måndag 28 september 2015

Växjös gröna gärning i Araby och Bengt Johannisson i SmP idag. Läs och sprid!

Måndag. Seg idag.

Diverse möten på k-rådsberedningen. Ärendeberedning för nästa veckas au. En del avstämt med femklövern idag på morgonen. Har ett jäkla bra ledningssystem. Kommunchefen börjar bli varm i kläderna. Lunch med två studenter som hjälpte mig med ett studiebesök från Taiwan efter lunch idag.

Så ut till Araby och träff med Växjös gröna gärning. Ett socialt företag/ekonomisk förening som startats av några några killar med invandrarbakgrund. Som vill "svettas varje dag mellan sju till fyra".  De beskrev målande det s k utanförskapet hos många i Araby och dess sociala konsekvenser. Och deras verklighet är ljusår ifrån riksdagspolitikers integrationssnack. Vill göra vad jag kan för att detta skall lyckas bland alla stuprör som också finns i Växjös kommunkoncern. Tänker be au om ett informellt mandat för detta i morgon. Vet att flera politiker har koll på detta. Fick en " muta " med mig hem. Drygt ett kilo nyskördad potatis.

Kom att tänka på Bengt Johannissons inläg i SmP. Idag. Styrker mitt resonemang om inga bidrag utan motprestation. Och om  AF:s regelverk.

Nu iväg på ett kvällsmöte. Jodå, det blev en bra presentation för den Taiwanesiska delegationen som uppskattade att jag hade med mig två studenter från Kina.

Känner att jag kan göra skillnad. Och det är mitt driv. Och känner glädje för Sveriges profil i FN. Putin skall snart prata i FN. För första gången på 10 år. Det säger allt.

Tänker på hur långt ifrån verkligheten politikens integrationssnack går. Alla som  uppbär någon form av bidrag skulle vara obligatoriskt hänvisade till 40 timmar per vecka på en arbetsplats av något slag. Kan det vara svårare? Så att omgivningen och barnen ser vuxna gå till ett arbete. Så att man själv kommer upp på morgonen. Får en rutin. Ett eget värde. Om nu de som berörs av detta känner så, varför kan inte politiken sätta sig över byråkratin och bara leverera? Om riksdagen ger lagliga förutsättningar så fixar kommunerna detta. Och då får vi hålla tillbaka alla särintressekramare. Ge mig en fast punkt och jag skall rubba jorden!

Ingen har presenterat en enklare/bättre/genomförbar idé för integration i praktiken. Varför? Sverige ligger i botten när det gäller integration. Vi har valt bidragslinjen ( Kallocain ) ! Dags för arbetslinjen i praktiken!


Bo Frank
Växjö 20150928

söndag 27 september 2015

Söndag

Svinit på stan idag på morgonen. 06.00. Spyor. Skräp. Trots att det värsta redan röjts av genom arbete från idrottsföreningar. Som vanligt. Ibland önskar man 100 poliser ute en lördagskväll som bötfäller alla som skräpar ner. Eller arrest. Som i Hong Kong.

 Vi är unika i Europa. I vårt land.

Vackert runt sjöarna. Dimmorna lättade. Frost i natt.

Frukost hos mamma. Hade med mig DN och SvD. Alla blir äldre.

Till jobbet. Undrar hur övervakningen fungerar. Tänt i hela korridoren.

Åkte och tvättade nya bilen. Ett underverk och är så nöjd. Det är ju lika fullt i tanken oavsett hur mycket man kör. Nissan Qashqai. Och läder luktar alltid gott.

Storhandlade.

Sverige gör bra ifrån sig i FN.  Någon har skrivit rätt manus till Löfvén. Bra att Sverige profilerar sig som en frossilbränslefri stat. 2030?  Sverige skall gå före! Och saknar helt någon moderat som uttalar sig med anledning av mötet i FN. I ansvarig ställning. Jag har ju inte den uppgiften.  Dessvärre.

Flyktingfrågan dominerar svensk debatt. Och väldigt ensidigt. SvT är som en propagandakanal i en diktatur. Debatten borde ägnas åt Ryssland som är ansvariga för flyktingsitationen.

Jag Eliasson gör ett bra jobb i ett FN som blockeras av diktarturerna. Stavade rätt. Jag Eliasson. Lider kanske av samma åkomma.

Vår länsstyrelse ber kommunerna att damsuga loklaer för tillfälliga boenden för flyktingar. Och samtidigt ber man kronofogden vräka dem som bor i skogen i ett naturreservat.

Träffat några intresanta personer idag som jobbar med flyktingmottagande i det lilla. Utan att vilja bli miljonärer på ett år genom att försörja sig på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Både Växjös och andra kommuners socialtänst råkar ut för sådana människohandlare som vill parasitera på situationen.

Snart hämta frun på stationen och så middag för våra kinesflickor.

Härlig vecka framför mig. Många möten med medborgare av olika slag. Och det är ju det som är mitt jobb. Växjöborna är de bästa medborarna i Sverige. Förutom sluskarna i första meningen.







Bo Frank
Växjö 20150927

lördag 26 september 2015

Lördag och kontroversiellt ställningstagande utan värdering

Satt nästan en tre kvart i rondellen in till Kalmar igår,  sen em. Över bron flöt det på. Deras Fagrabäcksrondell. Till min syster med lilla mor. Snabb promenad vid stranden. Till Eriksöre. Den som inte varit på Öländsk skördefest kan inte företälla sig hur fint det är på hela Öland. Improviserat besök eftersom jag blev klar tidigare i Stockholm än beräknat. Köpte julklappar. Fint hantverk. Systern bjöd på goda laxar och räkor med vitt från Nya Zeeland.
Sov i ett gammalt hönshus med 14 grader inomhus. Bästa sömnen på månader och ändå hörde jag alla hästar skrapa i det sammanbygda stallet.

Till Blekinge. Var där redan vid 09.30. Även en slö miljöbil kan gå fort med rätt förare.

Klippte gräs. Plockade några äpplen och plommon. Körde till Karlshamn och bjöd mor på god lunch. Satt ute och åt i solen vid Vägga. Lilla mexikanska solstrålen är med barnbarn i Lund och Köpenhamn. Jäklar vad man hinner med. Några samtal idag med anledning av mina uttalanden i DN. Som missat hela min poäng i vanlig ordning. Färre flyktingar, men fler skall vara delaktiga. Och Växjö kvarstå som föredöme. Dessvärre vill en del jounaslister bara ha det man vill. I detta fallet att bara måla upp en bild av ett splittrat m om tvång med flykingmottagande. Här är SmP den enda tidning som sätter mina åsikter i den begriplig kontext. När de avhandlar detta ämne.

Till Växjö. Och till Vida där jag utnyttjade några av kommunens biljetter för attb bjuda med personer som aldrig varit på match tidigare. En del av våra sex biljetter går till diverse välgörande saker, representation etc. Kommun har sagt nej till en egen loge. Det har vi heller inte i Myran.

Skakigt. Vi vann. Nu är vägen öppen till slutspel. Men man kan inte ha spagetti i benen som Lakers haft tidigare!

C. Max Nato och mest flyktingvänliga partiet. Vem kunde trott det för något år sedan. Alla partier utom s förflyttar sig.

S gjorde dock bra för Sverige i FN under dessa dagar. Å andra sidan konsensus kring detta. Löfvén och Margot framstår dock som lättviktare mot Reinfeldt och Bildt. Ni läste rätt. Hissade Reinfeldt som jag aldrig träffat under hela hans statsministertid.

Nu fixa hemma. Sent. På jobbet i morgon,  efter frukost hos mamma. Och så förbereda middag för lilla fruns återkomst och våra kinesiska vänstudenter.

Ser på nätet att Gunnar Elm fått utmärkelse. Välförtjänt. Få har slitit som Gunnar och inte sparat på sig själv.


Bo Frank

Växjö 20150926

fredag 25 september 2015

Fredag

Lakers fortsätter att förlora. Klarar man inte matchen i morgon står det inte rätt till. Kommer att vara där.

Trafikverkets entreprenörer får nu t o m riva upp nylagd räls. Kanske lika bra att ta hit kineser för att rätta till felen!?

Incident. Så kallade myndigheterna det faktum att 700 trampats ihjäl i Mecca.

Volkswagen. Kommer säkerligen fram annat fusk.

Vattenfall säljer brunkol. Exit eller loyalty för miljöpartiet. Så är det att sitta in en regering. Tycker själv att detta är en knepig fråga.

Schlaug dissar AKB för att aldrig ge ett enda tydligt besked i en enda fråga. Trevligt jobb. Att sitta i en TV-soffa och dissa allt och alla.

Det är inte muntert att läsa rubriker i tidningarna. Det gäller att inte hemfalla till pessimism och uppgivenhet. Och göra vad man kan där man är.

Gott om tid att läsa på alla resor. Två av Ranelids senaste böcker. Bok om kampen på Mount Everest. Och nu den senaste Jeffrey Archer. En av mina absoluta favoriter. Baron, en gång biträdande partiledare för Tories och parlamentsledamot. Tror jag har läst det mesta han skrivit.

Paul McCartney fortsätter att leverera mejl och nya inspelningar, remastrade gamla och har en full agenda.

Nu två mediaträffar i Stockholm. Och så förhoppningsvis med ett tidigare plan hem. Kanske snabbsväng till Öland och skördefest.  Med mamma. Och hälsa på min syster. Detta ständigt dåliga samvete för att aldrig ha tid.
Kommer att ägna söndagen åt att gåt till kontoret och komma ikapp. Och så middag på kvällen för våra kinesiska vänstudenter.

Skall också ringa några samtal för att göra någon glad.

Och börja fylla i min nya kalander för 2016. Lycka är att få en blå Akademialmanacka.

Trevlig helg!

Bo Frank
Stockholm 20150925









torsdag 24 september 2015

Torsdag

Vet inte vad som hände med min blogg. Ny rubrik, gammal text. 30 minuters arbete borta.

Börjar om!

Gruppmöte SKL. Nästan ensam( offentligt) om att hävda att vi tar emot för många flyktingar och att när det nu är så,  skall alla kommuner ta emot flyktingar. De flesta vill att den egna kommunen inte skall tvingas ta emot flyktingar! M har ingen sammanhängande politik på detta område. Och c vill vara det mest flyktingvänliga partiet efter mp. Vad händer i Sverige? Och regeringen vill att EU-emigranter skall kunna ockupera privat mark. Sverige håller på att gå över styr fullständigt. Och Sverige har idag ingen reglerad invandring i och med att det europeiska ramverket nästintill klappat ihop!

Bra politikerinformation om regeringens budgetpropp. Sossarna stönade när SKL:s chefsekonom sa att regeringen inte ger ett enda nytt öre till kommunerna. Och media  följer inte upp alla svikna vallöften. Alla nya pengar går till statens, ej kommunernas, kostnader för flyktingmottagande.

Bra tal av Anna Johansson om Sverigeförhandlingen. Bra minister.

Beredningsmöte.

Till vår advokatbyrå. Skall inte vittna i morgon i Stockholms tingsrätt. Behövs inte. Svarar dock inte på frågor förrän domslutet kommer.

Middag med sonen och hans flickvän. Bjöd på middag på Belgobar. Musslor, pommes, cremé brylé och diverse drycker.

Klimatfrågan. Vi behöver skateväxling mellan fossil och inte fossil energi. Alla partier hycklar. Inte nåt parti har en hållbar klimatpolitik.
Lider av att partier och länder inte tar klimatfrågan på allvar.

Kommer förmodligen att ägna en stor del av min tid åt detta även efter avslutad gärning som heltidspolitiker.


Bo Frank

Stockholm 20150924

Diverse

Gliringar från någon enstaka moderat över min Palestinaresa. Finns sådana som tror att världen kan delas in i onda och goda folkslag.
Denna vecka också med raketfart. Bra Direktmöte i Sandsbro i måndags. Synd bara att inte yngre människor hittar till våra möten. Ge mig tips på hur vi skall göra? Lite trött när jag kom hem eftersom det bara blev några timmars sömn natten innan.
Bra tisdag. Möten och möten. Och möten. Trevligast var att träffa pensionärer i SPF. Ordförande, Gunvor Pettersson, var en gammal arbetskompis till mig då jag hade ett hederligt arbete på landstingets planeringsavdelning för 100 år sedan. Gunvor är skarp. Och jag bjuder som  vanligt media på uppslag på denna blogg. Även om källan sällan anges. Gunvor har hittat ett samband mellan frakturer/fallolyckor på boenden i Växjö och hög förskrivning av tabletter. Sömnmedel etc. Vi ligger högt i båda dessa variabler. Skall skriva till Omsorgsnämnden om detta. Någon borde tränga in djupare i denna materia.
Satt på eftermiddagen och kvällen med regionens utv grupp som leds av Ingemar Swalander på ett  utmärkt sätt. Så regionalt gruppmöte m. Hem och sen middag. Ringde i kapp dagens telefonlista av medborgare som sökt mig. Tacksam för min lilla fru som står ut med mig och mitt spring. God fisk och sallad framför TV:n. Lakers fick inte till det ikväll heller.

Och TV. Bara propaganda för att Sverige skall ta emot många flyktingar. Och enligt TV är alla läkare som kan börja jobba omgående med lite fix och fix. Vi får aldrig riktiga fakta om de verkliga etableringstiderna på arbetsmarknaden. Det är tydligt att alla andra länder har fel och Sverige rätt!? Eller?

Suttit med några av Sverigeförhandlarna hela dagen. Om höghastighetsbanan. Vi hade bjudit ner dem. Och alla gör ju inte så. Bra backup från näringsliv, universitet och grannkommuner i Sydost. och Älmhult. Inledde mötet med att beklaga att de skulle flyga med samma plan som mig till Sthlm. Och så blev det. Försening två och en halv timme!! Bra dag. Lunch på PM.


 Missade en social begivenhet i familjen i Stockholm ikväll. Direkt till hotellet.


Trafikverket och Sverigeförhandlarna lättar inte på förlåten. Men känner att det underlag vi presenterar gör att vi med 99.99% säkerhet kommer att få möjligheten att förhandla vidare som ett huvudalternativ. Att vi sedan har Sveriges bästa projektledare är heller inte fel.

I morgon. SKL hela dagen. Träff med våra jurister på sen em. Social aktivitet på kvällen.

Fredag. Träff med två journalister I Stockholm kring två olika ämnen. Stockholms tingsrätt efter lunch. Veabärendet.

Hem. Fulltecknad helg med både politik och annat. Skall också se första Lakersmatchen. För säsongen. Det vore väl själv den om det inte blev vinst. Annars ser det illa ut för fortsättningen.

Satt med en grupp elever för en folkhögskola i Värnamo på Aptit och lunchade i tisdags. De frågade mig om skillnaden mellan att vara politiker när jag började och idag. Var tvungen att fundera en stund. Hastigheten. Ständigt uppkopplas. I alla fall för mig del som Sveriges snabbaste kommunstyrelseorförande. Och just detta gör att jag inte klarar att köra en period till. Jag känner inte att jag kan vara på topp. Och vill inte klamra mig fast som många gjort före mig. Man skall ha vetta att gå i tid. Hade vi fortfarande haft IMB skrivmaskin med skrivkula och fax, då hade jag galant klarat att köra tills 85!


PS Hör morgondebatt mellan Åkesson och Sjöstedt. Ganska saklig och bra. Sjöstedt fortsätter att demoniserar sd. Skulle tro att de flesta som sett debatten tyckte att Åkesson argumenterat bättre än Sjöstedt. Speciellt efter det att man innan hört vad EU:s regeringschefer kommit överens om. Hör också på TV att Stockholm, Göteborg och Malmö ( tre s-kommuner) säger sig gått i taket för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Allt som händer, det händer i en kommun. Där finns verkligheten. DS


Stockholm 20150923/24

Bo Frank




onsdag 23 september 2015

Stockholm, Sverigeförhandlingen, SKL, Sjukdom, Åkesson och Sjöstedt

Gliringar från någon enstaka moderat över min Palestinaresa. Finns sådana som tror att världen kan delas in i onda och goda folkslag.
Denna vecka också med raketfart. Bra Direktmöte i Sandsbro i måndags. Synd bara att inte yngre människor hittar till våra möten. Ge mig tips på hur vi skall göra? Lite trött när jag kom hem eftersom det bara blev några timmars sömn natten innan.
Bra tisdag. Möten och möten. Och möten. Trevligast var att träffa pensionärer i SPF. Ordförande, Gunvor Pettersson, var en gammal arbetskompis till mig då jag hade ett hederligt arbete på landstingets planeringsavdelning för 100 år sedan. Gunvor är skarp. Och jag bjuder som  vanligt media på uppslag på denna blogg. Även om källan sällan anges. Gunvor har hittat ett samband mellan frakturer/fallolyckor på boenden i Växjö och hög förskrivning av tabletter. Sömnmedel etc. Vi ligger högt i båda dessa variabler. Skall skriva till Omsorgsnämnden om detta. Någon borde tränga in djupare i denna materia.
Satt på eftermiddagen och kvällen med regionens utv grupp som leds av Ingemar Swalander på ett  utmärkt sätt. Så regionalt gruppmöte m. Hem och sen middag. Ringde i kapp dagens telefonlista av medborgare som sökt mig. Tacksam för min lilla fru som står ut med mig och mitt spring. God fisk och sallad framför TV:n. Lakers fick inte till det ikväll heller.

Och TV. Bara propaganda för att Sverige skall ta emot många flyktingar. Och enligt TV är alla läkare som kan börja jobba omgående med lite fix och fix. Vi får aldrig riktiga fakta om de verkliga etableringstiderna på arbetsmarknaden. Det är tydligt att alla andra länder har fel och Sverige rätt!? Eller?

Suttit med några av Sverigeförhandlarna hela dagen. Om höghastighetsbanan. Vi hade bjudit ner dem. Och alla gör ju inte så. Bra backup från näringsliv, universitet och grannkommuner i Sydost. och Älmhult. Inledde mötet med att beklaga att de skulle flyga med samma plan som mig till Sthlm. Och så blev det. Försening två och en halv timme!! Bra dag. Lunch på PM.


 Missade en social begivenhet i familjen i Stockholm ikväll. Direkt till hotellet.


Trafikverket och Sverigeförhandlarna lättar inte på förlåten. Men känner att det underlag vi presenterar gör att vi med 99.99% säkerhet kommer att få möjligheten att förhandla vidare som ett huvudalternativ. Att vi sedan har Sveriges bästa projektledare är heller inte fel.

I morgon. SKL hela dagen. Träff med våra jurister på sen em. Social aktivitet på kvällen.

Fredag. Träff med två journalister I Stockholm kring två olika ämnen. Stockholms tingsrätt efter lunch. Veabärendet.

Hem. Fulltecknad helg med både politik och annat. Skall också se första Lakersmatchen. För säsongen. Det vore väl själv den om det inte blev vinst. Annars ser det illa ut för fortsättningen.

Satt med en grupp elever för en folkhögskola i Värnamo på Aptit och lunchade i tisdags. De frågade mig om skillnaden mellan att vara politiker när jag började och idag. Var tvungen att fundera en stund. Hastigheten. Ständigt uppkopplas. I alla fall för mig del som Sveriges snabbaste kommunstyrelseorförande. Och just detta gör att jag inte klarar att köra en period till. Jag känner inte att jag kan vara på topp. Och vill inte klamra mig fast som många gjort före mig. Man skall ha vetta att gå i tid. Hade vi fortfarande haft IMB skrivmaskin med skrivkula och fax, då hade jag galant klarat att köra tills 85!


PS Hör morgondebatt mellan Åkesson och Sjöstedt. Ganska saklig och bra. Sjöstedt fortsätter att demoniserar sd. Skulle tro att de flesta som sett debatten tyckte att Åkesson argumenterat bättre än Sjöstedt. Speciellt efter det att man innan hört vad EU:s regeringschefer kommit överens om. Hör också på TV att Stockholm, Göteborg och Malmö ( tre s-kommuner) säger sig gått i taket för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Allt som händer, det händer i en kommun. Där finns verkligheten. DS


Stockholm 20150923/24

Bo Frank




måndag 21 september 2015

Två dygn på en öppen anstalt

Som en ö/en öppen fångvårdsanstalt omgiven av israeliska bosättningar där palestinierna för sin försörjning delvis måste arbeta med att expandera bosättniningarna. Och gräva sin egen grav!?

Anlände till den lilla palestinska byn Nahilin på den av Israel ockuperade Västbanken 07.00 i fredags morse. Åkte vid 10.00 idag och hemma vid midnatt. Strulet var som vanligt tågförsening i Sverige p g a strömavbrott!

Kommer att skriva ett utförligt inlägg på engelska nästa helg för massiv spridning och opinionsbildning.
Sammanfattningsvis kan sägas att det är lärorikt att på plats uppleva hur människor har det. De som har, israeliska nybyggare som meter för meter stjäl palestinskt land och de som har allt mindre, palestinier. Israel beskrivs som en demokrati omgiven av skurkstater som vill utplåna Israel. Detta är bara delvis sant. Det finns palestinier och kristna som vill leva i fred med Israel. Men Israels arroganta uppträdande och bosättningspolitik leder inte till fred. Har lika svårt för extrema  religionsuttolkare med stora svarta skägg vare sig de är judar eller muslimer! Återkommer till detta.

Två dygn av walking, talking and eating. I denna lilla by växer befolkning men förlorar sin mark till israeliska bosättningar. Byn som en soptipp. Renhållning en gång per månad. Byn med fina skolor. Byn utan en enda plats för idrott eller lek. Byn med stolta och generösa människor. Byn utan burkor. Men för mig helt oacceptabelt med några unga kvinnor som inte ville ta i hand och hälsa på mig och några unga män som inte ville hälsa på "våra" kvinnor. Däremot hälsade imamen vänligt på båda könen när vi var i en av moskéerna på fredagsbön. En upplevelse. Få gillar USA. USA-skyltar ändå. Lite här och där. De är några av få som sätter pengar på infrastruktur och en del vattenledningar. ( Den judiska lobbyn i USA är för stark anser jag )  En del palestinier har dock barn i USA med fina utbildningar och bra jobb. Det skapar också en mosaik av kluvenhet.

Träffade de senaste 6 borgmästarna i byn. De frågade om vi har demokrati!!?? Efter som jag "suttit" ( arbetat hängivet, min kommentar ) så länge.

Israeliska bosättningar på kullarna runt byn har förgiftat en del av deras vatten. De saknar det mesta. I Växjö gnälls det över att smör blivit utbytt mot" nyttigare "margarin!? Vad är det för värld vi lever i!?

Världen är liten. Träffade en palestinier som hade gemensamma vänner med mig i Minnesota!

Hälsokur. Inte en droppe alkohol på två dagar förrän jag beställde in två kalla öl på flygplatsen i Tel Aviv vid lunchtid innan hemfärd. Dock. Israelerna vänligare än vid mitt senaste besök. Mindre arroganta. Och accepterade utan knot vid utfrågningen vid inresan att vi skulle åka till Palestina. Har som bekant rest väldigt mycket. Denna resa dock en av de mest omtumlande sedan 1992 dår jag åkte till Litauen straxt efter Sovjetunionen kollapsat. Såg dock en snaggad blond yngling med Putin T-shirt på Ben Gurion idag. Mådde illa.

En vecka med högt tempo ligger framför mig. Kommer att stämpla in diverse dokument från resan i morgon. Malin L jobbar med hur vi skall gå vidare. ID, Sida?

Nu sova några timmar. Innan jobbet strax efter 6 i morgon bitti. Till Stockholm på onsdag.

Och i morgon kväll/i kväll. Möta trevliga Växjöbor på Direktmöte i Sandsbro.

Växjö 20150920/21

Bo Frank

onsdag 16 september 2015

Till Palestina

Intensiv vecka. Tisdagar är den stora sammanträdesdagen. Det gick bra igår. Hela vägen. Stor majoritetet för att bilda bostadsrätter i fullmäktige. Sex partier för och två emot. Att det skall vara så svårt för sossar att acceptera att folk vill äga sin bostad. På Hedenhös tid var man för egna hem. Oliver är oslagbar i fullmäktige. Tekniskt sett den skickligaste av oss alla. Ansvarstagande. Men vi har som sagt olika uppfattningar om flyktingpolitiken. Men upplever att vi lyssnar på varandra. Vi speglar Sverige utan att det blir fel. Lång intervju under KF av Dagens Samhälle. Höghastighetsjärnvägen!

Kom hem efter KF. Stopp i avloppet för tredje gången på ett år. Totalstopp. Ett gäng slet halva natten. Utan resultat. Men lokaliserade felet. Ritningarna stämde inte. ( Idag, em,  fixade man detta, ordentligt för första gången? )

Sov dåligt för en gångs skull.

På jobbet för genomgång av planerna på att göra kommunhuset till 250 nya bostäder. Mitt i stan. Och nytt kommunhus. Med lägre kostnader. Starkt minskad lokalyta per anställd. Inriktningsbeslut i höst i KS och info i fullmäktige. S erbjuds utan motkrav att ingå i arbetsgruppen.
Har idag bett Per Schöldberg att leda gruppen ( tillsammans med Storbjörk . De är båda ansvariga för utv av stationsområdet. Och Catharina Winberg och Tony Lundstedt är med som pol ansvariga för kommunens lokalförsörjning. Rimligt att jag inte leder detta arbete. Av olika skäl. Eller tvärtom!?

Diverse möten. Planeringsmöte för kommunens miljöberedning. Överväger omfattningen av vårt deltagande i klimatmötet i Paris. Åsa och jag sonderar på ett möte i Bryssel inom kort. Cheryl Jones Fur åker och träffar regeringen på måndag i detta ämne.

Ganska nöjd med regeringns miljöpolitik som presenterats idag. Hoppas på flitpengar till kommunala projekt. Allt som händer sker ju i en kommun. Men hade hoppats på mer. Inte heller nöjd med alliansens miljöpolitik i förra regeringen. Även om Sverige är bland de bästa. Tufft för duktige Johan Hultberg i ett parti som på cental nivå inte ser detta som en vinnande fråga.

Till Hantverket för att hitta några "resepresenter".

I morgon. Avresa till Palestina i morgon kväll. Men först Rotarymöte på morgonen. Och diverse möten hela dagen.  Ingen höjdare att äta födelsedagsmiddag på Kastrup. Även om det är med en kommunalrådskollega.  Och ser inte fram emot att tillbringa några timmar på natten på flyg med mina restless legs. Och så 04.00 gå in i vårt program. Fredag morgon. Men ser fram emot en upplevelse utöver det vanliga. Och få representera Växjö även i en liten palestinsk by där jag förväntar mig kära återseenden och nya vänner.

På måndag tillbaka på jobbet igen. Älskar mitt jobb och alla aspekter av det. Även när det som idag var några tuffa samtal. Tuffast från en mormor i Virseum som var arg för att barnbarnet i Sandsbro inte fick skolsjuts när folkhögskoleeleverna får det, enligt mormodern. Pratade säkert en kvart med damen och lyckades inte tala om att kommunen inte har ansvar för folkhögskolor. Men fattar mer än väl att medborgararna struntar i vem som ansvaret bara det funkar. Gjorde till slut det enkelt för mig genom att säga att Anna Tenje har hand om skolskjutsarna. Även om jag skulle önska ha ansvaret för precis allt, skulle det inte funka.  Känner sedan tre år tillbaka att jag har backup för första gången i livet. Även om en och annan säger att det inte funkar när jag är borta. Då får jag väl vara borta än mer!?

Är dock allltid tillgänglig.

Ibland händer det ovanliga. Inte att jag fick kommentera företagsklimatet i SmP. Det hade jag fått om det varit kass. Men att Smålänningen ringde mig för första gången och ville höra hur jag såg på höghastighetsjärnvägen. SmP har ju ändå i detta fall också hört Ljungby flera gånger.

Snart går korken upp!!!

Och min mexikanska sol och jag skall så gå på lokal med mamma och äta middag. En onsdag i Växjö. Tre krogar fullbokade! Säger en del om draget i stan. Får se var vi hamnar! Vill äta lamm om så är möjligt.

PS Med tanke på hur medborgarna upplever avståndet till polisen - och att komma igenom växeln - är det som hänt i Rottne ett symptom. DS






Bo Frank

Växjö 20150916





måndag 14 september 2015

Tirana

Sista långpromenaden på stranden för denna gång. Slank in på ett av alla hotell och åt deras frukostbuffé. 40 kronor för två. Men man skall komma ihåg att minimilönen, om den nu finns, ligger på 1500 kronor i måndaden.

Sol och bad. Ny deckare. Var så dålig så att jag la den ifrån mig efter 40 sidor. Längtade efter Strindberg eller Dostojevskji.

Blev hämtade för transport till Tirana. Lugnt i trafiken. Bortsett från "gangsters" ? i Hummrar som mullrade förbi. In i Tiranas hjärta. Till största bokaffären vid alla kulturbyggnader av grå, kommunistisk stil. Men blandade med italienska byggnader i gult och rött, Tiranas historia är brokig. Köpte John Lennons samlade brev i en tjock volym. Och ännu en Beatlesbok på albanska. Hem till goda vänner. I morgon skolstart i hela Albanien. Man köper allt själv. Böcker, pennor och rubbet. Universiteten börjar först den 1 oktober. Småprat och diverse drycker. Färska fikon och vindruvor ifrån trädgården. Så upp i bergen ovanför Tirana. Stannade på 900 meters höjds på ett lyxigt ställe med poolanläggningar och utsikt över hela Tirana. Passerade den korrupte polischefens muromgärdade palats. Och längre upp på berget premiärministerns residens. Han lär dock vara så OK det går vara.
Åt fantastiskt gott.
Hem i natten. Kor som går och äter vid soptunnorna, lösa hundar, små barn ute mitt i natten. När anständigt folk skall sova. Fyrverkerier. Bröllop en söndag. De varar tre dagar. Söndagen är till för mannens släktinar. Inte ovanligt med upp till 500 gäster sammanlagt. Men inte i de romska kåkstäderna. Diskuterade flyktringar igår. Ingen hör kan fatta vad Sverige erbjuder! De tror inte man talar sant. En del tror att flyktingströmmarna är Putins sätt att knäcka Europas ekonomi.
Termometern visar på 30 grader i sovrummet. Ingen AC, men fläkt. Somnar gott.

Underbart att se bergen och en klarblå himmel. Lätt att göra väderprognos här. 32 grader och sol hela den kommande veckan. Men hyfsat hemma också.
Nu frukost och en repa på stan innan vi drar hem till Du gamla, du fria! Men hur länge till? Det är en utbredda uppfattning på Balkan att Putin vill lägga under sig fler länder.


Tirana 20150914


Bo Frank

lördag 12 september 2015

Det är vackrast när det skymmer

Ett stort gult klot sänker sig ner i horisonten. Från en klarblå himmel. Snart blir klotet rött. Och försvinner med ofattbar hastighet. Och det börjar skymma. Dyningarna är eko av evigheten.
Det känns absurt att sitta i drygt 30 graders värme och läsa ännu en bok om den globala uppvärmningen. En tredje bok om hur ekosystemen förändras och hur den biologiska mångfalden påverkas. Och konkurrensverket gillar inte kommuner somig m tar tag i problemet med en jord som går från feber till frossa.

Har läst deckare också. Frågan är om inte Mankell är en av de bästa. Håller på att läsa om Den
orolige mannen. Att denne bleke, unge teaterchef i Växjö kunde bli en sådan gigant var inte lätt att förutse. Kommer ihåg Mankell som en lyssnande person.

För lata dagar. Långa promenader. Har kurerat magen med Travello, rom och cola idag. Mindre bra seafood på en restaurang häromkvällen.

Igår gäster i lägenheten som vi så bjöd ut på middag. Åker i morgon till Tirana för övernattning hos vänner. Hem på måndag via Wien. Hit via Ljuviana.  Fast kanske billigast att ta Wizzair från Sturup till Skopje och så buss till Tirana.

Ofattbar lugn vecka. Få samtal och mejl hemifrån. Sossarna desperata. Har inget annat för sig än dessa ständiga  klagomål på den offentliga maten. Som om de kan laga bättre mat. På känt sossemanér tror det att bara det bara handlar om att tävla om vem som vill anslå mest pengar. I så fall skulle skolan i Sverige vara överlägsen alla andra länder.

Albanien. Under utveckling. Bara man får bukt med renhållningen. Och mentaliteten som hos vissa tonåringar i Växjö. Man slänger skiten där man står! Till skillnad från i Grekland får man riktiga kvitton i affärer och på restauranger. Folk är vänliga. Och det verkar som om Europas alla Mercedesar slutar sitt liv i Albanien.

Har fått uppläst för mig innehållet i albanska tidningar i veckan. Inte ett ord om Sverige eller global uppvärmning. Men man noterade att Albaner för närvarande spelar bättre fotboll än Sverige. Och alla vet vem Zlatan är.

Har bara, som väl är, sett bara en enda burka på en hel vecka. Goda vänner som är muslimer ser det som en styggelse. Och tycker att svenskar är naiva. Och det har vi alltid varit. Den svenska neutralitetspolitiken ät ett signum för detta. Hur kan man vara neutral när det gäller att välja mellan gott och ont? Putin eller Obama? T o m den mest korkade president i USA kommer att vara "slav" under en nästintill perfekt konstitution av maktfördelning som hindrar Putintyper från att bestämma allt.

Bo Frank
Durres 20150912




torsdag 10 september 2015

Tvång att ta emot flyktingar

Som alla vet anser jag att Sverige har för stort flyktingmottagande med för generösa bidrag jämfört med andra länder i EU. När vi nu har det mottagande vi har är det självklart att alla kommuner skall hjälpas åt. Regeringen vill ha tvång. Alliansen säger nej till tvång av skäl som jag aldrig fattat! Nu svänger fp. Bra. Bara en tidsfråga innan m svänger också. Det borde vara lika självklart att ta emot flyktingar som att tvingas ordna plats på särskilt boende för äldre. Det vore i sammanhanget intressant att kartlägga i vilka kommuner riksdagsledamöter och partiledningar bor i? Kommuner som tar emot många eller få flyktingar. M:s nuvarande syn är att flyktingmottagande är bra,  bara någon annan tar hand om dem. T ex Växjö eller sossekommuner.

Och vill vi ha integration får vi sluta med att ge bidrag till religiösa friskolor!


Bo Frank

Durres 20150910


Farlig väg

Gicnk till en anvisad plats i beckmörkret på vägen ut ur Durres. Några privatpersoner dök upp ur mörkret för att erbjuda sina transporter. Misstänkt billigt. En halvtimme efter tidtabellen som inte finns dök en minibuss upp. Det vara bara att hoppa in. Resan på 28 mil tog nästan sex timmar. Den gamla Mercedesen gnisslade och knarrade. Stannade varsomhelst utefter vägen och släppte av och på. Det är väl det som är anropsstyrd trafik. Fullt genomfört i Albanien. Upp i bergen. Vägen beskrivs som den vackraste och farligaste i Balkan. Blundade nästan i en timme. På ett ställe lite olja på vägen varpå bussen kanade ett stycke. Det blir en speciell relation med människor på buss. En av mina favoritböcker/filmer är Buss på villovägar!

När chaffisen sa vi skulle pausa i tio minuter blev det en halvtimme.

Framme. Hela staden klättrar på berget vid en bukt med fin strand. Missade färjan till Korfu med en halvtimme. Lunch  på stranden. Bad. Vattnet var lika varmt som luften. Under hela resan såg vi herdar som vaktade flockar med getter och får. Kontraster. Åsnor som trängdes med Porschar. Rika albaner och fattiga romer. Dock inga tiggare.

Passkontroll. Effektivt. EU pass fick gräddfil. Nordliga spetsen av Korfu ligger bara några kilometer från Serande. Båten tog en timme. Till Korfu stad. Hade sedvanlig tur med lokalsinnet. Hittade väg in till gamla stan. Småsprang i hettan med våra ryggsäckar. Hittade bra hotell och fick sista rummet. Havsutsikt och fri Wifi. Och ljudlös AC. Trevlig restaurang. Vad stadskärnan är vacker.

Upp vid sex och promenerade 2 timmar i bra fart. Påver frukost. Gick på stan. Tog en Hopp on Buss med guidning. Skönt att känna vinddraget från övre däck. Hann precis tillbaka till färjan. Tidsskillnaden på en timme höll på att ställa till det. Träffade en albanban/amerikan. Flydde från kommunismen i sluter på 50-talet. Träffade frun i Grekland. Till Italien ett år. Så till USA dit de kom 1960. De möttes inte av integrationspolitik och socialbidrag. Hamnade bland en massa Larssons och Karlssons i Chicago. Startade restauranger i hela USA. Rik som ett troll och reste jorden runt vartannat år. Pratade fem språk.
¨
Tur igen. Sista rummet på bra hotell vid stranden i Serande. Sol bad. Läsning. Fiskmiddag. En liter husets vita och två fiskrätter för 100 kronor. På ett bra ställe.

Gick en mil i Serande innan frukost. Satt vid hotellets egen strand. Hustrun till frissan. Plockade ihop våra ryggsäckar. Bunkrade vatten och tog bussen tillbaka till Durres. Chauffören helt vild. Gapade och skrek på alla. Pratade i mobil nästan hela resan. Också vid de värsta bergspassen. Tutade hejdlöst. Men generös när det gällde att stanna exakt där folk ville.

Sen middag hemma. Restaurang Espania. Slutet på säsongen. Vissa maträtter fanns inte. Och Pizzaugnen stängd för vintern. Men Wifi:n funkade. Det finns Wi fi på nästan varenda fik.

Nu väntar promenad på stranden. Och så köpa färskt bröd till frukost!

Har genom kontakter ev fått till det med turistministern i slutet på veckan. Följer minutiöst allt vad som händer hemma. Och längtar till jobbet. Friskt?


Durres 20150910

Bo Frank

söndag 6 september 2015

En meter ifrån en björn! Och förbjud religiösa friskolor!

Albaner äro ett vänligt och lite tillbakadraget folkslag. Åter i Albaninen. Två år senast vi var här. Möttes av 38 grader på flygplatsen i Tirana. 29 i vattnet vid Durres södra strand. Läser Samuels Bok och Samuels döttrar. Klarar detta elände på en plats som denna. Slumrade till efter en albansk sallad med vin ( och feta ost från Arla ) . Hustrun drog mig i armen. En dryg meter från solstolen en björn.
Jävla djurplågeri. En stor, tanig brunbjörn med piercad järnring i nosen. Folk älskar tydligen att bli fotad med dessa halvt drogade varelser. Osade svordomar till en man som inte förstod men fattade! På svenska, engelska och spanska.

Tänker ta denna vecka på mig att bestömma hur mycket jag skall "bråka" på moderatstämman i höst. Om vår flyktingpolitik. Kommer att driva en sak som ingen politiket driver idag, vad jag vet. Förbud mot skattepengar till religiösa friskolor. Det mest segregerande företeelsen i vårt land och unikt i världen. Och 85% av alla svenskar tycker som jag. Och nästan alla pedagoger!

Kan inte med att yrka på förbud mot motsvarande förskolor. Har själv haft barn på Växjös bästa förskola - ekumeniska kompassen. Men?

Durres 20150906

Bo Frank

torsdag 3 september 2015

Bilder som skakar

Den som inte berörs av bilden av en uppspolad,  död flyktingpojke är nog inte riktigt frisk. Men att i nästa andetag, påstå att detta är Europas fel, det leder heller inte rätt. De demokratiska staterna med humana invånare berörs kanske på ett sätt som gör att fler länder tar ett större ansvar. Det är rimligt att länder som Sverige och Tyskland går före, men lika nödvändigt att svenska politiker klargör att Tyskland och Sverige inte kan skicka miljontals flyktingar i  svenska och tyska socialförsörsäkrings- och pensionssystem. Den som tar del av media upptäcker att 90% av allt utrymmer ges till personer/företeelser som är för ett generöst flyktingmottagande. Enorm flyktingpropaganda! Varenda morgon. Ord för dagen. P 1. Ta emot fler flyktingar!

 De som är emot,  är skamlösa personer utan hjärta!? Hur frustrerade blir det inte för  alla vettiga personer som egentligen inte gillar sd men som samtidigt anser att Sverige inte kan fortsätta kombinationen av den mest generösa politiken kopplat till de mest generösa bidragen!?  Vem står för sans och måtta i allt. Hjärta och hjärna/gärna?

Är jag ensam om att förstå medborgarna rätt? Nej då. Flertalet politiker tycker så. Men är slavar under politiskt korrekta partipiskor! Och största möjliga tystnad. Jag vet! Träffar varje månad k-råd från alla partier från hela Sverige!

De riktiga demokratierna är dessvärre i stark minoritet bland världens länder.

Jämfört med det vi dagligen ser i världen saknar Sverigen problem. Fick i förra veckan samtal från en ( moderat? ) villaägare som tyckte kommunen skulle hålla denne med gratis bortforsling av trädgårdsavfall! Absurd tanke!

Rotary idag på morgonen. Bra närvaro. Hälsade 400 familjepedagoger välkomna till Växjö genom en halvtimmes skryt/välkomsthälsning på Konserthuset. Beatles är med mig. Sång och dansgruppen Move it, sjöng och dansade till Blackbird. Genial text av Paul McCartney som inte handlar om den koltrast som låter sin vemodiga stämma inleda Beatles orginalispelning. Goggla själva!

Diverse akuta saker. Lunchmöte med kommunalrådskollegor om Höghastighetsjärnvägen. Och vår lysande projektledare.

Föredragning av SAAB om simuleringsmodeller för hållbar stadsutveckling. I Växjö görs världsunika saker av SAAB.

Andra möten. Av det sekreta slaget. Och samtal från kommunmedborgare. Reklamskyltar, skolmobbing och oro för enkelriktningar av gator i staden. Det sista har vi inte kommunicerat på ett bra sätt!

Nu iväg till nästa möte!

Bo Frank
Växjö 20150903

onsdag 2 september 2015

Är du en snyltare? SvT är som Nord-Korea!

Hörde på jobbet idag talas om en välsituerad familj med två grabbar som deltar i en lagidrott. På två år har de låtit andra köra varje vecka till idrottsträningen! Kommer ihåg liknande när våra barn var små. Aldrig en körning eller ett enda plockaskrärppåstan för en del föräldrar!  Hurdana är en del folk! Snyltare är väl ett milt ord. Och ingen säger nåt på sedvanligt svensk manér!? Jag gjorde det då. Och det var inte trevligt.

Är med i olika sammanhang. Där det finns män som luktar så illa så man inte kan vara i närheten. Hur tacklar man det? Kommer ihåg en flygning som jag och min fru genomled för några år sedan!

Halva veckan gått nästan. Älskar mitt jobb. Och alla möten. Och ny kunskap varje dag. Gruppmöte i måndag kväll. Klent besökt för en gångs skull. Vår gruppledare Oliver gör det bra. Och det är väl tur att Oliver inte vid 23 års ålder har samma värderingar som jag. Det skulle inte sluta bra. Han tar sitt ordförandeskap i en av kommunens svåraste nämnder på stort allvar och fixar det. Med bravur.

Tisdag. Knappt tid att gå på toa. På jobbet strax efter 06.00. Gruppmöten, arbetsutskott. Förberedelselunch för Palestinaresan. Gruppmöte, kommunstyrelse. Förlängt möte om Sverigeförhandlingen/Höghastighetsbanan. Får fakta styra blir det sträckning genom Växjö. KS fick se tilltänkt stationsläge.

Gruppmöte med m:s regiongrupp. Kvällsmöte med ett av stadens ledande företag. Träffar en gång om året.

Tidigt på jobbet idag oxå. Diverse möten. Fick tillbaka min  havererade dator från IT. Möte med regionala utvecklingsnämnden. Duktiga medarbetare. Men ganska många. Möte med ett par medborgare. Och besynnerliga telefonsamtal. Folk ringer mig om ganska mycket. Kort möte kring forskningsfrågor med en professor på Lnu.

Snabb promenad runt sjön med en mexikanska solen. Nu på väg till nytt kvällsmöte.

Anna Kinberg Batra. Trevande,  men vinner i längden. Gäller bara att inte bli en kopia av företrädaren. På TV i måndags. Slängde iväg ett mejl och fick svar omgående. Direkt av AKB. Sånt impar. Missbrukar inte det. Kanske ett år innan nästa mejl!

Tack till alla medborgare som kommer med glada tillrop när vi går våra promenader!


PS SvT låter en femåring i Rapport hylla att v vill satsa på bättre skolgårdgar! Utan kritisk granskning. Att 75% av alla jorunalister i SvT är vänster märks! Skrota den s Public Service! Probagandacentralen! DS



Bo Frank

Växjö 20150802