fredag 1 augusti 2014

Araby

Läser i SmP om Araby. Om fotbollspel och bilkörning till fyra på morgonen. Fyrverkerier. Hade politiker målat upp denna bild hade vi fått skit för det. Man undrar dock var alla föräldrar håller hus? Någonstans handlar det om normbildning och ansvar. Det kommunalråden har krävt och kräver är att polis och kommun  tillsammans kommer åt de personer, som enligt polisen är väl kända och som står för majoriteten av vandalismen.
Kommer gärna på ytterligare ett möte i Araby. Det har varit många under årens lopp. Bra om det civila samhället tar ett sådant initiativ.
Polisens möte i våras var bra. Men efteråt kom många med kommentaren att det var för mycket av att försköna läget. Och de skarpa frågorna kom när möte var avslutat och folk vågade prata i mindre grupper. Tänker bestämma på måndag tillsammans med mina kommunalrådskollegor om jag skall kalla Brottsförebyggande rådet tidigare än planerat.
Har själv blivit uppringd under sommaren av medborgare påtalat fyrverkerier, bilkörning på gångvägar och annat smått och gott. På min fråga om man ringt polisen blir svaret nej? Tror också att vi allvarligt måste fundera på den infallsvinkel som Marcus Svensson hade i en ledare häromdagen. Oavsett var kommunen gör kommer människor säga att vi svartmålar, gör för lite och att polisen inte finns på plats. Från människor som inte bor i Araby får vi höra att vi öser in pengar och insatser och att det bara blir värre. Också en bild att hantera. Och det står inte polisforskare och andra i kö utanför kommunhuset med listor på goda råd. De dyker dock gärna upp i media och i efterhand talar om vad som borde gjorts.
Detta är med dagens lagstiftning inga enkla saker att hantera. Idag får man under lång tid kvalificera sig för brott innnan något överhuvudtaget händer. Att puckla på en polis ger några timmars samhällstjänst och att mordhota en politiker kan ge skyddstillsyn!

Bo Frank
Växjö 20140801