fredag 30 januari 2015

Integration, internat, it´s Friday! Denne Löfvén!


Det är en händelse som ser ut som en tanke att det duggar förslag från allianspartierna kring integration. Under åtta år hände inget som förbättrade integrationstalen. Mer än, och det ör inte oväsentligt, att Anders Borg levererade Europas bästa ekonomi som gör att fler än någonsin är i arbete. Däremot har etableringstiden på arbetskarknaden kraftigt ökat. Och den som inte fattar att detta är kopplat till omfattningen av flyktingmottagandet ljuger för sig själv. Kommer att fortsätta vägra kommentera partiets inre arbete kring detta innan arbetsgruppen är klar. Kan dock konstatera :
1. Flera allianspartier har kom med med bra förslag. Att staten betalar notan är väl det tydligaste.
2. Socialdemokraterna är nu" allians" och sitter i regering och gör ingenting och det verkar inte ens finnas något internt tankearbete.
3. Konstaterar att media så fort det skall diskuteras integration plockar fram mp som smakdomnare.

Har suttit två dagar på ett snöigt Halltorp på Öland med kick off för kommunstyrelsens arbetsutskott. Med kommunchefen Ove Dahl, utvecklingschefen Anna Karsson och miljöstrategchefen Julia Ahllrot.  Vi har pratat integration, miljöprofilen, ansvarsomåden för politiker i arbetsutskottet och kommunalråden, vi har omvärldsspanat och diskuterat vad vi behöver för ny kunskap. Bra stämning. Det är en av Växjös styrkor. Att vi ger och tar. Och har ett bra socialt klimat. Där inspel från alla politiker räknas. Alla fattar att näringslivsfrågorna, infrastruktukturen och universitetet är viktiga för Växjös utveckling. Känner att alla partier i arbetsutskottet tillför något väsentligt!

Andra nämnder och styrelser har haft sina kick off eller är på väg.

Kan vara sur och grinig ibland. När nacken och magen spökar. Men är väl dock ganska mänsklig och resonlig. Och känner att kommunen har många duktiga medarbetare. Men vi måste strama åt i administrationen framöver i all kommunal verksamhet. För att få mer resurser på fältet. Detta sker i större utsträckning i företagen.

Fredag kväll. Möte i partiet. Inte optimalt. Anna Tenje drar ett tungt lass. Som jag själv då,  i samma ålder med småbarn och allt.  Och Catharina Winberg får dra ett tungt lass framöver på områden där vi inte varit maximalt organiserade.

Hustrun förlupit hemmet. Barnbarn i Lund. Kommer hem till kulturnatten i morgon. Ikväll!`All jäkla post, mejl, tvätt, kalvlever och rött. Somnar framför TV:n med en långsam Mårtensson deckare.

Tacksam för SmP som noterar att kulturgubbar som gillar att synas går på Beales på kulturnatten. Kommer att rapportera fullödigt om publikens sociala sammanfattning för att se om det stämmer!

Vår snälle statsminister.Mer och mer lik FR, kanske inte så slipad, men ändå. Men vad händer med den moraliska  kompassen när man får ANSVAR?  Löfvén vet plötsligt inte om Saudi-Arabien är en diktatur eller inte. Och Åsa Romson utesluter inte samarbete!
Maktväxling är rätt OK för att avslöja dubbelmoralen!




Bo Frank
Växjö 20150130

onsdag 28 januari 2015

Stramare flyktingpolitik på gång! Kollibrin och en tsunami!

Nu har allianspartierna startat ett maraton som slutar med valet 2018. Att förändra flykting- och integrationspolitiken. Har själv varit en kollibri, bland andra, som sattt igång en stillsam våg av förändring. M har kapat integrationsöverenskommelsen, fp gick ut idag, kd i förra helgen och c skruvar hit och dit. En jäkla tur då att alliansen är i opposition så man inte bara kan fortsätta som förut. Det tvingas sossarna till nu. Under tilltagande korseld från fältet. Sverige är lagom på gott och ont. Det skruvas i antal och bidrag. I debatten. Än har inget verklställts. Terroister får skydd i Sverige. Vår hållning blir mer och mer absurd.

Sverige skall fortsätta vara Europas ledande land i generöst flyktingmottagnade. Men dagens nivåer är inte socialt hållbara. Och bidragen och förmånerna är för stora!

Sd. Helt utan ansvar. Man har bara en enda idé. Att det mångkulturella samhället är fel. Och så kan det bli om vi inte är mångkulturella. Om judar flyr Sverige, om svenska tidningar fegar med karikatryrer och om rädslan ökar! Sd har inga konstruktiva lösningar för att alla skall må bättre. Inga förslag för fler i arbete.  Muslimer är inget problem. Extremister är problem! Är det inte rimligt att man för att få vara i Sverige skall gilla det öppna samhället, det mångkulturella och att man tar seden dit man kommer!
Goda människor från alla religioner, partier och hela det civila samhället måste kunna samtala öppet med humana förtecken.

Men då funkar det inte som det är idag. Vi måste kunna diskutera lagom. Lagom mottagande. Lagom försörjning. Med utgångspunkt att vi vill mer. Jämställdhet, miljö, humanism, flyktingmottagande. Viktiga ledord för Sverige. Men då kan vi inte vara en fristad för terrorister, hedersvåld, ojämställda värderingar där kvinnor inte kan bli en del av arbetsmarknaden mm mm.

Jag var inte en lyssnande politiker som ung. Jag är det idag. Och har ändrat åsikt i många frågor. Faktiskt. HBQT.

Skulle de politisk korrekta ledarsidorna styra Sverige skulle det gå åt h-te. Även om de nu mer än politiken ifrågasätter vår flyktingpolitik!

Även den vanliga familjen med ett par barn, i en lägenhet på Teleborg, som sliter, skjutsar och gör rätt för sig måste känna att man är viktiga. Liksom ensampensionären. Den som har funktionshinder och skulle vilja ha ökat stöd. Och företagaren som jobbar 80 timmar i veckan och har lika mycket betalt som en gymnasielärare.

Politiken måste se alla människor. Samhället måste funka.

Nu mor på middag. Skall se om vi kan göra lika god lutfisk!

Bo Frank
Växjö 20150128






tisdag 27 januari 2015

OFFER, Nya utmaningar för Växjö! Och för mig! Radio Kronoberg!

Idag går tankarna till förintelsens offer. Och judars situation i Sverige! Kronprinsessan i Polen. Otäckt när en svensk journalist vill pracka på Kronprinsessan påstådda "fläckar" i familjens histioria. Riktigt dålig timing Mådde illa. Och mår illa av att Hitlers och Stalins illdåd spelas upp.....

Suttit i många spännande möten idag. Lunch med en ny kvinlig VD för ett av stadens viktigaste företag. Tog internbudget för hela kommunstyrelsen. Andra intressanta ärenden på au. Anställningsintervjuer för ny kommunchef. Ingenting är klart förrän allt är klart. Och det är det i slutet på februari. Skulle det fallera finns det kompetenta personer att välja på i vår egen organisation.
Mycket av allting just nu!
Fick idag två spännande erbjudanden. Att sitta med i regeringens miljömålsberedning och att bli invald i styrelsen för en känd kulturinsitution. Måste kanske passa om det inte finns möjlighet att gå in efter sommaren. Inte mycket lediga luckor innan midsommar. Höstarna är lite, lite lugnare och det tar en tid på en ny mandatperiod innan allt sätter sig. Mitt liv har varit fyraårscykler i 40 år nu!

Imponerad över allt kommunen åstadkommer. Många duktiga medarbetare. Men det är för mycket interna arbetsmöten där alla skall informeras om allt. Tid för produktion och medborgarkontakter kan ökas. Som Bodil Jönsson sa på en kommunal konferens för 8 år sedan. Alla behöver inte veta allt!

Dyrare för Ljungby kommun säger en statsvetare i Radio Kronoberg!? Sedan när blev statsvetare experter på kommunal ekonomi och Arenabyggen? Finns dessutom ingenting i inslaget som styrker påståendet! Allt vanligare att s k experter kallas in för att styrka medias infallsvinkel.




Bo Frank
Växjö 20150127

måndag 26 januari 2015

Frida i stället för Lisbet - ber om ursäkt!

Avslutade gårdagen med våra kinesiska vänstudenter med en bättre fyra-rättersmiddag och en dos kultur. Hustrun ville inte vi skulle börja med Millenium. Trodde den skulle vara för stark. Det blev Frida i stället. Filken om Frida Kahlo, med Selma Hayek. Den var inte mindre stark, men det hade vi nog glömt. Rekommenderas.

Härligt med måndag. Spännande frågor som avhandlades. Ett par ungdomar från Araby uppvaktade presidiet. Första gången några kommer som  inte tillhör någon etblerad sammanslutning. Bra möte!
Moderatlunch. Flygplatsbolaget. Intervjuades av skarpa ungdomar från Katedral. Nui snart hämta Anna Tenje och kvällsmöte. Gemla direkt!

Har inte kunnat komma åt mina meddelanden i mobilen. Vi har tydligen ett nyt system som skall vara bättre!

Bo Frank
Växjö 20150126



söndag 25 januari 2015

Kan du hjälpa mig? Dock ej kommunistpsykologer!


Vill köpa en grön eller blå, fungerande Kobratelefon. Ny eller retro. Har köpt en svart idag och har en gammal röd. Min far som sparatb på allt, utom de kobror vi nog hade!

Stolt som vanligt över personalen på Clas Ohlson i Växjö. Och på Teknikmagasinet i Växjö city. Skit att inte CO finns i stadskärnan!
Lagar mat. Fattar inte hur P! bara orkar hålla på meed Fi som har noll inflytande i svensk politk. Jag har gjort mer för jämställdhet än Fi. Det är bara att kolla!


Lite trött på Mårtensson som vill upplysa snara än berätta. Visst, han är kunnig som fn!

PS Lyssnar mera på P1. En kommunistpsykolog tycker att det är bra med arbetslöshet, för miljöns skull! Och ogillar arbete! Funderar igen på att emigrera. Seriöst" Min fru och jag har talat om det! Danmark, Norge, Portugal, Spanien? Inte USA! De är som oss fast tvärtom!!! Republikaner=Talibaner. Fox News. Stollar!



Bo Frank
Växjö 20150125

lördag 24 januari 2015

Ygeman, slö och slapp, snabbsväng och Lööf borta!

Om våra gäster i går kväll hade lika trevligt som jag, får man vara nöjd. Tunga steg runt Växjösjön idag på morgonen. Snålblåst. Gick bara en sjö. Läste SmP, SvD och Sydsvenskan. Lunchekots lördagsintervju. Ygeman gör bra intryck. Mycket att ta itu med. I sanning, det hände inte mycket under Ask. Alltid bekymrad och pekade bara på alla probkem. En gåta att hon leder en av arbertsgrupperna. Det man inte gjort under åtta år!? Däremot något lite trött på Fridolin. Han skulle förbättra skolresultaten på hundra dagar. Jornalister ställer inga kritiska frågor. Nu senast skulle han genom statsbidrag fixa nya skoltoaletter. För Växjö del skulle det räcka till att fixa en av 200 toaletter. Hoppas våra toaletter är OK! Men det hänger ju mest på elevers ordning och reda. Och givertvis städning. Detta gäller också kommunalrådskorridoren.  Såg en lapp på väggen att man skall spola efter sig. Och det verkar rimligt.

Detta med att folk löser ut nya pass i parti och minut var en stor nyhet idag. Det har jag vetat länge. Folk har ju försörjt sig på det. Och vi dumma svenskar har tittat på. Jag har lösningen. Låt det andra passet man hämtar ut kosta dubbla svartabörsvärdet. Åter igen. Kommunalpolitiker är dagliga problemlösare.
Läser i SvD om ännu en i raden av Chuchillbiografier. Världens mest omskrivne. Efter Jesus och Beatles. Och i Syd-Korea är 20% av alla kvinnor plastikopererade!? Skall dit i April.

Beatles på invigningen av Liljas nya servicehall igår. Hade fått förtroendet och klippa bandet och prata lite. Om min gamla Volvo Amazon. Och en del annat. Och nu har jag en annan Amazon.

Just som vi skule öppna en flaska vin ringde en granne i Blekinge. Ett fönster på nedervåningen var vidöppet. Glömde stänga det förra helgen! Tur det inte varit minus 30 denna vecka. Det gick fort fram och tillbaka. Det kan jag medge.

Tillbaka i stan. En timme på jobbet!   Hem.  P1. Gott rött vin. Hustrun putsar silver. Upptäckte hur sjasikgt det var igår när vi tog fram det, speciellt de breda fiskknivarna.
I morgon, Domkyrkan, våra kinsesiska flickor och lite jobb. Min mor avböjde att komma på mat i helgen. För upptagen.

Tidig kväll. Och hemma. Har dessvärre inga kanaler så jag kan se Lakers. Men å andra sidan, det blir mer läst. Skall ta mig an att börja läsa om någon Pär Lagerkvist inför kulturnatten nästa lördag. Skall medverka i en panel och prata om honom. Det slika tinga jag gillar bäst.

Och äntligen har Sverker Martin Lööf fått gå. En av de i näringslivet som haft en kroniskt dålig inställning i miljöfrågor. Och nu en symbol för brist på transparans. Och det gäller ju också Lessebo. Fttar inte varför min gode vämn MW ser öppenhet som ett problem. Och det är väl henne Suhonen menar när han kåserar om behovet av kommunalpampar i senaste numret av DS. Kanske enda gången extremsossen Suhonen har rätt.








Bo Frank
Växjö 20150124

torsdag 22 januari 2015

SKL, Tobé, arbetsgrupper (m), WTC och annat

Synd att SmP trodde jag åkt på studieresa till WTC i Mexico City. Ett helt privat besök på juldagen, som jag bloggat om tidigare. Inte en jag är immun mot att några medborgare undrade vad detta besöket kostade skattebetalarna. Dagens tidning.
Igår klart med de nya arbetsgrupperna i m. Storslam Växjö! Anna, Oliver, Johan och undertecknad. Kommer att leverera in ca 60 förslag till arbetsgruppen för integration. 50% kommer att uppfattas som " positiva" och 50% som "negativa" enligt medias föreställningsvärld. Av respekt för mitt uppdrag, partiet och ordföranden i gruppen har jag inga kommentarer innan arbetet är slutfört. Har inga förutfattade meningar. Vet bara att vi inte kan gå till val på samma politik en gång till. Uppskattar Hanif Balis uttalande i DI idag.

I december var vår partisekreterare på SKL-gruppen. Mycket motigt för honom. Nu ny partisekreterare som inger hopp. Tobé är en bra person. Härlig gruppsammanhållning i SKL-gänget. Nästan alla moderater i gruppen ryggdunkade mig och sa sig hoppas på att partiet lyssnar på mig. Hamnade på en helt ny avdelning på Stockholms älsta hotell, Anno. Oerhört fint. Läste ännu en ny Mårtensson som jag köpte på Emmaus i huset mitt emot. Hittade några Beatlesgrejer också!

Bra möte idag. Kul att lära sig, få info av kollegor. Bara Langby som varit med lika länge som jag. Han och ordf Knape är de klokaste kommunalpolitiker vi har. Hoppas att jag kan överleva en mandatperiod till i SKL. Jag lär mig så mycket och får reda på saker innan det hänt.

Hem. Flyg i tid. Taxi i tid. Hoppde av 18.50 utanför systemet. Trevliga middagsgäster i morgon. Lite spirituellt och internationellt. I morgon. Möten strax efter 7 på kontoret. Finska TV, invigning Liljas och en del annat.

Skall slänga min Europas grönaste stad- ryggsäck som havererat efter 5 års nästan daglig användning. Har bett på offert om nya för kommunala användare. Men köper en ny Fjällräven för säkerhets skull i helgen. En stryktålig och med max storlek för handbagage.

Lilla frun väntade med en otrolig omelett när jag kom hem.

Busy helg. Vi tar hand om våra kinsesiska studenter, fixar och donar. Och minst halva söndagen på jobbet för att förbereda nästa vecka.

Pratade tåg med en del kollegor i landet idag. Ny värdefull info. Kommer att göra allt för Växjös roll i den framtida infrastrukturen. Men det är ju bara det som Växjöbona förväntar sig.

Beesked från magnetröntgen. Helkass nacke med bråck. Flera!

Får kanske träffa ortoped i april. Nu när de sprutar in Botox i tennisarmbåge borde det väl kunna gå i nacken för att lätta på trycket mellan två kotorna. Säger amatörläkaren och proffshypokondrikern.

Skulle vara lite gladare på måndagsmorgnarna utan nackproblemet. Men den mexikanska solen lyser. Och om knappt två år är vi i Acapulco!

Växjö 20150122

Bo Frank


tisdag 20 januari 2015

Vilket parti är bäst på integration? Stå kvar! Och lite hopkuspukus!

Kommer väl någon nyhet i morgon! I detta ämne!

Hör P1. Medianetableringstiden på arbetsmarknaden är 8 år!!! För flyktingar. Och då räknas en timme i veckan som arbete. Flera ministrar åkte runt inför valet och sa att det handlade om ett par år och med den kunskapen är statsbidragssystemen till kommunerna uppbyggt! Alltå ett rejält underskott som bygger på okunskap från regeringen/regeringarnas sida! Hör Tomas Gûr, f d ledarskribent på SvD. Som förlöste minna sinnen genom att ifrågasätta förhärskande sanningar när han för tre år sedan skrev i SvD att kombinationen av väldens mest generösa flyktingpolitik och världens mest generösa bidrag inte är bra för integrationen!

Bra dag. Gruppmöte, alliansmöte och au. Det mest intressanta au i år? med tanke på vad som
formellt och informellt avhandlades. Ganska hemligt!

( En mailsk man,  medborgare i Frankrike,  efter prövning från en minister för hjältedåd i förra veckan - i Sverige skulle dussintals tjänstemän pröva sånt i flera år för att det skulle hända. Om man inte kan muta sig till det hela och då gäller det också ) Mera P!.

Spännande möten idag. Intervjuad av studenter, flera omgångar,  möten om bostäder och om miljösamarbete med Chile. Telefonsamtal om kommande,  spännande möten. Sliter mentalt med ett antal frågeställningar. Som bara mal i huvudet. Idag krångel i nacken igen. Extra sur. Och glömde att ta mina magsårstabletter som jag ätit i 30 år! Dubbelt värre!

Hör att Sverige nu har 186 s k utanförskapsområden. Sverige sämst på integration i EU!!! Klart att det har med den s k omfattningen att göra. Det sa t o m Ylva Johansson i radio idag! Och AF har redan sagt att man oavsett resurser inte klarar uppdraget.
Hur länge skall totalförbudet att diskutera den s k  omfattningen gälla? Som både Billström och Kent ville lyfta innan de " tillrättavisades" av ledaren.

Alla partier har inställningen att man inte får göra detta,  för att det gynnar sd! Kanske om sd kommer upp kring 20%? Och den sociala oron? Då tillåtet?

Och en gång till. Vårt land skall vara det mest generösa i Europa. Men det finns gränser för allt. Och det börjar snart bli dags för regeringen att tvinga alla kommuner att vara lika generösa som Växjö!!För att uppnå nån jäkla rättivisa!!?? Får se hur det utfaller när det kommer nära välbeställda förorter!??
Hör mera i P1. Vår Elisabet mot Ylva. E alltid bättre än arga Ylva! Sanningen är att Sverige under alliansen varit ett ekomomiskt under jämfört med övriga EU, låg statsskuld och hög sysselsättningsfrekvens. S har inget att komma med. Men när det gäller s k integration står alla partier nakna. Sämst är sd som inte ens vill ta på sig uppgiften. Och de andra partierna har inget att komma med,  av rädsla för att något kan framstå som flyktingfientligt och spela sd i händerna.

Sd sätter numera agendan också för vad man inte får göra. Av beröringsskräck för sd. Vill bara upplysa om att en stillastående klocka visar rätt två ggr per dygn!

Hoppas moderaternas nya arbestgrupp skall få komma fram till något. Annars kommer väl våra kvarstående sympatisörer göra det! Kommer själv att göra ca 50 inspel till denna grupp. Men kommer av respekt för pariets inre arbete inte kommentera detta vidare förrän arbetsgruppen är klar!

När man gick ut ur klassrummet från åk 6 kunde man skriva att ett viktigt meddelande kunde stå kvar på griffeltavlan. Och nu får detta stå kvar, för att läsas och begrundas ett antal dagar!

Till Stockholm några dagar, SKL, hem och ha diverse förrättningar på fredag. Och lördag och söndag!

80-timmars vecka!


Återrapporterar på söndag! Läs och begrunda!

PS Socialstyrelsen har tydligen blivit en hokuspokusmyndighet som delar ut bidrag till s k elöverkänsliga! Vad kommer näst? DS


Bo Frank
Växjö 20150120

måndag 19 januari 2015

Farnor, MC-gäng, Sverigebygget och Öster!

Fin söndag. På Nyårsrevyn, har jag någonsin missat någon? Med min vackra fru och mor. Bra revy! Säger som alltid, Nils Åkesson är ett geni! Middag för mamma hemma efter revyn!

Idag ! Kommunalrådsmöte, KS presidium, med många spännande möten. Konstgräset rycker allt närmre på Myran! Polisiär aktivitet i MC-lokalen också idag. Fattar inte varför inte polis och media skriver om vilka klubbar det handlar om! Borde själv ta reda på vilka regler som gäller för min  blogg. Så jag kan hinna före media som fegar!? Stationerna bara dyrare och dyrare? Hade vi beslutat om de nya tågstoppen i länet om vi haft Facit? Tveksamt!?
Lunch med en kompis som har koll på det mesta som händer i Växjö.
Beredningsmöte på flyget. En hel del intressant framöver! 
Möte om höghastighetsbanan.  Tre k-råd och kommunchef. Kommunchefen presenterar snart den person som på heltid skall jobba med att lägga grund för detta projekt! DETTA ÄR DET STÖRSTA ENGAGEMANG FÖR VÄXJÖ NÅGONSIN SOM VI BARA SETT BÖRJAN PÅ. Projekt på kanske 20 miljarder som berör Växjö kommun över en tidsperiod!?

Julen slut. Sen middag hos mor, lutfisk. Gott!

Älskar min lilla fru, mitt jobb och som jag har det just nu. Trots magnetröntgnbesked idag om helkass nacke, kärlkramp som gör att jag vaknar ibland och de vanliga åkommorna. Min gamla kommunalrådskollega Lotta Svanberg, som gör entré  hälso-och sjukvårdsberedningen har lovat fri
förskrivning! De gamla drösar av nonstop i doceringsburkarna som k-råden fick av Monica Sandberg för fem år sedan har slutat verka!

Bo Frank
Växjö 20150119



lördag 17 januari 2015

Svärmor, blekingar och andra folkslag! Som örnarna...

Direkt ner till Blekinge sent igår kväll. I vart fall 16 grader på rummet innan vi somnade. Omslingrade med en del fin Tequila inombords. Mycket Mexicominnen på den korta stunden innan sömnen tog överhanden. Hustruns familj. Svärmor, den vackraste kvinna jag sett förutom min lilla fru. Som ensam drog upp sex barn efter det att mannen gått bort tidigt. Två tvillingpar varav ett tvillingpar med polio och fortfarade gravt handikappade. Hustuns tvillingbror, lika envis och smart, gick bara nio år i skolan är nu marknadschef för en livsmedelskjedja. Min lilla fru utbildade sig. Universitetslärare i engelska, chefssekreterare på AGA, banktjänsteman och avdelningschef på Liverpool mm. En handikappad bror gick runt, gravt haltande och läste av elmätare i många år och slutade som en mellanchef på elbolaget. Och då fick hela släkten fick fri el! En syster lärare, en annan helt utan utbildning och säljer försäkringar. Den rullstolsbundna systern började läsa juridik. Men på på den tiden kunde man inte få jobb som funktionshindrad. Idag ser man mängder av folk i rullstol som passkontrollanter på flygplatser etc. Dock aldrig i Sverige. Det blev väl sex syskon och en familj som på sitt sätt hållit ihop i med och motgång. För några år sedan bjöd vi hit Carmella och vi drog runt med henne i rullstol på våra vanliga promenader runt sjöarna. Och glada för alla goda vänner som bjöd hem oss, med henne. En gång när hustruns mor var här kände hon behov av att putsa fönster. Men fattade inte varför trasan fastnade på rutan. Det var 25 minus! Och Manuela Guido viuda Arciniega blev förvånad! Fortfarande en oerhört vacker, smärt kvinna med en hållning som en drottning! Lika vacker som min lilla fru!

Gick en mil efter tidigt frukost. Hustrun bakar bröd som mäter sig med Bröd&Sovel. Blekingar är ett konsigt folkslag. Hälsar aldrig! De ser upp i luften, ner i backen och bortom axeln. Aldrig i ögonen! SvD har många lysande kvinnliga ledarskribenter. Hörde stackars Göran Hägglund i lördagsintervjun, som ville säga att han vill strama åt flyktinpolitiken, men vred sig som en mask på metkroken! Denna striden kommer vi att ha i m. Kommer att förlora, men gör det med flaggan i topp! Funderar på att låta folket säga sitt genom att ställa upp riksdagsvalet 2018!? Vår officiella linje är moraliskt stark men i praktiken leder den till ett samhälle med ökade konflikter och där vanligt folk känner sig utanför. Och det vet vi ju, hur det brukar sluta! Usch!

Dagens behållning nr 1. Såg en kungsörn på himlavalvet, mellan golfbanan och reningsverket här i Ronneby! Förr var jag ornitolog av rang. Men det var innan trehundarklubbarna, fjällrävenstuk och alla tubkikare! Det skymmer! All den kärlek som jorden rymmer! Och örnarna som fälles i flykten! Alla dessa litterära giganter. Ibland trängs de så dant i huvudet att man inte kan sova!

Underbar kväll framför oss. Bara vi. Skit på TV. Brasan, god mat och en flaska, eller mer, Kajsa Virgin Earth. Har sparat det bästa till sist. Men det är för oss.
Senaste numret av husorganet Grönköpings Veckoblad. Skulle nästan betala vad som helst för denna prenumeration.

Vi slog HV igår. Underbart. Att få tvåla till dessa halvsmålänningar! Gud är god, tänker jag. Och Bo Frank har mycket att lära, tänker Vår Herre. Och den heliga Profeten tycker nog att Bo Frank är rätt OK som aldrig dissat goda muslimer och som vill det bästa. Kanske dags att starta en organisation för religionens betydelse, ekumenik och samvekan för alla som älskar tolerans och yttrandefrihet! Som tar avstånd ifrån s k humanetiker som vill reducera människan till en materiell partikel utan själ!

Religonen är god. Bara vissa männikor är onda! Inte religionerna! Appropå inlägget i SmP igår. Ett lågvattenmärke!


Bo Frank
Blekinge 20150117

fredag 16 januari 2015

????????????

Ser på TV att kommunalpolitker i Örebro vill att islamska terrorister som återvänder till Sverige skall få förur till arbete för att inte känna sig utanför!

Kanske snart dags att följa Kristina och Karl-Oskar!!!!???? Dock inte till USA!

Danmark, Spanien, Albanien?

Bo Frank
Blekinge 20150116

Kriminella gäng i Växjö, Mikael Andersson och Scott Goodwin och sd

Erkännes. Smet i förtid från Markaryd. Luftigt program. Blev uppringd av radion som ville ha kommentater kring att s k  MC-relaterad brottslighet är på väg att etableras i Växjö. Bad att få prata med polisen först eftersom jag inte hört ett smack om detta. Som ordf i Brå. Och KSO. Fick så info av polisen som var riktigt illavarslande. Är dock trygg i polisens kunskaper om detta. Fick personligen tag på den fastighetsägare som polisen inte lyckats nå. Fastighetsägaren ringde så till polisen. En seriös fastighetsägare. Radion ringde ytterligare tre gånger i samma ärende och intervjudade mig två gånger. Kanske lite förvånad över att detta inte föranledde ens en notis i radions sändningar nu i em.
En centerpartist dömer i SmP ut religionen som roten till allt ont på jorden. Tänker på vänner som är samhällets stöttepelare och goda märniskor som är med i svenska kyrkan, pingstkyrkan, missionförbundet, judar, muslimer och människor som har en personlig tro. Tror tvärtom att 98,5% av alla akivt religösa är personer som gör samhället bättre. Besynnerligt inlägg. Inte det första.

Scott Goodwin har facebookat igen. Och har nästan alltid rätt. Har själv fått rasistiska tillmälen när personen i fråga inte haft tillräckligt bra argument för sin ståndpunkt. Och även i de fall Goodwin och jag har olika åsiker gillar jag Goodwin. Världen och polisen vore fattigare, tråkigare och sämre utan Goodwin.

Samtal med några kommunalrådskollegor och kommunchef i em. Om olika saker. Veab. Rekrytering av ny VD. Nuvarande ledning kommer på au nästa vecka för att rapportera om nya pannan. Invigning under våren i samband med Sveriges mest omfattande Earth Hour Week. Är stolt över Växjös otroliga miljötjänstemän. Vi är bäst i Sverige. Faktiskt! Och är stolt över politikerkollegor från alla partier. Som arbetar för ett bättre Växjö.  Även från sd tror jag. De sistnämnda lämnar dock inga avtryck överhuvudtaget. Har sedan valet inte gjort ett smack, inte kommit med ett enda förslag. Mer än kvitterat ut sammanträdesarvoden i laga ordning.

Trevlig helg! Återkommer kanske med intryck från Blekinge om vi gör en snabbfärd dit!

Växjö 20150116

Bo Frank


torsdag 15 januari 2015

Markaryd, miljö, kommunens ekonomi, flyktingar, m och AKB!

Sitter på den nya regionens kommundagar. I Markaryd där vi skall vara i två dagar. Är på skogsindustrins gamla utbildningscentra för Sverige. Numera Ekebacken konferens. Upplever dansk högklassig 60-talsdesign och kommer ihåg överdådiga middagar här som mycket ung politiker. Nu är det ett glas vin till maten o mera spartanskt. Och det är väl rimligt.
Den nya regionen har sina första regiondagar och sitter på två stolar. Både i kommunen och i regionen. I regionen sitter jag i fullmäktige, utvecklingsstyrelsen och Almi. Uppdrag som jag i och för sig hade i den gamla organitionen i decennier. Känner att jag gör ett bra jobb. Mer aktiv än det flesta som bara tycks sitta av mötena och sällan eller aldrig säger något även om det med all sannolikhet finns mycket klokskap inlåst.
Har idag skrivit min första motion i regionen och förmodligen den första i regionens historia. Att vi skall gå med i Energy Cities, där Växjö var en av 15 grundare för 6 år sedan. Idag är 6000 kommuner och regioner med i denna sammanslutning som består av kommuner som vill mer i klimatfrågor än de nationella regeringarna.

Har idag fått inbjudan att prata miljö igen för tusende gången och företräda EC, i Riga och i Bryssel. Datum som dock var uppbokade.

Tagit tag i en del frågor där medborgare sökt mig. Kring händelser i Araby Park Arerna, inom socialtjänsten och inom det tekniska.

Kommunens ekonomi. Lite dystra prognoser om intäktsstidan. Gäller alla kommuner i Sverige. Inga stora utsvävningar 2016. Tur och skickligt att alliansen och femklövern bunkrat en del. Vi måste ha en regering som leder Sverige rätt.

Finska statstelevisionen kommer till Växjö nästa vecka. Tipsat dem om två personer i samma parti som gör ett bra jobb med flyktingar.  Och som har lite olika uppfattningar om landets ambitionsnivå men som är överens om att Växjö redan tagit vårt ansvar. Och att vi gör det bra. Firma Frank&Rosengren.

Och tänker tipsa dem, inte minst viktigt i dessa yttersta dagar, att Växjö är en av få kommuner (mitt initiativ) som är en fristadskommun för förföljd författare. Om jag får för gruppen tänker jag motionera om att vårt län blir Sveriges första frilän förföljd författare.

AKB. Oavsett utgången i vår interna flyktingdebatt förtjänar AKB stort stöd. Lyssnar i alla fall redan på oss ute i landet. OCH SVARAR PERSONLIGEN PÅ MEJL. Kommer att sluta mejla nu när jag vet detta. AKB måste ha viktigare saker att göra än att lyssna på missförstådda genier ute i landet!
Funktionen lyssna/återkoppling måste dock finnas i ledningens absoluta närhet och kunna ge snabb input från fältet. Och återkoppling!

Trevligt m-gäng här. Från en del kommuner. Och i några kommuner får m knappt finnas oakttat valutgång. I Växjö är vi alltid generösa med att låta förtroendevalda oavsett parti bevista sådant som är bra för kommunen och den enskilde politikerns utveckling. Detta grundlades av Frank&Bengtsson redan 1991 som då kom från den gamla Skolstyrelsen, eller Skolflygstyrelsen som de dåvarande kommunalråden kallade oss för!

Bo Frank
Markaryd 20150115



onsdag 14 januari 2015

Paul McCartney, Jan Mårtensson och Anna Kinberg Batra

Plockade på kvällskvisten fram en för mig ny konsert-DVD med Paul McCartney från september 2913. En kväll då man stängde av hela Hollywood Boulevard och upplät ett gathörn som konsertarena. En magisk kväll. Både då och för mig igår. Köpte på mig en hel del roliga saker i Mexico. Tillbringade småtimmarna både med en sovande hustru och för förstaa gången en Jan Mårtensson. Låg i ett bokpaket jag köpte på Rotaryauktion innan jul!
Bra partiledaredebatt. AKB kopplar grepp genast! Lovar gott!

Bo Frank
Växjö 20150114


tisdag 13 januari 2015

Ställ in dig i ledet! Smått och stort - och om tanten

Läser att en moderat riksdagsledamot hotar lämna partilinjen i fråga om den s k decemberuppgörlsen. I en grupp ställer man in sig i ledet eller är hemma från omröstningen. Tycka kan man får göra lite hursomhelst. Gillade heller inte denna överenskommelse, men sanningen är nog att de etablerade partierna inte klarat ett nyval om det framställts som en folkomröstning om flyktingpolitiken. Läser att Eskil Erlandsson anser att Åsa Romson ägnar sig åt ministerstyre för att hon tyckt till om en vargdom. Vad skall vi med ministrar till om de variken får styra eller tycka. Problemet är att Sverige saknar handlingskraftiga ministrar. De framstår inte sällan som språkrör åt mer välbetalda generaldirektörer som styr Sverige. En kommun skulle inte funka om inte kommunalråd tyckte, styrde och ställde. Det är ju det medborgarna förvänar sig!

Bra, första gruppmöte igår kväll. Över 60 personer och gästtalare var partiets opinons- och analyschef PM Nilsson. Fyndig och ganska sann analys. Även om partiet alltid kallar förlupna moderaters krav på en diskussion om omfattningen av flyktingmotagandet för brist på integration!

Omfattande diskussion om tantstaty eller inte. Tanten som pucklar på nazisten, årets bild 1985.  Jag ställer upp på det som kulturnämnden kommer fram till utifån idén om att politiken inte skall lägga sig i konsten. Och jag är samtidigt glad över att Växjö är fristadskommun för förföljd författare (mitt initiativ) och att vi har det Frian ordets hus! Skall man puckla på någon som har demonstrationstillstånd? Hur skulle Värends-Blända gjort? Pippi? Lisbeth Salander? Eftersom jag är extremt lösningsinriktad skulle en kompsormiss vara att ställa upp några tanter ur Susanna Arwins tantarmé på Kronobergsgatan. Samma symbolik men mindre provokativt.

På morgonen magnetröntgen av min dåliga nacke. Hoppas läkarna slipper sätta kniven i den för andra gången. Alliansgrupp, fler tantdiskussioner och så arbetsutskott. Första dragning av KS internbudget. Beslut snart. Lunchmöte med Södras koncernchef.

Medarbetarsamtal gåendes runt sjöarna. Till jobbet. Hem med hustruns väska som behagade dyka upp på kommunen idag. Den tog ett eget plan tydligen.

I morgon diverse möten. KS- presidium träffas själva i morgon och pratar om kommunchefsfrågan. Diverse andra möten. Skall bl a besöka konstgalleri. Och försöka boka in oss på nyårsrevyn. Kanske i helgen.


Bo Frank
Växjö 20150113

måndag 12 januari 2015

Grov ekonmisk brottslighet

Sedan flera år tillbaka rapporterar media om fusk och grov brottslighet som en del av assistensersättningarna. Kostnaderna uppgår snart till den samlade försvarsbudgeten. Från politiskt håll hörs ingenting!

Bo Frank
Växjö 20150112

söndag 11 januari 2015

Storm, islam och Eliasabeth Ohlson Wallin

Har gått en längre runda idag på morgonen. Tre timmar. Blåste en del fortfarande. Dock färre träd fällda. Vår präktiga julgran på Stortorget kvar. Men i Gemla hade den fallit. Värkbruten mor på middag i går kväll. Snyggt klädd och en burk inlagd strömming i ättika till oss/mig. Och Lakers vann igen. Hustrun kör damsugaren och våra väskor fortfarande borta. Går inte ens att komma fram till CPH. Tips. På Växjö Flygplats svarar man genast och kan gå in i samma datasystem.

Mycket kring attentatet i Paris. Jag tycker rent allmänt att man skall ha respekt för alla religioner men att yttrandefriheten måste står över allt och alla. Den svenska vänstern och många röda kulturredaktioner i media fegar ut. Annat var det med EOW.

Kommer ni ihåg Elisabeth Olhson Wallin. Svenska politiskt korrekta biskopar ställde sig bakom hennes ganska brutala bilder av Jesus. Mediavänstern och kulturedaktioner älskade och hyllade EOW. Hur förhåller sig samma personkrets kring karikatyrer av den heliga profeten??? Största möjliga tystnad.

Den svenska vänstern har alltid fegat ur när det gäller att kritisera företeelser som riktat sin aversion mot det västerländska, pluralistiska och kapitalistiska. Och det fortsätter man med. Legitemerar man terrorism? Det är det som är frågan?
Begriper inte varför inte dessa paradoxer uppmärksammats på den nationella arenan. Men det som inte sägs och skrivs i Stockholm existerar inte.

Bo Frank
Växjö 20150111

lördag 10 januari 2015

Betyg AKB

En stark fyra, kanske femma, men även jag är en del av Jante och vill inte framstå som en megafon. Sett på TV. Nästan att jag ångrar att jag inte åkte. AKB gjode det bra. I sitt tal.  Alliansen får snart förtroende igen.
AKB är smart. Hoppas bara att hon, trots att hon är kvinna, vågar visa lite känslor. Kvinnor i politiken har tuffare jobb än män. Hade svårt för FR som aldrig visade känslor mer än mer eller mycket kontrollerad. Ett sådant förhållningssätt gör mig obekväm och fundersam. Kanke dock mitt problem. Som har en lätt släng av diverse bokstäver och är upp och ner!  Men som ändå
hållit ihop en allians längre än FR och vunnit fler val!

Ny partisekreterare. Modern i många avseenden. Inga problem med det även om jag gillade Bertil af Ugglas som var min förste partisekretertare. Som gled in på Gimo i en Jaguar 1970!

Topbé förefaller vara en hygglig prick!

Är helt säker på att partiet kommer behöva min kunskap i diverse frågor oaktat att jag är på tvärs ibland. Det är bara i små sekter som alla är överens. Och allt som händer i Sverige händer i en kommun.

Sverige och moderaterna har mycket att lära av Växjö. I Växjö är alla partier bättre än partierna i Stockholm. Växjö är grönare, mer jämställt och satsar mer på kultur. Och har en kommunal insatsstyrka. Och vågar ha synpunkter på flyktingmottagandet!

Växjöborna är Sveriges bästa invånare. Det ger näring till oss som är politiker!



Bo Frank
Växjö 20150110


Betyg på Fredrik Reinfeldt

Jag tillhörde som som vart lyrisk över valet av Fredrik till partiledare och såg en statsminister framför mig. Hur gick det då?

Jag ger FR betyget fem som statsminister. FR har väckt personlig respekt utanför partiet. Han har framstått som en lugn och resonerande klippa i en allt rörigare tid. Han har till 100% hållit ihop en allians som aldrig varit starkare. Han lyckdes göra om tricket två gånger. Som en effekt av Reinfeldt har det blivit en positiv sving också i många kommuner och landsting. Utan Fredrik hade många moderata kommunalråd inte fått sitt jobb. Kan inte se att Sverige har haft en bättre statsminister någonsin om man också tar hänsyn till att jobbet aldrig varit så tufft, mediamässigt hårdbevakat, så internationellt och så komplicerat. Fast många moderata statsråd har framstått som statister utan förmåga att formulera nåt eget. Borg undantaget. Som dessutom är ett lyssnande och socialt geni.

Som partiledare blir betyget 3. Han har inte haft tid att vara partiledare och inte allid haft känsla för vem som kan klara att vara partisekretare. Vi har åkt på några stolpskott. Littorin var dock en stjärna för att hålla ihopm partiet socialt. Jag och andra moderata kommunalråd har aldrig haft ett samtal med Reinfeldt under hela hans tid som partiledare/statsminister. Inte ett julkort, inte ett enda hur har ni det, hur går det? Och inte en enda person i hela denna jätteorganisation har haft till uppgift att lyssna av läget. Däremot hur många som helst som skriver mejl och sms om vad vi skall tycka och när vi inte får uttala oss.  Löfvén har bara varit statsminister en kort tid och jag har haft ett samtal med honom och t o m fått en julhälsning. Fredriks alla företrädare hade alltid tid för en liten pratstund när de var på besök. Vi som ledande företrädare fick ju inte ens veta när Reinfeld besökte olika kommuner.

Jag blev inte överaskad över att FR på valnatten meddelade sin avgång. Det var tänkt länge liksom hur han utsåg sin efterträdare. Det famösa uttalandet om att öppna sitt hjärta kändes som en bekräftelse på att FR inte egentligen trodde på en valseger för alliansen. Och ett av de få uttalanden efter valet - om att det finns gott om plats i Sverige för det ser man när man flyger över landet - blev för folk i allmänhet en synnerligen märklig sortie.

Inte någon från partledningen besökte Växjö under hela valrörelsen. Det har aldrig hänt tidigare. Jag har mina aningar. Utifrån demografi och social sammansättning gjorde dock m i Växjö Sveriges bästa valresultat. Och skillanden mellan kommunvalet och rikssdagsvalet har aldrig varit större. Och jämfört med andra kommner i söda Sverige gjorde sd ett klent valresultat. Och jämfört med andra universitetsstäder gjorde mp och fi dåliga valresultat.

Nu är allt ljus på Anna. Både landets statsminister och Växjös ledare kommer att heta Anna efter 2018. Eller före dess. Om inte december överenskommelsen spökar till det.

Bo Frank
Växjö 20150110



fredag 9 januari 2015

Jetlegad

Jetlegad ocg vaknade till mitt i natten. Botade det genom att boka ny resa. Till Albaninens kust i september.
Tidigt på jobbet. Skönt att ha den första timmen själv utan telefoner som ringer. Har kommit i kapp nästan helt. Nu är valet borta och det hela har satt sig. De flesta verkar vara goda och glada. Snart drar vi igång intervjuer för ny kommunchef. En av de få nackdelar med offentligheteprincipen, att vi måste anlita rekryteringskonsult för att kunna hemlighålla namn på personer som söker jobbet, Man skulle kunnan vända på det hela och säga att det borde vara en medborgerlig rättighet att söka ett jobb utan att det skall stå i tidningen!?

Lunch med några kulturpersoner. Lite möten på kontoret. Fortfarande har inte väskorna kommit till rätta!

Vi är nog många som följer vad som händer i Frankrike.

Bo Frank
Växjö 20150109

torsdag 8 januari 2015

IS, de blåröda( Öster), vår blågröna femklöver, Seniorboenden och Ego i topp, nästan!

Första Kommunstyrelsen för den nya  mandatperioden. Idag. Trodde att vi skulle vara klara 15.00 och vi slutade 14.55. Började 13.30. Trots en lång Österdiskussion och ca 30 ärenden som slutade med att hela KS exklusive v ( som är emot allt och gnäller på allt ) röstade för stöd Öster med vissa förbihåll. V är emot järnvög till Växjö, dagens sensation!

Bra stämning. Och den är jag ansvarig för. Påminde om den sedvanliga julmiddagen i december och den starka glöggen dess förinnan. Sossarnas ansvar i år. Vi blågröna överlevde alla voteringar. Sd låg profil, men röstade med de röda i första voteringen. Gillar inte att Växjö får fler villor! Tror att detta blir det  en bra kommunstyrelse. Men det är som sagt mitt ansvar. Rent stämningsmässigt.
Mejl från en synnerligen aktiv medborgare. Valter Jeppson,  som påminner om alla seniorboede i pipeline. En fråga vi inte skött bra.
IS. Visst finns det en självpåtagen cencur mot kritik av islam också i Sverige. Vi relativiserar ju och mörklägger mycket. Hedersvåld, flickor som inte kommer tillbaka efter sommarlovet. Vi skall ju vara så jäkla schyssta. Heder än en gång till Växjös imam som inte ställer sig bakom att skolklasser inte få ha skolavslutning i svenska kyrkor. Han gillar inte beöringsskräck för religioner. Inte jag heller. Speciellt inte som många religioner har samma rötter. Korkat att bråka och inte prata.

Bra att Expressen idag hade en teckning idag på första sidan från den bombade tidningen i Paris. Det borde alla tidningar ha. Lite ledsen igår SmP:s f d chefredaktör inte var tydlig i TV igår. Det får aldrig vara ett självändamål att misskrediteras religioner. Men yttrandefriheten står högst. Den nya regeringen verkar piggare än Ask  på att kriminalisera mera om sådant som har med terrorism att göra.

Glad över att Växjö rent symboliskt och sakligt är en fristadskommun för förföljd författare. Det borde alla kommuner vara. Och kosta nästan noll i förhållande till det generella flyktingmottagandet. Är glad över mina olika ställningstaganden som fått stort folkligt stöd. Inkusive det faktum att jag för snart 10 år sedan tog initiativ till avtak om ensamkommane flyktingbarn. Och initiativ till att vi blev fristad för förföljd författare. Men inget får gå över styr.

Dagens Samhälle. Hade Växjö haft fler tidningar hade jag legat i topp som Sveriges mest citerade KSO. Nu sexa för 2014. Bra eller dålgt! Synd bara att bara en liten del av alla som stöttar mig inte "vågar" göra det offentlgt.

Jäklar va skönt att vara tillbaka, Skall sent ikväll dock boka en överrsakningsresa till födeldagspresent till min lilla fru i Oktober. Har rätt mycket jobbresor på g under våren. En del roliga och några sisådär. Skall bli kul att äntligen få åka till Syd-Korea där jag ännu inte varit!!

Skall sent ikväll göra isterband från Lammhulst till min lilla fru. Nu hem från jobbet! Klarade inte ens 12 timmar idag!

Bo Frank
Växjö 20150108



Decemberövernskommelsen!!?? Åker ej på stämman!

Har nu studerat denna. Fattar inget. Stor ilska hos många som inte haft någon att prata med i julhelgen om detta. Innebär frisedel till sossar och kommunister att höja skatten. Obegripligt att dessutom ändra spelreglerna under spelets gång. Riksdagsmän jublar som kanske åkt ut vid ett nyval.

Kan det vara så att även vårt parti hellre räddat Löfvén än att förlora ett var på vår urusla flyktingpolitik? Bedömt det som svårt att mobilsera? Eller skall man vara positiv och konstatera att vi behöver fyra år på oss att skruva i flyktingpolitiken för att slippa ha detta val som en folkomröstning om just flyktingpolitiken. Och att AKB skall slippa en valrörelse genast.

Så har väl snacket gått.

Åker ej på partistämman. Inte i prostest. Måste jobba i fatt hemma. Och åker hellre när vi skall prata politik. AKB är inte bara vårt enda val just nu utan med stor säkerhet det bästa. Men vi måste sluta prata om att utveckla integrationspolitiken. Om det inte är ett kodord för ett rejält omtag. Vi tvingas dit förr eller senare.


Bo Frank
Växjö 20150108

Full rulle! Julkort från statsministern!

Var på jobbet 07.00. Hängde på låset på IT och en vänlig man lyckades dra igång datorn efter några timmar, men rek en total ominstallation. Och den skall ske på måndag.
Och på Kastrup har man lokaliserat våra försvunna väskor, kommer väl i helgen!

Nästan tre veckors post på jobbet att gå igenom. Mycket trots helger. Var klar med det på en timme. Julkort från Löfvén. Och att höra ifrån statsministern är man inte bortskämd med.

Känner att jag har full koll på det mesta. Älskar att vara tillbaka, trots allt.

Har berett diverse saker hela fm.

Konstigt att inte media sätter ut bild på jobbskojaren i Växjö.

Bo Frank
Växjö 20150108

onsdag 7 januari 2015

Ont i magen!

Av allt skrattande. Läser Leif GW Perssons Pinnoccio. Läser aldrig böcker om humor, politik, science fiction, men snavar enskaka tillfällen över böcker som får mig att skratat högt med sammanhängande magproblem. Skrattar fortfarande av Don Camillo-böckerna som jag läser om lika ofta som Markurells i Vadköping. Skattade högt av En Man som heter Owe. Uppföljaren var jag dock tvungen att kasta i papperskorgen. Obegriplig.

Playa del Carmen 20150105

Bo Frank

Haveri

På datorn. Därför inga inlägg. Nu hemma.men båda resväskorna försvann på vägen, kanske vid den snäva omgrupperingen i Toronto. Det tog en och en halv timme att lasta ut bagaget på Katsrup och ändå inga väskor. Hemma nu vid fem och skall iväg på gruppmöte med regiongruppen (m) . Hänger på låset på IT i morgon och hoppas de kan rädda allt jag har i datorn.
Så snabbt man är tillbaka i verkligheten!


Växjö 20150107

Bo Frank

söndag 4 januari 2015

Sandberg, Holt och Persson.

Sanberg tre helt ok. Har läst två Anne Holt idag. På engelska. Och skall börja med en Leif GW för första gången. Längar hem. För bra här. Riskerar att hospitaliseras.
Ut på stan ikväll. Och äta på vår härliga italienska restaurang. Har undvikit all pasta, potatis, bröd och ris under hels tiden här. Men dessvärre inte allt annat på all inclusive. Kanske 2 kg lättare trots allt. Inte så dåligt med alla dessa frestelser.
Dagens stora begivenhet var alla pelikaner som klev omkring på stranden och försökte stjäla hej vilt från folks strndkassar. Helt oblyga. Skall nu vara stjäls som en pelikan. Inte en korp. Eller något etniskt.

Skönt att Lakers vann hemma. Dock orolig för Öster.

Playa del Carmen 20150104

Bo Frank

Inspiration!

För två år sedan var jag i Tulom. På nyårsafton. Ett av världens vackraste ställen. Häromdagen i Chichén Itzá. Ett annat Mayafäste. Ett av världens sju underverk som jag kan lägga till dem jag redan sett. Detta är det enda i Nord-Amerika. Två till finns i Syd-Amerika.

Skall en dag fördjupa mig i Mayafolkets förmåga till matematk, astronomi och arkitekrur. Matematiken och arkitekturen hänger ihop. Och Pyramiden i Chichén Itzá och alla andra hus där är verkligen underverk. Det tar för lång tid att gå djupare på detta. Enda problemet med besöket att femundra andra bussar var där samma dag! Värmen, hettan, myllret. Magiskt trots allt. I Tulum fick jag inspiration till en sommarspaning i SmP. Nu fått ny inspiration.
Besökte Valladollid. En en av de första spanska städerna och en av de första katedralerna. Ljus och vacker på insidan utan en massa katolskt pynt.

Badade i underjordiska källor. Giganiska stora hål rakt ner i marken. Som gröps ur av underjordiska floder.

Blev "lurad" på ett smart sätt. Vid ett tillfälle när bussen stannade dök det upp en kille och tog foto på alla som steg ur. Trevligt. Samme kille dök upp på bussen efter ett annat stopp två timmar senare ute i djunglen. Då bjöda han på en Mayalikör/brännvin. Och pratade Majaspråk. Majafolket är fortfarande småvuxna, saknar nästan nacke och är oerhört sympatiska. Språket låter asiatiskt. Efter provsmakningen i bussen vissde sig att det fanns flaskor till försäljning med snyga loggor/foton på alla pasagerarna/paren på flaskor till försäljning. Bara att köpa och vara glad. Skall bjuda goda vänner på denna dryck. Mjukt kryddad likör, ganska tunn, blommig. Och jag som inte normalt sett gillar likör. Det enda som retar rejält är alla dessa väggupp i hela Mexico. Vilket fördröjer allt resande med 25%. Minst.

Vad vi har det bra. Kom hem när det började skymma ikbäll. Massage på stranden. Kan man ha det bättre. Bad damen ta i ordentligt denna gång. När jag såg en späd ung dam, som jag trodde skulle "ta hand om mig" bad jag henne ta i ordentligt. Då kom det en tre gånger så stor dam. Efter sjuttio minuter kändes det som att ha blivit övetkörd av en ångvält på ett behagligt sätt!

Playa  del Carmen 20150101

Bo Frank

lördag 3 januari 2015

Ber om ursäkt!

Det ät något magiskt. På årets första dag, på kvällen fick jag en ingivelse. Gick in på en smågata från femte avenyn. Vad fick jag se? En hel affär med konstprodukter som tillverkas av mexikanska fångar i fängelse!? Och en stor del av sakerna var Beatlesgrejer. Bl a en halv meter höga figurer son går över Abbey Road. I lera. på rätt sätt i övergångstället! Tygdockor av Beatles mm.
Beatles stör,re än Jesus? Nej, men ändå!

Playa del Carmen 20150102

Bo Frank

torsdag 1 januari 2015

Att frälsa eller lyssna - om Oliver Rosengren!

Första dagen på året. Lugn. Läst femhundra sidor, skrivit,  men orkade inte gå lika långt son vanligt! Nu snart dra en repa på femte avenyn. En upplevelse.

Varje gång Oliver skrivit något i SmP får jag negativa kommentarer. De positiva går väl till Oliver. Förvarar alltid Oliver även om vi ha totalt annnorlunda uppfattning om svensk flyktingpolitik. Jag känner igen mig Oliver. Säger det till folk på stan. Som litar på mig. Jag ville också en gång frälsa, övertyga och visa på den enda vägen. Idag är jag mera för att lyssna och förklara. Så enkelt och så svårt är det att förklara skillnaden mellan två politiker från samma parti. Jag har en enklare roll. Behöver inte skaffa mig en plattform i partiet. För jag har aldrig haft någon. Eller bett någon om någonting. Och kanske därför är jag bara ett "vanligt" kommunalråd i Växjö.

Politik är inbyggda spänningar. I alla avseenden. Jag tar mig friheten att lägga mig på rygg. Sluta ögonen. Och känna att jag svävar en decimeter över marken. Det är bara jag själv som noterar detta. Jag har äntligen uppnått en total frihet. Jag kan göra precis det jag vill. Och det gör jag. Men kommer att ta en hel del hänsyn!

Bo Frank
Playa del Carmen 20150101

Gott Nytt År!

Många nyårsaftnar har det blivit under årend lopp. De flesta i dur. Gårdagens nyårsaftonsfest var fantastisk. Så välorganiserad och genontänk. Mat, dans och shower mellsn 20 - 02. Finns ingen anledning att hålla öppet efter 02.00 ens på nyårsafton!
Ungefär 400 personer i hotellets stora ballroom. Vi  blev serverade sittande en femrätters måltid av klass. Alla män fick svarta eller vita nyårsaftonshattar och alla kvinnor fick plymer och glittrande halsband. 16 nationaliteter. Otroliga föreställningar. Och roligast eller mest tragiskt var en österrikisk ensam man som var en kopia på Lasse Åberg i Sällskapsresan 1. Som dokumenterade allt i en liten videokamera. Vi satt med några kanadensiska familjer. En av av alla föreställningar var en rapsodi över hela USA:s musikhistoria från 1900-talets början och framåt!
Kvällen inleddes dock med en man som spelade Beatleslåtar på saxofon. Och hela femte avenyn är fylld av Beatlesmusik.

Nu reser sig solen upp ur ett turkost hav. Får sova färdigt på stranden.

Playa del Carmen 20150101

Bo Frank