tisdag 30 juni 2015

17-timmarsdag i Visby

Uppe sex. Andreas Hedrén är förutom vattenexpert också bagare. Nybakat. Men så lunkade vi ändå ner till stan för att gå på LNU:s frukostmingel. Delade sedan förmiddagen mellan ett borgmästarmöte kring klimatfrågor och ett extremt välbesökt möte om Sverigeförhandlingen, höghastighetsjärnvägen. Mötet om järnvägen leddes av de bägge Sverigeförhandlarna och så kom Anna Johansson och Mehmet Kaplan och gav sina synpunkter. Känner att det går Växjös väg. Och HG Wessberg är dessutom extremt underhållande att lyssna på. Borgmästarmötet kunde dock fått ett större genomslag när det gäller deltagande.
Möte med diverse media. Korv och banan till lunch på stående fot.

Så var det dags för Växjös workshop. Nästan fullsatt när började och sedan dalade det. Åsa var lysande som moderator. Och alla medverkande gjorde som förväntat bra ifrån sig, Och info hade riggat allt på ett proffsigt sätt. En fin eftermiddag med en del intressanta besökare. Vi får dock dra lärdomar och skruva i programmet till nästa år. Och bilda lite fler allianser. Såg t ex att Örebro hade två dagar med samarbetspartners.
Kunde andas ut lite innan minglet började. Synnerligen enkla snittar och vin. Och fullt med folk. Stod med Stephen Hwang och hälsade folk välkomna.

Ner och lyssnade på Löfvén som inte hade något nytt att säga. Annie Lööf, däremot, kvällen innan, var som en borgerlig stridshäst. Gemensamt för de båda var dock att inte en millimeter ändra på vår extrema flyktingpolitik.

Iväg till en extremt dåligt organiserad orgmästarmiddag. I värsta discodunk tillsammans med en massa andra människor från andra konferenser. Hemma strax efter 23. Kände ändå att jag gett allt och fått en massa denna dag.

Nu snart iväg till olika aktiviteter.  Skall prata på ett ganska prestigefullt seminarium om tillväxt med en del kändisar. Därefter med de andra k-råden och ta emot ännu en utmärkelse som kommunen
 idag skall tilldelas. Tänkte så smita iväg och ta en långpromenad i eftermiddag. Och ikväll diverse mingel.

Visby 20150630

Bo Frank

söndag 28 juni 2015

Växjö intar Visby

Morgonbåten till Visby. Några av våra medarbetare från kommunen med på samma båt. Ett näst intill spegelblankt hav. Släpade upp våra väskor i den branta backen upp till huset vi bor i. Lång promenad tillsammans med "alla" som kommit. Lite planering. Utdelning av Växjöinfo till passagerare som stiger av färjorna.
Gemensam middag med Linnéuniversitetet. Hem sent i den ljusa natten.

Snabb morgonpromenad med hustrun innan dagens trevliga vedermödor. Vindstilla, varmt och gott. Det sjuder av liv och Almedalsveckan startar idag. Pratade i eftermiddag på ett nordiskt borgmästarmöte. Temat är förberedelser för klimatförhandlingarna i Paris. Maria Wetterstrand nämnde Växjö som ett föredöme i sitt tal. Inte en gång. Utan två gånger. Har blivit intervjuad av olika miljötidskrifter. " Hem " till ett nytt planeringsmöte vid 17.00. I morgon är det Växjös dag i Almedalen. Skall ikväll på mingel hos Byggföretagen. Har valt detta för att Växjö är i fokus i landet kring byggnation, trähus, energisnåla hus etc.
Tänker varje år. Detta är sista året. Så mycket intryck, så många människor och mest ytliga samtal. Men fokuserar nu på att träffa få längre än många lite. Har inget behov av att söka upp folk. Och kan lite skrytsamt säga att de som vill träffa mig får höra av sig. Har fått mycket respons idag och många som ville pratat på fikaminge. Åsa Karlsson Björkmarker är också en fena på att mingla.


Visby 20150628

Bo Frank

fredag 26 juni 2015

Möte med Migrationsverket

Promenarade före och efter min medverkan på radion. PB ställde lagom kluriga frågor för att passa in i stuket på ett morgonprogram som skall vara allvar och lite lättsamt.

Genomgång av Almedalen. Det kommer fortfarande inbjudningar. Lite ofint att bjuda så sent. Som att man inte får fullt/står med på reservlista! Kommunen har ett antal proffs på vår info. Gläds åt extremt duktiga medarbetare i min närhet varje dag. Sveriges mest öppna kommun. Kommunalrådskorridoren fikarum för sommarjobbare. Kan bara hända i Växjö. På gott och ont. Mest på gott. Vill ha en privat sfär ibland.

Överläggning med polisen om höstens brottsförebyggande arbete. Info kommer från polisen i augusti.
Telefonsamtal från en medarbetare till GD på Migrationsverket. Inget bra samtal. Om mitt brev. GD kan säkert vara bra, men har mig veterligen ingen bakgrund av öppenhet och kommunikation.

Däremot bra möte, med två lokala/regionala chefer. Bra och ärligt möte. Diskutarade gemensamma infoinsatser. Cheferna i länet kan få veta att en buss med flyktingar är på väg till Buta Palace med någon timmes varsel. Har vi reglerad invandring? Och Växjö tycks vara enda staden i landet med flyktingförläggning mitt i stan. Ingen kunde svara på hur länge detta hotell  kommer att vara flyktingförläggning.  Om jag tvingas spekulera, så är det för lång tid. Och som alla vet har jag inte jublat över detta. Men nu får vi gilla läget. På mötet tre k-råd, kommunchef och tf Arbete&Välfärd. Bad dem att se till så att vi inte får ytterligare förläggningar och absolut inte inte i norra kommundelen. Upplevde att de hade förståelse för kommunen och att vi försökte visa förståelse att de inte kan påverka något alls. Inte på denna nivån. Desto mer anmärkingsvärt är den totala nonchalansen från den centrala nivån. 

Avtackade vår landsbygssamordnare och hedersmannen Hans Ohlsson. En trevlig och uppskattad medarbetare som alla gillar.

Till Vikensved. Upphämtad av Catharina Winberg som höll ett bra tal. Vi var inbudna till taklagsfest för Villa Circutis. Bra reportage i Växjöbladet idag. Lokalbladet var där och hela byn! Ett hus som kommer att sätta Växjö och Sverige på världskartan. Simone Kreutzer med familj bygger huset. Gå in på circuitus.se

Höll också tal och lovade Simone, att detta hus kan vara en del av vårt program på Almedalen nästa år. Om de så önskar.

Kan man ha mer stimulerande jobb än vad jag har? Får uppskattande ord nästan över allt. Utom från en och annan statlig myndighet som inte förstår att lokala politker både skall ha helikopterperspektiv men också tjäna sina medborgare.

Nu svara på mejl och stryka lite. Äta på uteplatsen ikväll? Lilla frun bestämmer som vanligt!!

PS Är det nu också så att moderaterna svikit de små demokratierna/svensk krigsmaterialindustri!??
När Lars Ohly är nästan nöjd i TV, då är Sverige illa ute. Är det bara skrupelfria fransoser, USA och skurkstater som Kina och Ryssland som skall kunna tillverka och sälja vapen? Sverige kan ju inte leva på ökade kostnader för migration! DS


Bo Frank
Växjö 20150626

torsdag 25 juni 2015

Plus och minus

Diverse möten under gårdagen. Delade ut pris till Årets företagare tillsammans med huvudmannen - Företagarnas Mats Birgersson. Mats och företagarna fick dock inget utrymme i SmP. Kronfönster och dess grundare KG Svensson är ett unikum. Och som MB sa, bakom all framgång finns ledarskap. Trevlig lunch på Villa Vik. Så möte med ett IT-företag. Möte med Veab/Wexnet. Kommunchefen har att säkerställa att bonusarna är borta innan årsskftet. K-råden gav order om detta för ett par månader sedan. Bolagen lever i större utsträckning än förvaltingarna i sin egen bubbla. I hela Sverige. Kommunchefens uppgift är att strama upp koncerntänket och det framhöll också Monica Skagne i den utmärkta intervjun i SmP.

Körde i ilfart till Blekinge. Mammas nästan nya bil hade urladdat batteri. Satte det på laddning. Sprang med gräsklippare. Grillade hängmörad entrecoté och drack vin med lilla mor. Upp till Växjö. På morgonen. Idag.  Många " tråkiga" samtal från medborgare. Har kommit senaste veckan. Flyktingsituationen i Braås och Lammhult. Och människors/grannars obesvarade frågor om vad som pågår på Buta Palace.  Och vet man inget kan man inget säga. Mina kommunalrådskollegor delar frustrationen över utebliven info. Men media är duktiga och ligger ett steg före.

Till Visma. Lunch med Rolf och hans gamla ledningsgrupp. Peje Johansson kuppade in oss. Tre
"fördömda/lyckliga" män! Sam Hallam, Calle Hageskog och Ego. Rolf D visste ingenting. Buss till Uråsa flygfält och biltävlingar oss emellan. Först hinderbana med bil som "svängde åt fel håll" . Torskade grovt! Så hinderbana på asfalt med trimmad BMW. Otroligt att få spinna loss med däcktjut i kurvorna. Rätt jämnt. Så rallybana på grus med en trimmad gammal 240. Rätt jämnt. Tänk att få bredsladda sig igenom kurvorna. Rolf vann sammantaget. Min erbarmligt dåliga hjärna på att köra bakvänt i första racet gjorde att jag blev sist. Men vilken härlig dag. Tror att jag har viss talang för rally på en grusbana och gör gärna om det! Rolf en bra segrare! Och det säger rätt mycket om hans framgångar som chef!

Tillbaka till Visma. Mat, mingel och musik. En färdig film om efermiddagens tävlingar. Jippon, tal och liknade. Man känner i väggarna vilket lyckligt företag detta är. Tackade Rolf med en väska " full med pengar" , en vit Europas grönaste stads väska! För att inte media skall behöva ringa, kan jag tala om att idén kom från den yttersta kommunchefen Monica Sandberg. ( Som vore värd en egen storintervju i SmP med tanke på hennes informella makt.  En person som får mig att ändra uppfattning utan att ens behöva argumentera.)
En fin privat kabinväska med femtusen kronor till Ung företagsamhet. Ett av Rolfs alla skötebarn. RD har också lagt mycket jobb på att hjälpa kommunen med diverse aktiviteter! Per Schöldberg och Thomas Karlsson var med mig från kommunen.

Och min lilla vackra fru slöt också upp.

Sakta vi gick hem genom stan. Fick lift av en känd gallerist som kände igen min lilla fru.

Nu planera morgondagen. Och som alltid, slutföra alla mejl.

På Visma. Glad över att så många av deras medarbetare ville skicka med mig ett och annat. Om vad kommunen behöver göra!  Och kul att få ha tävlat mot Rolf, Sam och Calle. Grabbar som spelat/spelar i de högre sfärerna. Och en sån "primitiv" sak som bilkörning ger en hint om betydelsen av att vilja vinna! Och varför dessa personer är vinnare!

Börjar i morgon med att" gå bort " rosévinet runt Växjösjön. Och sitter så i direktsänding i radion ca 07.30. Hos Per Broléus. Inte igår detta hände!

Så hela dagen full av aktiviteter.


Växjö 20150625

Bo Frank

tisdag 23 juni 2015

Snälla, dela detta till max!

Skall inte överdramtatisera. Men idag har en statlig tjänsteman, på låg nivå, riktat allvarliga anklagelser mot mig som kommunens högst ansvarige politiker.  Att jag far med osanning och är grovt oärlig för att jag kräver att Migrationsverket skall infomera kommunen/medborgarna om planerna för en flyktingförläggning i Växjö!!!!!!! Får samtal från medborgare. Fler och fler. Dramatiskt fler därför att man vet att dessa inte behöver diarieföras!

Har idag stämt av med kommunchef/socialchef. Ingen har fått besked om vad som pågår i Växjö. I morgon går brev till GD och regeringen. Måste sätta hårt mot hårt. Det är en skymf mot er medborgare, att jag som ytterst ansvarig inte kan svara på era frågor! Jag ber regeringen om svar på om det är rimligt att Migrationsverket grovt baktalar er företrädare för att jag vill veta vad som pågår!

Fö. Gjorde Prao hela fm idag på kommunens kontaktcenter/växel. Superproffsiga medarbetare som klarade de flesta ärenden utan att koppla vidare. Lärde mig vilka enheter i kommunen som är servicevänliga och vilka som inte är det. Det blir räfst och rättarting med berörda chefer. Lider när morsor skall sjukskriva ungdomar andra dagen på jobbet!! Är lika stolt över våra medarbetare som kommunens medborgare. I  alla fall mina berömda 98,5%!

Bjuder en kompis på isterband på PM.

Möte hela em om företagsfrågor! Hem!  Kan inte gå en meter på stan utan att trevliga Växjöbor vill prata med mig.  Känner stort förtroende och sporras av det! Speciellt en dag som denna då staten påkallat vrede över min person. Vad klarar staten?


PS Var igår kritisk till att lokala media inte låtit mig komma till tals. Är dock tacksam för att TV och Radio sett nyhetsvärdet i att låta kommunens ansvarige politiker fått komma till tals. Det förväntar sig kommunmedborgarna och det har sjäkvklart ett nyhetsvärde! DS





Bo Frank
Växjö 20150623


måndag 22 juni 2015

Sprid detta! Är jag utsatt för censur av lokala media? Bygglov?

Har försökt kommentera det faktum att Migrationsverket inte gjort försök  att informera kommunens ledning om att man öppnar flyktingförläggning mitt i Växjö! Lokala media låter inte kommunens högst ansvariga politiker komma till tals. Inte heller har grannar fått info. Ser detta som en mörkläggning utan dess like! Jag har heller inte fått klarläggande fakta om huruvida det finns bygglov etc för denna verksamhet. Däremot har företrädare för Mirgationsverket uppenbarligen tid att svara på frågor från Smålandsnytt. Grattis till Smålandsnytt för bra arbere som nått fram till
Sveriges sämst sköta myndighet.  Efter 25 år i det yttersta kommunledningen har jag erfarenheten att privata företag, utan krav, har sökt kontakt med kommunledningen och informerat om verksamhetsförändringar!

Jag ber alla kommunmedborgare om ursäkt för att jag lyckats så dåligt så att staten totalt nonchalerar Växjö kommun och dess kommunledning!

Återkommer säkert om detta!

PS F ö delar jag min kollegas uppfattning i Lessbo. DS

PS Enligt vad jag nu erfarit har byggnadsnämnden bett om att man skall söka bygglov för en verksamhet som redan är igång!! Kan "Svensson" göra så?  DS 


Bo Frank
Växjö 20150622/23

lördag 20 juni 2015

Vanlig svensk midsommar

Vanlig svensk midsommar. Kommer inte ihåg någon midsommarafton med klarblå himmel och ca 25 grader. Fixade hemma. Var på jobbet en timme och gick igenom en del. Skrev ut en del mejl som jag måste ha längre fram för diverse dokumentation. Ingen trängsel i kommunhuset. Köpte en krans till lilla frun på torget. Vore intressant med en socialantropologisk avhandling om varför thailändskor är så arbetssamma!? Vet en del av svaret.

Talade på Evedal,gick runt och minglade och pratade med folk. Mediokert tal. Temat var Vatten, dagen till ära! Hustrun vacker som en dröm och jag hade sommarljusblårandig kavaj, vit skjorta och en aning för bred och för gul slips. Har gett bort en del smala slipsar till sonen. Hittar inga slipsar i Sverige som är smala som jag vill ha det. Men det gör  universitetets rektor Stephen Hwang.

Körde ner till Blekinge. Midsommar i det nymålade huset. Med min mor. Både hustrun och min mor är duktiga på Janssons. Traditionell midsommarmat. Med mina norska favoritsnapsar.

Var tillräckligt pigga för att promenera en dryg mil efter frukost innan regnet äntligen kom igen.

Sniglarna. Förtränger detta. Sista året med diverse odlingar. Skall asfaltera hela trädgården nästa år! Fy fan.

Läser i SmP att det är tillåtet, i Araby, att hindra polisen ifrån att ingripa. Om man bara hindrar lite. Jag utgår ifrån att polisen gör en rätt bedömning när vissa saker relativiseras.

Det regnar som bara den.  Hustrun ägnar sig åt det vanliga. Städning. Och mor och jag skall fixa dillkött av en fin bit kalv. Brukar bada på midsommardagen,   50 m till bryggan.  Behöver nog något innanför västen innan badet.
Ser fram emot en fin kväll. Skall börja på ännu en tegelsten om Strindberg. Och så kolla fotbollen.

Hustrun läser en bok som jag inte klarar. En bön för de stulna. Om det eländiga tillståndet i Mexico. Nästan ett legalt tillstånd av väldtäkter av flickor och knarkkarteller. Flertalet av mina kollegor är i sold till knarkkarteller. Presidenten är ett skämt! Nästan som man känner oro av att skriva detta. Faktiskt.

Åker till Lund i morgon för att träffa Lunds enda räddning. Fp-kommunalrådet Philip Sandberg. Med familj.

Bo Frank
Blekinge 20150620


torsdag 18 juni 2015

Migrationsverket är ett skämt

Trots att jag meddelat Migrationsverket att kommunen inte önskar flyktingförläggningar ovanpå kommunens generösa flyktingmottagande så kan inte denna statliga myndighet ens kosta på sig att informera den politiska ledningen om att de redan på måndag öppnar förläggning i Växjö. Reagerar på samma sätt som min kollega i Lessebo.  Samtidigt som mitt eget parti inte ens vill sprida alla de flyktingar som kommer till Sverige på olika kommuner. Och regeringen vill inte ens utöka stödet till kommuner med högt flyktingmottagade. Hur länge orkar jag att föra krig på alla dessa fronter?

Och sossarna i Sverige vägrar stötta sossarna i Danmark för att de vill strama åt flyktingpolitiken. Vad är vi på väg?

Trevlig midsommar förresten.

Måste nu börja tänka positivt. Så att jag kan vara till någon glädje för min omgivning. Friskt att kunna ställa om sig så?

Blir först på torget i morgon för att köpa en vacker blomsterkrans till min lilla mexikanska solstråle.

I  Danmark går de flesta partier till val på en mer återhållsam flyktingpolitik från en låg nivå och i Sverige går de flesta partier till val på en mer liberal politik från en hög nivå. Och moderaternas propagandachef PM Nilsson i armkrok med Mona Sahlin konstaterar i TV att danskarna är tokiga!

Hur stora skall sd tillåtas bli? Att så många röstar på ett parti som har sitt utsprung ur rasismen, som är mot EU och Nato, mot kristna skolavslutningar och för högre bidrag är inte klokt! Men det är ett symptom på att svensk flyktingpolitik har nått vägs ände!

Bo Frank
Växjö 20150618

onsdag 17 juni 2015

Kalla in Dr Phil!

Budgetfullmäktige i Växjö igår. Mellan 09.00 till 22.00. Som vanligt. Hård debatt, tuffa tag men som alltid en vänlig underton. Skratt, applåder och ovationer. Vår blågröna femklöver vann som förväntat. Storsatsning på skolan, minskad skuldsättning och medborgarna slipper höjd skatt!
Hemma 23.00. Öl och fotbolls-VM.  Till 01.00!

På jobbet strax efter 07.00. Inte helt utsövd. Medges. Diverse möten. Till kapellet på Hovshaga. Avskedsstund för Ulf Ekerot. Som Uffe velat ha det. Blivit ombedd att hålla kort tal. Några av Uffes favorit Beatleslåtar. Nästan samma som jag skall ha på min begravning. Acrosse the Universe. Fick en dödskänsla första gången jag hörde den 1969. Stämningsfullt. Det fanns dock personer jag saknade.
Varm korv och ett äpple till lunch.
Till Regionfullmäktige. Så långt man kan komma från stämningen i Växjö. En surrealistisk dödskamp mellan " blocken" som efter åtta timmar slutade med att Regionstyrelsens ordförande blev så ledsen/utmattad/förorättad så att fullmäktiges ordförade fick bryta sammanträdet. Och fler företrädare för majoriteten börjad gråta! Vad är detta? Under åtta år klarade Suzanne Frank den enda vendettan efter den andra. Med bravur. Avsaknad av majoritet ställer till det!  Under anföranden är det knäpptyst som på en domedagspredikan. Noll glädje och generositet. Inte ens fel att två träter. Men chefen sätter ändå agendan för stämningen. Så är det över allt.
Vad att göra? Kalla in Dr Phil. Han ställer första frågan. Vill ni ha det på detta sättet? Nej, svararar alla inblandade. Jo, säger Dr Phil. Ni vill ju ha det så! Hur skulle det annars kunna bli så!

Gick hem i regn med "Beatalesmunderingen" på från begravningen.

En dag där alla stämningslägen infunnit sig. Nya möten i morgon.

Läser att Vipers storsatsar. Hoppas ekonomin tillåter det.

Bo Frank
Växjö 20150617

måndag 15 juni 2015

Blogginlägg 1208!

På jobbet 06.30. Hängde på låset till IT innan de öppnade. Min  havererade dator. De lyfte ut batteriet och satte det tillbaka igen. Och det blev liv. Och elektrikern var i Blekinge och konstateradeatt det fanns el. Rådde mig att byta jordfelsbrytare som kanske fått ett eget liv! Mor nere i huset och vakar över målning och annat.
Skönt att vara på jobbet. Vanlig måndag med kommunalrådsmöten och så majoritetsberedning. Men först den blågröna femklövern som alltid kör 08.00 på måndagar. Jag har fått ny energi av att mp är med. Och är fullständigt överttygad om att de känner 100% respekt för deras åsikter om miljö. ( Jag var Sveriges, eller i vart fall Växjös förste "miljöpartist" när jag tog säte i miljönämnden 1974!

Avhandlat. Tomtpriser på landsbygden, Tidsschema Höghastighetsjärnväg. Och hur den kan betalas. Avtal med Volvo i Braås.

Lunch med Sam Hallam. Cool kille.

Fullmäktige. Kort möte. Alla laddar för budgetmötet i morgon. Hånade av s för att vi i femklövern pratar oss samman och är överens. De har att tänka på. Haveri i Stockholm, Löfvén på Juholtsiffror, kollaps i regionenen. Och då smärtar den blågröna femklöverns framgångar i Växjö.

Håller det sedvanliga budgettalet i morgon. Ingen aning om vad jag skall säga. Det blir spontant. Har som sagt förberett mig en gång, det blev inte bra.

Har som alltid dock några rubriker i huvudet.

Hustrun förlupit hemmet. Personalfest!  Lyssnar på Beatles och stryker tvätt. Kanske någon sen fotbollsmatch.

Som ärkerojalist gläds jag över den nya medlemmen av den kungliga familjen.

Bo Frank
Växjö 20150615

söndag 14 juni 2015

Caroline Hedenbergh

Nej! Partiet har inte stängt min blogg. Datorhaveri/elavbrott/mycjket att gör/på tåg och flyg. Träffade AKB i onsdags. Vi har helt olika uppfattningar om flyktingpolitiken, men ändå ett bra debattklimat.

Det bästa rektorstalet någonsin. Delade ut stipendium på avslutningen på Fagrababäck i fredags. Extremt enkel skolavslutning. Vackra, uppklädda/sommarklädda elever. Vänlig stämning. Det som lufte var rektors tal. Det som lyfte vaar att kombinationen av salt och socker. Inte inställsamt men uppskattat. Har hört Caroline tidigare. Lysande. Och Den blomstertid nu kommer.

 Det allt mer socialistiska sd vill inte tillåta lite kristendom i vårt land på skolavslutningar! Emot Nato, emot EU. Har fel i alla frågor utom just det att Sverige har ett extremt högt flyktingmottagande.
Men man kan ju inte styra Sverige genom att dra klockan 50 år tillbaka!

Elhaveri i Blekinge. Privata trassel. Men mexikanska solen och jag kom tillbaka till Växjö i em. Gick i blåsten runt sjön. Uppskattar alla glada tillrop från alla positiva medborgare. Fattar inget. På Fargrabäck var det många elever som uppenbarligen kände igen mig och kom fram efteråt och sa att de var moderater.

Nu fullmäktitge i tre dagar. Två i kommunen och en i regionen. Skolkar lite på onsdag för att gå på Uffes begravning. Är ombedd att säga några ord.



Bo Frank
Växjö 20150614

onsdag 10 juni 2015

Instämd till Tingsrätten!

Besökte igår en gudomligt vacker plats. Omgivningarna kring Finjasjön, Hovdala slott och Trädhuset. Det sistanämnda det största trädhuset i Norden. En konferenslokal högt upp på en matta av bokträd. Styrelsemöte med Klimatkommunerna. Klimatkommunerna är kommuner som går före i klimatarbetet.
Körde så tillbaka från Hässleholm för att vara med på Smp:s mingel för sommarspanare. Min spaning kommer i början på augusti.

Sossarnas budgetförslag. Skatten kan aldrig bli tillräckligt hög. Samtidigt som många vallöften är bortblåsta. Lika dant i regionen. Innan valet lurade man folk och sa att kollektivtrafiken borde vara gratis. Nu föreslår man inte ens en utredning i frågan. Och alla pengar sossarna lovade till kommunerna. Det finns inte en ettöring!

Noterar att Abdi Elmi lämnar in. Begripligt. Men dessvärre få  personer med invandrarbakgrund i fullmäktige.

Gruppmöte med moderata regiongruppen. Vi har en tuff och bra oppositionspolitik i regionen. Sossarna där är på kant med alla. Med sig själva, med tjänstemännen och med andra partier.

Hem till lilla solen och sen middag.

På jobbet innan 07.00 idag. Diverse möten. Snart upp till Stockholm och månadsmötet med SKL. Träff med Anna Kinberg Batra. Avstår från vår traditionella räkkryss i skärgården för att tillsammans med Suzanne umgås med sonen med flickvän.

Noterar en besynnerlig debattartikel i SmP från k-råden i Ljungby. För en tid sedan skrev de en märklig insändare där de var emot lokalt käbbel i frågan om Sverigeförhandlingen. Samtidigt som de passade på att ge Älmhult och Växjö en känga. Nu en lång drapa om att Ljungby är jordens medelpunkt. Och inte Växjö. Fattar inte vad man är ute efter! Man är oerhört trängd om man inte bara klarar av att tala om sina fördelar utan samtidigt tala om varför en sträckning förbi Växjö är fel. Jag kommer inte att skriva insändare i Smålänningen eller överhuvudtaget ta upp något som inte uteslutande handlar om Fördel Växjö. Klarar man inte av att bara föra fram sina styrkor känns det svagt. Och det kommer inte att imponera på beslutsfattarna i frågan.

Jäkligt spännande ärendelista till samhällsbyggnadsberedningen i morgon. Planering för höjd beredskap, skatt på dubbdäck i tätort, Riksintresseutredningen, Planprocessutredningen, Stadsutvecklingsfrågor mm mm. Det är så stimulerande att få denna kunskapspåfyllning varje månad och att också kunna påverka saker och ting.

Vårt eget parti? Väldigt sossigt med förskola från två år. Och som alltid. Lätt att lova med kommunernas pengar.

Kan inte lägga krut på allt. Kommer att fokusera på de två områden där partiet som bäst behöver komma i kapp verkligheten. Flyktigpolitiken och klimatfrågan. Två områden där vi låtsas som att det
inte finns några större problem!

Klarblå himmel i Europas grönaste stad. Biogasbussen Ola Salo passerar fönstret. Kreativa medarbetare angör kommunhuset. Även om en och annan är mera klädd för stranden än för kontoret. Jag har det bra som får träffa så många dedikerade människor varje dag. Men det finns sprickor i idyllen. Bostadsområden där många inte pratar svenska efter lång tid i Sverige och inte har något jobb att gå till. Drogmissbrukare som sommaren synliggör för den som ser. Det är bara att välja vilken värld man vill se.

PS Idag kom kallelsen till Stockholms tingsrätt för huvudförhandling den 25 september där jag skall stå till svars för att Europas grönasate stad vill ge medborgarna tillgång till förnyelsebar energi så att vi kan bidra till en bättre värld. Oavsett utgång kommer detta att få politiska konsekvenser på nationell och lokal nivå i hela Sverige. DS


Bo Frank
Växjö 20150610



måndag 8 juni 2015

Vi visar vägen! Och vilka är vi? Damerna drar ifrån? Rättvisa betyg!

Stämningsfullt nationaldagsfirande på Skansen. Vi njöt av Kungafamiljen och allt det svenska. Och även av de moderna och politiskt korrekta inslagen. Man måste se hela Sverige. Stolt som bara den över att Marika Willstedt och Ola Salo spelade var sin huvudroll. Från Växjö. Ingen stad har per invånare fostrat så många artister/kulturpersonligheter som Växjö!
Söndag morgon. Gick in till stan ( Ronneby) helt degenerad loppmarknad på Brunnen. Nu mest bara lump.

Körde till Växjö och provianterade åter på rökeriet i Vägga. Goda vänner på middag. Och vi hade s k filmkväll och såg den gripande filmen Secret of Words.

I lördags hade Oliver och jag vår debattartikel i SvD som inte gav eko lokalt. Men väl nationellt! Så det kan bli. Vi har helt olika uppfattningar om omfattningen av svensk flyktingmottagande. Men har samma uppfattning om att alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar. Och att bidragen måste ses över i relation till arbetslinjen.  Vårt inlägg är unikt i Sverige. Och kommer att följas upp av oss båda på stämman i höst.

Måndag. Idag. Diverse morgonmöten. Bl a med personer från orterna utanför Växjö. Möte kring årets företagare. Och så några hemliga övningar. Lunch med den palestinska delegationen. Är imponerad över de lärare i Växjö som jobbar utöver det vanliga. Det finns många sådana. Munhöggs med damerna om det rimliga i att en palestinsk man kan ha fyra fruar, men inte en palestinsk kvinna kan ha fyra män! Det är nyttigt att vända och vrida på religiösa sanningar. Kan inte se att vare sig muslimska eller kristna regelverk har satts ihop av kvinnor. Mannen är norm. Fick dock, inte oväntat medhåll av kvinnorna när det gäller synen på burka. I deras "by" på nästan 10 000 personer fanns det någon enstaka med Nicab.

Beredningsmöte på flygplatsen.

Klippte mig på Marias Hårvård.

Kvällsmöte på moderaterna. I morgon till Hässleholm. På sen em till SmP för ett jippo. Och på kvällen på möte med moderaternas regiongrupp!

Jäkligt trött på kylan. Var är den globala uppvärmmningen?

Fotbollen. Jodå. Förvånad? Skall se damernas match i natt. Drar man dessutom ut trenden från Växjö, så äger DFF Myressjöhus Arena om X antal år. Eller kommunen!?

Aktuellt. Hur föräldrar och rektorer pressar lärare att sätta högre betyg än vad eleverna är värda. Detta förekommer i Växjö också. Det vet jag. Frågan är bara vem som vågar berätta? Och hur stor omfattningen är av detta!?




Bo Frank
Växjö 20150608

lördag 6 juni 2015

Bryssel, Palestina och vår nationaldag! Löfvén fegar ur!

Var i torsdags på den stora konferensen EU-LAC, Mayors Forum. Cities from Latin America, Caribbean and Europe together. Symboliskt avhölls konferensen i Berleamont, Kommissionens berömda/skandalomsusade hus. Var inbjuden talare och fick representera det Europeiska borgmästarkonventet. Deltagare var borgmästare från stora städer i Latinamerika och Karibien. Det största problemet är på de flesta håll, enorm vattenbrist och avskogning som en följd av klimatförändringar och människans härjningar. Kommer att vara delaktig i att bygga upp ett borgmästarnätverk i dessa länder. Kanske sådant jag skall ägna mig åt framöver. På heltid!?

Åkte över dagen men tvingades ta in på hotell i Malmö vid midnatt torsdag/fredag. Sent plan!

Haveriet i regionen är en avspegling av hur det är i Stockholm. Tomas Eneroth drar i trådarna och regisserar det som händer i regionen. Inte så framgångsrikt!

Direkt från tåget till möte med polisledningen i regionen. Vi hade begärt mötet. Bra dialog kring olika frågeställningar. Får kommunicera ut vad som skall hända framöver. Tillsammans med polisen!

Mottagning av palestinsk delegation. Fyra lärare/studenter från Palestina. De är här som en del av ett lärarfackligt utbyte och jag har hjälpt till att få detta till stånd. " Teacher to teacher project".

De hade med sig ett brev från Nahaleen och från ministeriet för lokalt självstyre. De vill att vi skall bli systetstad med dem. Kommer att förankra i vårt au ett avböjande, men väl samarbete kring konkreta frågor. Vi ökar inte antalset systerstäder, men samarbetar gärna. Också här är jag väl en lite udda moderat. Som ser värdet av demokratiutbyte med Palestina. Tycket också att regeringen gjorde rätt erkände Palestina, men klantade till det rejält av brist på kompetens hos s!

Har sedan många år en stående inbjudan att åka till Palestina.  Kanske gör jag det, tillsammans med några lärare. I höst?

För delegationen som är här, är det inte bara att sätta sig på planet från Tel Aviv. De får vackert sätta av ett dygn för att åka via Jordanien och Turkiet!

Efter mottagningen på kommunhuset gick de för att kolla in festklädda studenter på bal. De är här 10 dagar! Så hem till mig och min lilla fru. Lite "dricka" med tilltugg. Hade köpt diverse supersvenska grejer till dem. Svårt att hitta filmer med engelsk textning. Har dock ett litet lager av Fanny och Alexander och Änglagårdstriologin. Finns det nåt mer svenskt!? Salanderfilmerna och Såsom i himlen finns dessvärre inte med engelska subtitles. Gav så bort lite Beatles. Och röda kommunscarvsar.
Middag på Aptit. Växjö har så många bra matställen. Av ren tillfällighet fanns där 20 andra lärare från Europa. Katedrals utbytesprogram.

En av de unga palestinska damerna började gråta när jag pratade om offentlighetsprincipen och vad allmänhet och media har tillgång till i Sverige. De har mycket att ta med sig hem. När de åker tillbaka till sitt " Fängelse". Fängelse kanske både bokstavligt och bildligt.

Nationaldag. Trots att de få gnällspikarna ofta kommer till tals i media. Finns det något bättre land att leva i än Sverige. Men det gäller för oss att slå vakt om våra ideal. Upplever att vi är på ett sluttande plan just nu. Att vi är illa ute!

Grannen och ordningsmannen Olof Åkesson har hissat flaggan. Och vi drar ner till Blekinge och hissar flaggan där!


PS Flaggan hissad. Joxat utomhus. Skurar!  Hör på radion. Sveriges statsminister gör mobiler i klassrummet till en ödesfråga. Att man kanske, eventuellt, kanske, skall kunna plocka av elever mobilerna innan lektionen börjar.
Aldrig ett ja, eller nej. Vaga, svepande formuleringar. Jag hör dessvärre aldrig Löfvén artikulera ett klart budskap. Vad som är än värre. Löfvéns eventuella åsikt anses kontroversiell. Av vem? Inte av vanligt folk. Utan av mediavänsterns nyhetsfilter. Mediavänstern bestämmer vad som är kontroversiellt. Och svenska folket tvingas ta emot!

Hör nu hela lördagsintervjun med Löfvén. Han pratar helt osammanhängande. Har svårt att följa vad han säger. När det handlar om Sveriges gigantiska flyktingmottagande finns inga problem! Inget bidrag är för högt, allt är bara bra. SL håller på att komma lika långt från verkligheten som Fredrik Reinfeldt i denna fråga. Skall Sd behöva passera 20% för att andra partier skall se att vår  flyktingpolitik/bidragssystem inte är hållbart!? DS





Bo Frank
Växjö 20150606

onsdag 3 juni 2015

Regeringen har rätt och fel om flyktingpolitiken - jag tycker tvärtemot hela oppositionen!

Internationell dag på hemmaplan. Engelska,  arbetsspråk idag. Pratat sammanlagt nästan två timmar för tre olika delegationer. Älskar den internationella dimenssionen av mitt jobb. Till Bryssel för femtioelfte gången i morgon. Och tar hemma i egen bostad emot en grupp palestinska kvinnor på fredag kväll!

SmP reportage om flyktingar. Offerkoftan på. Aldrig en fråga vad flyktingar gör för att bli anställningsbara. Det är bara alla andras fel. Man måste använda tolk för att prata med folk som bott åtta år i Sverige. Har träffat personer som bott ännu längre här som inte pratar svenska! Aldrig en redovisning om huruvida bidragssystemen bidrar eller hindrar arbete och integration! Känslig fråga.

Regeringen får bakläxa av samtliga oppositionspartier för att man vill kvotera flyktingar till Sveriges kommuner. Samtidigt som alla partier var för att s k ensamkommande flyktingbarn skulle kvoteras till alla kommuner. Sverige tar nästan alla ensamkommande till Europa. Vad är skillnaden? Jag anser som bekant att Sverige har ett för omfattande/generöst mottagande och för generösa bidrag. ( M vill nu äntligen sakta skruva denna spiral neråt men vågar inte säga det i klartext )

Jag anser att regeringen har rätt. Så länge Sverige har detta gigantiska åtagande så måste alla kommuner hjälpas åt. Det som nu händer är att Växjö och ett antal sämre bemedlade sossekommuner får fortsätta att vara generösa. Kan man tvinga kommunerna att ta emot flyktingbarn så kan man fördela andra flyktingar också. Fegt av oppositionen att vägra erkänna att flyktingar måste bo i en kommun. Ingen flykting kan bo i Sverige, alla bor eller måste bo i en kommun!

Jag anser att det är att fega ur att inte ta ett solidariskt ansvar. Och är störtsur på alla storsstadsmodertater som vill ha ett stort flyktingmottagande till Sverige men som inte kan klara ut att tala om var flyktingarna skall bo! Och kommuner som har stort flyktingmottagande har mycket högre kostnader än de som inte har det. Alla regeringar struntar i detta!

Bo Frank
Växjö 20150603

tisdag 2 juni 2015

Blågrön budget 2016 och kommentarer till facket!

Måndagen. Inre tjänst. Lunch Villa Vik. Genomgång av alliansens budget i regionen. Suzanne och de andra i alliansen har gjort ett bra jobb som vill stoppa sossarnas skattechock. Nu får sd avgöra frågan. Den rödgröna minorteten i regionen spelar hasard.

Tillbaka till kommunen.

Ut till Villa Vik igen. Moderat gruppmöte i kommunen. Stämningsfull avtackning av f d ordförande. Ulla Blanking, Dr Norrman, Kristina Knöös-Franzén och Nils Posse. Glad att Nils är kvar i fullmäktige. Åt en enormt god grillbuffé och avslutade med en liten creme brylé. Hem till lilla frun.

Budgetpresentation för förvaltningtschefer. Per S och jag. Därefter budgetpresentation för de fackliga organisationerna. Vårdsförbundet sticker ut. Alltid med konstruktiva förslag till förbättringar. AU. Tog budgeten. Sossarna hade inget motförslag. Kommer senare. Så de kan förhålla sig till vårt förslag!  Så åkte femklövern ut till Ljungfälle för att presentera vår budget för 2016. Storsatsning på skolan. Och det är sant. 10 år i rad med överskott. Kommunen har en hyfsat bra ekonomi. Vi kan satsa utan att öka skatten. Och skapar en bättre bostadsmarknad med fler aktörer. Lägenheter försvinner inte till månen för att någon annan än kommunen äger. Måste minska medborgarnas skuldsättning som är större än snittet i Sverige. Begär inte att media skall visa en sädan tabell! Och det säger sig självt. Är man hyresgäst äger man inte sin bostad. Det gör inte ens bostadsrättinnehavare!

Lunch på Ljungfälle. Fantastiskt god lunch. Lasagne. Gott salladsbord. Och som i alla tider gillar eleverna maten. Utom potatisen. Älskade skolmaten på min tid. Levergryta, blodpudding osv. Fast inte skinn på potatisen. Kan ingen lösa detta!?

Till kommunstyrelsen. Tog budgeten.Sossarna hade inget motförslag. Och det kanske media struntar i!? Bra stämning i vår blågröna allians.

Ägnar kvällen åt att förbereda en del saker. Bl a ett viktigt möte i Bryssel på torsdag! Och går igenom alla mejl och mobilsamtal!

PS I Älmhult där sossar styr i minoritet är det besparingar och inga skatteökningar som gäller. Men i Växjö är sossarnas sedelpressar igång - och skatteökning! DS



Bo Frank
Växjö  20150602