onsdag 31 december 2014

Årets sista dag - resumé 2014

Sitter och ser ett turkost hav i 180 grader från vår balong. Det är så klart så att hela strandlinjen syns på semesterön Conzumel som ligger kanske 15 sjölmil rakt ut i öster.
Hustrun är hos frissan och gör sig fin för hotellets nyårsfest med cabaré som börjar 21.00, vår tid.
Gått två mil idag. Läst och skrivit. Solat och badat. Mexikanare är ett trevligt folkslag. Hotellet smockfullt. Lider med pensonalen som måste ta hand om mer tång än vad de klarar. Konstiga vindar i natt!

2014!? Far dog. Våra barn friska och har det bra. Hustrun utsatt för dubbelt justiiedmord delvis bara för att hon är min hustru. Skall skriva en bok om detta 2019 då jag inte kommer att spara på krutet. Valet i Växjö gick bäst i hela landet utifrån demografi och social sammansättning. Detta var den lilla världen.

I den stora världen hotar global uppvärmning, Putin, amerikanska republikaner, vattenbrist och sjukdomar. Samtigt som fattigdommen globalt krymt. Och fler har det bättre. Hela debatten i Sverige känns troftig och själsdödande utifrån ett internationellt perspektiv. Svenskar är de mest avundsjuka, mest inkomstjämlika och med störst anspråk på vad alla utom en själv skall göra!

Fast jag gillar Växjöborna. Som är ett bra folkslag. Medverkar positivt i allt bra som händer i Växjö. Vi är bäst i Sverige ta mig tusan! De har stöttat mig och betalat min lön och arvoden i fyra decennier. Jag har också kommit så långt i min personliga utveckling att Växjborna betyder mer än partiet. Det tar ett tag att komma ifrån rollen som partimegafon till en självständgt tänkande person. Det har delvis med ålder att göra och tryggheten i att inte vara i karriären.

Sjutton vet om inte människor är som mest värdefulla när de bara behöver lyssna till sin egen röst utan att snegla åt något håll!

Tack för i år! Jag värdesätter alla som är uppriktiga mot mig och jag lovar också under 2015 inte allt, men jag ger allt för Växjö!

Playa del Carmen 20141231 23.38 svensk tid

Bo Frank

PS 20 min till tolvslaget hemma. Gillade Margareta Krook bäst. Gott Nytt! DS

Näst sista dagen för året!

Promenad en timme på stranden innan frukost. Började på Sandberg del tre. Blir mer och mer förtjust i Krisina Sandberg. Vi skall läsa ut böckerna och lämna dem på hotelet.
Ny promenad en timme innan lunch. Kollade mejl och lite omvärldsanalys. På eftermiddagen en timmes massage under ett tält på standen. Finns det något mer avslappnande än att höra vågorns som rullar in, inga störande ljud, en mojitos och så massage med en handuk över huvudet som stänger bort alla ljud. Masagen dock lite för snäll. Somnade flera gånger!

Kvällspromenad på femte avenyn. Folkvilmmel. Man kunde bli fotade med, lejonungar, stora ödlor, papagjoor, diverse apor och andra djur. Inte en polis i sikte i detta vimmel. Annars gott om poliser som kör omkring i stora amerikanska monsterbilar med dragna k-pistar, cyklande polis, polis som äker elplattor och polis som går på stranden-

Middag med hyfsat klädda människor på den italienska restaurangen! Fintr slut på årets näst sista dag!

Bo Frank 20141231
Playa del Carmen

Gringos!

Skönt nät ens fördomar bekräftas. Gick till hotellets italienska restaurang på måndagskvällen. Och blev nästan inbegripen i handgemäng. Ett gäng synnerligen slafsigt klädda amerikaner höll på att avvisas vänligt från restauarangen. Klädda som svenska högstadiekillar på lektion. Kepsar, gympaskor och shorts! Hustrun och hag tog genast personalens parti och talade om att vi inte bvill sitta med dåligt klädda gäster nör hotellets klädkod är glasklar och finns i varenda rum! Nära tumuolt som sagt var. Det slutade med att yankarna tågade ut. Och av sympati tågade andra bättre klädda yankare ut. Skönt att slippa demk och deras bräkande, höga röster!

Jag får dock enligt hustrun inte kalla dem amerikaner. Och det är ju rätt. Alla är ju amerikaner som bor i Nord - eller Sydamerika.
Jag avstod dock ifrån att kalla dem för Gringos. Det betyder Green Go. Det var det mexikanarna kallade yankarnas gröna uniformer när det som idag är USA la beslag på vad som är de södra delstaterna!

I Europa har man under åren sett knallfulla engelsmän och svenskar. De senaste 20 åren nyrika ryssar som bär sig illa åt mot hotellpesonal. Och på setta hotell en del störande folk från USA. Annars några svenskar, många kanadensare, brasilianare, argentinare och mixikaner!

Playa del Carmen 20141230

Bo Frank

tisdag 30 december 2014

Med Luther på axeln! Och de Ännu Nyare moderterna!

Svårt att koppla av. Har läst 500 sidor Sörja för de sina. Inte besviken. Kanke feminint lagd? Tar mig an del tre i morgon. Har skivit ett par kapitel på ett " kommande storverjk". Stranden. Solen. All mat och goda drycker. Har tagit gemensamt beslut att äta vergitariskt till frukost och lunch. Inga drinkar eller vin innan solens nergång.
Var på ett antal varuhus.

På Banamex. Mexicos störtsa bank. Förvånande att i detta land komma på ett stort bankkontor utan k-pistbeväpnade vakter. Med kassapersonal med pengar bakom öppna diskar. Kanske bara på få orter. Lättklädda kunder på banken. Hustrun som jobbat på bank i Mexico upprörd. Kassapersonalen i snygga uniformer. Min lilla mexikanska sol har ännu inte fattat den svenska bristen på klädkod! Lilla frun berättade åter om sina olika jobb i Mexico. Chefssekreterare på AGA. Univesitetslärare. Säljare på Liverpool.

Nu en timmes promend. På femte avenyn. Lite uppklädd. Sedan middag.

Har dock ständig kontakt med jobbet hemma!

Men vad som pågår i partiet går över mitt förstånd. De nya  moderaterna håller nog på att bli ännu Nyare. Skulle gärna vilja se de gamla moderaterna. Nej, kanske inte. Det vet till sjutton var man hör hemma om man är kulturfantast, miljöradikal, tror på kvotering. Och gillar kungen, starkt försvar och varlfrihet. Och en stramare flyktingpolitik!

Får väl arbeta för mina ideal i det som jag ännu tror heter Nya moderaterna. Fast det kommer nog snart ett internmejl att vi är de Ännu nyare!


Pratat med trevligt folk på hotellet.


Bo Frank
Playa del Carmen       20141230

måndag 29 december 2014

Kritik mot uppgörelsen! Och mord som upprör!

Har bara hört negativa kommentarer kring uppgörelsen. Från folk som inte sitter i smeten. T o m mejl från en person som sagt upp sitt medlemsskap. T o m i albanska media talas det om en kraftig vänstervridning av politiken i Sverige.
I Mexico bukar mord inte ens bli en notis. Men det blev en större notis när en präst kidnappatsoch dödats för att han protesterat mot morden på de 43 studenterna. Kan inte se att presidenten uttalat sig.

Skäms på Luthersk sätt över att inte vara produktiv på hemmaplan.

Första natten. Finns det något mer rogivande än att höra hur vågorna rullar in i en annars total tystnad.  Har oceian wiev och vattnet 10 meter från rummet. Gick två mil första dagen på stranden åt olika håll. Stackars hotellpersonal krattar tång över allt. Turkos och varmt vatten. Skön bris som gör att man nästan bränner sig trots hög solskyddsfaktor. Förstår att Hemmingway kunde vara produktiv när han varje kväll kunde koppla av med Mojitos.

Femte avenyn ett myller av folk.

Har första dagen också plöjt igenom Kristina Sandbergs första bok i trilogin. Att föda ett barn. Lite Sven Delblanc över berättandet. Var dock på väg att ge upp när det blev för mycket matrecept och blöjor. Men tar mig nu an andra delen. Släpade med mig alla tre delarna. Lämnar dem sedan på hotellets lilla lånebibliotek. Trots att det bor flest kanadensare och brasilianare här är det mest svenska böcker som finns att låna.
Störde mig bara på en sak rejält hos Sandberg. Att prata om ÖB, Rusta och bloggar i en handling som utspelas 1938-39!??!? Skall forska i det!

Idag. Samma sak som igår. Läsning, sol, bad, kolla mejl. Skall boka in några utfärder. Sort bekymmer. Vilken restaurang skall vi äta på i kväll? Skall lyckas med konststycket att gå ner ett par kilo på all inclusive!!

Playa de Carmen 20141229

Bo Frank


lördag 27 december 2014

Kusten är klar?

Åkte från Mexico City till Cancún. På flygplatsen palavrande om hur vi skulle ta oss de fyra milen till Playa del Carmen. Olika taxiföretag lovade tilloch med pengar för att man skulle åka med dem. Om man gick på lite lägenhetsvisningar.¨
Nu blev det taxi utan lägenhetsvisningar.

Kom så till hoteller. Och hurstrun lyckades som vanligt med att gradera upp vårt rum. Nästan 30 grader ute. Vi gick hela den s k Femte Avenyn fram och tillbaka. Middag i en av hotellets tre restauranger. All inclusive. Och man serverade dessutom "riktigt" vin. Trevlig personal och ett lagom stort hotell.

Kortspel på balkongen, ljudet av hav och palmblad som blåser. Tidigt kväll.

Väcktes av flera inkommande sms om det uteblivna valet. Blev frustrerad. Och tyckte inte att jag fått riktiga svar vad den s k decemberöverenskommelsen innebär. Inte ens från partiets centrala utckick!


Playa del Carmen 20141227

Bo Frank


Ansvar eller att fega ur?

Är Sverige nu åter en socialdemokratisk enpartistat? Är en röst på m en röst på s? Har sd satt agendan igen?

Kanske handlar det s k ansvaret för Sverige om att man räds ett nyval för att sd kan gå fram ytterligare. Det är att skjuta problemen framför sig. Sverige måste förr eller senare strama upp flyktingpolitiken.

Gladast är nog de riksdagledamöter som riskerat att åka ur riksdagen vid ett nyval.

Jag hade sett fram mot att slita i en valrörerelse. Men jag känner många moderater som tycker det är skönt att slippa stå upp för partiets officiella flyktingplitik.

Som vanligt är inte allt svart eller vitt i politiken. Kanske är jag bara sur för att jag ställt in mig på att slita i en valrörelse!?

Bo Frank
Playa del Carmen 20141227

Juldag på WTC!

Tog med oss en av hustruns alla syskonbarnbarn, Aranza 16, på en tur på stan. Vi åkte buss och tunnelbana i öve en timme för att komma till World Trade Center. På marken världens största murialmåling i ett ovalt rum. Utanför väggmålningar, Diego Riviera av ett antal kändhar höjda ryska kommunistkoryféer. Åkte så upp till 48:de våningen till restaurangen på WTC. Hela restaurangen fylld av åkta och oäkta bilder av Frieda Kahlo och av hennes hemske man Diego Riviera. Undrar var det skulle tyckt om att hänga på WTC`?

Restaurangen snurrade ett varv på två timmar. Mexicos bästa panorama. Och jag som har höjdskräck! Njöt av Corona med lime i ett saltat glas.

Skulle så till det moderna konstmuséet. Ett av stadens 200 muséer. Stängt. Men på gatan utanför satt fyra herrar i 80-årsåldern och spelade Beatleslåtar med nästintill orginalinstrument. Otroligt. Intill flera stånd som sålde Beatlessaker. Köpte en del foton. En del jag inte sett tidigare.

Hem. Nytt släktkalas. Stökigt och trevligt!

Bo Frank
Mexico City 201411227

fredag 26 december 2014

Julafton i bilen

Det tog fem timmar att köra tillbaka till Mexico City, varav två timmar från stans utkant till City. Jag skulle inte klara en vecka här. Kom fram och hann inte göra oss i ordning innan vi skulle äta. Hann doch ut att köpa mer vin och en gigantisk chokladtårta som var på vår lott. Började äta tidigt, redan vid 17.00. För två år sedan började vi äta 23!!

Lutfisk, kalkon, vitt bröd, sallad mm mm.

Senare på kvällen gick vi ner till andra släktingar i samma hus. De började äta vid 22. Gott om folk där också. I alla åldrar. Ungdomar umgås med äldre på ett helt annat sätt. Och visar respekt och hövlighet för äldre. Vi ar mycket att lära i vårt ålderssegregerade samhälle.

Annorlunda julafton. Stök och stoj. Och alla pratar samtidigt och ingen lyssnar!

God jul.

Bo Frank
Mexico City 20141224

Dan före dan!

Lånade en bil Lilla frun och jag körde på utflykt. Vi besökte bl a den lilla staden Bernal som ligger vid foten av en jättelik bergsformation. Som en sockertopp som bara sträcker sig rakt upp i himlen. En oerhört vacker by. Försäljning av diverse haantverk, prång, smala gränder. Rent och snyggt. Oerhörd charm. Det är inte helt enkelt att köra bil på mexikanska mototvägar. Man kör glatt om i alla tre erllerr fyra filer. Och fort går det. En annan sak är alla dess gigantiska gupp som bara dyker upp över allt. Det ärmi praktiken omöjligt att köra låga bilar i dettas land.

I Bernal blev jag hittad av en anteckningsbok i i skinn med snören som höll ihop de grova bladen. Blad indianska saker. Anteckningsbokens framsida var Abbey Road som man på något sätt lyckats få tryckt på något material. Beatles söker mig lika mycket som jag söker Beatles. I en liten by i Japan vissste jag att det bara var nåt som väntade på mig. Jodå, en emaljplatta med Abbery Road.

Vi kom helskinnade tillbaka och ägnade kvällen åt kortspel med hustrun, hernnes tvilling bror och fru. De är två tvillingpar bland syskonen.

Q 20141223

Bo Frank

tisdag 23 december 2014

Buss på villovägar, Beatles och lutfisk! Fortsättning!

Mexikans frukost. Mängder av frukter, tortillas, stekt ägg och bruna bönör. För svagt kaffe till lilla frun och kamomillthe till mig.
En skabbig låg taxi till Norra Busstationen. Den nuddade underredet på alla hundratals gupp under den 20 min långa färden.
ETN buss till Querertaro. Varje passagerare hade helt liggbart säte, egen TV och vi fick fika på bussen. En toa för män och en för kvinnor. Lite irriterande att chauffören stannade då och då för att handla fika till sig själv! I taxin hade chauffören på Beatles med hög volym. Det var den dagliga Beatlestimmen i den kanalen. Det finns en kanal som bara har Beatled dygnet runt. I bussen var det Beatlesmusik!

Hustruns tvillingbror hämtade oss på bussstationen. Hem med våra ryggsäckar. En Tequila i solen på lilla altanen. Så ner till den gamla stadskärnan som är minst 10 ggr större än Växjös stadskärna. Staden grundades på 1500-talet och Querertaro betyder den stora staden på ett indianspråk. Idag finns här 600 000 invånaare och 2 miljoner i staten med samma namn.

Den gamla stadskärnan helt intakt. Vackar fräger på husen, mängder av torg och språng. Var inne i det gamla rådhuset där frigörelsen från Spanien planerades 1821.  Q liksom många andra mexikanska kulturstäder har totalförbud mot reklamskyltar och annat som stör sinnet. Underbart. McDonalds  -- strömmen snart slut. Återkommer! Glömde kabeln i Mexico City!

I varenda gathörn musiker. Den första jag hörde spelaxde Yesterday på Saxofon. Nr två spelade Elinor Rigby på fiol. Beatlesgreher o varenda affär. Em affär hade en massa keramokfigurer som var Beatleskopior. Vi vandrade ut och in i smakfulla små hotell, butiker, prång. Inte ett kolapapper på stan. Inte en fimp. Slitet men vackert. Försäljning i varje gathörn. Laid back jämfört med Mexico City. Körde tillbaka till vår stadsdel. Taggtråd runt hela området. Beväpnade vakter när man körde in till området. Det är så det är.

Vi var bortbjudna på lite lutfisk hos goda vänner till hustruns bror. Vi var bjudna halv åtta. Kom halv nio. Och lutfisken serverades 23.30. Innan dess vin och prat. Lekar. En man som också var bjuden var musikant. Och spelade Beatleslåtar med sina vänner. Gitarrer, bas, fiol och dragspel. Basen var en konstig aukustisk bas med sex strängar. Hemma halv två. Det visade sig att de andra gästerna satt kvar till solen gick upp.

Den stackars vakten i vaktkuren hade ingen micro Han frågade blygt om han fick värma lite tortillas i "vårt " hus. Han jobbade i pass om 72 timmar i sträck i sin lilla kur.

Annan iakttagelse. Inga bilar har dragkrok. Kombination av platsbrist och att "folk" inte bär ovh fixar själva. Och därför inget IKEA i Mexico.





Q 20141223

Bo Frank

måndag 22 december 2014

Våldsamma Växjö och våldsamma Mexico

Gick på ännu en marknad och köpte 10 kg tomater till lutfisken. Och ost. Med en ung dam som inte kunde ett ord engelska. Sexton år och fulländad att pruta och hålla otäckt folk borta. Släkting till min lilla fru.  Köpte 2 kg Edamer som uppskattades mycket i den stora familjen där man inte vet vem som kommer och äter eller sover över. Och tar sofforna slut, sover man på golvet!

Vid 14-tiden upphämtad av ett lyxigt vrålåk som nog besökte vår stadsdel för första gången. Famljer till några mexikanska flickor som vi haft som gäster många gånger och som var lekkamrater med hustruns dotter. En av flickorna hade ensam besökt 24 länder i Europa i år under ett halvår. Den andra flickan, kusinen, hade läst i Växjö ett år. Både flickorna har mexikansklibanesiskt ursprung. Vi åkte till en gigantisk stormarknad, snäppet under Mall of America i storlek. Där fanns bl a två Liverpool-varuhus. Vi blev bjudna på en fyrarätters måltid i en känd restautang. Vi började med finaste Tequila, tomatjuice med peppar och diverse tilltugg. Måltiden tog tre timmar.
När jag förde in samtalet på våldet i Mexico kontrade flickorna med att de sett på facebook att en man knivhuggits illa på Campus i Växjö. De ansåg plötsligt Växjö som en osäker grön stad.

Blev hemkörda. I varenda gathörn kastade sig fattiga ungdomar fram för att tvätta vindrutor, sälja tidningar, smågodis eller göra akrobattrix. Fattigdomen är stor, mycket stor. Och lyxen är påfallande. Blir bara förbannad när Rädda barnen kommer med sina undersökningar om barnfatttigdom i Sverige. Sverige är det mest inkomstjämna landet i Sverige. Problemet är snarare att alla trygghetssystem tar bort alla drivkrafter. Både hos svenskar och invandrare. Och våra tryghetssystem kommer att knäckas av omfattningen av dagen invandring. Ju närmre regering och riksdag desto blindare.

Kortspel hela kvällen med släktingar till hustrun som kommer och går!

Just nu framkommen till den underbara staden Queretaro. Mera om detta i morgon!

 Bo Frank
Queretaro 20141222

söndag 21 december 2014

43

Vandrade i en ny stadsdel. Var inne i ett kulturcentrum som hade utställningar kring de 43 mördade studenterna. Mycket umgänge med "tjocka släkten" . Grillmiddag hos en av våra studenter i en finare stadsdel bara en timmes bilresa från där vi bor.

Inte glad att läsa nyheter från Växjö. Men om sånt får man inte prata. Då pratar röda kriminologer om stigmatisering. Inte heller får man prata om var grabbarna i fråga finns i vardagen!


Mexico City 20141221

Bo Frank

lördag 20 december 2014

Sex timmars promenad - sd föredöme?

Vi har gympaskor, enkla T-shirts och jeans. En valrörelse ger gott om tröjor. Bara en enda av tiotusentals människor vi passerade idag kände igen Nya m. Tog T-banan från fattigkvarteren Tacuba. De första delen av tågen är för kvinnor och barn. På en dag i Mexico City ser man fler poliser än vad som finns i Sverige.
Steg av på Bella Artes. Gick till Gandhi. En stpr mediabutik. Köpte 15 Bergman-DVD, nya Beatlesböcker. Var tionde meter på gatorna kiosker som sålde Beatleskalendrar för 2015. Köptte ett antal. Beatlesprylar över allt. Indianer som sålde Beatlesbilder och bilder pressade på burkar ocj emalj.
Gick till Zócalo, som jag skildrat tidgare. Ner den lyxiga gatan Fransico I Madero.Var dessförnnan uppe på takterassen i det gamla lyxhotellet Majestic från 1937. Gick in i det finaste varuhus jag upplevt. La Casa de los Espejos. Små restauranger över allt. K-pist beväpnade vakter. Alla affärer har vakter med skottsäkra västar.
Varuhuset var inrymd i en flera hundra år gammal byggnad meed mosaik över allt. Målningar, fresker, vackra färger.

Åt så quesadillas i ett gathörn. Tog två shot med kolivaccin i Växjö. Borde klara allt utom Montezumas hämnd. Vi gick och gick. Fattar inte hur männisor klarar att leva i detta myller, med ljudnivåer som skulle få alla våra hälsovårdsinspektörer att sluta jobba av arbetsmiljöskäl. Våra bullerkrav är lika extrema som ljudnivåerna och avgaserna i Mexio City.

På T-banan hem var det t o m så trångt så att bara de blinda tiggarna och försäljarna kunde röra sig, Man sålde CD för tre kr styck, tuggummi och små elektriska prylar. I varje t-bane uppgång låg utslagna människor. En del hade ramlat ur sina uråldriga rullastolar.
En hel del demonstrationer för de mördade studenterna. En del elever utnyttjar detta till max för att skolka. Hustrun ogillar starkt presidenten. Den tidigare presidenten Calderon var väl kanske den hederligaste presidenten någonsin. Den goda avsikten att ingen president kan sitta mer än en period får motsatt effekt. De ka göra vad som helst när de är vid makten. Den största delen av alla borgmästare kontrolleras av knarkkarteller. Jag berättar ogärna vad jag sysslar med. Och ingen skulle ändå tro att min hustru inte har kommunal chaufför och tjänstebil. Eller att vem som helst kan mejla och ringa och få svar. Det är ljusår mellan våra världar.
Fast hela Balkan har det mexikanska systemet för politiker. Och svenska politiker är nog vanligaste i värdlen. Hos oss är det en synd att en framgångsrik person är politiker. Det höjer ju politikernas medelinkomst. Sd-politikerna måste vara ett ideal. Små inkomster, inte sällan utan jobb och god kunskap om rättsväsendet.

Skall idag på grillkalas hemma hos några av våra f d vänstudenter. Har full sjå att träffar alla mexikanska ungdomar som passerat revy hemma. Hoppas kunna träffa en av dessa, en ung dam som doktorerar på Ingemar Bergman och älskar Beatles!

Bo Frank
Växjö 20141220


Zócalo

Vackra isprinsessor åker skridskor i solen
smutsiga, halvnakna krymplingar tigger
stinkande gränder omger lyxiga varuhus
Hundratas tungt beväpnade polis och militärer

Indianer dansar till dova trummor
alla säljer allt som går att sälja
spädbarn sover i klungor i larmet
Zocalo är ett prakfullt torg

( Det största i världen efter Röda Torget )

Bo Frank

Mexico City 20141220

fredag 19 december 2014

En iakttagelse

Ganska tippat med Tobé, Peter Danielsson och Svanteson. Men Ask border dra sig tillbaka! Gillar Peter Danielsson. Ser att KD vill skruva i bidragssystemen. Sakta men säkert händer dert....


Mexico City

En pulserande och plågad labyrint
Vem vill ta sig in
och hur kommer man ut
San Angels sparsmakade lyx från förr består

En rik kultur och en omvälvande historia
har ersatts av tredubbla
platspåsar från Walmarts
som gör att ekosystemen dör

De fattiga äter förnöjsamt sin tortilla
i varje gathörn
De rika åker bekymrade
bakom tonade rutor i armerikanska monsterbilar

Sex meter höga julstjärnor ( Noche Buena ) växer överallt
ger en biblisk inramning
till alla främmande kontraster
dofter, myriader, bilar och åter bilar.

Det är bara en fransk minister
som kan läsa Tomas Tranströmmer
när jorden hotar gå under av sin egen andedräkt
och så på katolskt manér glömma allt

En hamster i Gemla
är värd mer än en mexikansk student
i detta land
men vår relativism kan också föra oss dit

Ett hembidträde sitter med sina två små barn
vid famuiljens frukostbord
Inte utan barn
i källaren på Downton Abbey

Bo Frank
Mexico City 20141219


torsdag 18 december 2014

Att trampa i klaveret

Har gått omkring i stadsdelen Claveria hela dagen. På olika marknader. Köpt, korvar, grönsaker, frukt och fisk. Djurkroppar styckas. Man lagar tortillas i varenda gathörn. Det svämmar av folk över allt. Har som vanligt lyckats hitta diverse DVD som ingen annan har! Ovanliga musik-DVD. Beställde en ny Wellow Submarine i Växjö som var tvungen att tas från Holland. Här finns filmerna för nästan ingenting på gatan. Papayan som kostar 69 kr kilot på Konsum kostar 6 kr kilot här. Vågar i tala om att vi köper dem hemma.

Över allt rasslar det i gallergrindar. Alla bor bakom taggtråd, murar, gallergrindar och galler för fönstren. Lär aldrig fatta hur staden fungerar och hur människor får livet att gå ihop. Många inte ihop det. Har dock inte sett en enda tiggare på hela dagen i denna stadsdel som är stadsdel för lägre medelklass. Halvstora hål i gatorna. Matdoft. Doft av kryddor. En bukett med jätterosor för en 50-.lapp. Vin inte speciellt billligt. Finns dock goda mexikanska viner. På Walmart. Som har allt. Tillbringar dagen med svärmor och två av hustruns systrar. De bor i hop. En syster i rullstol och måste lyftas upp ocn ner i en smal trapp. Vi bor hos en annan släkting i alla hus. Superpedant. Rik som fattig förefaller ha hembiträden som kommer och stannar hela dagen. Ibland med små barn i förskoleåldern. Taxibilar skramlar över allt. Många gamla Wolksvagen bubbla. Som hålls ihop med taggtråd och Guds försyn!
Varmt. Säkert 24 grader ute. Men folk är påpälsade. Många kvinnor har stövlar. I MC kan det bli kallt på natten. Ingen har värmledning. Som vi känner. En helt annan värld. Vi har inga problrm alls i Sverige. Egentligen!

Mexico City 20141218

Bo Frank


Framme i Mexico City!

Fortsättning följer!

MC 20141218

Bo Frank

onsdag 17 december 2014

Glad när det funkar! Stribe och Mankell!

Sitter i Toronto och väntar på planet till Mexico City. Man blir glad när allt funkar! Har läst Birgitta Stribes bok Endera dagen. Bra. Annorlunda. Självupplevt?

Läste en gammal Mankell också från 1994. " Det känns som om brottslingarna ökar sitt försprång. Och samhället svarar genom att manipulera statistiken. I stället för att lösa brotten så avskrivs dom. Det som var brottsliga handlingar för 10 år sedan betraktas inte spm brott idag. Det sker en förskjutning dagligen. Det som en människa straffades för igår ka vara  en gärning som lämnas utan åtgärd idag och som blir avskriven i samma ögonblick den intrräffar. På sin höjd upprättas en rapport somk försvinner i en osynlig pappetstuggare. Kvar finns bara någonting som egentligen inte inträffade" .

Detta var 1994. Och denna trend har ju bara fortsatt.

Det tar nog två veckor att koppla av. Och då är man snart hemma!

Toronto 20141217

tisdag 16 december 2014

Kommunen som jultomte och om sd

Det är många som ligger på och vill ha stöd av kommunen. Och därför gäller det att vara extra försiktig med nya åtaganden. Trots allt är Arenastaden en gigantisk framgång för regionnen. 1% av kommunens budget. Tusentals ungdomar som strömmar igenom varje vecka. Många nya jobb har skapats. Det måste finnas ett långtsiktigt tänk i allt. Finns det någon som på fullt allvar vill tänka bort Arenastaden?

Sista? arbetsutskottet för året. Tvingades som extraärende ta upp nytt avtal med migrationsverket om ensamkommande flyktingbarn..Står med att amsvar som jag inte vet hur vi skall hantera.¨

Enkelt för sd att ställa sig vid sidan om verkligheten som om världen inte fanns. Samtdigt som detta parti ökar sina extrema uttalanden och ståndpunkter på rikplanet.

Tveksamt om tomten kommer till sd.

Och kanske inte till Löfvén heller. Som bara skyller sina tilllkortakommanden på andra. Han har f n bara en enda tanke. Att alliansen skall hjälpa honom kvar vid makten. I stället för att låta talmannen bolla frågan till alliansen, utlysta han nyval. Och det är väl bra. Alliansen skapade under 8 år Europas högsta sysselsättningsgrad samtidigt som Europa var i kris.  Löfvén körde i diket efter två månader. Det är om detta valet skall handla.

Nu jullunch med fullmäktiges hedersbelönade och så årets sista fullmäktigemöte!

Så hem och packa för avfärd till Mexico i morgon bitti! Min längsta utlandsledighet sedan 1974!

Växjö 20141216

Bo Frank

lördag 13 december 2014

Bra och dåligt i Växjö! Och heja försvarsministern!

Överaskade middagsgäster genom att bjuda ut dem på Lilla Mexico. Detta lilla ministälle har mycket bra mat och är synnerligen prisvärt. Och vår lilla Julia Filippa gillar all sorts mat. Speciellt räkor och knäckebröd.

Var ensam med våra kinesiska vänstudenter i Domkyrkan på medeltida Luciatåg. Fick ganska dålig platser. Leif Adolfsson är den öppna och vackra domkyrkan personifierad. En musikunderhållning av högsta klass.

Frukost på Statt. Ingen höjdare. Lite slabbigt och nästan alla hotell i Sverige har samma degklumpar till bröd. För en sju åtta år sedan var Statts frukost i Växjö outstanding.

Lördagsintervjun. Min kollega i Södertälje i Ekots lördagsintervju. Jag tar mig för pannan! Godag Yxskaft. Inte ett klart och redigt svar på en enda fråga!

Lunchgäster. Jag gör enklaste och bästa lunchrätt. Färsk kolja. Bara in i värmen med grädde och ansjovisspad och lite ansjovis. Purjulök och lite svamp.

Går lekgatan till domkyrkan igen. Denna gata hade inte kommit till om inte tekniska nämnden haft en småbarnsmamma som ordförande.

Gick förbi vårt hemska s k resecentrum. Och hela angöringen för de som kommer med tåg andas billigaste möjliga! Inte något annat land som bygger nytt gör det så påvert!

Köade tre kvart för att komma in i domkyrkan för Katedralskolans Luciaföreställning. De har väl fyra föreställningar idag!?  Hade tur. Vi var sju personer som blev anvisade plats längst fram. Uppmärksamma medarbetare fyller upp olika hål i bänkraderna. Lapp på luckan igen!

En föreställning av världsklass. Sveriges bästa gymnasieskola. David Newcumbet som håller ihop det hela kommer från vår systerstad Duluth.

Universitetsstaden Lund har noll internationellt samarbete, jättehög kommunalskatt och för många akademiker som gör allt tungrott och byråkratiskt. Har ofta negativa kommentater mot Lund!

Lite sociala aktiviteter i kväll! Faktiskt lite trött! Men blir glad när jag ser min lilla hustru gå omkring och bara vara!

Hör Peter Hultqvist tala om att ett ryskt militärplan var nära att krocka med svensk plan. Denna "buffel" är väl sossarnas enda tillgång just nu.  Kan inte se framför mig en kuvad moderat försvarminister uttala detta!


Växjö, Europas grönaste och trots allt bästa stad 20141213

Bo Frank

fredag 12 december 2014

SKL, Julia Filippa och Beatles! Och väg 941

Givande dag på SKL.Mycket värdefullt att få info en gång i månaden om vad som händer inom politiken. Och få inspel från kamrater i hela landet.
Lunch med sonen som  var i Stockholm på anställningsintervjuer på olika advokatbyråer. Vem kunde tro detta. Bara för fyra år sedan våta handukar och kläder i en enda röra. Nu mörk kostym, skoblock till skorna och ambition som saknar motstycke.
Hem till Växjö. Hann precis lagom hem för att ta emot hustru och barnbarn som kom med tåget från Lund. Lilla Julia Filippa som är två och ett halvt år pratar obehindrat spanska, albanska och svenska. Det första hon gjorde när hon kom hem till oss var att springa omskring och säga Beatles och peka på alla Beatlesföremål, kuddar, tavlor och böcker.
Vi åt mexikanska köttbullar ganska sent. Hustrun och jag drack ett rött vin som jag köpt svindyrt på vår årliga Rotaryauktion. Vår lilla klubb fick en över 60 000 på vårt förlängda frukostmöte förra veckan.
Jag läste en fin peksagbok för lilla Julia Filippa. Det är en härlig känsla att uppleva hur ett litet barn somnar in efter en strapatsrik dag.

Upp tidigt. Var på Konsum och handlade vid sjutiden på morgonen. Inne en sväng på jobbet. Hem. Hustrun och Julia Filippa satt vid fukostbordet och åt kokt ägg och papaya. När jag kom in sa Julia Filippa Beatles! Gick in i TV-rummet och tittade på Beatles i Ed Sullivan show. Julia Filippa satt koncentrerat i mitt knä och tittade. Vi hann se All my loving, She loves you och I want to hold your hand.

Iväg till gruppmöte med alliansgruppen inför sista fullmäktige i regionförbundet. Det hela avslutas nu med lunch.

Både Carim Högstedt och jag tog upp frågan om underlag för beslut om väg 941. Det har gått troll i detta ärende. Det behövs en aktuell trafikräkning!

Gäster på middag hemma ikväll.Och lilla Julia Filippa. Hoppas kunna öevraska gästerna på olika sätt.

I morgon bitti träffar vi våra kinesiska vänstudenter på tidigt Luciafirande i domkyrkan. Därefter bjuder vi dem på frukost på Statt! Hela dagen f ö fylld av sociala sktiviteter och uppvaktningar. Skall också träffa några goda chilenska vänner. Söndagen är också fylld av sociala åtaganden. Lägger ner bloggen någon dag.

Stavningen sisådär? Glömde mina glasögon som vanligt!

Växjö 20141212

Bo Frank

onsdag 10 december 2014

Moderaterna och flyktingpolitiken!

Detta är mitt sista inlägg i år i denna fråga. Bara så ni vet!

Möte i Sthlm i vår s k skl-grupp! Ca 80 ledande kommunalpolitiker i Sverige. På sedvanligt månadsmöte och julfest. Jag har kanske lite möjlighet ett läsa av stämningar eftersom jag är den som varit med längst av alla kommunalpolitiker i denna grupp. Partisekreteraren var där och förklarade för oss vad vi skall tycka! Jag kommer aldrig att avslöja vem som säger vad eller vad som sägs på interna möten!

Samtidigt presenterade TV en undersökning som visar att 52% av alla ledande moderater ute i landet vill ha en mer återhållsam flyktingpolitik! Detta är speglar inte sanningen. Även om man får svara anonymt så är t o m ledande moderater rädda för att svara. Jag bedömer att 85% av dessa och 90% av väljarna önskar en human men mer återhållsam politik! Mina åsikter kan ni läsa på min blogg. Jag är en av dessa som tycker att Sverige skall gå i täten när det gäller miljö, jämställdhet och flyktingmottagande. Vi skall ha den mest generösa politiken i EU! Men vår flyktingpolitik är extremt generös och saknar folkligt stöd.

Träffade idag som vanligt folk från andra partier i Sthlm. Åsiktsdiktaduren är än större i andra partier.
Mötte "rävar" från c och fp som var djupt bekymrade för sina partiers verklighetsflykt!


Bedömer det som att det finns en majoritet hos alla partiers lokala toppföreträdare att Sveriges flyktingpolitk är för genrös jämfört med andra länder!

I Sveriger händer inget. Állt som händer, det sker i en kommun! Och vi som är ansvariga är ansvariga! Vi kan inte som regeringen hänvisa till någon annan. Någon annan, det är vi i kommunerna.



Bo Frank
Stockholm 20141210

tisdag 9 december 2014

Mat, politik&kärlek! Och hoppas hela partiledningen avgår!

På styrelsemöte med Almi på fm. Sedavanligt julbord för gamla förvaltningschefer och kommunalråd ( och nuvarande )på  Villa Vik. SÅ Andersson och Bo Holmberg tackade för maten!
Till fotograf för att att fotas till en turistbroschyr. Till kontoret. Öster har lämnat in papper om stöd på stört. De antydde inte detta när vi mötte dem för en veckan sedan. Tvungen att uppföra mig diplomatiskt inför media!  Arg, ledsen och besviken över svensk kultur. Att inte prata klartext. Och hur skall man kunna leda ett parti, ett fotbollslag eller ett företag om man bara går som katten runt het gröt!
Brottsförebyggande råd i polishuset! Bra möte. Mycket skit kring Spice i Växjö också. Oduglig regering/regeringar som inte tar en match mot alla jurister som sätter käppar hjulen för generell lagstiftning som olagligförklarar all skit som förstör människor. Det är bara att ändra en molekyl  i veckan så är det fritt fram att legalt beställa nytt Spice från Kina! Hade kommunalråd styrt Sverige hade detta varit löst. I Sverige styr inte politiker, utan myndigheter!

Inget som händer sker i Sverige. Allt sker i en kommun. Kommer att fortsätta ha en variant på detta i alla blogginlägg!

Till kontoret. Hann ut på stan lite innan sju. Några julklappar till Mexico!  Hem till min mexikanska solstråle! Sen middag. Tänker bänka mig framför TV:n och se AKB 21.00.

Hoppas att hela den gamla partiledningen går! Jag säger hela! AKB måste få fria händer. Och inte ett uns vara bunden av den gamla partiledningen. Speciellt inte när det gäller flyktingpolitiken!

Klarar inte av att se TV om barnslavar i Indien och småflickor som sexslavar i Afrika. I Sverige är det krigsrubriker om inte en skola haft en uppdaterad mobbingplan i en pärm! Skall bli skönt att slippa syssla med trivilaiteter efter 2018! Lider allt mer av skillnaderna i världen!

Kommer att arbeta med helt andra saker efter 2018 då jag kan göra skillnad på allvar även om det bara handlar om någon eller några enstaka männisor!


Bo Frank
Växjö 20141209

måndag 8 december 2014

Anna Kinberg Batra efter Fredrik Reinfeldt - några ord på vägen!

AKB kommer att få talmannens uppdrag att bilda regering efter valet i mars. Det är fantastiskt att det överhuvudtaget finns en person som utan att tveka vill bli statsminister. För sossarna tog det många år och flera dikeskörningar innan man lyckades övertala en person som så tvingades ge upp efter ett par månader!

Ingen jag talat med idag begriper varför Reinfeldt sa det han sa. Häromdagen. Som att försöka binda sin efterträdare i något som folk inte riktigt förstår. Inte ens om det kommer från Fredrik Reinfeldt. Som varit en lysande statsminister!

Tvärtom. Vi skall ju inte gå på sd:s agenda att göra detta val till en folkomröstning om flyktingpolitiken! Det gynnar bara sd i dagsläget. Valet skall vara en fråga om regeringsduglighet eller kaos. Arbete eller bidrag. Välstånd eller en ekonomi i kräftgång.

Vårt parti och kanske fler, måste ge signaler om att man kan tänka sig att diskutera omfattningen av vår flyktingpolitik. Men det skall ske seriöst. Det har jag bemödat mig om i många år och mötts med stor respekt. Och ett osannolikt bra kommunalt valresultat. Detta seriösa omtag får inte hastas fram. Det räcker att säga att vi de närmsta åren måste mejsla fram en politik som är generös men som också innebär begränsningar. Politiken får inte stå för långt ifrån folket, då har man inget folk!

AKB kommer att få ett stort gensvar i partiet om hon gör minsta lilla antydan om att inte bara vara en skicklig statsminister utan också genom att omge sig med en lyssnande partiledning som vill ha en bra dialog med oss småpampar ute i landet som står för den dagliga driften av Sverige. Vi är liksom socialtjänsten den yttersta utposten. Det är till oss människor kommer dagligen med sina glädjeämnen och bekymmer. Inte till riksdagsgrupperna. Inget händer i Sverige. Allt händer i en kommun!

Nu gäller intern arbetsmoral. Vi skall kunna elda massorna. Jag är beredd att göra allt för att Sverige skall få en regering som lyssnar på alla människor men som inte lovar allt till alla. Alliansen och Sverige behöver en nystart. AKB kommer att fixa detta!

Växjö 20141208

Bo Frank

söndag 7 december 2014

Sverige och världen borde lära av Växjö!!!

Miljöfrågan har varit min politiska fråga sedan 15-årsåldern. 1974 kom jag in i kommunens miljönämnd, samma år som jag var bland de första i Sverige att läsa en kurs i ekologi. För mig har alltid ekonomi och ekologi varit två sidor av samma mynt. Hushållning, husållning så att det blir över till framtida generationer och att vi lämnar efter oss en miljö som inte är sämre än den vi finns i. Detta är enligt min mening konservatismens kärna!

1995 beslutade Växjö som första kommun i världen att bli en fossilbränslefri kommun. I full politisk enighet. Detta var kulmen på 10 års tävlan mellan partierna om vilket parti som var det grönaste partiet i Växjö. Under mandatperioden innan 1995 togs beslut om att lyfta miljöfrågan som den viktigaste kommunala frågan och sedan dess har det funnits nästan total konsensus i denna fråga mellan partierna. Sedan vi tog beslutet har utsläppen minskat med 50% och vi kommer att vara en fossilbränslefri kommun 2030. Växjö har av media fått epitetet Europas grönaste stad.

2008 var Växjö en av 15 kommuner som bildade det sk borgmästarkonventet. ( Mayors Convention) Idag har 6500 borgmästare som representerar 150 miljoner människor undertecknat detta avtal. Som går ut på att visa att man har en högre ambiton än de nationella regeringarna när det gäller klimatfrågor. Borgmästaravtalet organiseras av Energy Cities där jag är vice president. Växjö arbetar på bred front på den internationella arenan och försöker vara ett föredöme när det gäller miljö- och klimtatfrågor. Som första och enda kommun i världen har vi beslutat att 50% av alla hus som byggs skall vara trähus. Trä är det enda förnyelsebara byggmaterialet. Betongindustrin står för stora  utsläpp och drar mycket energi.

Växjö är också först i Sverige med att jobba med Mayors Adapt. Vi studerar och tar klimatförändringarna på allvar i koimmunen. Hur vi kan förbättra vår eget skydd!?

I gröna Växjö rullar bussar som går på medborgarnas organiska hushållsavfall. Vårt energibolag värmer och kyler hela stan med bioenergi. Och producerar el. Över 60% av all konsumerad energi i hela kommunen är förnyelsebar energi. Runt om på jorden känner man till Växjös miljöprofil. Maria Wetterstrand är dock den enda partiledare som besökt Växjö för att just studera detta. Liksom delegationer från hela världen inklusive amerikanska guvenörer.  Liksom CNN, NBC, Folkets Dagblad och flera hundra media.

Växjö har Sveriges mest omfattande Earth Hour Week som växer för varje år. Vi har enorma kunskaper kring vatten. Dricksvatten, dagvattenhantering och sjöresatueringar. Kommunens tjänstemän är en enorm kunskapsbank. Kommunledningen leder miljöarbetet. Det viktigaste kan inte delegeras. Vad  sänder det för signaler???

Allt klokt folk har idag fattat detta meed global uppvärming. Utom Putin, USA:s republikaner och talibanerna. De har samma kärlek för bildning och kunskap!

30 november 2015 möts världen i Paris för att för första gången på 20 år försöka komma överens om ett nytt klimatavtal. Ett förmöte sker nu i Lima. Om nu alla fattar det jag fattade 1974 att ekonomi och ekologi är två sidor av samma mynt, borde det finnas förutsättningar. Kostnaderna i pengar är så gigantiska om inget görs. Hela ekosystem där människan ingår håller på att kollapsa. Klimatflyktingarna kommer att bli mångdubbelt fler än krigsflyktingarna. Då måste fler och inte färre platser på jorden vara beboeliga.

Mycket tyder på att världens kommuner som är närmre verkligheten har bättre insikt än de nationella regeringarna. Det gäller nästan i allt. Allt som händer, händer i en kommun. Och de nationella regeringarna är okunniga om vad som händer i kommunerna. I alla fall i Sverige. På nationell nivå kan man kasta in handuken och be väljarna om hjälp om man inte klarar jobbet. I kommunerna löser vi problemen därför att vi har färre ideologiska låsningar. Principer är nog bra, men för många principer löser inga problem.

Om polsen vore lokal och klarade upp  4  % av villainbrotten skulle inte kommunalråden bli omvalda. Eller om arbetsförmedlingen inte förmedlade jobb.

Undrar vad som skulle hända om Anders Knape och SKL:s styrelse fick bilda regering under en mandatperiod?  Tror det skulle bli rätt bra. Fast det får man ju aldrig veta.

Nu får vi " nöja oss" med AKB. Och det blir bra. AKB blir en lysande statsminster. Och har hela partiet bakom sig! Vi skall inte ha ett en folkomröstning om flyktingpolitiken. Utan om arbetslinjen eller bidragslinjen. Det är det valet går ut på! Men det gäller att ha koll på vad som händer ute i kommunerna. Det är samtliga partiers akilleshäl!

Växjö 20141207

Bo Frank


Halvägs till himlen

Så kändes det att få uppleva Marlena Ernman i ett fullsatt konserthus. Svenska stråkenseblen var av världsklass. Programmet gav julkänsla, glädje och allvar.
Gav mig på boken Min pappa Ann-Cristine. Har inte känt att det blivit dags förrän nu. Välskriven i en lite oväntad gestaltning.

Nu skall lilla frun och jag ut och gå. Frukost hos min mor.

I eftermiddag har vi moderater som vanlgt glöggservering i hembygdsparken i Braås. Enda parti som är där varje år.

I morgon släpper Paul McCartney sin nya singel. Enligt Guiness rekordbok den den mest framgångsrike låtskrivare ever!

Bo Frank
Växjö 20141207

lördag 6 december 2014

Frälsarens återkomst?

Trevliga sossar idag som bjöd på glögg på stan Vi körde förra lördagen och kör igen nästa lördag. Såg dock inte någon av de ledande inom s. De har rejäl uppförsbacke. Partiledaren nästan pulveriserad och den snälle Löfvén var inte kompromissernas man och förstår inte hur politiken fungerar. Han har surrat sig rejält med vänstern. Näringslivet hyllade Löfvén innan valet. De är i och för sig alltid opportunister. Men nu? Bara att läsa Dagens industri. Nu drömmer man om "Frälsarens" återkomst. Anders Borg. Världens bästa finansminister. Och ett socialt geni som ser människor i sin omgivning. Fler och fler ledarskribenter anser utifrån sakliga grunder att flyktingpolitiken har nått vägs ände. Har plöjt tidningar hela dagen. Bilden är entydig. I vart fall i borgerlig eller oberoende press. Röda organ vet varken ut eller in och är tagna på sängen. Hörde Åsa Romson på radio idag. Kommer inte att kommentera nåt som har med mp att göra av respekt för att vi sitter in en förtroendefull relation i den blågröna femklöver som styr Växjö. Anser ärligt att alliansen inte vårdat relationen med mp. De lät mp sätta agendan för flyktingpolitiken utan att få nåt i gengäld. Anser att alliansen borde hitta bra förslag på miljöområdet som har beröringspunkter med mp. Tycker mp:s idéer om att sänka skatten på arbete och öka den på råvaror borde analyseras utifrån arbete och tillväxt.

Bra moderatfest igår. Vi är laddade. Fast inte precis tidigt idag på morgonen. Lilla hustrun och jag marscherade i dimman först innan lunch. Mötte exakt 55 personer runt de två sjöarna. Läser in mig en del för att skriva en artikel på engelska kring klimatfrågor och vad som behöver ske innan mötet i Paris om ett år. Hade gärna åkt med Åsa Romson till Lima för att lära av förarbetet. Växjös miljöberedning ( bestående av mp och s) som jag själv leder skall delta i olika förberedelsemöten. Seol och Aberdeen i April och Almedalen i juni. Och en del andra möten. Kommer att göra ett blogginlägg kring klimatfrågor i morgon.

Skönt att pyssla hemma med levande ljus överallt. Spelar en unik CD med Beatles alla julupptåg. Samlade utgåvor av det som gick ut till Fancluben som julklappar under ett antal år.

Ikväll skall vi till konserthuset för att se och lyssna på Marlena Ehrnman. Rätt stavat? Växjös musikliv är i särklass bäst i Sverige med tanke på att vi bara är Sveriges 21 kommun befolkningsmässigt. Vårt musik-  och kulturliv betyder mycket för mig. Och Växjös publik är fantastisk. På vår kulturnatt i januari finns flera hundra event och "alla" är på stan.

Växjö 20141206

Bo Frank

fredag 5 december 2014

"Ett litet nyfascistiskt parti"

Det är till att ha nerverna utanpå när man haft oförmågan att lägga fram en budget som riksdagen dissade!

I våras bröt sossarna ut delar av regeringens ekonomiska politik för att med hjälp sd fälla regeringen.
Man måste kunna hålla ihop en budget, sa Magdalena. Under hela valrörelsen ville Magdalena Andersson spara mer pengar än regeringen och samtidigt lova allt till alla. Som nytillträdd minister sa samma Magdalena att Sveriges ekononomi var körd i botten. Landets alla ledande ekonomer sågade henne totalt.
Och nu är sd med 800 000 röster ett litet nyfascistiskt parti. Ett uttalande som får självaste Jan Björklund att rycka ut till sd:s försvar. Hur mår Magdalena Andersson och hur mår s?

Att sd är ett främlingsfientligt parti är sant. Lika sant som att man uppmärksammat att Sverige har en flyktingpolitik/bidragspolitik som skiljer sig extremt mycket från andra länder i världen. Hur kommer man ur detta?
Ja inte är det genom att jobba som Magdalena Andersson. Att göra sd än mer till ett offer, till matyr och en David med stort D.

Man måste däremot påtala att sd:s politik att sänka alla regeringar kan leda till ett ekonomiskt kaos som urholkar pensionerna, skapar arbetslöshet och minskar resurserna till polis och förskola. Det skulle jag säga om jag vore AKB. Och samtidigt säga att de partier som gillar en generös flyktingpolitk måste se över vad vi faktiskt klarar för att hålla ihop samhället. Hur svårt kan det va?

Själv är jag förvirrad. Skulle haft ett gåmöte med Catharina Winberg i em och bommade detta totalt och åkte i stället och bytte däck på bilen. Däckfirman har haft inbrott. Och det verkar vara fritt fram att sno däck, cyklar och gräsklippare och sedan ta färjan till Klaiepeda. Polis och tull verkar totalt sakna muskler och ingripa. Den svenska integriteten totalförlamar myndigheter. Polisen får inte ens tillstånd att kamerabevaka sina lokaler. Vi behöver en regering som gillar att sätta åt brotttsligheten. Detta var ett område som alliansen misslyckades med!

Nu snart iväg till moderat fest/valupptakt!!!

Lilla frun vill ha Reinfeldt tillbaka!

Jag kommer inte att gilla allt AKB kommer att hitta på. Men just nu är hon den som måste ta Sverige ur krisen. Och hon kommer att fixa det! Och AKB kommer att bli vald med rungande ovationer. Kommer själv direkt från Mexico till stämman.

Växjö 20141205

Bo Frank


torsdag 4 december 2014

I morgon har vi valupptakt! Dystert för oppositionen!

I form av en julfest på lokal. Är som alltid taggad att gå ut i valrörerelse. Även om det "bara" handlar om riksdagen. I morgon börjar vi peppa varandra. Och vår ödmjuka slogan skulle kunna vara . Gör som i Växjö! Rösta på alliansen.

Det är klart att vi som är politiker måste lägga krut på att träffa medborgare och kampanja. Och inte bara sammanträda. Och sitta på interna möten. Och lyfta arvoden!

Har valplanerat med Anna Tenje idag. Genom att gå en snabb långpromenad i en och en halv timme med två styck barn Tenje i var sin barnvagn. Hennes "stackars" barn har redan börjat säga att de reserverar sig! Helt normala ord för små barn!

Diverse möten. Iväg till Vida Arena och fick se Lakers spöa HV71! Hellre Köpenhamn norra än Jönköping Södra, bevingat ord från mig för 10 år sedan! Hade med mig min solstråle till hustru och våra tre kinesiska studenter. Är för åttonde året vänfamilj för utländska studenter! Uppmärksam medarbetare på kontoret har förbjudit mig att kalla dem för "våra kinesflickor"! Vi har haft ungdomar från nästan hela världen. Det är härligt att ha ungdomar att bry sig om när "barnen" är utflugna! Fixa mat och få curla lite!

Körde damerna hem efter matchen. Stundtals tyckte jag att " mina " damer var mer intresserade av vitt vin än själva matchen! Husrun engagerade sig dock mera i matchen än vad jag gjorde. De mexikanska generna är hjärtligare och mer levande än våra frusna vikingagener!

I morgon! Frukostmöte med Swedbank! Diverse möten. Lunch med Växjös Imam och så inre tjänst. Kanske snabbpromenad med lilla frun innan vår valupptakt!

Min ambition! Bättre valresultat än 14 september!

Ge mig gärna goda råd, Du som läser detta!

PS Senaste opinionsundersökningen visar att bara 2% vil ha en ny regering s och mp! DS




Växjö 20141204

Bo Frank

onsdag 3 december 2014

Vem står på vår riksdagslista vid nyvalet?

Låt mig först säga att vår möjlighet att få folk att gå och rösta m är att vi hittar en ny position i flyktingpolitiken. Ingen dramatisk förändring mer än att vi kommer bort ifrån " antingen eller". Vi skall inte som sd dissa mp. Gott om bra mp, inte minst i Växjö! Vi kan heller inte dissa sd genom att säga att det är omöjligt att diskutera vad som är en rimlig nivå för flykingpolitiken. Mps inställning känns mer human än sd:s men in politiken måst man ta in både idealism och realism.

Rosor i ett sprucket krus är ändå rosor.

Har redan fått frågan om jag skall kandidera nu.Hade kanske tänkt det 2018?

Men nu? Utan att förhäva mig så är risken stor att jag skulle kryssa in mig. Och jag har ju ändå gått till val på en sista period som ledare för Växjö!

Längatar dock ärligt efter att vara i valrörelse igen. Det vet alla som känner mig. Det är mitt element!


Bo Frank
20141203

Regeringskris - Carl Otto Werkelid om sd och mobbing - AKB ny statsminister!

Tror att många hajade till under Tankar för dagen i P1. I morse!

Carl Otto Werkelid pratade om mobbing. Hur några grabbar på lekplatsen bestämde vilka som får vara med och leka och vilka som skall mobbas. I riksdagen mobbas ett parti som har fått 800 000 röster. Enligt Werkelid.

Nu ger de mobbade igen.

Svenska folket gillar inte mobbing, främlingsfientlighet eller en extremt generös flyktingpolitik jämfört med andra länder. Så enkelt och så svårt är det.

Det går inte för de etablerade partierna och gå in i ännu en valrörelse och påstå att det finns ett antingen eller när det gäller flyktingpolitiken!

Idag skall jag prata Beatles igen. Rotary. Onsdagsklubben! Innan dess skall jag rösta på vår domprost i biskopsvalet.

Glad för mycket hög närvaro på mitt Beatlesföredrag. Fick två nya förfrågningar idag! Om nya föredrag om Beatles.

Littorin vill ha tillbaka Reinfeldt. Jag anser att valberedningen blixsnabbt talar om att AKB får frågan och kan tillträda omgående som statsminister om talmannen ställer frågan!

Sossarna kan inte regera Sverige.

Men upp med s om flyktingpolitik och arbetskraftsinvandring. Strama åt lite och slå undan benen för sd!


Bo Frank
Växjö 20141203

PS. Agenda ville ha med mig i direktsändning i kväll. Om detta inlägg och regeringskrisen. Sa nej. Lägger inte tid på det. Kan svara på frågor från Växjö till den som vill höra min åsikt! DS

Växjö 20141203
14.37

tisdag 2 december 2014

Jag hade grovt fel!

Trodde inte att sd var så blodtörstiga. Nåväl! Kör nyval och låt alliansen komma tillbaka. och ta lärdom av att svenska folket önskar en generös flyktingpolitik, men inte den extremt mest generösa!


Bo Frank
Växjö 20141202

måndag 1 december 2014

Tage Johansson ------------- och Malin Lauber! Och Anna!

Träffade en man idag! Klurig, lågmäld, smart,  förtroendegivande, förefall ha både hjärta och hjärna. Men också hemvävd. Vanlig och ovanlig! Jag fattade genast att detta är ett smålänskt geni! Får se vad som händer.

Vid lunchtid kom jag på vad det handlade om. En ny Tage Johansson. Fast det kommer aldrig att hända!? Tage kan inte upprepas, men kanske nån som är i närheten!

Goggla på Tage Johansson! Åryds industriby! Mannen som tog sig an omöjliga projekt! I olika delar av Småland och Öland! Affärsgeni. Ödmjuk person, man med stort hjärta! Känner bara dåligt samvete för att kommunen än mer inte uppmärksammat Tage Johansson. Men kanske träffat idag en person som kanske kan mäta sig med Tage! Bara nästan!

Kul dag. Möte med Öster. De hade ingen klar utvecklingsstrategi. Lite tagen av det! Men förefaller vara seriösa! Atta ha konstgräs eller inte, det är frågan! Som förefaller vara avgjord!

Diverse möten. Sensationellt lunchmöte hos vår ovärderliga landshövding! Alla KSO och regeringens höghastighetstågsförhandlare var där! Mötet gav mig flera nya inspel. Ofattbart att media inte snappat detta. Förr gick jorunalister runt. Vad händer idag!? Något tips!? Nu sitter man bara och bevakar cyperrymden. Allt hamnar ju inte där. Det som sas idag var som sagt nyhet för mig som har som jobb att vara den som snappar det mesta!

Möte med Flygplatsbolaget!

Moderat stormöte. Alla nomineringsförslag gick igenom! Bra stämning inom m.

Tänk om riksdagen kunde lära av Växjö? Då hade Sverige haft en blågrön femklöver som älskar både ekonomi  och ekologi som är två sidor av samma mynt! Visst behöver vi en hållbar tillväxt!

ML vald till nytt k-råd s! Välkommen! Du har många kvalitéer! Men Åsa och Malin! Det är kört! Anna Tenje kommer allt bli Växjös första kvinliga KSO.

Ser framför mig efter 2018 fyra kvinnor och en man som k-råd i Växjö. OR har nåt cypberrymden och jag själv nånstans mitt emellan!

Det jag vet är att Växjöborna under överskådlig tid kommer att ha bättre politiker och topptjänstemän än genomsnittet! Växjöandan! Låt bara inte ekonomin skena!


Bo Frank
Växjö 20141201