torsdag 30 juli 2015

De dumma och blinda svenskarna

Begreppet de dumma svenskarna myntades av tyskarna på 70-talet. Om vår naivitet. Och engelsmannen Robert Huntford skrev boken De blinda svenskarna. När vi höll på att glida in i ett lydrike till Ryssland med en statskontrollerad propagandaapparat av diverse socialister/kommunister.

Allt från Pogofilm till TV-monopolet!

Idag släpptes en misstänkt terrorist från häktet av hälsoskäl. Vems hälsa tar man hänsyn till?.Aldrig offrens, i Sverige! Och säkert dyker det upp en sociolog/kriminolog som pratar om att man p g a nåt trauma i barndomen är utan ansvar!

Efter åtta år med alliansen har Sverige bland de slappaste lagstiftningarna i världen mot terrorism. Johansson/Ygeman visar dock guts när det gäller att ta tag i kriminalitet. En av de få delarna av regeringen som tycks funka. Dock en rikspolischefen hellre pratar om socialpolitik än om ökad poliseffektivitet!

Hörde idag en begåvad ung samekvinna i Sommar. Beskrevs som radikal. Bra program. Men ett typiskt svensk att sätta fel etikett på folk. Hur kan det vara radikalt att slå vakt om urbefolkningens rätt att i strid mot lagstiftningen döda rovdjur för att försvara sina renar? Det är ju urkonservativt. Liksom att slå vakt om kvinnors rätt att slippa våldtäkter? Liksom att försöka bevara natur och renbetesmarker mot gruvdrift. Jag gör ingen värdering. Kostaterar bara fel paketering. Är inte ens säker på att huvudpersonen i fråga kan skilja på radikalism och konservatism. Burke pratade om samhället som en organism av döda, levande och ofödda. Och att vi inte får ödelägga kommande generationers rätt till en orörd natur. Det är och har varit min ledstjärna.

Två kritiska samtal idag om  pengar till Öster.

Och en person som var otrevlig när jag ringde upp och ville hjälpa till med en fråga i Jät. Ett samtal som ingen annan KSO i Sverige skulle gjort under semester. Men jag ger alla återkoppling snabbt oavsett. Problemet är fixat. Dock det första otrevliga samtalet i år. Växjö har Sveriges bästa medborgare.

I morgon är det augusti. Ja, det var denna sommaren. Hustrun intervjuades idag av Radio Blekinge eftersom hon var den enda badande idag på morgonen på Ekenäs. 16 grader. Bara mexikanska solar svalkar sig.


Tingsryd 20150730

Bo Frank






Gott om idioter i politiken

Putin ville häromdagen lansera Blatter till Nobels fredspris. Och undrar hur det känns för hans knähund och utrikesminister Lavrov som dagligen tvingas ljuga om saker och ting. I USA tävlar republikanska presidentkandidater om att förneka människans påverkan på klimatet. Och är hejdlöst för skjutvapen men emot kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Och är tysta när det gäller polisens övervåld mot svarta. Det är ingen vacker värld vi lever i, men det är bara så det ser ut, sjöng Ola Magnell!
Klimatförändringarna är det stora hotet mot mänskligheten. Och då måste var och en ta sitt ansvar  också i Sverige. Transporter, mat, konsumtion och uppvärmning. Senaste galenskapen, som jag mycket väl kände till, men på TV idag. Hälften av all torsk vi köper tar en sväng till Kina för att bli slaktad. Finns det inte gott om arbetslösa som går på bidrag som skulle kunna filea torsk i Sverige?
Och varför flygs det in tusentals flitiga thailändare för att plocka bär i Lappland. Finns det inga i Sverige som behöver extra pengar? Bidragssystemen? Brist på energi? Eller vad?

Det paradoxala är att oljepriset är på väg ner. Delvis för att Iran snart få sätta igång igen. Oljepriset för borde öka för att gynna en grön omställning. Stora bilar säljer som aldrig förr i USA och Kina. Och den miljöförstörande köttkonsumtionen ökar. .

Kristina Sandberg igår. Inte så spännande. Men det var Maj för hela slanten. Och kanske är inte Maj så spännande. Lite av poängen med Maj. KS måste ha stora förvätningar på sig inför nästa alster. Får fråga henne om det nästa vecka,

Håller på at plocka ur bilen. Hittade några Paul MCartney CD som jag saknat länge. Från plattor han gjort för den ryska marknaden. Hans tolkning av Gershwins Summertime från 30-talet är lysande. Sällan han gör andras låtar. Bortsett i stort sett från Flowers from the Bottom. Undrar när jag få tillfälle att se honom nästa gång. För nöja mig med Vita hästen i helgen.

Nu drar jag till jobbet. Äntligen!


Bo Frank
Blekinge 20150730

onsdag 29 juli 2015

Pisa och SmP

Så hävdar en forskare på DN debatt att flyktingmottagandet står för en stor del av de försämrade skolresultatet. Har inte alla vetat det? Varje gång jag sagt detta i debatter i Växjö har jag blivit hånad av lokala sossar. Vidare ifrågasätts det rimliga i att svenska elever skall vara med och styra skolan. Vet att Mats Trondman och andra länge har ifrågasatt detta. Det skulle behövas åtta år till med Björklund som skolminister. Det finns inga genvägar till kunskap. Grundförutsättningen är ordning och reda, att eleverna är trygga i klassrummet och ett strukturerat ledarskap där det ställs krav. Hur svårt kan det vara egentligen? Och att lärarna får sköta undervisningen utan att föräldrar och elever lägger sig i lärarnas professionella arbete.

Var tog dagens sommarspaning vägen i SmP.

Vad det kostade för ICA att köpa en gammal proggare fick vi inte veta av ICA-Stig/Moseson i gårdagens Sommar. Trevligt program och kul att höra en del av Nationalteaterns gamla låtar. Ser fram emot Kristina Sandberg idag. Skall lyssna på henne i Berg nästa vecka. Då hon kommer till Lilla Björka. Blev tagen av hennes trilogi om Maj. Hennes perfekta middagar, kakbak och omsorgen om sin familj. Och sitt yttre. Läste alla tre böckerna på några dagar i Mexico i julas.

Nu förbereda för nya gäster.

Funderar om det går at klämma in ett besök i Lousiana i slutet på veckan. Vi brukar göra ett årligt besök oavsett vad det är för utställning.

Bo Frank
Blekinge 20150729

tisdag 28 juli 2015

Allt kan hända

I lördags var det dags för ett något bantat VM i krocket. Som genom ett under slutade en hel dags ösregn och det sprack upp precis när vi skulle börja. Doping i form av Jägermeister och Leffe Blond.

Söndag upp till Växjö. Diverse basala saker att uträtta. Hustrun som aldrig egentligen sett Robban förut, blev lika impad som jag av att se om en av hans Globenföreställningar. Karls Oskar Robert Broberg. Lysande artist.

På jobbet på . Rätt öde. Underbart att sitta på jobbet igen. Genomgång av ärenden inför nästa au. Skönt att det drar igång för fullt igen nästa vecka. Fixade ny bil. Hustrun fick som hon ville. Svårt beslut. Fanns några bra miljöbilar att välja på. Men va skall alla dessa finesser vara bra för. Kameror i parti och minut. GPS och annan övervakningsutrustning som gör att man skulle behöva en veckas utbildning. Många känner min tekniska begåvning!

Ner till Blekinge ganska sent.

Läste i kapp lite tidningar.

Åsa Karlsson Björkmarker deppar nog ännu mer över vädret. Producerar den ena eländesbeskrivningen efter den andra av femklöverns politik i Växjö och drar sig inte för att småljuga. Idag en rubrik att skattesänkningar går före bra mat för de äldre. Nyss beslutad budget innebär oförändrad skatt och. precis som om sossar i Växjö plötsligt skulle laga bättre mat. Det är ett spel för gallerierna.

Lika förvånad varje gång vi handlar hur en hel del friska pensionärer bunkrar upp med Dafgårds och annan färdiglagad mat. De har väl både tid och kunskap att laga mat. Och billigare dessutom.

Kul att läsa om Mackens nya projekt Lär av sen syster. Tråkigt att läsa om hur alla flyktingar i Kalmar län skall gå gratis busskort. För att bryta isolering. Tycks vara en offentlig tävling om nya tokigheter som ger sd mer vid i seglen.

Skall idag försöka hitta något kulturellt att göra i Blekinge, inomhus. Hoppas på en liten glipa i det mörka. För att gå av mig lite rastlöshet! Räknar ner till det är dags att börja jobba i slutet på veckan.
Jäkla skitväder!

Bo Frank
Blekinge 20150728




fredag 24 juli 2015

Nunnan Syster Karin och SD:s nya opinionssiffror

Trodde att gårdagens sommar var det bästa programmet. Men ännu ett snäpp bättre idag. Syster Karin från Alsike kloster. Inte för att hon spelade Beatles, men för hela storyn. Världen behöver fler oaser där trasiga människor kan bli hela. Världen behöver fler oegennyttiga personer. Har i decennier skrivit och hyllat alla människor som sliter för andra. I föreningslivet, i kyrkor och i kloster. Kärlek utan gränser måste finnas i större utsträckning än en värld med gränser. Världen behöver dock
personer/institutioner som engagerar sig för att ta emot flyktingar.

Samtidigt som varje samhälle behöver ett folkligt stöd för politiken. Och motkrafter.  I Sverige håller sd på att bli största parti. Varför? Alliansen låter regeringen få fritt mandat att föra en politik son alliansen bekämpade innan valet. Till detta kommer en flyktingpolitik som är helt uppåt väggarna och som bara har sd som opponent. Skulle svenska folket veta hur dagens bidragassystem/pensionsförmåner ser ut för de nyanlända, skulle sd sannolikt som protest i opinionsundersökningar bli största parti. Skyll inte våra nya svenskar för detta! Det är inte de som utformat systemen.

Samtidigt. Med eller utan samband. Handgranater. Bilbränder. Människor är bara människor. Och reagerar med ryggmärgen. Då behövs både syster Karin, humanism och kärlek till medmänniskor. Men också politiker som tar människors oro på allvar.

Och inte bara skyfflar alla "problem" på kommunerna. Det regeringen gör idag, precis som den gamla, är att avsvärja sig allt ansvar för Sveriges extrema flyktingpolitik/bidragspolitik. Inget händer i Sverige. Allt händer i en kommun. Och moderaterna anser att landet skall ha en extremt generös inställning men att de starkaste moderatfästena ( Undantag Växjö) skall slippa ansvar!

Än en gång. Jag anser att Sverige skall vara ett generöst land. Men inte så extremt generöst jämfört med alla andra länder i EU. Och att det måste finnas ett respektavstånd för både svenskar invandrare mellan att arbeta eller ha bidrag. Skulle tror att 80% av svenskarna delar min uppfattning!

Bloggar inte på någon dag i hopp om att detta skall bli läst och spritt!

Skänk gärna en gåva till Alsike kloster. De har ambitioner!

Bo Frank

Blekinge 20150724

Bildramat fortsätter

Ytterligare en bilhandlare har hört av sig. Skall provköra två bilar på måndag, Tre medborgarsamtal igår. Och 10 dubbelkopplade fönster som putsats. En medborgare som kände sig förorättas av arbetsförmedlingen. Kanske borde fler vara det eftersom yrkeskriminella startar bolag i stor skala för att lura till sig diverse bidrag. En del om detta i riksmedia. Ett annan samtal från en man i Araby som blivit hotad när han ville hindra underåriga från satt stjäla bilar. Polisens växel hade inte velat ta sig an det hela. Bad en polis jag har bra kontakt att ringa upp denne man. Så ett samtal från en kvinna som behövde ekonomiskt bistånd. Ibland lättare att nå kommunstyrelsens ordförande än en handläggare. Mig när man alltid. Få mejl från kommunmedborgare denna vecka. Lite underlag till SmP lika fullt. Gillar inte att vi har fått en campingplats vid polishuset.

Inbjudningar att prata på konferenser nästan varje vecka. Generalsekreteraren i Energie Cities ville ha mig och ÅKB som föredöme i Europa till en konferens i Frankrike i januari. Och det kör vi på. Hösten ör dock redan mer än fulltecknad för slika ting. Är inte sommaren slut snart så man kan börja jobba igen? Har ärendeberedning på måndag inför första arbetsutskottet.

Har årliga svenska mästerskapet i Krocket på gräsmattan på lördag. Och det lovas ösregn. Bedrövligt med regnande.

Idag en sväng till Karlshamn för att köpa fisk och annat. Matlagning, städning och Strindberg. Och den sedvanliga promenaden till Saxemara med min lilla solstråle. Ber vädergudarna att de skickar lågtrycket runt Blekinge i stället för över.

Förresten. Bästa sommarprogrammet någonsin igår. En kurd som hette Arken. Gripande, strukturerar och gav en del att tänka på.

Bo Frank
Blekinge 20150724

onsdag 22 juli 2015

Nere i varv på varvet för att köla lite grann

Är nu så nere i varv att jag kom på mig själv med att bara sitta och titta upp på molnen en lång stund. Och moln är det gott om, Men har någon resa i höst till molnfri himmel!
Gick morgonpromenaden igår till Saxemara och runt där. Finare och finare hus med havstomter. Härligt att se. Däremot var båtvarvet/museum en veritabel soptipp. Det såg för jäkligt ut.

Årlig sväng till Karskrona. Som alltid lunch på Nya skafferiet. Denna unika delikatessbutik med lunchbuffé kan varmt rekommenderas. Kryssade i butiker mellan skurarna.

Bara två av partiernas ledare skall tydligen gå på Pride i år. Men det är ju heller inget valår. Undrar när man kan ha ett pride-tåg i Kabul?

Migrationsverket vägrar kommentera bråk och hot på anläggning i Alvesta. Det är inte deras sak eftersom deras personal inte är inblandad, påstår man i SmP. Denna myndighet tycks vara i total avsaknad av mediastrategi. Har mig veterligen inte heller fått något svar på den skrivelse som jag skickade för en månad sedan.

Nu morgonpromenad och så förbereda för lunchgäster. Konstigt väder. Snart samma temperatur i juli som i december.

Óch idag fem år sedan Utöya. Det handlar dessvärre inte frågan om det kommer fler terrordåd i vår närhet utan när! Läser Ola P:s rätt bra artikel i SmP. Dock symtomatisk för socialister att inte islamsk extremism nämns överhuvudtaget. Det är ju det som vid sidan av klimatförändringar och Putin är det stora hotet mot vår del av världen.

PS Har haft svårt för svenska artister. Karl Oskar Robert Broberg var ett undantag. Kombinationen av text och musik var genial. I Povel Ramels anda. " Jag vara ytländsk representant, jag sälja yppblåsbar kärlekstant". Däremot svensk John Lennon? Tveksamt. Men visst, konstnärlig begåvning, ordkonstnär, annorlunda. Drog sig tillbaka för att åter komma tillbaka. DS


Blekinge 20150722

Bo Frank

måndag 20 juli 2015

Varför vägrar EU lönsamt flyktingmottagande? Snälla, dela detta!

EU har inte kommit överens om att fördela 60000 flyktingar. Sverige tar emot flest flyktingar i världen i kombination med världens mest generösa socialbidrag! Över 100 000 flyktingar per år. Politiken och den politiskt korrekta forsningen påstår att flyktingmottagnade är lönsamt.
Mot bakgrund av denna klokskap borde övriga länder i EU står i kö för att ta emot flyktingar. Det skulle rent av lösa Greklands problem!

Om kejsaren är naken, vare sig han heter Reinfeldt eller Löfvén, är det upp till var och en att bedöma!


Bo Frank
Blekinge 20150720

Inte lätt att försöka köpa ny bil och oordning på nätet

Vi har nog bestämt oss för att köpa en ny bil. En ny miljöbil. Naturligtvis. Eftersom inte mindre hybridbilar tar dragkrok blir det nog en traditionell bil med låg förbrukning. Intressant hur snabbt olika bilfirmor i Växjö svarar på mejl. En svarade inte alls. Två snabbt och en fjärde där svarade chefen blixtsnabbt när jag undrat om utebliven respons. Trodde nog att man skulle vara mera hands on.

Det andra lilla problemet är att bilfirmorna/generalagenterna kanske missbedömer efterfrågan på miljöbilar. De aktuella bilar vi kollat in på nätet, miljöfordon enligt gällande regelverk, marknadsförs överhuvudtaget inte som miljöfordon. Det får man  hitta i den finstilta produktspecifikationen. Och en del nya bilar uppger överhuvudtaget inte CO 2 utsläppen i produktbladen på nätet.

Kanske ägnar en del av nästa måndag till att provköra några bilar. Hustrun vill ha en högre bil. Jag vill ha en snabbare. Kommer utförligt att rapportera om detta dramas upplösning. Har också konstaterat att det inte finns mer än en enda cab som är miljöbil. Kanske också en målgrupp som bilfabrikanter missat. En cab räcker oftast för att få plats med en Fjällrävens Kånken och en tubkikare. Påfallande ofta åker dock fjällrävenfolket i en gammal Skoda med stora utsläpp! Om man nu skall upphöja enskilda iakttagelser till generell slutledning.

Fortsättning följer i detta drama om jakten på en ny bil!

Kan också konstatera att generalagenter inte har koll på lokala återförsäljare och att lokala bilhandlare skyltar på nätet med bilmärken som de inte har. Och en hel del hemsidor är ofullständiga.


Bo Frank
Blekinge 20150720

lördag 18 juli 2015

Här är det fullt

Mördarsniglar hänvisas till grannen här är det fullt! En av våra middagsgäster hade med sig en liten svart skylt med vit text. Dessvärre har inte skylten hjälpt. Går in i Strindberg för att fly eländet.

Sommartorka i media. Lokala sossar gnäller på att femklövern i Växjö inte vill öka skatten och att vi  därmed föröder kommunens ekonomi.  Varför har politikerna större rätt till medborgarnas pengar än medborgarna själva? Och i ett läge då kommunens fått med överskott på 800 miljoner under tio års tid!? För en sosse är skatten aldrig tillräckligt hög och bidragen aldrig för många!

Läste GP häromdagen hur en kommun satsar på invandrarkillar/tjejer som vill bli entreprenörer, starta företag och liknande. Växjö kommer också att dra igång denna typ av projekt, inte minst som en utlöpare av att ha blivit årets nybyggarstad. Det är viktigt att synliggöra ungdomar med ambitioner. Det finns alldeles för många både bland svenskar och invandrare som av olika skäl saknar ambitioner. Allt ifrån slöhet till brist på kontakter, mentorer och kunskap om hur man går vidare med en idé. Det måste alltid löna sig mera att anstränga sig än att inte göra det. Att hitta de personliga drivkrafterna. Fick lite förhandsinfo från vårt näringslivskontor om detta.

Tiden går fort. Det mesta blir bättre. Har flera gånger sett ungdomar med funktionshinder som metat på vår brygga. Som fått hjälp att komma ut. Och vi skall vara glada för att Sverige är det land som mest ökar friheten och möjligheten för personer med funktionshinder. Där möjligheterna och inte hindren har fokus.

Det ljusnar på himlen. Både en sväng till Sölvesborg idag och middag på Öland.

Blekinge 20150718

Bo Frank

torsdag 16 juli 2015

Saknar jobbet

Men trivs ändå med att få vara med lilla solstrålen hela dagarna. Och en sjuhundra sidor tjock bok om August Strindberg. Visste inte att han som 17-åring stod i predikstolen och höll en predikan. Trodde jag hade koll på det mesta i hans liv. Bröt igår isoleringen med stadsbesök i den fina staden Karlshamn. En av mina favoritstöder. Där finns det mesta. Och trevlig stämning. Som vanligt jättelång kö till fiskrestaurangen i Vägga. Fast äter man nystekt sill, skall man inte få det billigaste lingonsörjan som finns att köpa. Det skall vara rårörda lingon där lingonen är lingon. F ö bra mat. Har gjort årets pensum utomhus, för i sommar. Flaggan hissad. Nya gäster på antågande i em/kväll. Hustrun har bakat mexikans ostkaka och gjort silltårta till förrätt. Resten skall jag fixa. Ser ut som vi kan börja med att dra upp korkarna utomhus.

Verkar vara stiltje i politiken. Irriterad över ministrar som inte vill kommentera när media hör av sig. Dessutom inflation i antalet ministrar. Nästan som i Afghanistan. Aldrig så många ministrar i en regering som nu och man fortsätter samma elände som alliansen. Att utse samordnare i parti och minut. Vad har f ö en minister att göra i ett land utan ministerstyre? Igår ville inte äldreministern kommentera en sak för att hon inte ville!! Är man minister är man tillgänglig och man svarar på frågor.

På DN debatt ville Ylva Johansson bygga nya bostäder för flyktingar. Fattar inte ekvationen att de med sämsta betalningsförmågan skall bo i de dyraste husen? Nybyggnationen skall väl vara till för att det i körslutändan på flyttkjedjan skall komma ut billigare lägenheter på marknaden!? Ylva Johansson är ingen tillgång för den svaga regeringen Löfvén. Näringslivet vill ha nyval. Det vill jag också. Sverige behöver en regering för nya jobb - inte fler bidrag.

Bakom oss i kön till restaurangen igår stod en glad 25-åring som skroderade om hur han hade bett chefen om att få ledigt resten av veckan. Och hade jag inte fått det, hade jag sjukskrivit mig, berättade ynglingen glatt. Hörde någon ordet plikt och ansvar i den politiska debatten? Fast en sociologiprofessor hade nog kommit fram till att det var arbetsgivarens fel att den unge kände sig alienerad.

Bo Frank
Blekinge 20150716




måndag 13 juli 2015

Jag ger upp! Och definierar "Folkets röst"

Blekinge. Gäster. Sol. Regn. Promenader. Trädgårdsarbete som jag inte gillar. Lite röjsåg och motorsåg som jag gillar. Man ser omedelbart resultat. Hustrun putsar otacksamma fönster med tvåglas som går att öppna. En del färg kvar efter målarna. Lite slarvigt.
Just nu skiner solen samtidigt som det störtregnar!

Första gången i livet har jag gett upp frivilligt. Mördarsniglarna. På varje lökblast klänger ca 10 sniglar. På varje högt grässtrå kanske 15. Uppskattar antalet per kvadratmeter till 50 sniglar. Vi har kanske 15000 kvadratmeter tomt. Inget öl i världen, inte ens Negra Modelo, hjälper. Eller grannulat. Eller manuell bekämpning. Redan gula fläckar av allt salt. Jag ger upp. Hoppas på en ny istid och 30 grader utan regn i april och maj nästa år.

Idag också bra sommarpratare. Nilla Fischer. Gårdagens kanske den bästa på hela sommaren. Och politiskt korrekt.

Extrem artikel i SvD från en sociologiprofessor. Hade kunnat gissa hans status genom att läsa artikeln avkodad. Det är de västliga demokratierna som skapar den muslimska extremismen. Ursäkt mera än förklaring. Fick nog av dessa flummiga rödingar på Socialhögskolan i Lund på 70-talet! Hela skolan demonstrerade mot Bo Frank. Artikel i Sydsvenskan! Det gjorde mig stark. Alla dessa sociologer/kriminologer ( ber ursäkt för viss generalisering) har alltid bortförklaringar till varför varje individ inte är ansvarig för sina handlingar. Det är alltid någon annans fel. Ingen fri vilja. Alla är ett
offer för kapitalism eller nåt annat. John Lennon eller Zlatan borde ha blivit bakrånare eller terrorister? Och detta präglar hela sossementaliteten i Sverige. Det är alltid samhällets fel. Mer bidrag och mindre krav på individen!


I SmP i lördags, vad  folkets röst i riksdagen innebär? Tycker att texten ovan ger en fingervisning om detta.

Att säga som det är.

Efter åtta år med alliansen har inte rättstryggheten blivit större. Det utdömda straffen har mildrats.
Nästan ingen riksdagsledamot talar med passion om miljö-och klimathotet. Det finns ingen vettig röst kring en stramare flyktingpolitik med mindre av bidrag! Bara det räcket långt. Få politiker ser kulturstödet lika viktigt som stöd till idrotten som får gigantisk mycket mer pengar. Få politiker ställer krav på att svensk syn på jämställdhet skall omfatta invandrare/flyktingar. Svenska
folket vill inte ha kommuner och landsting som har kontrakt med företag som inte betalar skatt i Sverige. Eller Bert Karlsson kopior som tjänar grova pengar på att driva flyktingförläggningar eller hem för s k ensamkommande. Bara dessa enkla punkter skulle med all sannolikhet få mig inkryssad i riksdagen om jag hamnar på någon lista. Kommer att använda våren "läsåret" 16/17 till att fundera på detta.

Skulle i riksdagen självfallet inordna mig i gruppens beslut. Sådana är spelreglerna. Men jag skulle vara ytterst frispråkig och drivande! Och säga det "vanligt folk" tycker och tänker. Det vet jag. Kan inte gå en meter på stan utan att någon vill delge mig något. Visst formas man efter sin vardag. Inte bara snittar o bubbel i Bryssel eller Visby. Tror att det är bra att försöka behärska hela registret!

Men nu är nu. Och jag ger allt för Växjö, men lovar inte allt. Det finns många som lovar men ger ganska skralt!

I morgon går jag upp och flaggar för vår Kronprinsessa!

Bo Frank
Blekinge 20150713

söndag 12 juli 2015

Kommentarer till tidningarna - miljö och flyktingar

Expressen läser jag av princip aldrig. Av lite olika skäl. Men föll till föga när jag såg en bild på Paul McCartney på första sidan. I sann radikal/liberal anda en recension som gav bilden av en medioker föreställning. I Aftonbladet och i andra tidningar hyllades Paul och konserten.

Gick i lätt duggregn från Söder ner mot stan. Nedslag i diverse affärer. Musikantikvariat för min del på jakt efter att fortsätta gårdagens kick med lite fler Beatlesprylar. Och hustrun nedslag i andra affärer. Min fru är den enda kvinnan på jorden som i det närmaste är helt utan skor.( Imelda Marcos höll förresten på att fängsla Beatles 1966)

Tåg till Alvesta. Ett relativt nybyggt resecentrun. Skräpigt, snusloskor, urin i hissen och hela anläggningen andas budgetlösning och förfall. Lika dant i Växjö. Skulle flygpassagerare acceptera terminaler som såg lika dana ut?

Dotter och sambo hade mat klar när vi kom till Blekinge. Spelade plump/beredskapsvist halva natten. Solig lördag. Lång och lat dag.

Nils Posse i tidningen. Ponera att lantbrukare Johansson och hans familj i generationer skött damm och luckor. Efter konstens alla regler. Och så kommer plötsligt staten med hot och förelägganden. Kanske skulle Janne Josefsson ryckt ut och frågat vad staten sysslar med. Och normalt sett tar ju media parti  för den enskilde i konflikt med myndigheter. Detta gäller givetvis inte Nils Posse. Som jag skrivit tidigare. Är man moderat, greve, politiker och har en massa mark. Bara kombinationen i sig är suspekt för vissa.

Tillbaka till miljö och flyktingpolitik. Jag saknar en svensk regering som sticker ut i världen när det gäller miljö-och klimatfrågr. Skulle alla länder vara demokratier och marknadsekonomier skulle marknaden sätta pris på vårt sätt att leva. Nu bor halva jordens befolkning i diktaturer och miljöpolitiken i USA blockeras av korkade republikaner som saknar insikt i det mesta. Extrema vädertyper uppträder dagligen. Skall bli befriande att få lyssna till dagens sommarpratare, Johan Rockström. Igår var det en medioker s k komiker som jag redan glömt namnet på.
Och sluta köp brasiliansk kött. Regnskogar skövlas för att ge plats åt soyaodlingar. Ät mindre kött och ät svenskt. Är helt för Paul McCartneys Meatfree Mondays.

Att vår flyktingpolitik har kollapsat är ingen hemlighet. Konstaterar att fler och fler borgerliga ledarsidor pratar om begränsningar. SvD, DI med fl. Och allt fler fria skribenter. På sossarnas kongress nyligen fick detta ämne inte ens diskuteras. Detta har upprört många sossekommualråd ute i landet. Svenska toppolitiker i Stockholm som rör sig ett ständigt mingel med likasinnade ser inte hur det är i Braås eller i Lammhult. Eller på andra platser ute i landet. Vårt välfärdssystem är inte uppbyggt för att det skall komma 100 000 personer per år och gå rakt in i våra sociala förmåner eller t o m få ännu fler förmåner!! Det går mot kollaps!

Härförleden skrev en vänsterpartistisk riksdagasledamot om hur fundamentalistiska islamister styr hur kvinnor rör sig och klär sig i svenska förorter. Partiledningen ryckte ut och avfärdade det hela,. Givetvis. De påstår att det är fattigdom som leder till förtryck! Otroligt! Detta kommenteraras skickligt av DN:s ledarskribent Amanda Björkman. " Om fattigdom vore hela svaret skulle Saudiarabien vara ett kvinnoparadis".

I Sverige klarar inte ens någon i någon partiledning av att se att burka är ett symptom på ett något är fel!

Nu skall jag som vanligt förbereda frukost till min mexikanska solstråle. För mig skiner solen även molniga dagar!

Blekinge 20150712

Bo Frank



fredag 10 juli 2015

Den största av dem alla - sir Paul McCartney

Hustrun var nöjd. Beatlescollaget innan förställningen började med Besame Mucho. Mexcikans slagdänga. Och Lady Madonna illustrerades bl a av Frida Kahlo.

Fullsatt Tele 2 Arena. Magisk kväll. Efter strofen The love you take is equal to the love you make, gjorde McCartney entré. Eight Days a week. Paul i toppform. En del låtar han aldrig spelat tidigare. Som alltid på gott humör. Sparsamt med anekdoter. Läste svenska fraser från sin skärm. Och efter och drygt tre timmar sa han, Vi måste dra nu. Vi måste dra. Efter sex extrannummer. Perfekt spelschema. Som avslutades som det började, men The End.
Oväntade låtar!? Lovley Rita, The night Before och kanske Obladi, Oblada. Fast hustrun saknade de
mariachis som får plats i Mexico när han gör denna låt där. Av någon anledning gillade både jag och sonen Jacob den enkla I`ve just seen a face. Som kvällens bästa. Inte ett glas vatten på tre timmar. För Paul. Vi andra. Sparsamt med öl för att inte missa en sekund.

Vital, glad spontanitet som inte var inövad när han kommenterade skyltar bland publiken. Flertalet i publiken kom inte från Stockholm. PM frågade med handuppenräckning.
Obeskrivlig tur. Satt på tolfte raden på parkett. Hur det nu gick till. Fick en fin, vit Out There T-shirt.

Lyxig resa upp. Första klass med frukost. Vad man kan hitta billiga biljetter om man bokar rätt tid/avgång. Hela lobbyn på hotell Malmen kokade av Beatles redan på eftermiddagen. I varenda högtalare. Folk klädda i diverse Beatlesoutfit. Även hustrun. Hade min svarta T-shirt från förra konserten i Stockholm. Och min läckra Beatlesfleece som jag köpt i en Beatlesbutik i Liverpool.
Förfester. Regnet kom precis lagom till vi steg in i Arenan.

Hem med T-bana i ösregn. Vad de är skickliga på SL. Extratåg. Bra info. Bra logistik. Proffsigt. SL borde ta över hela Trafikverket och SJ.

Korv och öl i ösregnet på Medborgarplatsen mitt i natten. Så uppfyllt att det knappt gick att sova.

När kan rent teoretiskt nästa konsert bli i Sverige!? Annars åka utomlands. Semestern kunde inte ha börjat bättre. 

2017, den 6 juli för 50 års sedan, träffades Paul och John. Hade de inte gjort det hade vi inte varit i Stockholm och hela jorden hade varit en fattigare plats att bo på.

Tidig frukost. Ungdomarna skulle iväg till sina sommarjobb i Stockholm. Vi gör det som vädret tillåter. Har sparat klipp från SvD och DN för kommande blogginlägg.

Det ringer fortfarande i öronen. Föresten. Det mest oväntade var min Lennon-favorit For the benefit of Mr Kite.

Det enda dåliga med kvällen var s k ordningsvakter som uppträdde som om de var vana vid fotbollshuliganer. Och fattar inte varför man har alla dessa kravallstaket, stora och döda utrymmen på parketten. Men det är väl en säkerhersfråga.


PS Alltid lika patetiskt att höra PM Nilsson är bortförklara dåliga opinionssiffror. Det är fel på medborgarna som vill flyktingmottagandet minskar. DS



Bo Frank
Stockholm 20150710

onsdag 8 juli 2015

Ledig dag på jobbet

Tillbringar min första lediga dag på jobbet, men checkar ut vid 15.00. Som i en av mina favoritlåtar, finns sådana som inte är Beatles, Hotel California, Eagels, från 1976, " You can check out any time you want but you can never leave ". 

Lammfärsbiffar på PM med dottern Rebecka med sambo.

Försökt att organisera lite av min tillvaro i höst. Ställer till det för mig och för min omgivning med Akademialmanackan som ej är synkad med den elektroniska kalandern där bara Monica Sandberg kan gå in i justera. Den dagen Akademialmanackan inte tillverkas kan jag emellertid inte fortsätta mitt arbete.

Spänd förväntan och nedräkning inför morgondagen. Tele2 Arena. Får förmodligen sån kick av detta så jag inte kan sova på en vecka. Och tinnitusen vaknar till liv igen.

Sprang på morgonen på vår nya fristadsförfattare med man på PM.s bageri. De måste tro att Växjö har 600 invånare. Är stolt över att varit med och satt igång detta och att Växjö åter utmärker sig på ett positivt sätt.

Ber om ursäkt för att jag är så stolt över Växjö och tacksam för at jag får vara med och leda utvecklingen.

Dock inte positiva samtal från en del  kommunanställda.  Påfallamde många senaste tiden om hur nystartsjobbare har dålig närvaro på jobbet, bra lön och dålig uppföljning av chefer.

Fick idag också två frågor, en intern och en extern, om det planeras för flyktingförläggning i Öjaby. Jag har inget hört. Har ställt frågor internt om detta! Och inget som nämndes av Migrationsverket förra veckan!

Lika illa som att flyktingar kan få högre pensioner en svenska s k fattigpensionärer.

Skall skriva en DN-debatt i sommar om min syn på hur svensk flyktingpolitik har havererat. Inget parti har idag en trovärdig lösning.



Grattis Ringo som fyller 75 igår/ idag! Paul nyligen 73. Var bara nyss fyllda 15 då han träffade John Lennon den 6 juli 1957.


Bo Frank
Växjö 20150708

tisdag 7 juli 2015

Charlie Hebo - Det sjunde inseglet

Har under våren läst rätt mycket på nätet om efterspelet till morden på vänstertidskriften Charlie Hebo i Paris.  Där islamska fundamentalister gör sitt bästa för att sprida sträck och tysta det fria ordet. S k vänsterintellektuella i hela världen ligger lågt. Alla ligger lågt. Modigt av P1 att göra ett reportage om  detta. Det är besynnerligt att dessa hot mot den fria världen inte belyses av ledande politiker. Frågan är om inte rädslan för att bli kallad islamafob håller på att bli världens ledande farsot. Man är rädd för att Liemannen i modern skepning skall slå till.

I Sverige och i hela den fria världen ökar det självpåtagna  censuren. Det innebär dessutom att polariseringen ökar genom att extremhögern ges utrymme! Att spela på människor fördomar.

I demokratin finns religionsfriheten. Och friheten att dissa religioner. Man måste stå ut med att människor tycker olika. Vill välja vem man vill älska och gifta sig med. Det kan inte vara förhandlingsbart!

Mitt i allt detta allvarliga stryker jag div Beatlesoutfit som husrun och jag skall ha på mig på torsdag. Älskar att stryka och lyssna på P1.

Växjö 20150707

Bo Frank



Svårt att slita sig från jobbet

32 grader och vindstilla, nästa dag 20 grader och hård blåst. Har gett upp mördarsniglarna i  Blekinge. Var på jobbet tidigt en sväng igår. Hämtade så mor och körde ner till Blekinge. Mycket fram och tillbaka. Härlig grillkväll igår. Upp tidigt idag på morgonen. Både lilla frun och jag har den del på jobbet idag En medborgare mejlade och tyckte in om min gradering av hoten mot jorden. Han ansåg att DÖ var farlig, global uppvärmning bra för jordbruket och sd räddningen. Även nobelpristagaren Arrhenius som upptäcket växthuseffekten hade samma åsikt. Men skulle inte haft det idag.

Läser om skandalen i Alvesta. Märkligt att ingen ansvarig politiker eller chef träder fram och kommenterar.
Min egentliga ledighet ( är alltid på gott och ont uppkopplad och tillgänglig - några år till ) infinner sig på torsdag. Åker då till kungliga huvudstaden för att ännu en gång uppleva Paul McCartney. Har sett fram emot detta sedan förra gången vi såg honom Stockholm och Göteborg. Följer varje dag vad som händer. På Pauls hemsida.
Grekland. Har slutat stödköpa oliver och olivolja. Det är väl bara Putin och Jonas Sjöstedt som anser att vänsterregeringen gör ett bra jobb.
Finansministern som fick sparken kallade kommissionen för terrorister! Vad hade Platon sagt om  detta?

Vad ville du uppnå? Kunde du valt någon annan metod i stället? Tycker du i efterhand att detta vars så smart. Älskar Platons dialoger och hur han vägleder bara genom att ställa frågor. Vad har gjort att
denna kulturens vagga kunnat bli så på dekis? Skall hitta någon bok om detta!


Bo Frank
Växjö 20150707

söndag 5 juli 2015

Facit Almedalen

Lat dag i värmen, men gått 15 km. Hörde ett retoriskt skickligt tal av Björklund, Hoppas inte att pappamånadsfundamentalisterna avsätter honom.

Ingen har talat om de tre största hoten mot våra medborgare. Effekterna av klimatförändringarna, Putin och religiös extremism.

Inget vettigt parti har talat om vår oreglerade invandring/flyktingpolitik. Där problemen tornar upp sig. och med en politik som får allt mindre acceptans hos vanligt folk. Varför besöker inte kultureliten Braås och Lammhult. Och hör vad folk säger!?

Framför mig på skrivbordet ligger en favorit. Benjamin R Barbers bok If Mayors ruled the World. Med underrubriken, Dysfuctional Nations and Rising Cities. Han signerade boken till mig, i Bryssel förra året. Lovade att kanske komma till Växjö!! Vi försökte i våras!

Inget händer i ett land. Allt händer i en stad eller i en kommun,. Så med flyktingpolitiken i Sverige och med klimatpolitiken.

Tvår frågor där regeringar duckar och räknar med att kommunerna skall klara problemen. Och där staten tar en springnota!

Våra centrala partikanslier är belägrade av ja-sägare. Inte i någon demokrati på jorden har de centrala partiledningarna så stark makt över de beslutande församlingarna. Finns det något land där de centrala politikernas åsikter skiljer sig så mycket från vanligt folk som i Sverige!

I värmen,  kanske ett anfall av hybris!? Behövs det en folkets röst i riksdagen efter 2018?

Blekinge 201507

Bo Frank

Stark respons

Många samtal och sms om mitt inlägg om s k hedersvåld. Från olika delar av landet. Har fåt några trådar att följa upp. Om att Skolverket mörkar granskningsrapporter!? Verkar inte sannolikt men osannolika saker har hänt förut.

Hade i fredags middag hemma för en del personer. Kunde sitta ute till midnatt. Körde på lördagen ner till Blekinge. Till bryggan för bad. Sommar.  Stängde av Liza Marklund. Det skall tydligen alltid finnas ett visst antal socialdemokratiska hovpoeter i det programmet. Fick spontanbesök. Återupptog gräsklippningen. Läste och tittade på friidrott. Läser att Sjöstedt vill ta från de rika och ge till de fattiga. Vore det inte bättre att ge fler möjlighet att bli rika?

Många människor är uppenbarligen lediga. Bara bråkdelen av de mejl jag brukar få. Och det gör ju mitt arbete enklare men också svårare. Jag får ju veta mindre. Noterar att media ofta hittar nyheter på min blogg. Men det 'händer aldrig att man uppger källan. Om det inte är något som man anser vara kontroversiellt och som man vill jag skall stå för!

Nu rask promenad till Ronneby.

Blekinge 20150705

Bo Frank

fredag 3 juli 2015

Radikal islam - Vet hut!

Vet hut moderater som tänker gå med skyltar mot DÖ under AKB:s tal i Almedalen. Man börjar inte med att dissa en ny partiledare som kanske vid det tillfället inte kastat loss från Reinfeldt.

Läser som alltid i Dagens samhälle. Om moderata förlorare ute i landet som skyller dåliga valresultat på rikstrend och sd. Man kan inte skylla ifrån sig!
Läser också om den avhoppade vänsterpartisten Hanna Gadban som ser radikal islam växa sig starkare i Sverige. Och som inte platsar i den svenska kulturelitens åsiktskorridor. " Som svensk skall man vara normkritiker, men som invandrare får man inte vara det. Då anses man vara kulturförrädare och legitimera SD:s åsikter". Självcensuren växer sig starkare! Skrev förresten några media varför Regionteatern tvingades stoppa sin föreställning i Åseda?

Riksrevisionen konstaterade igår det alla visste. At svensk integration bara kostar mer och mer och bara blir sämre. Och jag ser inga påtagliga förändringar på g.

Igår. Rekommenderar TAK:s räckmacka. Om man får nånstans att sitta. Borde vara bord för ätande. Inte rimligt att sitta och sola många timmar över ett glas rosé. Trevligt att ta mamma upp på TAK.

Idag möte bl a med HSB. Men kastar mig ut längs sjöarna och badar gärna. Trummens vatten är ingen gröt och inte heller vid badplatsen på Kampen och vid lagunen. Däremot en massa sörja vid Vattentorget. Ber förresten om ursäkt för att kommunfullmäktige inte förbjöd algblomning på sistan sammanträdet innan sommaren.

Klimatet blir allt mer extremt. Och klimatskeptikerna styr de flesta länderna. Och miljardsubventionerna av olja fortsätter. Och de svenska partierna duckar. Räddningen kan vara att marknaden börjar ta in kostnaderna för en värld som kollapasar. Det finns tecken på att så sker! 

Läste igår Mats Birgerssons bok. Och skall idag börja läsa om en bok om starka/framgångsrika kvinnor under antiken.

Och tack för alla glada tillrop över mitt bloggande.

Bo Frank
Växjö 20150603

torsdag 2 juli 2015

Hemmma, Skanska väl!

Båten hem över ett nästintill spegelblankt Östersjön. Minglade runt på olika seminarier denna dag utan att behöva prata. Mycket kring bygg och miljö. Hamnade innan hemfärden på ett skakande seminarium kring s k hedersrelaterat våld. ( Vems heder?) Var tvungen att skriva av mig om detta på båten hem. Kommer väl ett inlägg i SmP  framledes.
Hann inom Venezia innan stängningsdag på hemvägen och tog med Växjös godaste pizza, deras Parmapizza!

Läste ifatt post och tidningar. Somnade gott till tvättmaskinens ljud.

Nästa år en tyngre insats i Almedalen. Smartare och med större träffsäkerhet. Vi har en del ess i rockärmen. Och det finns en enorm kompetens i kommunhuset, bland våra företag och i hela samhällslivet. Just i Växjö. Som vi kan dela med oss av.

En reflektion. Vem bär upp och personifierar klimatfrågan i Sverige. Anders Wijkman har varit med länge. Liksom Maria Wetterstrand.. Bland landets alla KSO är det bara jag som engagerat mig tungt. Hur ser återväxten ut? Ser inga unga som träder fram med pondus och auktoritet?

Skanska väl. Skanskas seminarium kring bostadsbyggande var överlägset, trots att jag inte fanns i panelen. En smart professor, en duktig utskottsordf, kd. Bra kommunalråd från Uppsala och Lund, s och mp. Och duktiga förträdare för Skanska. Ärligt och bra samtal utan en massa politisk/retorisk smörja!

Nu får jag ta tag i frågor här hemma. Företagare från Gemla och Gransholm klagar med rätta på dålig mobiltäckning. I ett brev till kommunen. Skall själv åka förbi och kolla idag! Tar tag i saker genast!

Bo Frank
Växjö 20150702

onsdag 1 juli 2015

Skönt att få åka hem!

Igår. Seminarium om krisberedskap. Lysande inledning av Uppsalas landshövding. Lärorikt. Medverkade på ett kaxigt sätt på ett jättemöte om tillväxt med ministrar och bakdirektörer som andra medverkande. Fick en del spontana applåder. Pratade om Växjös förträfflighet.  Efter mig kom Karl Petter Thorvaldsson som hade lösningen på allt. Kommer du också från Växjö frågade moderatatorn Peter Nygårds? Ny applåd. Men Kosta är ju inte långt från Växjö.

Som priscermoni i Almis stora tältvinno. Fick pris som Årets Nybyggare. Finns det någon kommun som fått så många utmärkelser som Växjö? Tror inte det!? Almis vd Göran Lundvall kom fram till mig och påminde mig om ett mejl jag skickat för 10 år sedan. Jag hade skickat ett svavelosade mejl om att jag inte går på enkönade konferenser. Det var 12 män och inga kvinnor som inbjudna talare! Han tackade mig för mejlet och sa att det var en bra väckarklocka!

Smet in på ett annat möte. Lite tråkigt. Snabbpromenerade med hustrun längs stranden i stället. Hem och bytte om. Nytt mingelparty. Träffade två kommuner i snabb tillväxt. Luleå och Sundbyberg. Sossarna i Luleå skryter om att en av deras framgångsfaktorer är att dra nytt kapital till stan bl a genom att minska sin s k allmännytta. Men det biter inte på s i Växjö. De klarar ju inte ens av att Oliver vill ta hjälp av experter för att få snurr på arbetsmarknadspolitiken. Alla tankar skall tänkas i kommunhuset. Basta!

Gick förbi storbildsskärmar och såg straffarna.............

Skall runt på nya workshops idag. Men skönt att ta fembåten och åka hem. I morgon företagsbesök i Alvesta kommun. Inget jag kommer att avhandla på denna blogg. Räknar med att min mentala ledighet, om den någonsin kommer, blir i samband med Paul McCartney nästa torsdag. Glad sommar förresten, alla läsare av denna blogg. Tacksam för att ni finns. Och kommer med kommentarer då. Det uppskattas.


Bo Frank
Visby 20150701