söndag 30 november 2014

Visst finns det bättre folkslag! Behövs Smålandsnytt?

Jag tänker inte på Jönköpingsbor. Utan på Lammhultsbor. Många Lammhultsbor samlades igår i går kväll i Folkets hus. En lördagskväll. Dan före första advent. För att höra mig prata om Beatles i två timmar! Och de t o m betalalade för det. För välgörande ändamål! Lammultsbor är Växjöbor. Fast nästan snäppet bättre!

Mötte bara 21 personer när jag gick runt båda sjöarna tidigt, tidigt idag på morgonen. Den första jag mötte var Fifa-Kenneth som redan varit uppe sedan 05.00 och samlat burkar. Enormt vänlig man med stort och varmt hjärta.

Gick till jobbet en timme!

Domkyrkan med lilla frun. Underbart och ovanligt att höra en präst, domprosten, tala om hur kristna förföljs runt om på jorden. Hade dock väntat mig fler människor i kyrkan.

Gick till en affär för att kolla på några grejer. En expedit luktade så illa så vi var tvungna att gå ut! Hur hanterarar man sånt? Man pratar aldrig om dylika ting!

Hem. Lätt fruktlunch. Läste SvD, DN och Sydsvenskan.

Adventsbuffé hos goda vänner på Wieselsgrensgatan.

Hem. Kollade in Fine arts auktionssajt. En Jenny Nyström blev för dyr!

Mor på lättmiddag och lite rött. Ätit för mycket idag. Mamma kom med en första omgång brända mandlar som skall med till Mexico!

Smålandsnytt. Suck! Produktivitet per anställd? Producerade inslag per dag? Säkert långa morgonmöten med många inblandade! Första nyheten hade inte ens fått en notis i nyhetstorka i Juli i SmP. Att några skall pröva fluor i mjölk för bättre tänder! Saknar däremot TV 4 som hade nyhetsfokus och högre produktivitet. Men för låg enligt avkastningskraven. Och ägarna blåljög i KU!

Underbar söndag. Sedvanligt söndagssamtal med "barnen".

Mötte så många härliga Växjöbor idag på olika småpromenader!  OK! Växjöborna är lika bra som Lammhultsborna. Nästan!

I morgon skriver vi december! Och jag vänder blad i mina olika Beatlesalmenackor! Skall avsluta kvällen med att dra Besame Mucho för högsta volym för lilla frun! Finns på nätet med Beatles från Cavern i Liverpool. Tror att denna mexikanska slagdänga är från -57. Dock glömt bort vem som gjorde den.

Växjö 20141130

Bo Frank

lördag 29 november 2014

Scum manifestet, Lena Andersson och moderater på stan!

Vaknade 06.00 som vanligt. Hade länge tänkt att jag skulle läsa nåt av Lena Andersson. Läste hela Egenmäktigt förfande innan jag gjorde frukost till min lilla solstråle! Boken gjorde inga djupare avtryck mer än att det framgick att LA är beläst. Gjorde i ordning papaya, starkt kaffe till lilla frun, Kusmi Anastasia tea till mig. Och ekologiska stekta ägg och Konsums ekologiska bacon som är en delikatess. Konsum är den enda butiken i stan som alltid har stora papayor! Men fortfarande nästan bara sossar i Konsums olika styrelser. Och därför går det som det gör. Varför inte sätta in mig i styrelsen så det kan bli lite bättre affärer!

Kokte glögg och tog med mig två termosar och min skylt, Tack för allt stöd i valet. Gick till expen för att förbereda moderater på stan. Min kasse snodd på Klostergatan när jag vara var inne i huset någon minut. Min skylt med foto stod kvar. Vi moderater kampanjade på flera ställen i kommunen idag. Kallt som bara den. Trevliga människor kom fram och tackade för vårt arbete!

Gick och hämtade ut julkorten, köpte krans på torget och lite vitt vin.

Lunch bestående av ekologisk gurka från Johanne, rökt lax, kokta ägg, gravlaxsås och hustruns nybakta bröd.

Joxade lite med allt möjligt.

Lästen lite och tittade på ett program om Scum manifestet. Andrea begåvad. Begriper inte hur män kan känna sig hotade så till den milda grad att de så totalt går över styr! Skulle gärna se pjäsen i sin helhet! Det finns gott om människor som är så sköra i sin egen identitet att man retar sig på allt okänt!

Skall ikväll till Lammhults Folkets Hus och prata Beatles. Besynnerligt nog inte en rad om detta på vare sig Folkets hus hemsida eller på Rotartys hemsida! Det mörknar ute.
I morgon vänder det. Första advent. Det mentala ljuset kommer åter.

Växjö 20141119

Bo Frank

fredag 28 november 2014

Stolt över alla medarbetare i kommunen och kommentar om rikspolitiken och om (s)lagsmål i Växjö!

Växjö kommun har 98,5% duktiga medarbetare. Dessa förstår att medborgarna är uppdragsgivare. Träffar nästan dagligen kommunanställda som gör ett bra jobb. De tuffaste jobben finns i socialtjänsten. Men även i vård och skola finns det "krävande" medborgare som gör livet surt för kommunanställda. Detta ställer krav på chefsskap. Och speciellt om medarbetare hamnar i blåsväder. Där är vi inte alltid jättebra!
Ungdomarna som kommer in på nya jobb är snabba, vakna och effektiva. Bristen på erfarenhet kommer. Samma sak i politiken.

Lysande strategisamråd idag i kommunen. Vår utvecklingschef Anna Karlsson är en fena på att hitta ess som föredragshållare. Två externa ess idag var Mustafa Shurman och Lotta Thyni.

Mustafa kom hit som iransk flykting. Hans story är en Jeffrey Archer bok. Från flykting via Rosengård, fotbollsspelare, polis,  till företagare med en halv miljard på fickan! Ung och snygg och nästan lika rik som Zlatan, enligt egen utsago. Han gav råd i integrationsdebatten. Lyssna på ungdomar, men klema inte med den.

Lotta var en extremt skicklig och säljande kommunikationschef på polisen i Södertälje. Vi var många som funderade på vilket jobb vi kunde erbuda henne i Växjö.

Rikspolitiken. Sysselsätter sig med att låta sd får spela huvudrollen. Skit samma hur de röstar. Sverige går inte under. MUF.s nyvalde ordförande  har fel som inte ser en tredje väg i flyktingpolitiken. Det kan inte vara antingen eller!

Sossarna hemma har fixat till sitt trassel. Blir säkert bra. Det är märkts att vi haft ett trött vänsterparti som slutat tänka nytt och ett s-parti i kris. Släpp fram ungdomarna!

S är dock ett parti i kris som måste göra sina ombudsmän till förtroendevalda! Och det första man hittar när man söker på nätet på den nya kommunstyrelseledamoten är att han gillar slagsmål! Men nätet kan ju ha fel, liksom jag!


Bo Frank
Växjö 20141128

Moderata bortförklaringar och alla avhopp hos v i Växjö! Och om Lena!

Så har valanalysgruppen kommit fram till att det inte var något fel på partiets flytingpolitik! Detta var rätt väntat. Det handlar inte om brist på integration, som rapporten påstår,  utan om det faktum att medborgarna tycker att m är för flyktingliberala. Tror trots detta att den nya partiledningen måste ta till sig vad vi aktiva i landet säger och inte en friserad valanlys! Verkligheten kommer att tvinga fram en annan politik! Hos de flesta partier.

V i Växjö. De flesta partier i Växjö har klarat att förnya sin besättning. V ett av få partier som inte klarat detta. Samma fullmäktigegrupp idag som för 30 år sedan. Betydligt mer spänst och glädje när man besöker PRO än när man hör v:s lokala förädare. Nu tappar v de få ungdomar man hade. Och v tappar också i valet. Förr var v ett lokalt framgångskoncept.

Sitter nu på s k strategisamråd med den samlade kommunledningen. För att diskutera trygghet. Intresant att rikspolisstyrelsen pekar ut Araby som ett område där lokala kriminella nätverk anses ha en negativ påverkan på lokalsamhället! Vad var det kommunalråden sa? Som det blev sånt Herrans liv om?

Men nu ser vi framåt och jobbar ihop!

Lena J fick inga uppdrag efter valet. Men man var väldigt angelägna om att ha henne på listan för att dra lite röster på marginalen. Klart hon är besviken! Inga uppdrag trots att Lena var den fjärde mest kryssade på listan.

Växjö 20141128

Bo Frank

torsdag 27 november 2014

15 skarpa kommentarer! Som kommer att bli delade ganska mycket! Och liten skandal!

1. Har mejlat AKB och Lena Mellin idag att sd kommer att lägga ner sina röster i budgetomröstningen. Det har varit deras generalorder ut i landets kommuner och regioner! De bara vill skramla med tomma tunnor! Konstigt att inte media fattat detta. Men varken de eller partiledningarna lyssnar in  synpunkter från landet!
2. Var idag på Johanne och Claes Ohlsson. Service i toppklass.
3. Gick runt båda sjöarna med Anna T och Oliver på lunchen. Konstaterade att oppositionen, s och v i Växjö skakas av interna stider. V har nu blivit ett desillusionerat pensionärsparti! Finns inte om 10 år i Växjö!
4. Tycker kanske inte att alliansen skulle slängt ut mp i pensionssamtalen. De kunde ju fått chansen att först bekänna sig till arbetslinjen.
5. Sir Paul lyckas inte helt klara ut var han fick Elinor Rigby ifrån. På hemsidan idag. Förmodligen är det så komplext som han ger uttryck för!
6. Ser mycket rörliga ungdomar för femtioelfte gången parkera på trottoaren utan för försäkringskassan i Växjö,  med handikapptillstånd bakom rutan på nästan nya bilar! Det kostar på i statskassan! Min mor som knappt kan gå tycker inte att hon skall behöva sådant tillstånd! Hur röstar dem som ser detta?
7. Såg den fina julgranen komma på plats på torget idag. Välväxt och fin!
8. Såg förskoleklasser idag med sina lärare. Underbara barn. Men några utan mössa och vantar? Somliga får gå utan strumpor och skor! Cornelius?
9. Överaskar lilla frun när hon kommer hem från ett möte ikväll. Adventspynt, våra fina Fling och en del annat. Och gravlaxtoast! Med Two Tracks! Alltså inte enspårig!
10. Var skall jag köpa Kronblom i år? Den enda serietidningen jag köper varje år. Till jul. Kronblom har en konsekvent livshållning och skulle förmodligen rösta på mp. Friår. Eller på högern om grosshandlaren bad honom för att få följa med och fiska!
11. Har köpt trilogin från årets Augustpristagare. Omgiven av Sandberg som bestämmer mitt liv. Hustrun, Monica på jobbet och nu denna pristagare!
12. Är lika sur som de flesta över att Mexicos regering inte de facto kontrollerar landet! Knarkkarteller kontrollerar det mesta. En gåta att inga media i hela världen frågar vad världens näst rikaste man, Carlos Slim anser om detta??? Han är mexikan och äger allt i från jättefräscha lokala bagerier till nästan all IT!
13. Har strategisamråd i morgon! Helt unikt att en kommun skänker pengar till välgörenhet i stället för till talargager!
14. Längtar till helgen. Vi moderater har en massa öppna möten på olika ställen i kommunen! På lördagen. Skall så prata om Beatels i Lammhults folkets hus på lördag kväll. Underbart att gå i vår vackra domkyrka första advent!!
15. Kul att träffa min sossekollega i Kiruna, i Växjö. Nice, lågmäld dam!  Något tuffare uppdrag än vad jag har. Skall flytta en hel stad! Varnånstans på jorden sker det? 12 partier i fullmäktige. I majoriteten finns s, m och Fi!

Kunde presterarat 150 punkter, men allt måste vara klart till min lilla solstråle kommer hem från sammanträdet med tekniska nämnden i Växjö!


PS Ser en läkare från Syrien på TV/ Smålandsnytt som besökte vår valstuga! Efter sex år inget läkarjobb! Men det allra värsta var att Smålandsnytt inte klarade ut varför! Dålig research! Bara duktig nationalekonom som talade om att det är svårt!! Vi som tittar fattar ju inte den faktiska eller formella orsaken! DS


Bo Frank
Växjö 20141127






onsdag 26 november 2014

Åsa och Bo - ett skrytsamt par? Läser mängder för att inte förtvina själsligt på politiska möten!

Var idag tillsammans med Åsa Karlsson Björkmarker och hälsade välkommen till den nationella träbyggnadskonferensen, Växjösamtalet.

Vi är riktigt jäkla bra när vi på vårt "ödmjuka" sätt säljer Växjö, pratar miljö och trä. Och inte minst visar vi hur utvecklande det är för en kommun med ett gott klimat mellan partierna utan att vi gör avkall på strid när det behövs. Hela Växjös image bygger på samförstånd i de flesta och mest avgörande frågorna. Och jag är medveten om min roll för att sätta kulturen/ribban. Både Åsa och jag har landat efter valet. Anna Fransson är välkommen att studera hur ett inkludrande samtalsklimat kan fungera. Har ofta kul ihop med Åsa.

En reflektion från gårdagen. Det måste erkännas att både Eva, Rolf och Bengt hade en otroligt strukturerad,  intellektuell spänst i sina inlägg om samvetsfriheten. Det hade inte vi som var emot på samma sätt. Noterade också att Rolf Sällryd igår läxade upp en nyvald kvinlig ledamot för att prata för länge. Damen i fråga hade dock färre minuter i talarstolen än Rolf.
Fick faktiskt beröm från sossar efter mötet. För att jag gett Anna Fransson det goda rådet att vara lite vänligare i sitt ledasrskap! Olof Björkmarker fortsatte med bra inlägg. Tror att han kommer att fixa sitt uppdrag på ett bra sätt!

Det jag allra mest tog in från Regionstyrelsens tvådagarsmöte var följande, från Bibi Andersson memoarer, Ett ögonblick.(som var en av de böcker jag läste under tråkiga stunder)  " Jag tror att onska är den kyla som uppstår ur frånvaron av fantasi. Fantasi måste till för att vi skall få inlevelseförmåga, fantasi måste sannerligen till om vi skall kuna tro på Gud.  " Tror du på Gud?" Nej, brukar jag svara, eftersom min fantasi inte kan sträcka sig så långt som till att en intelligens skulle styra över allt detta. Tror jag på Gud som motsatsen till det onda? Ja. Som kan ikläda sig mänsklig skepnad? Ja. Att till exempel några människor, någon gång, på någon plats kan avstå ifrån att delta i det kollektivt onda. Göra godheten synlig. Den passiva ondskan är osynligare.... än Gud. Och mycket mer närvarande".

Ciatet skall ses i ljuset av BA:s engagemang efter kriget i f d Jugolslavien på 90-talet!

Tillbaka till idag. Efter Åsas och mina inlägg fortsatte såväl Anders Wijkman som Södras ordförande att ösa beröm över gröna Växjö och politikens sätt att samarbeta! Sånt blir ju aldrg nyhet på hemmaplan. Men det blir det när Åsa och jag åker runt i världen!

Går mellan olika möten idag. Oliver ersätter mig och pratar med Ylva Johansson. Per Schöldberg drar ett tungt lass på en annan del av konferensen. Per är en problemösare och fixare!

Vårt jobb är lite av daglig psykakutmottagning!

En vacker julgran står bara där utanför mitt fönster. Nyss var det 14 september och val. Snart 2015. Tempot blir allt högre.

Växjö 20141126

Bo Frank

tisdag 25 november 2014

Migrationsverket och Regionfullmäktige dag 2 Bo Frank fick rätt!

Trevlig middag igår kväll på Statt med respektive. Höjdpunkten var Musica Vitae.

SmP idag. Plockat upp den gamla nyheten om Posten från min blogg i helgen! Dock lite fel om ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om 60 barn per år. Inte 30. Detta utöver alla dem som kommer via anhöriginvandring och flyktingmottagande. Migrationsverket har fel om huruvida ersättningarna räcker.

Inte samma trevliga stämning i Regionfullmäktige som i fullmäktige i Växjö. Regionstyrelsens tillträdande ordförande är inte trevlig i tonen, vill begränsa inläggen och kan inte entydigt svara på frågan om hon arbetar för at behålla Bromma fltgplats. "Det viktigaste är att företagen kan ta sig till Stockholm".

Jag pratade miljö och kultur idag. Vill se fler satsningar! Vill att Kronobergs län skall bli ett frilän för förföljd författare eller konstnär. Har genomfört detta i Växjö! Vill att vår region skall gå med i Mayors Convention för högre miljöambitioner än de nationella regeringarna. Det är en av de saker jag är mest stolt för i hela mitt politiska liv, att Växjö och 14 andra kommuner bildade denna borgmästarklubb för sex år sedan. Idag är vi över 6000 kommuner som är med och som representerar mer än 150 miljoner medborgare i Europa.

Tillbaka till Regionfullmäktige. En minimajoritet som är trött och sur, redan innan den eventuellt har tillträtt. Inte många som hjälper Anna Fransson i debatten. Oppositionen väl samlad. Förutom kd:s djupt olyckliga motion!

En sak förvånar mig. Flera politiker är nere i en hög detaljnuivå och vill nästintill tala om för vården hur de skall behandla patienter! Och vad som skall ordineras!

Det hävdas att psykiatrin skall vara kvar på SSS därför att patienter och personal skall kunna ut och gå tillsammans. Har viss kunkap om detta. Jobbade i vården där ute för 40 år sedan och såg människor bokstavligt och bildligt inlåsta och fatsbundna i ganska stort antal. Nu är det som väl är andra tider. Jag går flera gånger varje vecka runt Trummen och har svårt att ta till mig att det är omfattande promenader av personal och patienter i vården. Däremot vet jag, hade psykvården legat på lasarettet som en integrerad del av den somatiska vården och någon kommit på tanken att bryta ut och flytta denna vård till SSS-området, då hade det blivit liv!

PS Komlettering 17.30! Precis som jag bloggade igår så la sd ner sina röster om budgeten DS

Bo Frank
Växjö 20141125

måndag 24 november 2014

Regionfullmäktige och om sd och Migrationsöverdomstolen! Vet hur sd kommer att rösta! Och delar ut betyg!

Det nya Regionfullmäktige har trängt ihop sig i Karl-Birger Blomdahlsalen i Växjö konserthus. Två dagars möte. Sd ville ha kd som ordförande, men samvetsfriheten ledde till att kd avsa sig. Strul med att det fattades lappar till valen till SKL.
Rapporterar fortlöpande!

Hör på radio idag på morgon att vissa jurister inre tror att sd-ledamöter klarar att vara opartiska i Migrationsöverdomstolen. Några bevis, som jurister älskar, presenterades inte. Som alla vet gillar jag inte sd! Men jag ogillar när media dissar sd ogrundat och när det i stället leder till ökade sympatier för sd. Varför ställer man inte frågan om nämndemän för mp är partiska eftersom att mp vill att nästan alla skall få stanna?

Nu håller Suzanne Frank bra anförande och frågar med rätta var alla s vallöften om pengar till vården tog vägen?

SD:s företrädare för sd använde flera gånger begreppet folkgemenskap. Medvetet eller omedvetet. Goggla på ordet och bilda dig själv en uppfattning om lämpligheten av att använda detta ord!

Bra inlägg idag av Ove Löfkvist, Yngve Filipssoon och Henrietta Serrate för att nämna några! Olof Björmarker rätt OK. Tror att han kan bli rätt bra om han bara sätter ner foten! Däremot framstår inte Anna Fransson som  en ledare. Sorry! Svag i debatten! Inte en idé eller vison om vad hon vill åstadkomma som ledare för regionen!

Kan nu avslöja hur sd kommer att rösta! De lägger ner sina röster! Så gjorde de i Växjös fullmäktige i förra veckan när det gällde budgeten för Växjö kommun! Och så kommer det att göra i riksdagen 3
december! Viss logik i detta men oklart vilken mer än att framstå som en oberoende kraft som söker en vågmästarroll!

Nu snart iväg med min solstråle till fru till Regionmiddagen i Statts gamla festsal Med knarrande golv! Har avätit underbara och hemska middagar där några gånger om året sedan 1973 då vi hade vår studentmiddag där. Grå kostym från Nordlunds. Van Gils! Knallgul skjorta med  runda snibbar, Svart slips med gula små leijon. Van Gils rakvatten. Hår som Jimi Hendrix och huvudet fullt av Beatles, Strindberg och konservatismens idéhistoria. Just den kombinationen har format mig. Och drömmen om den stora kärleken!


Bo Frank
Växjö 20141124

söndag 23 november 2014

God morgon världen, domedag, har påverkat debatten och Växjö tappar jobb!

Trevlig kväll med mor. Själv somnade jag till Downton Abbey som var lite rörig i intrigerna. Men fortsatte läsa Bibi Andersson. Intagande berättelse som rör alla känslospröt, språkkänsla och ett sätt att berätta som jag inte upplevt tidigare.
Tidigt runt båda sjöarna. Ingen dimmornas bro idag, varmare, men blåsigare. Mötte endast 56 personer på denna runda. Mitt favoritprogram Godmorgon världen. Som konstaterar att nu är det tillåtet att prata om omfattningen av vår flyktingpolitik. Alla gör det, utom partierna centralt. Statsvetare tror inte att de kommer att göra det heller! Men då tro de fel. Alla statsvetare missar alltid att inget händer i Sverige, allt händer i en kommun. Nu tar ganska många sossar över i kommunerna. De kommer att få ansvaret för glädjeämnen och bekymmer med flyktingmottagande och rapportera uppåt. Sossar är också toppstyrda men bättre på att lyssna av vad som händer i verkligheten. Skolan, socialtjänsten, sjukvården , arbetsförmedling, polisen, försäkringskassan och andra system har ett tryck som ökar. Detta ser inte partiledningarna. Det är bara SKL som ser detta. Och statsvetarna är lika isolerade från vad som händer i kommunerna och därför gissar de fel som inte tror att partierna centralt måste ta in detta. Per Gudmunsson svär också i kyrkan som skriver i SvD om invandring och brott! Och låt mig för femtioelfte gången säga att jag tycker att Sverige när det gäller klimatpolitik, jämställdhet och flyktingmottagande och respekt för olika minoriteter skall vara ett föredöme i världen. Men den omfattning på vår flyktingpolitik/bidrag som vi har idag är inte socialt hållbar. Inte om antalet flyktingar fortsätter att bara öka mest till Sverige i förhållande till alla länder. När jag läser dagens SvD om moderata röster i landet är jag glad. För att slippa framföra vad alla tycker! Har bidragit till att får bort tunghäftan från fotfolket!

Med mamma i Sveriges vackraste domkyrka. Domedag med en soft predikan om den Store fiskaren. Stämningsfullt.  Avslappnande. Enkel lunch med mor. Till jobbet ett par timmar. Mitt rum hade 22 grader, fattar inget. Det brukar vara 18 grader max! Hem. Läste tidningar och tidskrifter. Snart till stationen och möta min lilla mexikanska solståle. Lider när hustrun är borta. Skall t o m våttorka vissa golv. Grönsåpa är den bästa parfymen och har ett bara ml pris!

Är glad för att det är första advent nästa helg. Skall till Lammhult och prata Beatles. Kyrkoåret börjar.

Ledsen för att posten drar ner i Växjö. Posten och försvaret har väl varit bäst på att stänga ner. Snart är det gamla stationshuset tomt igen. Kommunen måste reagera på detta! Och jag delgav vår näringslivschef detta i fredags. Vi har kanske Sveriges bästa näringslivskontor!

Växjö 20141123

Bo Frank

lördag 22 november 2014

Nyheten som spårade ur!?

Erkänner utan omsvep att det var på mitt initiativ som Kalmar, Karskrona och Växjö bjöd in brett till ett möte i Kalmar igår om sträckningen av en eventuell höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Malmö. Sensationellt nog kom det besked att Sydsvenska handelskammaren backar upp en dragning förbi Växjö!! Det hade jag själv inte vågat hoppas på. Vidare stod det klart att Malmö, Kristianstad och Hässleholm backar upp detta. Enormt!
Detta blev stor nyhet i Kalmar och Blekinge. I alla sorts media! Smålandsnytt och radio Kronoberg hade detta som huvudnyhet! Men inte en rad om detta i SmP!! Blir inte klok på hur nyhetsvärderingen fungerar. Mer än att det är svårt att ge credit till politiker från Växjö för nåt! Tycker att min rubrik var fyndig i sammanhanget!

Så möte om teatern. Lugnande besked. Blekinge är kvar!

Min personliga höjdpunkt igår var besöket på Kalmar antikvariat. Älskar antikvariat och gillar de speciella människor som drivs av denna olönsamma passion. Blev igenkänd och träffade för för första gången ägaren som visade sig vara bror till Carin Högsted. Hittade två fynd. En liten bok av Yoko Ono om John Lennon. Och Bibi Anderssons memoarer. Läser allt som andas närhet till Ingemar Bergman. Började läsa denna rara bok framåt nattkröken och blev betagen av inledningen!

Hem från Kalmar. Hustrun förlupen till barnbarn i Lund. Gick på finkonsum och köpte ett jättelik, färsk majskyckling för några tior. Mat kan vara billigt! Gjorde den i ugnen. Bara rejält inpenslad i en kryddolivolja som jag fick från en chilensk delegation i höstas! Gjorde couscous till denna rätt. Fräste spenat och purjulök. Mamma kom för egen maskin på middag. Till detta delade vi en flaska Beaujolais Nouveau. Detta vin kommer ju alltid tredje torsdagen i november. Brukar vara bärigt och inte speciellt bra. Men årets upplaga en höjdare. Fransmännen dricker detta till lökpaj!

När mamma gått hem lyssnade jag om en nymixad CD med låtar från det gamla albumet Yellow Submarine med några nya extraspår!

Uppe med tuppen och promenad i den vackra dimman. Båda sjöarna. Snorhalt på Trummenbron. Köpte färsk kolja på torget. Skall ha mor på middag ikäll också. Ovanligt med en ledig helg. Lägger bara koljan i ansjovisspad och grädde. Klart på några minuter. Far skulle fyllt 89 idag. Skall under dagen småfixa hos min mor. Ta itu me sådant som skulle gjorts för länge sedan. Och i morgon komner min lilla solstråle tillbaka från Lund.

Växjö 20141122

fredag 21 november 2014

Anna Kindberg Batra och krogarnas öppethållande!

Stort uppslag igen i DN om AKB. Tror att AKB blir en bra statsminister, men kravet från i alla fall 85% av alla moderata kommunföreträdare blir att den nya partiledningen vill minska
flyktingmottagandet. Nästan ingen i partiernas ledning lever nära den problembild som finns ute i kommunerna. I Sverige händer inget, allt som händer det händer i en kommun! Det är också helt nödvändigt att några av dem som idag bara kommunicerar ut dagens sanning får i uppdrag att ta in information från verkligheten.

Största nyheten i Barometern och i Smålandsnytt är att bråket på stan i Kalmar har minskat sedan krogarnas öppethållande ökat. Enligt polisen! Har som alltid svårare att ta till mig information som inte stämmer med min egen bild tingens ordning. Skall motvilligt ta med mig tidningen till Oliver! Fast han har väl nån jäkla app som ger honom all information han  behöver! Jag har ingen! Och det går alldeles utmärkt. Då får man tid att läsa riktiga böcker!

Kalmar 20141121
Bo Frank

torsdag 20 november 2014

Växjö om 10 år!

Ett som vanligt välbesökt och välorganiserat frukostmöte med Expansiva Växjö. Denna gång i församlingshemmet. Dagens tema, stolthet och ambassadörskap. Denna seans avslutades med att jag gav min målbild om var Växjö är om 10 år!

Diverse små möten idag och inre tjänst. Gillar annars management by walking around! Urvärmlänningen och produktionschefen Lennart Nilsson på Gunnebo tar två varv i verkstan varje dag!

Skall i em åka till Kalmar för att vara med på Sydsam-möte ikväll. I morgon möte i Kalmar om höghastighetsjärnväg och om Regionteaterns framtid! Jag kan inte ha roligare jobb!

Mycket stolt över mina medarbetare på näringslivkontoret. Tre företag vittnade idag om att de kommit till Växjö för att de här fått det bästa bemötandet!


PS Sitter nu på Sydsam och konstaterar att det är en spillra av vad det var.....och läser i media att Ljungbygänget kallat till ett möte motsvarande det vi har i Kalmar i morgon. Svårbedömt om det någonsin blir en s k höghastighetsbana i Sverige med den teknik som finns idag. Verkar vara svårt at räkna hem rent samhällsekonomiskt.....

Bo Frank
Växjö 20141120

onsdag 19 november 2014

Flyktingförläggning i Växjö

Det kom ett brev idag i postfacket. Att Buta Palats har lämnat anbud på asylanläggning i Växjö. Jag avråder bestämt Migtrationsverket från att öpna en asylförläggning i Växjö. Detta eftersom Växjö redan idag ligger i topp när det gäller flyktingmottagande!

Och jag är inte heller tillfreds med att riskkapitalister och andra tjänar grova pengar på ensamkommande flyktingbarn och flyktingförläggningar. Lutar allt mer mot att det offentliga skall äga och driva! Och medborgarna jublar heller inte över tingens ordning!




Bo Frank
Växjö 20141119

tisdag 18 november 2014

Budget 2015 i fullmäktige! Och om biståndet! Och sd!

Kan kanske bli det kortaste budgetmöte på många decennier. Började 09.00 och nu är klockan ca 17.00 och vi har klarat av partiledarnas inledning och häften av budgetens målområden. Vi har delat in budgeten i målområden eftersom verkligheten inte är indelad i förvaltningar, nämnder och styrelser. Vi i den blågröna femklövern är överens. Sossarna är dämpade idag med tanke på den interna debatt som de nu har. Det enda sensationella är att sd inte kom med ett enda förslag, idé eller tanke. Ännu mindre ett budgetförslag. Osynliga i hela valrörelsen, deltog inte i enda debatt där de var inbjudna - som jag bevistade och jag var med på de flesta!  Växjö ligger i topp när det gäller flyktingmottagande och antalet tiggare ökar. Inte ens detta föranledde en enda kommentar!

Är så stolt över mina nämndsordförande och vår fullmäktigegrupp!

Totalt deprimerande att höra v:s grupp av pensionärer i fullmäktige som pratar i varenda ärende som om jorden går under i morgon. Inte konstigt att v backade i valet i Växjö. Noll förnyelse och samma gnäll! V anser inte att Sverige har världens bästa äldreomsorg men vet inte var den finns? Vit-Ryssland? V har haft samma folk i fullmäktige de senaste 30 åren!



Min nacke fortfarade kass om än något bättre! Dagens mest skärpta inlägg signerades Oliver Rosengren! Hitintills.

I Växjö sänker vi blågröna statten igen! S och v vill öka skatten!

Regeringen minskar biståndet till följd av det höga flyktingmottagandet! Helt rätt, vad hade hänt om alliansen gjort detta!?
Vore rätt intressant att veta hur mycket bistånd till andra länder som kommer från kommunalt socialbidrag!? Tror att det är fem år sedan jag såg en sådan skattning. Det var mycket pengar! Och är ju de facto också en del av biståndet!

Anna Tenje snäll som kom med en Voltarenkräm av starkaste sort. Får pröva den hemma ikväll med diverse andra medikamenter. Jag vet inte varför jag kom att tänka på en av mina favoritvideos!

Den med Paul McCartney och Michel Jacksson när de gör låten Say, say, say! Kolla in den. Helt otrolig. Den medicinen skulle ja behöva en slurk av. Som förekommer i den filmen. Sök den på nätet och njut!

Idag har jag dagen till ära både en Yellow Submarine slips som i samma dekor som hålen i filmen och en gul u-båt som pin!

En ung trevlig s-tjej, Emelie Öberg, ville pådyvla mig en mening från en Beatles text i fullmäkige. Mycket begåvat! Living with eyes closed, misunderstanding all you see! Från en av mina favoriter, Strawberry fields! Förstod var hon var ute efter!
Jag gjorde oavgjort genom att fullfölja meningen!

It´s getting hard to be someone, but it all works out, It doesn´t matter much to me! Let me take you down.....


Eyes closed! Jag drömmer mig bort när debatten är som tråkigast/mest förutsägbar! Picture yourself in a boat on a river.........Lucy!


PS I morgon skall sir Paul i London presentera en ny singel, Hope for the future! För och till nåt jäkla TV-spel som heter Desteny! Har aldrig varit i  närheten av nåt TV-spel någonsin. Det finns ju böcker!

DS

Växjö 20141118

Bo Frank

måndag 17 november 2014

Ingen bra början på veckan....Korparna kan lyfta?

Stel som en eldgaffel. Första mötet 07.30 så har der rullat på hela dagen inklusive kort besök på Idrottskliniken. Spännande ärenden att hantera. Min nacke gör mig ganska deprimerad. Borde förbereda budgetfullmäktige i morgon. Men jag litar fullt på mina blågröna vänner och utgångspunkten känns lite avslagen. Vill snarare ha distans till valdebatten än att upprepa den. Trots att den gamla alliansen sammantaget gjorde ett bra val lokalt. Helt nöjd med min insats.
Känner mera för att läsa om Korparna, nu när man äntligen fått ett hastigt möte med författaren. Känner markerna genom fattiga torpare på mors sida. Har nu fattat vad som gör att jag gillar Tomas Bannerhed. Han påminner mig om ord från förr. Och om en av mina favoriter, Jan Fridegård. Som hade sensuell underton som Martinsson, Eyvind Johnsson, Ivar Lo m fl saknade.
Har glömt bort huruvida min favorit rödhaken fanna bland alla dessa fåglar?

Gjorde en dåligt ifrån mig i em när några studenter intervjuade mig. Oproffsigt och lite okoncentrerad!

Putin framstår mer och med som Bagdad-Bob. Ljuger om allt! Fast rätt farligt när en professionell mytoman sitter på kärnvapen!!!

Dagens stora glädjeämne var ett samtal från Bryssel som ville ha mig som lobbyist på deltid för stärka sambandet mellan lokalt självstyre och klimatfrågor. Kanske är för gammal 2018 och inte säker att erbjudandet står kvar. Det enda som var lite tråkigt var att institutionen ifråga trodde att jag/vi förlorat valet. Och att jag därför var  tillgänglig!

Bo Frank
Växjö 20141117

söndag 16 november 2014

Kass och deppig!

Åkte från Blekinge tidigt i går morse. Hem och promenad runt båda sjöarna, så sjukbesök. Till domkyrkan och akademins årshögtid. Vår biskop är en unik kombination av allvar, värme och lättsamhet.
Efterföljande middag på Östrabo med Tegnérs ande svävande lite över allt. Biskopen drog för mig nya Tegnércitat. Trevlig middag tillsammans med stipendiaterna och ledamöterna. Cecilia Malmström, Tomas Bannerhed, Per Åhlin och Magnus Hagevi. Jäkligt bra allting. Så när som på att min nacke blev akut kass. Men vinet värmde. Vaknade mitt i natten av panik. Kunde knappt komma ur sängen. Vred mig i smärta. Trodde jag skulle dö akut. Min dåliga nacke! Åkte till akuten innan åtta. Klar efter fyra timmar av evig väntan. Röntgad. Läkaren trodde kanske det var mera muskelärt och en hederlig nackspärr. Tabletter.
Min lilla solstråle är fantastisk som står ut med en bottenlöst sur person som jag när jag får en åkomma. Går omkring stel som ett lik och tycker det mesta är bara dåligt. Knappt ro att läsa dagens tidningar. Struntar i tabletterna tills i morgon bitti. Gäster på middag ikväll och ställer inte in. Ogillar ordet hata, men hatar att inte fullfölja åtagtanden! Skänker varma tankar till den alldelses för tidigt bortgångne Jan Arvid Hellström som skapade Smålandsakademin.

Har gjort i ordning att skåp ikväll och hittat 15 olika svarta Beatles t-shirts. Appropå musik. Hade glädjen att sitta vid samma bord som Magnus Gustavsson i går på middagen. De man som kanske kan mest om musik i vårt län!

Hur fn gör jag om likstelheten inte gått om till fullmäktiges mastodontsammanträde på tisdag. En rimlig gissning är att jag går dit oavsett. Men kanske inte gör min bästa prestation! Kanske bara mår som jag förtjänar.
Är dock inte säker på att jag fått de mest optimala läkemedlen i min situation. Nu har jag denna röntgen och skall så på en magnetröntgen i januari. Hade jag spelat i Lakers eller haft en privat försäkring hade jag redan åtgärdats. Men som politiker skall man ju hylla en jämlik väntan på vård!

Tur att jag har min mexikanska solstråle. Denna hemska november! Fast mannen som tigger utanför Konsum har det inte bättre än vad jag har det!

Växjö 20141116

Bo Krank

fredag 14 november 2014

Plus och minus. Rätt skarpt!


Jodå, hängiven samling på Palladium i går kväll såg A Hard Days Night. Synd att inte filmen var textad. Beatles obegripliga Liverpoolska är svår! Om man inte sett filmen minst 50 ggr som vad jag gjort! Kom i taxi fyra minuter innan jag skulle prata!

Företagsbesök idag. Inom PR- och restaurangbranchen. Växjö kommer att vara en intressant stad i Sverige också i detta avseende.

Skönt att slippa en blek moderat försvarsminsiter vid regeringens presskonferens om de ryska ubåtarna. Löfvén gjorde bra ifrån sig. Dock svårt att ta ÖB på allvar!

Samtal mellan partierna i flyktingfrågan. När skall man diskutera nivårer? Tror att det tar ett år till innan vi är inne i maskerade samtal som handlar om just det. Det är inte socialt hållbart att inte börja detta samtal utifrån att utgångspunkten skall vara att Sverige fortsätter vara det mest generösa landet. Men vi är för extremt generösa idag! När jag träffar kommunalpolitiker från alla partier så har 75% samma uppfattning! Bra att sossarna får hantera detta. Tror att de är mer lyhörda än vad alliansen varit!

Beröringsskräck för sd? När sd meddelat att man vill rösta för alliansens skolpolitik vill m börja prata med s i stället. Delar DI:s uppfattning att vi inte skall drivas av beröringsskräck för sd, då kör vi i diket. Har heller inte begript varför vi skall ha 10-årig grundskola, det kan vi uppnå genom att föränga världens korttaste skolår. Dessutom kommer ju ungdomar ut allt senare i egen försörjning!

Lakers vann igår. Genom att inte sitta i utvisningsbåset!

Skarp annonyn skivelse till mig och Åsa KB om Öster i dagens postfack. Diarieförd.

Växjö håller på att rekrytera ny kommunchef. Enstaka stollar har redan börjat ringa. Det går till så att kommunalråden kommer att lägga förslag till kommunstyrelsen.

Veab hanterar anklagelser från Smålandsnytt bra!

Saknar Anders Borg. Svårt för en feminist att säga att Magdalena inte funkar! Damen är mera propagandisktisk än kunnig. Men kunnig i sig men väver in sig i sin egen propaganda!

Många domar upprör mig. Alliansen har inte klarat rättstryggheten. Det blir inte bättre med sossarna. När alliansen tillträdde funderade man på att bygga nya fängelser. Nu har de klen beläggning! Misstror inte polisen, men det sammantagna rättsväsendet!

Sossarna fortsätter alliansens medfinansiering av infrastrukuren genonm att kräva kommunala pengar!

Öster. Träffade vår gamle Muf-ombudsman, numera KSO i Täby! Ni skulle se Freijs plan! En sunkhåla i ett villaområde med en träläktare för 150 pers! Skall Täby höja skatten? De kan få ha Myran som hemmaplan!

Körde ner till Blekinge ikväll! Brasan brinner och skall snart laga korv från de Lux, butiken i f d Uffes källare!

I morgon diverse åtaganden, skall bl a Smålandsakademins högtidssammankomst!

Blekinge 20141114

Bo Frank

torsdag 13 november 2014

Hård dags natt! Wagner eller Beatles?

Världens mest kända och omdiskuterade öppningsackord i musikhistorien torde vara det s k Tristanackordet från Wagnérs opera Tristan och Isolde från 1859 och John Lennons (Beatles) öppningsackord i A Hard Days Night.!

Beatles öppningsackord var en spontan idé som uppstod under skivinspelningen och det var inte förrän 2011 som det reddes ut exakt hur det gick till. Ackordet öppnade en helt ny värld och banade väg för nya musikstilar. Hade the Byrds funnits utan detta ackord?

Grunden till ackordet består av 6 toner, ehgdae på Georde Harrrisons tolvsträngade Rickenbacker och på John Lennons Gibson. Paul la på ett d på sin Hofner ( samma instrument som han idag använder 50 år senare) och George Martin la på ett dgdc på sin Steinwayflygel. Ringo ett svagt slag på virveltrumma och cymbal.

1964 var ju Beatles stora genombrott i och med framträdandet i Ed Sullivan show redan i februari. Den svartvita filmen påbörjades. Gerorge Harrison träffade sin flickvän som var statist i filmen. Patti Boyd gifte sig senare med Eric Clapton, som alla vet!!
Under filmsinspelningen utbrast Ringo, It´s been a hard days night. John Lennon som alltid tävlade med Paul kom dagen efter med låten med samma namn som spelades in samma dag. John hann också före Paul genom att göra låten Help till färgfilmen som kom året efter!

John Lennon fastnar i samma ton, ett knep som upprepades i många andra låtar. I am the Walerus, Acrosse the Universe m fl.

Fatsnar för Wikipedias något avskalade analys. " Sången har komponerats i mixolydisk skala, en antik tonskala som övergavs i början på 1600-talet, men bevarats i brittisk och irländs folkmusik. Sångens vers har långa glidande toner (glissende) ".

Jag blundar. Ser John bredbent framför mikrofonen, jag hör stämsången och tänker. Det kan inte bli bättre. Men det blev det. Varje Beatleslåt är som ett utmejslat mästerverk av världens främsta...

LP:n. Unik som alla Beatles skivor. Alla låtar Lennon/McCartney på pappret. Men det var antingen eller. Ringo sjöng ingen låt. George sjöng Lennons I´m so happy just to dance with you. En av mina favoriter är Can´t buy me love!

Skulle kunna skriva en avhandling av denna platta. Men har ännu inte tiden.

Stockholm 20141113

Bo Frank

onsdag 12 november 2014

Träff med statsministern!

AKB gästade m-gruppen i SKL och framstod som en mycket trolig statsminister efter valet 2018. Rätt tuffa frågor kring sådant som deltagarna ansåg vara angläget. Väckte viss munterhet när jag avslutade mina frågor med att säga att jag inte tänkte blogga om svaren på frågorna!
Under Anders Knapes ledning har vi bra diskussioner och högt i tak! AK borde tillsammans med AKB vara given i ett partipresidium! Och AKB borde ta med sig AK:s ambitioner om att vi i "verkligheten" får ett forum. Inget händer i Sverige! Allt som händer, det händer i en kommun! Och jag märker att många av Sveriges parlamentariker har rätt dåliga kunskaper om kommunernas glädjeämnen och bekymmer!

Många moderater i Shlm är rätt okunniga om läget i landet ockå av det skälet att få m-styrda kommuner har flyktingmottagande av någon omfattning.

Är öppen med allt utom vad som sägs, av vem, på våra interna möten!

Hör nu om bristen på jämställdhet i (s)venska fotbollsförbundet! I TV! Den ena fadäsen efter den andra!

Och från det ena till det andra tycker jag att man skall öka skatten på godis och sänka den på grönsaker! Antalet ton sålt godis bara exploderar år för år! Och läsk och annan skit!


PS Hör Birgitta Olsson förespråka att Sverige skall underlätta för människor att söka asyl i Sverige från andra länder. Man tar sig för pannan! DS


Bo Frank
Stockholm 20141112





Tiggare och flyktingar!

Sitter på hotell Anno och skall snart iväg på gruppmöte med m-gruppen i SKL som ikväll påpassligt nog gästas av AKB. Världen är liten, eller inte. Flygtaxin i Växjö hämtade upp Suzanne ( Frank ) på Väster. Vi har ju båda engagemang också i SKL.

Fler tiggare än någonsin i kungliga huvudstaden. Och detta ovanpå allt mer uppskruvade prognoser över flyktingmottagande. Igår i P1 nästan abdikerade AMS generaldirektör från uppdraget. Fler och fler ledarsidor och krönikörer börjar notera hur verkligheten ser ut. Många kommuner knäar redan över sina åtatanden och detta är bara i början på flyktingströmmen. Det är vi i kommunerna som ser möjligheter och problem. Och visst måste de som inte är aktiva betala till de som tar ansvar. Men till slut handlar det inte ens om pengar! Uppgiften kan bli övermäktig och de sociala spänningarna kommer att öka. Jag kan lova. Inom två år kommer den regering som då styr Sverige att inse att det inte går att kombinera dagens sociala skyddsnät, bidrag och lagstiftning till nivån på vårt mottagande. AMS kan inte rekrytera arbetsförmedlare nog och socialtjänsten är hårt ansträngd.

Jag kommer att tillhöra de ansvariga politiker som kommer att göra allt för att det skall fungera. Men det är helt nödvändigt att vi diskuterar vad som är rimliga nivårer på olika sorts åtaganden.

Igår kväll hade vårt lilla m-län möte och nominerade AKB till partiledare. Som jag skrivit om tidigare. Och fler län stödjer den person som vill ta på sig uppdraget som blivande statsminister - eller en person i offentlig husarrest och övervakning! Bara det är ju värt en nominering!

Idag företagsbesök hemma på fm. Först Acroma och så Wexiödisk. Företag som finns ute i världen. Man blir ödmjuk inför dessa snillen i näringslivet. Lunch med Bo Lostad och genomgång av mitt föredrag inför nypremiären av A Hard Days Night på Palladium i Växjö. Nästan på dagen sedan jag såg filmen för 50 år sedan. Skulle kunna hålla föredrag i flera timmar om filmen och skivan, men det får jag inte. Ber till högre makter att planet hem skall vara i tid i morgon! Har noll sekunder att vifta på!

Nu sätta tänderna i en nygammal Agatha Christie som jag köpte på second hand mitt emot hotellet. En halvtimme! Sen iväg!

Stockholm 20141112
Bo Frank

tisdag 11 november 2014

Det går undan i politiken.....

Igår beslutade vi i den blågröna femklövern om budgeten.
Idag på morgonen information till förvaltningschefer. Så till facken. Kl 10.00 togs budgeten i arbestutskottet. 11.00 i kommunstyrelsen. Det gick på 7 minuter. Så presskonferens. Vi har budgeten i fullmäktige i nästa vecka!

Förändringar i förhållande till det alliansens "gamla" förslag från i våras?

Visst har vi vässat miljöavsnittet. Mer pengar till skolan. Något mindre till omsorgen. Lite ytterligare till kultur och fritid. Externt uppdag att genomlysa hela tekniska. Oförändrade taxor 2015 och 2016. Skattesäkning med 47 öre för 2015 som i huvudsak hänförs till skatteväxling för trafiken! Mer på kommunens hemsida!

Nu iväg till företagsbesök!


Bo Frank
Växjöl 20141111

måndag 10 november 2014

Dagbok, måndag 10 november 2014 - och om flyktingmottagande!

På jobbet innan 7. Satt trekvart för mig själv och fixade mängder i en utkyld kommunalrådskorridor i Europas Grönaste Stad - och kallaste korridoren. Har ibland haft med mig eget direktverkande el-element!
Den blågröna femklövern träffades som vanligt vid 8. Filade på de sista budgettexterna och gick igenom kommande ärenden. Trivs som fisken i vattnet. Bara döda fiskar flyter nedströms. Vi simmar åt alla håll. Med lust och fägring stor!

Beredning av nästa au. Ego och Per Schödberg med kommunchef och kanslisekreterare! Snabbt möte. Eftersnack med Per. Så intervjuer med SmP, Radio Kronoberg och Smålandsnytt. Om Öster och VEAB. Radion i Stockholm om flyktingpolitiken. Studio S ville att jag skulle komma och dissa AKB! Lite olustigt. Sätter inte min fot i en TV-soffa. Fjärde erbjudandet från Gbg på två månader. Ställer alltid upp, om de vill komma till mig. Jag är ingen marionett. Annat än till min fru möjligtvis. Säger dock vad jag vill, när det passar mig. Men är mån om partiet i kombination av frispråkighet.
Triggas inte alls att vara med i media bara för att vara med!

Har läst Anna Dahlborg i Expressen. Damen har rätt. Vi måste kunna disksutera omfattninngen av flyktingpolitiken och dess skavanker. Det går inte i längden att ha Europas mest extremt mest generösa flyktingplitk. Och samtidigt en massa gnäll för att människor avvisas som inte uppfyller kraven. Och ovanpå detta att antalet EU-tiggare ökar. Ger ambivalent nog ibland pengar till tiggare som spelar dragspel eller fiol! Det är inte så enkelt. Lider av att ha en personlig och en professionell sida. Som socialsekreteare var jag kass. Pengarna rann ut och jag lät folk bo hos mig som jag tyckte synd om!

De etablerade partierna har ett ansvar för att inte sd blir största parti. Dagens beröringsskräck/onsynliggörande/mobbing fungerar inte. Som alla vet ogillar jag sd. Men dagens regering har gjort sig beroedne av v som inte har ett bättre moraliskt förflutet. Hyllade DDR för 25 år sedan. Det gjorde många sossar också! Är det värre än sd?

Lunch. Ett äpple och en clementin. På 1 min.

Företagsbesök på ett favoritföretag. Gunnebo. Otroligt. Förertagsbesök på Villa Vik/Toftastrands konditori. Ett av kommunens flaggskepp! Vad jag har det bra som får träffa så många intressanta människor. Förmodligen kommunens mest välinformerade person sammantaget. Är jag inte det har jag tappat greppet och skall inte vara kvar!

Satt på kontoret till 19.00. Hem. Mycket privata grejer som jag inte hinner. Suttit med jobbmejl halva kvällen. Kanske radion i morgon bitti. De skulle ringa 06.30.

I morgon. Jobb mellan 06.30 tiol 22.00! Och vi i den blågöna femkvövern presenterar budget 2015.

Växjö 20141110

Bo Frank

söndag 9 november 2014

Skarpa iakttagelser! Jag är lite arg och deppig! Längtar efter Thatcher och Reagan!

Försöker alltid att vara positiv. Det är väl ändå människans grunduppdrag. Men tänker nedsjunka till bottenlös pessimism. I alla fall en stund.
Dagen började bra med mitt favoritprogram Godmorgon Världen. Johan Norborg. Som kåserade över världens viktigaste nyhet.  Aldrig har vi haft så få fattiga i världen som just nu.Känns budskapet igen? Nej! Men så är det. Redan J S Mill förklarade att det verkar vara mera seriöst att var pessimist än optimist. Har läst Mills On Liberty från 1832 många gånger. Johan N brukar återkomma med fakta kring att en hel del blivit bättre på jorden. Men media älskar domedag. Om 50 blir uppsagda blir det större rubrik i Smp än om 100 får nya jobb. Och det sistnämnda husorganet har konstaterat att valbevakningen var helt OK. Men jag har fortfarande inte fått det utlovade materialet kring hur frågorna ställdes i den dubiösa s k opinionsundersökningen en månad innan valet!!!

Johan Norborg och positiva nyheter behövs för att inte späda på den kollektiva depression som väntar runt hörnet.

Så till min bottenlösa pessimism! Kom ni ihåg utrikiesministern som efter ett möte med Hitler kom hem och sa; Fred i vår tid!?
Idag är det 25 år sedan Berlinmuren öppnades. Innan dess åkte sossar, kommunister och näringslivstoppar dit i parti och minut. Att näringslivet må jaga profit ligger i sakens natur. Men alla dessa politiker? Och varför har vi inte fått läsa namnen på alla angivarna i Sverige!?? Som jobbade för Stasi. Och hela vänstern har klarat sig undan denna hemska hantering. Inklusive sossar! Hela vänsterbyket var full upptagen med att vara lydiga redskap i ryssarnas propaganda mot militärjuntor i Sydamerika! Förtrycket i närområdet och ockupationen av de baltiska länderna var inte ens nåt man diskuterade. Sten Andersson, Pierre Schori och andra såg Estland, Lettland och Litauen som naturliga delar av Sovjetunionen. Maj Weckselman och andra kryptokommunister dominerade hela vänstervridningen av media. På 70 och 80-talet var det t o m  kommunistisk propaganda i alla svenska läroböcker som skulle granskas av den röda svenska statliga myndigheteten Statens Läromedlesinstitut. I alla kartböcker var de baltiska länderna bortblåsta och det stod Sovjertunionen!

Back in the USSR, you now how lucky you are! Fn vet om det ändå inte är Beatles som gjorde mig till moderat!

Alla läromedel framställde planhushållning som lika effektiv som marknadsekonomin när det gällde att fördela välstånd. Unga som läser detta tror att jag hittar på. Men så var det. Sverige skulle behöva en sanningskommission som ställde alla dessa rösdskinn, medlöpare och pultroner vid skampålen!

25 år sedan muren föll. Vad händer idag. Putin marscherar in i Ukraina. Ryska plan kränker vårt territorium. Putin blånekar trots all teknisk bevisning. U-båtarna. Man kränker danskt luftrum. De baltiska länderna känner sig hotade. De vet hur det är.

Jag satt halvdeppig en stund igår och läste Hertha Müllers allvarliga betraktelser i DN om rädslan för Putin. Var är vi på väg!

Reagan och Thatcher knäckte ondskans imperium. Utan dem hade Sovjet aldrig knäckts. Vad har vi idag? Vem kan man lita på? Vad knäcker planeten? Ryssar eller global uppvärming. Ryssarna är det land som mest av alla struntar i den globala uppvärmningen. Och blåljuger om precis allt. Frågan är om inte dagens ondska stavas Putin.

Och om en halvtimme spelar Öster!

Solen försöker leta sig fram i dimman. Och vi skall med min mor och minnas min far på fars dag. Min far som dog i år. Och det förefaller som jag aldrig sörjt färdigt!

Söndagen 9/11 är en skitdag. Men i morgon skall jag vara på jobbet som vanligt, glad och positiv. Det vore fn så mycket lättare att dikta och skriva artiklar om jorden undergång.



Bo Frank
Växjö 20141109

lördag 8 november 2014

Totalt ensam!


Var i kommunhuset idag på morgonen mellan 7 och 8! Hade den del att fixa. Det var bara Monica Sandberg och jag som kvar igår vid 17.00, fredag. Hur får folk ihop sina timmar? Det verkar som om vissa delar av Sveriger har fyra och en halv dag!

Ner till Blekinge med lilla hustrun. Stilla regn. Lite i tankar. Plågas att en vän är sjuk. Körde igenon Tingsryd i 100 km/t. Fattade det när vi kört igenom samhället.

Till det gamla huset. 9 grader inomhus. Satte på värmen, la in brasa och åkte till Maxi. Och bolaget. Vill man inte lägga ut för mycket för att bli lycklig av Champagne, kan man köpa en flaska Stoneleigh, från Nya Zeeland. För halva priset. Passar till stekt sei. Eller till det mesta!

Gick en mil i höstrusket. Har läst DN, SvD, DI, SmP, Focus och BLT. Vill gå med i en folkrörelse för att behålla papperstidningarna. Betalar t o m för att prenumerera på Växjöbladet. Skall dock sluta med det. Inte skall makthavare (s) vara krönikörer. Det blir ju lite Nordkorea över det hela!

Huset är tyst. Inte en bil på vägen på hela dagen. O andra sidan är vi det näst sista huset på denna återvändsgata vid havet.

Läste i SmP att Gone Girl går på bio i Växjö. Har just läst ut boken. Bra bok. Filmen brukar aldrig vara lika bra!

Har ätit fisken. Druckit vinet. Nu snart Limocello och det enda programmet vi ser på TV. Downton Abbey. Det mesta är annars vulgär smörja med sexskämt, svordomar och annat. Kommer att sluta betala TV-avgift i civil olydnad 2018 då jag inte är ledande inom m.


Mår som alltid illa när någon som står en nära är dålig.

Och har sju jäkligt tuffa veckor framför mig, 60-timmarsveckor! Minst! Lider också över att jag inte hinner/kan gå och springa! Och nacken sisådär. Men älskar min lilla mexikanska solstråle. Och mitt jobb. Hustrun lider dock över det politiska vanstyret i Mexico. Mer än 50% av alla borgmästare kontrolleras av någon drogkartell! Och vad tror alla släktingarna om borgmästaren i Växjö?

På utrikeska är jag Mayor och fullmäktiges ordförande är Lord Mayor!

I morgon hem och lunch för våra kinesflickor och så har vi middag med min mor. Och besök på min fars grav på fars dag. Jävla tungt. Och pappars saker finns lite här och där i vårt gamla släkthus i Blekinge! Huset är till sorg och glädje. Får se vad som tar överhanden! Det avgör husets öde!

Lite överseende med den nya regeringen. Trevligt att se att ministrarna än så länge får tänka själva. Det livar upp!

Trevlig helg! Till er alla som följer denna dagbok!

Köp Gone Girl och köp Stoneleigh. Chardonnay. Fast alla andra Stoneleigh är bra också!

Och kom gärna till Palladium på torsdag!

Blekinge 20141108

Bo Frank









fredag 7 november 2014

Sluta dissa ABK! Extra, extra.....

Och nu talar jag inte om Ann Kindberg Batra. Vår AKB kommer att klara sig bra. Jag talar om kulturministern. Med nästan samma initialer!
Jag anser att kulturministern dissas helt fel. Gillar vår nya kulturminister. Och som alla vet hyllade jag Lena A L oxå!

Jag står upp för Alice mot kulturvänstern i media! Kulturvänstern vill ha nån skruvad och konstig person. Och klarar inte en kristen och redig kvinna från Småland! Så enkelt är det, men ingen vågar säga det!!! Beklagar dock  att alla regeringar satsar för lite på kulturen. Växjö visar vägen även här!!!

Bo Frank
Växjö 20141107

Mera Öster och budget 2015

Tänkte att jag tagit i lite för mycket om Öster. Men efter att ha tänkt en gång till så tycker jag inte det. Inte någon gång under året har jag noterat att styrelse eller lagledning krävt lite jävlar anamma.!!! Det finns en liknöjdhet som jag inte gillar. Ungefär som vi är lika nöjda hur det går och det var väl synd att vi förlorade.....

Vi blågröna är i princip klara med budget 2015. Vi funderar lite över helgen, ses måndag morgon och presenterar budgeten tisdag 11.45. Den stämplas in 10.00 då vi börjar vårt arbetsutskott!

Bo Frank
Växjö 20141107

Inflation i direktörer!!

Läser i SmP om alla direktörer i den nya regionorganisationen. Dessa personer behövs, men jag är gammalmodig och tycker inte vi skall ha direktörer i offentlig verksamhet. I Växjö kommer vi  även i fortsättningen att ha "chefer".

Bo Frank
Växjö 20141107

torsdag 6 november 2014

Solen går upp i Öster och ner i Väster!

Utspelade av ett gärdsgårdslag som jag inte ens visste namnet på för någon vecka sedan! Det saknas lerdarskap och jävla anamma på alla nivårer! Jag är inte bra på fotboll. Men vinner man inte är man förlorare!

Bo Frank
Växjö 20141106

Var inte i form, men blev det!

Halvtom, stor SAS-kärra. Försvann i min  nya bok. Kände ingen lust att prata idag. Glömde tandborsten. Glömde glasögonen på planet. Allmänt sur. Köpte nya tingestar i hotellets närhet. Tur att flygbussen gick precis när jag kom. Ett par hundra fanns på konferensen. Kände mig inte laddad. Men italienaren som  var innan mig var så dålig att jag kände att det kan bara bli bra. Och det blev mycket bra. Var den av dagens föredragshållare som fick längst applåd och flest frågor både efter och senare på kvällsminglet. Kör alltid omslaget på S:t Peppers Lonly Hearts Club Band som avslutningsbild så att ingen skall glömma mitt föredrag. Och några ord om Beatles. Alltid en dörröpnare för konversation. Och hade dagen till ära både Yellow Submarine pin och dito slips som jag fick av min syster i födelsedagspresent.
Lärde mig en hel del. Mina paneldeltagare var så en holländsk energiexpert och en vice borgmästare från Milano. I Milano kör de helpdesk för energiomställning där fastighetsägare direkt kan få råd, kontakter med konsulter, installatörer och banker. I Holland kan man på 10 dagar omvandla 10 radhus till nollenergihus! Bygger bl a på stora serie och sammanhängande upphandling och finansiering. Skall inte tro att vi är bäst på allt! Mina visitkort tog slut och fick en del inbjudningar till att tala på olika ställen. Måste börja lära mig att tacka nej.

Sover alltid dåligt utan lilla solstrålen. Tillvaron förmörkas också av att en av våra bästa vänner blivit allvarligt sjuk!

Bryssel 20141106

onsdag 5 november 2014

Politiska skandaler

Med hustrun på Café de Lux igår kväll på Linnéuniversitetets föreläsningskväll. Denna gång trevligt samtal mellan universitet och media om politiska skandaler. Trevlig inramning med pianomusik och ekokogiskt öl i de Lux källare. Kunde varit fler människor där. Min enda kommentar var att de svenska s k skandaler som det redogjordes för hade näppeligen inte blivit betraktade som skandaler i en rad andra länder med mindra av Jante. Det största skandalen av alla var enligt min mening den minsta och ingen skandal. Förföljda Mona Sahlins toblerone. Och Magnus Karlsson talade om att politiker inte behöver lägga dyra pengar på mediaträning. De enkla och gåda råden var. Ta lite bestänketid, ljug aldrig och gör en kungspudel genast om så behövs.

En del skandaler var påhittade. Glömmer aldrig en första sida i Kronobergaren för 20 år sedan.Stor bild på Kula Bengsson på första sidan. Och rubriken. Han har ätit och druckit för en miljon. Miljonen avsåg hela kommunens representatonsansanslag på ett år och avsåg alla pensionsgåvor till kommunanställda mm mm mm.

Hem och strök två skjortor. Hann se slutet på Aktuellt!

Nu på Kastrup och väntar på Brysselplanet. Min sjätte eller sjunde Brysselresa i år tror jag. Skall prata på en konferens som heter Renovate Europe och det handlar om miljö och energibesparing. Hade sällskap med den "stort uppslagne" och trevlige Arne Runhagen som skulle vidare till Liberia för en månads tjänstgöring. Så jag skall inte klaga.

Det spöregnar i Köpenhamn och mina svarta mockaskor är fortfarande blöta efter tre miinuters promenaden till stationen i morse.

Glömde ta med mig en Dickens som jag skulle läsa om, vid sidan av en tråkig klimatbok som jag tar ett kapitel i sänder. Hittade en thriller som hette Gone Girl,  i Pressbyrån.

Nästan varje gång jag åker funderade jag på  varför jag tackade ja. Merarbete, tar tid från annat och ger inte inte alltid fler erfarenheter. Men jag är för snäll. Nu har jag bara två Stockholmsresor innan jul. Men i vår är det på gott och ont en hel del. Skall bli roligt att åka till Seol och prata på en världsårsmöte för ICLAI.

Det allra roligaste är den dagliga politiken på hemmaplan. Speciellt nu med ett nytt gäng och nya förutsättningar. Oj vad jag har varit med länge! Och roligare och roligare!

Har också tre eller fyra olika Beatlesföredrag innan jul.

Skall också bli intressant att sätta klorna i budget 2015. Det gör femklövern på fredag!

Kastrup 20141105

tisdag 4 november 2014

De nya moderaterna blir ännu nyare! Carl vs Margot!

Som framgår av media har m:s lokala fullmäktigegrupp valt topposterna för moderaterna i Växjö. Och som vanligt hos m i Växjö finns fler kvinnor än män på de ledande posterna. Jag är övertygad om att vi fått ihop det bästa laget och ett lag som kan jobba bra i vår blågröna allians.
Och nyare, nya 2018 då jag inte leder m. Kommer att be om plats 12 på fullmäktigelistan!

Sossar har jagat det förträfflige Carl Bildt! Och Margot W  kan inte ens uppge sin egen inkomst!?
Olika falla ödets postkodslotter!


Bo Frank
Växjö 20141104

söndag 2 november 2014

AKB och DN idag!

Nöjd med DN idag. Korrekt tolkad och återgiven. Ångrar bara delvis det sista därför att det är svårt att uttolka vad som avsågs med det sista. Annie Lööf som partiledare i m! Tror att jag sa Carl Bildt eller Annie Lööf.
En fri tolkning av mig själv är att det kan säkert funka. Med AKB. Enda skillnaden är väl att AL inte kommer från Stockholm. Och som många vet den partiledare som impat mest på mig under senare tid!  Dessutom är AKB förmodligen enda möjligheten att i närtid får en kvinlig statsminister.  AKB tar sig dock inte dit via kvotering. Något som  jag också gillar.
Det enda som stör mig vid nationella mediakontakter är att viljan att placera in mig på en höger-vänsterskala. Det går inte. Övertygad medlem av Rojalistiska föreningen och försvarsvän. Radikal när det gäller miljö, jämställdhet och stora offentliga anslag till kulturen. Ogillar skattesmitare.
Anser dock att försiktighetsprincipen i miljösammanhang är en konservativ tanke. Och enligt Burke kan man inte lämna efter sig en sämre milljö. Det stöder tanken om att samhället är ett fördrag mellan levande, döda och ofödda.

Nu tvätta och stryka hustuns blusar. Ett mariakat skrämmer inte vare sig hemma eller på jobbet där jag har Anna Tenje och andra damer som vet vad de vill.

Nu kan du inte sitta där längre, anmärker lilla frun!

Bo Frank
Växjö 20141102

Domkyrka och Basilica

Två plusgrader, stilla regn. Så skall det  vara på Allhelgona. Få besökare i gudstjänsten. Uppsala domkyrka är storslagen och mindre dyster än Lunds domkyrka som mörl och deprimerande. Man förstår än mer vilken vacker, ljus och sparsmakad domkyrka vi har i Växjö.
Strosade på stan medan ungdomarna satt på biblioteket och pluggade. Åt mycket gott på den italienska krogen Basilica som ligger bredvid där vi bor. Säkert Sveriges bästa pizzor som vi mixade så gott det gick. Och avlutade med Limoncello. Ungdomnarna spöade oss stort i diverse kortspel. Och Lakers vann åter. Man vinner inga matcher i utvisningsbåset! Och meningslöst att tjafsa på domarna.
Vad har Uppsala mer? Ingear Bergman, mycket Linné, Pelle Svanslös, Kain Boye och Dag Hammarsköld bara för att nämna några favoriter ut minnet!

Två par mockaskor var inte det ultimata skovalet denna dag.

Uppsala 20141102

Bo Frank

lördag 1 november 2014

Skruvad Vanja!

Körde upp till Uppsala för att träffa son och dito sambo. Inkvarterades i bostadsrättsföreningens gästrum. Det är en bra lägenhet,  med liten och med utsikt över ån, mitt i stan! Var dock tvungen att be om assistens för att hitta dit med bil!
Vi såg en synnerligen skruvad Onkel Vanja på stadsteatern. Inte säkert att Tjeckov skulle gillat detta. Stördes över långa politiskt korrekta monologer om den globala uppvärmningen som låg på en föreskoleklass nivå. Sisådär föreställning. Musikinslagen lyfte föreställningen. Spelade kort halva natten.....

Uppsala 20141101

Bo Frank