fredag 31 januari 2014

Danmark förskräcker

I Norge körde de röda i diket. Alliansen styr. I Dammark sprack vänsterregeringen. I Sverige kan inte de rödgröna ge ett enda gemensamt löfte om vad som skall göras och hur det skall finaniseras. Det går inte att spela mot tomt mål. Det är vad alliansen gör nu. Endag den som har en trovärdig politik vinner val. Sverige går bäst i Europa. Det kommer väljarna att uppskatta på valdagen.

Bo Frank
Norrköping 20140131

Väckelsemöte!

Knökfullt och inte superbra frukost på Claron Sign med tanke på priset. Men trevlig personal. Folk är dock supertrevliga inom service i Stockholm.
Började dagen med partisekreteraren. Och en allmän diskussion. Så kom Anders Borg. Det går ett sus genom församlingen. Som att vara på ett väckelsemöte. Han avslöjar hur valet skall vinnas, skiner sim en sol och drar sina tabeller. Och är social som bara den.
Så iväg till hans departement. Modernt och tråkigt. Plastförpackad sallad till lunch i ett litet rum nära hans konstor. Några kommunalråd från olika delar av landet spånar kring bostadsnyggande och vi får önska regelförädningar hej vilt. Vi blir uppmanade att skicka in PM och lägesbeskriviningar. Växjö är ett föredöme i Sverige. Vi gör vissa saker som man inte gör i andra delar av landet. Man får energi och uppmuntran vid varje möte med Anders. Och det är flera gånger om året som man får tillfälle att prata med homom. Sitter nu på försenat tåg hem. Kommer att fortsätta denna diskussion med AB i Göteborg om några månader,
Hade tänkt ta mig till Blekinge i kväll. Men det går nog inte. Har inte ett enda åtagande denna helg märkligt nog.
På måndag bär det iväg till Bryssel efter sedvanliga ärendeberedningen. Hoppas vara hemma på tisdag kväll. Har som väl är med mig extratröja. Det var varnare i tågen på 50-talet. Kom ihåg det. Åkte mycket tåg. Far var då SJ-anställd och hela familjen åkte gratis på tåg. Allt sånt är nog borta idag. I åker man för kommunen trängs man i andra klass. Gör något enstaka undantag från detta när jag vet att det är någon helgkväll då man vill jobba med datorn undnan stök.
Skall jobba undan en del och skall sedan försjunka ännu en ny Beatlesbok jag hittat. Fick idag också gruppmejl från Paul McCartney från grammisgalan i USA. Bild på homom, Ringo och bandet.

Flen 20140131
Bo Frank

Möte med Anders Borg

Vi är några KSO som skal äta lunch med Anders Borg idag. Jag skall bl a berätta om Växjös bostadsbyggande. Vi uppmärksammas av nästan alla i Sverige. SKL, bostadsministern, Boverket, LO, byggherrar m fl m fl

Och sossarna surar där hemma och tycker vi är kass!


Bo Frank
Stockholm 20140131

torsdag 30 januari 2014

Mina kommentarer till regionlistan

Mats J missgynnad. Fick väl i stort den plats jag förtjänar. Någon före som jag inte fattar. Men helt OK att Anna T  är före mig, Hon är länets first Lady tillsammans med Suzanne och Katarina. Stark lista jämfört med andra partier. Och Suzanne är vid sidan av mig länets mest erfarna politiker. Tuffare jobb att ha med vita rockar att göra! Som tilltros att vara experter på allt!

Jag hoppas att stämman kan flytta upp Mats som gjort sitt bästa i Alvesta. Mats enda problem hans styrka. Ärlig och vänlig!


Bo Frank¨
Stockholm 20140130

2XReinfeldt

Läste på tåget en jäkla tramsartikel att unge herr Reinfeldt fått gräddfil in i Solna genom att hamna på plats 11 på fullmäktigelistan. Blir arg så jag kokar. Hos oss har vi tre unga muffare bland de 10 främsta. Det är tvärtom. Hade Solnas MUF-orför inte hetat Reinfeldt hade han kommit högre på listan. Sverige är landet tvärtom. Ju högre upp desto mer smutskastning i samhället.
Kom 10 min för sent till lunchen. Berättade för infrastrukturministern att tåget var försenat. Catharina tog passningen som den underbara person hon är.
Dagens höjdpunkt var Fredrik. Han presenterade hur vi skall vinna valet och det kändes som om vi redan vunnit. FR är en strateg utan dess like och vet hur människor funkar,. Och han dagtingar inte med sina värderingar. Det är klart att sossarnas bidragslinje aldrig kan segra över den mer humana arbetslinjen. Att alla behövs. Och att vi inte skall pensionera ut och osynliggöra männsikor som har det svårt. Dessa människor som sossarna vill placera på ett statistikkonto för människor som göms undan all värdighet! Vi står för att alla behövs och skall få ett människovärde. Sossarna står för att gömma undan människor från arbetsmarnaden. Så är det.

Underbart att träffa alla dessa härliga moderater, Från min kollega i Åre som är kommunal alkoholhandläggare på halvtid( hur fn det nu går ihop) till hövding Nordin i Stockholm!

Har tjatat mig till nya sladdar till dator och mobil som jag glömde på hotellet i november. Clarion Sign är modernt. Men helt OK! Bra mat. Men svindyra öl!

Nu läsa, mejla och fixa!


Bo Frank
Sthlm 20140130

Växjös flyktingmottagande

Så kommer Dagens Samhälle åter med jämförelser av kommunernas flyktingmottagande. Växjö ligger på plats nr 5. Inget jag önskar eller kan påverka överhuvudtaget. Alliansens synsätt är att Växjö  skall ha vår andel av landets flyktingmotatagande. Eller något över.  Men dagens situation är orimlig, De av regeingen utsedda personerna som skall åka runt och försöka förmå kommuner att ta emot flyktingar kommer således inte att få anledning att besöka Växjö.
Och alla propåer från Migrationsverket att utöka sin verksamhet i kommunen har på ett mycket tydlgt och bestämt sätt avvisats av kommunledningen. Med hänvisning till de siffror som DS redovisar idag.
Vårt syn har också med redovisats för länsstyrelsen. .

Bo Frank
Växjö 20140130

Växjös arbetsmarknad och Nattis

Har skickat ett inlägg med faktaupgifter och kommentarer kring Växjös arbetsmarknad till SmP. Känner behov av att vederlägga en hel del myter. Hoppas det kommer endera dagen.

Noterar att s motionerat om nattis. En enig moderat fullmöktgegrupp kommer att föreslå att motionen avslås. Och alliansen har tidigare gemensamt satt ner foten i denna fråga. Vi satsar på att öka personaltätheten i förskolan.

Bo Frank
Nässjö 20140130

Boss media

Den bedrövligaste nedläggningen sedan Autoliv. Vår näringslivschef har lagt åtskillig tid unde årens lopp på att förssöka stötta företaget och skapa kontakter. Ägarna har behabndlat medarbetare och chefer på ett extremt dåligt sätt. Man har genom dåligt ägande kört verksamheten i botten. Vad säger andra svenska företag om denna indiska jätte? Varumärket är i botten. Tur i oturen är att Växjö är tung på IT-sidan.
Skall själv försöka träffa den lokala ledningen i nästa vecka.

På tåg till Stockholm för träffa med regeringsrepresentanter och  moderata komunstyrelseordföranden.

Nässjö 20140130

Bo Frank

tisdag 28 januari 2014

Allvar!

SmP läser min blogg ibland. Och fann en notis uppseendeväckande att jag skriver att Alvesta varit i fritt fall i 25 år. Tillspetsat men sant. För att vara noggrann avses det kommunes politiska styre. Jag har aldrig lagt mig i hur andra kommuner styrs. Men jag måste ändå notera att kommunledningarna de senaste 25 åren har varit tvungen attt förhålla sig till Alternativet. Och Alternativets blotta existens har förhindrat samverkan med Växjö. Det kostade skattebetalarna åtskilliga pengar att bygga upp en egen gymnasieskola i stället för att som Lessebo samverka med Växjö. All Växjösamverkan har ifrågasatts av Alternativet.
Skulle Alvesta bryta all samverkan med Växjö i alla avseenden skulle man vara tvungen att höja skatten!
Utvecklingsplaner har stoppats av rädsla för Alternativet. Jag har ju noterat detta på distans ocn ändå som en medspelare under nästan tre decennier i vår kommunledning!

M får samarbeta med vem de vill. Jag har backat upp Mats som en bra person. Och jag kommer att backa upp hans efterträdare. Men jag måste få säga som det är.
Och vill Alvestas kommuninvånare ha kaos får man rösta för det. Jag bara konstaterar att AA fortsatt att vara i opposition till allt och alla även sen man kom in i stugvärmen.
Ogillar dock inte Zona som person. Men det funkar liksom inte.


Bo Frank
Växjö 20140128

Alvesta nästa

Så klev Mats av. Och som jag redan skrivit har han gått med flaggan i topp! Och bra att ha att göra med.   Samtidigt utspelas nya saker. Utmätningar och konstigheter.  Jag gillar Mats och jag hoppas att m och resten av alliansen hittar varandra,. Oavsett vem som leder Alvesta skall vi ha ett bra samarbete.. Gärna en klassisk allians. Men det är upp till m att bestämma lokalt!

Bo Frank
Växjö 20140128

Bokbål?

Läser att en Sverigedemokrat bara vill ha böcker på svenska på biblioteket i Älmhult. Påminner om låten I remember the day I red a book and I will never do it again. Det där med böcker verkar jobbigt.

Varför inte bara hembygdsböcker tryckta före 1950?  Att ta in något nytt kan ju vara förödande för tryggheten!



Bo Frank
Växjö 20140128

måndag 27 januari 2014

Oxen som fått fnatt!

När jag gick över Teaertorget tidigt idag på morgonen hörde jag två talgoxar inbegripna i en längre konversation. Det är snart vår trots allt.

Bo Frank
Växjö 20140127

söndag 26 januari 2014

Sveriges ensammaste man

Ser/sett Fredrik på TV. En katastrofalt intetsägande intervju. Fram tonar bilden av Sveriges mest ensamma man. Hur kan man vara så kontrollerad?  Ansvarstagande, seriös och tyngd. Har han någon att prata med som säger som det är? Den frågan kvarstår. Har han något bollplank? Blir ledsen och bekymrad. Totalt ensam i toppen! Har själv aldrig träffat FR sedan han blivit statsminsiter. Har inte heller känt behov av att tränga mig på!

I min mikrovärld är det också ensamt i toppen. Men jag har gott om partikamrater och alliansvänner som är oblyga och tar för sig rätt bra! Jag har en underbara "barn" och en fru som är en gåva! Och vänner! Avundas inte Fredrik!

Valet står uppenbarligen mellan tungt ansvarstagande och en ruskigt sjuk löfteskarusell!

Bo Frank
Växjö 2140126

Flyktingtragedier

Det är näst intill dagligen som flyktingar dör som råttor på skepp och båtar som kapsejsar. En del sannolikt när de bogseras iväg av marina fartyg från EU-länder. Detta händer i ett Europa där länder skrvit på drösvis med deklarationer kring mänskliga rättigheter etc innan man gick in i EU. Jag känner dock inte till ett detta en enda gång har varit huvudämnde för de högsta ledarna i EU. Detta är en människorättsskandal. Det måste vara rimligt att tillgångar/bördor av flyktingar måste fördelas mellan EU-länderna! Liksom att Rumäneien får press på sig att hjälpa romer och andra utsatta grupper. Och gärna svensk bistånd. Vad som inte fungerar är att Sverige ensamt löser Europas mänskliga och humkanitära kris. De problem som beskrivs dagligen i Sverige, att en rik pensionär skall betala trygghetslarm eller liknande, är ju försumbara saker jämnfört med den humanitära kris som vi har. Sverige skall vara ett föredöme liksom Växjö och visa vägen. Men det funkar inte om vi inte hjälps åt. Jag och många med mig lider över det som pågpår. Samtidgt måste vi föra en kamp mot medvetna politiska krafter sok vädjar till människors sämsta instinkter nör det gäller att skrämma för ett mångkulturellt samhälle.

Bo Frank
Växjö 20140126

Att styra en kommun

Politiken i Alvesta  kommun hsr varit i fritt fall i snart 25 år. Mats J har gjort sitt bästa. Han behöver en bättre uppbacking!  Men problemet är att det är precis lika illa att AA är i oppostition som i majoritet. I majoritet behöver man inte ikläda sig sedvanliga ansvarsåtaganden. Man kan idiotförklara tjänstemän, rikta misstroende mot kommuner man samverkar med och skriva egendomliga överenskommelser som man inte vet om det är en order eller en avsiksförklaring.
Moderaterna har snart nomineringsmöte. Mig veterligen har inte en sittande KSO som vill fortsätta utmanats av så många på en och samma gång.Jag är ganska säker på utgången av kvällens möte. Och det Mats J vet, det är att konsten att styra en kommun dessvärre inte är som att springa ett hundrameterslopp. Snarare en maratonorientering. Den som inte förstår det klarar inte av att ta förändra någonting. Fråga mig som har total brist på tålamod och måste kämpa med/mot detta varje dag!

Bo Frank
Växjö 20140126

Östra Göinge kommun säger nej till utökat avtal om ensamkommande flyktingbarn

En enig kommunledning säger nej till att kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn. Motiveringen är den samma som för Växjös del.( Fast Växjö vill ha ett avtal på en lägre nivå!) Att kommunen ligger i topp när det gäller flyktingmottagande. Migrationsverket struntar i dagsläget i hur det totala flyktingmottatagandet ser ut i kommunerna. Jag är starkt kritiskt till Migrationsverket.
Samma sak när det gäller att öppna upp flyktingförläggningar. Då tycks man heller inte ta hänsyn till detta. En socialdemokratisk kollega i en Värmlandskommun talar i senaste numret av Dagnes Samhälle om en " krigsförklaring mot kommunen". Jag har uppmärksammat regeringen på detta. Men vi har ju dessvärre inte ministsterstyre i Sverige utan snarare motsatsen.

Bo Frank
Växjö 20140126

Härlig kulturnatt och lapp på luckan

Vi tillbringade större delen av kulturnatten med våra fyra kinesiska vänstudenter. Efter Beatlesfilmen gickvi på biblioteket där et stort antal kinesiska studenter målade masker, gymnasiserade, skrev och underhöll på olika sätt. Diverse konstutställningar, mat och vin och så avslutade vi kvällen med domkyrkan. All you need is love. Det var överfullt och vi fick knöka oss in 10 min efter det hela börjat då några gick ut! En lysande konsert med välsignelse och nattvard. Viss gårt dert att få en fullsatt domkyrka!
Och Lakers tvålade till värmlänningarna. Vi är nog några i kommunhuset som i alla fall tänkt tanken på SM-guld.

Stör mig på att sosseriet och LO vill införa förbud för arbetsgivare och företag att tala om vilken politik de anser vara bäst för jobben.


Bo Frank
Växjö 20140126





lördag 25 januari 2014

Help!!!

Hade Kronobergsrummet fylld ikväll. Filmen Help är den bästa film som gjorts, Bortsett från alla Bergmanfilmer, Rosens namn, En man steg av tåget, Forrest Gump, Dimmornas bro, Så som i himlen, Hemsöborna och Markurells i Vadköping! Kanske glömt någon. T ex Gudfadern.

Bo Frank
Växjö 20140125

Åtta små......

En eftter en faller bort. Denna mandatperioden har Lotta hoppat av, Patric, Gunnar Elm, Samuel Älgemalm, Daniel Hagberg. Nu är det Carin H och jag kvar. Får se hur länge vi tyar i denna mödosamma världen. Carin planerar säkert att köra till hon blir 98. Och jag till jag blir 64. Som kommunalråd.  Beatles har ju redan satt åldern i When I`m Sixtifour. Sen kan man ju göra aannat. Som att tala om vad man egentligen tycker om saker och ting. Och sätta det på pränt! Och ägna en stor del av dagen åt att rent praksiskt hjälpa andra!

Bo Frank
Växjö 20140125

Kom tillbaka Lisa!

Det tillhör lördagsrutinen sedan Hedenhös att lyssna på Ring så spelar vi. För första gången någonsin stängde jag av. Det var Ernst, någonting som höll i programmet. Totalkatastrof. Hade gjorrt det bättre själv. Lisa boorde se till så att åtminstone Peije J finns på plats när hon inte kan!


Bo Frank
Växjö 20140125

Fler avhopp!

Ledsen att behöva läsa att nu också Therese Widing Jaramillo, Lars Melin och andra kompetenta kd-politiker inte vill kandidera. Finns det ingen väg tillbaka?


Bo Frank
Växjö 20140125

Mörk bild och en Alvesta- kommentar

Avslutade fredagen med att leda det brottsförbyggande rådet. Det är bara det är en mörk bild som beskrivs av polis och ansvariga i kommunen när det gäller ökad droganvänding. Som kryper ner i åldrarna och med smålangare på skolor! Och en allt mer drogliberal attityd som delvis sprids från omvärlden. Detta är en av kommunjen största utmaningar tillsammans med jobbskapande. Alliansesn tog initiativ i förra veckan kring detta genom Bergström&Jaramillo&Johansson. Ser detta som Brås främsta uppdrag att mobilisera kring detta.
Avhandlades också frågan, utan att beslut fattades, om att polisen vill ha tillfällig kamerabevakning på ett antal våldsrelaterade platser i Växjö. Är positiv till detta! Men frågan är bara om kommunen skall engagera sig finansiellt i detta?
Tänker också lyfta frågan om folkölsförbud till en politisk beredning i arbetsutskottet. Om ungdomsgruppen ser detta som ett verkingsfullt instrument och inte bara en tom regel så borde vi kanske överväga detta. Jag är kvuven i denna fråga, det medges.

Ser i bladet att Karl Petter Thorvaldsson är i Davos. För att förklaara varför höjd krogmoms och hjöda arbetsgivaravgifter för unga leder till fler jobb! Skall nog som en en sympatiåtgärd ta mig till Max idag!

Hur låter det inte när hela LO-maskineriet går igång i valrörelsen och använder miljoner och åter miljoner att svartmåla regeringen. Pengar som LO-medlemmar betalt in som röstar på alliansen och andra partier!

Härlig kulturnatt framför mig!

En kommentar om Alvesta. Det framgår inte i media om det är en avsiktsförklaring eller n order som två politiker undertecknat? Och till vem kommunchefen anmält det hela.

Att en kommunchef anmäler en ledande politiker slutar i normalfallet med att någon måste gå!

Bo Frank
20140125

fredag 24 januari 2014

René och Alvesta

Det stormar i lokalpolitiken. I Alvesta kan allt hända. Och så har Mats J fått en utmanare mindre. Mats har gjort sitt bästa som KSO,  men att ha att göra med Zona F är inte lätt. Har allid haft lätt att prata med Mats och gillar honom. Men AA har dessvärre förgiftat stämningen så att kommunen tappat fart! Mitt råd! Samla ihop er och gå till val som en borgerlig allians!

Inom kd fortsättter spektaklet precis som René säger. Hans vänskap med mig och övriga i alliansen skulle i alla "normala" fall ses som en tillgång. I kommunhuset uppskattas René t o m av dem som varken kanske sympatiserar med kd eller alliansen just genom att han är ärlig och principfast! Jag kommer självfallet att ge min bild av detta spel vid lämplig tillfälle. Efter valet! Jag vet vem som regisserar detta och varför!  För nästan alla politiker, utom René, handlar det dessvärre ofta om att manövrera sig fram till positioner
Principerna viker för att uppnå poster. Har nästan en helt färdigskriven bok om detta och som handlar om Växjö och vårt län. Publicering 2018. Efter valet.

Och jag säger som en tysk politker som jag träffade som ung. Man har ovänner, fiender, dödsfiender och partivänner. I just den ordningen.

Ja, jag ser mig själv som ganska objektiv. Jag befinner mig inte i karriärsstegen och har "inte kommit så långt i politiken"  för att jag vägrat göra avkall på en del av mina principer. Som att inte ställa mig in uppåt!

I nomineringstider kommer människors sämsta egenskaper fram. Som att en del idrottsmän dopar sig, andra frisera CV osv!


Precis som i alla sammanhang finns det hjältar och rötägg inom politiken. Och detta till trots sliter och jobbar nästan alla politiker från alla partier med ganska dåliga löner. Och jobbar hårt och uppoffrande i förhållande till ansvar och utsatthet!


Bo Frank
Växjö 20140124

torsdag 23 januari 2014

Läkare slår larm

Jag har aldrig varit med om att något media någonsin ifrågasatt något när en läkare slagit larm om något. Som om vita rockar är immuna mot granskning!

Läkare slår larm, är nästan dagliga rubriker! Orkar någon granskare tränga igenom dessa nyheter och sortera ut vad som är egenintrese och välvilja mot patienter?

Utgångspunkten är att politker alltid har fel och läkare alltid rätt!

Tänk om alla människor kunde läsa boken om den fejkade s k Caremaskandalen där DN lurat skjortan av alla!

Bo Frank
Växjö 20140123

René Jaramillo

Kd håller på att göra sig av med sin sin starkaste och mest kända politiker sedan kd bildades i Växjö.
Jag bara beklagar. Ingen har gett kd en sån stark ställning i Växjö som René. Dessutom är RJ en av de mest ärliga och principfasta politiker jag träffat!

Bo Frank
Växjö 20140123

På SKL

Har mitt månadsmöte på SKL. Spännande. Ärendegenomgångar i partgrupperna i hela det politiska fältet. För supermycket information innen det hänt och känner att jag kan vara med att påverka. Härligt gruppmöte igår också.
Har nu skolkat från en genomgång för alla partier om hot mot politiker. Det är ju bara en massa snack. Och ingen gör något mer än att pratar.

Sköter en del jobbb hemma på distans. Väntar på att min samhällsbyggnasberedning skall börja efter lunch. Vi skall bl a avhandla Nationell strategi för energieffektiviserande renovering av byggnader, översyn av regelverket för rengöring av förbränningsanläggningar, EU-rättsliga förutsättningar för kommunal bostadspolitik, möte med civilutskottet, dricksvattenutredningen, Miljömålsberedningen, Miljömyndighetsutredningen, avfallsfrågor, vattenorganisationen och så punkten övrig.
Så tåg hem. Hoppas på att slippa föreningar. Hemma sent!
Härlig arbetsdag i morgon! Många spännande möten. Företagare, elever, kommunala tjänstemän och några intervjuder.

Nu skall jag prata lite "skit" med några politikerkollegor från olika partier en timme! Märkligt att se hur sossarna gör en sak när de är i majoritet och samma sak är sossar emot när de är hemma och surar i opposition. och vice versa. För lite ärlighet och självdistans inom politiken.


Bo Frank
Stockholm 20140123

onsdag 22 januari 2014

Nej!

Alla dessa inlägg från Den mexikanska solen  till detta,  var inte uttänka. De bara kom inom loppet av en halvtimme. När jag trött kom tillbaka till hotellet.
Måtte jag få uppleva en liknade trötthet.

Vad jag vill uppnå med detta? Visa kärlek?  Visa distans till mig själv? Lämna något efter mig! Bryta mönster. Vara mig själv. Inspriera andra till att komma ur sina egna bojor. Fattar lite trots allt hur Anna Odell tänkte när hon fejkade mentalsjuk. Som jag retade mig våldsamt på. Då. Kanske mindre idag.

Nu går jag in i den verkliga världen. Ringer samtal, mejlsvarar och förbereder mogondagen.Återvänder till mitt inre om någon månad eller så.

Kanke är detta i stället för att springa en mil. Ogillar vinter. Eller för att Munro är lite seg. Eller för att jag inte ville dröja mig kvar på SKL och småprata. Eller för att jag inte är hemma hos min älskade fru. Eller träffar "barnen". I morgon är jag hemma hos Solen.

På återhörande!

Bo Frank
Stockholm 20140122
¨



En boning i sig själv

En boning i sig själv det måste man ha.

Sjöng en av mina husgdudar på 70-talet. Ola Magnell.

Då vågar man låta bli att ta sig själv på allvar. Har svårt för sådana rädda personer som tar sig själva på allvar. Jag är delvis en boning i mig själv. Trots hypokondri och tron på att denna dagen är den sista. Jag gillar att ha distans till nig själv. Fast Ola Magnell var ömtålig som en prinsessa på ej halv ärta. Min häst hat blivit sjuk, min mamma går på fenedrin och min pappa har låst in sig i en slåttermaskin. Han sjöng nåt liknande.

Och inga golv är riktigt plana där jag går och ingen bryr sig om mig hur jag i själva verket mår. Men om det finns en enda Gud så för han mig i hamn om jag går på grund.... Fritt från minnet!

Jag såg Ola Magnell några gånger. Hans ballader, texter och vånda är en del av mitt arv. Inte kanske det biologiska men det upplevda.


Bo Frank
Stockholm 20140122

Till min dotter om jag hade någon

Vid fyllda 19 år var huvudet så fullt av Dostojevskji, Beatles, Anna Maria Lenngren, Kjellberg, Strindberg och Bergman. Och Undset. Och Hamsun. Och Tina Turner, Burke, Carlyle och Disraeli. Och drömmarna på Mjödner. Och flickorna från mitt konfirmationsläger.  Och Tegnér för att skryta. Ja kunde läsa utr minnet Svea, Det eviga och Kung Karl.
Och jag blev som jag blev!


Bo Frank
Stockholm 20140122

Jag finns

Jag finns inte på riktigt
men jag finns på nätet
och när jag inte finns på riktigt
finns jag i ett moln.

Bo Frank
Stockholm 20140122


Om jag bara kunde

Om jag bara kunde skulle jag slita mig loss
för att bara göra gott
men utan drivet att försaka
blir allt som vanligt.


Bo Frank
Stockholm 20140122

Jag har sett allt

Jag har sett allt som man kan se
och lite till
ju mer jag ser
ju räddare jag blir för mig själv.


Bo Frank
Växjö 20140122

Vid dagens slut

Vid dagens slut skall allt summeras
vad gott du gjort
vad ont du sagt
du får fan ta mig bara sova
om det blir plus.


( Eller gått med vinst)

Bo Frank
Stockholm 20140122

Han såg igenom mig

Han satt på trottoaren på en skiva masonit
påbylsad som en eskimå
han mötte mina ögon
utan förväntan att något få.


Bo Frank
Stockholm 20140122

När orden kommer

När orden kommer snabbare än tanken
leker livet
när tanken kommer före orden
är växer misstron.

Stockholm
20140122

Så kom det sig

Så kom det sig att han sa det förlösande ordet
Och ordet blev till ett frö
Som blev till ett liv
Och människan blev till


Bo Frank
Stockholm 20140122

Till min mexikanska sol

En dag utan dig


En dag utan dig är bara en halv dag
en natt utan dig är ingen natt
ett dygn utan dig är längtan
efter att en halv blir en hel.


Till min mexikanska sol!


Stockholm
20140122

Max skall inte skämmas

Aftonbladet gör ett stort nummer av att Max varnar för en sosseregeing som höjer krogmomsen och fördubblar arbetsgivaravgiftern för unga. Men detta är ju sant, om Sanningen skall fram! De flesta unga får sitt första jobb inom denna branch. Kanske skulle 20000 ungdomar förlora jobber på ett bräde om sossarna får bestämma.
Jag satt på ett möte med restaurang- och besöksnäriningen i Växjö i förra veckan där företagarna sa precis samma sak. Sossarna på mötet skruvade på sig. Fler borde inse hur viktiga desa jobb är för unga, invandrare och lågutbildade. Sossar vill hellre att folk skall leva på bidrarg. Lite elakt, mejn det blir ju konsekvensen. Det uppstår inte fler lärarajobb eller fler it-tekniker om krogmomsen höjs. Och gör det det blir det inte iutbildade som får jobben.
Alla iobb behövs. Alla skall få rätt att försörja sig själva. Och alla skall betala skatt. Annars blir det som i Grekland. Märkligt nog kom denna punkt sist när jag hörde den grekiska ambassadören tala på ett möte idag. Dettra att betala skatt.
 F ö är Stckholm t o m värre än Växjö med hål i gator, ombyggnation vid Centralen och vid Slussen. Måste vara alliansens fel.
Nu snart iväg på gruppmöte. Hittade en gammal fin litteraturantologi på Emmaus antikvariat. Håller dock på med en ny novellsamling av Alice Munro. Läste om Pär Lagerkvists Maiamne på tåget upp idag. Halvt i dvala. Har alltid blandade känslor för Lagerkvist. Jan Fridegård är min favorit i den generationen.

Stockholm 20140122

Bo Frank

Så ringde klockan vid fem igen!

Trött! Vaknade i duschen och packade ryggsäcken. Till tåget. På resa till SKL med Monica Samdberg. Den mest effektiva medarbetaren i kommunen. Vi sitter nu på en SKL:dag om internationellt arbete. Jag skall vidare på mitt månadsmöte med SKL och Monica åker hem igen. Har idag på fm avnjutit Anna-Maria Corazza Bildt. Hon höll show i en politikerpanel! Trevliga lokaler på gamla Norra Latin.

Får många kommentarer kring gårdagen i fullmäktige. Noterar att s med glädje tar emot stöd från en person de inte skulla vilja ta i med tång och av sd. Alliansen kommer att söka stöd för en egen majoritet i valet!

Noterar att regeringen dessvärre gjort upp med mp om flyktingpolitiken. Sveriges flyktingpolitik får allt mindre stöd hos svenska folket. Det vet jag som har örat mot marken. Samtidigt är jag djupt engagerad för att Växjö skall ha en så bra politik som möjligt för integration och nya jobb! Alliansen kommer med en del nya förslag under våren.
Räknar dessvärre med att socialbidragen kommer att öka igen under detta år. Trotts att många nya jobb växer till. Det nya är att jobben som skapas inte passar människor som saknar utbildning och språkkunskaper. När Karl-Petter Thorvaldsson säger att "på min tid i Växjö fick man jobb med en gång om man var invandrare". Då visar det att han inte har koll på vilka krav som arbetsmarknaden ställer idag. Och att han inte ser utbildningsnivån för de flyktinggrupper som kommit på senare tid.
I Sverige går man 15 år i skola för att bli anställningsbar. Vi kam inte tro att nyanlända skall kunna fixa detta på ett par år!

En av Växjös viktigaste utmaningar är nya jobb och jobbspår som leder från bidragsförsörjning och utanförskap tlll egen försörjning och integration!

Sverige kommer inte att funka om vi säger nej tll invandring. Men vi kan heller inte under lång tid ha en vädligt annorlunda flyktingpolitk från övriga Europa. Det vore förödande om mp eller sd får igenom allt som de föreslår!

Hör från alla företagsbesök att de tror på frantiden. Jobben växer till. T o m pessimistiska DI talar om jobbtillväxt. Att Sverige har starkast ekonomi i Europa. Jag tror på Växjö, Sverige. Och alliansen.

Och jag lär mig mycket just nu genom att höra Hans Abrahamsson från Gbg Univetrsitet prata om värderingsgrund hos invandrarungdomar som känner sig utanför. Skall prata med René om att vi kanske borde ha en bred kontaktyta mellan kommun, företag och invandrarungdomar. Och McDonalds. Där får både svenskar och invandrare ofta sitt första jobb. Och vi skall bygga ut sommarjobben till feriejobb. För alla ungdomar. Mer om detta under våren och när alliansen presenterar nästa budget. Är full av optimism. Har har mycket idéer alla bolla med mina alliansvänner och andra partier!

Bo Frank
Stockholm 20140122



Bo Frank
Växjö 20140122




Champagne en tisdagskväll

Först ett bedrövligt fullmäktige. Förstår att inte René vill riskera att en person kommer till risdagen som kan fälla en regering!
Gick tidigare från fullmäktige för att ta emot en utländsk universitetsdelegation på Statt. Hade hustrun med mig som alltid när det passar.Levererade ett 20-minuters flammande välkomsttal på kvällskvisten vid 20.30!
Vi hann precis till Sushibaren när de stängt. Gick på ICA och köpte två sushiplattor och gick hem. Levande ljus som  alltid, alla kvällar. Fast ikväll Champagne. Det har vi dock inte alla kvällar. Min tilltro till delar av den svenska offentliga sektorn är nära noll. Men det tänker jag inte kommentera mer än så här i dagsläget. Jag är för upprörd! På det personliga planet en bra dag. När vi la oss innan midnatt hader jag varit igång sedan fem på morgonen.

Bo Frank
Växjö 20140122

måndag 20 januari 2014

Växjöborna är bättre än guldbaggarna

Kom hem från Direktmöte med ett par hundra trevliga  Växjöbor. Vi har fantastiska medborgare i vår kommun.

Såg sammandrag av Guldbaggegalan. Våra ( en del av dem ) nominerade skådespelare klarar bara svordomar när de skall vara spontana. Undrar om tankarna är lika fattiga?


Stört mig också på fattigt språk i en del krönikor i SmP. Men det är väl jämlikt att alla skall få skriva oavsett talang eller inte!?

Spännande dag i morgon på olika sätt. Ett vet jag. Jag somnar starkaren än när jag vaknade!

Bo Frank
Växjö 20140120



Måndag

Sedvanlig måndag. Bl a besök av samhällsföreningen i Braås som hade en del synpunkter på sådant som engagerar i Braås. Lovade återkoppling och att vi skall ta ta ett samtal med Vidingehem. Ärendeberedningar.
Ut till flygplatsen efter lunh på styrelseberedning. Ikväll Direktmöte på Lillestadsskolan. Fortsatt snuvig.

Sossarna vevar på om jämställdheten inom Arenastaden. Menar de allvar med att de skulle stänga ner alla föreningsbidrag om de satt vid makten? De har nu varit in opposition så länge så att de vet inte vilket ansvar det är att styra, hushålla med pengar, balansera av olika intressen och vara pragmatisk. Det blir kanske inte så stora rubriker på det tålmodiga ansvarstagandet som att svänga till ett käckt slagord.

Bo Frank
Växjö 20140120

söndag 19 januari 2014

Ingen Välfärd utan Vinst

Tove Lifvendal har ännu en utmärkt ledare i SvD. Kanske är det valrörelsens viktigaste ideologiska debatt. Vänstern försöker lura i folk att vinst står mot välfärd.

Det ena är en förutsättning för det andra. Vare sig Grekland eller Nord-Korea går med vinst och hur bra går det?

En stat, ett företag och en familj måste gå med vinst för att utvecklas. Vinst är ett mått på framgång. En kommun måste gå med vinst. Växjö har under alliansens ledning gått 800 miljoner i vinst. Detta gör att vi kan öka resurserna till barnomsorgen och att vi kommer att fortsätta att göra det.

Vänstern har aldrig behövt bekymra sig för att hålla i plånboken Man är mästare på att dela ut pengar till allt och alla. Pengar man inte har.

Nät vänstern säger att välfärd går före vinst så ljuger man rakt upp och ner. Eller kan det vara så att man inte fattar ekonomi?

Om en familj skall unna sig en resa eller att ge pengar til välgörenhet måste ju inkomsterna överstiga utgiftterna över tiden. Tydligast på att prata om detta är Annie Lööf. Det är så lågt när vänstern försöker lura folk! Der är nästan så att man borde låta vänsern få pröva på!?

Nej förretsen. Det vore farligt. Det har ju gått åt skogen över allt man prövat!

Bo Frank
Växjö 20140119

Extrema yttringar

Extremfeminister får stort utrymme i meda. Ju mer udda desto större uppmärksamhet.  De gör dock feminismen en björntjänst. FI går fram, säger Gudrun Schyman. Trots att man ens knappt är mätbara. Ingen är så skicklig som Schyman på att svänga sig!

Jan Guillou får Leninpriset. Inga aldrig en kritisk fråga från Public service om hur det känns att ta emot ett pris till minne av en av de värsta diktatorerna!

Och en sd-man i bråk igen!

Jag tackar för allt stöd för alla som hört av sig efter min debatt mot Kar-Petter Thorwaldsson! 

Själv försöker jag bota en tilltagande snuva genom att delta i ett hemligt kultursällskap ikväll. Vi bygger stegar och hus, ordnar färger och försöker hitta många ess. Vi har ruter, prasslar med klöver och hjärtan finns det gott om. Men  ibland får man bara spader!

Bo Frank
Växjö 20140119

lördag 18 januari 2014

Växjös första kvinliga KSO

Kommer inte att bli Åsa Karlsson Björkmarker. Trots att media hypar henne. Det blir Anna Tenje efter valet 2018 eller dessförinnan.

Bo Frank
Växjö 20140118

ETC

Kul att det startas en ny daglig papperstidning i Sverige. Även om det är en vänstertidning. Vännerna på radion har nöstan haft detta som en följetong. Så hade det inte varit om det startat en tidning av konservativa eller liberala ideologer! Och visst märks det hur det hela funkar.

Vänserjorunalister ogillar entreprenader, effektiviseringar i offentlig sektor, lägre skatt, valfrihet. Jag har aldrig läst en artikel på 40 år som politiker i Växjö där infallsvinkeln är om det råder maximal efferktivitet och service på en offentlig institution utifrån de resurser som ges!

Bo Frank
Växjö 20140118


Demonstrationen idag!

Har fått en del samtal om detta. Svaret på varför jag inte deltar finns på min blogg! Skall dock bli intressant att analysera hur detta skildras i media. Visse jag namnet på reportrarna, så skulle jag kunna tala om hur det skildras och vad som är infallsvinkeln. Så litet och instängt är Växjö i dessa sammanhang.

Den som forskar ser att borgerligheten står för mångfald och multikultur. Vänsttern står för monokulturer. Och den sanna läran. Borgerligjheten har alltid varit mer tolerant än ismer hit och dit. och följdaktligen finns det inget som heter "borgerligismen".

Och borgarnas borg är Anders Borg!

Bo Frank  (snuvig och lätt grinig)
Växjö 20140118

Bonus till s

Trevligt politikerreportage i SmP idag. Fördel för s att få första sidan och dessutom ett extra uppslag med Thage G. Mannen som räddat världen eller åtminstone Sverige ett antal gånger!

Läste att Pisa-undersökningens resultat på Läspeskolan ogiltigförklarades av rektor Hagwald. Anledningen var att eleverna dessvärre inte förstod innebörden av kallelsen till läsförståelseprovet. Ännu ett nummer av Grönköpings Veckoblad är ute!

Fick också tid att läsa igenom den senaste Stiftskalendern för Växjö stift. Trevlig läsning, snygg layout och Elisabet Cárcamo Storm får den uppmärksamheten hon förtjänar!

Fö övrigt är jag smågrinig för att jag är snuvig. Andra gången på ett år. Det blir honungsthe med en skvätt av något dundermedel uppåt dagen.

Skall också sitta en hel del denna helg och klura på utkast till upplägg och rubriker på vårt valmanifest.

Växjö 20140118

fredag 17 januari 2014

Fredagsmys

Fredag igen. Lite snö som yr. Trevlig dag på jobbet. Helledig ikväll tillsammans med min mexikanska solstråle. Hinner dock inte ner till Blekinge p g a andra åtaganden. En vecka går fort. Konstigt att det inte blivit en rad i tidningen att Växjös största regeringsparti nominerat till kommunen!!??

Läste Faktum idag på morgonen. Köpte den vid Kvantum i veckan. Köper alltid Faktum. Fler borde göra det. De hemlösas tidning. Hittade en liten notis om den kommande kulturnatten i Växjö. Och vi är många som ser fram emot nästa lördag.

Trevlig helg! Det kommer säkert något inlägg i helgen. Om något viktigt som inte kan undanhållas mänskligheten.

Bo Frank
Växjö 20140117

torsdag 16 januari 2014

Tack regeringen!

Så kom det väntade beskedet att regeringen kör över länsstyrelsen. Hade själv som minister tagit detta med vändande post och inte väntat i många år. Nu kan vi bygga än mer i Växjö. En stad som Karl-Petter Thorvaldsson framhåller som ett föredöme i Sverige när det gäller bostadsbyggande. Undrar var hand gamle kompis Storbjörk tycker om detta? Storbjörk har dessvärre slutat ställa frågor till mig på varje fullmäktige om kommunens bostadsbyggande! Men med detta inlägg triggar jag säkert igång honom!

Bo Frank
Växjö 20140116

Därför demonstrerar jag inte på lördag!

Häromdagen sa Fredrik Reinfeldt i riksdagen att sossarna har pengar till allt och alla över allt. Det finns ingen hejd på det hela. Och samtidigt anklagar man regeringen för att vi har budgetunderskott!

Samma sak i Växjö. Det går inte en vecka utan s lovar något,men talar inte om hur det skall betalas och får sällan frågor från media om detta! Nu semast en ridanläggning.

Håller på att sammanställer en längre presentation om Växjös enorma jobbtillväxt. Näringslivskontoret tar fram siffor. LO skall få denna och alla som är intresserade!

Jag avstår inte från demonstrationen på lördag med motivering att jag har snuva! Jag är nästan aldrig borta från något. Men att gå i samma tåg som f d diktaturkramare är inte min grej! Annars är syftet gott! Jag gillar ett mångkulturellt samhälle. Även om jag anser att Sverige inte kan ha en flytktingpolitik drastiskt avviker från andra EU-länder. Såväl andra länder som andra kommuner måste visa större solidaritet! Så var det sagt. Uppskattar också att det uppenbarligen blir en "opolitisk" talare på lördag.


Bo Frank
Växjö 20140116

Torsdag

Rotarymöte. Två personer från kommunens s k Landningsbana var hoss oss och berättade om hur man arbetar med nyanlända flyktingar. Är göda för att Växjös Rotaryklubbar engagerar sig i detta på olika sätt. Det stora problemet är att få människor med bristfälliga språkkunskaper i kombination med dålig utbildning ut på arbetsmarknaden.

Alla som uppbär bidrag borde ha en obligatorisk praktikplats på en arbetsplats. Där man lär sig språket, kommer in i en social gemenskap och knyter kontakter. Kommer att föreslå att vi börjar
jobba med detta!

Växjö 20140116

onsdag 15 januari 2014

Kritisk till LO-basen!

Han kallar Växjö för en kriskommun och vill inte träffa kommunledningen. Det fanns inte med i hans besöksprogram! I morgon går en formell inbjudan till Karl-Petter!

Dessutom har han fel om ungdomsarbetsläsheten. Den var högre i början på 2006 när alliansen tillträdde än var den är idag! Då var det dessutom en bra konjunktur! KP borde inse att uppåt hälften av hans medlemmar sympatiserar med ett annat parti än s.

Satt på möte med företrädare för restaurangnäringen idag. De sågar sossarnas förslag om höjda arbetsgsgivaravgifter för ungdomar och en höjd moms. Vaed säger Karl-Petter? Jo, han vill skicka ut fler ungdomar i arbetslöshet. Nej, det vill han inte. det vill ingen, men det blir konsekvensen av hans politik!
.
.

Nu klarnar det om skolan. Allt fler söker problemet med föräldrarnas bristande engagemang för skolan. Och så är det. Hur skall skolan kunna klara elever som inte är motiverade och när föräldrarna inte backar upp skolan?

Bo Frank
Växjö 20140115


tisdag 14 januari 2014

Nyamko Saboni

Ser henne på TV. En av de bästa ministrar vi haft. Borde varit kvar som integrationsminister!

En av mina favoritpolitiker! För integration och mot toleras av religiös extremism.



Bo Frank
Växjö 20140114

Bristande stöd för skolan

Idag vill alliansen ha en kommisstion för skolan. En internationell kommission. Utmärkt. Men om den kommer fram till att skolan ställer för lite krav/eleverna är för lata och föräldrarna inte stöttar skolan? Vad gör man då?

Det är dags för politiken att inse att politiken inte löser alla problem! Bolla tillbaka frågan till föräldrarna!? Inte valvinnande, men rätt och riktigt!

Det är dags för vuxenvärlden att visa vägen. Inte att bli slavar under tonåringar!


Bo Frank
Växjö 20140114

Jag rekomenderar bra läsning. Mitt Blogginlägg Julia från juli 2013.

Sån´t kan livet vara. Och allt som oftast överträffar verkligheten dikten!



Bo Frank
Växjöä 20140114

Björck, Odenberg m fl Håll tyst!!

Herrar Björck, Odenberg m fl har tillhört en ministerkretrs som blivit fly förbannade när avsuttna företrädare gått ut och haft synunkter på den regering de själva satt i. Nu sitter de i sofforna och dömer ut regeringen försvarspolitik. Vilken solidaritet mot ett parti som fött och klätt dem!

Jag vet en sak, Med Fridolin i armkrok med Joans Sjöstedt och Ylva Johansson. Då blir det inget försvar överhuvudtaget!

Fö lika bra att gå med i Nato med en gång. Då har vi en livlina!






Bo Frank
Växjö 20140114

Bästa laget någonsin

Så spikade medlemsmötet den moderata fullmäktigelistan. Hela listan togs i ett klubbslag. Varje kandidat har intervjuats i en timme av två personer. Varje kandidat har utöver detta gått igenom en omfattande nätcertifiering. Och skrivit på en kandidatförsäkran.

Listan kommert att omfatta minst 70 namn. Vi är det parti som har flest kandidater. Och kvalitén på våra kandidater är den bästa någonsin. Dert finns fler kvinnor än män på valbar plats. Och jag är tacksam för att få toppa denna lista en sista gång. Ambitionen är at göra det bästa vcalresultatet någonsin. Jag gläds också över att de andra allianspartierna kommer att ha bra namn på sina listor.

Vi är inte oslasgbara. Men jag tror att väljarna i oss kan se en bredd och en topp som imponerar.

Nu kör vi så det ryker fram till den 14 september. Och dagen efter valet kör vi 2018 års första valmöte. Detta gör oss unika i Sverige. Och vi kommer att fortsätta att vara kommunens synligaste parti!

Tack än en gång för förtroendet!



Bo Frank
Växjö 20140113

måndag 13 januari 2014

Motion om samordning mellan trafikhuvudmännen i södra Sverige

Växjö 20140114



Regionfullmäktige

Motion om samordning mellan trafikhuvudmännen i södra Sverige


Egentligen skulle denna motion inte behöva skrivas i januari 2014 och leder egentligen mig till att vi borde ha en gemensam trafikhuvudman för södra Sverige!

Vår länstrafik har olika regler jämfört med våra närliggande trafikhuvudmän i Skåne, Blekinge och Kalmar. Under en och samma sträcka gäller olika regler beroende på var man stigit på och vart man vill åla. Det gäller kontanthantering, kostnader, zonindelning, taxor och liknande. Detta  i kombination med krånglande automater gör att betalningsmoralen urholkas och tjuvåkandet kan öka när det kan handla om korta sträckor. Tågvärden skall på en kort sträcka på kanske fem minuter hantera biljettkontroll/försäljning, sköta utrop, kolla anslutningar och en del annat.
 Detta blir också förvirrande för tågvärdarna som skall hantera olika regelsystem beroende var på sträckan man är.
Utgångspunkten borde vara den samlade kundnyttan i regionen och gemensamma regler.  Både resenärer och tågpersonal har hört av sig till mig om detta.

F ö upplever jag det som ett lyft sedan Veolia tagit över. Och att rulltrapporna i Alvesta och Växjö fungerar uruselt kan man varken lasta trafikhuvudmännen eller Veolia för.

Jag vill att trafikhuvudmännen samordnar sig och att fullmäktige ger det uppdraget.



Bo Frank

Måndag!

Beredningsmöten, ärendegenomgåmg, kommnalrådfsberedning. Till polisen för att hålla föredrag om brottsförebyggande arbete. Lunchmöte. Möte med Tekniska nämnden och Byggnadsnämnden. VD.-klubb på Södra. Och så moderat nomineringsmöte då kommunlistan skall beslutas. Det var denna dagen. Och hemma ikväll, sent, besvara mejl som jag inte hunnit med!


Bo Frank
Växjö 20140113

söndag 12 januari 2014

Bo Frank håller presskonferens och frågar hur LO ser på Växjö

Bo Frank håller presskonferens. Om att stationsområdet är halvfärdigt. Kostnaderna för hela projektet är detaljer i sammanhanget. Samtidigt lanserar kommunen en ny jubileumsbok om kommunen, 1954 - 2013. En bok som uteslutande handlar om Bo Frank, månad för månad.

Detta var ett av numren i årets Nyårsrevy. Revyn är mycket bra som helhet. Och Nils Åkesson är en av Sveriges bästa komiker. Absolut bland de bästa!

Samtidigt som detta  spektakel pågick, spelade Lakers skjortan av Skellefteå. Var för ett år sedan i Skellefteå och fick se dem ge Lakers storstryk. Nu skall det väl ändå mycket till för att det inte skall bli slutspel.

Hörde igår infrastrukturministern  säga att hon har förtroende för sina myndighetschefer tills hon meddelar något annat. En listig och försåtlig formulering som på den sortens kodspråk tyder på att Malm hänger löst. Han klarar inte en urspårning till.

Fick igår veta att LO-bossen åker runt och besöker kriskommuner i Sverige. Om han skall till Lessebo, eller någon av de 250 kommuner som backar? Nej, han skall till Växjö! Jag tycker inte att han skall svartmåla Sveriges fjärde tillväxtkommun och en kommun där han själv varit verksam. Och om krisen varit så stor borde han väl bett att få träfffa kommunledningen.
Jag har inte fått någon propå! Men det är väl ett jippo!

F ö anser jag att det är dags att lägga ner Radiotjänst i Kiruna. Ren sysselsättningsterapi!


Bo Frank
20140112

lördag 11 januari 2014

Får fler och fler kommentater och sms om min blogg!

Och jag svarar alla!

Bo Frank
Växjö 20140111

Får fler och fler kommentater och sms om min blogg!

Och jag svarar alla!

Bo Frank
Växjö 20140111

Gillar och ogillar

Gillar att gå runt sjöarna tidigt på morgonen med min lilla mexikanska sol. Att lyssnas på P1 och stryka. Att träffa folk på stan. Att människor anförtror mig olika saker. Att frossa i tiskrifter och böcker. Och art gå på revyn ikväll! Nils Åkesson hade varit rikskänd om han bott i Stockholm.

Ogillar rebublikaner, både de i USA och Sverige,  talibaner, rasister och israeliska bosättare. Och de flesta -ister.  Och politiker som lovar saker och ting för att ställa sig in hos folk. Kommer att uppmana folk hela detta år, fram till 14 september att rösta på dem som lovat minst.

Gillar att det i februari är 50 år sedan Beatles medverkade i Ed Sullivan show. Världens största TV-händelse.

Fö missar jag nog Beatles i TV 1 kl 19.00.  Min lilla sol och jag är på väg till revyn då. Med mina föräldrar. Min far ser inte och min mor hör inte! Men det skall bli kul ändå.

Nu skall vi göra lite läckra snittar som skall avnjutas med bubbel! Då glömmer mina föräldrar alla krämpor! Bättre en en massa piller för än det ena och än det andra.

Läste Andreas Westergrens välskrivna artikel om köer igen på BUP. När jag för 35 år sedan arbetade som socialsereterare i Växjö var ett av de stora problemen köer till BUP. Produktiviteten var genom internt navelskåderi då nära noll. Undrar hur det är idag? Vore intressant att få nycketal på var man gör per anställd och jämföra detta med andra landsting!


Bo Frank
Växjö 20140111

fredag 10 januari 2014

Sparka GD

Nu är förtroendet för Trafikverkets ledning borta! Det behövs symboloffer ibland! Håll inte varandra bakom ryggen i toppen!

Man kan inte ens få rulltrapporna att funka i Alvesta och Växjö! Det blir en lättnad för alla medarbetare på fältet om GD sparkas!

Bo Frank
Växjö 20140110

Tack till alla er som sliter!

Nu är det snart helg igen. Tusentals och åter tusentals Växjöbor kommer att göra något för någon medmänniska.  I kyrkor och samfund, i kulturlivet, i föreningslivet, inom idrotten, som stödfamiljer till flyktingar, som vänfamiljer till utländska studenter, i brottsofferjour, i kinnojouren och många, många enskilda konakter. I det goda samhället bidrar alla efter förmåga. I det goda samhälller bryr sig folk om något annat än sig själv! Jag skulle vilja synliggöra alla som sliter och jobba för andra. Om ni inte fanns skulle vi ha ett kallt och fattigt samhälle!

Bo Frank
Växjö 20140110

Mera Beatles!

Idag dök det upp ännu ett Beatlesengagemang. Har säkert 10 inplanerade i år. Nu ville man att jag skulle komma till en högstadieskola och köra en timme Beatles. Den roligaste Beatlesgrejen blir i Kalmar 10 maj. Jag skall vara musikalisk guide när ett band från Kalmar skall göra en 10 -  15 Beatleslåtar. Men kulturnatten står för dörren! Jag visar en Beatlesfilm i kommunhuset. Och på kvällen kör Domkyrkan ett Beatlesprogram kl 23.00!

Ikväll går det en trevlig film på TV. Beatles sekreterare Freda Kelly talar ut. I tvåan 22.15. Gogglar man på Freda Kelly får man nästan 3 miljoner träffar, trots att hon är okänd för många. Men så väntade hon 50 år innan hon berättade....

Jag gillar de fyra giganterna, de fyra B.na. 1600-talet Bach. 1700-talet Bozart. 1800-talet Beethoven och 1900-talet Beatles.


Bo Frank
Växjö 20140110

12 filig motorväg

Förstår inte riktigt passionen som driver en del politiker. En s k höghastighetsjärnväg som kan passera Ljungby. Jag tror inte denna blir av. Anders Borg har en gång kallat hela projektet för science fiction. Det går aldrig att räkna hem ett sådant projekt. Och vem skulle vilja ha en tollvfilig motorväg som skär rakt igenom naturen och som skapar en gigantisk barriär. Och kommer ens något tåg att stanna i Ljungby? Det tog 20 år attt bara klara av juridiken för en ny förbifart genom Sandsbro. Jag tror inte att det är juridiskt möjligt att realisera ett sådant projekt även om pengarna finns.
Med tanke på dagens debatt är det i högsta grad rimligt att rusta upp stambanan och bygga ytterligare spår!

Ett annat problem börjar bli mer och mer akut i Växjö är att vi behöver en ny undergång i stan. Det blir fler tåg. Bommarna är konmstant nere på Liedbergsgatan. Och fälls tre minuter innan råget kommer. Detta är inte rimligt.

Bo Frank
Växjö 20140110


torsdag 9 januari 2014

Trolös

Av en ren slumå slog jag på TV:n igår och blev sittande. Har inte haft en sådan stund på många år.
Först en intervju med Liv Ullman om hennes liv med Ingemar Bergman. Och därefter hennes pjäs Trolös med Erland Josephsson, Lena Endre, m fl. En fantastisk kväll!

Bo Frank
Växjö 20140109

Kö till barnpsyk

Träffade en person idag med viss insikt. Han refererade till en artikel om kö till barnpsyk i Växjö. Och det finns säkert en kö.

Personen i fråga tyckte det varit intressant om man någon gång borrade djupare i ämnet. Hur ser produktiviteten ut på våra offentliga institutioner? Det är väl så intressant om man skallö få en uppfattning om ett resursbehov!? Eller?

I kommunen följs detta upp rätt väl. T ex brukartid inom hemtjänsten och liknande!



Bo Frank
Växjö 20140109

Underbetalda kommunanlråd eller överbetalda kommunchefer???

Intressant att läsa Dagens samhälle idag.  Jag säger som jag alltid sagt. Den dagen jag slutar kommer jag att föreslå att min efterträdare,. oavsett vem det är, har kommunens högsta lön! Ansvar och lön måste hänga ihop.


Bo Frank
Växjö 20140109

onsdag 8 januari 2014

Flyktingar klagar!

Kom hem tidigt ikväll! Såg Smålandsnytt! Flyktingar från Syrien som flytt för sitt liv klagade på boende utanför Nässjö. Brist på samlingssal och marknader!

Är det kanske bättre i Syrien än utanför Nässjö? Man blir förvånad över tacksamheten över vårt generösa flyktingmottagande!


Bo Frank
Växjö 20140108

17 år i skolan

17 år i skolan!


Ny blir det 17 år i skolan i stället för 16 år. Bra eller dåligt? Inte någon talar om det faktum att omvärlden redan har mer skola för mindre pengar.

Sverige har den utvecklade världens kortaste skolår. 180 läsårsdagar. Man är ledig fler dagar än man går i skolan. Länder med fler skoldagar får på nio år ihop ett extra år. Det tycker jag hade varit bättre. Alldelses för många kommer ut senare och senare i livet och får sitt första jobb!

Men visst, ett år till är bättre än att inte göra ett år till. Men med min idé hadfe det bliivit effrektivare!

Inget lär dock hjälpa om det inte är ordning och reda i skolan.

Bo Frank
Växjö 20140108

tisdag 7 januari 2014

Rapport, propagandamaskin för vänstern?

Såg på¨Rapport igår.
Det är uppenbarligten ett problem att anhöriga hjälper till utöver den mest omfattande assistanslagen i världen.
Det är ett problem att barn får ta med sig frukt till skolan.
Det är synd om fångar som sitter inne.


Bo Frank
Växjö 20140107


måndag 6 januari 2014

Privat städning ger fler lärartjänster!

Enligt radion är 85% nöjda med städningen på skolorna. Ingen mätte detta när kommunen städade själv och ingen vågade klaga på en arbetskamrat.

I verkligheten är det nog en högre siffra eftersom man kan ana ett fortsatt ideologiskt motstånd här och där!

Tack vare alliansens politik går mer pengar till undervisningen. Städning är ingen kommunal kärnverksamhet!

Alliansens politik ger mer för pengarna. Soptömningen som nu är privat och med nöjda kommunmedsborgare sparar 30 miljoner åt medborgarna.


Bo Frank
Växjö 20140106


Full fart!!

Nu är arbetet igång. Nu är det full fart till den 14 september som gäller. Och efter det en om- och rivstart för alliansen.
Denna röda måndad inleddes med vår kretsstyrelsed och därefter kommunal gruppmöte. Nu är vi på g ordentligt!

Det känns skönt att sitta i kommunhuset och styra och ställa tillsammans med vännerna i alliansen! Vi är inte utan utmaningar. Men jag anser dock att vårt CW är jäkligt starkt och det borde leda till ett fortsatt förtroende.

Däremot kommer jag att hålla igen på alla löften utom att fortsätta arbeta hårt och engagerat! Nu kör vi! Vill du hänga på!? älkommen!


Bo Frank

Växjö 20140106

söndag 5 januari 2014

Till min hustru

Min sol ler mot mig varje morgon
och förvandlar det gråa
till en dag av värme
och begär så lite tillbaka

Nybryggt kaffe
papaya i bitar
att jag sitter kvar
ännu ett litet tag

Var och en iväg till sitt
men morgonkyssen dröjer kvar
binder en väv som varar
till månen ger skenet tillbaka



Skall bli kul att se hur länge det dröjer innan min lilla fru ser detta! Vanligtvis är husrun inne varje månad för att övervaka mina stolligheter. Av henne lär jag mig att bry mig, att reagera och att göra det som är rätt.

Bo Frank
Blekinge 20140105






Antikommunist och kommunist

Gick en dryg mil till Ronneby brunn och tillbaka. Köpte SvD på Brunnshotellet. Det måste hänt något där! Damen i recptionen detta f d halvsovjetiska Reso-hotell önskade en trevlig helg och var mycket vänlig!
Regnet kom lagom tils vi var tillbaka. En läsvärd tidning. Tove Jansson skulle fyllt 100 år. Birger Hagård är död. En glödande antikommunist och en av ungdomens förebilder. Och Kalasjnikov, den kommunistiske skaparen av av bössan med samma namn, är död. Och typiskt nog var Putin på begravningen. Kommunismen lever dessvärre lite här och där. Och framstår i media som lite pittoresk. Och kommunister slipper kristiska frågor, liksom miljöpartister.

Många bar ledarstick i SvD idag. Och en av Sveriges mest insiktsfulla skoldebattörer Inger Enkvist skriver att kombinationen av välutbildade lärare och duktiga elever bidrar till våra dålgiga skolresultat. Det många dock nissat är att skolan saknar uppbackning hos föräldrarna. Det är som om skolan skall ta vid där föräldrarna misslyckats! Detta vågar inte sägas i klartext idag.
 Noterade för ett par veckor sedan ett inlägg i SmP från en lärarvikarie som noterar att det inte är en lärande miljö i dagens skola. Det finns skolor som kapitulerat för kepsar, mobilder, svordomar, hot och annat.

Tror att den stora kommunala utmaningen är att erbjuda ordning och reda. Annar kommer friskolor att erbjuda detta! Och varför skall inte offentliga skolor stå för ordning och reda?

Havet ligger lika tungt som de sovande åkrarna. Snudd på sammja färg? Skulle vilja veta hur mycket fisk som står och lurar i vår vik? Och om det blir klart nog idag så vi kan se en stor båt i horisonten?



Blekinge 20140105

Bo Frank

lördag 4 januari 2014

Glad för allt beröm!

Har fått en hel del positiv respons för mitt nyårsbrev till alla medarbetare i kommunen. För detta är jag mycket glad. Skulle tro att mina 98,5% håller även här. Att 98,5% av alla medarbetare gör ett bra jobb! Läste att 98% vet vad Sveriges statsminister heter. Ca 2 % av alla svarande tycker konsekvent att kommunens s k strategisamråd är kass och lika många är djupt missnöjda med sina arbetsaförhållanden på när det görs medborgarenkäter. De två procenten finns över all och, tar kraft i alla organisationer.

Har också fått positiva kommentarer kring mina "två äldreboenden". En kvinna ringde och tycket att jag skulle beskriva två skolor på samma sätt. Och det skall jag göra. Jag skall återkomma där jag beskriver en bra och en dålig kommunal skola. Jag tror att vi politiker måste ge oss innanför skalen på våra inrättningar och ha uppfattning om vad som är bra och dåligt. Alla är inte lika i en och samma kommun. Och skall inte vara det heller. Men man kan vara bra fast på olika sätt.

Hörde lördagsintervjun, som alltid, med den tillträdande ärkebiskpen Antje Jackelén. Och rubruken blev att hon kritiserade sd. Jag kände inte igen mig i rubriksättningen efter att ha hört hela intervjun. På frågan om hom tycket att kyrkan skulle driva kampanj mot sd så blve svaret helt naturligt nej. Att hon var kritisk mot sd:s människosyn var dock tydligt. Finns inget mer enkelspårigt än public service. Allt är svart eller vitt.

En skärva av månen syns su på en Blekingsk blå himmel strax efter fyra. Extremt lat dag. Min lilla vackra mexikanska solstråle till hustru och jag gick en mil strax efter frukost. Åkte så och provianterade. Lunch och en tupplur på två timmar i soffan framför brasan. Tala om att vara avslappnad!!

SvD blir bara tunnare och tunnare. Snart lika tunn som SmP. Skall vi tippa att Svd ges ut för sista året? Det vore synd om DN:s inskränka världsbild skulle dominera tryckta media.

Skall snart försjunka i John Irving. Så fort hustrun slutat damsuga. Själv skall jag ta in mera ved och hitta på ett sätt att på bästa sätt anrätta en torstrygg. Borde haft Konsums ekologiska bacon och knaperstekt den ovanpå. Men i den f d sossehålan Ronneby finns ingen anständig Konsumbutik till skillnad från Växjö. Och Karlshamn.

Blev vittne til en händelse på Maxi idag. En till synes trevlig och välartikulerad svart man gick fram till en lokal inföding. ( Blekingebo i generationer kan jag tänka mig) Den svarte mannen frågade varför Blekingebon alltid stirrade på honom så elakt, i många år sa han på en oklanderlig engelska. Blekingbon, som förmodligen inte ens kunde säga hej på enngelska, retirerade. och när den svarte mannen gått beklagade han sig för en likassinnad kvinna över alla "dessa jävla negrer" som finns i Ronneby. Av deras samtal framgick att mannen jobbade på Tarkett. Var bergis på att denna gentleman var förtidspensionerad. ( Min fördom ) Hade jag inte haft hustrun med mig hade jag gett mig in i ett " samtal " med denne intellektuelle rese. När jag kom hem ångrade jag mig att jag inte gav mig in i detta "samtal/utskällning". Känner dock ibland att jag inte inte orkar lägga mig i allting. Hemma ger jag mig på alla som kastar skräp på stan om jag ser det. Och får man höra både det ena och det andra.

Jag saknar civilkurage överlag i vårt samhälle. Det är inte de två procenten som skall sätta agendan för tillvaron. Eller de 1,5.

Nu dog sammsugaren och jag hör åter P1 och hur det knäpper i det gamla huset.


Bo Frank
Blekinge 20140104


fredag 3 januari 2014

Heja Kristina!

Alla astronauter till länet!? Kristina bevisar åter igen att hon är f n Sveriges bästa landshövding och vårt läns bästa landshövding sedan " Gluntarnas fader".

Och vi har sannolikt också Sveriges bästa biskop.

Någon regementschef har vi dessvärre inte.  Kvar finns bara den kommunala insatsstyrkan med I 11:s gamla bandvagnar.

Bo Frank
Blekinge 20140103

Skrämmande okunnighet hos riksbankschefen

Attefall är för snäll när han konstaterar att riksbankschefen inte är helt uppdaterad om svensk bostadsmarknad och vad som är på gång. Mitt förtroende för riksbankschefen är näst intill borta. Efter dagens utspel undrar man hur insatt Ingvés är inom andra sakområden? Och när blev det riksbankschefens uppgift att bli allmänpolitiker? Skall riksbanken uppfattas som obeoende skall de sköta penningpolitken och låta regering och riksdag sköta resten.

Bo Frank
Blekinge 20140103

I ide i Blekinge

Min lilla solstråle till hustru och jag kom så till Blekinge i em för att tillbringa slutet på helgen här. Gympaskor och väskan full med böcker och tidningar. Rådjur i trädgården när vi kom. Och vattnet går nästan över bryggan.

Drog på värmen. Efter två timmars promenad i mörkret hade vi fått upp värmen till 17 grader. Helt OK!

Läser som sagt tidningar och tidskrifter. En av nyheterna idag är att staten lägger miljarder på konferensanläggingar och hotell till flyktingar. Samtidigt som det finns mängder av tomma lägenheter i Sverige. Sverige får också kritik för att vi avvisar flyktingar. Inte så konstigt eftersom  Sverige tar emot i särklass flest flyktingar i Europa. Det sker dessvärren en mörklagd rapporteing av dylika saker. Svenska media är näst in till propagandistiska för en politik som går ut på att vara mer generös än den redan mest generösa politiken.
Också illavarslande när socialdemokraterna i Malmö  nu ger socialbidrag till s k papperslösa flyktingar. Detta leder till än mer ökad misstro mot de etablerade partierna.

Har fått en del respons på mina inlägg om två äldreboenden. Jag tackar för det. Ledarskap, struktur och kultur är grunden till all framgång. Och hårt arbete.

Skall försöka att låta bli artiklar nu som stör sinnesfriden. Vädtäkter i Indien, de korkade republikanerna i USA, förtrycket av palestinier och en massa saker man kan gå igång på.

En sak jag uppskattar hos många från USA. Att man skriver utförliga årskrönikor om sina familjer som kryddas med bilder och sänds ut som God Jul och Gott Nytt Års hälsningar.

Skall ta efter det till nästa Jul.

Tror att jag skall ägna en del tid i år på att lyfta fram gott ledarskap och dess motsats. Brist på civilkurage.

En god fortsättning på året!

Blekinge 20140103

Bo Frank

torsdag 2 januari 2014

Välkommen till Solen

Jag kom till äldreboendet Solen ( El Sol ) på eftermiddagen den 10 december. En ren tillfällighet att det var just den dagen. Det som föranledde mitt besök var att jag ville kolla upp några olika äldreboenden åt en äldre släkting.


Solen låg mitt i stan. Flaggan var hissad eftersom det var Nobeldagen.  Ovanför entrén hängde en stor sol. Ovanför stod det Solen, under solen stod det El Sol. Innanför den välkomnande entrén stod en stor och glad vikvägg med olika sorts information. I mitten,  en bild på föreståndaren,   Vera Gomez och hennes biträdande chef Alexander Henningsson.  Det fanns bilder på all personal. Och diverse telefonnummer till personalen och till andra myndigheter.

På ett uppslag på vikväggen stod det. DETTA ÄR HELT OK!  Under fanns olika rubriker. Vi är till för de boende.  I princip all personal pratar svenska och spanska.  Vi välkomnar alla oavsett etnisk bakgrund, tro eller sexuell  läggning. Vår huskatt heter Sessan och vill man inte ha besök rekommenderar vi stängd dörr till rummet. Vi tar gärna emot blommor också till gemensamma lokaler. Vår personal hjälper till med vas.  Det var fullt av medelanden. Rotarys väntjänst hade ”Öppen bar” och musik varannan månad. Det fanns matsedlar. Och bild på ansvariga politiker inom omsorgen. Alla medelanden var på svenska och spanska. Inte någonstans stod det var som var förbjudet!

Jag fortsatte in. I entrén hade förerståndaren sitt kontor i ett glasbås så hon kunde se och ses från alla håll. Hon var inte där, men Alexander som inte kände igen mig kom ut, sa Välkommen och frågade om han kunde hjälpa till med något.  Jag förklarade mitt ärende. Efter någon minut kom en äldre dam som hette Maria. Maria skulle visa mig runt.  Välkommen till Solen, sa Maria.  All personal vi mötte, sa Välkommen till Solen. Och presenterade sig.

Vi gick in på en boendedel. På en gammal femtiotalssoffa tronade Sessan.  Nedan för soffan hade hon sin matskål och sitt vatten.  Väggarna var fyllda av planscher med kända spanskspråkiga resmål. Det luktade grönsåpa. Personalen man mötte tittade en i ögonen och sa hej. Maria förklarade mitt ärende. Här trivs man, både de som bir här och vi som jobbar här, var en vanlig kommentar i förbifarten. 

I matsalen var det festligt dukat. Inte med vitt linne eller så, men blommiga dukar, tygservetter och plastglas avsedda för skumpa. Vi har inte riktig champagne, ursäktade sig Alexander, men dagen till ära serveras alls som vill ett glas mousserande och det blir vin till maten för den som vill. I ett dagrum fanns en jättelik TV med någon musikunderhållning på spanska. Några äldre slumrade framför TV:n och andra tittade. Varje gång en personal kom förbi, sa de välkommen till solen.  Bienvenido!

I ett hörn av rummet satt en gammal man och spelade domino med en ung flicka. Röda Korsets väntjänst, förklarade Maria. Vi gör allt vad vi kan för att människor utifrån skall komma och berätta om saker och ting. Förra veckan hade vi ett kommunalråd som var här en hel timme och berättade varför de vänder upp och ner på staden!

Så kom de fram till en atriumgård. Full med växter och en fontän. Vi utnyttjar säkert gården mer än halva året, förklarade Maria.

Kan jag få se på ett rum, frågade jag? Maria knackade på närmsta dörren. Ernst Johansson, stod det på dörren. Det verkar inte vara speciellt spanskt, undslapp det mig. Inte alls, sa Maria och skrattade. Hans dotter hade bara hört att det vara bra på Solen. Vi har kö, fortsatte Maria. Och egentligen tar vi främst äldre med spanskspråkig bakgrund, men det händer att någon annan som blivit i bättre behov av boende kommer före. Och så är det ju nuförtiden. Vi som jobbar här, sa Maria, skulle inte jobba kvar en dag längre om vi inte kände att vi själva inte skulle kunna trivas om vi hamnade här!

I Ernst rum var det första som jag såg en vägg med gamla fotografier av kända Jazzmusiker från USA.  Ernst nickade när vi kom in. Hur mår du, sa Maria och böjde sig mot Ernst och gav honom en kram. Jag kom aldrig till Amerika och fick lyssna på herrarnas på väggen, sa Ernst. Maria förklarade sitt ärende.  Det var rent och snyggt.  På en fåtölj låg en pläd med katthår på. Maria såg att jag tittade. Sessan brukar ligga här ibland, sa hon. Det är ett av hennes favoritställen.  Jag har alltid haft katt, sa Ernst. I rummet såg jag handsprit och sprayburkar mot dålig luft. En kortvägg var gul som solen.  De boende får gärna beställa en fondvägg, sa Maria.

Hur är det att bo här, frågade jag? Nu går jag, sa Maria. Så ni kan prata ostört. Hon stängde dörren.

Det mesta är bra, mycket bra sa Ernst. Men, sa han. En av flickorna pratar dålig svenska, jag hör inte vad hon säger.  Och så är det ibland för tjocka brödskivor. Och kaffet kunde vara varmare.  Och måste de städa så ofta?  Jag undrar hur de kan vara så glada över att hålla på med oss skröpliga människor s Ernst. Först då såg jag att han hade ett ben amputerat. Hur länge har du bott här, frågade jag Ernst? I två år, sedan min hustru gick bort. Jag beklagar, sa jag. Och tackade för pratstunden.  Det är en sak till, sa Ernst. Har jag dörren stängd kommer inte katten in och är den öppen kommer det en tokig kärring och skall prata stupalöst.

Jag gick tillbaka till Alexander. Vera var på plats. Hon så varmhjärtad och effektiv ut.  Kunde kanske vara drygt fyrtio år. Hinner ni med allt ni skal här, frågade jag? Ja, för det mesta. Det handlar om ledarskap, kultur och struktur. Klagar jag, klagar alla. Jag skulle inte tillåta att ha en enda missunnsam person här, sa Maria. Och har någon av våra gäster något att anmärka på så uppmuntrar vi det. Vi har månadssamtal  med de boende och vi uppmuntrar anhöriga att höra av sig.

Och jag är ute i vårdarbetet varje dag för att vara ett föredöme. Och jag sitter här så att alla kan se mig. Boende, personal och anhöriga.  Nå, sa Vera, kunde Alexander och Maria hjälpa dig tillrätta? Eller är det något mer du undrar?

Jag förklarade mig nöjd och gick ut från Solen och ut i rusket Nobeldagen 2013.

Berättat för Bo Frank av en person som inte önskar uppge sitt namn. Och jag samlar på berättelser eller hittar på egna!

Bo Frank
Växjö 20140103 


Välkommen till Gränslösa

Jag kom dit på eftermiddagen den elfte december 2013. Det f d gamla ålderdomshemmet numera ett särskilt boende, var beläget vid ån. På andra sidan låg kyrkogården och kyrkan.  Några kommunpampar på 50-talet hade fått snilleblixten att lägga hemmet vid kyrkan för att det skulle vara nära för de boende att besöka såväl kyrkogård som kyrka. Hur namnet kommit till, som för mig förerfaller vara makabert, har jag inte blivit informerad om.

Jag parkerade vid den fina entrén. En präktig julgran stod i den lilla rundcirkeln utan för det som måste vara huvudingången. Vid sidan av dörren stod ett par unga flickor och rökte. Jag sa hej. Den ena flickan besvarade glatt min hälsning och den andra vände bort blicken. Jag gick in genom den fina inglasade entrén. På ena dörren stod det. Förbud mot husdjur och snittblommor.  Jag gick in. Och kom in en fräsch och nyrenoverad korridor. Inte en människa syntes till och inte en enda vägvisare som talade om var de olika funktionerna fanns. Och det luktade ofräscht och såg ostädat ut i denna fina korridor. Jag gick korridoren fram och såg surrealistiska bilder. Då kom en dam i blå rock.  Jag presenterade mig och frågade efter föreståndaren. Och förklarade att jag gärna ville se mig runt om det gick bra.  Damen presenterade sig inte, men det stod Karin på en namnbricka. Hon är inte här, sa Karin. Men var finns hon då, frågade jag? Det vet jag inte sa, Karin. Hon kommer bara ibland, hon är chef för hemtjänsten också. Har förestånaren något namn, frågade jag vänligt. Hon heter Eva Assarsson , sa Karin.

För att göra en lång historia kort visade sig att det inte heller fanns någon ställföreträdande föreståndare. Men om jag bara ville sitta ner ett tag så skulle Karin hämta en sjuksköterska som fanns någonstans.  Vi har egentligen fikasrast nu, sa Karin.  Efter ett tag kom en kvinna med mörkt hår som såg stressad ut. Hon presenteda sig som Lisbeth, sjuksköterska.  Jag kom lite olägligt, sa Lisbeth vänligt. Kunde jag komma tillbaka i morgon förmiddag, så vore det bättre. Jag skall göra vad jag kan för att någon av våra chefer skall vara här. Vi har det lite stressigt och är ständigt underbemannade. Jag förstår, sa jag och tackade för hjälpen.

Jag var tillbaka vid 10-tiden dagen därpå. I entrén var det tomt. Jag högg första bästa personal som gick förbi och frågade efter föreståndaren. En ung kille. Ursäkta sa han, men jag inte vem det är, jag har bara jobbat här en månad. Jag frågade efter Karin. Hon är nog ledig idag, svarade den unge mannen.

Kvart över tio kom en medelålders kvinna in genom entrén.  Jag förstod att det måste vara hon. Jag presenterade mig. Eva, sa Eva. Inte ett dugg mer. Och inte förlåt att jag är sen. Jag frågade Eva om hon hade något efternamn och vilken funktion hon hade. Jaså, sa inte Lisbeth det, sa Eva.

Vi gick in i en av de nyrenoverade korridorerna. Ingen i personal en vi mötte hälsade var sig på Eva eller mig. Vi kom in i ett allrum/matsal.  Det var dukat till förmiddagsfika.  På bordet fanns inte en enda duk.  Kaffekopparna var framsatta lite huller om buller.  Några äldre damer satt vid ett småbord och läte en tidning med varsitt förstoringsglas. Det var tyst, alldeles tyst. Vi gick in i personalrummet.  Där satt några i personalen. En mobil ringde till och en kvinna skyndade sig upp. Ingen av medarbetarna  verkade ta minsta notis om att Eva eller jag kommit in i rummet.  Så förklarade Eva sitt ärende.  En kvinna hävdade att det var olämpligt att komma just när de äldre skulle fika. Jag frågade om det kanske gick att prata med någon som brukade fika på sitt rum?

Till slut blev jag lotsad till Alma. Är det i B-korridoren, frågade Eva osäkert. Det var i B-korridoren. Alma Sandberg stod det på dörren. Eva knackade. Knackade en gång till och gick in. I en fåtölj halvslumrade en kvinna. Hon tittade snabbt upp. Oj, är det redan fika, sa hon med en röst som lärt pigg. Vem är du, frågade hon Eva. Eva förklarade vem hon var och om vi fick titta in. På bordet var fruktostbrickan inte utburen en halv smörgås låg kvar, direkt på brickan.  Och i fönstret stod en nedvissnad Azalea.  Rummet såg inte städat ut och i den toaletten låg det diverse hygienartiklar slängda. Alma kvicknade till och blev pratsam. Jag frågade Eva om jag kunde byta några ord med Alma. Det gick bra sa Eva och markerade sin vilja att närvara genom att helt sonika dra ut en stol och sätta sig.  Jag frågade då lite retligt, det måste jag medge, hur Eva såg på fruktostbrickan, Azalean och ett det såg ostädat ut. Eva började prata om personalomsättning, bristande resurser och viss ovänskap i en personalgrupp.

Alma sa att hon kvällen innan bett kvällspersonalen lägga fram en blus och ett par byxor som hon skulle ha som idag. Hon hade då fått svaret att det skulle dagpersonalen göra. Och att hon fått vänta i tre dagar innan hon fått nytt batteri i sin radio. F ö ansåg Alma att personalen borde lära sig att lägga upp mat så den såg lite aptitlig ut.  Att tidningen bara innehöll elände, kan jag inte lasta personalen för, sa Alma och det glittrade till i hennes ögon.  Men visst, sa Alma, jag hade inte kunnat bo kvar hemma. Och det är mindre ensamt här.

Jag tackade för mig och gick ut. Eva kom i släptåg. Det serverades förmiddagsfika. Vi ett bord satt sex äldre och två från personalen.  Det var knäpp tyst vid bordet. När jag gick ut såg jag samma två unga damer stå och röka utanför entrén som dagen innan.  Jag tackade Eva före hennes tid och hon såg lättad ut när jag gick min väg.

Dagen efter ringde jag till omsorgschefen i X-stad och frågade om vilken personalstyrka de hade i de
båda boendena. Jag fick det svar jag förväntat mig. Att det berodde på den s k vårdtyngden och som i princip hade samma omfattning på de båda ställena.

Berättat för Bo Frank.

Växjö 20131227

Bo Frank

Verkligheten kryper i kapp

Såg Valkyria igår på TV. Läste slut en ny Munro. Inte jätteimponerad. Kastade mig i stället på en ny John Irving, en av mina favoriter. Han är bildad och intelektuell, bra skrönor, ganska sexuell och en jäkel på att porträttera och beskriva karaktärer. Lite som Steinbeck, fast Steinbeck är mer fåordig.
Gick in i midnatt med tre CD från Beatles Anthology. Bra start på nya året.

Nu väntar snart tidigt morgonpromenad och en dag fylld av diverse politiksa möten.

Läste Olivers långa inlägg i SmP idag. En del moderater är läsvärda eftersom de inte skriver av sina partiprogram. Däremot är det svårt att finna någon sosse som kan formuelera en egen tanke utan först ha läst partiprogammet på längden och tvären. Där är faktiskt en del vänsterpartister bättre.

Och det blit mycket av politik i år. EU-valet kommer att få ett sedvanligt lågt valdeltagande. Och det "riktiga" valet ett högt valdeltagande.


Bo Frank
Växjö 20140102

onsdag 1 januari 2014

Gott nytt år!

Gott nytt år!

Det känns ovant att skriva 2014. Men nu är vi där. Kom ihåg hur jag tyckte det var en ocean av tid till 1984, när jag läste just 1984. Var helt övertygad om att jorden inte skulle existera 1984. Ökad kunskap, teknik och spidning av demokrtiska ideér har gjort att jorden trots allt är en bättre plats att leva på än 1984. Mycket återstår. Man skall ta dysterkvistarna på allvar, men inte låta deras världsbild lägga hemsko från att vi trots allt, varje dag, kan ta små, små steg mot en bättre värld.

Idag känns det dock lite tomt. Det sista av "våra" barn har dragit iväg. Till jobbet i morgon. Moderatmöte på eftermiddagen. Och middag för goda vänner i morgon kväll. Med mängder av kortspel. Inte så pjåkig början på året. Skall också i morgon lägga ut två olika bilder på två äldreboenden på nätet. En önskvärd och en mindre önskavärd. Om något av dem finns? Då får vi föra ett långt resonemang om Platons idévärld. Och om idé och realism.

Nu skall vi för första gången denna jul äta julens läckerhet nr 1. Lutfisk!

Jag hoppas att du som läser dessa rader skall få ett gott 2014.


Bo Frank
Växjö 20140101