande idag. Men har strukturen klar till ett inlägg om äldreomsoren. Alliansen har det svårt i opinionsmätningarna. Och samtidigt som fleratalet i Sverige aldrig haft det bättre materiellt och svensk äldrevård och sjuvård är bäst i världen. Det är dock uppenbart att vår flyktingplitik ligger regeringen till last. Nu är tiggarna ett hett ämne. I röda Danmark och rödblå Tyskland är tiggeri förbjudet. I Sveige är det mesta tillåtet. Man löser inte fattigdomen bland rumäner genom att förbjuda tiggeri. Men visst har EU:s utvidgning gått för fort utan att man ställs krav på ländernas sociala skyddsnät. Sverige skall vara bäst i klassen på humanitet, men idag skiljer vi ut oss för mycket jämfört med andra länder i EU. Såg ett antal tiggare på stationen idag. Och de berörde mig mer än att rulltrappen inte fungerade idag heller. Det är hemskt att se alla dessa trasiga människor samtidigt som vi är många som nästan ätit oss fördärvade i jul. Bo Frank Växjö 20131226

onsdag 25 december 2013

En fortsatt God Jul

Började läsa Monroe. Jäkligt bra, men ganska hypad. Stämingsfullt i domkyrkan på Juldagens högmässa. Synd att biskop Jan-Olof slutar i år. Han hade blivit en bra ärkebiskop. Hans predikan idag var enkel, glasklar och tilltalande. Om än i ett svårt ämne. Vad man tror på i kyrkan. Mängder av människor gick runt sjön i det gråa vädret. Växjöborna gillar sina stråk. Nu plågar hustrun mig med Julio Inglesas. Å andra sidan har jag spelat Paul McCartneys senaste CD ett antal gånger. Dags att börja med kvällens middag. Har gjort mumma. Som smakar som mumma. Ulf Hedin sa en rolig sak för en månad ssedan. Han säger ofta roliga saker. Att man borde ha alkolås på Facebook och Twitter. Har ingendera, varken Facebook eller Twitter, men tänker inte blogga nör jag nu börjar dricka mumma. Bo Frank 20131225

En God Jul

Uppe med tuppen på julafton. Hela dagen var en höjdpunkt. Med familjen i centrum. Åt lite för mycket. Slumrade till på julaftonsbönen i Domkyrkan. Men dock, oavsett när på året jag kommer dit kan jag komma i trance efter några minuter. Min mest avslappnande plats. Har alltid haft svårt för julen. Det blir bättre och bättre för varje år. Vill ha mer kyrka och mindre klappar. Vi hade tyren att på se Sveriges bästa artist, Marlena Ernman, på TV. Annars är det totalt förfall i s k Public service som vädjar till människans lögsta instinkter. Mest svordonar, könsord och propaganda för sådant som anses behjärtansvärt. Skulle som sag gärna kunna göra något annat på julafton. Men den tiden kommer. Fick inspiration till två stories om två olika äldreboenden i Sverige. Gränslösa och Aptit. Växjö 20131225 Bo Frank

tisdag 24 december 2013

God Jul

Finns det något mer öde än Växjö innerstad en julaftons förmiddag? Motsatsen vore värre. Hade glömt smör, rödkål och folie. Snabb sväng på stan. Nu är det två veckor av ätande med släkt, vänstudenter och goda vänner. Och den globala uppvärmningen gör julen tråkig vädermässigt. Kommunen sparar lite snöröjningspengar, VEAB tappar intäkter och de flesta medborgare tjänar dessvärre på den "gröna" julen. I min ungdom som lokal muf-ledare tog vi initiativ till s k alternativ jul med mat och presenter till hemlösa och andra ensamma. Hittade gamla klipp om detta. Den alltid lika snälle Erik Hovhammar gav bort mängder av glassaker. Det är inte omöjligt att jag i ett senare skede i livet tar upp detta. Det känns som det är dags att arbeta mer för människor som uppskattar det man kan göra än att vardagsslita för människor som tar allt för givet. Känner mer och mer att man ägnar sig åt ganska "futtiga och kortsiktiga" projekt. Allt dett får komma efter 2018. Nu ger jag och alliansen järnet för att köra Växjö på högsta växel i fyra år till. Och jag kan lova att jag inte sparar på engagemanget. Bli dock mer och mer avslappnad på ett sätt. Könner mig helt fri att säga vad jag tycker och försöker prata ett begripligt språk. Känner mig allt friare och friare. Är inte beroende av att hålla mig väl med den och den. Nästan alla politiker lever i en värld av unerordning. Och därför låter nästan alla politiker lika dant. Alla vill väl för alla. Nu tillbaka till julstöket. Hustrun gör Janssons och mexikansk dadelkaka. Och Waldorfsallad. En genial sallad för julbordet som passar både till det varma och kalla. God Jul! Bo Frank 20131224

måndag 23 december 2013

Öde i korridoren

Bara jag och kommunchefen i vår korridor idag på f m. Precis när jag skulle ringa och fråga varför det inte flaggas, hissas så fyra svenska flaggor utanför kommunhuset. Och hemma på gården är flaggan redan hissad för drottningen. Begåvad, vacker, med stor integritet och empati. Skall nu ut och jultopmta för lite goda vänner och så hem och klä granen och grilejera skinkan. Och läsa Kronblom. Köpte den i Konsum närt jag handlade strax efter sju på morgonen. Min lilla hustru sitter också och joxar med något på jobbet! God Jul till er alla. Bo Frank Växjö 20131223

lördag 21 december 2013

En av Sveriges bästa orkestrar

Igår kväll hade Musica Vitae sin julkonsert på ett knökfullt Emigrantinstitut. Bra recension i SmP. Kommunledningen var på plats och åt en måltid efteråt tillsammans med orkeststjultradition. MV är så jäkla bra. Har en förmåga att ständigt variera sig. Detta var en perfekt inledning på julen. En av kommunens inbjudna gäster som uppskattade konserten var hårdrockaren Björn Englén, från LA, bördig från Sandsbro. Han Uppe med tuppen idag. Köpte färsk kolja på torget. Har nu ett par veckor med bara matlagning och trevligheter med familjen/familjerna. Har kvar en anna jultradition. Att läsa Kronblom kvällen för julafton. Idag avslutar jag en bra Arne Dahl. Det blir gott om böcker att läsa i jul. Åt lunch med Jenny Rungegård igår som sliter som bara den för att marknadsföra city.Och gör ett bra jobb. Hoppas affärna gör en bra julhandel. Bo Frank Växjö 20131221

Kaos vid stationen

Rulltrappan är ur funktion dagligen och felanmäls dagligen. Kommunen haar tagit upp detta med den högsta ledningen för Trafikverket. Snö och regn bara blåser in. Jag får ha huva på mig för att slippa ta emot rättmätiga klagomål från resenärer. Har själv sett den fungera två gånger under hela hösten. Skall nu försöka få kommunen eller Trafikverket att sätta upp en skylt att det är Trafilverket som är ansvarig och eventuelt mobilnummer till den som är ansvarig. Vet att problemen är liknande i Alvesta. Detta är ingen ödesfråga för mänskligheten men säger en del hur det funkar i Sverige idag. Bo Frank Växjö 20121221

Romregistret

Sedan det avslöjades att polisen i Skåne hade ett register över romer har ministrar i parti och minut bett om ursäkt. När detta först publicerades var väl jag den ende som ifrågasatte om detta var olagligt eller inte. Nu visar det sig att det var inte olagligt. Men ursäktandet fortsätter. Jag ser dimensionen av lämplighet eller olämplighet. Att föra denna typer av register. Men om nu ministrar menar vad de säger får de väl lagstifta om att polisen skall jobba på annat sätt. Något sådant förslag har jag inte sett. Lär mig hela tiden, varje dag. Allt är inte svart eller vitt! Etniska register förefaller inte vara lämpligt. Men konstaterar att ministrar ofta inte säger sig kunna lägga sig i myndighetsutövning. Utom när det förefaller vara opportunt! Jag tror att det finns aspekterav detta som inte är kända! Bo Frank Växjö 20131221

torsdag 19 december 2013

Nr 9

Nästa nr av Dagens Samhälle kommer förmodligen visa att jag klättrat till plats 9 när det gäller kommunstyrelseordförande som syns mest i tidningar. Utgår ifrån att Johan Persson i Kalmar "vinner"! Alla rankingar säger aldrig hela sanningen. Hade förmodligen varit nr 1 om Växjö liksom Kalmar haft två konkurrerande tidningar. Vi får se när undersökningen publiceras. Sedan kan man nu ju alltid diskutera om det är i positiva eller negativa sammanhang som man syns! Bo Frank Växjö 20131219

JAS och OS!

Gläds åt att Brasilien köper JAS. Bättre det än plan från stormakterna. Och tycker inte att idrottsministern skall bojkotta OS. Däremot kan Lena A L gärna ta med sig några kända idrottspersonligheter som är homosexuella! Ryssarna är för hemska. Och Putin är en skurk! Bo Frank Växjö 20131119

Stora nyheter!

Läste igår i SmP att en kvinna klagar på att det finns en katt på ett äldreboende i Älmhult. Tror inte att denna nyhet hade platsat om det hänt i Växjö. F ö är det besynnerligt att notera att vårdpersonal inte vill att medborgarna skall kunna välja. Tänker på det fria vårdvalet. Men folk är ju nöjda och det är ju det viktiga. Tillgången till läkare har aldrig varit större. Och vårt landsting får bra betyg. Men vi svenskar är nog världens mest bortskämda och klagande folk. Det är som om det klagas mer ju bättre man har det, desto mer man tjänar och desto bättre utbildning man har! Min dag kunde inte börja bättre. Rotaryfrukost på Teleborgs slott. Morgonandakt med Leif Adolfsson, Yvonne Steen Ohlander och Ingemar NJordström. Stämningsfullt och välbesökt. Har idag diverse möten och avtackningar. Och i kväll kyrkofullmäktige. Synd att jag inte kan gå med kommunledningskontoret på bio ikväll. Och dela ut julklappar. Men det sköter mina kollegor! Bo Frank Växjö 20131219

onsdag 18 december 2013

Diverse möten!

Idag är det Anna Tenje som skall föreläsa för vännerna från Sydafrika. Har själv Brottsförebyggande råd, möte med Trafikverket och en del annat smått och gott. Har en liten avslutnintgscermoni hemma ikväll för k-råd och våra närmsta medarbetare im korridoren. Måste också ringa in lite hostmedecdin så jag kan sova en hel natt utan att väcka min lilla fru. Jäkla farsot jagt åkt på. Halva arbetsutskottet var snorigt igår. Idag får vi veta hur mycket pengar vi får till Araby! Är glatt överaskad över att våra socalbidrag minskat i år, men den relativt höga nivå som bitit sig haft har att göra med en kombination av hur det ser ut på arbetsbarknaden och vår relativt sett höga flyktingmottagande. Är också glad för att socialdemokraterna i Växjö är konstruktiva när det gäller att hitta en lösning för att möjliggöra ett WTC i Växjö. Bo Frank Växjö 20131218

Snorigt, fullmäktiige och Sydafrikaner

Hostade hela natten. Snabbt au och så lunch på 4 Krogar med hdersbelönade och ännu ett snabbt fullmäktigtemöte. Hann såldes med att träffa en Sydafrikansk delegation på julbord på Villa Vik. Bra julborf och intressana demokratidiskussioner. De var förvånade över att fullmäktigeledmöterna var så slafsigt/ledigt klädda. Där är det mörk kostym som gäller som ett sätt att visa respekt för ämbetet och de man företräder. Anser att de har rätt. Har inte bevistat ett möte som kommunalråd utan slips. Har f ö ingta problöem med människor som är ledigt klädda. Bo Frank Växjö 20131217

måndag 16 december 2013

Heja Björklund!!

Äntligten skall det bli tillåtet att ha skolavsslutning med psalmsång i en svensk kyrka. Inte en dag för tidigt! Behövde de ta så lång tid för attr komma fram till detta! Humanekologer och frlumpedagoger gråter en dag som denna. Konstaterar också att finsk skola som är bland de bästa i värdlden har mnindre resurser än svensk skola. I Finland får barnen arbeta hårt och hemmen stödjer skolan. Det är den avgörande skillnaden. Mede alliansen är vi snart där, men det tar tid att vända en stort båt! Bo Frank Växjö 20131216

lördag 14 december 2013

Ljuvliga mexikanska dofter

Jag stryker och hustrun stökar köket. Doften från mexikanska köttbullar i tomatsåt blandar sig med doften av en daddelkaka. Lois Miguel dånar från högtalarana. Kan man ha det bättre? Hur har barnfamiljer det i Syrien eller Nordkorea? Eller de två tredjedelar av världens befolkning som inte har tillgång till rent vatten? Hos oss kan man få rubrik som motsvarar en Tsunami om man inte gillar att ta av sig skorna på ett dagis. Vi lever i en skyddad värld. Nästan alla i Sverige! I mitt nästa liv skall jag ägna mig åt sådant som gör skillnad på riktigt! Hur att förena den lilla inskränka bubbland med den enda jord vi har tillsammans. Det blir mer och mer plågsamt. Noterar också i det lilla att de s k opolitiska partierna i kyrkan i Växjö väljer att stödja socialdemokraterna. Så har även de s k opolitiska besudlats av partipolitiken! Och tagit ställning i stället för att förbli partipolitkskt obundna. Men detta är finlir som ingen bryr sig. Och vad sysslar Lakers med i Linköping? Bo Frank Växjö 20131214

Jag är sur på media och så förutsägbart i Växjö!

Och detta har kanske inget med partipolitk att göra?!? Vet ej? Kanske!? För en tid sedan blev det känt att landstinget var bäst i Sverige på vård. Stort uppslagen intervju med den politiskt ansvarige? Självklart inte. Hemtjänsten i Växjö fick toppbetyg av brukarna. Liten notis. En tjänsteman fick uttala sig. Ponera att det blivit skit i dessa två fall. Givetvis två uthängda moderata ordföranden. F ö glad över att ha varit på stan och träffat medborgare och serverat glögg. Och stormförkyld. Vet de som skulle gett upp för mindre. Julstökar. Läser en massa tidningar. Smågrinig eftersom jag är förkyld. Men håller 800-meters tempo. Går ut så fort det går och ökar. Trodde dock att jag fått hjärtinfrakt i em. Som en elefant satt på bröstkorgen. Har detta ibland. Det lättar om man dricker något. Stökar hemma. Stryker veckans berg av tvätt, inklusive hustruns konstigt veckade blusar. Och lyssnar på P1, denna glädje i tillvaron. OBS skall läggas ner. Public service vill inte ha fördjupande intellektuella program. Bara lätttillgänglig skit man twittrar om. Det första jag skall göra när jag slutar som k-råd 2018 är att sluta betala TV-licens! Bo Frank Växjö 20131214

fredag 13 december 2013

På regionfullmäktige

Lakers vann igen. Lite grinig trots allt. Snuvig och hostig. Sitter nu på regionfullmäktige. Inga direkta stridsfrågor. Efter lunch info kring den nya regionkommunen. Skall leda en av arfbetsgrupperna. Den som skall lägga förslag till arvodessystem, partistöd och pensionssystem för företroendevalda. Ser ingen dramatik i detta. Kommittén utgörs av två ledamöter för alliansen och två för oppositionen. Vi skall vara klara under våren. Skall ikväll på födelsedagskalas. I morgon skall jag ut och bli än mer förkyld. Moderater på stan. Söndagen ägnas åt våra fyra kinsesiska vänstudenter. Jag är ytterst sällan sysslolös! Bo Frank Växjö 20131213

torsdag 12 december 2013

Staten och kapitalet

Moderaternas julfest slutade som vanligt med att vi sjöng Staten och Kapitalet. Till ackompanjamang av den den sedvanliga moderata tomteorkestern under ledning av Patrik Stömmer och Tobias Sjö. Bördiga från Växjö. Vi hade musiklekar och julklappsutdelning. Drack för förts gången 8,90. Ett spännnade svenskt rödvin. Ni kan läsa på nätet om detta intressanta vin. Mycket god stömning. Hade innan denna seans alliansmöte med tre ministrar. Gruppmötet fortsatte idag. Genomled en socialstisk advenskalender på TV! Röda SvT förnekar sig inte. Känner inte att jag har respekt för public service. Intressanta ärenden på min beredning idag. Strandskydd, havsplanering och kustförvaltning, ekotänstsystem, återföring av forsfor, utvidgade friggebodar, kommunal sotning, klimatanpassning, urbana frågor i Regionalfonden och en lagrådsremiss om gatukostnader. Bo Frank Stockholm 20121212

onsdag 11 december 2013

På SKL

Åkte med Suzanne planet upp till månadsmötet med SKL. Gemensamt alliansmöte i kväll med tre ministrar. Skall ännu en gång beklaga mig för herrar Billström&Ullenhag över hur Migrationsverket arbetar. Skall också förmedla en inbjudan att komma till Växjö igen. Har ikväll sedan julfest med moderatgruppen. Förra året satt vi och sjöng halva Nationalteaterns repertoar till sent på kvällen. I morgon bitti nytt gruppmöte, politikerinformatiion och så alla beredningsmötena efter lunch. Kommer med all säkerhet att förmedla lite intryck och nyheter om sådant som är på g. Bo Frank Stockholm 20131211

Mer resurser till förskolan

Alliansen i skol-och barnonsorgsnämnden satsar friskt på mer reurser till förskolan. Ordföranden har gång på gång betonat att detta är en långsiktig satsning. Alliansen kommer att fortsätta denna inriktning i budget 2015 som presenteras i månadsskiftet maj/juni. Bo Frank Växjö 20131211

tisdag 10 december 2013

Ola Gustavsson 2

Under alla mina år i politiken har jag inte träffat någon ledande politiker som inte kan skilja på sak och person. En person är snubblande nära. Känd för personliga påhopp. Ola Gustavsson. Hur känns det att slå och sparka på en som ligger? Som en del vet så är inte sd:s ledamöter i landstingsfullmäktige några retoriska snillen som på ett vältaligt sätt kan vare sig försvara sig själva eller partiets politik. Med den kultur vi har i fullmäktige i Växjö vore det främmande att vildsint puckla på personer som inte har det så lätt för sig. Detta bekymrar inte Ola Gustavsson. Jag hoppas att den kultur vi har i kommunfullmäktige skall stå sig även efter valet. Jag anser att alla de som får sina partiers och väljarnas förtroende skall bemötas med respekt så länge de uppträder juste inom den demokratiska etiken. Bo Frank Växjö 20131210

Ola Gustavsson 1

Själv varken twittrar jag eller håller på med facebook. Har dock fått reda på att Ola Gustavsson skriver på twitter att han vill förbjuda alla friskolor. Uttalande är sensasionellt. Man kan diskutera friskolor och olika aspekter av dessa. Men under mina snart 40 är i fullmäktige har jag inte hört någon från något parti som rakt av vill förbjuda friskolor. Det är ett extremt uttalande. Inte från någon tok i Ung Vänster, utan från en person som är satt som nr 2 på socialdemokraternas kommunlista. Och står man på den platsen så är man nära nog talesman för hela partiet. Om partisekreteraren skulle få denna fråga, skulle hon självfallet på ett fint sättt ta Gustavsson i örat! Bo Frank Växjö 20131210

Ont i halsen

Det slog till redan igår kväll. När jag kom hem från ett möte. Var dock på glöggfrukost på kommunen idag vid halv åtta. Moderatgrupp, alliansgrupp och arbetsutskott. Åkte så ut till Teleborg för jullunch med kommunalråd, förvaaltningschefer och äldre kollegor som bjuds intill detta evenemang en gång om året. Nu är Sven-Åke Andersson och Bo Holmberg "åldermän" i gruppen, efter Sten Tengvalls bortgång. Ett glatt gäng som samlades på slottet. Och Marita Svensson var tillbaka för första gången sedan hon slutade som kommunchef. Bo Frank Växjö 20131210

Mera sex i skolan

En vecka efter Pisa-rapporten kommer Skolverket med förslag om att sexualundervisiningen skall öka i skolan och att den skall in i fler ämnen! Det är förmodligen det som behövs för att lyfta skola!. Är det sådant vi har att vänta om skolan förstatligas? Bo Frank Växjö 20131210

måndag 9 december 2013

Efterdebatten kring PISA

Förstatliga skolan? Hur fungerar polisen och arbetsförmedlingen? Är det en resursfråga? Nej. Sedan 2006 har skolans reurser ökat netto med 9%. Handlar det om ledarskap? Ja. Handlar det om det fria skolvalet? Ja,till en del. Man har kunnat välja bort dåliga kommunala skolor. Hade dessa skolor varit bättre med staten som huvudman? Jag har varit med så länge så att jag vet att Arabyskolan hade sämre resulat än Bergundaskolan när skolan var statlig. Vilken regering har haft mest fel? Alla läroplaner fram till 2006 har beslutats av borgerligab regeringar som varit i händerna på flumpedagoger. Dessa får nu okritisk yttra sig om dagens skola. ¨Fyra år till med Björklund så vänder det. Men knäckfrågan som ingen vågar ta i som jag ser det är ordningen i skolan och bristen på uppbackning från föräldrarna. Det är lätt att skylla problem i hemmen på skolan. Och om en skola blir stökig där eleverna tagit komandot, då väljer föräldrar andra kommunala skolor eller friskolor. Det börjar i skolan, säger en del. Andra att det börjar i hemmen. Skolans kunskapsuppdrag kolliderar med den sociala uppgiften som blir starkare för varje år som går. Det är det vi ser i svensk skola. Detta, sista diskuteras sällan. Vi har hög lärartäthet, kort skolår och bra med resurser jämfört med andra länder. Hängde det på insatta kronor borde vi vara bäst i världen. Vi måste tillbaka/framåt till en skola där man har respekt för lärande, för ordning och reda. Själva samhällets idé är att ge skydd för de svaga. Elever som kommer från likvärdiga länder är inte imponerade över svensk skola. Problösning i grupp är nog bra. Men att kunna "pluttifikationstabellen", som Pippi kallade den, är inte heller fel. Eller den inramning av humanism som det klassiska bildningsidealet kan ge. Inser dock att i detta ämne är alla experter. Men jag tror att jag har lite rätt. Bostadessegregationen hade dock ökat skillnaderna lika mycket som det fria skolvalet tror jag. Problemet är att det inte att det finns för många bra skolor/friskolor utan att man inte stänger dåliga skolor? Men vem vågar stänga den enda skolan? Kan staten stänga statligta skolor som är dåliga? Det gjordes aldrig när staten var huvudman för skolorna! Bo Frank Växjö 20131209

Vinna eller försvinna

Så har den moderata nominerimgskommittén presenterat sitt förslag till lista inför kommunvalet 2014. Tre Annor bland de 10 första, denna Annadagen. Den bästa lista vi haft någonsin både vades det gäller kvalité och kvantitet. En majoritet kvinnor. Utan kvotering. Annars är jag dock för kvotereing, som alla vet. Bra ålderspridning. Det kan inte vara mycket bättre. Jag är tackasam för att ha fått kommitténs förtroedne att toppa listan ännu en gång. Samtidigt är vi ett lag. Det blir nog ganska lite av personvalsinslag eftersom vi är så så samspelta. Jag kommer bara att trycka ett litet kort. På ena sidan står det " Ni känner mig". På andra sidan, min gamla devis, " Jag lovar inte allt, men jag ger allt". Den första devisen är snodd, erkännes. Från Angela Merkel. Det känns fint att få jobba tillsammans med alliansen i nästa års valrörelse. Och det är ingen hemlighet. Jag sätter allt på ett kort. Vinna eller försvinna. Försvinna innebär att jag inte leder moderaterna efter valet vid ett dåligt valresultat. GIllar tydlighet i politiken. Idag diverse måndagsmöten och ett bra möte med flygplatsbolagets styrelse. Har idag beklagat mig för Anna Tenje om att ljuskronorna på denm färdigställda Norrgatan är helt borta! Tänk vilka bekymmer man kan ha. Dett samtidigt som prickskyttar skjuter småbarn i Syrien. Det jag håller på med totalt sett känns futtigt med tanke på vad som händer i världen. Efter politiken skall jag jobba med detta andra. Efter 2018. Bo Frank Växjö 20131209

söndag 8 december 2013

Moderaterna syns överallt

Som enda parti på Braås "julskyltning" i hembygdsparken. Har varit med där längre än jag minns. Pratade en del med Sigvard Jacobsson som sliter och gör grovgöra. Kul att ha honom med flera mandatperioder framöver. Katarina Brännström den enda riksdagsledamoten från länet som var där! Träffase mångfa trevliga och glada kommunmedborgare. Däremot dök jag inte upp på bandyn idag! Klarade inte att dela på mig. Gläds åt en ny arbetsvecka som ligger framför mig. Det enda negativa idag av en tunn SvD. Bara ledaren om att kristna förtrycks i 132 länder var läsvärd. Detta är inget som bekymrar mediavänstern i Sverige. De blir bara bekymrade när det dyker upp någon knäpp islamofob! Med rätta. Men kan kan ge se hela vekligheten. I morgon presenterar vår valberedning förslag till fullmäktigelista. Det finns en del som tror att jag har fingrarna i syltburken. Men så är det inte. Det jag vet är att vi är det enda partiet sok presenterar en "full" valsedel. Att vi har maximala 65 namn eller om det nu var 66. Och att sannolikheten att komma på bra plats är stor om man heter Anna. Precis som inom kommunadministrationen. Det skulle vara intressant ur ett kvasivetenskapligt perspektiv se om det fnns någon förklaring till detta!? Finns det framgångsrika namn? Få Bo. Tillhör dem som inte är supernöjd med mitt namn. Bo, Leif, Göran, Benny, Jimmi, Gunnar? Inte mina favoriter. Och råkar heta både Bo och Gunnar. Med ett försonande Carl i mitten. Carl är fint. Finast är Marth Elena. Nu gör jag middag till mon lilla fru. Martha Elena Ariciniega Guido Sandberg. Namn som en prinsessa! Bo Frank Växjö 20131208

Moderaterna syns överallt

Som enda parti på Braås "julskyltning" i hembygdsparken. Har varit med där längre än jag minns. Pratade en del med Sigvard Jacobsson som sliter och gör grovgöra. Kul att ha honom med flera mandatperioder framöver. Katarina Brännström den enda riksdagsledamoten från länet som var där! Träffase mångfa trevliga och glada kommunmedborgare. Däremot dök jag inte upp på bandyn idag! Klarade inte att dela på mig. Gläds åt en ny arbetsvecka som ligger framför mig. Det enda negativa idag av en tunn SvD. Bara ledaren om att kristna förtrycks i 132 länder var läsvärd. Detta är inget som bekymrar mediavänstern i Sverige. De blir bara bekymrade när det dyker upp någon knäpp islamofob! Med rätta. Men kan kan ge se hela vekligheten. I morgon presenterar vår valberedning förslag till fullmäktigelista. Det finns en del som tror att jag har fingrarna i syltburken. Men så är det inte. Det jag vet är att vi är det enda partiet sok presenterar en "full" valsedel. Att vi har maximala 65 namn eller om det nu var 66. Och att sannolikheten att komma på bra plats är stor om man heter Anna. Precis som inom kommunadministrationen. Det skulle vara intressant ur ett kvasivetenskapligt perspektiv se om det fnns någon förklaring till detta!? Finns det framgångsrika namn? Få Bo. Tillhör dem som inte är supernöjd med mitt namn. Bo, Leif, Göran, Benny, Jimmi, Gunnar? Inte mina favoriter. Och råkar heta både Bo och Gunnar. Med ett försonande Carl i mitten. Carl är fint. Finast är Marth Elena. Nu gör jag middag till mon lilla fru. Martha Elena Ariciniega Guido Sandberg. Namn som en prinsessa! Bo Frank Växjö 20131208

Den gode herdens skola

Glest i bänkraderna idag. Den andra advent. Biskopen slog ett slag Den gode herdens skola i Betlehem ovh för den svebnska Jerusalemsföreningen. Detta är onekligen lite av minerad mark. Svenska Jerusalemsföreningen vill stärka kvinnans ställning. Den gorde herdens skola är en flickskola. Man vill bidra till fred och försoning och stärka den kristna minoriteten. Jag anser att deta är ett bra projekt. Och f ö anser jag att biskopen gör ett fantastiskt arbete. Vid utgången i kyrkan idag fick vi ala ett synnerligen lästvärt exemplar av Svenska Jerusalemföreningens tidskrift. Bo Frank Växjö 20131208

lördag 7 december 2013

På västfronten intet nytt

Härlig vinterdag idag. Även om jag ogillar vintern. Sociala dag. Olika besök. Lite mingel på stan. Bara omkring och prata med folk. Får deta både det ena och de andra. Saknar granen. Skall det ta flera dag att få upp en gran? Gillar inte när saker och ting tar tid. Det borde ha hänt innan det hänt! Köpte färk krabba på torget. Det blir fest för mig och lilla frun. Och en lagom sval Chablis till krabban. Har gått runt sjöarna ensam. Hustrun gillar inte kylan. Inte jag heller. Har läst fem tidningar idag. Stackars fp i Lund. Ett före detta kommunalråd skall bilda ett parti som är emot spårvagnar. Visserligen rätt tanke. Men hur kan man komma på idén att sabba det för att parti som gett ett förtroende. Sjukt! Och som sagt hade Lund inte haft så många akademiker så hade man haft 2 kronor lägre skatt och en effektivare kommun. Ganska mycket folk på stan. Visst, det kan vara frestande att gå på Grand Samarkand och slippa kylan. Ungefär som att fler spelar innebandy i stället för utebandy. Är det bara jag som kommit på den jämförelsen? Jag har varit på Grand Samarkand en gång. Moraliserar inte över att denna företeelse finns. Bättre att folk handlar i kommunen än utanför! Är själv känslig för service och att människor i denna branch ger allt. Gå förbi Moshi Moshi, Stadium eller Johanne. De ler som jobbar där. Och i många andra butiker. Vore jag inte den jag är skulle jag kunna räkna upp butiker där de som jobbar där är helt ointresserade av kunder! Nu tar jag helg! Bo Frank Växjö 20131207

fredag 6 december 2013

Nelson Mandela, staty i Växjö?

Om fler tycker som jag så det bli så! Nelson Mandela är en person som förenar nästan alla människor på jorden. Inte genom att vara alla till lags, utan genom att ha en vilja av stål och ett hjärta av guld. Jag har varit i hans cell på Robin Island. Jag har träffat F W de Clerk och hört honom hylla Nelson Mandela. Jag går på det jag själv vet och inte bara vad läst mig till! Kan någon skriva ett medborgarförslag till fullmäktige om detta? Då blir det en staty! Bo Frank Växjö 20131206

Vilka poliser vill vi ha?

Önskar att man uppmärksammade fyskraven till polisutbildningen. De bästa poliserna blir aldrig poliser. Genom dagens system gallras de bästa hjärnorna bort! Bo Frank Växjö 20131206

Positiva och negativa kommentarer

Nätet funkade dåligt i Kosta idag. Därför inget inlägg förrän nu. Sur när jag såg Löfvén kommentera Mandelas bortgång på TV. Mandela har helt välförtjänt näst intill Jesusstatus. Det visade sig att Löfvén i direktsändning sa att han inte ens hälsat eller pratat med Mandela. Bara varit i samma rum! Vem på TV ville göra propaganda för Löfvén? Och i den konstiga advenstkalendern avslutade man med att säg att man skall se upp för statsministern!!! En enastående frukost. Satte nästan morgontéet i halsen när jag läste att Zona inte kom ihåg att vi träffats och ätit lunch. Anser trots detta att Zona är en profil och har inget negativt att säga. Sa just det till SmP idag också. Hoppas att de nämner det och inte bara att jag anser att Alternativet är ett destruktivt parti. SmP vill trots seriös journalistik hellre skriva om det som åtskiljer än det som förenar. Tots Zonas glömska är jag positiv till honom som person. Men kanske inte det han åstadkommer. För det skapar mest problem! Bra dag i Kosta. Ovanligt lite mejl idag. Hörde en av Trondmans kanonföreläsningar. Han är en guru på ungdomskultur och en del annat. Hans analys av att det måste gå att förena mångfald med trygghet är sann och slående. Och att alla måste bli sedda! För att vi skall skapa ett bättre samhälle. Tillbaka till Växjö. Körde mina föräldrar till Kronobergs bilaffär för att hämta ut en bil som inte var klar. Far skitsur! Körde dem hem. Så med solkenet( min hustru) till Fellesons för att titta på ett nytt kök. Hann också till Ernstssons foto för att hämta ut diverse saker. Gräsänkling i kväll. Hade glömt bort det. Hade eljest handlat kalvlever. Lite mätt fortfarande efter den otroliga lammrostbiffen till lunch idag. Seriöst reportage idag i SmP om kommunen diverse förmåner. Ser dock inte kommunens personalchefs roll i detta. Nu helg. Politik i helgen. Tänker mingla på stan, gå på innebandy och åka till Braås på julskyltning! Trevlig helg till er, min trogna lilla skara, som läser mina förvirrade tankar och skarpa o iakttagelser. Växjö 20131206 Bo Frank PS Norrgatan är lite otursförföljd. Båda ljuskronorna borta. Däremot inga nya gropar i marken DS

torsdag 5 december 2013

FRA och media

En amerikansk oavhoppare sitter hos ryska säkerhetstjänsten och anklagar Sverige för att spionera mot ryssarna. Mediavänstern, v och mp reagerar och tar parti för Putin. Ränderna går aldrig ur kommunistkramarna. Hemskt att uppleva mediabevakningen av detta ärenden. Media står inte upp för den fria världens rätt att skydda sig mot totaltära stater. Bo Frank Kosta 20131205

Alvesta nästa

Känns ombonat att sitta i småblåsten och regnet på Kosta Boda Outlet Hotell. Reportrarna på TV gör sitt bästa för att eskalera stormen. Prata med dem på Filipinerna om oväder! Känns skämmigt. Känns lika fräscht som alltid att komma till detta hotell. Gillar designen i alla korridorer. " "Råkade ut för" en supertevlig säljare på Outleten som fick mig att köpa ett par svarta Wrangler som jag egentligen inte behövde. Fick ett mejl från Zona. Han anser inte att Växjö bryter mot något avtal. Och därmed återgår läget till det normala. Kan se att Zona är den person han är och kan inte ogilla sådana som går sin egen väg. Starkt. Men kan dock inte anse att Zonas parti tillför Alvesta någon positiv utvecklingskraft. Träffar f ö både Mats och Robban här på mötet. Och kommunchefen. Alvestas, kommunchef. Som verkar mycket bra. Skulle jag uppfattat motsatsen skulle jag inte skriva det. Recenserar inte tjänstemän offentligt. Har jag något att säga, tar jag det direkt rakt upp och ner, personligen. Vad mer att berätta? Glömde mina båda böcker som jag har på gång. Får läsa annat. Och kanske skriva ett nytt kapitel på barnboken. Läste Ulf Nilsson i Expressen idag. Lär få eko. Hamrin stannar. Bra. Såvitt jag vet. Konstaterar också att SmP klarar att hålla en kritisk distans till Öster. Fast i min värld skulle en tränare som inte finns med på ett årsmöte ha gett en signal om att man inte är intresserad av jobbet. Fast jag kanske inte kan denna kultur. Nu omgiven av dödskallar. Sitter i Ludvig Löfgrens korridor! Kosta 20131205 Bo Frank

Glada Hudik - Uppdrag granskning

Programmet idag avslutades med en hemlig gäst. Pär Johansson, mannen bakom Glada Hudik. Han är fullkomligt lysande. Han berättade om "sin" teater. Och om de övergrepp han utsatts för av Uppdrag granskning. Och deras oetiska arbetsmetoder. Bo Frank Växjö 20131205

Webbkommentarer

Jag tillhör dem som anser att media bara borde publicera inlägg där man talar om vem man är. Ser hur olika politikerkollegor använder sig av oliga signaturer för att försöka vara med i en opinionsbildning. Detta är inte rent spel. Anser dessutom att dessa kommentarer är en del av ett samhälle som misskrediterar och ringaktar 98,5% av alla politiker som sliter ärligt och oegennyttigt. Bo Frank Kosta 20131205

Kommentarer

Har nu läst Time, från pärm till pärm. Intressant om Kina. Läser om att FRA spionerar på Ryssland. Är det en nyhet? Är det inte det som de är tillför? Läser också hur man dramatiserar det faktum att det snöar och blåser ibland. Hör nu föredragning om en regional översiktsplan. Inser inte riktigt behovet av en sådan. Vet att några KS-ordförande i Värmland tänker högt, att Värmland borde bli en enda kommun. De flesta kommunerna i länet är i nedåtspiral. I vårt län. Ser inga problem de närmsta åren. Men om 10 år måste något hända. Bo Frank Kosta 20131205

Köpenhamnsdagar i Kosta

Sedan en tid tillbaka är de årliga trafikdagarna för Regionförbundet flyttade till Kosta. De var i Köpenhamn förr. Men det gick bort lite mycket tid på att resa fram och tilbaka. Och tycker inte längre det är en höjdare att gå omkring i ett blåsigt Köpenhamn i december månad. Och bli lurade av danskar på växlingsavgifter och liknande. Konstaterar att resandeökningen på bussarna måste bli rejäl för att vi inte skall dra ner i turtätheten. Får dock vänta med slutsatser till det gått ett halvår med vintertidtabellen. Konstaterar att det är många som har chefstitlar på Länstrafiken. Bo Frank Kosta 20131205

Vad är jag värd?

800 kronor. Så mycket betalade en man i vår Rotaryklubb för att vara med mig en dag på jobbet! Vi hade alltså vår årliga julauktion där vi bjöd på varor och tjänster som skänkts av oss medlemmar i S:t Sigfrid. Vi fick in över 40 000 kronor som går till välgörande ändamål. Trivsamt och trevligt. Vui har en otrolig stämning i vår klubb. Köpte själv lite vin för 250 kr flaskan. Bo Frank Kosta Boda Art Hotell 20131205

onsdag 4 december 2013

Lunch med Zona

Åt lunch med Zona idag. På Aptit. Trevlig lunch på ett av Växjös topp fem lunchställen! De andra ställena får ni räkna ut själva! Inte jättemycket nytt kom upp! Alla människor har sina plus och minus. Alla. För då har dock distans till sig själv. Gillar de som inte tar sig själva på för stort allvar. Kanske fel uttryckt. Gillar bättre de som gör fel än de sominte göt nåt. Gillar bättre dem som inte tar sig själva på för stort allvar. Men det kanske är en läggningsfråga. Och vem är satt att döma? Fick ett inställt föreningsmöte ikväll. Vilket betyder att jag kan ägna mig år min favoritsysselsättning, att vara med min hustru! Gör en god middag till henne! Bo Frank Växjö 20131204

Idag åkte jag buss!

Mellan halv åtta och halv tolv. Generöst system vi har att kunna åka hur mycket buss som helst för 22 kr under två timmar. Man hinner till stan och handla och hem. Bra erfarenheter av bussåkningen. Olika chaufförer. Några sa välkommen till alla som steg på. Och kollade runt efter tappade föremål vid den plats där man kan stanna för att få ett visst dragspel i tidtabellen. Begriper att inte chaufförerna gillar kreditkorten. Det skulle inte funka om det steg på 20 studenter på Campus och vill dra sitt kort!? Skall undersöka detta vidare. Pratade med många passagerare. Bara en dam med ett ilsket rött märke satte kurs på mig och talade om hur sena bussarna var! Jag upplevde inte detta. Skall göra fler oannonserade åkturer på det nya året! Bo Frank Växjö 20131204

Kommunstyrelsen igår

Är lika bekymrad för kostnaderna för p-huset vid WTC som sossarna. Begriper det inte! Kostnaderna!? Det vill till att det tas fram referenskostnader om det skal bli något beslut! Trevlig KS-middag igår, sossarna bjöd på glögg innan! Och som av en ren tillfällighet blev jag tillfrågas av SmP om min syn på julgåvor och representation idag. Jag anser att varje nämnd, bolag, chef skal ge julgåvor efter eget förstånd och omdöme. Man kan inte likrikta allt i en stor organisation. Och måttlighet skall prägla såväl interna som externa luncher/middagar i kommunen. Enligt ett mer än 20 år gammalt fullmäktigebeslut. Och jag utgår ifrån att detta beslut efterlevs liksom alla andra fullmäktigebeslut. Bo Frank Växjö 20131204

tisdag 3 december 2013

Pisa 2

Enligt min mening beror den svenska skolans misslyckande på bristen på ordning och reda. Det är kepsar på, mobiltelefoner, dålig hörsamhet mot lärare, brister i hemmens stöd till skolan och en allmän lättja. Detta går ut över de svagaste eleverna. Bo Frank Växjö 20131203

Pisa

Det tar tid att vända decennier av socialdemokratisk skolpolitik. Vore intressant om någon seriös debattör överhuvudtaget vågar ha en uppfattning om hur resulaten påverkats av Sveriges flyktingmottagtande. Spelar det någon roll? Och i så fall vilken? Men det är väl som vanligt minierad mark. Jag är som bekant positiv till en generös svensk flyktingpolitik men anser att skall diskutera både glädjeämnen och bekymmer. Och ett bekymmer är att man nästan skall behöva be om ursäkt för att man ställer en fråga? Bo Frank Växjö 20131203

måndag 2 december 2013

You got to hide your love away

En Beatleslåt som borde spelas varje dag som protest mot att tumskruvana dras åt för homosexuella runt omkring på jorden. Putin kompisar är lika vidsynta som republikaner, talibaner och vissa afrikanska stater. Och Putins kompisar anklagar Carl Bildt för att vara CIA-agent och för att han vil hämnas slaget vid Poltava. Rysk TV och Fox Channel drivs av samma patos för källkritik. Det finns även lokala media som skulle pröva lite källkritik och inte ta varje påstående från"rätt" personer som sanningar. Man blir trött på hur media brister i källkritik. Det man gillar, där granskar man inte. Bo Frank Växjö 20121202

The end

The love you take is equal to the love you make. Hade ikväll avslutning på min Beatlesstudiecirkel. Blev rörd över avtackningen. Jag har haft det då trevligt. Bjuder in hela gänget till kommunhuset på Kulturnatten. Så trevliga människor. Fick frågan om en fortsättning. Hinner nog inte nästa år. Fast jag borde göra det som ett sätt att skingra tankarna. Så gruppmöte på Vill Vik. Kom sent. De är duktiga på mat. Och dessertrummet är det mest magnefika jag någonsin sett. Hem och har en del småfix. Blir nog uppe till midnatt. Bo Frank Växjö 20131202

Måndag

En fin första advent. Stämningsfullt i Domkyrkan. Synd att det finns folk som vill göra hela julens budskap till en fråga om kemi. En kort sväng på stan. Växjö Elektriska har alltid finaste skyltfönstret. Middag för vänner på kvällen. Rivstart idag måndag. Intressanta ärenden på kommunalrådsmötet. Beredning på flygplatsen, likaledes spännande frågor. I denna vecka har vi ägaröverläggning och i nästa vecka styrelsemöte. Har diverse möten idag. Och avslutar kvällen med vårt gruppmöte på Villa Vik. Kanske lite god mat. I morgon julavslutning med kommunstyrelsen och middag på Piazza Teatro. Bo Frank Växjö 20131202