tisdag 30 september 2014

Heja mp!

Alla kloka människor som följer denna blogg har noterat att Anders Borg och Bo Frank drivit kravet på att kvotera in kvinnor i börsbolagens styrelser! Under långt tid! AB för snäll! Min favoritpolitiker i m under alla dessa år!

Det mänskliga och ekonomiska värdet ökar med mångfald!  Så enkelt är det!

När nu mp driver detta kan jag bara beundra detta i reg förhandlingar och kan jag bara applådera!

Bo Frank
Växjö 20140930



Förhandlingarna

efter valet går bra!


Bo Frank
Växjö 20140930

lördag 27 september 2014

Min far

Det var i juni 1968. Vi hade flyttat från lägenheten på Mörners väg till en jättestor villa med sadeltak och vitt mexitegel. Vi satt i solen på altanen och såg leråkern som skulle förvandlas till en gräsmatta. Jag och min syster, mamma och pappa. På bordet stod en Philips transistorradio med en rund ratt där man skruvade fram kanalerna. Plötsligt stannade världen. Det snurrade till i huvudet. Jag hörde Penny Lane för första gången. Jag skruvade upp ljudet. Pappa skruvade ner. Jag skruvade upp. Pappa tog transistorn och slängde med full kraft ut den på leråkern.

Det kunde varit jag 30 år senare

Min far växte upp i Ronneby. Farfar jobbade med lite allting. Från tapetserare till poliskonstapel. Det fanns sex poliser i Ronneby på 50-talet. En fyllegubbe som brukade ställa till det brukade farfar sätta i cellen redan i början på lördagskvällen. För att ha någon att spela schack med. Pappa fick en yngre bror. Farmor arbetade i hemmet. Som var ytterst enkelt. Utedass fram till 1970. Men de lyckades genom att vända på slantarna köpa en strandtomt och bygga ett litet sommarhus utanför staden. Det fick en billig tomt, de längre från stranden var dyrare för att de inte var så "utsatta".  Ett hus som byggdes till lite då och då. Farmor lagade god mat på ingenting, enkelt klädd men alltid ren och snygg. Och doftade Nivea. Jag använder nästan bara Nivea. Farfar sträng och butter. Farmor sträng och glad.

Pappa fick gå på bio hur mycket som helst. Farfar var god vän med biografmaskinisten. Efter folkskolan jobbade pappa som smedlärling. Läste ingenjörsexamen på Hermods. Och fick jobb på SJ. Träffade mamma på det som idag är vår lilla släktgård i Blekinge. Mamma var småskollärare i Hällaryd. Men gick på seminariet i Växjö. Man bodde i ett rum ovanpå skolhuset och skötte kaminen som värmde upp skolan.

Så flytt till Sandared utanför Borås. Med en far som jobbade på järnvägen åkte hela familjen första klass hur mycket som helst. Jag föddes. Flytten gick så till Kungsbacka. Pappa åkte vespa mellan Kungsbacka och Göteborg. Eller tog tåget. Min syster föddes. Man knåpade ihop till ett litet hus på Svangatan i Kungsbacka. Pappa var händig. Han kunde allt. El, snickeri,  rör, målning, motorer och givetvis allt i trädgården. I början på 60-talet köpes en röd Fiat 500. Den står hos min syster idag. I den lilla fiaten kunde hela familjen knöla in sig inklusive fågelbur. Obegripligt. Pappa rökte cigarr i den lilla bilen. Han blev sur på min syster som blev åksjuk. Hon fick inte öppna fönstret eftersom hon kunde bli förkyld.

När jag gick ur tredje klass 1964 gick flytten till Växjö. Pappa fick jobb på SJ:s regionkontor. Samma hus som idag är kommunhus. Och pappas rum blev senare mitt kommunalrådsrum. 1964 inköptes en svart Volvo Amazon. Som jag fick överta 15 år senare. Innan flytten till Växjö fick jag stryk av alla killarna i klassen eftersom jag var den ende som trodde på tomten. Och det gör jag fortfarande.
Pappa gillade ingenjörsjobbet på SJ. Men tyckte att generaldirektören var ” en jävla idiot som ingenting begrep”. Utöver att pappa kunde allt var han musikintresserad. Kunde varenda operettmelodi. Pappa hade gärna velat bli dansare. Men det blev man inte i det hem han växte upp. Pappa samlade hängivet på frimärken. Det blev en gigantisk samling. Och mynt. Varenda frimärke skulle blötas från kuverten och tas tillvara. Någonstans finns en gigantisk samling.  Och pappa samlade på gamla mynt. På snusdosor i silver. På telegrafapparater och telefoner. På verktyg. På allt. Och jag menar allt. På äldre dar hade pappa och mamma tre frysar igång. Och ett torrskafferi som kunde klara 10 års belägring. Bensindunkar gömda här och var. De hade vuxit upp under ransonering. Detta förklarar min aversion mot prylar. Utöver Beatlesgrejer och böcker.

Pappa hann läsa, pyssla och dona. Han hann allt, kunde allt och gjorde allt. Och jag stod förlamad och tittade på med tummen mitt i handen. Min syster fick dock pappas handlag. Pappa drogs in i politiken genom mig. På äldre dar. I Borås var han nykterist och folkpartist. Nu moderat och tog sig en whisky då och då. Men slutade röka. Pappa kom med i bostadsförmedlingsnämnden. Ingen tror att det är sant att det fanns en nämnd med politiker som in på 70-talet satt och fördelade bostäder åt folk som bedömdes som rekorderliga. Och talade om hur stor bostaden fick vara. Kansliet leddes av arg folkpartistisk f d militär. Så blev pappa nämndeman. Det tyckte han var fint. För det var det ju när han var barn. Det kunde t o m stå f d nämndeman på gravstenarna under åtminstone fram till 1970.
SJ la ner i Växjö. Då började pappa på Telub. Det var en hel del hemlighetsmakeri  med det  jobbet. Kanske bättre betalt. Vi åkte till fjällen en vecka varje år. Och någon enstaka gång till Danmark. Då packade man tre dagar innan och skruvade på takräcket på Amazonen. Och som tonåring fick vi till och med åka till Tyskland.

Pappa motionerade aldrig. Han hatade att promenera. Men järnfysik. I ungdomen kunde han cykla upp en lördagseftermiddag från Ronneby till Växjö för att träffa mamma och så tillbaka på natten. Med de cyklarna och på de vägarna.

Pappa var alltid i rörelse. Och mamma slet med sitt. De satt aldrig och bara var. Vi fiskade aldrig ihop. Som 10-åring kunde jag ge mig ut själv i en eka på havet utan flytväst. Pappa hade ett jävla humör ibland. Fast mamma bestämde i alla lägen. Pappa kunde bli ovän med folk. Ända upp i 80-årsålderen kallade han alla som körde för sakta för idioter. Och de som körde för fort var jubelidioter. Själv körde pappa som en biltjuv. Ville någon köra om så ökade han hastigheten. Eller försökte preja en och annan. Polisen kom en gång och förhörde pappa om det. Då var han 75. Samma år som han blev tagen för fortkörning då han körde 110 på en 70-sträcka. Med släp! Pappa talade med sin mildaste röst om att hans far varit polis och att tycket att det var tråkigt att det gått lite för fort. Pappa klarade sig. Och ”snälla” läkare lät han behålla körkoret hela livet trots att han de sista åren knappt hade ledsyn.

Pappa började veckopendla till Stockholm. Hemligt jobb på FMV med flygvapnets underhållsplaner. Blev rånad och nedslagen i Stockholm. Dock ej jobbrelaterat. Ångrar än i denna dag att jag inte stöttade genom att åka upp på rättegången. Det gjorde inte min mor heller.

Pappa var vresig. Men snällare människa fanns inte. En man som heter Ove, har lånat karaktär både av pappa och mig. Han var generös mot människor. Hjälpsam. Som barn fick man knappt en enkrona extra. Men ibland en femtiolapp utan att förtjäna det.

Pappa köpte verktyg i parti och minut. Låg på Claes Ohlsson i åratal att öppna i Växjö. Och när pappa dog flyttade Claes Ohlsson från stan och upp till Samarkand. De sista åren då han knappt såg tog han rullatorn dit och köpte nya borrmaskiner, slipmaskiner och liknande. Tror att familjen har glödlamor och lysrör för 50 års förbrukning.

Efter pensioneringen började mina föräldrar resa. Pappa och mamma vann resor i parti och minut genom att skicka in slogans till olika tävlingar. Pappa vann alltid på lotter. Trots att pappa aldrig läst språk så var det han och inte mamma som pratade tyska och engelska när de kom ut. Pappa pratade med djur. Och likt den helige Fransiscus  kunde han få fåglar att sätta sig på handen för att äta brödsmulor. Och pappa pratade med alla människor. Men inte med idioter. Och pappa var social. Supersocial. Och insatt i allt. Dock inte speciellt HBQT-vänlig. Men djurvän. En julafton skulle han mata en häst i syrrans stall genom att ta ett äpple i sin mun och låta en häst få ta det. Hästen tog läppen också. Blodet sprutade och pappa fick tillbringa julen på Kalmar lasarett. Och blev inte ens arg på hästkräket som jag tyckte at min syster skulle låta bli hamburgare genast!

Pappa blev frimurare. Det var en klassresa. Pappa gillade god mat. Mer för varje år. Nu har vi ätit lite gott och druckit lite vin, kunde han ringa och berätta. Pappa trappade ner frimurrana lite ett tag eftersom det var en broder som varje gång var tvungen att tala om vilken idiot jag var! Pappas humör var ojämnt. Led av att synen gradvis försvann. Avlägset släkt till Sven Ljungberg som också kunde gorma.

Att växa upp med mor och far? Fattar inte hur jag kunde få sån total frihet.  Knappt aldrig några tider. Satt och rökte inne i mitt rum som 15-åring och hängde upp Fib Akuellt brudar. Tilläts ha långt hår och såg ut som fan. Men varje sommar fick jag sitta med mamma och läsa engelska och tyska ett par timmar. Pappa satte lås på spritskåpet. Jag kunde under hela uppväxten ta hem hur mycket kompisar som helst. Och mamma lagade mat. Alla tider på dygnet. När jag var ung och urkass socialsekreterare började jag samla på människor jag tyckte synd om. En del inkvarterade jag hos mina föräldrar som alltid ställe upp för folk som hade det svårt.

Pappa dömde hunden blixtsnabbt efter håren varpå han efter ett tag började klappa den.  Det vill säga, han kunde snabbt konstatera att han bedömt fel och så gå vidare.  Hans ilska försvann nästan lika fort som den uppstod. Ett drag jag också ärvt. Det fanns ett drag av misstänksamhet. Ärvde också fobin att kolla tusen gånger om jag låst dörren. Pappa gillade att låsa, både en och två gånger.
En annan egenskap var rättskänslan. Det skulle vara rättvist. Som nämndeman blev pappa ofta tagen av de åtalades sociala situation.

Jag hade hoppats få några år då jag haft mer tid att umgås med pappa. Han ställde upp i alla lägen. Körde, skjutsade och passade uppå mig och min syster. Och mina barn. Suzanne och jag hade inte fått ihop våra liv om inte farmor och farfar funnits. Som tog barnen var och varannan helg. Min Jacob var min fars ögonsten. Och han kunde ibland nå fram till honom när jag inte kunde det under Jacobs ” värsta ” år.

Min far och mor flyttade alldeles för sent ifrån huset där pappa slängde radion i leran 1968. Pappa började se dåligt. Och mamma nästan döv. Blev så stolta över mina föräldrar som köpte sin helt nya första bil när de fyllt 85. Pappa fick skrika till mamma när backvarnaren tjöt! Och mamma klarade galant automatväxel. Men pappa fick aldrig köra bilen. När de var 80 körde pappa i diket i rätt hög fart. Bilen rullade runt. Den gamla Volvo 740 var som en stridsvagn. Bilen bärjades på rätt köl och pappa och mamma körde vidare.

De sista åren såg pappa sämre och sämre. SmP som talbok. Han slutade klippa om mig från tidningar. Har annars ett par tjocka pärmar från varje år från 1973 till 2008 tror jag. De var stolta över mig, Men oroliga för allt. Och pappa hade blivit stolt över valet. Det var som tusan, vem kunde trott det, skulle han ha sagt.

Jag har gått som i trance från maj till nu. Pappa in på lasarettet i mitten på april. Bodde nästan där. Pappa dog den 2 maj. Jag hade lyckan att vara där när han dog. Det jävligaste var att han visste att det skulle ta slut. En fin begravning 17 maj.  Går fortfarande i trance. Val, efter val, ovisshet. Man tror att man är viktigare än vad man är. Jag är egentligen ingenting jämfört med min far. Som kunde allt.
Jag sitter med hans vigselring på fingret. Skall förminskas och ges till Jacob. Som inte alls är smal. Och pappas mörka glasögon ser på mig i bokhyllan.

Ingen som retar min lilla fru genom att kalla henne lilla Märta och frågar vad mexikaner åstadkommit. Som överlevt mina livskriser som tagit något år av live varje gång.
Pappa lärde mig en sak bokstavligt och bildligt. Hur en slipsten skall dras. Jag kunde dra slipstenen åt honom. Jag kan slå med lie. Men är annars kass på det mesta. En av få källor till missnöje från min sida. Att jag inte fick alla hans talanger.

När jag fyllde fyra hade han snickrat en röd vagn som jag kunde dra och åka i. Och när jag fyllde sju fick jag gigantiska järnvägsslingor på ett jättelik bräda. Märklin. Hela samhällen, olika tåg, spår, signaler och växlar. Pappa var ju teleingenjör eller signalare.

Trots allt. De hade ett bra liv. Och jag skapade en del onödiga bekymmer för dem genom brist på förnöjsamhet. Förnöjsamheten måste återvinnas.

Efter pappas bortgång har det kommit fram många till mig på stan och berättat hur social och hjälpsam pappa var. Pappa satte andra före sig själv. Hela tiden. Som min syster sa, ordet jag existerade inte för honom.

Får väl fortsätta i trance så inte tomheten tar över.  Det går dock inte en dag utan jag tänker på pappa. Hur skulle han ha gjort?  Och jag har ju ingen att fråga!

Dessa ostrukturerade tankar kom på pränt sita lördagen i September 2014. Knåpade minst en timme vilket är lång tid för min oroliga själ! 

Bo Frank

Växjö 20140927 

Ny biskop i Växjö

Promenad ensam runt två sjöar. Handlade ljung på torget och en hel krabba till mig själv. Hustrun har förlupit hemmet. Förberedande biskopsval hela dagen. Förvånad över att så få pläderar för en kandidat. Samma rädsla som  hos moderaterna på att statsa på fel kandidat? Avslöjar inte hur jag röstat av hänsyn till mannen i fråga för att inte min röst skall bli en black om foten. Så jäkla synd att det inte fanns en kvinna som var riktigt valbar. Och ingen kvinna gick heller till "slutspel".

Så möte med jornalister.

Har kommit hem. Vilsen. Var tvungen att skriva av mig om min far. Det gnager i mig när jag försökert slappna av. Det har jag nog inte gjort på riktigt sedan 2005. Slappnat av.

Nu skall jag öppna krabban. Och det vita från Nya Zeeland. Favortivinlandet. Sova tidigt om det går. I morgon söndag. Sammanträde med m.

På måndag nya möten med alliansen. Inget är klart förrän allt är klart.

Växjö 20140927

Bo Frank

fredag 26 september 2014

Gått på stan och tackat! Och går snart in i Beatles igen!

Har tillbringat eftermiddagen med att bara gå omkring på Storgatan och prata med folk och tacka för stödet i valet. Har bett Claes på CS-reklam att fixa en skylt jag kan gå omkring med där det står Tack för förtroendet i valet. För 15 år sedan gick jag omkring med skylten Prata politik med ditt kommunalråd.
Gick så till Konsum och köpte Änglagårdslammfärs. Gräsänkling i kväll. Skall följa Östers öde i radion och läsa senaste numret av Classic Rock. Rubriken på första sidan är " Beatles - how the first hellraisers took the rock to the dark side" .
 Mor till Öland och lilla solstrålen till Lund. Fullt program i morgon. Biskopsosval och så på em/kväll träff med journalister från olika delar i landet.
Moderatmöte på  söndag. Har dock ledigt nästa söndag!

Och media spekulerar i att vi håller på att få ihop det med mp. Min mormor eller farmor hade en bonad där det stod Tala är silver och tiga är guld.

Kan till slut rekommendera en box vitt. The Crossings. Från Nya Zeeland.

Lyckan infinner sig inte. Har inte haft tid att sörja färdigt min fars bortgång 2 maj. Har gått som i trance sen dess. Och vill ta mig ur detta!


Bo Frank
Växjö 20140926

Första gruppmötet med nya fullmäktigegruppen!

Bra möte i går kväll. Vi är 29 i fullmäktigegruppen. 19 ordinariue och 10 ersättare. Vi valde igår en nomineringskommitté som fram till den 4 oktober skall föreslå gruppledare och valberedning. Valberedningens uppgift blir att förslår namn till alla poster som m skall tillsätta. Alla medlemmar skall samtidigt tillfrågas om man är intresserad av något speciellt uppdrag. Samtidigt  pågår det förhandlingar i allansen om hur vi ser på det framtida styret i Växjö kommun. Omtag måste av olika skäl ske när det gäller budget för 2015.

Övertygad om att Växjö kommer att få en bra utveckling även de kommande åren.

Bo Frank
Växjö 20140926

torsdag 25 september 2014

Hemma i hetluften!

Gruppmöte med nya regiongruppen igår kväll. Ikväll nya fullmäktigegruppen. Har idag spelat in till Agenda som kommer på söndag. Diverse möten. Trevlig workshop på slottet till Hans Wieslanders 85-årsdag. Min gamle lärare och vår förste rektor på U-filialen/Högskolan.
Nästa vecka påbörjas förhandlingarna efter valet. Räknar med att sitta hela måndagen med detta till att börja med. I grova drag måste vi vara klara till den 15 oktober. Och vi måste göra ett omtag när det gäller budgeten för 2015.

Blir lite häpen när jag läser om de första kommentarerna från partiets eftervalsanalys. Det är fel på väljarna - inte på vår politik! Hmm. Tror att vi får se att tendenserna från valet kommer att förstärkas det närmsta halvåret åtminstone.

Bo Frank
Växjö 20140925

tisdag 23 september 2014

Den stora tystnaden

breder ut sig i de flesta partier. Så är det efter ett val. Det gäller att inte säga för mycket eller för lite om man har karriären framför sig. Och alla sitter och förhandlar över allt.

Spännande räkning i landstinget också. En del överaskningar är att vänta. Liksom hur det skall bli i Växjö kommun!

I morgon skall jatg vara med och nyinviga ett konstgalleri. Och gruppmöte på kvällen. Till regionen. Och då är kryssen räknade där också. Suzanne vore värd att fortsätta leda regionen efter det enorma arbete hon lagt ner under decennier. Och vårt landsting tillhör de bästa i Sverge i alla vårdmätningar.

Bo Frank
Alicante 20140923

måndag 22 september 2014

Bra och dåligt!

Så verkar valet vara klart i Växjö. Och vi får inte sätta oss till doms över att väljarna vill ha sd som vågmästare. Man kan inte upplösa folket och välja ett nytt, vem det nu var som sa det! Och glad över alla kryss. Också en hög andel i nationell jämförelse.
Vaknade lite maksjuka idag. Och min lilla solstråle lyste inte som vanligt!  Tankarna går till min salmonella för 10 år sedan som slog ut mig i ett halvår med ganska stor förlamning! Trodde min tid var ute. Men tror jag ju varje dag. Och är president på livstid i lokalavdelningen av hypokondrikernas riksförbund!
Vi gick dock i ganska bra takt upp till kastellet i Alicante efter frukost. Staden är inte ens vacker från ovan även om det finns fina områden. Den vackraste staden jag besökt är portugisiska Guemarâes. Som var kulturhuvudstad 2012.
Nu här. Vi tar det lugnt idag. Lätt regn. Men nästan 30 grader. Inbjudningar kommer till diverse TV-soffor för att förklara Växjös bra valresultat. Men som alltid, de får komma till mig. Vet alltid vad de vill. Att jag skall gå till frontalangrepp mot m:s flyktingpolitik. Men det gör jag inte. Jag fortsätter att hävda min balanserade ståndpunkt. Och den vann ju väljarnas sympati. Uppenbarligen. Allt är inte svart eller vitt. Det har jag lärt mig av livet.

Grottar ner mig i statistik från valet. Konstaterar att för 20 år sedan var m lika stora i ett anatal residensstäder i Sverige. Nu är vi t ex nästan dubbelt så stora som i Kalmar och Karlskrona.

Vad mer att berätta? Gick förbi en affär igår och köpte två st Abbey Road-plåtar. Kanske var det Beatles och Abbey Road som gjorde att vi " vann valet"? Så många som kommit fram och sagt att bara affischen var nog för att rösta på oss.
Gläds åt c som ökade i Växjö, år kd som behöll sina mandat och lider med fp som jobbat bra politikskt. Val är rättvisa men förefaller inte alltid att vara rättvisa.

Läser i Aftonbladet att Fredrik kanske blir ny generalsekrterare i FN. Tänk att få mäta sig med giganten Dag Hammarskiöld.

Mår tjuvtjockt och stänger ner!

Bo Frank
Alicante 20140922

söndag 21 september 2014

Generad!

Har svårt att ta beröm. Igår kväll var det ett par i lobbyn som kom fram och tackade mig för att jag har "gjort så bra för Växjö" . Och i eftermiddag samma sak på stranden. Ett annat ungt par. Folk tror nog att politiker får mest skäll. Stämmer inte för min del. Kan ha med ålder att göra också. Eller att man blivit bättre.
Gick med lilla frun en och en halv mil idag på morgonen i rask takt. Får småspringa för att hänga med. Gottade mig en och en halv timmer på stranden genom att läsa söndagens Daily Mail från pärm till pärm. Och engelska tidningar utmärker sig för tre saker. Man är inte häftade, man gottar sig i mord och sex och världen utanför England existerar inte alls. Ungefär som den gamla skrönan, kanske sann, från 50-talet att en engelsk tidning hade krigsrubrik på första sidan. Svår dimma i engelska kanalen, kontinenten isolerad.

Har också tänkt en massa politik idag och kollat runt i landet på valresultat. M:s val i Växjö är starkast i Sverige utifrån kommunstruktur och valresultat till riksdagen. Och kryssningen är stark. Exeptionellt att både Anna T och jag gått bra samtidigt. Få tvåor har fått så mycket kryss. Och sammantaget hade vi en fantastisk laguppställning!  Och det var vårt "skämt" i valstugan när det kom fram en del äldre män som skällde som bannhundar för lekgatan. Jag så då, kryssa mig för säkerhets skull. Så ni slipper fler lekgator! Och när folk kom och talade om att jag var fel ute kunde Anna säga att hon var den som behövde sympati för att hon tvingades ha med mig att göra! Vet att det är livsfarligt att skämta och ironisera om politik, men man är ju inte mer än människa. Och den som har roligast vinner ju!  Vad det inte Maud som sa det? Och nu har Annie Lööf chans att rycka fram ytterligare. Gillar henne och har allid gjort. Hon är den mest raka motsatsen till Olof Johansson som finns att uppbringar på denna jord!

I Växjö stundar en svår politisk sits. SmP:s rubrik om baksmälla var ganska rätt. Även om alla som hört mig under hela våren har hört mig säga att det skulle bli just så här. Fram tills SmP:s opinionsundersökning. Som gav alla moderater ny energi och som missade grovt. Har aldrig hört takas om en opinionsundersökning som missat så grovt!

Jag är ödmjuk inför uppgiften framöver. Men har råg i ryggen efter valresultatet! Kommer hem i veckan för att fortsätta det jobb jag älskar. Vet sedan 40 år tillbaka att just veckan efter valet så är det tid för analys och begrundan. Och jag har begrundat och analyserat. Och skall delge mina alliansvännnner detta när jag är hemma. Och kommer lika intresserat att lyssna på andras analyser! Jag missar alltid en del!

Alicante 20140921

Bo Frank

lördag 20 september 2014

Demokratin tar helgledigt! Om Fredrik och Löfvén.

Dumt nog fortsätter jag att svara på mejl alla dagar och vara nåbar även under semester. Tänker fortsätta med det fyra år till - om jag får möjligheten att fortsätta leda kommunen. Har inte horder av passupper i form av pressekreterare och liknande som andra kollegor i jämförbara städer uppåt landet!
Länsstyrelsens rösträkning har stängt för helgen konstaterar jag.
Igår tog vi bussen till Guardemar och gick så drygt 15 kilometer till Torravieja på en härlig strand. Stannade en gång för bad och öl.
På kvällen spelade vi scuba med ungdomarna - mexikanskt kortspel. Och åt backalao. Torskrygg. Spanjorer lan laga detta på tusen goda sätt, ofta inbakade i nån sorts mojs.
Idag suttit ett par timmar och skrivit olika saker för framtiden. Allt ifrån nya budgetidéer till ledningsfunktioner i kommunen. Hustrun tycker som vanligt att jag borde koppla av när vi är borta. Och det märkliga är att hemma längtar jag bara efter att åka bort. Och borta längtar jag till jobbet!
Många mejlar fortfarande o frågar om ny partiledare. Eftersom få vågar svara. Är man i riksdagen gör
man bort sig grymt om man satsar på fel "häst".  Det är det värsta i politiken. Att ingen våga säga något för att inte sabba en karriär. Jag hoppas på en partiledare som någon gång har tid att träffa ledande politiker ute i landet. Och som inte ser dem som bara budbärare nedåt. Jag har redan många gånger sagt att jag anser att Fredrik har varit den bäste statsministern någonsin. Och det står jag fast
vid. Men en sak jag och många andra kollegor önskat är att han haft någon stund för att lyssna in från oss kommunalråd. Jag har inte haft ett enda samtal med Fredrik sedan han blev partiledare. Mer än jag och andra kunna lyssna på honom på diverse möten. Med Anders Borg samtal flera gånger varje år. Och sen var inte Öpppna ditt hjärta snillrikt. Men  andra sidan visar det på en oerhörd integritet hos FR som man bara måste beundra! Inte någon i vårt land har slitit som han de senaste åtta åren. Svenska folket kommer att sakna honom under lång tid! Och jag gör det redan. Löfvén är en hygglig själ men ingen lysande företrädare för Sverige. Man måste ha mer i bagaget än att man vuxit upp under enkla omständigheter.

Bo Frank
Alicante 20140920




Anna som efterträdare?

Det går bara att tolka på ett sätt. Att Fredrik vill att gruppledaren i riksdagen skall få synas som en ny partiordförande. En ny, bra partiledare är viktigt, men viktigast av allt är att en debatt om omfattningen av Sveriges flyktingpolitik tillåts i de etablerade partierna! Det går inte att sticka huvudet i sanden hur länge som helst!

Bo Frank
Växjö 20140920

fredag 19 september 2014

Tack snälla Växjöbor! Jag vann!

2010 publicerade inte lokala media resultatet av personvalet i Växjö. Frågan är om de gör det nu!?Jag vann igen.Stort! Och speciellt eftersom m hade flest namn på listan - som jag kokurrerade med!Personvalet är intresant eftersom de visar hur väljarna vill att partierna borde ha rangordnat kandidaterna. Och för en del partier är det skämmigt. Tänker på s som med ett nytt första namn som utmålats som segrare inte fick mer kryss. Än värre för tvåan på listan som fick se sig omsprunget av flera namn! Detta visar att s inte lyckats mobilisera. Och partiernas röstandel hänger lite ihop med hur pass attraktiva kandidater man har!
Jag skall erkänna, jag behöver inte det för det stod ju i tidningen eftersom jag säger det jag tycker utan krusiduller, att jag kände mig chockad av SmP:s undersökning som ännu inte kommenterats!
Vi vet inte ännu vem som styr Växjö de närmsta fyra åren. Och det anklagar jag inte väljarna för. Tvärtom. Jag respekterar alltid valresultatet - till skillnad från andra.
Tack snälla Växjöbor för att ni ännu en gång gett mig Ert stöd! Jag har känt det varje dag under valrörelsen - men blev som sagt chockad av SmP.s undersökning. Jag gick inte och la mig. Jag arbetade än hårdare. Och det gjorde att moderata valarbetare. Utan dem hade jag inte lyckats!

Alicante 201240919

Bo Frank





torsdag 18 september 2014

Fest och trevligheter och en valkommentar!

Den 16 september checkade jag ut från jobbet 16.00. Hade då nästan gått på max i sex veckor. Gick ensam runt sjön. Min mor kom till oss vid 18. Drack finaste skumpa som en äldre dam gett mig till min födelsedag. Gick så med mor och hustru till PM och åt gott.

Hem och väckarklockan på fem. Vaknade halv fem. Tog in tidningen. Läste min födelsedagsruna och artikeln om studentbostäder. Har lite dåligt förtroende för kåren efter det att man gått samman med Eva-Britt Svensson v och tillika hyresgästföreningen två dagar innan valet. Inte helt seriöst för hur många med mig ser på studentkåren!

Tog tåget till Katsrup. Uppvaktingsmejl och sms välde in i mobieln. Det sysselsatte mig hela vägen till Kastrup.
Planet en timme försenat. Tog bussen till hotellet som var en fullträff. Bästa läge i hela Alicante. På stranden och vid marinan. Från frukostmatsalen ser man havet i 180 grader.

Sonen med flickvän mötte oss. Snabbt byte och i vanlig ordning ordnade hustrun ett bättre rum än det vi skulle ha. På et redan bra hotell!
När vi kom ner i receptionen/jättebaren med den vidunderliga utsikten var bubblet framkört och en jättekorg med delikatesser stod bredvid. Min Jacob hade släpat detta från en grekisk ö för ett par veckor sedan, via Uppsala och så till Alicante. Oljor, vin, godsaker och annat.
Vi gick ut i den tropiska natten, 29 grader och lyckades hitta en hyfsasd turistfälla med Paella som var rätt OK!

Hemma på hotellet redan vid 22. Glömde ställa klcokan för att jag trrodde att jag skulle vakna innan sex som vanligt. Sov till halv nio och var sur för att jag förstört en del av dagen!
Snabb promenad innan en underbar frukost.
Hela dagen på stranden. Fina och varma bad. Son och flickvän med sina juridikböcker. Mycket flitiga. Själv läste jag bara Grönköpings Veckoblad, Filter och en skräpdeckare. Får hitta en ny ikväll!

Hotellet har på gott och ont fri Wifi. Så jag fortsätter att vara världens snabbaste KSO. En liten del i våra/mina framgångar i valet. Är fortfarande lika förbryllad hur Storbjörk kunde säga att Bo Frank och alliansesn gjort ett katastrofval? M har ju sammantaget gjort det bästa kommunvalet i Sverige med hänsyn till socioekonomiksa faktorer och ortsstruktur.
Märker att eftervalsdebatten inte tagit hänsyn till vad som hänt. Att en hel del vanligt hederligt folk inte anser att det i de etablerade partierna varit möjligt att diskutera omfattningen av vårt flyktingmottagande. Och jag säger det igen. Sverige skall vara ett föredöme, men det kan inte vara för stor diskrepans mellan oss och andra EU-länder!

Om fyra år har vi en ny allianregering. Det har getts så mycket löften denna valrörlse som inte går att genomföra. I svensk politik kommer denna period som ligger framför oss att komma att kallas för svekets period. Och folk kommer att längta efter Anders Borg.
Ikväll blir det spaning efter efter lammkotletter och en fin Rioja!

Bo Frank
Alicante 20140918

tisdag 16 september 2014

Jante mot Bo Frank



Detta val. M i Växjö gör det bästa valet i Sverge utifrån befolkningssammansättning och demografi! Media klarar inte att redovisa detta! Det finns ett politiskt filter i lokala media. Som inte vågar berätta hur det gått för m i Växjö i ett nationellt sammanhang! I en nationell kontext!  Statsvetare engageras för att förklara hur de röda gått bra i SmP:s s k opinonsundersökning. Och dissar alliansen totalt!  När det visade sig att den sprack grovt  har SmP inte engagerat en enda statsvetare för att förklara varför den inte stämde!? Eller kommenterat saken! Lokala media klarar inte av att  rapportera om alliansens, m:s och min framgång utifrån ett större sammanhang!  Om tio dagar träffas alliansen för att förhandla om hur vi kan ta vårt ansvar för att leda Växjö! Jag är inte trött på mitt jobb, på vännerna i alliansen, på oppositionen eller nåt annat. Hur jag är på jobbet? Glad, spirituell och energisk! Är så tacksam för medborgarnas stöd. Har gått i en våg av erkännande på Storgartan i Växjö idag! Växjöborna är de mest positiva människorna i Sverige!











Bo Frank
Växjö 20140916

Kupp i alliansen!

Man blir lite paranoid i politiken.

Fattade aldrig varför Anna Tenje ville luncha med mig just idag och på speciellt ställe. Och att hon inte sa nåt tidigare! När vi kom till krogen såg jag plötsligt hur vänner från alliansens innersta krets sitta där. Min första tanke var; vad tusan gör de där utan Anna och mig!!??!!??Nu kom vi på dem!

Sen när jag såg Per Schöldberg resa sig med en flaska Bollinger insåg jag att det var en födelsedagskupp till mig. Och Anna H presentade från m. Flyr landet i morgon.
Inte til Nordkorea där Monica W lovat mig permanent visum, utan söderut!

Tack kära vänner! Blev generad av uppvaktningen!


Bo Frank
20140916

Studentboende - vad är sanning?

Idag rapporterade kommunchefen att dert finns 10 studenter kvar i akutboende och ingen vill bo i barackerna! Besynnertligt men alls inte märkligt, sa Markurell!
På fredagen innan valet kom inte en enda student till studentkårens och hyresgästföreningens stora manifestation om "bostadsbristen"!
Och som jag sa och sagt under alla år. Efter en tid har alla någonstans att bo.

Men löfte är löfte. 600 nya bostäder på tre år. Och blir det tomt får väl andra bo där!


Bo Frank
Växjö 20140916

Valet i Växjö och SmP

Hittar överhuvudtaget ingen redaktionell text som tar upp det faktum att SmP:s opinionsundersökning inte stämde för fem öre. Men det kanske kommer! Förutom den s k opinionsundersökningen och dess följdfrågor så anser jag att SmP varit korrekta i valrörelsen.

Och som alla vet så skrev jag redan innan valet att en ev valförlust var mitt fel ochn ingen annans. Men nu gjorde vi ju tvärtom ett kanonval i kommunen.

Bo Frank
Växjö 20140916

måndag 15 september 2014

Tack, tack, tack!

Till alla vänliga människor som hört av sig idag. Hoppas det bär ända fram. Växjöborna är fantastiska som är beredda att stå ut med mig ännu en mandatperiod.

Har pratat med all riksmedia idag. Nästan alla vill att jag skall sitta med i TV-soffor och radioprogram för att döma ut regeringens flyktingpolitik. Det har jag vägrat då jag fortfarande hoppas på att vi tillåts ha denna debatt inom partiet!

Lite ledsen för en enda sak Att alla allianskollegor inte gjorde lika bra valresultat. Och att inte Sveriges bästa valaffisch uppmärksammades på riksnivå. Hade våra fyra partiledare gått på ett övergångsställe och Fredrik barfota - då hade vi tagit valet.  Jan som Ringo.,  Annie som John och Göran som George.

Bo Frank
Växjö 20140915

Var med Åsa på Rotary

Ditbjudna på lunchmöte för att kommentera valet. Var inställd på att gå dit som en stor Loser. Nu blev det ju inte så. Vi hade som vanligt ett fint samtal,  Åsa och jag. Men avvaktar onsdag innan jag kommenterar mer! Trött och sliten. Nu alliansmöte i em! Tänkte vaara ledig ivkäll och packa för vår resa i veckan. Spanien i  en hel vecka!

Kan tänka hur Fredrik känner det idag. Tror att Fredrik känner en enorm befrielse på det personliga planet! Och vetskapen om att han varit Sveriges bästa statsminister!

Bo Frank
Växjö 230140915

Moderaterna centralt kan lära av Växjö!

Växjös valresultat sticker ut i Sverige. M gör i förhållande till jämförbara städer kanske landets bästa valresultat.
Vi driver miljöfrågor sedan decennier och mp backar i en universitetsstgad. Har pratat jämställdhet i decennier. Fi kammade noll.
Har haft en nyanserad inställning till flyktingmottagtande och det har hållit tillbaka sd. Det lär bli fler analyser. Avstår dock med den riktigt stora glädjen till sluträkningen är klar! Det kan ändras!


Bo Frank
Växjö 20140915

Surt sa räven om rönnbären

Läser i SmP att Stornjörk säger att Bo Frank och alliansen åkt på storstryk. Vet inte vad han grundar det på. Har hört hånande sossar hela valrörelsen som räknat ut mig och alliansen.

M i Växjö har gjort det bästa valet någopnsin i förhållande till riksresultatet.

Åsa säger att det blir kaos i Växjö.  Jag gör ju bara samma sak som Löfvén. Försöker styra med sd som vågmästare.

Tack till alla alliansvänner och moderater som slitit i valrörelsen. Ni har gjort det möjligt!

Bo Frank
Växjö 20140915

söndag 14 september 2014

Öppnat sitt hjärta eller stängt dörren?

Om knappt en timme kommer vallokalsundersökningen som brukar stämma rätt bra! Då får vi se om svenska folket öppnat sitt hjärta eller stängt dörren!

Jag känner att jag denna valrörelse gjort allt som står i min makt. Och kanske den ende poliker som varit frispråkig om vårt flyktingmottagande utan att trampa i klaveret.


Bo Frank
Växjö 20140914

Står i valloklal nästa hela dagen!

Det kommer att finnas många glädjeämnen att summera från denna valrörelsen. Aldrig har så många partier gjort så mycket. C kommer att gör ett välförtjänt bra lokalt val. Speciellt i Araby. Röster som tillfaller alliansen. Alliansen har aldrig varit mer samkörd. Kommer att bedöma mig själv med hårdast möjliga måttstock!  Och som vanligt är det kanske mest intressanta att se om vi fortsätter vara en av få m-kommuner som gör bättre valresultat lokalt än till riksdagen. Direkt avgörande för min egen del.

Det finns händelser som jag inte uppskattar i den vallokalen där jag stått/står nästan hela dagen. Men sådant skall man inte ta i stridens hetta. Men jag sner att det oetiskt att folk som inte skall rösta gör "sällskap" med de som skall rösta! Speciellt om man följer olika personer vid fler tillfällen!

Nu skiner solen.


Bo Frank
Växjö 20140914

lördag 13 september 2014

R vs L

Reinfeldt överlägsen Löfvén. Utan att vara stöddig! Dock ingen hemlighet att jag och vår partiledare har olika uppfattmningar om omfattningen av svensk flyktingpolitik. Jag respektetar min partiledarens uppfattning. Human hållning. Men man måste också ta hänsyn till den omavandlingshastighet som människor faktiskt accepterar. Jag gör som vår partiledare sa i början av sin karriär. Jag lyssnar in vad människor har att säga!

Det är vi i kommunerna som dagligen har att hanterar glädjeämnen och bekymmer. Hur mycket får en bostad kosta för en familj på 10 personer? Hur hanterar vi sociala kostnader? Allt i Sverige äger rum i en kommun, inte i Sverige som land! Det är  det lättare att sitta i en regering än att sköta en kommun! Dock! Statsministerns uppdrag är 1000 gånger tuffare än en KSO. Och jag vet ingen som skulle klara Fredriks uppdrag bättre. Knappt inte ens min favorit Anders Borg! Löfvén är inte dålig p g a sin bakgrund. Han är inte bra därför att han  inte är bra!

Alla som följt mig under decennier vet att jag ärligt gillat Mona Sahlin som en av de bästa ledarna vi haft i det offentliga Sverige. MS hade varit värd att bli statsminister. Inte Stefan L!

Bo Frank
Växjö 20140913

Gertrud Swahn och Abshid Guled

Läste SmP noggrant ni i kväll. Läste om alla personerna som skall rösta! Fastnade för två som jag skall bjuda på lunch under hösten oavsett valutgång. Abshir säger " Att skatten sänks, att fler unga för jobb, att sjukvården blir bättre, att äldreboendena sköts bättre och att lärarlönerna höjs och att skolan blir bätrtre". Helt rätt. Det är bara hos SmP:s valredaktion man inte kan få ihop den ekvationen!

Nr 2 är Gertrud. "För mig är personerna viktiga, i alla tre valen. Jag vill exempelvis ha Bo Frank kvar. Han kan spå mycket om Beatles. Jag har t o m gått på kurs hos honom!" ( Om Beatles ).

Sover gott i natt!

Bo Frank
Växjö 20140913

Dan före dag! Alliansen beredda att styra om sossarna underkänner väljarna!



Rolig dag, Superkampanjade. Växjös största tårtkalas utanför vår valstuga idag. Det krymper ytterligare mellan blocken.
Lunch med alliansvännerna idag för att stå enade i alla lägen efter valet. Hemskt att höra hur sossarna redan börjat uppvakta allianskollegor.  Vi får accepetera medborgarnas dom. Blir sd vågmästare är vi beredda att fortsätta att leda Växjö. Och sossarna får gärna stödja oss. Vi ansluter oss inte till sossarnas budget. Och vi förhandlar inte med sd - eller med de rödgröna. I en demokrati måste man acceptera hur medborgarna röstar. Vill sd höja skatten och låta kommunens utgifter skena får de rösta med s. Det hade dock varit juste att innan valet säga hur man tänker eftersom man inte har något eget budgeförslag. Mitt tips! Alliansen fortsätter att styra Växjö med sd som vågmästare. En sak vill jag vara tydlig med. Jag kommer inte att leda en alliansen om vi inte får igenom vår budget!

Jag kan ha fel. Men så mycket positiva vibbar idag. God stämning! Många som kommit till mig och sagt fina saker!

Stängde butiken av lite olika skäl vid 19.30 idag efter 13 timmars kampanjande. Många kamrater fortsätter halva natten. Står i vallokal 10 timmar i morgon,

Valvaka på Statt. Vi har bjudit våra "kinesflickor" som vi är vänfamilj för. De har av förklarliga skäl aldrig varit på en valvaka. Där de riktigt röda styr är ju valen överflödiga!

Sista bloggen denna valrörelse? Sista bloggen någonsin? Det avgörs i morgon! Lite av att vinna eller försvinna.

Mina tankar går nu till Fredrik som jag egentligen inte känner mer än som den bäste statsministern någonsin med hänsyn tagit till omständigheterna! . Han har världens press på sig att inte vara så överlägsen som han är! Debatt om en timme!

Detta är ett ödesval för Sverige.

Bo Frank
Växjö 20140913

fredag 12 september 2014

STOR ORO!

Hör partiledardebatten! Konstaterar att samtliga partiledare har noll koll på bostadspolitiken! Och hur det funkar i verkligheten!
Ingen partiledare har kollar in Växjö som bygger mest, billigast och energisnålast i Sverige!

Björklund bra! Och Annie Lööf!

Löfvén framstår som lika klen som Juholt! Fridolin är en pratkvarn. Och Sjöstedt mer och mer lika kommunisten Ohly! Kommer ni ihåg honom?

Kanske är det så att Fredrik sparar sig till i morgon och låter de andra glänsa.

Den rödgröna röran är en katastrof!

Bo Frank
Växjö 20140912

På sluttampen!

Har nu lagt av efter 12 timmars arbete idag. Varierande dag som vanligt. Dagens tema, MAT. Eskil nederstigen från himlen för att dela ut pris till årets mathuvudstad. Alliansen bestämmer att dubbla kommunens insats i Mat 2015. Mer omfattande mässa, marknadsföring av lokala odlare och fokus på den den offentligt lagade maten. Se www.smp.se Många minglade,  Maxichef, landshövding, odlare och Per Bengtsson, m fl m.fl. Kampanj. Möte med nyanställda i kommunen. Snabb ensamlunch för första gången på 20 år!? Kalvlever på PM. Debatt Speakers Corner. Debatt mot Åsa i SmP.s husvagn. Möte på Dalbo. Där hade den store ledaren Jan-Åke Karlsson kommenderat ut hela KMPL. Och de ser ju alltid jättearga ut. Och det är bergipligt. Får kanske max 100 röster i hela kommunen. Det är en psykologisk gåta vad som driver dessa människor. På Dalbo fanns jag med Lena, Catharina och Anna T. Några sossar och några centerpartister. Tragiskt att se delar av den sociala miljön på torget. Men det är bara så det ser ut, sjöng Ola Magnell.

Första valrörelsen sedan 1970 utan besök från den högsta partiledningen. Kan bara tolka det som att de ser att vi reder oss själva.

Kommer ihåg partiledardebatten 1962. Tyckte att högerledaren Gunnar Heckscher var tråkig. Bodde då på Svangatan i Kungsbacka.

Nu snart partiledardebatt. Och för flera är det vinna eller försvinna!

Medborgarna avgör på söndag.

I morgon. Diverse kampanjer. Och i morgon kväll gör jag mitt recept i den moderata kokboken som gått ut i 6000 ex i ländet. Bosses parisare. På ekologiskt lammfärs som jag köpt idag.

Min tacksamhet går till alla moderater som sliter i denna valrörelse. Tack, tack, tack!

Väkommen på STORT TÅRTKALAS i morgon utanför vår valstuga.

Idag fyller min "lille" Jacob 23. Partiledardebatten 1991 såg vi på BB. Jag kom dit med en pizza en och halv flasta rött. Så gjorde vi då!

Bo Frank
Växjö 20140912

Vem styr efter valet i Växjö?

SmP:s valredaktion går från klarhet till klarhet. Vid val av ämnen. Normaltillståndet är hög skatt och offentliga monopol. Allt annat är skadliga avvikelser. Enda trösten är att jag blir rätt återgiven när jag får komma till tals!

Läser att sd småförhandlar om budgeten. Skulle gärna vilja veta med vem?

Oavsett,  kommer sd om man blir vågmästare vara tvungen att välja mellan två alternativ. Eller lägga nert sin röst! Samma sak vid val av fullmäktigeordförande. Alliansens kandidat eller oppositionens.

Skulle alliansen hamna i minoritet blir ju konsekvensen av Åsas resonemang att de hellre röstar fram alliansen än att försöka styra i minoritet!

Det blir spännande på söndag, men kanske än mer spännande när första nya fullmäktige samlas.

Kul att kampanja på Vida Arena igår kväll. Anna Tenje sa innan matchen att vinner Lakers tar alliansen valet i Växjö!

Bo Frank
Växjö 20140912

torsdag 11 september 2014

Striderna i öknen

Kom hem strax före 20.00 igår. Vi åt krabba jag köpt på torget tidigare under dagen. Skrev och svarade på mejl. Och läser som alltid mycket skönlitterärt. Har inte läst en bok om politik på 30 år, bortsett från memoarer/biografier. Dötråkigt att läsa böcker om politik. Jätteroligt att utöva politik. Gillar idéhistoria. Hade det funnits datorer förr hade jag säkert doktorerat i detta ämne. Att sitta och skriva om, laga och lappa var inte en sak för min otåliga själ.
Läste nästan klart Striderna i öknen av den mexikanske poeten José Emilio Pacheco. Lysande novell.

Idag på morgonen Rotartfrukost på en risig hotellvarenda som får en skolmatsal att framstå som mysig. Till kommunen. Hem och väntar på att SmP skall göra en födelsedagsintervju. Så till SmP:s husvagn och in i valdebatten. Möten hela em och ikväll skall vi kampanja när Lakers slår HV. Och snart är det söndag.
Och då kanske vi sitter där med sd som vågmästare i fullmäktige. S har målat in sig i ett hörn i denna fråga. Det vore skönt att få en egen majoritet. Men det är medborgarna som besämmer och det kan vi inte sätta oss till doms över.
Vad jag gör på fredag och lördag? Spurtar!

Bo Frank
Växjö 20140911

onsdag 10 september 2014

Smålandsnytt är inte att lita på!!


De påstår i en påannons idag att jag gjort kontroversiella uttalanden kring flyktingpolitiken! Utan att tala om vad?

Under hela valåret 2014 har inte en enda politiker från något block kririserat något uttalande jag gjort.

Jag frågar Smålandsnytt! Vad är kontroversiellt? Och vem har bedömt det som kontroversiellt!

Bo Frank
Växjö 20140910

Utspel om sd?

Fick en idé av Gunnar Storbjörk när vi var på Braåsdagen. Egentligen skulle jag ta initiativet till att alla partier uppmanade medborgrana att rösta på partier som varit synliga i valrörelsen, som ställt upp på alla debattinbjudningar, presenterat budgetförslag, som stått på gator och torg och visat upp sig och sin politik, som slitit i valrörelsens alla delar - och som inte suttit i mörka rum och skrivit en massa skit på nätet under fejkade namn!

Men avstår. Med en politska logik som finns idag. Det skulle än en gång leda till att David får sympatier när Goliat och hela överheten kastar sig på honom.

Nu valrörelse hela dagen. Kul att se hur se säkra sossarna blir mer skärrade för varje dag som går.

Bo Frank
Växjö 20140910

tisdag 9 september 2014

Den bästa dagen i denna valrörelsen - hitintills!

Tidigt på jobbet i vanlig ordning. Tisdag. Anna Hultstein kommer alltid som nr två på tisdagar. Vid halv åtta, med kringlor från Lammhult! Bra morgonmöte med m-gruppen. Katarina inte glad. Hon får större rubriker, som inte gjort något olagligt, än de som hotat och haft sig.
Alla GLADA över att det krymper mellan flockarna. Den sammansvetsande alliansflocken och den splittrade rödgröna flocken som inte ens förmått att presentera ett gemensamt valmanifest för Växjö. Och än värre är det på riksplanet där de rödgröna inte ens tar i varandra med tång utan går till val på avskaffat försvar. Eller inte. Höjd bensinskatt, eller bara lite höjd. Avliva Rut och Rot eller inte. Listan kan göras 2,3 meter. Eller som att köpa grisen i säcken!

Alliansgruppmöte.

Försvann så till valstugan för att styla den och träffa en journalist.

Kampanj. Till Katedral för att debattera mot Åsa inför en fullsatt aula med åk 3 elever. På inbjudan av lärarnas riksförbund som presenterade en nattsvart rapport över hur lärarna har det i Växjö. Detta har dock inte påverkat eleverna som tyckte att de gick på en superskola. Och det är det de gör. Min gamla skola. Var bäst i Sverige redan då. Fick så mycket gammal nostalgi så det lyfte mig under hela debatten. Fast visst var aulan större 1973?

Daniel Rydström hade egenskapen att ge tyglar som till två hoppande ryttare. Mjuk i handen, men drog till när det behövdes. Och därför hoppade vi högt idag! Vem som hoppade högst beror nog på vem man frågar!? Kolla debatten själva på www.smp.se

Rätt nöjd med debatten. Åsas ungdomliga entusisam mot min gubbiga ansvarskänsla. Fast egentlgen är det nog tvärtom om man skall dra ut personligheterna till sin spets!

På stan. Småpratade i olika valstugor. Hos olika partier. Sånt ställer till det för folk som undrar vad man sysslar med! Där tar väl Åsa mer ansvar som inte gärna lämnar sin valstuga. Lika många valarbetare i  s-stugan som hos oss. De har har dock fler med invandrarbakgrund. Varför?

I valet 1994, tror jag det var, så var vi den enda partiet som hade en invandrarlista till KF. Har varken hänt förr eller senare. Att något parti haft detta!

Tror att vi kommer att göra ett bra val. Skulle motsatsen inträffa kommer aldrig de rödgröna att överleva. De har ställt ut så mycket löften som inte ens går att relalisera med alla skatteökningar i världen!

Vad jag känner på lokal nivå!??? Ingen debatt om äldreomsorgen. Ännu ett starkt kort för alliansen. Inget om miljön. Och mest uppseendeväckande av allt. Lite debatt om företag och nya jobb. Fundamentet för välfärden är som bortblåst i valrörelsen. Och det kan vi inte skylla enbart på media!
Förr i världen rankades partierna på kultursidorna. Men det har upphört sedan alliansen föreslår högre kulturanslag än de rödgröna! Så är det! Ibland är kritisk granskning som  bortblåst!

Statsvetenskapens grundfråga, vem får vad, när och hur? är som bortblåst!

Nu till Gemla! Var de 25 miljonerna vi la där på stationen rätt? Förhoppningsvis på sikt.

Som sagt glad idag. Skall inte titta på min debatt mot Åsa igen. Har dumt nog aldrig tittat på en debatt i repris. Skulle bara bli så arg på Bo Frank  som kunde gjort ännu bättre ifrån sig!

Och nu skriver vi

Växjö 20140909

Bo Frank

måndag 8 september 2014

All uppvaktning undanbedes vänligen men bestämt! Bortrest!

Eftersom SmP:s familjeredaktion uppenbarligen också uppgått i valredaktionen så måste jag meddela mig på detta sätt!

Under min ungdom var jag alltid lika förundrad över dessa annonser på familjesidan. Man anade en ensling som helst av allt ville bli uppvaktad. Och som satt med neddragna rullgardiner och spejade ut över nejden.

Det blir fel att fylla jämnt i slutet av en valrörelse. Liksom ingen ro i kroppen. Och det funkar inte med kalas vare sig dagarna före eller efter. Och dessutom känner jag mig inte som 60 år!

Drar helt enkelt iväg i början på nästa vecka då jag fyller 60 år. Med delar av familjen. Ogillar inte uppmärksamhet! Men födelsedagar och julaftnar har alltid varit ett trauma.  Av olika anledningar! Och lismande är det värsta jag vet.

Nu hemkommen från ett bra kommunalt infomöte på konserthuset om kommunens och stadens utveckling. Är tacksam över att få ha varit en av de drivande krafterna under många år.  Och går med liv och lust in för uppgiften att fortsätta. Speciellt nu när man snart uppnått viss mognad.

Bo Frank
Växjö 20140908

SmP

Till och med en sosse jag mötte i Lammhult idag tycker att SmP ställer vinklade frågor. Då är det riktigt illa!

Bo Frank
Växjö 20140908

SmP:s k opinionundersökning - som man ropar får man svar

Är den en tillfällighet att SmP en veckas innan valet publicerar svaret en ledande fråga som ensidigt sammanhaller med hur sossarna ser på tillvaron?

Frågan skulle kunna ha varit,  gillar du satsningar på skolan utan att höja skatten? Då hade man fått ett annat svar.

Eller om äldreomsorgen. Alliansen vill öka budgeten till äldreomnsorgen 20 miljoner mer än s. Utan att höja skatten. Det ställs inga frågor kring det.

Och man började med den rödgröna frågan om ägande av bostäder.

Det vore intressant att höra hur oberoende statsvetare ser på SmP:s val av just dessa frågor kopplat till oppositionens budgetförslag.

Har SmP omedvetet lyft frågeställningar ( inte frågan i sig, men just frågerställningen) som gynnar s?



Bo Frank
Växjö 20140908

söndag 7 september 2014

Beatles kommer till Lammhult!

Inte helt sant, men jag skall prata Beatles i morgon på Rotary. Mitt kanske trettionde Beatlesföredrag i år. I morgon skall jag utröna om Beatles var politiska eller inte.

Det var de, men ändå inte. Det mest anmärkningsvärda är ändå den antivelolutionäta låren Revolution från revolutionsåret 1968. En av få låtar som släpptes i två versioner!

Kommer att prata på så långt jag hinner och kommer bl a att berätta om låtarna You got to hide your love away, Relolution, Back in the USSR, Hapiness is a warm gun, Taxman, Bungalow Bill, Blackbird m fl. Och den mera politiska perioden och Beatles efter Beatles.......

Nämnde Beatles idag vid invigningen av församlingshemmet i Öhr. John och Paul träffades utanför en kyrka/församlingshem...... resten är historia!

Bo Frank
Växjö 20140907

Vad är sanningen?

Nya siffrot för fejmtioeflte gången som visar att andelen obehöra elever till gymnasieskolan ökar. Och jag ställer återigen den fråga som inte ens  Björklund ( eller Erik Ullenhag) vill ta i. Har skolan blivit sämre eller är det så att den stora andelen flyktingar påverkar skolresultaten?

Och jag upprepar. Vi måste ha en nationell betygsstatistik som särskiljer nyanlända och eller utlandsfödda.

Skolan är en av valets huvudfrågor och då skall statistiken inte bara redovisas utan också förklaras.


Bo Frank
Växjö 20140907

lördag 6 september 2014

Bra i Braås, sd finns inte.Top Cats! Och en poäng till Storbjörk!

Skulle gått på ekokockmiddag ikväll. På Pm, igen! Både hustrun och jag kämpade hela dagen i Braås fast vi var kass i magen!  Behöver nog vara själva, andra kvällen sedan 31 juli! Åker i mogon bitti till Blekinge och tittar till och klipper gräs. Så valarbete, invigning av Öhrs församlingshem och senare på kvällen möte med en invandrargrupp!

Rapport från Braås. Braåsdagen. Så jäkla bra. Vi var nio moderater där. Två riksdagsledamöter. Den starkaste uppställningen. Underbar sensommardag. Utfrågning av geniet Peije Johansson. Hade Peije bott i Stockholm hade han varit rikskändis i TV, inte bara i radio! Han har ett sätt som är oslagbart! Vänligt, kul, begåvat, underbart! Och lite allvar när det behövs! Alliansens företrädare var bra! Sd fanns inte på plats denna gång heller. Av nästan 100 tillfällen har sd bara varit med en gång på det lokala planet. Gunnar Storbjörk hade en poäng när han tyckte att man skulle rösta  på de partier som finns i valrörerelsen.

Träffade idag säkert 999 trevliga personer och en otrevlig man med två hundar som han  tyckte skulle bita moderater! Bra program! Härlig stämning. Min fru är ett socialt geni! Och känner många invandrare. Träffade själv ett antal somalier som jag pratat med tidigare. Ganska många nyanlända ute på samhället. Många ville bli fotograferade med mig! Trots mitt kärva budskap att Växjö inte skall öka sitt flyktingmottagande!  Synd bara att det inte efter 17.00 fanns en enda somalier kvar på byn när festen började! De var som bortblåsta! Måste forska i vad det beror på!? Otrygghet med festande svenskar?

Så kom Top Cats. Inte min grej egentligen. Men supercharmiga värmländska killar. Spelar bra. Gillar dem! Värmlänningar är som smålänningar fast mer utåtriktade och verbala! Det lyste om flera av killarna i bandet. Ståbasen speciell. Som basisten i Sven Klangs kvintett! Jodå! Top Cats är bra!

Kampanjade 6 timmar i Braås. Med halvkass mage.

Nu enkel sallad, ett glas vitt! Kanske! Och samvaro med min lilla mexikansa solstråle!

Och! Jag älskar valrörelser. Nerven, stämningen, utmaningarna, vetskapen om att det alltid inträffar något! 99,5% av alla invånare är bra folk. Måste fokusera på dem och inte på energitjuvarna. Hur synd det än är om dem!

Växjö 20140906

Bo Frank

Glada moderater! Jobba på!

Glada moderater kampanjar över allt. Är imponerad över allt slit uträttas av många medlemmar. Vi är det största partiet i Växjö i fullmäktge och det parti som har flest namn på valsedeln till kommunvalet.

Nu snart till Braås. Tror att jag varit på varenda Braåsdag sedan Hedenhös.

Enlig SIFO skiljer det bara 5% mellan blocken. Hoppas medborgarna inte röstar bort tryggheten för en rödgrön röra.

Det lovas som bekant en massa som det inte finns täckning för!

Växjö 20140906
Bo Frank

Kronan på verket och mera Beatles. Kommentar från Åsa!

Middag på PM:s bistro med ambasadören. Knökfullt, god stämning och utsökt mat. PM är en upplevelse utöver det valiga och drar folk från hela landet och även från utlandet. Och bara en vandring genom hotellet är en upplevelse i sig. Och Per Bengstsson sliter i servisen bland de andra. Nästa år firar Växjö och Kaunas 25 års av samarbete. Bollade lika olika idéer med ambassadören om detta. Workshops kring olika frågor med fokus på ungdomar och universitetsutbyten!?

Blev sittande hemma framför TV:n på nattkröken. Repris på ett minnesprogram om Beatles där Paul och Ringo medverkade. Och delar av Beatlesfamiljerna på plats!

Nu full fart i valarbetet igen. Diverse ställen i stan och så Braåsdagen. Och ikväll en tillställning med unga eko-kockar!

I Växjö händer det! Åsa Karlsson Björkmarker bruka säga till mig med något lite stänk av ironi. Växjö är paradiset på jorden och ingenting kan bli bättre. Och Åsa har nästan rätt!

Bo Frank
Växjö 20140906

fredag 5 september 2014

Denna dagen, ett liv!

Sa farbror Melker i Vi på Saltkråkan. Satt hos farmor och farfar och såg serien. De hade utedass! Farmor och farfar. 1964.

Kampanjade på järnvägsstationen mellan 7 och 8. Tillsammans med Carl Geijer, Ingemar S och den outtröttlige Oliver! Så på jobbet en halvtimme för att skriva på diverse papper. Kampanj på Nydala. Vi har inga dåliga bostadsområden i Växjö.
Hem och duschade. Lunch för Litauens ambassadör. Kampanjade resten av dagen utanför Willis med mitt sociala geni till fru/solstråle! Så valstugan. Gott om trevligt folk och några knäppgökar. 

Ikväll har jag middag för ambasadören tillsammans med ärkerivalen Åsa. Skulle egentligen gått på middag hos landshövdingen med anledning av Matmässan, men Per S tar den. I mitt jobb är glädjen störst när man får äta ensam med lilla frun/familj/vänner. Men både Åsa och jag kan behöva skingra tankarna ikväll. Vi skall på PM:s bistro och det är med respektive. Ogillar att gå bort ensam helgkvällar.  Ambassadören, som tidigare tjänstgjort både i Moskva och Nato/Bryssel, är allvarligt oroad över om ryssarnas erövring av östra Ukraina skall få konsekvenser för Baltikum. Är det vi ser nu Tyskland 1938? Min kommentar!

Politik idag? Är snart uppe i 1000 blogginlägg! Alla har väl inte varit lysande.

Anna T har pratat skola. NYHET! Vi kan lova mer pengar till skolan när vi tar budgeten i november än i vårt preliminära förslag. Om skatteintäkterna ökar. Tillhör ett tråkigt jäkla parti där Borg säger att allt skall betalas.Krona för krona.

Tänk friheten av att vara rödgrön! Att bara lova allt till alla utan att tala om hur det skall betalas. Hoppas väljarna stoppar syndafloden!
Pratade med en journalist idag som förfasade sig över att kommunen inte hade monopol på all service. Den frågan slipper sossarna i Lessebo. Liksom om kvalitén är bra. Vem bryr sig om kvalitén så länge kommunen sköter allt!?

Frågor i valtugan idag. Topp fem. Lite beroende av åldersgrupp. Men skola, förskola, pensioner, invandring och miljö. Lite synd att alla tar ekonomi/jobb/skatter för en fråga där det bara skall vara OK!

Har inte hört en enda människa som säger att regeringen är dålig på att sköta Sveriges ekonomi.

Snabb dusch och iväg till middagsstället. Hoppas vara hemma innan 22.00!

Bo Frank
20140905

torsdag 4 september 2014

Schyman vs Åkesson!

Hur kan SvT ge möjlighet till JÅ att ensam få debattera mot Sveriges mest extrema politiker!?

Kom hem och slog på TV:n.

Har aldrig sett sån utscoopning någonsin i en debatt!

Jag tar mig för pannan! Jag tar mig för pannan!

Det enda positiva detta leder till är att Fi är sänkta för tid och evighet!

Bo Frank
Växjö 20140904

Bra dag, mångfald och några slynglar! Och Jon från kd!

Frukostmöte på HSB. Alla partier! HSB! Hur många sossar behövs? Först hälsade min goda vän Monica Widnemark välkommen. Ord HSB Sydost.  Så kom Anders Lago, riksordf och f d s-råd i Södertälje. Också en god vän och bra person. Men hur sossestyrt är HSB! Arvoden? S-familjeföretag!? Sånt är media inte på! De sysslar inte med La toda familia! Den som var bäst idag var Jon, kd. Lyssnde och vågade säga det vi andra inte vågade. Gillar honom!

Valarbete hela jäkla dagen. Trevlig debatt i radion mot Åsa! Kvällen på Dalbo torg. Som alla vet gillar jag ett mångkulturerellt samhälle. Men inte dess svaghether!
Många goda människor på Dalbo torg!  S var där! En riksdagsledamot undrade var jag hade där att göra. Min fru hälsade han inte ens på! Mycket ohövligt!

Några kom fram och frågade om " vi också vill höja bidragen" ! Vad säger sossarna  i sitt valarbete?

Ledamt att se högstadieungdomar sitta och röka på Pizzerians uteplats. Kanske inte ökar kundtillströmningen! Två killar nästintill hotade mig och frågade vad jag hade att göra på deras torg. Kom att tänka på ett Uppdrag gransking. När Illmar Repaluu i Malmö hotades för att han fanns på en gata  Malmö.
Talade om för killarna att jag flyttade till Växjö 1964 och bodde på Dalbo och att detta torget är lika mycket mitt som deras. Men relativt nyanlända killarna hade inte det perspektivet! Hade jag haft en em i lugn och ro kunde jag mött dem i en sansad diskussion.

Lösningen på allt detta är inte i en stad somVäxjö att vi skall öka invandringen. Men gärna konsolidering så att alla känner att man är med och behövs!

Omöjligt för mig att inte beröra detta. Finns i valstugan och tar emot det " gamla" Växjö och finns i Araby och tar emot det nya Växjö!

Är f n i mig den enda politiker i Växjö som vågar filoosofera, problematisera, glädjas. Andra är antingen emot elller för. I Växjö känner jag stort stöd från alla politiska vänner och motståndare.

Har inte under hela detta året fått en kritisk fråga eller interpellation i fullmäktige om mina försök till
balanserad syn på flyktingmottagandet!

Bo Frank
Växjö 20140904

Jag skiter i styrelsen!

Säger Avdi Islami som är chef för den s k Öppna kanalen. I normal verksamhet innebär ett sådant uttalande att antingen lämnar chefen eller styrelsen. Styrelesens inflytande har emellertid beslysts på ett bra sätt. Det förnekas att verksamheten bekostas av skattepengar. Kommunen betalar stora summor varje år för olika produktioner. Så stora att kommunen nu handlar upp denna verksamhet i konkurrens. ÖKV:s fortsatta uppdrag är under juridisk provning eftersom ÖKV in första instansen forlorat upphandlingen.

Bo Frank
Växjö 20140904

onsdag 3 september 2014

12 timmars valarbete avlsutat för dagen!

Nu någon timme för att klara av att ringa upp alla som sökt mig idag! Hade önskat att jag som Anna Tenje och Åsa Karlsson Björkmarker helt legitimt kunnat dra mig tillbaka för att natta barn!
Jag var dock småbarnsförälder 1991 då jag blev kommunstyrelsens ordförande. Och Suzanne slet som ett djur med jobb och politik.... Long time ago. Och ändå som det vore igår! Bergrep inte hur vi klarade det!

Idag. Massa trevliga människor på Dalbo. Var där fyra timmar med Anna Tenje. En person av fyrahundra otrevlig. Han sa, alla politiker är skit. Och att Sparbanken byggt hela sin verksamhet på stulna diamaner från f d Kongo. Och att alla svenska politiker är korrupta. Funderar på varför denna man valt Sverige? Träffade många, många trevliga människor från olika länder! De flesta svenskar är mycket välkomnande. Men blyga. De nyanlända som lyckas bäst är de personer som söker sig till "våra" strukturer och verkligen vill! Vi skall inte satsa mer på olika projekt som låser in människor i Araby utan på det som gör att människor hittar ut!

Debatt igen på Palladium via ÖKV. Få åhörare. Skickligt arrangerat! Sd frånvanande igen! De fick en helsida i SmP utan finnas alls i den reella världen. Men visst. De finns hos en del människor. Mest som protest, inte för att de gillar sd i sig. Men deltar inte i valarbetet.

Ny härlig valkampanjdag i morgon. Vi har över 100 personer som sliter för partiet i Växjö!

Tre debatter i morgon och en massa emellan. Börjar med frukostdebatt 07.30. Socialt liv? Nej!

Bo Frank
Växjö 20140903

tisdag 2 september 2014

Araby, ÖKV och flyktingmottagande!!

Fick frågor idag från SmP om ÖKV. Har stort förtroende för Avdis brinnande intresse att göra skillnad. Dock strukturellt konstigt med en kanal som skall vara "öppen" med partier som medlemmar, kommunen som medbetalare och med en styrelse som är blandning av politiker, tjänstemän och andra utanför kommunen. ÖKV:s idé är bra. Men i en valrörelse räknas partiernas utrymme per mm. Och då ser jag viss obalans. Har själv vid olika intervjutillfällen konstaterat att intervjuaren har väldigt klara och egna åsikter om politik.

Alla möten gick som på en dans idag. En fullsatt Karl Birger Blomdahlsal i Konserthuset gjorde vågen efter mitt anförande om att kommunen skall ta över arbetsförmedlingen.

Så med fyra andra moderater på Dalbo centrum. Vänliga, glada människor. Bara en stolle. Som alla vet går det inte i vårt land att föra en nyanserad debatt om flyktingmottagande.  Antingen skall man vara maximalt positiv eller är man rasist/sd. I Araby har jag träffat få som anser att Araby skall öka sitt flyktingmottagande. Hör dock ganska ofta människor med invandrarbakgrund som anser att de etablerade politiska partiena måste våga börja prata om vad samhällen klarar av.

Har på samma tema blivit lockad av TV att åka till Gbg för att vara med och debattera tiggare. Du får ju så mycket uppmärksamhet, sa de från TV som ville att jag skulle åka till Gbg i kväll. Och jag hade gärna gjort det. Men de etablerade partiena och media har gjort detta till minierad mark och sänt ut en osynlig munkavel till folk.

Och sd har ingen lösning. Har inte sett en enda sd under hela valrörelsen. Avböjt alla debatter. Inte värda att få en enda röst.

Jag säger som det är. Träffade vänsterfolk idag som säger att jag är den enda som står upp för kulturen denna valrörelse. Och vanligt folk som vet att jag anser att man måste kunna prata om både glädjeämmen och bekymmer med vårt flyktingmottagande.

Träffade Ullsten som hastigast idag. Ni gör ett bra jobb, sa han! Och då kan man ju inte vända taggarnan utåt! Vi har olika uppfattningar om huruvida vi skall ha än mer generös anhörginvandring.

Livet är inte enkelt. Det är det bara för den som är trosviss, i oppositon, idealist och god eller ond!

Livet är svårare för den som har ansvar för helheten. Kan väl hålla med statsministern om att regeringsmakten tynger!

PS Media klarar inte av att kolla fakta kring skolrankingen. Vellinge ligger i topp. Noll flyktingmottagande. Vilka är variablerna och hur slår de? Åter igen. Man måste särskiljande betygsstatistik så man får rättvisa jämförelser.   DS

Bo Frank
Växjö 20140902

måndag 1 september 2014

Flyktingpolitiken! Och ÖKV!

Debatten i lokala media speglar inte det faktum att de flesta frågorna i valstugorna handlar om flyktingmottagande.  Har pratat om detta i Smålandsnytt i kväll! Men det klipps säkert!

Många ringer till mig och klagar på att Öppna kanalen i Växjö, som betalas av skattepengar, bara gynnar vänstern! Jag håller med!

Det håller på att bli en propagandakanal för vänsterpartierna.  Tänker kräva en offentlig utvärdering av t ex hur mycket tid de olika partiena fått.

Bara ett exempel. Bara vänsterpartierna blev erbjudna gratis annonsplats! Den öppna kanalen blivit en sluten kanal.

Man FUSKAR och talar inte ens om vilket parti programledarna tillhör! Programledaren idag avslutar med att be att alla skall rösta s!

Jag kommer kräva att kommunen stoppar alla bidrag till ÖKV!



Bo Frank
20140901

I morgon är idag igår!

Diverse beredningaer, presskonf WTC, torgmöte, debatt hos PRO och TV-inspelning på Statt kring integrationsfrågor.

I morgon arbetsutskott, kommunstyrelsen, tal på en nationell konferens om att Växjö vill ta över arbetsförmedlingen och så på kvällen har jag torgmöten igen. Lyckas märkligt nog  få tiden att gå varje dag!

Idag vänder jag blad på alla Beatleskalendrar jag har. På jobbet, hemma och annorstädes. På jobbet illustreras Septembert av en härligt flummig bild från inspelningen Magical Mystery Tour.

Bo Frank
Växjö 20140901

H B Q T

Bra möte på Dalbo centrum igår. I princip alla kände igen mig och många kom fram och pratade. Läste så på kvällen att Växjö är den nästa bästa staden i Sverige för HBQT. Det ytterst vanliga har också inträffat. Att inga media, inte ens lokala, har hört av sig till mig för att höra mina kommentarer. Hade vi kommit ut dåligt hade jag fått löpa gatlopp och personligen gjorts ansvarig.
Vad jag gjort. Var väl den första KSO i Sverige som införde en variabel s  k bohemindex bland våra hållbarhetsindikatorer.

Funnes det ett superindex som slår samman alla rankingar på alla områden skulle Växjö komma ut som nr 1.


Bo Frank
20140901