söndag 30 augusti 2015

Detta ständigt dåliga samvete och nattens extas

Har varit med mor hela helgen. Hade trott att också far skulle leva längre så jag kunde trappa ner och ge tillbaka. Jobbar för lite, umgås med familjen för lite, med vänner - de som återstår - för lite, besöker barnen för lite. Känner mig otillräcklig. På alla sätt. Kommer dock att trappa ner världens roligaste jobb om ett antal år.

Men kanske är samvetet det som skiljer oss från djur och växter.

Obama bjuder in alla utrikesministrar till Antarktis. För att se vad som händer med den globala uppvärmningen. Gott så.

Global uppvärming i Blekinge också. Fin helg. Såg en av de bästa filmerna någonsin igår. Casablanca.  Ingrid Bergman var tårdrypande vacker. Dock inte Bogarts bästa prestation. Kanske har jag fel. Jo, det har jag nog.

En mils promenad också denna morgon. Fixade lite. Kittade ett fönster. Ser ut som fn efter det att jag var klar. Strök lite trappor mot röta. Röjde lite. Jäkla grävlingar som tar över efter sniglarna.

Gick runt på den stora söndagsloppmarknaden i Ronneby. Som mest liknar en lumpmarknad där fattiga människor säljer till varandra. Inte ens mamma som alltid hittar något gjorde nåt fynd.

Lunch på Brunnshotellet. Sisådär. Dock är personalen trevligare än någonsin. När det gamla Brunnshotellet brann ner till grunden 1959 var det nordens största trähus! Betongindustrierna är numera totalt pressade och lite oärliga som annonserar på sin hemsida. Betong brinner inte! Orkar inte klara ut detta nu. Men fel har de!

Till Växjö. Kan inte öppna Expressen utan att läsa om ny skandal inom sd. Expressen är sd:s bästa vän. Alla andra partierna har ingen vinnande strategi om hur man skall förhålla sig till sd. Lite ovanligt att höra Lennart Värmby (v) som anser att också sd bör bjudas in till samtal i regionenen.

Men LV har varit nästan lika kemiskt befriad från att vara en partimegafon som undertecknad. Och mötts med respekt för det.

Till jobbet några timmar för att sortera upp månaden och gå igenom papper. Extremt stor frånvaro i September/Oktober för en och en halv semestervecka och resor i tjänsten. Skulle inte göra detta om jag inte upplevde 110% backup. Från  kollegor i femklövern och t o m från s om det skulle behövas. Vi är en fungerande kommun. Och upplever dessvärre att det fungerar hyfsat när jag är borta. Så var det inte för några år sedan.

Lyssnar på P1. Stryker. Väntar på att få gå och möta min solstråle som åter förlupit hemmet för att vara med barnbarn i Lund. Och med sonen med det bästa CV:t  bland alla k-råd i landet!

Såg väderkartan! 35 grader i Albanien nästan hela tiden vi är där. Åker nästa helg!

Har tänkt hela helgen på Mats Trondmans superföreläsning. Om värderingar, attityder och hur de förändrats över tiden. Skulle önska att alla medborgare fick höra honom!

Är imponerad över alla moderatkvinnor som kämpade på stan i lördags. Vi skall vara Växjlös mest synliga parti. I medborgarnas tjänst.

Skall nu förbereda färsk pasta och lax när lilla solstrålen kommer från Lund.

Längtar till jobbet i morgon. Spännande möten. Och så träffa alla Växjömoderater i morgon kväll för vårt månadsmöte.

PS Glömde berätta om nattens extas. Sophie Lundequist. Hennes samlade dikter.  Som sökte mig i veckan när jag skulle knöla in några Beatelsmagasin i en knökfull bokhylla! Goggla på henne och försök komma över något!!! Blev tagen över denna kombination av klarsyn, längtan och uttryck! 1800-tals poet. DS

Bo Frank
Växjö 20150830








lördag 29 augusti 2015

Flyktingkatastrofer

Antalet flyktingkatastrofer ökar. Människor är en handelsvara. Och för någon vecka sedan kom en FN-rapport som talade om att det finns minst 30 000 000 slavar,  minst. Allt ifrån barnprostituerade i Indien, till vuxna på fiskebåtar i Thailand, barnsoldater och sexslavar hos IS.

Lösningen kan inte vara att köra in alla flyktingar i Tysklands och Sveriges socialförsökringssystem som skulle kollapsa. Man måste satsa på hjälp i " säkra" närområden. Europas länder måste ta ett solidariskt ansvar för flyktingar, liksom svenska kommuner. Dessa grymma scener som vi ser i radio och TV måste leda till seriösa resonemang. Inte om för eller emot flyktingar. Och det säger sig själv att när Europa står inför dessa utmaningar kan vi inte ha en ordning där fattiga medborgare i andra Europeiska länder också de facto blir flyktingar i norra Europa. Moderaterna sticker huvudet i sanden av populistiska skäl. Man vill att Sverige skall ta emot många flyktingar, även om man nu vill skruva antal och bidrag neråt, men samtidigt skall inte alla kommuner behöva ta emot flyktingar på samma sätt som s k ensamkommande flyktingbarn. Inget händer i Sverige, allt händer i en kommun!
Sverige skall som alltid vara ett föredöme i världen. Men det finns gränser för allt.

Det skulle vara intressant att veta hur flyktingmottagandet ser ut i de kommuner där den politiska eliten i Sverige bor!!??


Bra s k SKL-dagar i Stockholm. Flög till Ronneby för att möta upp resten av den samlade kommunledningen. Fredagen ägnades till samarbete mellan universitetet och kommunen.  Som vanligt en nästan religiös uppenbarelse att lyssna till Mats Trondman. De ungdomar som trivs bäst med livet drar till större städer. . Men ju fler de är som drar av de som trivs,  desto flera kan tänka sig att komma tillbaka och bilda familj. Trygghet och bra skolor är två starka konkurrensmedel. Och att det finns nåt att göra. Så politikens uppgift i Växjö. Bra skolor, trygghet och stort utbud av kultur, idrott och nöje!

Stolt över min lilla mot som kom och hämtade mig, Vi åkte och handlade. I Stockholm åkte jag med en otroligt taxichaufför som skrattade och skojade. Från Iran. Han hade frågesport om var kända företeelser hade sitt ursprung. Naturligtvis från Persien. Han var spränglärda om det mesta. Som Mats Trondman. Visste att " nollan" kom från Mexico och vem som uppfunnit vad. Han hade kört Carl Bildt, Zlatan, Hans Blix och många andra. Längtade efter helg och en whisky. Annorlunda man.

Vi åkte ut till solen, läste tidningar och drack vin. Lilla mor och jag. Badade vid bryggan. Grillade och åt ute. Mer sommar än höst.

Fantastisk bra ledare i SmP om nya Milleniumboken. Och kul att Anna Tenje är på väg in i partistyrelsen. Kanske första personen från länet de senaste 60 åren i alla fall.

Har glatts åt Angelika Bengtssons framgång denna vecka.

Tycks vara enda moderaten i landet som inte är emot ökad skatt på fossil energi. Och M:s utspel om sänkt skatt på kärnkraft begriper jag inte.


PS ÅKB skriver ånyo om Växjös undergrävda ekonomi. Har skickat in ett genmäle till SmP. Inte lätt att vara i opposition i en kommun som är bland de mest framgångsrika i Sverige. DS

Blekinge 20150829

Bo Frank





onsdag 26 augusti 2015

Lyx

Lyxig avslutning på helgen. Att se DFF vinna igen. Promenad i en av de vackraste byarna i kommunen. Kräftfiske, god middag hos goda vänner. Hem och koka kräftor mitt i natten.
I stort sett hela måndagen gick åt till diverse möten om Höghastighetsjärnvägen. Jag ser inte vad som egentligen talar emot Växjö. De s k nyttoberäkningarna pekar på sträckning via Växjö.

På kvällen möte med partiet i länet. Vi är taggade. Hem till Aktuellt. Nu har det t o m gått upp för Aktuellt om hur religiös extremism sprider sig i förorterna. Med bl a självutnämnda moralpoliser som går omkring och talar om för kvinnor vad de skall ha på sig. Och det skall ju uppenbarligen vara så mycket som det bara går. Mona Sahlin gjorde som vanligt bra ifrån sig i TV när hon kommenterade detta tillsammans med en undanglidande muslimsk företrädare.

Tisdag. AU-dag. Så möte med miljöberedningen. Denna gång på Fagrabäckskolan. Inledde med en mycket läcker skolmåltid. Flera rätter att välja på. Stort salladsbord. Spännande möte med en klass som jobbat med stadsplanering.
Så internt möte. Vi beställde en liten utredning om vad som behövs för att klättra i miljöranking. Genomgång av höstens alla aktiviteter. Satte prel datum för avresa till Paris. Genomgång av idéer kring nästa veckas Earth Week. Flertalet invånare på jorden lever i länder där politiken är ganska
ointresserade av klimatfrågan.

Middag för goda vänner. Hårdrockare från LA/Hollywood med mexikansk flickvän.

Lite seg idag på morgonen när jag gick till tandläkaren. Diverse plock på förmiddagen. Ut till Linné för avtalsskrivande. Så tåg till Stockholm för moderat gruppmöte inom SKL. Trevligt att äta middag med alla kamrater när vi drar igång igen efter sommaren.

Vår femklöver gör ett omtag kring delar av bostadspolitiken. Redovisas inom kort. KD:s skrivelse var ingen överraskning för mig.

Vi går snart in i en skarp diskussion om vilka delar av kommunadministrationen som skall följa med in i ett nytt kommunhus.

Åker direkt till Ronneby i morgon kväll för att ansluta till höstens första kommunala strategisamråd där ledande politiker och tjänstemän ses. Ett tema är samarbete med universitetet. Mina förväntningar på konferensanläggningen är extremt låga, men vi ger det en chans. Och helgen är fulltecknad.

Och snart är det måndag igen.

PS Att regionen totalt saknar politisk ledning visade sig i förra veckan då en chefsläkare förklarade att man inte behöver någon budget! Ett uttalande som i vilken annan organisation skulle leda till ommöbleringar i ledningen. DS



Bo Frank
Växjö 20150826

söndag 23 augusti 2015

Goda nyheter

Intensiv avslutning på veckan. Vi blågröna åkte på gemensam kickoff i torsdags - fredags. Helsingborg och Lund. Under lunchen i torsdags turade vi över ett spegelblankt Öresund. Härlig att få vara med hela gänget. I Lund togs vi emot av kommunalrådet Philip Sandberg fp. Kommunens hopp. Med tanke på unge Philips CV är det en av de personer jag beundrar mest. Han har gjort, inte bara pratat. Tog så tåget lite i förväg för att prata Beatles för SPF i Öjaby. Församlingshemmet var knökfullt. Tog bilen och hustrun tillbaka till Lund. Gick i lördags ifrån för födelsedagsuppvaktning i Lund. Tog en sväng till Lousiana på eftermiddagen. En av de vackraste platserna på jorden. Att sitta i gräset vid vackra skulpturer och se hela sundet bada i sol. Att äta smörrebröd och dricka en kall öl. Och säga hej till Giacomettis gubbar som alltid står där och spretar.
Kom sent till Bleking. Ljummet. Såg slutet på radions 90-årsgala. Sveriges ende gentleman Sven Bertil Taube. Magiskt.

Har läst diverse rapporter om klimatet. Det är inte framtiden som får uppleva konsekvenserna om inget görs. Det är vår tid. Dagens flyktingströmmar kan bli en mild västanfläkt jämfört med morgondagens klimatflyktingar. Jag anser dock att regeringen fegar som inte säger att bensinskatten behövs av klimatskäl. Och inte för att sno folk på pengar. Det behövs kraftiga internationella höjningar av skatten på fossil energi. Jorden går från feber till frossa.

Kostnaderna för flyktingmottagandet har fördubblats på tre år i Sverige. Löfvén har förvaltat arvet efter Reinfeldt och gett sd utrymme att växa. Dagens flyktingmottagande är för omfattande och bidragen/kostnaderna är för hög.. Så enkelt är det. När nu moderaterna under galgen av kommunalpolitiker som lever i verkligheten börjar strama åt politiken är det inte konstigt att s vill göra upp med m om flyktingpolitiken. Detta skulle gjorts för länge sedan. Har skrivit om det många gånger. M har faktiskt en del vassa förslag för att sänka kostnaderna och lite skruva i omfattningen av de som får söka asyl. Men retoriken är så oklar så folk förstår inte vad man vill. Man måste våga säga i klartext att det är rimligt att Sveriges åtagande minskar och att bidragen och kostnaderna minskar.
Incitamenten att arbeta är inte tillräckliga med dagens generösa bidragasysten. Och det är inte flyktingarna som beslutat om bidragsystemen. Det är den svenska socialstaten.

Ni skulle ha hört hela intervjun radion gjorde med mig om tiggarlägret i Växjö. Frågorna var en enda lång anklagelse för att jag inte tycker som vänsterpartiet. Tycker du ändå inte att? Är det ändå inte rimligt? Borde man inte? Det är så extremt uppenbart när en journalist engagerar sig för en ståndpunkt. Sveriges Radio 90 år. Jisses vilka reportrar som funnits där. Som kramat om politiker man gillat och gratulerat dem till valsegern. Under 10 års tid fick Bo Järeborg hata Margret Thatcher. Och ingen som lyssnade kunde ju begripa hur hon kunde vinna val efter val. Jag skulle säga att en majoritet av de journalister jag dagligen kommer i kontakt med ändå avhåller sig från att ha en egen politisk agenda. Men en del har det.

Idag. Diverse sociala åtaganden. Skall också se Växjö DFF.

Nästa vecka blir minst en 70 timmars jobbvecka. Härlig vecka!

Bo Frank
Blekinge 20150823

fredag 21 augusti 2015

??????

Dagen efter det att sd noterar siffror som största parti vill v införa tiggarläger i Växjö. Skall partierna tävla om att låta sd nå 50%???

Återkommer med utförlig rapport om senaste tiden.


Bo Frank
Lund 20150821

onsdag 19 augusti 2015

Somaliska och vad sysslar moderaterna med?

På Text TV står det Somaliska - Elsfsborg 0-1. Kunde varit 4-1. Elfsborg utspelade stundtals. Härlig stämning på Myran. Tänkt vad mycket nöje man får för 100 kronor. Skall till Myran igen på Söndag och se DFF. Många trevliga personer att prata med i kväll för mig och lilla frun. Gladdes över att det var så många olika sorts folk på arenan.

Fin dag i det vackra samhället Virserum. Berättade om Växjös bostadsbyggande.  Vi ligger i topp i Sverige i nästan allt. Miljö, energi, trä, låga priser och omfattande byggnation. Seminarium på konsthallen i Virserum. Jönköping och Kalmar inbjudna också. Inget k -råd från Jönköping eller Kalmar kom. Från Växjö var vi fyra personer. Flera inbjdna talare från hela landet hyllade Växjö. Ynnest att får höra stjärnarkitekten Gert Wingårdh.

Utbildningschefen angelägen om att tala om att småbarnen som sprang på taket på Paletten inte var från förskolan.

Drar man ut kurvan av kostnader för s k ensamkommande flyktingbarn så kommer de att passera kostnaderna för det svenska försvaret inom överskådlig tid. Det är är ingen värdering utan ett konstaterande.

Läser på Text TV att moderaterna vill ha sovmorgon för skolbarn. De borde i stället kliva upp en timme tidigare och läsa läxor! Måste vara ett grovt missförstånd. Låter som miljöpartiet för 15 år sedan eller Vänsterpartiet idag! Vad är "vårt" parti på väg? Kan inte vara sant!

Johan Rockström. Om Sverige bytte ut fyra sportsidor varje dag mot tillsåndet för klimatet!?? Struntar alla i miljön? Världen har frossa. Livet går vidare. Hur länge? Dagen för när vi förbrukat de tillgängliga resurserna för detta året har passerats.

Ingenting är längre som förut. Alla gamla sanningar är slut.

Glömt låten!

Sov gott!

Bo Frank
Växjö 20150819





tisdag 18 augusti 2015

Arabys underdog

Lovade för mycket igår. Att fullfölja de ämnen jag lovade för en fördjupning. Kan inte i mitt jobb förfalla till för mycket negativism. Räcker med att min hypokondri gör att jag tror att varje dag är den sista. Folk vet ändå vad jag anser om saker och ting.

För första gången på ett halvår vaknade jag efter det att mobilen ringde. Till jobbet med gott humör. Sedvanlig tisdag. Moderat morgonbön, femklövern och så kommunstyrelsens arbetsutskott. Får i vanlig ordning ge er första nyheter och så hakar media på. Öresundstågstrafiken planar ut. Busstrafiken i Växjö ökar starkt med har stora underskott. Till Dig som tycker att det är för dyrt. Halva biljettkostnaden går på kommunalskatten.
På förslag från mp, genomgång av Trafikplats Fagrabäck framledes. Annars bra möte med god stämning.

Satt efter lunch med ÅKB, kommunjurist och advokater från Stockholm för att gå igenom rättegången i Stockholms tingsrätt i september. Konkurrensverket ifrågasättar Växjöbornas tillgång till grön och billig energi. Jag är ett av "vittnena" som skall höras i rätten.  Inget fel i att detta prövas. Och kommunen har inget att dölja.

Bommade så tid för första spadtag för Pizza Hut uppe på Grand Samarkand. Näringslivschefen fick hämta mig akut. Nu spelar Växjö också i denna division!

Så omvärldsanalys. Gick förbi kommunens info plats vid Biltema där vissa skräpar ner dagligen och bebor. Gick genom Västra industriområdet ut till Araby. Noterade en massa i mitt inre. Plus och minus. Har Växjö kommun 200 matställen??
Pratade med folk vid Tallgården. Gick kringelikrokar genom Arabyparken. Snyggt, välskött, ingen slum i Växjö!

På den stora förskolan ( gamla Bokelund) sprang sex till sju pojkar/förskolebarn omkring på taket!!!! Företagsamt men lite besynnerligt. Mejl till chefen för utbildningsförvaltningen.

Till Araby Park Arena. Av tillfällighet träffade jag Avdi Elmi, f d sossepolitiker, som tränade Sufstar inför matchen mot Elfsborg i morgon. Aftonbladet, via fotografen Mats Samuelsson, var där. David mot Goliat. Skall försöka hinna hem till matchen i morgon!

Gick genom Dalbo Centrum. Många känner igen mig. Alla utom en svensk kvinna hälsar på ett trevligt sätt. Har din bil gått sönder? Varför går du? Dock inte från somaliska grabbar idag, var mina livvaker  håller hus!?? Naivt att skämta om detta? Allt kan hända. Erkänner att jag blir vaksam när jag hör snabba fotsteg bakom mig. För godtrogen. Svenskt nationaldrag!

Shell Dalbo. Några gamla Växjöbor stannar mig och frågar vem som "betalar för alla utlänningar som bara drar omkring".  Många sådana samtal varje vecka. Varför mörka dettta!?

Blir ett bra samtal.

Träffar så en "gammal" Kom vux lärare från förr. Några tjejer med slöja som undrar om jag är Bo Frank. Kan inte förneka det.

Till skejtparken på Spetsamossen. Nästan tomt? Första skoldan? Pratar med en familj från Irak som har picknick där. Inte igenkänd!

Svarta gympadojor. Jeans och vit skjorta. Men det växlar från dag till dag!

Har ofta promenader lite över allt.

Yrke. Att prata med folk och vara tillgänlig.

Hem via kommunhuset. Vid 18.30. Postfacket tomt. Saknar hederliga brev!

Orkar jag en författarkväll på stan ikväll? Får kolla med lilla frun.

Det finns elände i Växjö. Och en många människor som har det rätt bra. Och kan välja sitt liv. Man ser det man vill se.

Platon. Ljuset i grottan. Vad är vad? Vad är verklighet?

Inte någon person i Sverige har ett mer omväxlande " jobb" än vad jag har. Och får så mycket ny kunskap varje dag. Men det bygger på att jag aldrig läser handlingar till kommunala sammanträden. Då skulle jag inte ha tid att veta/förstå vad som händer i Växjö och i världen!

Då skulle jag vara förlorad. Men samtidigt kan det bara funka om nästan alla andra i min omgivning är pålästa och kan korrigera mig. Och det behövs.Ibland.  Är väldigt långt ifrån felfri.

PS Fejkade handikapptillstånd/p tillstånd upprör hela Sverige. Första nyhet. Har bloggat om detta flera ggr. Sedan länge!  En del av dessa i Växjö är kopplade personer som ofta rör sig till vissa restauranger. Och till andra tvivelaktiga ställen i stan.  Skall jag ensam behöva sköta allt i Växjö DS

PS PS Har svårt för lata människor DS DS


Bo Frank

Växjö 20150818




måndag 17 augusti 2015

Kolla i morgon!

Laddar för nytt blogginlägg!

Vet inte om jag vågar publicera. Svenska medias självcencur. Etnicitet bakom brott! Utbredning av radikal islamism i Sverige. Tabu för media i vårt land!

Ser på TV. Samma sak i Stockholm som i Växjö. Falska handikapptillstånd.  Låga sportbilar! En av de som övervakakar har berättat för mig om hot! Och att man upplever det som meningslöst att gå till kommun och polis!!

Sverige är tandlöst mot kriminalitet. I smått som stort!

Kanske dags att lägga av som politiker. Och inte se och inte höra. Verkar enklast så!


Donald Trump. Skämmer ut hela USA! Bara det att republikanerna tillåter honom att finnas skämmer ut hela USA!

Putin. Trump. Nordkorea. Jacob Zuma. Lukatjenko. Vi  lever i en vacker värld!

Håller galenskapen och blindheten på att ta över?

Skall nu göra 30 positiva blogginlöägg på rad! Får inte gräva ner mig i pessimism!




Bo Frank

Växjö 20150817

söndag 16 augusti 2015

Bo Frank kommenterar i stort och smått

Polisen har ännu inte en enda gång, mig veterligen, utvisat en person som varit i Sverige längre än tre månader utan tillstånd. Samtidigt tycks det vara påfallande svårt att få tag på dem som går loss på tiggares tält, startar mordbränder vid flyktingförläggningar och liknande. Särskilt avskyvärt att ge sig på de mest värnlösa i samhälet. Vore klädsamt om företrädare för sd tog avstånd ifrån denna typ av extremt grova brott. Samtidigt måste staten vara effektivare i att avvisa dem som fått avslag på att stanna i landet med världens mest generösa flyktingpolitik. Borde man inte tas i fängsligt förvar omgående efter ett avvisningsbeslut? Det civila samhället måste mobiliseras mot dem som försöker ta lagen i egna händer. Ett sätt att motverka sådana tendenser är också att staten är stark när staten måste vara stark. Det är också starkt ovärdigt att inte EU:s ledare sitter i ett ständigt krismöte tills dess att man fått på plats ett solidariskt ansvar för alla flyktingar och gemensamma regelverk. Mot bakgrund av detta är det obegripligt att bara m och kd inte vill låta personer från s k säkra länder komma in i asylprocessen. Vi måste strama upp och andra måste bli mer generösa.

Träffat folk på stan. Fredag - Lördag. Snabbstopp i Blekinge med gäster som övernattade. Ronneby varmast i Sverige idag. Älskar att gå på stan och prata med folk. I fredags kom en man och sa. Jäklar vad ni höjt era löner, ni kommunalråd! Jag svarade att jag beklagade detta och sa att det borde gjorts för länge sen. Och efter fem minuters dividerande ansåg mannen i fråga att det var rimligt att de som har det yttersta ansvaret ligger i topp när det gäller lön. Klagar inte. Men anser att min efterträdare skall ha kommunens högsta lön.
En kvinna klagade på kommunens mat inom hemtjänsten. AU skall pröva maten i höst. Och undrar vad som skulle hända om det stod  Dafgårds på portionen? Skulle det vara bättre ovh billigare att göra ett superavtal med Dafgårds. Nån på kommunen får kolla. Det finns dock inga beslut om att spara på matkvalitén. Och alla partier röstade för kylmatsystemet av kvalitetsskäl. Svårt att hålla varm mat varm utan att näringsvärdet störtdyker!

Öster. Sven Johannesson gjorde ett sympartiskt inlägg i SmP. Gillar inte att vissa dissar Öster. Men tror, utan att veta, att man måste skaka om i grunden. Och att man måste kunna springa för fullt i 90 min om man skall spela i A-laget!

Körde förbi mormors grav i Tävelsås på hemvägen ikväll. Mormor ägde Rubbagård. Kanske har ingen stått mig närmre.

ÅKB svarade galant på SmP:s frågor om varför Växjö behövs i Paris. Enda kommunen i Europa där kommunledningen är miljöberedning. Av flera hundra tusen kommuner.

Fick nya bilen i helgen. Fram och tillbaka till Blekinge syntes knappt på mätaren. Helnöjd och ofattbart bra pris för en åtta år gammal SAAB. Också den miljöbil när den köptes!

Nu snart till våra uteplats. Har det bra. Skall göra färsk pasta med svensk fläskfilé till lilla frun. Gräddsås med honungssenap. Broccoli från Tävelsås. Och en skvätt  Zensa Primitivo. Italiensk organiskt vin. Innan dess. En liten snitt med tunnbrödsrulle, svensk rostbiff, rödlökscumberland och krossade små saltgurkor.

Ny, härlig arbetsvecka framför mig. Kanske är höjdpunkten mitt Beatlesföredrag på fredag em för SPF i Öjaby. Eller mitt förerdrag på Vireserums konsthall på onsdag? Eller femklöverns studieresa till Helsingborg/Lund på torsdag/fredag. Eller hustruns och mitt besök på Lousiana nästa helg. Det känns som jag är över allt. Och trivs med det.

Ett av moderaternas värsta/bästa kommunalråd i Sverige, från Vellinge,  steg en gång in i en taxi i Stockholm. Chauffören frågade vad han skulle åka. Spelar ingen roll, svarade kommunalrådet. Jag behövs över allt!!!

Men jag vet bättre. Den undanträngda vätskans lag. Ingen är oersättbar.

Såg på nätet att Bobo Billman gått bort. En oerhört vänlig själ med ett inte alldeles enkelt liv. Som för många. En man som man alltid stannade till och bytte några ord med. Och som alltid hade något positivt att säga.

Växjö 20150816


Bo Frank


fredag 14 augusti 2015

Sluta trakassera Mohammed

Redan fredag. En vacker syn. Att passera Teatertorget och se ett helt hav av vackra Jaguarer av olika ålder och kulör. Klarblå himmel.
Har ägnat en liten del av denna vecka åt att sätta mig in i tre småförertagares problem med olika delar av offentlig sektor. En av dem är Mohammed på 4krogar. Där både staten och delar av Växjö kommun är osmidiga. Detta påverkar självfallet företagsklimatet. Och man har rätt att få ett bra och transparant bemötande även om budskapet är kärvt.

Hemsk att uppleva hur sd drar växlar på morden på IKEA. Även infödda svenskar kan få hål i huvudet, t ex de som på fyllan drar ut och slåss med järnrör!

Moderaterna börja sakta men säkert ta kliv mot en försiktig åtstramning av flyktingpolitiken. Att direktavvisa till s k säkra länder ännu ett exempel på detta. Och kd har samma uppfattning.

Kommunledningen i Alvesta har äntligen satt ner foten. Och det är som de säger. Oavsett vilken ståndpunkt de intar så är AA emot. Saknar dock att politiken inte reagerar när kolonilotter plundras mitt på ljusa dagen.

Kommunen kommer att informera närboende på  om hem för s k ensamkommande flyktingbarn på Öster. Migrationsverket är välkommen att se hur kommunen arbetar öppet med informations- och dialogträffar i smått och stort.

Intressanta lunchmöten denna vecka. Bl a med Växjö DFF:s sportchef. Jag lär mig nya saker varje dag. Har också två gånger denna vecka träffat delar av ledighetskommittén utan för gamla teatern. Jag visar dem respekt och de visar mig respekt. Halvfulla personer är nåbara, men de som är drogpåverkade är för inne i sin bubbla för att kunna prata vettigt. Verkar vara gott om amfetamin i Växjö just nu.
Var också på uppstart med min frukostklubb i Rotary. Supertrevlig stämning i vanlig ordning men lite klen närvaro. Många hjälpprojekt på gång.

Ja. Jag har ett fantastiskt jobb. Att försöka göra nåt vettigt av de åsikter och förtroenden jag får. Ibland går det för snabbt, men min snabbhet och nåbarhet är också uppskattad. Det får jag veta dagligdags Gillar också samarbetet i femklövern. Alla duktiga politiker. Och att vi har en opposition som undviker vara emot bara för att man skall vara emot. Utan som saftar till med viss urskiljning.

Möte med fullmäktiges presidium idag på morgon för regelbunden avstämning om representation och evenemang. Stor internationell friidrottstävling i Växjö i februari nästa år.


Trevlig helg! Tycker att det bara är fredagar och måndagar i mitt liv!


PS Vår landshövding är nästintill snabbare än jag på att svara på mejl DS

Bo Frank
Växjö 29150814



onsdag 12 augusti 2015

Att svära i kyrkan

Snart börjar skolan. I Sverige är vi trots allt ganska nöjda med skolan oavsett resultaten. Vi gillar de skolor som är nära, men de lite längre bort är säkert sämre! Och de flesta rektorer och lärare sliter och jobbar. Så också i Växjö.

Det är dock viktigt att tränga in i skoldebatten på ett djupare plan utan ideologiska skygglappar. Singapore, Japan, Syd-Korea och Finland.  Ligger i topp. Där bestämmer lärarna, föräldrarna backar upp skolan och eleverna läser läxor och pluggar hårt. Inte keps på och mobiler som stör. Man har fler skoldagar.
Finland ligger nära granne med Sverige. Hur kan det bli så olika? Finland har nästan noll i flyktingmottagande. Inga friskolor och definitivt inga skolor som bygger på religiös grund. Man har ingen officiella ranking av skolor. Elever är elever. De är inte kunder där man kan flytta runt hursomhelst om inte betygen blir de rätta.
I Finland är partierna överens om skolan. Och anslagen till skolan lägre än i Sverige. De lärare som finns har dock högre status och mer betalt.

I Sverige är skolan värsta tvisteämne. De finns de som tror att snillrika kundvalmodeller och en uppsjö av friskolor löser problemen. Eller att man kommer någon vart utan att jobba för det. Alla partier i Sverige måste lämna välkända ideologiska värderingar. Den interna omprövningens tid är kommen om inte vi skall fortsätta i slapphetens svarta slukhål.

Bo Frank
Växjö 20150812

tisdag 11 augusti 2015

Burka (r)

Körde i söndags iväg två somrars öl-  och andra burkar i två 125 liter säckar. I Ronneby ligger återvinningen vid Maxi. Hela sommaren har en eller flera familjer, s k EU tiggare vakat över det som kan tas om hand och slitna skåpbilar med rumänska skyltar har varit bostad. En stor blå van vaktades av en liten kille i sjuårsåldern som kurat ihop sig på förarstolen. I hettan.  Inga vuxna i närheten. Killen vaknade till när säckarna slamrade i det att jag dumpade dem utanför bilen. Han kom  ut ur bilen. Välklippt, liten, med pigga och nyfikna ögon. Jag pekade på säckarna. Tack så mycket, sa han och drog in säckarma i bilen. Var på han snabbt kom tillbaka, sträckte fram sin lilla hand och sa Thank you mister.

Det är inte lätt att vara principfast.


Bo Frank
Växjö 20150811

lördag 8 augusti 2015

Växjöborna är fantastiska

Har ägnat de senaste dagarna åt att mingla runt på stan. Och bara prata med folk,. Ibland med min skylt, Tack för ditt stöd i valet. Många kommer fram och pratar med mig. Människor av alla sorts bakgrund. Jag får förtroenden och uppslag till sådant jag kan gå vidare med. En kvinna trodde inte att hon en enda gång i livet skulle ha råd att gå på en Lakersmatch. En man ville veta hur mycket man sparat i toppen i det nya bostadsboaget i Växjö? Jag får också veta mycket om stämningsläget och hur folk upplever vad som händer.

Borgmästaren från Australien som jag skulle träffa visade sig vara en kvinlig kommundirektör med man på semester. De hade hört mig prata på nätet från en konferens jag var på i Nya Zeeland och ville veta mer om Europas grönaste stad. Och använde sin semester till att tillbringa en tid i Växjö. med för hoppningen att resa tillbaka med delar av sin kommunstyrelse. Också intressant att jämföra. Och se likheter och skillnader. Mest skillnader. Och Australien tillhör de värsta miljösyndarna. Jag har det bra som varje vecka få träffa utländska besökare som kommer till stan. Och lära mig nya saker. Och som alla som kommer till Sverige från vinproducerande länder förvånas över att deras viner är mycket billigare i Sverige. Australiensarna var dessutom Beatlesfantaster och kvinnan kunde i princip alla texter!


Underbart att kunna börja dagen med att tunnklädd kunna gå runt blanka vattenspegklar på Växjös sjöar.

Moderaterna gjorde en heroisk insats igår på elbilstävlingen. Tror vi slutade på andra plats. Sofia Stynsberg, Johan Hultberg och Johan Tenje. Cyklade och körde. Och var och en hade en personlig coach. Anna Ternje, Catharina Winberg och jag själv. Och Ulf Hedin gav järnet i tävlingen Växjös starke man. Många moderater slöt också upp och minglade när Karl-Oskar tjuvstartade i Torsdags kväll. Vi är Växjös mest synliga parti också när det inte är val!

Och Malin Lauber anser att det av genusskäl inte skall få heta Karl-Oskardagarna. Kalla allt för hendagarna så är allt löst och ännu en politisk historierevision har ägt rum.

Alvesta. I juni blev jag uppvaktad av företagare som ville att Växjö skulle ta över Alvesta. Politiken, läs Alvesta-alternativet, bråkar om allt. Smått som stort. Dagligdags.  Och nu i århundradets viktigaste lokala fråga drar politiken åt olika håll. Att tro att ett extra spår vid stambanan kan ersätta en ny Höghastighetsjärnväg vore egentligen inte värt att kommentera. Det tyder på sällsynt djup okunnighet om vad frågan handlar om. Det påverkar inte projektet överhuvudtaget men drar ett löjes skimmer över den kommunledning som har tagit en klar och tydlig ställning. Stambanan behöver förvisso rustas upp med kan aldrig ersätta en ny järnväg.

Jag kan ju inte begära att Åsa Karlsson Björkmarker och andra viger sitt liv åt att hylla den styrande blågröna femklövern i Växjö. Men Växjö har en historia av politiskt samförstånd i stora frågor som gjort Växjö till en ledande kommun i Sverige. Det uppskattar medborgare, företag de som har med Växjö att göra.

Fick tillfälle att överlämna några Smålandsböcker till Ola Salo igår. Skriver det igen. Finns det någon stad i Sverige som per capita fostrat så många " stora" artister inom musikvärlden. Listan kan göras lång.

En medborgare mejlar igen om att Växjö borde ta i tu med detta om Solligan. Att det blir orättvist när vi jämförs med en massa kuststäder.

Gläds åt framgångar för IFK och Atleticum. Hela Växjö är som Carolina Klüft. Vi är bra på mycket.

Mor på sen middag igår. Och son med flickvän. Älskar dessa ljumma kvällar.

Nu. Var skall sleven vara om inte i grytan. Snart dags för lördagsmingel. Och vi som har råd kan shoppa loss på Bondens marknad. Och Stella säljer t o m nygjord ( samma dag ) kalvdans och andra läckerheter som lammkotletter och diverse gott bröd!


Bo Frank
Växjö 20150808







torsdag 6 augusti 2015

OM DÖDSHJÄLP

Blir ibland uppringd av nationella media som vill pejla stämningen kring olika frågor där partiledningar och riksdagsledamöter duckar. Kanske klokast så i vissa lägen. Med tanke på de allmänna välbefinnandet. Det finns inget lättare än att komma överens, sa Margret Thatcher lite föraktfullt. Det är det som kostar på minst!

Fick idag frågan om dödshjälp och började givetvis vrida och vända på frågan. Aktuellt har uppenbarligen börjat ta sig an detta känsliga ämne. Och det som är så vanligt i Sverige inträffar också här. Antingen är man för eller emot. Lite plats för resonerande.
Uppenbarligen är det så att alliansen/socialministern inte ville tillsätta någon utredning i frågan. Och är f ö, som vanligt, dåligt insatt i hur partierna resonerar centralt också i denna fråga. ( Försöker sköta Växjö efter bästa förmåga)

Men. Ingen vill ju bli politiker eller läkare för att ta livet av folk. I den skuggan är det naturligt att vare sig politiker eller läkare vill driva debatt i denna fråga. Inte alla skulle vilja anförtro sig själv eller en anhörig hos en läkare som bildar opinion för dödshjälp? Och politikers illdåd för inte så länge sedan där man faktiskt i olika länder ville ta livet av folk. I Ryssland, i Tyskland, på Balkan och fortfarande på en del håll i andra världsdelar.  I Sverige tvångssteriliserade läkare kvinnor. Ända in i modern tid. Samtidigt som kvinnan fram till 1975 inte fick förfoga över sin egen kropp. Då kom grunden till nuvarande abortlagstiftning som gör kvinnor friare i Sverige än i de flesta s k katolska länder. Och katoliker sätter fostrets frihet att utvecklas högre. Att tvångssteriliseringar upphörde samtidigt som aborten kom byggde på en värdeförskjutning.  Politiken tog sig an frågan när den ansågs mogen. Så som det oftast är.

Så blir det med den s k dödshjälpen också. Jag kommer inte som politiker att driva detta, Trots att jag har träffat tre svårt sjuka personer som velat dö. Men om man frågar mig om hur jag tror att det ser ut i Sverige om 10 år? Då har vi snarare närmat oss än fjärmat oss från de länder där man idag kan få aktiv dödshjälp. Det handlar om en rad hänsyn. Etik, moralfilosofi, medicin. Men också om respekt för liv, individens fria vilja och lidande.

Det finns frågor där politiken skall vara ett släpankare och där politiken skall gå före. Frågan om dödshjälp i olika former kan och skall inte skrivas in i partiprogram. Men samtidigt måste politiken ta avstånd ifrån eller anamma värdeförskjutningar . Förr eller senare. Eller?

Lagar och etiska regelverk måste vila på någon form av folklig grund för att få legitimitet och för att få genomslag. Och politiken får inte ducka för att ta sig an de svåra frågorna. Men kanske inte alltid gå i första ledet!

Så resonerar jag. Och känner samtidigt att jag personligen inte kan ge mig in i alla nationella frågor. Växjö kommun är i sig en gigantisk diversehandel!

Nu ut till Karl-Oskar dagarna igen. Kände bara att jag ville skriva av mig mitt resonemang som jag hade med en journalist idag.

Bo Frank
Växjö 20150806

Växjö rustar för fest

Det var en fin stund på Elin Wägners Lilla Björka igår. Knökfullt i huset när Kristina Sandberg berättade om sin hemmafru Maj. Och gestaltade och gav liv åt en berättelse som inte fått plats ibland dagens alla självömkande, missförstådda och egofixerade unga kvinliga författare. Det var så Kristina Sandberg lite provocerande inledde sin analys av Maj. Och visst är det sant. Alva Myrdahl bannlyste de hemarbetande kvinnorna som samhällsonyttiga redan på 30-talet. Fast Högerpartiet ville ge pensionspoäng.  KS har synliggjort, utan egentliga värderingar, flera generationers arbete under uppbyggnaden av det s k folkhemmet. Det var så få män i församlingen som jag trodde. Men desto fler igenkännande kvinnor. Som äntligenupptäckte att någon skrivit om deras mormor eller mamma.

Många, många människor som stoppade mig igår på stan och gav mig en eloge för mitt lilla Midsommar minne som kom ifatt. Och några mejl och telefonsamtal.

Såpan om vattentornet fortsätter. Det tar uppenbarlligen 4 månader för staten att avgöra om folk har rätt att överklaga eller inte. Tyder på slapphet och brist på kompetens. Inte undra på att det är trögt med byggande i Sverige. Och långsmmats av alla är regeringar oavsett partifärg när det gäller att avgöra överklaganden. Därför att ministrarna är i händerna på myndigheter och inte tvärtom. En kommun skulle inte fungera utan ministerstyre. ( If Mayors Ruled The World, av Benjamin Barber)

Och i SmP dyger det upp insändare som tror att den globala uppvärmningen är påhittad. Men även denna person liksom Sverigedemokrater måste ha rätt att uttrycka sin åsikt! Det verkar som om den politiska och kulturella eliten i Sverige bestämt sig för att mobba fram sd till att bli Sveriges största parti. Påminner om klassificeringen av mäns traditonella härskartekniker mot kvinnor. Förlöjliga, förduma och förminska.

Idag startar Karl-Oskardagarna. Karl-Oskar lämnade Sverige på 1850-talet. Med papper. Det hade nästan alla som emigrerade. Det känns vemodigt att se Kristina och Karl-Oskar i Karlshamn. ( Och i Lindström) Han blickar ut och hon ser tillbaka mot Småland. Det är naturligt att den gamla utvandrarbygden är invandrarbygd. Men som alltid måste vi kunna diskutera omfattning, bidrag och förmåner. Och krav på att man gör sig anställningsbar. Genom att anpassa sig till de krav på arbetslivet som finns här. Och inte bara se invandrare som offer. Utan ge dem verktyg och möjligheter.

Idag hyllar vi Moberg. På hans samtid fanns det delar av kultureliten som anåg detta var kiosklitteratur. Och Astrid Lindgren ansågs inte fin nog. I början. Det har allltid funnits ett sorts motsånd mot det som många gillar från de fina kretsarna. Deltar i detta själv genom att t ex aldrig besöka Ullared. Colin Nutley och Helena Bergström som dragit in egna pengar har nästan föraktats. Det finns ett sorts dolt förakt mot det som är populärt. Rätt eller fel.

På programmet idag. Mest mingla med Växjöbor. Är det inte det som är min uppgift? Fast visst, jag flyger och far en hel del. Men uppfattas nog som väligt närvarande. Skall idag också bl a träffa en borgmästare från Australien som vill veta mer om Europas grönaste stad. Och inviga Karl-Oskardagarna.

Bo Frank
Växjö 20150806

tisdag 4 augusti 2015

Richard III, ACDC eller ADHD? Och sd!

Rubriken tillräckligt skruvad för att kunna få erbjudande att skriva en kulturartikel i Expressen! Eller två!

Plockade bland bokhyllorna i går kväll när jag inte genast somnde. Ut föll en tunn paperback. Richard III. Ett av Shakespeares ungdomsverk. Med Richard III:s CV  förmodligen på rättspsyk idag eller åtminstone samhällstjänst. Otroligt språk. Blev ganska tagen. Läste förmodligen denna bok i tvåan på gymnasiet. Och den har överlevt säkert 10 flyttar!

Vaknade strax efter 05.00. Gick runt båda sjöarna. Berättade det på jobbet och någon föreslog att jag hade någon bokstavsförkortning. Men det visste jag innan. M. Kanske. ADHD. Kanske. Men inte ACDC. Läste MB:s superledare i SmP om Fredrik Reinfeldt. ( Och Ask) Lysande!

Och min egen sommarspaning. Det visade sig under dagen att många läst den. I alla fall av folk över 40. När man läser en del av de andra spaningarna så undrar jag hur dåliga de var som inte kom med. Ingmar Haraldssons var bra. Och hoppas på Carin Högstedt. Om hon kan frigöra sig från den förutsägbara klasskampen. Gillar och ogiller det förutsägbara!

Tillbaka i  rutinen. Tisdagar. M-möte. Femklövern. Arbetsutskott. 8, 9 10. Stämningen förhöjdes av Åsas dotter Doris som var med. Bra stämning.

Hem och fixade post på lunchen. Försäkringssaker.

Möte med Svenskt näringsliv. Medan jag träffade en privat markexploatör/företagare av klass så träffade andra k-råd Migrationsverket. Som väl är inga nya indikationer på flyktingförläggningar vare sig i Böksholm. Öjaby eller i stan. Har fått samtal från åtskilliga Växjöbor som undrar vilken världsel man är i när F-kassan/Skattemyndigheten öppnar på förmiddagen på Norrgatan. Och svenska media anser att Danmark är ett avskräckande exempel. Det gör inte jag!

Gick på stan i em och pratade med medborgare. Erkännes. Hade inte gjort det i störtregn och 14 grader. Väldigt många kommentater om min sommarspasning i SmP. Alla positiva utom mamma. Bjuder henne på lunch på stan i morgon. Och den "förlorade sonen" som gör ett kort gästspel i Växjö. Och hur skall man tolka de som sa att jag skulle skriva på heltid??? Får analysera detta!

Ensam hemma ikväll. Fixa en del. Lilla frun också tillbaka i morgon.

Skall avsluta kvällen i morgon med att åka till Lilla Björka och lyssna på Kristina Sandberg. Hoppas det är lapp på luckan.

Nu.  Skall göra kalvlever. Bara till mig själv. Kapris, sardeller, lime. En knaperstekt skiva av Konsums ekologiska bacon. Och några bitar råstekt potais. Och en slurk svart sydafrikanskt vin.

Så går  jag in i återstoden av Rihard III.


Om jag korrekturkläste och la 20 minuter på varje blogginlägg i stället för 10 skulle det kunna bli riktigt bra.

Men dagens spaning tog faktiskt 20 min!Och jag är för en gångs skull helt nöjd!


PS Reklamen i T-banan. Yttrandefrihet inom lagens råmärken skall inte gälla sd. Det är som vanligt alla mot sd. Inom kultur- och politikeliten. Som mer och mer distanserar sig från vanligt folk. Tidsfråga innan sd är största parti. Inte för att folk vill det. Men som protest. Säger jag som har örat mot marken och förståndet i behåll!  DS

Växjö 20150804

Bo Frank

måndag 3 augusti 2015

Korka upp champagnen för snart sjunker vi!

Middag igår för delar av femklövern.

På jobbet strax innan sju. Härligt.  Lap topen var dock inte glad. Gillade inte att bli insatt i dockmingsstationen. Först när jag klev in på IT avdelningen blev den rädd och startade! Det mesta går igång denna vecka i kommunen. Nästa vecka är det full fart som vanligt. Åsa Karlsson Björkmarker kom med kanelbullar. Nåt skumt är det.

Lite ärendegenomgåmg.

Gick på stan idag på eftermiddagen och pratade med medborgare. Kan inte återge många av de samtalen eftersom det skulle uppstå tvivel om sanningshalten i mina iakttagelser. Växjö har en i grunden vänlig stämning. Jag hoppas vi kan behålla den.

Hustrun till Lund. Mor på middag hos mig i kväll. Gäller att träffas när man kan.

Underbart att president Obama vill, i elfte timmen, ta krafttag mot klimatförändrinarna. Det finns bara ett sätt. Beskatta utsläppen hårdare och subventionera förnyelsebar energi och innovationer.
Intressant att läsa Johan Rockströms kommentarer. Dessvärre tycks detta vara en ickrfråga i Sverige. Och i de flesta länder. Det är som om champagnen korkas upp för att döva en jord kanske förgås. Samma psykologi som att jag givit upp kampen mot mördnarsniglarna i Blekinge. Jag kan inget göra.
Eller?

Oljeshejkerna pumpar upp mer olja och köper fler Ferraris.






Bo Frank
Växjjö 20150803



söndag 2 augusti 2015

Vi var där och såg när det hände

Rita överaskade oss för andra gången i år. Paul McCartney gjorde oväntat den gamla låten om P-vakten Rita från S:t Pepper i Tele 2 Arena när vi var där. Lovley Rita. Och igår dök hon upp igen. En annan  Rita. Ritha Kivumbi. På Myran. När Växjö totalkrossade Karlskrona med 15 - 0.  Ritha gjorde fem mål och visade Marta-klass. Vad gör denna artist om ett år, eller fem?

Vilken upplevelse. Solen flödade. Mål efter mål. Min/vår andra DFF match i år. Har bara varit på en Östermatch. Det blir fler DFF matcher. Och vi kommer att åka på någon bortamatch!

Rithas speluppfattning och är otrolig och hon gör nästan allt rätt. Säger min fru som är experten i familjen. Gillar damfotbol. Såg alla matcher vi kunde i VM. Damerna lägger sig inte så fort någon rör vid dem. De maskar/myglar mindre. Och gillar att göra mål och inte bara lägga sig på försvar. DFF.s coacher var aktiva från första till sista sekund. Med en minut kvar och 15 - 0 manade man på! En aktiv coaching verkligen. Man förstår att det är något speciellt med detta lag. Men det är sjukt till max att fotbollsförbundets regelsystem inte tillåter serierettan gå upp utan att kvala.

På lätta fötter gick vi hem. Den gigantiska investeringen kändes lättare att bära. Men det hade fått plats några personer till på läktarna.

Läste slut, för andra gången, Antikens kvinnor, av Päive Setälä. Inget är nytt under solen.

Kolja och rosé på uteplatsen.


Söndag.

Har fixat hemma hela dagen. Förbereder mex mat för gäster. Räknade bara in 77 personer gående och springande när vi gick åttan runt Trummen och Växjösjön tidigt på morgonen.

Jobbet börjar på allvar. Skönt. Och som vanligt kommer det fina vädret.

Bo Frank
Växjö 20150802

lördag 1 augusti 2015

Två brev, Linnéateatern och när mamma lärde kejsaren att veta hut!

Som läsare av denna dagbok inte kunnat undgå att notera så blev jag lycklig över att vara tillbaka på jobbet. Frågan är vem som skulle klara sig bäst utan varandra. Kommunen eller jag. Kommunen, skulle någon vänlig lokal sosse hävda.
Bara två brev från privatpersoner som kommit på en hel vecka. En fet inlaga från en kvinna som brukar skriva. Och ett tackbrev från en person i Jönköping som är nöjd med äldreomsorgen i Växjö kommun. Bad kansliet att omgående sätta ihop ett vänligt tack. Denna typ av brev hamnar av lätt insedda skäl aldrig i tidningen. Nyheter är ofta till sin natur något negativt.

Första arbetsdagen förgylldes av att kunna gå till PM när de öppnade och köpa valnötsbröd. Och samtidigt se glada bagare som knådade och knopade. Första arbetsdagen avslutades med att vi tog mamma med oss och körde ut till Villa Vik som förvandlats till värdshuset Den vita hästen. Trots småhuttrande blev man varm av förerställningen. Växjö skulle varti en fattigare stad utan Leif Sandberg. En stark föreställning. Och som vanligt proffsiga insatser. Knökfullt och lapp på luckan. En av Sveriges bästa skådespelare, Olof Bergström var i sitt esse. Brukar säga, att hade han verkat i Stockholm hade han varit en av de största. Men det är han för mig oavsett.

Kejsaren. Gunnar Hagberg. För 70 år sedan hade min mor honom som elev i Tävelsås skola! Han var sju och mamma tjugo. Sedan hade mamma nästan 50 år som lärare utan en sjukdag! På den tiden kände man inte efter. Och det fanns bara en som bestämde i klassrummet. Och inga kepsar på!


Jag brukar säga att en bra teater ger folk vad de bör ha och vade de vill ha. Regionteatern, som jag också alltid hyllat i ur och skur, tycks dock vara inne i en period då man mest spelar vad folk bör ha. Och visst. Uppdragen är förvisso olika för de som måste gå runt ekonomiskt och de som har ett massivt offentligt stöd.

Tillbaka till Vita hästen. Inget kunde gjorts bättre. Och nu kommer värmen också. Efteråt bjöd lilla mor på Växjös bästa pizza från Venezia. Och gott rött från Nya Zeeland.

Vad man har det bra.

Uppe klockan sex idag. För lagom mycket oljud för att hustrun skall vakna så vi kan ut och gå.

Dagens kulturhändelse blir att gå och titta på DFF. Och att köpa färsk fisk på torget. Som inte tagit vägen över Kina. Till middag för gäster.

Noterar att sossarna triggat igång moderaterna för att ta krafttag mot terrorism. Fast det kunde man väl gjort när man satt i regeringen? Men då ver det mest integritet för hela slanten som om man vore ombud för advokatsamfundet!

Approppå Pride i Stockholm. Bra att Växjö ligger i topp när det gäller upplevd mångfald.

Trevlig helg på er, alla Växjöbor. Ni är fantastiska. Även alla i Jät, där gatlysena fungerar efter mitt ingripande.


Bo Frank
Växjö 20150801