måndag 30 mars 2015

Peder Åsebring

Tröstade mig med Tranströmmer sedan Lakers gått på pumpen i Göteborg. Ny härlig start på arbetsveckan idag. Möte med Regionen och enades om ett smärre tillskott för innevarande år till Kulturparken för en blygsam satsning på Utandrarnas Hus. Hade velat ge mer! Regionen har taktpinnen. Vi ökar gärna anslagen i proportion till Regionen enligt vårt grundavtal.

En läsare av min blogg är Peder Åsebring. Godhjärtad kompis sedan decennier. Samma pokergäng. Tillsammans med andra från Väster där jag en gång bodde när barnen var små. Peder läste på bloggen att vi var utan kanaler för matchen i Gbg och bad oss komma över. Men vi hade lite annat att fixa. Peder är en kunnig konsthandlare,  som spelar i de högre divisionerna,  har järnkoll på allt som händer i Växjö. Han bedriver nu också handel på nätet  www.fineartauction.se

Rekommenderar ett besök på hans hemsida. Peder är också givetvis en duktig värderare. Peder har dock inte varit i närheten av en teckning av John Lennnon eller en knepig installation av Yoko Ono. Men gladast för det är nog Peder!

Glad att Peder finns i vår stad!


Bo Frank
Växjö 20150330

söndag 29 mars 2015

Staren kurar, David Svensson och Decmberöverenskommelsen

Såg inte Skravlan. Ser aldrig på honom och knappt på TV. I begynnelsen var TV bildande. Idag bara nya rekord i smaklöshet. Slötittade som sagt på Zlatan och läste ännu en biografi om Strindberg.

Lördag morgon. Läste tidningarna strax efter sex. Fick många idéer till sådant jag måste ta itu med. Hämtade mor och körde till Blekinge. Vi var ute i princip hela dagen och fixade i trädgården. Skall köpa en ny motorsåg i veckan. Allt här nere förfaller p g a bristande tid att fixa till saker och ting. Levande ljus i mängder när vi äter i lilla matsalen. Under Earth Hour. Och dricker passande nog Kajsa, Virgin Earth. Gott, svart, Fair trade vin från Syd-Afrika.
Sover gott efter fysiskt arbete. Regnet kommer, det blåser upp. Tjogtals starar kurar i gamla kastanjer och lindar.
Söndag morgon. Åker in till pressbyrån i Ronneby och köper tidningar. Alltid artig och vänlig personal där. Det spöregnar och blåser från havet. Det går små gäss inne i viken. Bränningar slår mot skären i horisonten.
Mycket om Tranströmmer. Också i God morgon världen. Enkelhet, ödmjukhet och genialitet tycks vara ledord.
Tur att vi har kungen som kunde vara med och ställa till rätta efter Wallströms fadäser. Pinsamt att nu höra hur Wallström och Löfvén tävlar med varandra om att förklara sin respekt för islam. Detta hade varit godtagbart och man haft en arbetsfördelning så att andra krafter i partiet är kritiska mot Islam/sharia, kvinnoförtryck och liknande. Det är väl bara Nalin Pekul inom s som är frispråkig. Undrar var Nalin tagit vägen i debatten? I vårt land ökar den självpåtagna censuren dag för dag.

Vi läser och väntar på att diskmaskinen skall gå ut så vi kan åka tillbaka till Växjö. Mamma till mannekänguppvisning med Mariorna på Frimurarhuset. Jag till jobbet en sväng och så ta emot lilla frun som kommer med tåget. Hade önskar kanaler så jag kunnat se Lakers ikväll. Skall i alla fall gå på tisdag. Kanske ser jag David Svensson. Han sa häromveckan att jag bara bloggar om honom när Öster slår Blåvitt. Upplevde det för tre år sedan i Växjö. Och det lär ju dröja ett tag till det händer igen. Men vi kan i alla fall ta Frölunda.

Är det bara jag som noterat hur universitetsstäderna dominerar i hockey? Luleå, Karlstad, Örebro, Karlstad, Jönköping, Linköping, Göteborg, Växjö. Nog glömt någon.  Med tonvikt på de nyare lärosätena. Snart börjar ännu en ny härlig arbetsvecka. Längtar till jobbet. Även om det är en kort vecka. Stimulerande med vänner i partiet, i femklövern och i oppositionen som bjuder på motstånd.
Och vi har otroliga tjänstemän och medarbetare i kommunen.

Alltid lika tacksam för det stöd jag känner hos många Växjöbor oavsett vilket parti de röstar på.

Till slut en kommentar kring Text-TV och uppslaget i SvD om moderat kritik mot den s k decemberöverenskommelsen. Skåningarna och andra har rätt om att vi haft en introvert partiledning som satt i system att inte ha kontakt med aktiva moderater ute i landet. Nu har vi dock en lyssnande partiledning. Och vi måste komma ihåg att ett nyval som sd kunde gjort till en folkomröstning om flyktingpolitiken inte hade varit bra. Nu sitter sossarna och får skäll av alla egna kommunstyrelseordförande fram till nästa val. Som ser att vi går mot en social kollaps. Och att
flyktingmottagandet kan leda till höjd skatt eller andra nedskärningar. Och verkligheten kommer
också att komma ifatt i alla fall några allianspartier. Sverige skall fortsätta vara ett av Europas mest generösa länder. Men dagens omfattning är inte vare sig socialt eller ekonomiskt hållbar. Merparten av det s k reformutrymme som regeringen har i budgettider äts upp skenande kostnader för
flyktingmottagande. Och nu är det väl ändå dags för att ge Fredrik Reinfeldt en credit för ärlighet. Det var precis det han sa i valrörelsens slutskede. Och som väckte beundran och kritik.

Vi knegar på. För att hitta lösningar på bättre integration. Vi är rätt bra i Växjö. Fick på begäran berätta om detta för vår integrationsgrupp i partiet. Arbete och Välfärd gör bra ifrån sig. Och kommunen tar sig an frågan på ett positivt och seriöst sätt. En projektidé som jag tycker är lysande
kommer från Värends Räddningstjänst. Att utbilda ambassadörer i Araby. Som kan gå in som deltidsbrandmän.
Det är vårt skyldighet att både analysera möjligheter och problem. Och göra vårt bästa. Men självklart är det så att en enkel uppgift är lättare att lösa än en svår.

Undrar hur det skulle se ut i Sverige om alla kommunstyrelseordförande satt i riksdagen? Hur skulle då regeringens politik se ut? För att gå igenom? Alla partier sliter med samma sak. Men kd som myntade begreppet Verklighetens folk hade/har rätt. Vi har en diskussion i Stockholm och en annan ute i landet.

Blekinge 20150329

Bo Frank

fredag 27 mars 2015

Ende moderaten i Sverige som jublar idag! Karl XII=Zlatan

Gick i lätt duggregn till Högkvarteret på Stora Nygatan 30. Till vår arbetsgrupp kring integrationsfrågor. Där finns alla åsikter. Klokt folk. Men får se vad det blir av det hela. Under mötet kom nyheten att sossarna höjer bensinskatten. LÖFTESBROTT. Moderaterna går i taket. Och det är som vanligt. Sossarna säger en sak innan valet och gör sedan tvärtom. Häromdagen kom beskedet att man vill börja slakta Rot. Det sa man inget om innan valet.

Det enda politikområde som har fri lejd idag är invandringen. Också det enda politikområde i Sverige där det inte finns ett tak för kostnaderna!! Orimligt?

Jag gillar höjd bensinskatt. Om inte användningen av fossila bränslen minskar går jorden under. Skatteökningar på fossila bränslen borde också ske globalt.Tror att högre pris på bensin vässar kompetensuppbyggnad och omställning i Sverige.Och på sikt ekonomisk tillväxt. Växjö har minskat utsläppen med 50% och ökat tillväxten mer än genomsnittet i Sverige. Växjö visar vägen i allt. Vi bygger mest, billigast och energisnålast i Sverige. Sossarna vill nu göda byggföretagen med subventioner. Varför inte studera hur vi gör i Växjö? Vi är bäst! Det säger SKL. Skanska och andra!

Problemet är att sossarna inte samtidigt sänker andra skatter. Som gynnar arbete och företagande i alla dess former. Socialförsäkingar och sjukskrivningar ökar starkt. I vanlig ordning under sossestyre.

T-banan till T-centralen. Hamnade bredvid vår " gamle" universitetsrektor Johan Sterte. Universalgeni som har det " både i händerna och huvudet".

Hem till en tom bostad. Hustrun åter förlupit hemmet för att åka med barnbarn till Köpenhamn.

Kommunens ledning åkte hem nöjda från Kosta. Fick jag höra. Fast jag inte var med idag. Bra eller dåligt?

BF,  Beyond Frank!  BP, Beyond Petrolium! Kanske inte särskilt lustigt! Dock, kanske med tanke på rubriken.

Trevlig helg,  alla underbara Växjöbor och andra läsare av denna dagbok!

Lider av alla partigängare i alla partier som inte tänker utanför boxen.

Och att inte politiker ser vad som händer i Sverige idag!


PS Ser Zlatan på TV. Väldigt lik vår härförare Karl XII. Och Jarl Kulle. Kolla får du se! På den tiden hölls vi moskoviterna kort. Fråga Esias Tegnér! Kan citera hans dikt om Karl XII på tre språk! DS





Bo Frank
Växjö 20150327

torsdag 26 mars 2015

Earth Hour, Vidar Andersson, Sergel Plaza och Alla är Bo Frank igen!

Var har denna vecka tagit vägen? Från 07.00 till 22 varje kväll! Måndagen beskrev jag!? Tisdag  var det invigning av VEAB. Först sedvanliga morgonmöten. En sparsmakad invigning som dock var bra upplagd. I stället för Kungen kom Ibrahim Baylan. Trevlig att resonera med. Diverse småmöten på eftermiddagen. Gick så på Vetenskap de Lux med lilla frun. Drack öl och hörde de lärda från Linné prata bioenergi och alger.

Gick så till stationen vid 20.00 och hämtade Clarie Roumet som kom från Bryssel. Clarie är chef för Energi Cities. Och en fransyska som pratar fyra språk. CR checkade in på PM. Så snabb macka och vin på Tak tillssammans med vår lilla miljöberedning.

Hämtade CR på hotellet. Samtal i kommunhuset. Kring Växjös miljöarbete och hur vi kan växla upp vårt engagemang i Bryssel.
Så till konsthallen. Dags för Växjödeklarationen. En uppmaning till EU, regeringen och Europas kommuner. Åsa Karlsson Björkmarker höll ihop förmiddagen på ett lysande sätt. Tillsammans med Ola Larsson från Andritz. Yvonne Ruwaida gjorde bra ifrån sig, Claire likaså. Och Niklas Nilroth från Volvo som lagt ett par dagar denna vecka på vårt miljöarbetet. Stor respekt för hans engagemang. Lunch på PM. Gick med Yvonne och Clarie till tåget. Clarie till Paris på middag med Europas alla huvudstäders borgmästare för att peppa dem kring klimatfrågot.

Mötte företagare. Gick igenom kvällens After Work med Åsa. Gick så med lilla frun till PM. Åsa och jag kåserade kring Växjös miljöarbetet. Trevlig kväll.

Hem sent. Läste i kapp nyheter. Hör Vidar Andersson som vill diskutera minsking av Sveriges flyktingmottagande. Nu börjar även seriösa sossar komma ikapp verkligheten. Noterar att när försvaret vill ha en miljard så pratar Magdalena Andersson om skatteökning. När Migrationsverket vill ha 80 miljarder talas det inte om skatteökning! Varför? Jag anser att vi går mot  allvarliga sociala problem i Sverige med skenande offentliga utgifter. Och fattar inte skallet på danska sossar. Är det inte självklart att det måste vara arbete som väntar den som vill komma som flykting. Alla måste ju bidra.

Åkte till Kosta idag. Två dagar med kommunens samlade politiska ledning  och förvaltningsledning. Vår utvecklingschef Anna Karlsson hade näst intill haft fria händer att göra programmet. Jag inledde dagen och hälsade bl a vår nye kommunchef med i gänget.

Avvek dock innan middagen för att ta mig till Stockholm. Skönt att äta en fin macka från Öhs lantcafé på planet och en Smålandsöl. Kände mig helt säker att flyga. Flygbuss. Gick i regnet till Sergel Plaza. Har nog inte bott här sedan Suzanne och jag var på antiappartheidkonferens i Stockholm och hörde Palme någon kort tid innan han mördades.

Läser i kapp mig på mejl. Bjöd in Monica Widnemark, Nord-Koreas ledare, som hemlig gäst till middagen för att styra upp det hela i min frånvaro. Lär väl få rapport. Ogillar starkt att utebli från strategisamråd. Men när partiet kallar måste man ställa upp. Har möte min arbetsgrupp kring integrationsfrågor i morgon. Hör tendenser till åtstramningar i andra partier. Är dock osäker på manöverutrymmet för vår arbetsgrupp. Men det klarnar innan midsommar.

Man tyckte att Sergel Plaza var lyxigt förr i världen. Åldern har dock kommit i kapp detta hotell. Riktig gamla hotell bevarar dock sin aura bättre.

Vår miljövecka som avslutas på lördag har varit en framgångssaga. Jordens undergång? Lyckas vi inte stoppa den globala uppvärmingen så går det åt skogen.

Nu om flyktingmottagningen på Aktuellt. Förr två år sedan var jag ensam i hela Sverige att i Aktuellt kräva att staten skall betala vad det kostar för flyktingmottagandet. Nu redovisar Aktuellt att 90% av alla sossar som är kolleger till mig säger samma sak.

Alla är Bo Frank. Numera. Ute i verkligheten.

Oavsett vem som regerar Sverige så blundar man för verkligheten, problemen och kostnaderna. I Stockholm verkar det som om flyktingmottagandet alstrar pengar till Sverige. Att inte Grekland tar sig ut sin kris genom fler flyktingar? Konstigt. Ylva Johansson kallar flyktingmottagandet för. "Svarte Petter". Detta borde väl väcka till debatt. Inte mist ordvalet.
Hör Ylva Johansson svamla i TV. Och precis som Erik Ullenhag så pratar hon som om alla som kommer är läkare. Att inte media en gång för alla klarar ut hur många som verkligen är läkare!? Det har mytbildats om detta i decennier.

Har hört genomgång hela dagen om utvärdering av kommunens verksamhet. Är imponerad över allt som görs och alla duktiga medarbetare i kommunen.

Så var det dags igen. Cyklande man nedlagen tidigt på kvällen. Enligt media tre ungdomar.



PS Noterar att media helt i sin ordning speglar när jag är emot alla flyktingförläggningar i kommunen. Hoppas de noterar att jag är positiv till nytt boende för s k ensamkommande flyktingbarn på Öster i Växjö. Dessa ungdomar är ofta skötsamma och kommer snabbt i arbete. DS

Bo Frank
Stockholm 20150326














måndag 23 mars 2015

Earth hour week, Ygeman och Göteborg ( Malmö) och annat! TOMI KALLIO OBS OBS

En heldag på Kungsmad kring miljöfrågor. Föreläsare i toppklass. Skanska, Löfbergs Lila, WWF m fl m fl. Öppnade konferensen tillsammans med Volvochefen Niklas Nilroth. NR basar för en av få CO2 neutrala fordonsfabriker i världen. ( Volvo i Braås ) Hade med mig en prao, Vendela Augustsson från TC.  Veg lunch med mingel. Biffen, bilen, bostaden och börsen. Thomas Kåberger raljerade med rätta över svenska myndigheter. Svenska skattemyndigheter är ensamma i EU om att momsbelägga el som går ut från privathus tilll nätet. EU:s statsstödsregler gör att USA och Kina kan stötta förertag och tillväxt på ett bättre sätt. Skanska raljerade över hur regeringen vill förhindra kommunala särkrav på energi som enligt Skanska leder till en bättre miljö. Denna vecka går Åsas och mitt brev till kommissonen!!!

På eftermiddagen seminarum med gymnasieungdomar kring deras förslag till en bättre miljö i Växjö. Vi har otroliga ungdomar. Dock inte alla. Gick förbi klassrum där ungdomar halvlåg i ytterkläder och vantar under lektion. Och höll på med en massa annat. Vore jag lärare/rektor skulle jag inte tillåta slafs och ytterkläder under lektion.
Ungdomarnas klimatidéer kommer att tas på fullt allvar och bedömas. Måste gå vidare med att bl a minska biltrafiken i stadskärnan och fler bussfiler.

Till sist skrev jag och tre ungdomar under ett brev till kommunstyrelsens ordförande i Växjö 2030! Där vi vill veta är vad som hänt under de femton år som ligger framför oss! Skulle vara kul att ta emot detta brev. Som KSO 2030. Men det är inte troligt. Om inte efterträdarna gör bort sig rejält. Alltid beredd att rycka in. Ganska bra CV!

Hemma en stund innan kvällspasset/after work. Hör radio. Muslimska organisationer i Malmö bojkottar konferens om s k våldsbejakande extremism. Beskyller SSU media för att vara islamafober?
Anders Ygeman hade som en kommentar till dödskjutningarna i Göteborg att regeringens budgetproposition inte gick igenom. Med samma nyanserade synsätt skulle man kunna säga att Malmö och Göteborg toppar våldsbrottslighet p g a långvariga socialdemokratiska maktinnehav! Det är bara att konstatera. Vi är bara i början av en våldsspiral i Sverige. Och en värdeförskjutning som går emot jämställdhet och emot respekt för människors fri- och rättigheter. Svenska politiker vågar/vägrar diskutera konsekvenserna av den oerhört stora invandringen till vårt land.

Läste i DN i helgen att drygt 50 länder praktiserar s k Sharialagstiftning.

Tillbaka till miljön. Vi har en fantastisk vecka framför oss! Världens bästa Earth Hour Week program? I vart fall har kommunen de mest fantastiska medarbetare som finns att få.  Känner glädje och tacksamhet varje dag över att få umgås med alla dessa personer.

Hoppas nu att Lakers gör procesen kort med Örebro. Kommunen Örebro gick nyligen ut och ville ha en handelsfri månad! Handel är det bästa sättet till ett ökat välstånd för fattiga länder. Handel är bra! Om man köper bra prylar och tjänster. Som inte skadar miljön.


PS Hemma. Underbart att just TK kunde skjuta Växjö vidare. Så stort så att kommunen bjuder på en bättre middag - oavsett!  Tror på GULD. Kommer att åka till Skellefteå åtminstone någon gång.
Senast jag var där på hockey var det bara fyra Lakers supporters - en familj från Braås! DS


Bo Frank
Växjö 20150323

söndag 22 mars 2015

Blockade, Mor, Lakers och filosofiska rummet och sjuka hjärnor!

Vi hämtade mor och körde faktiskt nonstop till Uppsala. Mellan Järna och Södertälje var det isgata och mängder av bilar i dikena. Hur kan staten låta en Europaväg vara isgata?
Lunch hos sonen och hans trolovade i lilla ettan vid ån. Oslagbart läge mitt i stan och med utsikt över rinnande vatten.
Lite promenad och besök i domkyrkan. Sonen tände ett ljus för farfar!

Så drack vi vin med "farmor" och spelade kort hela eftermiddagen. Farmor, 89, var den enda som inte behövde glasögon när det började skymma. Bjöd så hela gänget på Basilica. Ett italienskt superställe mitt i stan. Fortsatte till vårt hotell och mer kortspel. Med famor. Som var piggast av oss alla. Mer vin med farmor. Har inte sett henne så pigg som på många år! Sov gott.
Ungdomarna åt frukost med oss på hotellet. Vi drog hemåt och de till biblioteket för att hänga över lagboken. Så jäkla ambitiösa! Och fina tillsammans. Man blir glad i själen.  Unnade oss faktiskt ett snabbt kaffestopp. Bra väg. Blåsigt och iskallt.
Lakers gjorde sitt jobb igår. Och undviker de utvisningsbåset blir det SM-guld. Är det bara jag som inte kan hockey som ser att det går bäst när man inte är utvisad. Visst. Måste kanske spänna musklerna ibland och "äga"!

Bra ledare i SvD idag. Skall den feministiska utrikespolitiken nu bestraffa vårt viktigaste handelsland Tyskland, där prostitution är laglig!?

Lyssnar på ett av alla favoritprogram i P1. Filosofiska rummet. Det bästa samtalet om "tiggeri" som jag hört. Kanske borde vi ha en kommunfilosof ( förutom mig ) som kunde klargöra moraliska och etiska argumert för och emot olika företeelser. Vore jag lite modigare skulle jag förslå det!? Hör på radio att socialförsäkringskostnaderna ökar 10 ggr mer än vad försvaret vill ha? Tror att Sverige går mot kollaps när det gäller offentliga utgifter.
Fattar heller inte varför EU skall satsa stora belopp i Sverige för tiggare. Borde inte EU sätta press på medlemsländerna att ha anständiga skyddsnät för sina medborgarere? Det är något jag inte begriper.

Sjuka hjärnor i Skåne förgiftar Pilgrimsfalkar!

Skall ta en sväng till kontoret för att förbereda en del för veckan.

Blockade? Till Uppsala reste en son med oknutna gympadojor. Nu en rad svarta skor i skoblock! Vet inte vad som är bäst!?  Bara man är lycklig, tar sitt samhällsansvar, hjälper andra och vill arberta. Visst är lycka att kunna göra skillnad för någon annan? Det behövs inget filosofiskt rum för att klara ut detta!

Förra helgen hos en fantastisk dotter i Göteborg. En stjärna! Nåt har man lyckats med. Otroliga ungdomar.


Bo Frank
Växjö 20150322

fredag 20 mars 2015

Alla kommer att läsa detta genom stor delning, Radio Kronoberg, Arvoden, Islam och Per Schöldberg

Trevligt årsmöte hos dissidenterna i Lessebo igår. ( Moderaterna) Blev inte hindrad från att ta mig till eller ifrån möteslokalen. Av lokal milis!  Tur att man är god vän med Monica Widnemark.

Lakers igår!? Varannandagslag. Duger inte. Bara att göra sitt jobb.

Har förlorat mig lite för mycket på nätterna i nya Bergmanbiografin.

Men igår. Läste Dagens Samhälle. Är Sveriges bästa tidning för politik och samhällsdebatt. Och helt fristående från ägaren, SKL. Fast sossarna har hotat att koppla grepp på tidningens frihet! Trots att   chefredaktören är en " gammal röding".

Var inte nämnd i tidningen igår, men ett lysande nummer likaväl.  Man tog in en granskande artikel om extremvänstern som vänstertidskriften Fokus inte vågade ta in. Man fick mig att skriva till kommustyrelsen innan 07.00 om Växjös erbarmligt dåliga placering på miljöbilsligan. 33 av 290. Konstaterar att alla kollegor/kommuner i länet som ligger sämre till tiger som muren. Och det är väl det som jag har svårast för. Att Växjö inte har någon utmanare i länet. Vi skulle bli bättre om vi hade utmanare/kollegor som visade på lite mer action! Nästan aldrig ett utspel om inte media tvingar fram ett uttalande.

Och. Den viktiga artikeln av en genusvetare om hur sossarna hycklar kring Saudi-Arabien. När samma "medeltida värderingar" dyker upp hos muslimer i Sverige, då tiger man som muren! För att inte bli kallade rasister eller islamafober. Rurbiken var " Officiellt accepterat att gifta sig enligt islams sharialagar i Sverige". Vidare " Regeringen vill ändra patrierkala strukturer i andra värlsdelar
samtidigt som den i Sverige samarbetar med aktörer som förepråkar starkt patrierkala ideal. Dess samarbetspartner, Sveriges muslimska råd, har i decennier påpekat att man bör göra skillnad på kvinnors och mäns sociala roller".

För en månad sedan blev jag kallad islmafob av SSU för att jag ställde frågan om hur värderingsförsjutningen kan påverka  Sverige om den muslimska relativa andelen av befolkningen ökar. Frågan är inte obefogad. "Medeltida lagar" i andra länder? Varför inte gräva där man står! Det finns idag i Sverige , bara för att att ett exempel, skolor som av religiösa skäl delar på pojkar och flickor! I vår närhet! Faktiskt!

Var på Radio Kronoberg idag på morgonen. För att klara ut en gammal träta. Och kan nog konstatera att alla media i Växjö är mer "objektiva" än för 10 år sedan. Eller 20!

Arvoden. Det gör ont, det gör ont. Känner sympati för Per Schöldberg som inte går i taket och skjuter från höften när frågan ställs. Hur fn skall man kunna försvara att arvoden höjs? I grannlandet till där Jante skapades. Problemet är att vi inte lagt oss på en vettig nivå från början. Delaktig i det felet!

Jag har av olika anledningar inte fått frågan ännu. Om arvoden!  Hur jag ser på detta. Har mina aningar!  Får jag den frågan kommer jag att tömma min dator på en färdigskriven motion, i detta ämne,  som ligger där och som kommer att lämnas in 2018. Och som kan tillämpas från 1 jan 2019 då jag inte är vare sig kommunalråd eller kommunstyrelsens ordförande.

Besökte Centrumskolan idag. Ingen skolledning har ett klarare mandat. Och vet var man vill. Och änglars tålamod. Den minsta språkliga minoritet på skolan är svenskar. Sju elever. Vet att Anna Tenje tänker till så att inte någon skola blir en ny högstadieskola med samma elevsamamnsättning.
Spontana och mer nyfikna elever än på alla andra skolor i kommunen. Och antalet vuxna per elev saknar motstycke i Sverige!?

Vi har en bra kommun. Ortroliga medborgare. 98,5%. Kan inte ens påminna mig när jag senast möte en sur kommunmedborgare. Kombination av att möta väldigt mycket folk och dåligt minne?

Tror inte det. Har en fantastsk arbetsplatsgemenskap. Kommunalrådskorridoren.

Nu helg. Mexikansk musik dånar i högtalarna när jag kommer hem. Lilla hustrun är vacker som en dröm. Och alla mina sjukdomar är inte så påträngande just nu. Fast de finns där. Nacken, magen och en del annat. Ganska mycket. Blir  inte gammal!
Undviker dock att ta en klunk Lixir S efter lunch För mycket koffein och syra för magen. Annars har denna dekokt och ingefära/morot/grape medverkat till att jag inte varit borta från jobbet på många herrans år. Och "dämoner" har jag inte. Ännu. De kommer säkert. Har sett några!

Trevlig helg önskar jag alla Er som läser detta. Och jag är som alltid tacksom för att få leda Växjö. 

Skall själv åka till Uppsala med hustru och mor för att träffa son med flickvän. Bergsmans Uppsala. Pelle Svanslös, Karin Boye. Dag H. Linné. Oj! Många!  Borde kunna räkna upp kanske ett hundra personer!

Hoppas jag gjort rätt för min lön denna vecka också!


Bo Frank
Växjö 20150320



onsdag 18 mars 2015

Suzanne Frank, Jill Johnson, Beatles och val i Växjö i november! Och Nord-Korea nästa!

Med raska steg till kommunhuset. Joxade med lite av varje. Svarade mejl, ringde medborgare och förberedde diverse saker.
Gick till ortopeden. 6 mån sedan jag fick en remiss. Bra läkare som förklarade att jag inte var omddelbart döende. I vartfall inte av alla bråcken i nacken. Lite egna rörelser. Kanske sjukgymnastik. Osäker framtid. Ökar dosen ingefära i vår egenpressade juice av grape och morötter.
Tillbaka till jobbet. Tre monstertruckar utanför konserthuset. Många roadis. En buss. Jill Johnson ikväll. Ser på långt håll ut som Tina Turner på den tiden det begav sig. Gillar båda damerna. Men fattar inte hur det kan gå ihop sig. Kostar biljetten 10 000 kr styck. Hade gått om jag inte haft kvällsmöte/varit tillräckligt motiverad. Hoppas på ett fullsatt konserthus. JJ verkar trevlig i alla intervjuer. Jordnära och stjärna.

Bjöd Chiles konsul på lunch på PM. Och lovade att ställa upp med kommunhusets entré som vallokal för alla chilenare i trakten som vill rösta i det chilenska valet i november. Tydligen första gången man kan fixa detta utomlands. Sverige tredje ellet fjärde största chilenska befolkningen utanför Chile. Var på en rundresa i Chile för tre år sedan.

Gick med Catharina Winberg på politiskt promenad runt Trummen och Växjösjön. Åkte till Dalbo Centrum och gick runt och pratade med folk i två timmar. Väldigt igenkänd. I huvudsak trevliga människor. Dock blir min gamla SAAB utdömd av "alla invandrare" som tycker att jag borde ha tjänstebil med chaufför/livvakt eller en bättre egen bil. Och även jag noterat att det i detta "fattiga" område finns påfallande många dyra bilar. Hämtade också ut tre kavajer på kemtvätten. och förnyade Lotto 10 veckor. Den som vill ha en ny dimension i livet borde tillbringa en dag på spelbuktiken på COOP. Otroliga summor som byter ägare.

Snabb dusch. Iväg till gruppmöte med m:s regiongrupp. Suzanne hyllad för att våga ta i psykiatrin som är så skämmig så att universitetet inte vill ha samarbete. En i grunden osund kultur. Och varken politiken eller media pratar i klartext om något som varit känt i många decennier.

Just hemkommen. Sent som vanligt. Synd att knäpphögern vann valet i Israel.

Hur får jag då in Beatles? De största någonsin hade promille av den tekinska utrustning som JJ har med sig till Växjö ikväll. Fyra pers och en roadie klämde in sig i en Ford Transit eller motsvararande.

Lider med Tingsryd!

Längtar till ny härlig jobbdag som avslutas i Nord-Korea där jag skall hålla föredrag för moderata dissidenter. Bara de införstådda förstår vad jag menar. Skall prata på M.s årsmöte.  Och om jag får visum skall jag till Lessebo kommun också nästa torsdag. Eller rättare sagt till Kosta.

Hör nu hör hur Hamrén försvarar Zlatan genom att säga att han kunde ju inte veta att det fanns en mikrofon. Idrotten har sin egen logik. I politken är ingen ofelbar till skillnad från i idrotten.

Bo Frank
Växjö 20150318







tisdag 17 mars 2015

Någon dag är man bara inte på 100% kapacitet - för mycket pengar?


Även om man som jag förmodligen har lite bokstavsfökortningar. Lite stel nacke och åt för sent i går kväll.

Sent till jobbet. Var där 07.20.  Har vant mig vid kylan i rummet i kommunhuset och har slutat släpa dit mitt elelement. " Min/Vår" Monica i rummet intill,  alltid påbyltad.
Välkomnade ännu en delegation från Syd-Afrika. Nittioåttonde på 7 år?

Bra moderat minigruppmöte. Som vanligt varje tisdag morgon. Femklövern träffades 09.00 för att att gå igenom au-listan. Anna Tenje har som vanligt mängder av ärenden. Bra möte. SmP nog lite impad av att femklövern klarar att hantera ett utspel från mp. Att följa detta med sex timmars arbetsdag I Gbg.  Min styrka är att respektera propåer från andra partier i vår allians. Först då kan man få respekt för det man själv vill. Sedan har jag andra betydligt sämre sidor. Och de är väl kända. Inget att skryta om.
Arbetsutskott. Bra föredragningar. Effektivt. Inte som i andra kommuner, horder av tjänstemän som sitter av möten de inte behövs på. En del bra beslut. Medborgarförslag om alkoholfri representation som jag trodde skulle bli större massmedialt. Men anledningen till att det inte blev så var väl att alla partier i au var överens. Om att hålla fast vid linjen om representation med måttlighet. Lagom är inget dumt ord. Ogillade starkt lagombegreppet när jag var yngre. Idag kan det appliceras på det mesta.

Gick till lunch.  Såg nytt gym på Klostergatan. Osunt ställe? Biffiga figurer som avskräcker i reklamfoton i skyltfönstret och fler pillerburkar i affären än träningsredskap?

Lunch med m. Maten sisådär.

M-gruppmöte inför fullmäktige. Gruppmöte med femklövern. Så fullmäktige. Satt halva tiden utanför lokalen eftersom det är så många som vill träffa mig. Fick en liten fin målning idag av en dam. Blå skruvar,  hette den.
Fullmäktige. Nils Posse tillbaka. På nästa au väljer vi honom till ordf i ett vattenvårdsförbund. KF gick som planerat. Det enda parti som sticker ut är v. Bara gnälliga äldre personer som borde låtit yngre krafter komma fram. Just därför finns jag inte med i ledningen för m i Växjö efter nästa val. Man skall ha vett att gå i tid. Det kan lätt bli patetiskt annars.

Bra idag på KF!? Åsa KB. Per S. Nils Fransson, stilpoäng. Bortgjorda . V! Oliver som vanligt bra, men ett parti måste vara många personer!

Har få kanaler. Och biljetter. Skall äta lite bläckfiskringar/dricka Chablis med lilla frun. Lakers på text-TV. Gillar inte att Lakers spelare har 10 ggr mer än skådisarna på Regionteatern. Den jäkla marknaden. Å andra sidan acceptetar jag att Paul McCartney drar in miljarder. Tyder på gott omdöme hos alla vi som förser honom med pengar! Fick ni ihop det? Jag tror jag fick det.

Ser program på TV om ungdomar som inte får jobb! Inte konstigt. Piercingar och taturingar i hela ansiktet.  Drog ifrån en affär i Växjö under detta år när jag tyckte en anställd såg för jäklig ut. Hur många personer säger nej till jobb genom att se för avvikande ut!? Fler och fler!






Växjö 20150317
Bo Frank





måndag 16 mars 2015

Om sanningen skall fram!!! Varför mörkar media?

Älskar mitt jobb och Växjöborna. Bra interna möten i kommunhuset. Hittar i vissa frågor bra samtalsklimat med s. Mitt engagemang har aldrig varit större.
Chockade kommunens IT-enhet genom  att komma in innan 08.00 och be om hjälp för att komma in på nätet igen.

Femklövern kommer med ett intressant utspel 1 april. Eftersom nyheten kommer i vissa media 2 april så är det sant!
Med Åsa på IV. Otroligt privatägt/Växjöägt företag. Passar bra i Europas grönaste stad.  Hemligt lunchmöte med företag. För kommunens bästa.

Fick reda på att det s k bråket på Teleborg var ett utslag av att två etniska grupperingar i länet "gjorde upp". Sådant borde rapporterats av media. Vet inte varför de inte gör det. Men har mina aningar! Synd att vi inte kan prata öppet om sådant.  Om varför vi inte rapporterar om vem som gör vad. Samma fenomen som gör att Universitetet i Karlstad tar på sig en frivillig munkavel. Wilhelm Moberg skulle varit lika arg som Zlatan i Paris. När medborgare märker att media mörkar är det inte bra.

Härligt Direktmöte på Högstorp. Medborgarna är bra i kommunen oavsett var de bor. Bortsett från de 1,5% som finns lite här och där.

Ännu en fin måndag. Och är tacksam varje dag jag får tjäna våra medborgare. Växjö är en fantastisk kommun.

Hoppas vänstern vinner valet i Israel.

Bo Frank

Växjö 20150316

Lösenordet!

Strul med lösenord och har inte kunnat komma in i mejlboxen på datorn i helgen. Men har kunnat sköta mejl via mobilen!!


Men nu funkar det. Härlig ny dag. Möten av olika slag, beredningar, företagsbesök på IV, Brottsförbyggande rådet i em. Och ikväll direktmöte på Högstorp.  Kan bli stor diskussion om hur litet/stort intrång som behövs i kanten på Fyllerydskogen när den nya trafiklösningen kommer på plats. Det är dock av miljöskäl det behövs och kommunen måste hjälpa till och hålla uppe framkomligheten på både det statliga och kommunala vägnätet.

Flyt i bandy och hockey. Och Öster tog en skalp.

Växjö 20150316

Bo Frank

fredag 13 mars 2015

Kronprinsessan, Truong Nguyen, Mats Gunnarsson, Mikael Damberg, Persson&Hansson och Paul McCartney ---- Nytt! Systemet funkar ej!



Gårdagen försvann i ett rosenrött skimmer av spännande möten, kreativa och glada människor och lite gott att äta. Somnade rikare än när jag vaknade.


Kronprinssessans namnsdag. Flaggan hissad utanför kommunhuset. Frukostmöte med Rotary. Stämningen i vår klubb är så varm så att den tråkiga lokalen, Statts gamla veranda, inte får genomslag.
Gick till ett spännande samtal med Christer Langner, VEAB:s "gamle" vd. Vi pratade småskalig vattenkraft. Vidare till Kulturparken om ägarsamråd med Region Kronoberg om just Kulturparken.  Kommunchefen, Tomas Thornell och jag representerade kommunen. Underbudgeterade fastighetskostnader och behov av resurser för att nystarta utvandrarnas hus stod på agendan. Har varit på trevligare möten. Satte ut nytt möte om ett veckor.

Till PM:s festvåning. Lunch för jury och sökanden till Linnés miljöstipendium som instiftats och betalas av Växjö och Kalmar. Efter en utsökt bit torsk var det presentation av de två "bästa" ansökningarna. Juryn sammanträdde. Min tur att leda mötet eftersom vi var i Växjö i år. Vartannat år i Kalmar. Vår skickliga utvecklingschef höll ihop inramningen av mötet. Kom så fram till att Truong Nguyen, doktor från Vietnam och verksam vid Linné, skulle få priset. Och energi och fjärrvärme är ju synnerligen aktuellt i hela Sverige. JP och jag delar formellt sett ut priset vid Linnés årshögtid i maj.

Tillbaka till kontoret och lite småsnack med min kollega från Kalmar.

Förde över pengar till sonen. SOM LYCKADES MED KONSTSTYCKET ATT FÅ TAG PÅ SUPERBRA BILJETTER TILL PAUL MCCARTNEY PÅ TELE2 ARENA DEN 9 JULI. Fick sms under möte tidigt på fm om att operationen lyckats. Räknar ner varje dag till 9 juli. Senast i Stockholm var det fyra timmars föreställning. Nu " bara" tre och en halv. Men det är ju ändå dubbelt mot vad betydligt yngre artister presterar. Och de har för de delen inte material för mer.

Så var klockan 16.00. Möte med kommunledningarna i Kalmar och Karlkrona om höghastighetsjärnvägen. Sveriges bästa projektledare Kristina Thorvalsson gjorde en lysande föredragning. Vår kommunchef Over Dahl har en oerhörd förmåga att kunna få ihop team.
Vi pratade strategier. Och så lite kommunpresentationer. Karlskronas bröt förra mandatperioden nästan 30 år av regelbundna möten, men är nu tillbaka på banan. Känner att vi har det roligt tillsammans.
Middag på Teaterparken. Och spännande samtal. Har bra kontakter med kollegorna Persson&Hansson sedan gammalt. Första gången jag träffade Patrik Hansson var för ca 25 år sedan då vi åkte med stabsfartyget Visborg till det första svenska flottbesöket i Litauen. Det blåste 30 sekundmeter och jag trodde jag skulle dö 20 min efter vi lagt ut.

Hem. Sena nyheter. Svarar på en massa mejl och ringer, ganska sent men ändå, till medborgare som sökt mig under dagen.

Mikel Damberg borde vara statsminister s. Får Löfvén at framstå som en snäll amatör. Damberg är en av Sveriges säkraste politiker. S har kört utrikespolitiken i botten.

Uppe med tuppen idag. Till jobbet. Sympatisk insändare av Mats Gunnarsson i SmP även om jag inte riktigt förstod vad han var ute efter. Avstår från att skriva i Smålänningen eller att polemisera mot Mats i SmP. Vi har ändå respekt för att vi gör vårt jobb på riktigt.

Nu till dagens program. Och Du får som vanligt en fortsatt rapportering. Helt rimligt efter som många läsare av detta är med och betalar min lön. Och levererar skatt till den gemensamma välfärden.



PS Har haft problem med att komma in i min dator hela helgen. Inte så mycket nytt att tillföra, men ändå!

Diverse möten på fredagen. Hela jäkla dan till 18.00. Körde till Gbg i helgen med lilla frun för att hälsa på dottern Rebecka. Trevlig helg med henne och sambon i nya lägenheten.

Tillbaka till Växjö tidigt em. Möte med moderaterna. Diskuterade diverse spetsiga motioner bl a om förbud mot tiggeri.

Ny härlig arbetsvecka.

Var superdeppig efter att ha varit på Vida i fredags. Nu känns det bättre! Och innebandyn går som tåget!

DS


Växjö 20150315

Bo Frank

onsdag 11 mars 2015

Ännu en glad dag! Och Anna!

Trots att Löfvén flytt landet och samtidigt låtit försvarsministern från Luleå tala om att det avtal som skulle förhandlas om nu sagt upp. En glad Fridolin i varenda TV-soffa. Han är skicklig. Trots att Löfvén intervjuats om avtal med Ukraina får han inte en enda fråga om vapenaffären. Vad händer i Sverige?

Morgonmöte. Med moderater. Grattade Karlskrona och hälsade dem välkomna i gänget. De får gärna spela sina hemmamatcher i Växjö. Dock. Växjö satsade. Och Lakers gick upp. Länge sedan jag var på hockey. Säkert ett halvår sedan. Skall utnyttja en av kommunens sex biljetter och gå på fredag. Ordnar så att många av dessa biljetter lottas bort eller ges till t ex Diakonicentrum.

Gick ut till Linné. Kallt som fan. Hade bara min stora, svarta Beatleströja på mig.  Möte med regionala utvecklingsstyrelsen. Glad att ha Catharina Winberg med i denna styrelse. Gör ett bra jobb. Olof Björkmarker sköter detta rikigt jäkla bra. Lärorikt. Lunchmöte med Framtidsfrabriken. Helena Collin hade raggat ihop några av hennes skyddslingar. Vilka entreprenörer vi har!!!! Och varje satsat krona på denna verksamhet ger fyra tillbaka. Bra möte f ö denna dag. Gick tillbaka till stan via Trummen och andra stranden på Växjösjön. Många Växjöbor vill prata. Känner en enorm uppskattning. Mötte också två vackra dambekanta, Åsa Geijer och Cordelia Hesse.

Det småregnade. Det skulle det inte göra. Blev kall. Lunghinneinflammation? Eller skörbjugg? Tog en slurk Lixir S när jag kom hem för att byta kläder. Innan dess dock möte om Teknikens hus. Hoppas att vi kan ta upp pengar i budget 2016 för detta projekt under förutsättning av att näringslivet och Linné är med på en del. Uppskattar det engagemang som företagen visar. Och jag hoppas vi kan svara upp mot deras förväntningar.

Nu snart bort på möte som jag inte kan blogga om. Och sådana möten finns. När den eller de som jag träffar inte vill att det skall vara offentligt eller det som avhandlas måste jag förhålla mig till det. Och det är ett av skälen till att jag får reda på mer än de flesta. Att jag som är pratsam är tyst när man skall vara tyst. Skulle kunna fylla en halv bok om detta.

Är helnöjd med vår moderata grupp och våra ordföranden. Enorm kompetens. Anna Tenje har på kort tid sett saker som förbättar kommunens verksamhet och som gör att vi slippet stora investeringar. Till förmån för mer personal i förskola/skola. Kommer att skriva också om det under 2018. Under 2018 har jag senast, definitivt,  mitt sista bäst före datum. I alla fall som kommunstyrelsens ordförande. Trots att jag känner att jag skulle kunna vara på topp i tio år till. Men vet att andra inte ser det på samma sätt. Tragiskt när inte folk har vett att gå i tid. Bommade möte hos landshövdingen kring integrationsfrågor. Alla KSO var inbjudna. Bad Oliver gå i stället för mig. Visar på att jag litar på honom i dessa känsliga frågor även om vi i den nationella politiken har olika uppfattningar.

Är dock överens med med Anna T om att vi måste göra något med det s k Teknikens hus.

Är varje dag glad över 98,5% av kommunens chefer gör ett bra jobb. Och lika stor andel av alla medarbetare.  En och annan har dock inte fattat vem de är till för.




Bo Frank
Växjö 20150311

tisdag 10 mars 2015

Elisabeth Svantesson på besök - svart dag för Sverige! Trots att Elisabeth lyste i Växjö!

Nederstigen från himlen eller i vart fall med flyget från Bromma.

Hade först haft tisdagsmorgonbön med m-trusten på mitt rum. Skippade arbetsutskottet och åkte för att hämta vice partiordföranden på flygplatsen. Vi körde så till Macken. Ett s k socialt kooperativ. En framgångssaga som uppmärksammats nationellt. Av hovet och av olika regeringar!  Utbildar och sysselsätter invandrare och andra som står långt ifrån den vanliga arbetsmarknaden. Många blir företagare. Macken-konceptet sprids i Sverige.

Körde så till Medborgarkontoret i Araby. Som också är en länkt till arbetslivet. Lars Edqvist och Oliver Rosengren med. Femklöverns två tredjedelar av integrations- och mångfaldsberedningen. Engagerad personal.

Så till MKEF. Ett socialt kooperativ som levererar Rut, hemtjänst och annat. Över 60 pers jobbar där. Ledningen gravt synsskadade och med invandrarbakgrund. Ett föredöme i världen. Bygger på klassisk borgerlig politk. Alla kan, alla vill. Ja till Rut och Rot. De anställda pratar 22 språk. ES var där för andra gången. ES är en kombination av blixtrande intellekt och samtidigt social. Men som alla i toppen rädd för att säga nåt som kan ge rubriker. Det gäller alla i hetluften i Stockholm. Men jag gillar ES.

Och Växjö jäkligt bra på integration.Vi arbetar hängivet för att allt skall funka!  Det håller dock på att gå över styr. Det går inte bara att öka, öka och öka....

Halvbra lunch. Dock inget fel på lunchsamtalet. Diverse moderater var med. Men vi håller tyst om vad som händer i arbetsgruppen.

Diverse möten i kommunhuset. Träff med revisorer om VEAB. Fick ett möte inställt. Gick då runt sjön. I blåsten. Träffade en del Växjöbor som ville prata. Får nog börja gå i skogen när jag inte vill prata. Gillar dock i grunden att folk vill att jag skall stanna för att prata. Många ha inte någpn att prata med!


Svart dag för Sverige!

Kommunisterna, mp vs s! 10 -0!!!! Saudi-Arabien!

Sverige ersätter industrijiobb som ger intäkter till landet med nya jobb på Migrationsverket som bara kostar pengar!
Ryssar, fransmän, kinseser och gringos gnuggar händerna. Sverige blir mer och mer musen som röt!
En maginaliserad s k randstat!

Moderaterna fegar ut diskussionen om att leverera vapen. De nya moderaterna blir allt nyare! Och nyare!

I SmP artikel om tiggare. Inget om svenskregisterade bilar med män som dagligen
sätter ut och hämtar dessa kvinnor!  En ofullständig bild av verkligheten. Borde starta en tidning som beskriver hela verkligheten. Men fler och fler läser min blogg!

I morgon ny härlig dag! Skall gå ut till Campus till diverse möten. Så möte med teknikföretagen.

Skall nu laga majskyckling enligt eget recpet på vad jag kommer på just nu! Till min lilla fru. Ledig kväll!

Stefan Löfvén är ingen ledare. Han leds av åsikskorridoren.

Och hur kan moderaterna bli så tagna på sängen så man inte ens kan kavla ut en kommnetar!??



Bo Frank
Växjö 20150310 20.31




måndag 9 mars 2015

Monday, Monday....vill ha Bildt tillbaka....får eliten sin BMW uppeldad?

Mamas and the Papas. Eller en ganska vanlig dag för mig i Växjö. Möte med vår blågröna femklöver. Vi kör detta möte tre kvart varje måndag morgon. En från varje parti. Kommunalrådsmöte. Med genomgång av exploateringskalkyler för villatomter utanför stan. Med representanter för samhällena utanför Växjö. Gick igenom Vidingehems nybyggnation. Och hur kylmaten fungerar i hemtjänsten.

Så möte om ombyggnation av Fragrabäcksrondellen. Gigantisk trafiklösning på g. Presenteras på direktmöte i Högstorp nästa måndag. Så två lite mer hemliga möten.
Beredning av au-ärenden nästa tisdag.
Gick hem och åt fyra morötter till lunch och hämtade viktig post. Så till styrelsemöte med Växjö Flygplats. Sista mötet med gamla styrelsen. Ingen dramatik. Ingemar Swalander har nästintill lagt sin själ som ordförande i Flygplatsen.

Årsmöte med moderterna på Regionteatern. Trevlig presentation av teaterdirektören Magnus Holm i vanlig ordning. Och Mary Lou Ward gjorde lysande betraktelser. Älskar att ha allehanda möten på teatern. Och det var lapp på luckan nästintill.

Har världens roligaste jobb. Och trivs bland essen i kommunalrådskorridoren. Det bästa medarbetarna. Fast jäklar vad de är snuviga. Ganska många. Tar diverse förebyggande. Lixir S. En rejäl klunk varje morgon. Vår egen juce. Och bara ett kokt ägg med Abbas ansjovis.

Aktuellt. I TV2. Många skolor med bara invandrarelever. Upplevs/uppges vara problem. Varför moralisera om detta, det är ju en logisk följd av vårt enorma flyktingmottagande.  Och det flyktingmottagandet hamnar ju aldrig i de kommundelar där den politiska eliten har sina barn. Som kommer hem och berättar om våld, hot, slagsmål, trakasserier av lärare och liknande. Vore intressant att veta hur stor del av den politiska och kulturella eliten i Sverige som har sina barn i segregerade problemskolor. Gissar på 2%! Den politiska eliten bor inte i bostadesområden där nya BMW och Mercedes eldas upp. Det gör Svensson som får sin sju år gamla SAAB eller Volvo uppeldad! Och därför lever vi i skillda världar. Benjamin Disraeli skrev den politiska kärleksromanen Sybil, 1845, med underrubriken De två nationerna. Som inget vet om varandras vaner, seder eller sätt att leva. Min konservativa guru får mig att fundera på att skriva en modern Sybil! Sossarna sa innan valet att Sverige glider isär. Nu får de hantera problemet. Och ännu har inget gjorts!

Margot Wallström. På några månader har hon rivit ner det Carls Bildt byggt upp. 0 förtroende i Israel och 0 förtroende i Arabvärlden. 

Carl Schlyter får för femtioelfte gången sitta i TV. Och Karin Enström fegar ur debatt mot Schlyter.

I morgon skolkar jag från au för att ta emot Elisabeth Svantesson som lägger en förmiddag i Växjö. ES är en synnerligen begåvad politker med hög effektivitet. Men med ett oklart förändringsmandat för att ta sin arbetsgrupp över det värsta minfälet i Sverige.

I Norge minskar antalet asylansökningar från en låg nivå. I Sverige ökar de från en hög nivå! Har inte sett att Norge utmålas som ett monsterland.


Växjö 20150309

Bo Frank

lördag 7 mars 2015

Rapport från Bryssel, 9 juli, "tanten" och händelser i Växjö

Efter en synnerligen god frukost gick Åsa KB och jag till Brysselkontoret för Energie Cities. Ligger i samma kvarter nära Luxembourgtorget. Halvstökigt möte som i vanlig ordning fick vänta på att ordföranden skulle komma. Och som vanligt pratade ordföranden mest hela tiden och ärendelistan gicks igenom högst summariskt. Har inför årsmötet i Aberdeen fått propåer från andra att ställa upp som motkandidat för att bli president i Energie Cities. Fick samma förfrågan för två år sedan. Får se vad personalen på kontoret säger. Det finns som alltid plus och minus. Den nuvarande ordföranden ör yngre och har ett bättre nätverk än vad jag har.

Första besöket till styrelsen var Vice ordf i kommissionen och tillika energikommissionären Maros Sefcovic. Gjorde att sympatiskt intryck och betonade kommunernas roll för energiomställning. Vi bestämde att jag skulle ge en lägesrapport från Växjö och att Åsa skulle lägga fram vårt problem. 1. Att regering och riksdag vill förbjuda kommunala särkrav kring energi. 2. Att konkurrensverket vill hindra oss att uppnå nationella och europeiska miljömål genom att vi inte får ansluta nya bostäder till fjärrvärme. Kommissionären och hans assistent bad oss göra ett ärende. Och vi får också uppbackning av Energie Cities.

Nästa gäst var parlamentsledamoten Kathleen van Brennt. Socialist från Antwerpen. Gjorde att synnerligen sympatiskt intryck. Kunnig och engagerad. Och charmade oss alla genom att antyda att den s k regionkommittén borde ersättas med en borgmästarkommitté. Kathleen hänvisade också utförlig till boken If Mayors ruled the World. En av mina favoriter.

Vi tog en macka i flykten och bussen till flyget. Som fastnade 20  minuter i en palestinsk demonstration. Hann i alla fall i tid för att avnjuta en Leffe blond. Och jag köpte en ny Kenzo till min lilla fru.

På flygplatsen fick jag ett mejl. Kanske inte helt ensam om att få det. Men mycket roligare än de veckobrev som kommer från partiet om vad som är den nu rådande åsikten. Mejlet var från Paul McCartney som talade om att kan kommer till Stockholm för en konsert den 9 juli. Några veckor efter 73-årsdagen. Kommer att göra allt för att få bra biljetter. Hur nu skall gå till. Borde finnas en gräddfil för de dokumenterat hängivna!!

Tåget till Lund. Illa när det måste finnas säkerhetsvakter på tåget. Och trots detta fanns det personer som inte ville betala för sig. Och det etniska ursprunget får varken anges i media eller bloggar. På personer som begår små och stora brott. Men man kan ju läsa "baklänges" . Eftersom det påfallande ofta handlar om huruvida personen som blivit dömd kan utvisas eller inte.

Tåg vidare till Stångby. Imponerande att Pågatåget kom upp i 160 knyck på denna korta sträckan. Gick i duggregn till Soldatfriares gata.

Hustrun klar med middag. Läste så Pippi säkert 25 gånger för lilla Julia Filippa.

Läste om problem på ett äldreboende i Växjö. Mera sällan att det sätts ut namn om det är ett kommunalt boende. Har aldrig förstått den logiken!

Växjö. Bränder, inbrott i villor och lägenheter, uppgifter i media om ungdomar som ansluter sig till IS ( Fler ungdomar från Göteborg än från hela USA!? ) ordningsvakter på universitetet, lössläppta hästar i stallet, antalet tiggare ökar hela tiden. Samtidigt som antalet poliser minskar ökar trycket på hela rättsväsendet. Trycket ökar på hela den offentliga sektorn. Antalet hem för vård och boende för ungdomar ökar. Privatpersoner och förertag kan ta nästan hur mycket betatalt som helst. Statens ungdomsboenden kritiseras hårt. De sociala kostnaderna exploderar. I detta läge vill MUF öka invandringen i stället för tvärtom.

Fick rapport från en mindre kommun i Skåne. Familjehem för 8 s k ensamkommande. När socialen kom dit var samtliga drogpåverkade och ägarna på semester i Thailand.

Det spricker upp i Lund. Den nya jätteskolan i Växjö dyr, men billigare än det som planeras i Lund. Lund överbeskattar medborgarna. Och en enig kulturnämnd vill nu köpa in "tanten". På vilket beslutsunderlag?

Ser fram emot nästa arbetsvecka. Har världens roligaste jobb. Växjö är i grunden fantastisk stad. Men jag är djupt orolig för att vi ser en kraftig ökning av sociala problem både i Sverige och i Växjö. Vi är naiva och oskuldsfulla som inte ser konsekvenserna om vi skulle fortsätta att ha ett rekordstort flyktingmottagande år efter år. Vi har nåt vägs ände.

Växjös kultur- och idrottsliv sjuder. Växjö har de bästa medborgarna i landet. En profil som trappar ner är Staffan Langemark, orkesterchef för vår fantastiska kammarorkester Musica Vitae. Det är en ynnest att för ha medborgarnas förtroende att leda Växjö. Och jag lyssnar, ser och hör. Och känner stort ansvar.



PS Utifrån SmP:s artikel om Kungsmadskolan idag har jag bett Anna Tenje ta upp en diskussion om hur nämnden ser på chefers ansvar och befogenheter för att brott klaras upp. DS

Stångby 20150307

Bo Frank



fredag 6 mars 2015

Mot avgrunden

Läser intervjun med MUF:s ordförande i Dagens samhälle. Den politik han förespråkar skulle föra borde partiet och Sverige mot avgrunden om den genomfördes.

Lite sent iväg från Arlanda. Läste Donna Leon, drack ett glas vin oolabärsbch pratade med trevliga medpassagerare.

Flygbussen var seg in till stan. Eftersom jag var en och halv timme sen till styrelsemiddagen så skippade jag den.Och checkade in på Radisson i st är kället. Fixade alla mejl och läste så Donna Leon tills dess jag somnade.
¨
Uppe med tuppen. Skönt att se lite riktig TV. BBC och CNN. Inte som svenska nyheter som ofta har ett vänsterperspektiv på tillvaron.

Intressant att läsa Dagens Industri igår. Om 210 gubbar över 70 lämnade börsbolagens styrelser och ersattes med män skulle det bli jämställt. Skönt att kvinnor från näringslivet vågar prata om kvotering och inte gå på den manliga myten om att det är kompetens som skall gälla. Det sista är ju självklart, men manliga valberedningar umgås inte i miljöer där det finns kompetenta kvinnor. Politiken är ett föredöme. I detta avseende
Inte smickrande i jämställdhetens namn att läsa om Gustav Fridolins "svarta " barnvakt. Men dagens politikerlöner medger inte vita "barnvakter" för den som jobbar nästan dygnet runt. Träffade en mp igår i Stockholm som sa att Maria Wetterstrand en gång sagt, hellre en barnvakt en ännu en politisk sekreterare.

SSU vill uppvakta mig idag kring något jippo om jämställdhet. Ena veckan islamafob och nu vill de träffa mig för att överlämna nån lista. Har meddelat att jag inte ställer på deras jippon, men om det är seriösa och vill föra samtal med mig om jämställdhet, så ställer jag gärna upp. I kraft av mina erfarenheter har jag säkert ett och annat att tillföra ungdomen. Och min ungdomliga entusiasm finns också kvar. Kan också konstatera att SSU har en mer nykter syn på flyktingpolitiken än MUF.

Från mitt rum ser jag in i en av alla dessa gigantiska plenisalar i Europaparlamentet. Det hade varit roligt att också ta sig an ett sådant uppdrag. Och få utmana och utmanas av politiker med annan bakgrund och en annan agenda.

Nu snart iväg till styrelsemöte med Energie Cities ( Mayors Convention ). Vi är åtminstone 10 länder i denna styrelse. Och går det som det ska så pusslar jag med en två och halv åring i Stångby ikväll.

Skall också börja läsa en bok om Korea. Skall dit i april.

Lakers ångar på. Frågan är hur många hjärnspöken Örebro ger upphov till?

Har vant mig vid nya SmP. Hoppas de fått ordning på trycksvärtan. Min mor kunde knappt läsa tidningen i början. Men får fråga. Till mor på middag på söndag. Och på tisdag fyller hon 89. Och då tar jag emot Elisabeth Svantesson som leder vår s k integrationsgrupp. ES är en smart och bra person. Däremot är det väl bara hon som vilken "löplina" som partiledningen gett gruppen.

Bryssel 20150306

Bo Frank






torsdag 5 mars 2015

Fest och arbete

Hög stämning när alliansen i SKL hade avslutningsfest igår. Patrik Strömmer och Tobias Sjö, bördiga från Växjö, stod för musikdunderhållningen. Antisocialistiska sånger varvade med valda delar av Nationalteaterns hela register.

Sista gruppmötet med m för den gamla mandatperioden idag på fm. Beredningsmöte. Lyckades få igenom en totalsågning av Vattenmyndigheternas propåer. Fin input från kommunala tjänstemän i Växjö. Fick också genom en positiv skrivning om de små vattenkraftverken. I total pol enighet.


Nu Arlanda. Till slut. Arlanda express utslaget hela dagen.

Nu snart i Bryssel!


Bo Frank
Arlanda 20150305

onsdag 4 mars 2015

Veckan nästan slut innan den börjat...diverse kommentarer

Söndag, jobbade på dagen. Mamma på middag. Måndag. Inre slit i kommunhuset. På beredningsmöte på flyget. Kan hända en del. Tittade till vårt moderat gruppmöte och vände i dörren. Var med en stund i stället på mp:s gruppmöte. Trevliga människor och bra stämning. Tisdagen. AU. Och kommunstyrelsen. Vi har varit så jäkla proffsiga på at hantera anställningen av ny kommunchef. Föredöme i Sverige som inger respekt. Man vet att man kan söka toppjobb i Växjö utan att det läcker. Ännu en stark Monica i kommunalrådskorridoren. Monica Skagne brinner för uppgiften. Och vi måste ge henne manöverutrymme. Och även jag måste lägga lite band på mig.
Middag för goda vänner på kvällen.
Idag möte på Almi. Tåget upp till Stockholm. Skall gå på avslutningsmiddag ikväll på Van der Nootska palatset. Den gamla alliansen i SKL. Ny mandatperiod börjar efter kongressen i Mars. Vad jag förstår får jag behålla mitt uppdrag i Samhällsbyggnadsberedningen.
Beredningsmöte i morgon. Har fått mycket input kring att par ärenden av geniala tjänstemän på hemmaplan. Dessa månadsmöten är min fortbildning. Jag får en enorm kunskap om nästan allt som är på g i det offentliga Sverige. På alla s k politikområden.

Flyger i morgon kväll direkt ner till Bryssel för att sammanstråla med Åsa Karlsson Björkmarker. Skall på samma styrelsemöte på fredag fm. Bra att Åsa är borta från Växjö lite. Förhindrar en del kostnadskrävande utspel som saknar täckning i budgeten.

Många trevliga människor på tåget. Träffade Åsa Romson o hennes stab. Och hälsade dem välkomna till Växjö om två veckor.

Skäms dock varje gång jag går över den sunkiga gamla järnvägsbron i Växjö. Ner till plattformarna. Spyor, cigarettfimpar, ölburkar, skräp, vattenpölar. Det ser för jäkligt ut. Som i ett u-land. Och nu går tiggarna t  o m omkring på plattformarna. Folk som stiger av måste undra i vilken världsdel man hamnat. T-bana till Söder. Incheckning. Besvara mejl. Fixa och dona.

Stockholmare har en högre servicenivå än i Växjö. Artiga och trevliga. Hyfs. Gammalt fint ord.
Träffade en man idag som frågade hur jag kunde vara så taggad för mina uppdrag.

En stor del av motivationen är att många medborgare ofta ge mig uppskattning. Jag gillar våra medborgare.

Min nacke bättre. Är det för att jag snart kommer till ortopeden eller har det med ingefäran i juicen. Vi kör hemkört på morötter, blodgrape och ingefära.


Bo Frank
Växjö 20150204

Bo Frank



söndag 1 mars 2015

Lyx, tegelstenar och Migrationsverket

Underbar middag hos goda och genuina vänner i Rottne igår. Lyxigt att ta buss intill stan, som går med stor frekvens en lördagskväll. Vi var fem i bussen till stan. Tackar skattebetalarna för en stor subvention.

Tungt att gå runt sjön idag på morgonen. För att få tiden att gå fortare tävlar hustrun och jag genom att gissa hur många vi möter. Nu räknar vi hundar.  Igår sa lilla frun 8 och jag sa 9. Vi mötte 8 hundar. Idag sa jag 8 och hustrun sju. Vi mötte 8 hundar.

Joxade inne.

Slängde ut alla krukväxter, nästan. Och åkte till Blomsterlandet för att köpa nya. Har provianterat boxershorts och strumpor. Sånt man aldrig hinner annars. Öde på stan.

Började på en tegelsten. Köpte två feta biografier,  jag inte redan hade, på rean. En om Strindberg och en om Bergman. Har annars flera meter av och om dem. Började som sagt med Strindberg.
Den Strindbergbiografi jag gillar bäst hnitintills, är Sven Stolpes. Ogillar starkt Olof Lagerkrantz ( stavning?)  biografi som är för okrittisk. Känns väldigt slappt att sitta inne och dricka Chablis samtidigt som en del sliter med fem-milen.

Läser att Migrationsverket vill ha 18 miljarder till för flyktingmottagandet. Skulle man sprida ut denna kostnad på Sveriges kommuner mosvarar detta en kronas skatteökning för alla kommuner. En gigantisk summa! Men varför be om pengar? Det är ju så lönsamt med att ta emot flyktingar?

Samtidigt som polis och försvar är nästan helt utslaget. Av brist på reurser.

Det blir en smärtsam process att förklara varför kjejsaren är naken. De som styr Sverige är som skepparna på Titanic.


I morgon.  Ny härlig vecka. En ynnest att få leda Sveriges bästa kommun med de flest positiva medborgarna. Fast medborgarna ser också det jag ser. Och är fundersamma över vad man sysslar med i Stockholm.

Har en vecka av spännande, lärorika och jäkligt intressanta möten.

Jag håller Dig uppdaterad.

1 mars idag. Har vänt blad i två stora Beatlesalmenackor som jag köpte i Mexico!

Skall nu snart fixa middag till mamma som om en stund. Mamma är positiv, glad och klagar nästan aldrig på något. Och min mexikanska solstråle tycker att Northug är ett monster. Håller alltid med min fru.



Bo Frank

Växjö 20150301


PS Wexnet. Skärpning. Blev uppringd av besvikna medborgare redan på morgonen DS