lördag 31 oktober 2015

Mauritz Andersson

Jag tog en promenad på kyrkogården. Som man ibland gör. Och där finns många man borde lärt känna. En enkel, slät, liggande sten. Mauritz Andersson, 1910 - 1988. På Hvilans begravningsplats i Karlshamn. Pest och kolera hade medfört behov av en ny begravningsplats i stället för Carls Gustavs kyrkogård. Och sedan 1879 har Hvilan blivit en sista vila för den som så önskat. Hvilan var ingen främmande plats för Mauritz Andersson. Han hade redan samma dag han fyllde 50 tagit kontakt med kyrkogårdsförvaltningen och bokat sin plats. I en sluttning, vid några björkar. Där västersolen kunde leta sig in framåt höstkanten.
Kyrkogården var Mauritz Anderssons andra hem. Det första var Vägga idrottsplats. Samma år som Högadals IS bildades, 1921, började Mauritz Andersson som ung grabb att träna fotboll. Han kallades för Murre. Efter folkskolan började Murre arbeta på Oljefabriken. Och nådde en åtråvärd plats i startelvan redan som 19-åring. Samma år som båda hans föräldrar omkom i en gasexplosion. De låg ett tiotal meter västerut på Hvilan. Lite mer låglänt och ganska skuggigt. Varje dag gick Murre till graven. Antingen före eller efter träningen.
Efter något år blev Murre lagets skyttekung och gjorde 48 mål. 1931. Och året efter hände olyckan. I första matchen den 27 april fick Murre underbenet avsparkat. Läkarna lyckades inte helt. Efter några månader konstaterades att benet inte läkte som det skulle. Murre blev halt. Men tog detta med jämnmod. Murre blev lagets fixare. Tränarna avlöste varandra. Murre blev tillfrågas om att vara tränare. Men han ville bara vara med. Tyckte inte att han dög till att instruera andra, speciellt när han inte kunde spela själv. Murre höll reda på allt och alla. Ville inte vara med i styrelsen, men var med på alla möten. Han hade hand om allt det praktiska. Planen. Material. När inga råd fanns att få vare sig det gällde att ta ut laget eller någon knivig styrelsefråga, då gick man till Murre. Murre hade minne som en häst. Och kunde alla namnsdagar. Under sina långa vandringar på Hvilan hade han hittat en grav för varje namn i almanackan. Och varje dag en liten extra blomma till just den graven när han ändå besökte sina föräldrar. Murre såg inte illa ut. Men förblev ensam och en ensling så när
som kamratskapen med laget. Han såg grabbarna komma och gå. Styrelseledamöter som gick in och ut. Ivar Bengtsson, disponenten i Asarum, var ibland onykter redan när han kom och envisades med att alla skulle dricka en skvätt Grönstedts till kaffet. Murre var den som fick köra hem honom. Och gå tillbaka till stan. Murres absoluta höjdpunkt i livet var 29 oktober 1961. Violadagen. Inte för att det var första gången han drack brännvin och blev rejält rund under fötterna. Denna söndag blev det klart att Högadal gick upp i allsvenskan. 4 - 1 hemma mot Kalmar.
Dagen efter, då dimmorna lättat kom Murre på att han dagen innan vare sig besökte förädrargraven eller Viola. Den 30 var det Elsa. Mödosamt linkade Murre med tre blommor till Hvilan.
Och så fortsatte livet. I lilla lägenheten på Regeringsgatan. På Vägga och till Hvilan.
1988 under den sista hemmamatchen fick Murre slaganfall och dog tvärt. Det hade aldrig varit så mycket folk i kyrkan på decennier. Och har ett svagt minne att jag gick förbi den dagen. Eller var det inte så.


Blekinge 20151031


Bo Frank




torsdag 29 oktober 2015

Åsiktsfriheten i flyktingdebatten, en del annat inklusive beröm till SmP

Satt i går på möte med regionfullmäktige. En dags allmänpolitisk debatt. På kvällen sydafrikanska gäster hemma och så ut på lokal.

Regionstyrelsens ordförande började med det alla kronobergarna helst av allt önskar höra och som man pratar om varje dag i fikarummen. Anna Fransson sa att det viktigaste är det klasslösa samhället. En extrem ståndpunkt som senast prövades i Kambodja med känt resultat. Inte ens vänsterpartister har de senaste 10 åren använt denna terminologi. Det andra var att bara och endast socialdemokraterna kan stå för välfärd. Och det tredje var att det inte är några problem med vårt stora flyktingmotagande. Dessa ståndpunkter kanske inte är världens bästa utgångspunkter för att bringa samförstånd i en region med politisk kris och oklara majoritetsförhållanden.

Läste i helgen ett ledarstick i SvD under rubriken 180 grader senare. En mer genomarbetad analys än de jag brukar stå för, men på samma tema. När Billström i februari 2013 pratade om volymer blev han inte bara offentligt tillrättasvisad av statsministern. Löfvén, då oppositionsledare, kallade Billströms uttalande för oanständigt. Ni sitter Löfvén vid rodret och letar med ljus och lykta efter sätt att minska volymerna. Göran Greider krävde Billstöms avgång. Härom veckan satt samme Greider i radio och var för metoder för att minska volymer. Och enligt SvD:s ledare sa samme knallröde Greider " Av rädsla för att ens knysta som ens liknar det som sd säger så har man förtigit vissa problem". En moderat riksdagsman citeras som för ett år sedan kallade migrationens negativa effekter för strunt och nu säger att det handlar om ohållbara kostnadsökningar.

Idag får man skriva om att flyktingar som inte fått stanna i världens mest generösa land knappt inte ens kan avvisas. Att Sverige tar emot ensamkommande flyktingbarn som inte får åldersbestämmas som t ex i Norge. Och mycket annat. Ivar Apri skriver i SvD " Att byta fot på så kort tid betyder att man antingen ljög för att vinna politiska poänger eller att man var okunnig tidigare".

Jag anser att m eller s eller någon annan ansvarig kraft måste ta tag i flytkingfrågan igen.
Överenskommelsen förra veckan är en papperstiger som vare sig minskar antalet asylsökande eller bromsar kostnadsökningarna. Om debatten har svängt 180 grader måste detta få avtryck i den praktiska politiken.

Migrationsverket varslar om nya asylboenden. I Växjö kommun. Och ber oss att inte tala om var. Och jag  har valt att backa upp vår "socialchef" som intog samma inställning. Ser dock i Smålänningen att min kollega i Ljungby inte vill mörka, med motiveringen att det kommer ut ändå. Detta är inte enkelt.
Har gett upp alla försök att påverka Migrationsverket. Och någonstans måste flyktingarna vara. Och det är en lukrativ bransch.

I avvaktan på att staten stramar åt får vi laga efter läge och hantera den situation vi har efter bästa förmåga Och då är det givetvis helt oacceptabelt att medborgare sätter sig över lagen. Rasism måste bekämpas och alla extrema yttringar som går ut över människors liv - och egendom. Men det är inte rasism att tycka att Sverige inte kan fortsätta ta emot så många flyktingar. Vi håller på att glida in i ett laglöst samhälle. Där rättsväsendet snart bara klarar att hantera snabbköpskassörskor som säljer öl till minderåriga! Effekterna av det nuvarande trycket på polis och rättsväsende kommer att bli kännbara. Svenska myndigheter klarar idag ens inte av att vräka utländska medborgare som ockuperar privat mark!!! Skandal!

Man måste klara av att både vara optimist, se klart och vara dysterkvist. Och det handlar om mobilisering av det goda samhället mot alla som bryter mot lagen. Och att vi arbetar efter bästa förmåga.

Det finns en annan sorts tystnad nu. Bilbräder i Araby. Igen. Inga kommentarer. Säger någon nåt som av kriminologer/media/polis/annan som betraktas som olämplig så är anklagelsen framme att det provocerar till eskalering och liknande. En svensk tiger. Men inte i fikarummen.

Läser det mesta jag kan komma över om klimatförhandlingarna. Och det är ingen tvekan om att klimatet kommer att orsaka flyktingströmmar om nu alla krig skulle ta slut. Om man kollar på nätet så skrivs det mycket om detta i Sverige. Senaste numret av Fokus skriver på första sidan 38 dagar kvar. På första sidan finns ett jordklot med några omdömen om varje land. Sverige, bäst i klassen. USA, kan men vill inte. Ryssland/Kina, kan om ingen tjatar. Sydafrika, argare än någonsin Sydamerika, vill men kan inte. Fokus ger en snabbguide till klimatmötet.

Idag. Trevligt Rotarymöte. Diverse småplock. Skall vara med och inviga Växjös första snabbladdare. Fick höra att en Tessla är på väg in som taxi i Växjö!! Skall i em/kväll träffa folk från Linné, eventuellt också en ambassadör och så hockey. Kvitterar ut en Nissan Leaf från kommunens bilpool för användning under dagen.

Märker på antalet mejl att det är lovvecka.

Och än en gång. Växjö kommun har världens bästa medborgare. Och till skillnad från Kalmar och andra platser, ett hav av solrosor mitt i stan!

Ett beröm till Marcus Svensson som vågar ge sig på den mildare form av historierevisionism som fanns i den debattartikel där prominenta länsföreträdare vill att Kronobergs län skall ha ett generöst flyktingmottagande. Även argumenten för till synes goda syften måste granskas.





Bo Frank
Växjö 20151029/30

tisdag 27 oktober 2015

EXTRA EXTRA Read all about it! Stadskampen fortsätter och Blågröna Växjö spricker!! Rättelse!


En bra tisdag. Iskallt som vanlig i kommunalrådskorridoren. Dock p g a sedvanlig kyla. Inte nåt dåligt politiskt klimat. Moderat gruppmöte. Oliver på väg till Polen och Cathrina Winberg i Kanada. Kommunen reser mycket. Och jag sätter ribban. Kultur- och Fritid i USA förrförra veckan. Står upp för både för det - och julklappar till personalen. Häpnar över en grannkommun som vill späka personalen i säck och aska. Morötter är alltid bättre än piskor. Även om partipiskor och slika ting kan behöva finnas i arsenalen.

Kamlar - Växjö. Inte mer att kommentera. Glömde om att skryta om att Växjö också blivit Årets Mathuvudstad. Det enda som stör mig lite är att Barometern inte låter mig komma till tals på redaktionell plats medan SmP låter min kollega få säga sitt på redaktionell plats. Två gånger!  Hur skall man tolka detta?  Och Barometern svarar inte ens på mejl!!?? Nord-Korea!?

Och Radio Kronoberg lät oss båda komma till tals. Radio Kalmar? Nej då. Så är mediaklimatet.


Arbetsutskott. Bra möte. Vi tog intern budget för KS nästa år. Och lite annat.

Lunch med Sydafrikaner. Goda vänner! Bra utbyte. Men ANC i Sydafrika ersätter vikande opinionsiffror med att jävlas med oppositionen.

Så kom chocken. Cheryl Jones Fur. Partiledare för mp. Talade om att man inte vill fortsätta att ge cirkusar avgiftsbefrielse i Växjö!! En av mina hjärtefrågor av det lilla formatet. Som har en lång historia bakåt. Och sin förklaring. S och v har drivit detta i åratal. Att låsa cirkusar betala! Skall nu sd får avgöra detta i KF!!??

Nåväl. Skall inte överdriva detta. Klarar t o m av att alla gör revolt mot mig i denna fråga. Men det tar för långt att förklara bakgrunden till detta. Skulle behöva hjälp av f d SmP-medarbetaren Roy Himsell.

Möten.

Nu iväg till kvällsmöten!

Med sedvanlig glimt i ögat!

PS Rättelse. Barometern hörde av sig till mig till slut, efter åtskilliga förfrågningar från min sida. Men nåt skumt är det!  DS



Växjö 20151027

Bo Frank



måndag 26 oktober 2015

Monday, Monday so good to me...Dö eller inte Dö.

Äntligen på jobbet igen. Tidigt. Beredningar av olika slag. Möten. Inspeling av en liten skrytfilm om IST. Medverkar gärna. Hyllar de flesta företag som vill växa i Växjö. Möte med utvärderare av Linnéuniversitetet tillsammans med vår utvecklingschef Anna Karlsson.
Hemma tidigt, vid 18.30. Ganska lågt tempo idag. Upptäckte i helgen att vi vare sig är borta på höstlov, jul- och nyår eller det s k sportlovet. Bokade därför idag en hederlig charterresa från Växjö i januari. Och som att köpa en ny bil, t o m sittplats verkar ju vara speciell avgift. Men sammantaget smartare än att plocka ihop reg flyg och hotell denna tidsperiod. Har f ö en del andra resor under nästa år, men för få tillsammans med min lilla mexikanska sol.
Hör Jonathan Franzen på radio. Denne intellektuelle jänkare som jag anser vara våldsamt överreklamerad. Fick trösta mig igenom boken Frihet, eller vad den nu hette. Som att springa med en muskel som värker.

Har pratat om en lista av miljöåtergärder för Växjö. Pratat om pengar för kommunalt flytkingmottagare. Inte konstigt att dessa frågor kräver uppmärksamet. Enligt Demoskop idag vill 59% ha en stramare flyktingpolitik. Trots/efter den s k överenskommelsen.

Enligt DN/Svd vill vår partiledare lagstifta om en ny Dö. Trots att vi sa nej till denna för tre veckor sedan. Förvirring och inget nytt medelande från interninfo vad vi skall tycka eller varför. Tycker det jag tycker oavsett. Och hade som tidigare meddelats backat upp AKB med Dö eftersom man inte kan börja och dissa en ny partiledare. Sluter upp bakom papperstigern till flyktingöverenskommelse oxå. Bara en tidsfråga innan m eller s säger att det inte räcker. Hoppas det blir m.

Nu laga sen middag till lilla frun. Som joxar med sitt.

Önskar ibland att man bodde på landet. Utom när man skall ta tåget till Kastrup. Men lilla frun bestämmer. Det mesta. Och kanske bra det. Är inte alltid bäst på att bestämma. Men det skulle jag aldrig medge.

PS S k kvällstidningar ondgör sig med rätta över ungdomars hemska tillmälen på nätet, att folk tar mobilbilder på olycksplatser och lägger ut på nätet. Men hemfaller själva till ren
socialporonografi när det gäller händelser typ Trollhättan. DS





Växjö 20151026

Bo Frank

söndag 25 oktober 2015

Life is what happens when you are busy making other plans

Fredagen var en ganska normal arbetsdag på hemmaplan. Möten och åter möten. Ställde in en grej för att kunna vara med i studio ett. Men de ringde någon timme senare och avbokade. Och några andra ville ha med mig i statstelevisonens Agenda, men jag åker aldrig till Stockholm för sådant. Och tror knappt att jag tänker titta. Det är helt förutsägbart. Stockholmsperspektivet på tillvaron.
Hursomhelst. Kunde dock dra från jobbet redan innan fyra. Gick och överaskade lilla frun genom att hämta henne på jobbet. Konsum och systembolaget. Hittade en fantastisk älgfärs. Goda biffar och mamma på middag.
Lördagspromenad. Mingel med folk på stan. Några timmar på jobbet. På stan en sväng till. Mycket folk. Mer älgfärs att lägga i frysen. Spelade albumet A Hard Days Night på högsta volym. Så buss till Hovmantorp. Och promenad till Folkets Hus och Beatleskväll. Nattbussen tillbaka. Skönt att slippa vara ung. Folk går ju först ut när anständigt folk borde sova. Fint i Hovmantorp. Kan köpa ett vackert sekelskifteshus för nästan ingenting. Och järnvägen direkt till Kastrup. Fast lilla frun tycker att Växjö är en by. Text-TV.Och visst, Lakers är på väg mot slutspel.

Sov länge. Till sju gamla tiden. Scannade alla nyheter. Idag? Åka med mamma till diverse gravar. Till Blekinge för att ta in trädgårdsmöbler och titta till det. Och ett par timmar på jobbet ikväll. Skall sortera upp en del inför klimatmötet i Paris. Och lite annat jox. Är i Växjö hela nästa vecka. Höstlov. Men vi har redan rest en del i år. Och har privat både Spanien och Turkiet inbokade under första havåret.

Det kommande veckan. Det blir som alltid både positiva och negativa överaskningar. Akuta saker dyker upp. En hel del kvällsaktiviteter. Hockey med några utländska studenter på torsdag. Och reser bort nästa helg. Och så är det snart november. Begriper inte vad tiden tar vägen.

Får försöka gå på nya Bondfilmen. En del inspelat i Mexico. Har sett alla filmer. Annars ser jag mest om Ingmar Bergmanfilmer.

Idag. 52 år sedan Beatles spelade i Karlstad. John Lennon skulle varit 75 nu. Skall snart till Karlstad igen. På SKL:s kongress.

PS Jodå, det blev en gravrunda och ett Blekinge i flödande sol. Thailunch i Karlshamn. Mamma pigg som en nötkärna.

Rörs över alla som visar sympati efter vansinnesdådet i Trollhättan. Men det finns nog varken enkla svar eller enkla lösningar.

Har en del lokala frågeställningar att vrida på denna vecka. Hur skall vi t ex i kommunen ha koll på att inte stora byggbolag, som vi anlitar,  handlar upp underleverantörer olika led som dumpar löner till anställda?? Och som därmed kan bli konkurrenskraftiga! Har på olika sätt blivit uppmärksammade på detta i Växjö under den senaste veckan! Det saknas inte saker att ta tag i. Älskar mitt jobb. Kommer inte att rulla tummarna innan bäst före datum går ut! Och förmodligen inte sen heller! DS


 DS 

Bo Frank
Växjö 20151025

fredag 23 oktober 2015

Det bidde en tumme - flyktinguppgörelsen är mest en symbolhandling utan betydelse. Sprid detta!

För tre år sedan blev Billström offentligt kölhalad av statsministern för att han insåg var som var på väg att hända. Han ville prata volymer. Jag var det enda kommunalrådet i landet som i förra valrörelsen ville prata om detta. Men gjorde det med sådan taktkänsla så att bara Växjöborna uppfattade detta. Och det var jag tacksam för. Och lokala media var ytterst seriösa.

Dagens uppgörelse. Ingen gränskontroll. Jag har läst hur partierna presenterat detta idag. Ingen pratar om att uppgörelsen kommer att leda till en minskad flyktingström. Inte någon vågar ta det ordet i sin mun. Två av landets mest "flyktingvänliga " partier står dessutom bakom uppgörelsen. Det borgar också för att inte mycket kommer hända. När man hör svensk statsbyråkrati i form av migrationsverkets chef så inser man oxå att inget kommer att hända. Politiken har sedan Axel Oxenstiernas tid lämnat över politiken till byråkratin. Och ingen vet var det är för 10 miljarder som kommer till kommunerna!? Vad är "gamla" redan utlovade pengar?

Det bidde en tumme, blev rubriken på Smålandspostens ledare.

Dock bra att alla kommuner skall ta emot flyktingar, men dagens politik kommer fortfarande att bara plussa på redan flyktingtäta områden!

En svensk tiger, en papperstiger, borde vara vår nationalsymbol.

Jag är övertygad om att överenskommelsen bara på marginalen kommer att ha en påverkan. Har jag fel är jag som vanligt den första att be om urtsäkt. Det ligger i statstelevisionens och vänstermedias intresse att inte avslöja att kejsaren är naken!

Samtidigt vill jag vara fullständig klar över att jag med skärpa kommer att arbeta för att Växjö kommun skall vara en välkomnande kommun för alla de som vill vara här och har legala skäl att vara här. För seriösa politiker får det aldrig finnas antingen eller.

PS Nu meddelar rikspolischefen det jag varnare för tidigare. Brottsbekämpningen minskar när antalet flyktingar ökar DS

Bo Frank
Växjö 20151023/24

torsdag 22 oktober 2015

Sverige blir aldrig som förut - behåll lugnet!

Bestialiska skolmord. Våld i vårt närområde. Villainbrott.  En explosion av flyktingar till vårt land. Som en följd,  höjda boräntor. Kostnader för flyktingmottagande kostar snart mer än tre ggr så mycket som försvaret. Människor jag känner pratar om att emigrera. Min uppgift är att säga att samhället klarar allt. Men jag kan förstår dem som tvivlar. Som anser att blåögda politiker ställt till det. Och många är rädda för att prata i klartext. Kommuner börjar skylla på varandra. Se morgondagens tidning. Samtidigt måste ledande personer använda både hjärta och hjärna.

Statsminister och utrikesminister mördadade i ett fredligt land som Sverige.

De som kommer till Sverige idag är inte de mest fattiga och sårbara. De utgör 5% max. Kvotflyktingarna,  som jag alltid ansett att de bör öka i vårt mottagande! Vi har flest sk kallade ensamkommande s k flyktingbarn i hela EU. I Sverige anses det diskrimenrande att ålderbestämma dem. De är allt ifrån förvirrade, fattiga ungdomar från norra Afrika till en klick superrika ungdomar från delar av Mellan Östern. Medias uppgift är inte att skildra hela spektret utan de ömmande fallen.

Nästan ingen kan avvisas i praktiken.  Från Sverige. Som saknar asylskäl.  Trots världens mest generösa politik och bidrag. Har skrivit så mycket om detta i flera år. Så nyanserat som möjligt. Och har därför varit i stort sett den enda politiker i Sverige som klarat sig undan att få löpa gatlopp påhejat av media/kulturvänstern som styr opinionsbildningen i Sverige.

Nu är nu. Men hur ser Sverige ut om 10 år? Vilken religion är i majoritet? Hur förskjuts samhällets värderingar. Är Sverige världens mest jämställda land?  Klarar vi alla individers rätt? Att älska vem man vill? Och leva sitt eget liv?

Människor funderar. Vem har svaren? Få invandrare hotar Sverige. Det gör naiva svenskar. Och psykfall.

Skulle kunna spekulera och skriva hela natten. För att skydda alla goda människor som finns i vårt land inkluderat alla invandrare,  måste m och s snarast komma överens om att radikalt minska invandringen.

Det är en god tanke. Men Sverige kan inte hysa alla som köper sig hit och alla fattiga människor i Europa som vill komma hit för att tigga.  Det kostar för mycket i sociala spänningar och leder till ett land i stark polarisering. Sverige skall vara nr 1 i humanitet, miljöansvar och en starkt röst i världen. Men då måste vi ha näsan ovanför vattenytan. Men hur länge klarar vi att ha det???

Vakna, svenska folk! Hör av dig till det parti och den politiker som du litar på egentligen.

Men. Glöm aldrig att de partier som lovat de enklaste lösningarna är de som varit ansvariga för nästan alla mänskliga katastrofer!

Vänd extremismen ryggen! Den har aldrig humanitet och människokärlek som ledstjärna!






Bo Frank
Växjö 20151022



onsdag 21 oktober 2015

Stockholm - jag hemsöks

Kom att tänka på en gammal Claptonskiva. Disraeli Gears. Jag hemsöks av osannolika sammanträffanden. Benjamin Disraeli är en av få favoritpolitiker. Av många skäl. Och så kopplingen eller bristen på koppling till just Clapton. Eller bristen på. Clapton skulle på Hedenhös tid köpa en cykel med många växlar som hade ett konstigt utländskt namn tror jag. Som lät som Disraeliväxlar. Och i något rus!? fick det bli Disraeli Gears.

Benjamin Disraelis klassresa borde inte gå att göra. Och kanske den ende sittande statsminister/primiärminister/partiledare någonsin som försörjt sig på att skriva romaner/kärleksromaner. Har kanske Sveriges största privata samling av böcker av och om denne man.

Bra KF igår. Sossarna jämrar sig dock som om hela jorden går under för att 30 personer får möjlighet att köpa några av 13000 kommunala lägenheter. Alla som vill borde få äga! Man vinner inga val på att gnälla i tid och otid. Men de får gärna fortsätta. Ser ett blågrönt Växjö efter valet 2018!

Starkt av Lakers. Och Elisabeth Anderberg lovade slutspel. Det räcker för mig.
På styrelsemöte med klimatkommunerna i Stockholm idag. Köpte Tegnérs samlade brev på Emmaus.
Och en Simenon. Som jag förmodligen redan hade.

På moderat SKL-gruppmiddag ikväll. På hotellet var det många som satt i rullstol som checkade in. Blir glad i själen när jag ser hur vårt samhälle försöker vara till för alla. Det är ett mått på humanitet och etik.

Hoppas att DFF tar det ikväll. Fast skulle inte sponsorintäkterna öka med annat namn!?

Tar en fin höstpromenad på Söder. Ner till SKL-palatset på Hornsgatan.

Och längtar "hem" till hotellrummet för att fortsätta på en av mina 10 favoritförfattare. Alexander McCall, ännu en ny bok om The Nr 1 Ladies´ Detective Agency. Har bestämt mig för att åka till Botswana i närtid! Köp filmerna, läs böckerna. AM har skrivit en massa annat också. Bra litteratur. Mycket skotskt. Vardagsfilosofiskt, spänning och lärorikt. Tror att man blir en bättre människa av att läsa McCall Smith.

Tack för att du orkat igenom ännu en dag i min dagbok!

Bo Frank
Stockholm 20151021





tisdag 20 oktober 2015

Grattis gubbar! Beatles kommer till Hovmantorp!

Lyxig måndagskväll. Var på filmstaden och såg en konsertfilm från i somras. Från Royal Albert ( Eric ) Hall. Eric Clapton, 70 år. 50 år som artist. Clapton säger inte mycket. Men spelar gudabenådat. 250 konserter i Albert Hall under åren. Och hans gubbgäng spelar skjortan av de flesta unga band. Hade bara svårt för att höra Tears in Heaven i en lätt reaggyversion.

Så sen middag med goda vänner på de Lux. Kändes som det bästa hänget efter en sådan film.

Skall snart se om Claptons hyllningskonsert till George Harrison från 2001. Kanske den bästa konsertfilm jag sett.

Idag arbetsutskott. Lunchmöte. Fullmäktige. Och så har denna dagen gått.

I morgon till Stockholm för styrelsemöte med klimatkommunerna. Så månadsmöte med SKL. Massa möten på fredag hemma i Växjö. Lördag. Mingel med folk på stan.

Och på kvällen en Beatlesseans i Hovmantorps Folkets Hus. Där jag skall medverka. En helkväll!

Bo Frank
Växjö 20151020

söndag 18 oktober 2015

Grattis tjejer!


En kick att sitta i en hederlig tågvagn och se SmP/live. Hur DFF direkt kopplade grepp. Jäkla sakkunniga kommentater från SmP. Som tog detta på maximalt allvar.

Kom lagom till andra halvleken började. En korv och så in på läktaren i solen. 6 - 0. Aldrig förr så mycket folk i Sverige på en match i denna divisionen. Nästan 2000.  Delade ut lite blomster till tjejerna tillsammans med Eva Johansson. Vi bjuder på middag/lunch framledes.

Bomsäker på att man biter sig fast i elitettan. Hur många bra spelare som helst! Fast kanske inga fler 15 - 0 matcher som mot Karlskrona i Augusti. Trevligt att mingla med allt folk!


Växjö är en underbar stad och Sveriges bästa kommun. Och bästa medborgarna i landet!


Bo Frank
Växjö 20151018

lördag 17 oktober 2015

Ny flyktingpolitik - andra begravningen på en vecka! Och nya Anna Kinberg Batra ( S backar)

Förra veckan decemberöverenskommelsen. Och nu Reinfelds flyktingpolitik. Det går snabbt i politiken när det väl sker. Jag känner att jag ändå bidragit till att vara med att förändra vår flyktingpolitik bort från en extrem ståndpunkt. Tror dock att vi måste ta ett steg till för att strama åt. Och nu kräver socialdemokratiska kommunalråd det jag krävt under lång tid. En uppgörelse mellan m och s om en mer återhållsam flyktingpolitik.

Öppna ditt hjärta har ersatts med Öppna dina ögon och öron, koppla på din hjärna och ha ett gott hjärta. Sverige står inför utmaningar som inte gör att vi får se fler rubriker i SmP om huruvida det fattas en köttbulle eller två för en gymnasieelev.

Dock synd/typiskt att inte partiledningen vill att moderatstyrda Stockholmskommuner skall ta emot flyktingar. Man gick förbi den frågan med största möjliga tystnad i dag på stämman. Gärna flyktingmottagande, men inte där jag själv bor. Men det lär riksdagen rösta igenom ändå med hjälp av fp.

Det är som Margit Silberstein sammanfattade på TV i em. Det är som om hela partiet andas ut!

AKB gjorde att starkt och tydligt framträdande idag. Vägen ligger öppen för att ta över Sverige senast 2018. Dock lite orolig för att det är för mycket hippa storstadsvärderingar från innefolk som kan ta sig in i partiets politik. Stureplanscenterns värderingar finns hos en del m.
¨
Min kollega Magnus Gunnarsson väcktes i morse 02.30 över att det brann i en kommande flyktingförläggning i Kånna. Självantändning!? Så säger polisen ibland när det brinner i Växjö! Det är fruktansvärt. Vi står inför en svår tid. Det har aldrig ställts större krav på ledarskap än nu. På alla nivåer. Jag lever varje timme med olika medborgares förväntningar. Sms, telefonsamtal. Allt mer sällan mejl eftersom folk vet att de hamnar i ett diarium om det berör mig som politiker. Och det är väl den enda baksidan med offentlighetsprincipen. Att mejl i känsliga frågor inte skrivs av personer som är insatta. Desto viktigare för mig att personligen finnas tillgänglig på stan, på möten och träffa dem som vill se mig.

Stämmomiddag ikväll. Och underhållning. Brukar vara bra klass. Vi har haft Sven-Ingvars, Jill Jonsson, Lena PH, Magnus Uggla m fl m fl.

Har nu försökt åka tåg från Karlstad till Växjö?? En hel dag nästan. Hoppas få komma i alla fall till slutet av DFF:s match och förhoppningsvisa vara med och uppvakta. Kommunledningen återkommer med lunch/eller middag om det går vägen.

Förresten. Trevliga moderater från Skellefteå grattade Växjö till guldet på stämman. Idag. Och vi ser fram emot en ny final mot just detta lag.

En ganska nöjd Bo Frank.
för

PS S backar rejält. Ledande och skärrade socialdemokratiska kommunalråd vill göra upp med m om en tuffare flyktingpolitik. Nu har deras kommunalråd satt igång precis som hos oss. DS


Bo Frank

Karlstad 20151017



fredag 16 oktober 2015

Idealism och realism - en annorlunda stämmobetraktelse!!!

(Direkt ur mitt minne! Hoppas det blir rätt)

Nu är jag led vid tidens schism
emellan jord och stjärnor
Vår idealism och realism
de klyva våra hjärnor.

Det ljugs när porträtterat grus
får av konst och fägring
En syn som svävar ljus och skön
i skyn, är sann som en hägring.

Men strunt är strunt och snus är snus
om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.


Fröding









Fin middag med lilla Kronobergsdelegationen igår. Och det är den lyxen som partiet bjuder på vartannat år vid stämma. Allt föreningsarbete och liknande är givetvis oavlönat. Så är det i alla partier. Det betyder att lokala politiker lägger ganska många timmar per månad på sådant arbete.

Vi hade roligt. Skrattade. Och högt i tak. Smågalet. Förfest på Anna Tenjes rum. Var väl ca åtta personer.

Stämman började idag. Har tjänstgjort till 20.00. Sedan tar Oliver nattpasset för mig. I hans ålder kunde man vara uppe tre nätter utan att sova speciellt mycket.

AKB vänlig/trevlig och hälsar på alla hon kommer åt. Det blir bara bättre och bättre.

Har idag avhandlat några politikområde. Deltog inte i att köra över partiledningen om LAS. Och det spelar ingen roll. Hos alla partier är besluten mera vägledande än definitiva. Tror dessutom att det är fel att gå in i en valrörelse och få höra av s, sd och LO att m vill slopa LAS för att ge flyktingar förtur till arbete!!!  Detta är ju inte sant, men vet hur det kan låta i en buskagitation. Är ganska skicklig på att fatta hur olika frågeställningar kan omtolkas i en valrörelse. Det är inte MUF! Som har klen erfarenhet av detta! MUF har lösningen på alla problem. Och SSU. Och det hade jag i 20-årsåldern.

Var bara uppe idag och skröt om Växjös bostadsbyggande när andra ojade sig över alla problem. Fick en hel del positiva omnämnanden. Utvidgar min blogg. SmP ej på plats. Dock andra lokaltidningar i landet. Partiet har en bra politik för att plocka bort länsstyrelsen i planprocesser. Och minska möjligheterna för rättshaverister. Har som väl är inte många i Växjö. Växjöborna är de mest utvecklingsbenägna i Sverige.

Anna Tenje bra i presidiet. Första personen att komma in i partistyrelsen sedan Hedenhös. Hoppas det blir så i morgon!

Många kom fram till mig och gratulerade min ödmjukhet i Dagens Samhälle. Där jag var på ett minst sagt stort uppslag. Noterade också en och annan Jante. Men! Det saknas profiler/exhibitionister i vårt parti. Och i politiken. Och folk blir så rädda för att vara annorlunda. Och det blir mer och mer strömlinjeformat. Hur många sossar har inte fått lämna alla uppdrag för att man uttalat nåt som åsiktsmaffian bedömt vara kränkande för invandrare!??

Politiken håller på att bli till en klinisk matematisk modell. Där allt skall vägas på en guldvåg med ett atomurs avvikelse.

En stämma. Var har alla gamla kämpar tagit vägen? Det är bara jag kvar i hela Sverige i min kommunalrådskrets!? Och är bara 61! Massa nytt folk. Som upprepar vad andra redan sagt. Skickligast rent retoriskt,  är en del muffare.

Firade m-kvinnor 100 år. Det första politiska kvinnoförbundet i landet. Bra uppvisning.

Bra tal av partisekreteraren. Gillar faktiskt honom. Men han talade heller inte om hur vi skall lösa integrationen. Har dock fler bättre förslag än andra partier.

Lite åtstramning på marginalen om vilka som får komma till Sverige, åtstramning av anhöriginvandring, arbets- och utbildningsplikt och snabbare utvisning av folk som skall avvisas. Men detta nästan nämns i förbigående.
Mera av arbetslinje. Att jämställd het skall gälla alla! Hur svårt kan det vara att säga att man får ta seden dit man kommer! Det kommer jag göra i morgon.

Måste på fyra minuter tala om 1. Att strama åt omfattning och bidrag. 2. Att kommunerna inte skall behöva  betala för den flyktingpolitik som regering och riksdag beslutar. ( Det skulle betyda stora skatteökningar för kommuner som är svaga/generösa/redan tagit sitt ansvar. 3. Att alla kommuner måste tvingas ta ansvar. M pratar en sak centralt men de flesta m-kommuner gör lite eller inget. Och de flesta ombuden kommer besynnerligt nog från kommuner med lågt flyktingmottagande/kunskap om verkligheten. Inget händer i Sverige. Allt händer i en kommun. Och kommunstyrelsens ordförande får stå i skottgluggen. Inte en slingrande statsminister eller vaga partiledare! Jag lever med detta dygnet runt. Men förr eller senare blir det någon annans problem.

Rikspolitiken lever sitt liv. De behöver inte som polisen sluta prioritera villainbrott, vanliga barn som kanske far illa, fixa hotellrum åt folk i nöd, snabbplanera nya skolor, hitta lärare, betala ökade social bidrag, träffa medborgare som får 400 flyktinar som nya grannar, kanske avhysa tiggarläger som invaderar privat mark, inte som polisen sluta att åka på vanliga snatterier eller fixa mer pengar i kommunens kassakista. Rikspolitikerna möter inte medborgarna varje vecka på ICA/Konsum/gågatorna. Det är knappt igenkända. Men det är jag. Och mina kommunalpolitikerkollegor. Och vi får ta allt.

Sverige skall med värdighet vara ett föregångsland. Men det finns gränser för allt. Och nästan ingen pratar om gränserna för vår förmåga. Sverige kan inte vara en isolerad ö i världen.

Tillbaka till dur.

På restaurangen igår. Foton på Beatles i Karlstad. 52 år sedan. Och på Jimi Hendrix som också var här. Dock några år senare!

Många trevliga pratstunder med moderater man fortfarande känner.

Samtal med lilla frun. Ogillar att vara borta utan henne.

Och det bästa av allt. När jag kommer hem!  Gå omkring o prata med medborgare. Upplever mest stöd och glädje av alla underbara kommunmedborgare. De vet att jag gör vad jag kan och att jag pratar i klartext. Om allt. Och att jag är nåbar och lyssnar!

Kommer att utvidga mina medborgarsamtal på stan än mer!



Bo Frank

Karlstad 20151016















torsdag 15 oktober 2015

Partistämma i Karlstad - som kyrkomötet!! Och korruption på hög nivå!

Högst besynnerligt. Den första person jag stöter ihop med på gågatan är Suzanne Frank. Som är från Karlstad, på den tiden det begav sig.

Landade med nästintill klarblå himmel. Sola i Karlstad. Frödings gestalt som står staty utanför hotellet där hon serverade. Som alla vet!?

Naturligtvis hann inte slashasarna på Arlanda med att få ombord min resväska. Det hade drygt en timme på sig. Och jag gick på 20 minuter hela vägen från terminal 5 till 3.

Kollade försökringsvillkoren och shoppade det nödvändigaste. Hoppa väskan kommer i kväll eller i morgon.

Partistämma. Det har vi haft förut i Karlstad. Med Sven-Ingvars på Sandgrund.

Partistämma. Vad är en partistämma? Liknas mest vid kyrkomötet. Där mer eller mindre troende samlas för att be till partiledning och instämma i partiets trossatser. En partistämma är liturgi. Ritual. Där ledningen skall få mandat att göra det ledningen vill. Har inga egentliga invändningar. Men bara ett krasst konstaterande. För kunde man gå över lik för att få vara med på stämman. Nu är det som en vanliga dag på jobbet. Och känner man så skall man inte fortsätta åka. Och det tänker jag heller inte göra.

Idag s k utskottsarbete där alla förslag bereds. Och det missade jag. Går in först i morgon. Ikväll träffas de olika länsförbunden för sina ritualer. Först på hotellrum och så på lokal.
Många glada tillrop från en del moderater vid ankomsten till hotellet. Det hade läst Dagens Samhälle. Det har inte jag. Anna Tenje sms:ade dock på morgonen och frågade om hon skulle skratta eller gråta? Får ta reda på vad det står för. Anna som börjar med att gå emot sin egen partistyrelse om LAS. Jag håller på partistyrelsen i detta. Vid ett av hundra företagsbesök jag gör beskrivs  LAS som ett problem. Och vi kan heller inte ha en valrörelse 2018 där LO, S och sd hetsar mot den som vill ta bort tryggheten! Så enkelt är det.

Anna kommer dock att bli en nödvändig röst från landet i styrelsen. Och hedrande att vara vice stämmoorförande. Det går att se Anna på TV hela dagarna framledes. Och jag hoppas få några minuter lördag förmiddag!

Skulle vilja prata i alla frågor på stämman. Allt är av intresse för mig. Men begränsar mig till flyktingmottagande och miljö. Och förmodligen inte miljö eftersom jag ev missar den debatten p g a tidig hemfärd. Världen klarar sig dock utmärkt utan moderat miljöpolitik.

Flyktingfrågan engaggerar. Och hur skall polisen räcka till? Som redan är trött av ständiga omorganisationer. I Växjö har jag och Per Schöldberg redan varit inne på att stötta polisen med kommunala medel. Dock förbjudet. Säker på att det vid nästa m-stämma finns krav på kommunala poliser. Vi kan ju inte lämna medborgarna i sticket.

Är orolig för att politiken inte ser det enorma tryck som finns på vårt samhälle idag. I Växjö och i andra kommuner placeras idag s k ensamkommande flyktingungdomar på hotell. Den notan tar dock staten. Men samma skattepengar.

Tänker göra ett visst nummer på stämman om bristen på korrelation mellan moderat retorik och handling. Få ombud kommer från kommuner med högt flyktingmottagande. Och stor andel utlandsfödda. Min uppfattning är ganska given. Partiledningen klarar inte av att hantera de moderatstyrda kommuner som finns i dess närhet. Dock tacksam för att vi har högt i tak i partiet.

OCH DET VILL JAG AVSLUTA MED. Inget parti i vårt land har f n så högt i tak som i vårt parti.
Ett friskhetstecken.


Drösvis med kollegor i de andra allianspartierna och inom s tycker som jag. Men det vågar inte. Och stämmoombud i alla partier består mest av folk i karriären som bör vara ganska lojal med sin partiledning. Sådana som jag, som aldrig haft ambitioner uppåt och som är helnöjd med att vara en småpåve på landet, finns det inte så många av. Eller?

Så var det detta med Beatles igen. Den 25 oktober är det 52 år sedan Beatles var här? Skulle Paul eller Ringo känna igen sig?

PS Ständigt nya turer om mygel och korruption inom internationell fotboll. Och den svenske fotbollsgeneralen ( alltid s-märkt) är inte anträffbar för kommentarer. En svensk tiger! DS


Bo Frank

Karlstad 20151015





onsdag 14 oktober 2015

Att vara eller inte vara? Nya boenden!

Rörigt i världen och rörigt i svensk politik. Fast superstabilt i Sverige jämfört med världen. Har följt senaste debatten hemma från distans. Frågan är om oppositionen finns och vad den vill? Och är en opposition en opposition om man inte vill fälla regeringen? Min kommunalrådskollega s dissar Ebba och kd. Det gör inte jag. Också lite förundrad över att Sverige är det enda land i Europa där inte konsekvenserna av den gigantiska flyktinflykömmen diskuteras. Vadå plats i skolan?
Sjukvården? Trycket på polisen? Kommer polisen överhuvudtaget ha tid att jobba med vanliga brott? Oroad över att utlovade satsningar inte kommer igång? Och hur kommer anhöriginvandringen att se ut framöver och vem skall betala för allt detta. Självfallet kommer kommuner med ett fortsatt högt flyktingmottagande att förr eller senare hamna i en situation med höjd kommunalskatt om inte staten slutar att lämna springnota till kommunerna. Och hur länge kan m hävda att alla kommuner inte skall behöva ta emot flyktingar. Ingen i vår partiledning kan ju klara ut detta när media frågar!!!

Kommunen måste vara öppen mot medborgarna. Det kan dyka upp nya boenden för flyktingar och s k ensamkommande flyktingbarn lite överallt, med kort varsel. Vi kan inte vara som migrationsverket utan ha största möjliga öppenhet. Nu närmast står kanske en del av Evelid i tur. Och Storgatan 50.

S k reglerad invandring existerar inte länöre. Hur kommer svensk ekonomi att påverkas? Också de svåra frågorna måste ställas samtidigt som folk måste ha tak över huvudet. Och mitt i allt detta vill vänsterpartiet att kommunen skall ordna läger för s k EU-tiggare. Partiledarna pratar om ökat bostasbyggande för att klara allt detta. Ingen vågar i klartext säga att vi inte bygger nya bostäder för flyktingar. Vi bygger för att det förhoppningsvis skall kolla ut billiga, äldre lägenheter längst bak i den s k flyttkedjan.

Klimatet. Styrelsemöte idag med Energy Cities. Åsa och jag. Mycket kring klimatmötet i Paris.
Växjö kommer att medverka, dock oklart hur mycket. Rörigt i EU. Kring klimatfrågan. Den borgerliga majoriteten i EU driver inte frågan framåt. Kommunerna, som går före nämns knappt i EU.s dokument. Vi är nu 210 miljoner medborgare i  borgmästarklubben som Växjö var med och startade för sju år sedan. Stort möte i parlamentet i morgon. 6500 kommuner har signat för att gå före de 28 medlemsländerna. Återigen. Regeringarna ställer till det. Slöa, saktfärdiga. Och det är för lite grön politik i Europa och världen. Kommunalråd i hela världen levererar mer än regeringarna. Åsa och jag funderar på att börja åka runt och föreläsa mer professionellt på detta tema. Vi är bra på det.

På styrelsemötet idag deltog Turkiet, Polen, Irland, Frankrike, Tyskland, Finland och Holland och Belgien. Växjö alltid bäst närvaro med högsta politiska ledningen.

Gick igenom en hel del saker inför mötet i parlamentet i morgon. Idag möte med en italiensk parlamentariker från Piemonte. Som sken som en sol när jag berättade att jag besökte denna vackraste del av Europa med förra veckan. Som Benjamin Disraeli sa, gärna lite smicker och för kungligheter användrorla sleven! Drottning Viktorias ende förtrogne politiker. Han kom in i parlamenter 1837, samma år som Viktoria kröntes. Och Viktoria satt väl till 1901!? Ifrån ämnet.

Ekonomigenomgång. Nästa årsmöte i Bornova i Turkiet i juni. Förhoppningsvis. Nyval där snart. Kommunen Bornova styrs av oppositionen.

Trevlig lunch på grekisk restaurang. Styrelse och tjänstemannaledning. Ikväll drar vi ifrån EU-området för en nätverksmiddag på " stan ".  Iskallt och regn i Bryssel. Några få grader.

Drar i morgon direkt från Bryssel till Karlstad.

Bo Frank
Bryssel 20151014



tisdag 13 oktober 2015

She made may day

På jobbet 06.45. Donade. Morgonmöte m. Ulf H bra på TV igår. Alltid nån lite förkyld och får då lite lätt panik. Trevlig stämning. Avhandlade allt ifrån campingplatser för EU-emigranter/tiggare till sociala företag i kommunen. Måste våga mera när det gäller det sistnämnda.
Gruppmöte i blågröna Växjö. ( Vi fem partier som styr ).

Smet ifrån början på kommunstyrelsens arbetsutskott för att hälsa en stor vattenkonferens välkommen i konserthuset. Var mitt vanliga ödmjuka jag och skröt våldsamt men sant om Växjös miljöarbete och vattenkunnandet i synnerhet. Stolt över alla duktiga kommunala tjänstemän. Och Andreas Hedrén är nr ett i Sverige. Men vad skall folk tro? En kommunalråd i full Beatlesmundering och Andreas i Hawaiskjorta? Vi gjorde det bra! Andreas är en stjärna. Folk från hela Sverige, vattenmänniskor från kommuner, myndigheter och företag.

Tillbaka till au. Bra stämning. Var klara till 12.00. En del om förberedelser för flyktinganstormning. Är rejält orolig. Men måste säga att vi klarar allt!

Sitter nu med Åsa KB och väntar på att åka till Bryssel. Ofta på Kastrup. Och den flygplatsen i världen som är bäst på att skinna folk. Har det trevligt med Åsa.

Glömde datorn i säkerhetskontrollen och fick springa tillbaka. En kvinna ur personalen distraherade mig genom att gilla min Beatlesoutfit. Vi var uppenbarligen på Tele 2 Arena samtidigt somras. Paul McCartney. She made my day!

Det är mycket att hålla reda på. Stort som smått. Gillar inte att vara ifrån lilla frun. Och hoppas kunna komma hem till Växjö DFF:s match på söndag. Bryssel - Karlstad på torsdag.

Skall nu bl a avhandla Växjös medverkan i klimatmötet i Paris i december. Allt elände i världen nu tar bort Fokus från klimatfrågor/miljöfrågor. Och de flesta ledare struntar i klimatet. För diktatorer gäller det att krama ut så mycket vinning som möjligt genast. Och i demokratier blir man inte omvald om klimat- och vattenfrågor står högst på dagordningen.

Saknar också svenska partiledare som pratar i klartext. Och begripligt. T o m jag som är insatt begriper inte alltid vad man säger. Och värst är det i flyktingfrågan där det är ett ständigt positionsspel. M och S borde göra upp om en rejäl åtstramning av flyktingmottagande/bidrag.

Fagrabäcksrondellen. Bara att lämna ut alla alternativa skisser. Behövs inget hemlighetsmakeri.

Till skillnad från vad som står i SmP kommer vi att sätta ner foten innan jul. Kunde jag talat om ifall jag fått frågan.


Kastrup 20151013

Bo Frank

måndag 12 oktober 2015

Suzana Mosevic

På jobbet strax efter sex. Drygt en timme för mig själv. 07.05 dök näringslivchefen upp för att kolla om jag var förberedd för VD-klubben i em. Och det är jag ju aldrig. Men improvisation brukar fungera.

Så kom Suzana Mosevic tidigt och hjälpte mig att köpa/ladda ner Strawberry Fields till mina nya mobil. Jag är sämst i världen på allt med teknik/IT och allt som behöver en hjärna för annat än att läsa prosa/poesi och ha viss självinsikt/omvärldsanalys.

Gruppmöte med femklövern. Mp ville ändra några saker och så fick det bli. Är lite svag för lokala mp eftersom det är bra och trevligt folk. Synd att jag inte fick sitta i majoritet med Mogens Bech! Framliden mp-profil!

K-rådsmöte. Går nog vindkraftsmotståndarna till mötes så tillvida att vi inte hördes tala om så höga snurror när vindbruksplanen togs.

Ärendeberedning själv eftersom slitvargen Per Schöldberg var borta på annat.

Äntligen. Fick vara med om att bila ner en bit av gamla vattentornet. Svensk statlig byråkrati är mera för sådana som överklagar än sådana som vill bygga. Som Reagan sa. "Goverment is not the solution, goverment is the problem". 25 år ifrån köp av NCC till byggnation. Fast en del av tiden var i rättvisans namn lite tvekande hos NCC.

Rotatylunch. Förr var det "fint" att vara med i Rotary. Idag lite annorlunda. Utbudet är hundra ggr större.

Möten.

VD-klubb på IST. I em/kväll.

Mamma hemma hos oss på supersen middag.

Snart på väg till Bryssel för styrelsemöte,  mm med Energy Cities. Tillsammans med Åsa Karlsson Björkmarker. Vi har det alltid trevligt om vi inte pratar svensk flyktingpolitik. Åsa gör bra ifrån sig i en hel del sammanhang. Främsta förtjänsten är dock på gott och ont att jag måste försöka vara på topp. Och det händer. Självironi är svårt. Kan missuppfattas. Borde inte ägna mig åt det.


Växjö 20151012

Bo Frank

söndag 11 oktober 2015

Lägg ur barnpsyk på entreprenad!?

Hemma. Från att ha vandrat bland kyrkor och torg. Muséer och sevärdigheter. Besök i staden Monza. Hur mycket pengar finns det i norra Italien? En stad av Växjös storlek. Till skillnad från Växjö,  inte en ciggfimp. Inte ett skräp. 45 lyxbutiker på rad i gamla stadskärnan. Inte någon av dessa i Växjö. Inte säker på att Nordlunds skulle platsa där. Läckert, men lite absurt. Uppklädda människor som på en modegala. I en hel stad. En lördagsförmiddag. Och faktiskt, bara vänliga människor.

Tillbringat sen em och kväll på kontoret. Jobbat i fatt. Läst tidningar och annat.

Varje månad skrivs det om problem på BUP. Barnpsyk. När jag var ung och grön socialarbetare på slutet av 70-talet fick jag höra av medarbetare och mina chefer att BUP var helt under isen. Att produktiviteten var nära noll och att det inte funkade. Och så har det fortsatt. Nästan alla politiker hesiterar för att ge sig på denna inproduktiva institution. Tror inte ens media vågar skriva om prestationstal/genomströmning/produktivitet per anställd. Jag vet varför det inte funkar. Men vet också att om jag talar om vad jag vet, så rycker oftast media ut till offentlig anställd personals försvar. Politiker har per definiton alltid fel när media skall ta parti.

Min enkla analys. Det kommer det närmsta tio åren att fortsätta som förut. Vad att göra. Politiken har inte kunna få detta att funka på 40 år.

Det finns exempel på andra håll i Sverige där man konkurrensutsatt allt. Och börjat på ny kula.

Vet inte om jag skall se partiledardebatten i kväll. Där alla utom sd tycker lika om allt, men tvistar om detaljer och formfrågor.

PS Som jag trodde. Stänger av partiledardebatten. Alla utom sd vill bara prata om ett fortsatt högt flyktingmotagande. Moderaterna vill dock strama åt lite grann, utan att säga det rakt ut. Skulle tro att sd vinner denna debatt. Inte för att de är bra. Men för att folk inte begriper vad de andra partierna säger. Alla pratar om den enorma kompetensen bland flyktingar. Vad är t ex en syrisk juristutbildning värd i praktiken? Nära noll. I Sverige!? Bara att börja om från början!  Politiken försöker lura TV-tittarna! Partiledarna är ljusår ifrån verkligheten. Man vill t ex bygga nya bostäder för flyktingar!! Skall de som går på socialbidrag bo i de nya bostäderna??   Man tar sig för pannan! DS


Bo Frank
Växjö 20151011

fredag 9 oktober 2015

DÖ är död!

Vågspel. Plus och minus. Äntligen har Sverige en seriös opposition. Önskar att ABK nu börjar svara tydligt på frågor.  Att osäkerheten släpper. Att ABK frigör sig från arvet efter Reinfeldt.

Allt fler politiker inser att Sveriges flyktingpolitik totalt gått över styr. Vi står inför en tickande ekominsk och social bomb. Detta som en konsekvens av att vi inte dragit i bromsen tidigare.

Några lediga dagar i Milano. Hustrun på plats. Har varit på muséer hela dagen. Inklusive Doumo och Kastello. Kanske också världens lyxigaste shoppingstad!? Och ingenstans finns så många ( på utsidan ) vackra och välklädda människor.

Och kanske är Milano världens ledande designstad. Ingen tvekan om att genomsnittsitalienaren här har det jäkligt bra!

I morgon en sväng till Pavia och Monza? Och min lilla solstråle fyller år.

Bo Frank

Milano 20151009


torsdag 8 oktober 2015

Anna Fransson

Förstår inte att omgivningen reagerar på ett väldigt otrevligt sätt  mot både politikerkollegor och tjänstemän. Då är det svårt att bygga broar.

Har inte upplevt något liknande i politiken under alla år.

Fortsatta besök samtal om förutsättningar för småskalig livsmedelindustri. Trots relativt hög arbetslöshet vittnade en företagare om att man inte skulle klara sig utan arbetskraft från t ex Marocko och Ukraina. Italienare vill inte arbeta!? Hört liknande i Norge som inte skulle klara sig utan de mest företagsamma ungdomarna som lägger ett år eller två där.

Intressant att höra Piere Hamrin om livet i Italien.

I morgon tar denna delen av resan slut.

Bo Frank
Milano 20151007



onsdag 7 oktober 2015

Solens mat

Morgonen startade 08.00 med styrelsemöte. Så en hel dag med besök på småskalig livsmedelsindustri i Piemonte. Vår värd hela dagen var en viss Piero Hamrin. Just det. Son till legendaren. Affärsman inom mat, vin och trädgårdskonst. Med vin som bl a finns på Villa Vik i Växjö.
Körde först förbi den lilla staden Alba. Stannade ej. Där finns Ferrero Rochers chokladfabrik med 7000 anställda. 25 000 i koncernen. Familjeägt. Omsätter många miljarder. Var det 40?

Till en lokal charkfabrikör. Litet familjeföretag med några anställda. 25 produkter. 10 salamis, korvar mm. Ovanligt att börja dagen med 10 salamis och en skvätt vin. Det mesta på export utanför Italien. Lättare än att sälja än till andra provinser i i Italien. Man litar bara på sina egna produkter!!

På slingrande vägar. Italien är fullt av små företag. Familjeföretag. En familj kaj leva gott på en vingård på 7 hektar. Ett ha bra mark kan kosta uppåt många miljoner Euro. Matfabrikanter. Det ekologiska kommer starkt. Allt fler odlar ekologiskt. En de vinböner säljer nästan allt till USA. Eller Kina.

Den ena lilla byn efterträdde den andre. Det fanns ett lugn. En ro som stod i proportion till landskapet. Och om några månader kan det bli 10 minus och driver av snö. Hur kan dessa små Fiatar ta sig fram i dessa branta backar och på svindlande smågator!?


Benevello 20151007

Bo Frank

tisdag 6 oktober 2015

Svensk Praktskandal!

Hela måndagen på världsutställningen inklusive möte med handelskammaren i Lombardiet och en bank. Tema för Expot. Hållbarhet och mat. 135 länder finns med utställningshus av varierande storlek. Länder som man knappt inte hört talas om. Giganterna. Med nästan alla länder i Europa. Sverige fanns inte på plats. Med detta tema/ämne. Måste vara alliansregeringens fel. Ofattbart!

Till vissa länders paviljonger var det flera timmars kö. 200 000 personer per dag. Mer trängsel än i Kina för fyra år sedan. Medan man lätt kunde slinka in till vissa afrikanska småstater. Skulle behövt en vecka här.

Lombardiet. Lika självsäkra som kataloner. BNP högre än Danmark. Skillnader inom Italien på 65 till 135% av Italiens BNP. Mycket intressant dag. Mycket ny kunskap. Under lunchen kunde man gå till en italiensk utställningshall som var extremt spektakulär. För 10 Euro fick man pröva tre av 1400 italienska viner som fanns på plats. En streckkod lästes av och det kom några dyra droppar i glaset.

Två och en halv timme i buss på kvällen till Piemonte och lilla staden Benevello, nära Alba. Hotell på en av alla kullar med vidunderlig utsikt. En 200 gammal bondgård i tegel som byggts om till smakfulla och enkla hotellrum. Sen middag i en grannby på en restaurang med namnet Ristorante Le Scudire del Castello di Govono. Slowfood. Hemma vid midnatt. It´s been a Hard Days Night.

När vi körde in i  Alba möttes vi av en stor John Lennonbild som gjorde PR för en attraktion som hette Wall of Sounds. Får goggla på det.



Benevello 20151006


Bo Frank




måndag 5 oktober 2015

Lång dags färd mot natt och PS

Bussen avgick 02.30 utanför Almis kontor på Kungsgatan. Har minimalt promenadavstånd till allt i Växjö. Kommunen, Regionen, Stationen, Moderaterna och Almi.

Tidigt flyg från Kastrup. Incheckning och lunch. Först en saffransrisotto. Så en likaledes gul pasta med bacon.

På stan. Lång kö till den tredje största domen i världen. Varit i Milano två gånger förut. På 70-talet och så för 10 år sedan med Sydsam. Då vi bl a besökte Sofia Antopolis, forskarbyn med WTC i Nice. Kort promenad till La Scala. Kanske biljetter i slutet på veckan. Lär ligga på ca 2000 kronor. In i ett konstmuseum vid La Scala. En fin designgata leddes oss mot stadsdelen Breria. Och plötsligt. En shop/pizzeria/restaurang/kultställe. Hann inte gå in. Vi gick i grupp. Kommer tillbaka i slutet på veckan. Mängder av Beatlesgrejor. Kollade på nätet. Kunskapslucka. Beatles spelade i Milano nästan exakt för 50 år sedan. Jag hamnar alltid i Beatles fotspår. Det är oomkullrunkeligen ett fenomen.

Till en krog som ofta lär frekventeras av Johan Sjöberg i samband med möbelmässor. Fattar ingenting. I dyra Milano. Fräscht och designat ställe. En delad jättesallad, en halv Pizza med Parma och buffelmozarella och en halv liter rött för två hundra!! Och vinet hjälpte den långa dagen på traven. Plötsligt trött. Även jag.

Hem. En del av gänget på fotboll. När jag slog av TV:n var det 0-1 till Napoli. Får väl höra hur det gick.

Idag börjar programmet. Inte en minut ledig förrän i slutet på veckan.

Läser I SmP om ett par som tvingats pendla mellan Jönköping och Växjö för att föda. Inte optimalt. Men man vet ju inte exakt omständigheterna även om det står i tidningen.


PS Inför totalförbud mot privata vinstintressen i flyktinghanteringen. Glad för att i alla fall m öppnar upp för att staten skall kunna driva dessa. Som man gjorde i början på 80-talet. DS

Milano 20151005

Bo Frank

lördag 3 oktober 2015

Jag hade fel. Milano nästa. PS Och Heja Anna Johansson

Jag var för snabb att hissa regeringens förslag om att minska antalet överklagande instanser inom bostadsbyggnation. Man plockar bara bort länsstyrelsen vid överklagande av detaljplaner medan lsn kan fortsätta att förhala och stoppa ärenden inom alla andra områden precis som förut.

Ännu färre uppklarade bostadsionbrott. Växjöpoliser till Skåne för att klara det ökade flyktingmottagandet. Ingen kan förutse anspänningen på våra sociala strukurer. Det finns en stor naivitet för närvarande.

Fysisk planering. En statlig utredning föreslår att regionerna skall kunna ägna sig åt detta. Det sågas inhälligt av Växjö kommun. Och frågan var föremål för samråd mellan kommunerna och regionen igår. Och kommunerna sågade detta. Regionala utvecklingsnämnden har dock detta som ärende i nästa vecka. Jag utgår ifrån att politiken stoppar tjänstemannaförslaget om att tillstyrka utredninngen. Annars kan man ställa in alla samråd framöver. Det kliar i fingrarna på de nya regionerna att hitta på nya arbetsuppgifter. Och politiken har tillåtit regionen att svälla genom nya tjänster. Det vore dags att göra en översyn/revision när detta året gått om hur kostnaderna har utvecklats. Jag är inte odelat positiv till det som pågår. Att regionen dessutom saknar polititisk ledning gör ju att tjänstemännen helt naturligt tar för sig. Nån måste ju bestämma!

Igår också andra spännande möten. Med medborgare om olika saker. Och femklövern i Växjö skrotas och blir i stället "Blågröna Växjö" med samma fem partier som framgångsrikt leder kommunen.

Trevlig middag hos goda vänner i ett av Växjös mest smakfulla hem. Folk från Mexico, Holland, Filipinerna, Thailand, England. Och det mest exotiska. Hishult. Utanför Lammhult.

Blir flyktingfrågan Merkels fall? Hör P1 när jag skriver. Svår situation i Europa. Och i världen. Putins gåva till Europa. Att tömma Syrien. Regeringen vill helt naturligt ta pengar från biståndsbudgeten för skenande flyktingkostnader i Sverige. Innan valet kritiserade dessa partier borgarna för att göra samma sak, fast då i mindre skala.

USA. Sponsrar Putin amerikanska vapenlobbyn? Folk skjuter ihjäl varandra utan att Putin behöver göra det. Grymt att ett helt land styrs av gevärsfabrikanter. Och den enda stollen efter den andra vill bli republikansk presidentkandidat. Hoppas det gynnar fru Clinton. Fattar inte svenska politiker som håller på republikanerna. Och själv är jag ju monarkist! Skulle mycket väl kunna tänka mig att kampanja för demokraterna.

Med husrun till stationen. Köpenhamn igen. Runt sjöarna. Växjö innerstad nedsvinat som alltid efter en helgkväll. Köpte kolja på torget och gick runt en dryg timme och bara pratade med folk. Uppskattat. Och jag får som vanligt veta mycket. Gillar att veta.

Skall fixa idag. Till jobbet ett tag. Mamma på middag ikväll. Och tidigt, tidigt i morgon bitti till Milano. Almi gör vart fjärde år en resa. Mängder av studiebesök och bl a besök på Expo 2015.
Hustrun anländer i slutet på veckan så vi kan förlänga över helgen. Min födelsedagspresent till min mexikanska solstråle.

Skall oxå lyssna på en Bootleg,  Beatles CD,  som jag hittade i Växjö i veckan. Skall bli spännande. Hittade oxå senaste numret av Uncut. Stor intervju med Paul McCartney. Laddat med reselektyr. Ny bok om global uppvärmning. Måste vara påläst på det senaste inom detta område som är mitt viktigaste politikområde. Och var finns denna debatt i Sverige? Inte många politiker och höga chefer i kommunen som kör miljöbil.

Blev glad för en inbjudan från C i länet om att prata om mina erfarenheter av bloggande.

PS En del frågar mig om jag är insöad på Beatles. Svaret är ja. Men kan lyssna i timmar på Bachs sviter för ensamcello. Och en del s k klassisk musik. Har idag lyssnat igenom en del gamla ELO och inte minst Procol Harums Grand Hotel. Hela skivan så jäkla bra. Och flera hundra avslutande tryckare till A Whiter Shade Of Pale på gamla Mjödner. Oftast slutade det " bra" . Kanke en ny sommarspaning nästa sommar i SmP. Eller en flykt till en gammal.  Och lite generande, har börjat lyssna på Queen på äldre dar. Men skäms inte för de svenskaste av allt. Evert Taube! Och Sveriges ende gentleman Sven-Bertil Taube. DS

PS PS Min jobbmobil totalpajad. Kanske inte lagad/ny förrän om en vecka! Störande! DS DS


PS PS PS Läser att Anna Johansson får kritik för ordergivning. Bra. Det är det statliga tjänstemän behöver. Gillar alla ministrar som styr och ställer. Vad skall vi annars ha ministrar till???? DS DS DS

Bo Frank
Växjö 20151003/04

torsdag 1 oktober 2015

Halvböj eller rakt spår - ett av landets bästa entreprenörskap av invandrare - vad händer i femklövern? Och senaste nytt!

Happening på Telebors Slott i Tisdags kväll. Fick hoppa in i stället för fullmäktiges ordförande som gjort sig illa i skogen. Årets kvällar för mottagning av utländska studenter. Fullsatt för andra kvällen. Glada ungdomar från olika håll i världen. Duktiga medarbetare i kommunen. Jag inledde. Lovade lunch eller middag till den student som snabbast snokade upp min mejladress och mejlade. Efter några sekunder knäppte det till i mobilen och en ung man, Christiaan Boreen,  ville ha en Free lunch med mig. Kunde till stor glädje genast meddela vinnaren. Fick ytterligare respons från bl a en ung dam från New York som var imponerad av en stad hon inte visste fanns får några månader sedan. Vi vill göra alla utländska studenter till ambassadörer för Växjö.

Hem sent till lilla frun. Åt som alltid till levande ljus.

Härlig onsdag. Sedvanligt bedrövligt möte med Regionfullmäktige. Länet lider av att inte ha en fungerande politisk ledning. Kvittade ut mig efter lunch för att vara med partisekretararen Tomas Tobé. Besökte bl a MKEF. Ett av Sveriges mest lysande exempel på företagande. Startades av tre invandrare från olika länder varav två gravt synskadade. VD,  Suzana Rovcanin, helt blind. Har 80 anställda som pratar 20 språk inklusive teckentolkning. Jobbar med LOV och RUT, Assistans mm. Oroliga för vad regeringen skall hitta på. Finns bl a därför att Växjö har delat LOVEN i städ och vård. Och det är också fördelar för brukarna med detta. Finns i Växjö, Älmhult och Värnamo. Jobbar på att komma in i Malmö. Åsa Karlsson Björkmarker kan hjälpa till med detta. De måsta fatta samma beslut i Malmö som i Växjö. Suzana har träffat många politiker,  också  Drottningen och Kronprinsessan. Har glömt bort om dessa vardagshjältar fått lokal uppmärksamhet i media!?? De sysselsätter bl a personer som gått på piller och varit sjukskrivna/socialbidrag i decennier. Också Tobé var självfaller imponerad.

Kvällsmöte/medlemsmöte i Ljungby. Min kollega Magnus hälsade välkommen till staden som jobbar med det "Raka spåret".

Diskuterade ärenden inför stämman. Bland annat flyktingfrågan där vårt parti gör rejält omtag. Bra möte. Lite tortillas när jag kom hem.

Dagens samtal. Ostädade trädgårdar, vägar på landsbygden, om varför man aldrig ser polisen och om kommunens inställning till just sociala företag. Och sedvanliga studenter som vill veta en del.

Idag. Skrämmande föredrag om multiresistenta bakterier. Om hur penicillin tillverkas ( rubbet ) i Indien och Kina med gigantiska utsläpp i diken och vattendrag. Fy f n. Sverige borde ställa etiska krav på tillverkare. Har media granskat detta?  Kronobergs län tillhör dock de minst drabbade regionerna i världen!!! Av dessa jäkla bakterier. Peniccilin rutinskrivs fortfarande för mångab åkommor där det inte behövs! Varför gör läkarna det? Alltid nåt nytt på Rotaryfrukostarna.

Tre k-råd, kommunchef och KRISTINA. Pressinfo kring vår inlämning av vårt samlade paket för Sydöstra Sverige. Höghastighetsjärnvägen.  Imponerande läsning. Halvböj eller Rakt spår? Tror fullt och fast på vårt koncept.
Den 1 februari kan vi åka hem från Stockholm med ett förhandlingsunderlag.

Nu lunchpromenad.

Möten.

Ikväll Sydafrikaner.

I morgon har den "gamla" "blågröna femklövern i Växjö sin sista presskonferens!! På stadens mest ärevördiga kondis. Det har väckt en hel del spekulationer. Och detta sker uppenbarligen när stans "alla" sossar är i Stockholm. Nåt lurt är det!


PS Idag har regeringen beslutat att plocka bort länsstyrelserna som överklagningsinstans för planer. Bra beslut. Inte en dag för sent. Och riksdagens arvodesnämnd har beslutat att öka politikeras löner i Växjö. Samma uppräkning som för riksdagsledamöter. Fr o m 1 november. DS


Bo Frank
Växjö 20151001
  .