måndag 30 november 2015

Vi går mot ljusare tider? och definitivt varmare tider

Vinstersolståndet är 22 december, men jag upplever att de vänder redan 1 advent då alla ljus tändas och då kyrkoåret börjar. Stämningsfullt med pukor och trumpeter i vår vackra, ljusa domkyrka. Som var fullsatt men ej knökfull. Har heller aldrig sett en så gles julskyltning.

Gick i skymningen ensam mellan sjöarna. Middag på lokal med Kubas ambassadör som höll föreläsning. Bara ÅKB, lilla frun och jag.  Diverse missförstånd kring fortsatta möten. Beslutade att bjuda in till en lunchföreläsning igår kväll. Och den fantastiska kommunorganisationen ordnade så att alla kom. Satt i Skattkammaren på konserthuset idag.

Hör så illa så att blåsten i natt passerade utan att störa nattsömnen.

Diverse morgonmöten. Företagsbesök i eftermiddag. I kväll moderat gruppavslutning på Villa Vik. Idag börjar klimatmötet i Paris. Enligt Expressen är 50% av svenskarna inte oroliga för klimateffekterna. Man fattar inte? Skjuter problemen framför sig? Vill inte se samband mellan eget livsmönster och klimatet? Självförnekelse? Eller vad? Får väl läsa mig till hur s k experter ser på detta.

En man med en svårt sjuk hustru ringer mig. De har varit utan ström sedan halv ett i natt och Eon kan inte ge besked när de av kan få strömmen tillbaka, inte ens en prognos.

Att Trump är en dårfink är ställt utom allt tvivel, men varför tävling i så groteska bilder som möjligt?

Nya prognoser över s k ensamkommande flyktingbarn ( äldre killar ) . Vet ärligt talat inte hur vi skall klara detta med eller utan dagens regelverk.

I morgon vänder jag blad i alla Beatleskalendrar. Månadasskifte. För 50 år sedan satt Beatles i studion och spelade in Rubber Soul. Och repade för kort decemberturné i England, Scotland och Wales.    



Bo Frank

Växjö 20151130

lördag 28 november 2015

Mp, Sd, Tankar för dagen och diverse annat! Och råd från mamma.

Lycklig. Kombination av vit Blossa och P 1 favoriten Människor och tro. Handlar om en feministiskt muslimsk aktivist i USA. Där finns det bästa och det sämsta. Måste beundra USA för det. Kvinnan, det bästa. Trump, det sämsta. Klarar däremot inte P 1 Tankar för dagen. Har därför gått över till P4 en stund på morgonen.  Tankar för dagen speglar Statsradion. Och alla som pratar är för ohämmat flyktingmottagande. Och gillar vänstern.

Lycklig. Moderater på stan idag. Vi serverade glögg. Många, många moderater ställer alltid upp. Bra stämning hos m i Växjö . Och Växjöborna är världens bästa folkslag. Trevligt att se s k nyanlända gå på stan och försöka komma in i vårt samhälle. Fick frågan,  vad är det ni serverar? Jag ogillar att inte säga som det är. Juldryck,  sa jag.  För det slog mig att lättvinsglögg på 2% kanske inte är förenligt med koranen. Å andra sidan finns väl inga promillegränser i koranen. Och feministen i USA kanske hade haft sin tolkning!?

Skolmaten bättre än inom omsorgen? Varför har kommunalråden så höga löner? Varför drar Växjöbostäder in vaktmästare? Varför är Öresundstågen så sunkiga? Vad lever alla kvinnor på som drar omkring på stan med stora schalar och fina barnvagnar? Varför drar man in föreningsbidrag? Varför är det så skitigt på stan? Varför p-avgifter. Vilka fina skulpturer vid södra stranden av Växjösjön! Pratar du bra franska? Lycka till i Paris? Åker din fru med? Hur blir det med den nya järnvägen? Varför höjs inte pensionerna? Varför finns det inga poliser? Ni är duktiga, det händer så mycket i Växjö. Jag älskar biblioteket! Flyttar från Karlstad, det händer mer här! En hel del personliga beröm som Jante förbjuder mig att sätta på pränt!
Lycklig. Fick många intressanta uppslag till ny politik. Folk klagade på att lysena på stan inte var tända. Jag lovade fixa det. Och genom ett trollspö tändes lysena fem minuter senare. En del klagade på den taniga granen. Växjöborna lever inte i misär. Men det finns en och annan som gör det. Och som håller sig undan både från kommunen och frivilliga organisationer. Jag vet. Jag ser nästan alla.

Mamma gick förbi. Stolt över henne. Med tre väninnor för att fika på nya Expresso House. Alla kring 90 år. Sa till mamma att jag inte tänker sätta min fot där. För stort och för opersonligt. Mamma rådde mig att vara med sin tid och pröva nya saker!!

Åsa Romson på P1. Vem kan anklaga mp för att inte ta ansvar i en svår tid. Ni som följer
bloggen vet att jag gillar mp. Men det finns saker som jag inte är med på. Mp borde vara för en massiv svensk vapenexport. För att inte bara skurkstater som Ryssland och Kina ska få monpol på
detta. Och ett allt mer skumt USA om inte Hillary blir president.

Sd kongressar i Lund. Visst, andra partier borde vaknat tidigare. Det fattar ju alla idag. Var själv den förste ledande politiker i Sverige som uttalade detta. Men nu går sd för långt i sin iver att driva saken till sin spets.

Gjorde nåt mot min vilja. Måste vara välklädd i Paris inkl lite nya skor. Hittade inga i stan. Och Tillman på Norremark som har stans bästa skor, hade inte den storleken jag ville ha. Det blev Grand Samarkand. För tredje gången i mitt liv. Ogillar shoppingcentra. I alla länder.

Lycklig. Min lilla mexikanska sol skiner i kapp med alla levande ljus. Och mexikansk musik hörs i hela lägenheten. Stök, mer glögg, duntäcken på veckovädring. Lilla frun ( Solen) kör med damsugaren. Jag skall snart fixa kvällens middag. Gäster!

Svensk. Hängmörat. Ät  mindre av kött, ät svenskt och dyrare. Samma kostnad som det utländska om man köper mindre!  Gillar ibland att moralisera utan att ha rätt till det. Omoraliskt med EU-subventionerad dansk fläskfillé. Eller brasiliansk oxfilé. Där man offrar regnskogar för att producera soya. Ät minde av kött, men svenskt!! Och att använda el till att värma upp hus är omoralskt. Passning till Fastighetsägarföreningen!

Välkommen som alltid att höra av dig! Du som bor i Växjö betalar min lön.

Jag lovat snabb återkoppling!

bo.frank@vaxjo.se


Växjö 20151128

fredag 27 november 2015

Bland guldtjejer och om flykten från havet......Sätter aldrig mer min fot i USA...

Var igår på på SKL över dagen. Mitt månadsmöte med samhällsbyggnadsberedningen. Min vän- och trätobroder Johan Perssson ( KSO i Kalmar) kom med en lysande idé som kommer att ge eko! Och jag instämde in ren ryggmärgsreflex! Och ÅKB också tror jag!

 Snart får kommunerna ansvaret för alla återvinningsstationerna. Tillgången på bra dricksvatten är hotad på många ställen i Sverige bl a genom klimatförändringarna. Även här ligger Växjö på topp i Sverige. Vi har det bästa vatten som finns under överblickbar tid. Ännu en bok på second hand på Söder. Börjar bli konstig som köper "nya" Agatha Christie när jag redan har dem. Och läser om dem när jag redan läst dem.

Kom hem exakt på minuten till vår mottagning av DFF:s guldtjejer. Middag på konserthuset med laget och delar av styrelsen. De unga damerna på sedvanligt gott humör men denna gång iförda den ena vackra kreationen efter den andra. Är glad för att kommnledningen fick visa laget vår uppskattning. Kommer att se så många matcher jag klarar av nästa säsong. Damerna gör en helseriös satsning och jag visste inte om att de tränade så mycket!

Hemma innan 22.00. Lakers vann igen. Trea i tabellen.

Är med i för många föreningar? Kanske inte. Igår kom både Sveriges Natur - SNF:s tidning - och Nordens tidning - som är Föreningen Nordens medlemstidning. I Sveriges natur fanns ännu ett reportage om Kiribati. Landet som kommer att dränkas av stigande havsnivåer. Den globala uppvärmningen kanske ger fler flyktingströmmar än krig framöver. Kanske ekosystem som kraschar genom att växter och djur sprider sig till nya platser. Känner behov av att gå in i den svenska julbubblan och om möjligt få lite ro.

Idag diverse småmöten. Skall bl a fotas med vår miljöstrateg Julia Ahlrot för femtioelfte gången. Denna gång för Kommuninvests tidning. Också möte med IKEA under dagen.

Lite sorgligt att läsa dagens artikel om curlingen. Men det är inte försvarbart att lägga mer än en miljon årligen för några få vuxna idrottsutövare.

Första advent. Har besynnerligt nog inget på programmet ikväll. Finns säkert någon konsert eller nåt. Vi får plocka fram adventssakerna. Finns det något vackrare än en enkel Fling? Lördag en del med moderaterna. På söndag en del jobbförpliktelser. Och naturligtvis besök i någon kyrka. Det är en härlig tid med mycket musik/konserter framöver.

Nästa vecka har kommunstyrelsen julavslutning. Och genast därefter drar vi till Paris. Begriper inte var denna höst tagit vägen. Drunknar i injudningar att åka och tala. Allt från Beatlesföredrag hemma till klimatföredrag långt borta. Idag fick jag en ny förfrågan. Att hålla ett klimatföredrag på en restaurang i Paris nästa vecka. Vad gör man inte för lite mat. Restaurangägaren hade läst om Växjö!

Har alldeles för många inbjudningar nästa år också. Skall blocka alla lediga dagar nästa år för att vara i Växjö. Är tacksam för att få företräda Växjö. Både här och där!



PS. Nu har jag själv sett julgranen på torget. Spenslig och lutande. Det sista går att ordna. DS

PS PS Ordf i senatens miljöutskott, en republikan, gör allt för att för att förhindra att Obama träffar uppgörelser om att minska den globala uppvärmningen. Man skall aldrig hata nån, men jag räknar faktiskt rupublikaner som mindre vetande, extremister som gillar skjutvapen och som inte anser att kvinnan inte skall få bestämma över sin egen kropp. Sätter aldrig mer min fot i USA om republikanerna får genomslag för sin politik. Tänker skriva insändare till tidningar i Minnesota/Wisconsin.Har gjort det förut!  Och avser heller aldrig att besöka Ryssland och Kina igen!
Världens största länder styrs av skurkar!  Skall försöka koppla av nu! DS DS

Bo Frank
Växjö 20151127


onsdag 25 november 2015

Kommunalrådens verklighetsbild blev regeringens - vädjan från Kiribati

Som jag skrev dagen efter den s k migrationsöverenskommelsen, detta räcker inte. Det kommer mer. Säger samma sak nu. Efter regeringens utspel igår. Glädjande nog drar min partiledning samma slutsats. Inom moderaterna blev kommunalrådens verklighetsbild partiets bild. Samma sak har nu hänt både inom s och mp.

Vi lever i en svår tid. Sverige har väl aldrig gått mot jul i en mer turbulent tillvaro än vad vi nu upplever. Terrorism, flyktingströmmat och klimathot. Sammanhållningen sätts på stora prov. Vi måste använda alla våra sinnen för att komma rätt.

Det är redan onsdag. Deltar i regionalfullmäktiges budgetmöte hela dagen. Regionstyrelsens ordförande säger att vårdpersonalen bemöter olika socialgrupper så olika att det blir olikheter i medellivslängden. Eva Johnsson (kd) bemötte detta på ett bra sätt!

Utgången av mötet ger sig under dagen. Har haft diverse intervjuer under dagen. Och måste parallellt ha några smärre möten under eftermiddagen och kvällen.

Avstod från regionens årliga middag igår kväll. Utan respektive. Valde att gå teater med lilla frun i stället igår kväll. Maten var god! Var väl Villa Vik som levererade maten.

Stämningen på regionens fullmäktige skiljer sig starkt från vad vi är vana vid i kommunen.

Är glad. Cheryl Jones Fur (mp) har företrätt Växjö på ett lysande sätt idag i möte med regeringen. Igår fick Växjö vara med på en DN-debatt tillsammans med "Sverige-eliten". Om klimatfrågan. Två dagar senare en inbjudan från Presidenten i Kiribati. Öriket som håller på att försvinna. Vi skrev om detta i DN debatt! Samband med DN-debatt? Får forska i detta när jag får tid. Tar detta också som en personlig framgång att ha blivit tillfrågad! Att vara med på DN debatt!

Och idag mejlar FN att man vill höra Växjö inför klimatmötet!


PS Nu i eftermiddag har partiet, utöver regeringens förslag igår,  presenterat ytterligare åtgärder för att minska flyktingmottagandet. Jag är nöjd. Nu dags att se över bidragsnivåer. DS

PSPS Socialdemokraterna klarade inte av att få igenom sin budget i regionfullmäktige. Alliansens budget vann med stöd av sd. 31-30. Den bistra sanningen är att det handlar om bristande ledarskap från regionstyrelsens ordförande. Som skapar split. Och inte samförstånd. Som på förra mötet inledde med att införandet av det klasslösa samhället var regionens viktigaste uppgift.  Och idag antydde Anna Fransson att vårdpersonalens bemötande i sjukvården leder till olika medellivslängd! Samtidigt säger s att de sitter kvar. Trots förlusten. Det är inte kotym. Får de vem som leder s i regionen framöver. DSDS



Bo Frank
Växjö 20151125



måndag 23 november 2015

Om muslimer. Är jag rätt ute? Mejla inte, det blir offentligt. Ring eller skriv en insändare!

Bra helg.

Vardag. Besök av Sveriges bästa landshövding. Kristina. Och länsledningen. Gemensamt studiebesök på Family Food i Gårdsby. Goggla. Köp!
Gemensam lunch. Också med Alvestas kommunledning som besökte oss för möte efter lunch. Diverse andra möten. Till Svenssons i Lammhult innan 18.00 för att köpa/beställa diverse saker.

Under bilfärden. Sappade radiokanaler. Detta under bara en timme!

1. Statstelevisionen får en ung muslimsk kvinna som julvärd.
2. Årets julkalender är enligt media en historia med två lesbiska kvinnor.
3. S någonstans i Sverige skänkte sin valstuga till en muslimsk förening.
4. Den röda Hyresgästföreningen upplåter gratis lokaler till en moské.

1. Har som troende medlem i svenska kyrkan ingen beröringsskräck för religion. Och helt OK att en  person som jag förutsätter är begåvad kör jul, amerikansk Kalle Anka och annat i Statstelevisionen.
2. Har inga problem med julkalendern. Vi måste inse att familjebildningar kan se olika ut utan att moralisera. Som kan vara lika goda för barnen.
3. Sossarna gör vad de vill. Inga kommentater.
4. Hyresgästföreeningen gör vad de vill. Men upplåter mig veterligen inte lokaler till svenska kyrkan.


Men vad som stör mig våldsamt är att det aldrig skulle förekomma motsatsen. Håller ni med mig?


Att Statstelevisionen låter en uttalad kristen man köra Julafton.
Att julkalendern skildrar en av de vanligaste familjetyperna med våra gamla jultraditioner!
Att s ger en valstuga till katoliker eller till Pingstkyrkan.
Att hyresgästföreningen söker värva medlemmar hos kristna.

Sannolikheteten för den sista kombinationen är nästintill noll.

Hur tror ni att s k vanligt folk ser på detta!?

Jag vet. Sprid detta.

Är jag rätt ute?

Bo Frank
Växjö 20151123





lördag 21 november 2015

Himlen runt hörnet

Redan lördag morgon. Huset sover. Minusgrader ute. Har haft en vanlig, onormal vecka. Det händer oförutsedda saker varje dag som man måste förhålla sig till.
Var igår på ett fm möte om teknikutbildningar i länet. Skriande brist på naturvetare och tekniker. Och färre tjejer på dessa utbildningar än på länge. Min idé är att man skall ragga på landets ridskolor. Märker det över allt i samhället. Ridskoletjejer tar ansvar, kan leda och bestämma, är arbetsamma och
är inte rädda för lite skit under naglarna.

På ägarmöte om ID - institutet för lokal och regional demokrati. Det är regionen, kommunen, universitetet och länsstyrelsen som är huvudmän. Universitetet toppade med geniet Erik Wångmar. Han har koll på det mesta.

Så till Tak i Växjö där jag hade äran att vara kvällens DJ. Gott om folk, trevlig stämning. En och annan dök upp för att jag var där. En del utländska studenter. Bra blandning åldersmässigt. Eftersom Beatles inte finns i orginal på Spotify så fick jag tänka om. Hade knåpat ihop en låtlista med bara kvinnor. 60 damer/tjejband. Från 60-talet och framåt. Det blev jäkligt bra om jag får säga det själv. För att direkt komma i stämning började jag med Bette Midlers version av Beast of Burden. Mycket Motown. Enda låten som jag drog två gånger var Je t`aime..moi non plus. Denna supersensuella låt med Jane Birkin. Lyckades bara knö in tre svenska band/damer. Sahara Hotnights, Anne-Lie Rydé och Lisa Nilsson. Är inte Himlen runt hörnet en av de bästa svenska låtarna någonsin?

Kunde inte låta bli att dra en John Lennon som sista. Tyckte att Happy X-mas - War is over var en värdig avslutning. Och förresten. Hade Linda McCartney i den fina boggien Cook of the House!
Hoppas jag får komma tillbaka snart till PM.

När det ljusnar skall jag iväg till SmP för att förgylla tillvaron för ett antal ditresta ledarskribenter från hela landet. Köpa fisk på torget. Kanske till Blekinge för att sätta på värmen i huset? I morgon våra vänstudenter på middag tillsammans med mamma. God mat och gott vin. Och kanske en sedelärande film som visar på Sverige! Bergman, kanske!?

Och så ny vecka och full rulle. Har en sväng till Stockholm igen.

Trevlig helg kära Växjöbor och alla andra läsare av min dagbok.

Bo Frank
Växjö 20151121  

onsdag 18 november 2015

Till samhällets fortbestånd

Polis. Stad.  Samhälle. Från grekiskan. Själva samhällets idé var att människor slöt sig samman för att ge varandra trygghet. I gemenskap med andra.

Och hur lyckas vi med det idag,  ett par tusen år sedan dessa begrepp myntades?

Vi har aldrig levt i en mer osäker värld sedan digerdöden. En enda jord,  som förr var så stor så att man inte fattade hur stor den var, har blivit till ett litet globaliserat klot där allt som händer direkt berör oss alla. Global uppvärmning. Valutor och ekonomi. Terrorism. Pandemier. De stora konflikterna sker också i det lilla. På skolan. I kvarteret. Vi har aldrig på gott och ont varit så delaktiga som nu i allt som sker. Många frågor och få svar. Lätt att hitta syndabockar.

Vad att göra? Emigrera. Var? Göra nåt här hemma? Vad?

Kanske blir uppvaknandet mer plötsligt i Sverige där politiken duckat för problem under lång tid. Vårt arv är neutralitet. Det värsta ord som finns. Undfallenhet för att inte ta ställning. En elev som misshandlas på en svensk skola skall behöva fortsätta gå kvar med plågoandarna. Neutralitet. Ingen är skyldig. Alla är lika goda kålsupare. Putin är väl lika god som Obama. Nästan.

Sverige är det enda land i världen som skickar skattepengar till religiösa friskolor. Är det integrationsbefrämjande?

Har vi ett samhälle som kan skydda våra medborgare? Anslagen till försvar och polis har aldrig någonsin haft en så relativt liten del av statsbudgeten. Kostnaderna för socialförsäkringar och flyktingmottagande skenar hejdlöst. Jag borde kunna vara en av de som kunde ge svar. Jag är frustrerad och kan inte ge svar. Är att leda att bara vara ett rö för vinden? 
Jag får frågorna så fort jag visar mig på stan. I affären eller på torget. Mina svar blir tunnare och tunnare. Och mer och mer undvikande. Det är ta mig fn en existensiell kris. Det går säkert att bita ihop ett tag till. Och spela spelet. Fixar säkert det. Men det gnager i själen.

Besked från myndigheter. Det kommer fler flyktingar. Medborgare känner oro i sina bostadsområden. Det s k utanförskapet växer. Rikspolitiker och andra blåljuger i parti och minut om hur lätt det är att fixa det s k utanförskapet. Araby är en söndagsskola jämfört med områden i Göteborg och Stockholms förorter.
Än så länge.

Svenska folket kräver att svenska politiker vaknar. Jag har svårt att sova. Men jag kanske skall sluta bry mig och tycka att allt är som det skall vara? Jag kan inte ens uttala mig om hur jag ser på läget i Växjö utan att riskera massiv kritik. Även jag glider in i den stora tystnaden....Trots att få i Sverige glidit mellan vakarna så skickligt som jag under den senaste åren. Då andra hållt tyst.

Var i Stockholm över dagen. Och höll föredrag i riksdagshuset. Om klimatfrågan. Det är min livsluft att få arbeta med detta.

Skall nu skriva om annat på bloggen. Eller inget alls på under återstoden av denna månad.

Vad händer på jorden? Igår fick jag veta att Kubas ambassadör ville träffa mig nästnästa helg i Växjö.
Får ta lilla frun till hjälp så att det inte blir någon språkförbistring.

Julskyltning nästa helg. Vi får väl ta oss i kragen och försöka hitta stämningen.


Växjö 20151118

Bo Frank

Fullmäktige, Zlatan,Karl XII och Jan Johansson

Fullmäktige var en snabb men ganska trist föreställning. Socialdemokrater och vänsterpartiser låter som en gisten vindsdörr. Man är emot alla försök att effektivisera kommunal verksamhet för att pengarna skall räcka längre.  Och har i opposition hur mycket pengar som helst, till allt och alla. Och skatten kan aldrig bli tillräckligt hög. Och v vill som enda parti att kommunen skall upplåta gratis mark för tältläger för EU-emigranter och att kommunens socialtjänst skall kunna ge bidrag. Oliver Rosengren var klar och talade om att svensk lag inte möjliggör detta.  Bortsett från det juridiska. Alla fattiga människor på jorden kan inte komma till Växjö. Och vi kan inte ta hand om EU-emigranter då det offentliga slagit i taket för det "vanliga" flyktingar. Vi lever i en turbulent tid. Och vi har bara sett början. Samhällets förmåga kommer att ställas under hård prövning framöver. Sverige kan som land inte ha en extremt annorlunda politik än andra länder i Europa.

Zlatan. Kanske inte frälsare. Men kung på plan. Varje gång jag ser Zlatan ser jag en viss porträttlikhet mede Karl XII. Kung Karl den unge hjälte, han stod i rök och damm. Han drog sitt svärd från bälte och bröt i striden fram.......från Tegnérs dikt om hjältekungen.
Svensk fotboll brukar beskrivas som laginsats. Men det hade inte gått utan Zlatan.

Idag till Stockholm över dagen. För att prata i riksdagshuset för regeringens miljömålsberedning. Är den enda kommunalpolitikern som är inbjuden som talare. Och Jan Johansson på planeringsavdelningen har satt ihop en superbra pp presentation till mig. Är som alltid imponerad över alla duktiga medarbetare i kommunen.

PS Det meddelades igår att ett stort antal rockdivor ställer in sina Europaturnéer. Pultroner! DS


Bo Frank
Växjö 20151118

måndag 16 november 2015

Livet går vidare - mobbad Romson - urinerande ungdomar

Ingen större lust att blogga i helgen. En helg som f ö ägnades nästan uteslutande till lunch- och middagsgäster. Och insupa mer eller mindre kloka kommentarer till Paris. Och hos förståsigpåarna blir det till en sorts outtalad förklaring att om man bor i en fattig stadsdel i Bryssel.....  Och till slut är
ingen skyldig för sina handlingar. Tyckte inte det var befogat att ge sig på Åsa Romson för hennes oro över klimatmötet i Paris. Romson har blivit medias hackkyckling. Kommer ihåg hur Mona Sahlin hade det.

Vi flaggade franskt på halv stång utanför kommunhuset idag. Tyst minut på fullmäktige i morgon. Beundransvärd fasthet och sammanhållning i Frankrike.

Läste första kapitlet ur Dostojevskjis Anteckningar från ett källarhål, på biblioteket i söndags.  Förföljda författares dag. Är stolt över det fria ordets hus. Och att vi bygger ut detta. Vi jobbar internationellt med många frågor. Också på detta område. Vi är bl a medlemmar i ICON, en internationell organisation för det fria ordet. På senaste SKL-kongressen ville sd förbjuda svenska kommuner att jobba med detta.

Klockan 11.00 idag kom domen från Stockholms tingsrätt. Att vi får fortsätta att ge medeborgarna tillgång till billig och miljövänlig energi. Detta ger nationellt eko.

M-lunch. Diverse samtal med media om domen.

Läser SmP på nätet att ungdomar som urinerar på kläder i en kyrka inte förstår sociala koder. I vilka kulturer, miljöer och sociala sammanhang är detta tillåtet? Sverige måste vara bäst i världen på undfallenhet och vuxnas oförmåga att sätta gränser.

Skall ikväll göra det jag tycker bäst om. Direktmöte med medborgare. Denna gång på Öster i Växjö.


Bo Frank
Växjö 20151116

lördag 14 november 2015

Svart natt för den fria världen - ta det lugnt Ydeman




11 september och nu 13 november. Terrorism mot vanligt folk. Som råkar befinna sig på fel plats. Det finns människor som inte gillar ett mångkulturellt samhälle där individen får största möjliga frihet att forma sitt liv. Där man får tycka, tänka, älska och drömma. Där man har rätt till religion och rätt att slippa religion.

Vanligt folk mördade. Som gillar idrott och musik. Sådana som du och jag.

Den fria världen kan inte svara med undfallenhet. Och kan inte tillåta dessa människor att låta sin värdegrund påverka det fria och öppna samhället. Det som hänt i Paris kommer att få politiska konsekvenser i Sverige. Mer än vad vi kan föreställa oss.

Jag blir djupt bekymrad när ett ledande nyhetsankare i TV börjar ställa frågor till kulturmänniskor om inte vi borde har mindre provocerande musik i västvärlden. Det visar just detta. Att vi redan börjat påverkas av de som vill stänga ner det öppna och fria samhället.  

Vad händer med klimatmötet i Paris? Det känns olustigt att åka dit. Rubriken på "vår" debattartikel i SmP idag känns surrealistisk.

PS Som vanligt när jag är hemma. Gått på stan och pratat med folk. Det kryper allt närmre. Anser medborgare i Växjö. Och ganska många kommentarer som man inte får återge i ett land med en självpåtagen åsiktscensur som ökar i omfattning. Påfallande ofta inleds ett samtal att "någon" säger Jag är inte rasist, men......Och jag tror att 98,5% av befolkningen inte tillhör den skaran. Nu gäller det att hålla huvudet kallt. Som Mona Sahlin säger. Religioner dödar inte folk. Det gör allehanda dårar som använder grumliga politiska idéer och religioner som täckmantel. Det vi bör veta. Det som hände i Paris. Det är vardagsmat i många länder.  Jag är än en gång glad för att vårt rättsväsende klarar av av att bötfälla en kassörska som sålt en mellanöl till en minderårig. Ironi.  Medan grovt kriminella går fria genom diverse juridiskt finlir.  Magdalena Andersson visste inte hur rätt hon hade som i onsdags uttalade att vår tid är juristernas tid. Och kriminologernas. Alla skall förstås. Också de onda. Det jäser hos vanligt folk. Och det måste vi politiker ta tag i. Om vi inte skall vakna med valresulatat som vi egentligen inte önskar. DS

PS PS Anders Ygeman kritiserar andra länder som vill strama åt flyktingpolitiken av rädsla för terrorism. Bättre att Ygeman koncentrerar sig på hur Sverige kan skydda sig mot terrorism. DS   DS



Bo Frank

Växjö 20151114/15

fredag 13 november 2015

Heja Migrationsverket

Trodde aldrig att jag skulle skriva under en sådan rubrik.

Det finns en stor arbetsplats i kommunen där de anställda har nästintill obegränsad frihet att forma sitt jobb. Jämfört med alla andra arbetsplatser i kommunen. Och flera gånger varje år läser man om dålig atbetsmiljö där arbetsmiljöverket utreder. På arbetsplatser där man däremot jobbar i sitt anletes svett, där har man inte tid att fundera på dålig arbetsmiljö. Trots att en handläggare i chefsposition på Migrationsverket anser att jag är dåligt påläst ( för att jag inte gillar att Migrationsverket mörkar inför deras viktigaste samarbetspartner - kommunerna ) så anser jag att Migrationsverkets anställda på olika nivåer gör en heroisk insats. De har inte tid att klaga. De jobbar övertid som skulle få vilket skyddsombud som helst att stänga arbetsplatsen. Och vad skulle hända om Arbetsmiljöverk och andra stängde ner Migrationsverket? Eller försvaret när Putin anfaller?

Det är politiken som genom senfärdighet , brist på omvärldsanalys och svensk naivitet försatt dessa tjänstemän i en rävsax. Vad man än gör slår den igen. Man kan inte ta sig loss och få näsan ovanför vattenytan. Jag hyllar Migrationverkets anställda som sliter dygnet runt för att göra sitt bästa efter de förutsättningar man har!

När jag möter Rivierans Guldgossar på Konserthuset ikväll så jobbar de övertid. Igen. Och igen.

PS Dock. Det går inte att hitta en mejladress på Migrationsverkets hemsida om man vill kontakta myndigheten. Skicka in en allmän fråga etc. Kolla själv.  Går inte ens att mejla in ett beröm!! DS

PS PS Växjö Tingsrätt verkar vara ett eldorado för allehanda yrkeskriminella DS DS

Bo Frank

Växjö 20151113

torsdag 12 november 2015

Hemma - hur man behandlar sd - ursäkt till SmP

Kom hem i tid för att tillsammans med Catharina W vara med om invigningen av ett av världens mest specialla hus i Växjö. Världpressen kommer. Inte lokala media. Jante, profet i sin egen stad.....

 PS Var dock orättvis som inte kom ihåg att SmP var där på första stadtaget...DS

SKL. Bra möte. Top Cats skötte gunget i går kväll. Under kongressmiddagen. Lider av att se hur gubbiga jag och gamla kollegor ser ut. Enda sättet att bota detta är att bryta mönster.
Gillar inte delar av politiska livet. Har sd eller v har en bra idé eller ett bra förslag går andra partier per automatik emot det. Det är i längden att skjuta sig i foten. Det finns stollar i sd. Och rasister. Och komminister i v.  Men det är inte hållbart, speciellt inte i dessa dagar, att konsekvent säga nej allt sd föreslår. Även om det är vettigt.  Dock. Sd gick idag emot att Sverige skall bli mer jämställt. På SKL:s kongress. Jag ser jämställdheten som ett sätt att tala om för alla nyanlända om vilka värderingar man måste omfatta om man skall leva i Sverige! Det borde sd fatta!

Har träffat en del bra människor. Men många som traskar på. Som aldrig ifrågasätter, sticker ut eller vågar ta strid för eller emot nåt! Som följer minsta motståndets lag. Vem fn hittade på den lagen?

Hemma. I kommunen med Sveriges bästa medorgare.
Hustrun borta. Lagar sen middag till mig själv. Kalvlever. Borde alla ungar ha en gång i veckan.

Sveriges politik för att begränsa invandringen kommer inte att hjälpa. Är jag den förste att säga detta?
Sverige lever på gott och ont fortfarande i en Törnrosasömn. Ett land som sovit sedan 1809!

Humanism och realitet måste kunna gå att förena. Det är politikens uppdrag! Men jornalistikens uppdrag är att alltid främja det "goda".  Men vad är det goda? Att ta parti? För vem. Givetvis för de mest utsatta.

Ser Aktuellt. Många ömmande flyktingfall. Det mest cyniska är att Sverige inte tidigare vidtagit åtgärder. Skulle Sverige som enda land i EU ta emot 300 000 flyktingar varje år så funkar det inte. Vi är på väg mot kollaps.

Magdalena Andersson har rätt. Politiken är slavar under juridiken. Hemsk att höra hur regeringen skyller på myndigheter och gömmer sig bakom dessa.

Har skrivit om detta under flera år. Har inte väckt uppmärksamhet eftersom jag haft en saklig och medkännade ton. Men varför har inte rikspolitker reagerat förut....





Bo Frank
Växjö 20151112

onsdag 11 november 2015

Träffade Solen igen - PS S gör inte halvsväng utan helsväng! S är ute i räkningen...

Växjö, Alvesta, Mjölby, Hallsberg, till Karlstad på SKL kongress. Hade arbetsutskott innan jag åkte. Missade gruppmötet. Men kom direkt till middagen som var ganska OK. På Mariebergsskogen. Hade sällskap med en trevlig statsvetare från Litauen/Växjö som jobbar på universitetet i Karlstad. Och som veckopendlar.
Drog tidigt från middagen för att göra klart att mejl och gå in i en nygammal Agatha Christie.

I tid till kongressen. Väldigt politiskt korrekt. I all regi. Och det går inte att hitta en artist idag som inte är väldigt välkomnande. Magdalena Andersson blek. Inga besked. Bra att ta emot flyktingar för tillväxten enligt MA! Men varför då strama upp?

Bara en strimma av hopp. Att hon liksom andra upptäckt att jurister är vårt nya frälse. Och att politik har blivit juridik. Hon har helt rätt. ¨

Väldigt trevligt att träffa folk från andra partier, goda vänner och många man gillar. Börjar tillhöra de äldres skara. Men ifrågasätter mer än de flesta yngre. Satt med vår gamle partisekreterare Johnny Magnusson igår. Som äntligen, på gamla dar, får leda en majoritet.

Smet en extra timme, i vanlig ordning på kongresser, på lunchen idag. Ett fint antikvariat vid älven som var stängt när jag var här för en månad sedan. Köpte en Stolpe, Järnbröderna och en Dostojevskji, Rolettspelaren. Hade båda i många ex. Men favoritböcker som jag gärna ger bort. Var så på Hemmakväll och köpte ytterligare två boxar av Änglagårdsfilmerna. Bra gebortpresenter till "utlänningar". Karlstad är fint. Gick förbi Solen och hälsade på henne. Karlstad känns rätt mycket större än Växjö.

Mellan skål och vägg. Kollegor från alla partiet är oroliga för flyktingbomben men vågar inte ta detta med sina partiledningar. Vi gå mot en kollaps inom många områden. Samtidigt måste politiker varsamt behandla människor i kris och nöd. De allra värst utsatta kommer inte hit.


Sd sa idag att det är cyniskt att minska biståndsbudgeten, där utväxlingen kanske är 100 ggr större, för att ta pengar till vårt flyktingmottagande i Sverige. Vore rätt intressant att höra hur oberoende forskare ser på detta. Fö övrigt. Bara att konstatera. Hade Sverige dragit åt svångremmen tidigare hade vi skapat mindre kaos både i Sverige och Europa. Har alla andra länder fel?

De har bättre skolresultat med färre resurser. Många länder med högre medellivslängd. Men Sverige har dock, efter åtta år med alliansen världens högsta sysselsättningsfrekvens. Men nu ökar fusket med vabbdagar och sjukskrivningarna ökar med sossarna. Sossar gillar bidrag. Och tar inte i mot fuskare!

Avundas inte Magdalena Andersson. En bekymrad minister som hjälpligt försökte hålla modet uppe och det märktes att hon inte riktigt trodde på vad hon själv sa.

Dock. Ansvar är ansvar. Problem skall lösas. Alla som kommer till Växjö skall få så bra förutsättningar som vi kan ge. Fler kommer. Anna Tenje har idag gått ut med en bra sak. Men visst, Sverige måste som land strama åt.

Till alla som läser detta. Hjälp till i det lilla. Alla kan göra nåt. Man kan faktiskt tala om att Sverige inte kan föra en extrem flyktingpolitik som drar människor i gummibåtar över medelhavet, samtidigt som alla andra stramar åt. Men hjälp till i vår kommun. Som frivillig på olika sätt. Mentor, Röda Korset mm.

Allt är inte svart eller vitt. Bara i Ebony and Ivory. Kolla den låten på nätet!

 End in the end!


 "The love you take is equal to the love you make"

Lennon/McCartney


PS Som jag förutspått före alla andra har regeringen ikväll kommit med nya besked. Har bloggat om detta länge.  Sa detta på en middag med sossar i Karlstad ikväll. Innan beskedet kom. De sa att jag hade fel i sak. Och var fel ute. Efter beskedet. Klacken i backen, försvarde regeringen. Vårt lands kanske största svaghet är alla politiker som stängt ner sin egen hjärna och bara säger det partiledningarna säger. Ogillar medlöpare. DS



Bo Frank
Karlstad 20151111




.




måndag 9 november 2015

Plötsligt händer det! Igen!

Erkänner. Har vaknat piggare. Tänker på Gräsänkling blues. Och gårdagens begivenheter.

Dock. Var på jobbet, strax efter 07.00. Diverse beredningsmöten. Rotarylunch. Skrivarbete. Möte med moderaternas regiongrupp. Kyrkofullmäktige. Älskar, ja, jag står för det, det nya Domkyrkocentrum. Sparsmakat, estetiskt, passar bra in. T o m bättre än vad man kunde drömma om.

Moderatarna gör ännu ett utspel för att maximalt strama upp flyktingpolitiken för att harmonisera med övriga EU. Plötsligt händer det. Bra. P 1 morgon ville ha med mig i direktsändning. Avböjde eftersom tidigare förfrågningar - då jag sagt ja - ställts in med kort varsel. Gör bättre nytta på jobbet.

Ser Karl-Petter mot Åkesson i debatt i Aktuellt. Just hemkommen från möten. Den som såg debatten dömer vem som drog det längsta strået.

I morgon,  läsa mycket om klimatfrågor. Måste vara bra förberedd i olika sammanhang. Gillar att jobba med mp i dessa frågor. Och nästan alla frågor.

Vad gjorde Beatles 9 novermber 1965? Fortsatte tröskandet med LP:n Rubber Soul i studion på Abbey Road.

Bo Frank
Växjö 20151109

söndag 8 november 2015

Romfolket

Nr 4/2015. Gatutidning Kr 100. Hustrun köpte den på Storgatan, denna milda och fina höstdag när vi var på väg till en lunchkonsert med Musica Vitae. Trevlig stämning i Utvandrarnas hus. Och denna mångkulturtella orkester lever mitt i samhället. Och spelar inte bara för sig själva utanför sin publik. Gick på stan. Pratade med folk. Trevlig middag på kvällen. Vi var kanske 60 gäster. Hem i ösregn. Och såg ut som dränkta katter när vi kom innanför dörren.  Plockade då fram Romfolket och läste den från pärm till pärm. Första iakttagelsen. En tidning med ett milt språk och oväntat fri från anklagelser. Lite om olika människoöden. Om människor med framgång och utan framgång. Man skildrade, fritt från värdering, hur franska staten ger någon form av starthjälp till romer som återvänder till Rumänien. Och visst är det så att romer tillhör de mest utsatta. Men också en grupp som sällan eller aldrig tar till våld uttrycka frustration eller liknande. Nåt för alla sociologer och andra att tänka på som alltid hittar försvar/förklaringar till när människors frustration leder till olagliga aktiviteter.
Grå söndagshimmel. Får nog svårt att få med mig lilla frun på promenad i blåsten. Men en sväng till pappas minneslund blir det. Och högmässan i domkyrkan. En runda till jobbet. Och så ett långvarigt möte med vårt grabbgäng där vi efter förmåga hanterar röda eller blå Öbergs. Tror vi hållit på med dessa skumma aktiviteter i 25 år. Minst.

Efter Romfolket ögnade jag igenom Nöjesnytt. En tidskrift helt befriad från sociala reportage där man får en inblick i hur den unga, vackra och välbeställda världen ser ut i Växjö. Skilda världar. Benjamin Disraeli hade De två nationerna som underrubrik för sin roman Sybil från 1844, tror jag att det var. Och mästaren att skildra de två världarna är Jeffrey Archer. DI Weekend. Otroligt läsvärd intervju med prins Daniel. Kungahuset är bland det bästa som finns i vårt land.

Och till sist ett sömnpiller. Det svulstiga språket i Rickars III. Hade den liggande under en hög med böcker. Något kapitel/akt kvar. I min översättning utbrister han inte Ett kungarike för en häst, utan Ett rike för en häst.

Nu dags att väcka lilla frun. Med att dra igång juicemaskinen.Morötter, grape och lite ingefära. Det sista lär vara bra mot/för allt.

Nu ljusnar det sakta. Solen har lovat att kika fram uppåt dagen. Men jag har min egen sol oavsett.

Vad sysslade Beatles med för exakt 50 år sedan?  8 november. En hel del. Man spelade in sin tredje julskiva till Fancluben. Och George Harrisons Think for yourself. Den spelades in på EMI studion på Abbey Road och släpptes på albumet Rubber Soul.

PS Har lyssnat på söndagsintervjun i P 1. Alice Teodorescu. Bland det mest kloka jag hört. Att t ex skylla på s k struktuell rasism som ett sätt att inte behöva anstränga sig. AT pratar om varje individs vilja att göra något i ställlet för att sjunka ner i självömkan DS



20151108


Bo Frank

fredag 6 november 2015

Jobb och nöje går hand i hand men aldrig ledig i det offentliga rummet

Strålande dag på Araby Park Arena. S k kommunalt strategisamråd med ledande politiker och tjänstemän. Och inbjudna föreläsare. Om hur vi utvecklar Växjö som kulturstad. Allt ljus på vår utvecklingschef Anna Karlsson som oxå är huvudansvarig för programmen. I samråd med kommunledningen. Glad att vi lägger pengar på produktutveckling av Växjö kommun. Och är helt övertygad om att högre kulturanslag ger mångdubbelt tillbaka. Kultur är odling. Och odlingar ger skörd. Och hur vi hjälper människor med s k funktionshinder är ett annat mått på en god kultur med humana värderingar.

Diverse möten sent på dagen.

På teater ikväll. I morgon prata med folk på stan, promenera, på konserter och en middag där jag/vi är är inbjudna p g a mitt jobb. Har det nästan alltid trevligt. Men total avkoppling. Det vet jag knappt vad det är. Alltid nåt samtal eller mejl. Eller fler samtal. Oavsett. Träffar dock många människor och får mycket information. Och en hel del går aldrig vidare. Det är sådana tider. Cecilia Davidsson berörde en del kring yttrandefrihetens eventuella gränser idag. Är stolt över det Fria ordets hus som vi har i Växjö och som kommer att växa. Är djupt orolig för att inte ens författare och journalister uppmärksammat den självscensur som växer fram i det offentliga rummet samtidigt som yttrandefriheten inte tycks ha några gränser på nätet.

Trevlig helg, kära Växjöbor och alla andra läsare av min dagbok. Om inte nåt oförutsett händer så stänger jag ner bloggen. I alla fall till söndag.

PS Har dessvärre inte ens haft tid att ägna Gustav Adolf så många tankar idag. Ej heller någon bakelse. Men gläds över alla flaggor på kommunala byggnader DS 

Bo Frank
Växjö 20151106

torsdag 5 november 2015

Partner sökes, Så och på jorden

Bridgepartner sökes till min mor! Mamma är liksom jag uppfödd med en kortlek i handen. Och behöver en bridgepartner. Mamma är pigg och vital och kan bjuda rejält med bra kort. Mammas lilla bridegegäng har upplösts! Mor behöver en partner för att kanske spela på pensionärsuniversitetet! OSA!

Hela dagen, nästan, på möte med regionala utvecklingsnämnden. På Nelsons i Tingsryd. De är duktiga på Nelsons. Och Torsten Nilsson är en finurlig entreprenör. Tänk det Gardenföretag som fixar detta med mördarsniglarna! De har fått oss att sluta odla.

Olof Björkmaker sprider bra stämning runt omkring sig. Många har ett och annat att lära! Fick ett möte inställt ikväll. Kanske bio igen. Tredje gången på någon vecka. Och dessförinnan något år sedan.

Har skrivit en insändare till SmP idag. Om miljöpartiet och just SmP!

Ny härlig arbetsdag i morgon.

PS Så och på jorden,  var lysande. Starka profiler/skådisar. DS

PSPS Om sd hade sagt det Morgan Johansson sagt idag, för ett halvår sedan, hade de blivit hudflängda av den samlade politiska korrektheten i Statstelevisionen, Statsradion och Dagens Nyheter. Tror inte att Magot Wallström kommer att säga att Morgan Johansson uppmuntrar till rasism!?  Trots ordflödet har regeringen de facto inte fattat ett enda beslut som den närmsta tiden påverkar Sverges flyktingmottagande. Jag anser att EU måste slanta fram de pengar som behövs för att hjälpa människor till ett drägligt liv, där alla länder måste ta ett solidariskt ansvar. Putin jublar över att hans stöd för regimen i Syrien orsakar kaos i Europa! DSDS



Bo Frank
Växjö 20151105

onsdag 4 november 2015

Mexico City, Rom, London, Paris och Växjö - snart jul!

Lider med ridklubben som blivit av med sina sadlar. Det är för mycket skit nu. Och ny brand i Växjö.
Bättre med fler poliser än fler vabbdagar som uppenbarligen kostar stora summor i rent missbruk. Återinför intygen!

Kanada hyllas i Statsradion för att man tar emot 25 000 flykingar från Syrien. Inget om att de väljer de " enklaste" . Att de inte tar emot s k ensamkommande.

Löfvén vill att andra länder skall ta "svenska" flyktingar. Varför det? Vi har ju hör i åratal hur lönsamt det är för Sverige. 

Au-tisdag och kommunstyrelsetisdag. V som inte vill ha ett nytt kommunhus frågade varför det inte fanns krav på trä i beställningen. Och självfallet måste det vara en möjlighet. Per Schöldberg och jag pratade om detta idag. Kommunstyrelse i Braås. I nya Braåsgården. God lunch. Bra möte. Och plötsligt händer det. I ett anfall av stortsinthet köpte vi i det blågröna gänget alla yrkanden från s och v om internbudgeten. Och sd uppmärksammade ett redaktionellt fel. Alla nöjda och glada. Åkte på kvällsmöte till Alvesta för att träffa glada centerpartiser och ge min syn på bloggande.
Sen föreställning av Spectre med min lilla fru. Som dock inte var lika impad som jag över filmen. Dock av scenerna från Zockolotorget i Mexico City. Till detta torg köpte borgmästaren in Paul McCartney till mors dag 10 maj 2012. Som spelade för att par hundra tusen glada mexikaner. Med Mariachis på scenen när han gjorde Obladi Oblada. En låt Lennon hatade. Och så fyllde sir Paul Atzekastadion samtidigt några kvällar under denna resa.

Bra film. Bondbrudarna har ändrat karaktär. I tidens tecken.  Nedslag på många delar av jorden. Min fru påpekade att Bond är bra på att hitta på gator i både Paris, London och in andra städer.

Har hela förmiddagen kört runt med en dam. Journalist på The Guardian. Som varit ett par dagar i Europas grönase stad. För att skriva inför klimatmötet i Paris. Vi kommer att träffas där oxå då damen i fråga kommer att bl a besöka någon workshop där jag skall prata. Cheryl Jones Fur noterade idag att regeringen explicit uppmärksammat Växjö i ett uttalande inför klimatmötet. Vi besökte många institutioner som t ex  förskolan på Vikaholm. Egen kock, ekologisk mat i ett passivhus. Finns det bättre förutsättningar för förskola på denna jord?

Fick en fråga på jobbet varför jag inte hade min svarta sammetskostym typ S:t Pepper på mig lika ofta? Tog det som en intäkt till att använda lunchen till en lätt intervallträningm runt sjön. Börjar se för jäkla otränad ut. Inne i period med lite träningsmöjligheter/goda middagar. Och har mamma hemma på middag ikväll. Ekologisk lammstek, alldeles för fet sås, förmodligen.

Tänkte på kommunala förbättringsområden när jag åbäkade mig runt sjön. Och att en del citybutiker måste utvecka sin servicekänsla. Och att jag skall ta en sväng till BG i nästa vecka. Rätt logiskt att om en politiker föreslår nåt så är det en naurlag att media skall hitta några som är emot. Oavsett ämne. Dessvärre kryllar det av kollegor som aldrig förslår någon förändring överhuvudtaget av rädsla för rubriker i tidningen. Tystnaden är påfallande. Och det smygs och hummas. Det är inte min stil. Och den är vinnande i längden hoppas jag.

Tiden går.  Om en månad har kommunstyrelsen sin julmiddag. Vi brukar växla ställe. Och i år är det sossarnas tur att bjuda på rejäl glögg med skumtomtar innan middagen.

Nåt du funderar på? Ring eller sms:a så ringer jag upp. Mejlar du måste jag diarieföra det hela!

0705841390



Bo Frank
Växjö 20151104

måndag 2 november 2015

Har våra grannländer fel?

Bra början på veckan. Många goda möten. Mp gav mig några välförtjänta råd efter ett av mötena. Träff med arbetsförmedlingen. Stadsplanering och mycket annat. Moderat månadsmöte.

Hem till Aktuellt. Dystert. Deprimerande. Kanske sant.

1. Dödsskjutniningarna i Sverige extremt mycket högre än i nordiska grannländer. Vad sa polisen? Att antalet utanförskapsområden är högt i Sverige! Men nästa fråga ställdes aldrig. Varför?

2. Regeringen vill analysera konsekvenserna av att biståndsbudgeten används till vårt gigantiska flyktingmottagande. Och av en ren händelse var varken Magdalena Andersson eller biståndsministern tillgängliga för kommentater. I stället hade man raggat upp en borgerlig ledarskribent som försvarade regeringen och Diakonisas företrädare. Den sistnämnde använder biståndspengar för att köpa tjänster av PR-byråer för att försvara biståndspengar, enligt motdebattören.

I Agenda i söndags vägrade regeringen  ställa upp för att svara på frågor om åldersbestämning av s k ensamkommande flyktingbarn. Dessa kostar nu 28 miljarder om året, snart halva migrationsbudgeten. Det är väl rimligt att säkerställa åldern. I våra grannländer avslöjas ett omfattande fusk. I Norge avslöjades att 34% inte hade rätt ålder. I stället för regeringen fick moderaten Hanif Bali försvara en skärpt kontroll. Ingen kan säga att Bali inte behärskar ämnet. HB, moderat riksdagsman, är själv s k ensamkommande flyktingbarn!

Löfvén har idag de sämsta opinionssiffror någonsin för en svensk statsminister.

Människor som ser Aktuellt idag. Medges att det är den av mig ofta benämnda Statstelevisionen. Men som ibland skildrar verkligheten som den ter sig.
Inga partier. Och då säger jag inga. Inklusive sd. Har trovärdiga svar på hur vi skall upprätthålla en anständig flyktingpolitik, minska antalet grova brott och samtidigt klara av klara en ekonomi i balans.

Jag har det inte heller. Det enda jag vet säkert. Och där en majoritet av medborgarna tycker som jag. Vi kan inte fortsätta som vi gör idag. Har Danmark, Norge och Finland fel? Oavsett politiskt styre i dessa länder!



Bo Frank
Växjö 20151102

söndag 1 november 2015

Skrönor

Har fått frågor om min skröna om Mauritz Andersson. Det enda jag kan säga är att det finns 364 skrönor till. Minst. Som kanske kommer.

Veckan som gick var en hemmavecka, men borta alla kvällar på nåt jobbrelaterat. Drog till Blekinge i fredags och kom till ett vackert gult hus. Med stenfot. Inbäddat i löv av allehanda färger. Efter någon timme vågade sig de rättmätiga ägarna fram. I skymningen, framför köksfönstret, i en begränsad del av trädgärden, samtidigt. På marken. En gröngöling, en fasantupp, fyra rådjur och diverse småfåglar. Och nedfallna äpplen.
Läste, läste. Eldade brasa och åt enkel fiskrätt. Ett gott vitt vin som dock inte passade exakt till fisken. Uppe sex. Srev skrönan om Mauritz. Kunde blivit riktigt bra om jag haft tålamod mer än en halv timme. Frukost till lilla frun. Promenad till Saxemara i dimmor som lättade. Småplock. Bort till goda vänner. Övernattning. 70-tals fest. Gröna hissen. Ostfondue. Och annat gott. Var bara päronhalva med after eight som fattades. Men, det är inte något man längtar efter.

Glad över att fotbollen gick som den gick. Och Lakers gick inte in med allvar mot HV.

Körde via vårt hus tillbaka till Växjö. I minneslunden med mamma. Träffade mors gamla elev Alvar. Alla känner Alvar. Som var där också. Med ljus för Bobbo och Uffe.

Runt Växjösjön. Till Konsum. Fyra personer ville prata politik med mig. Gissa om vad? Och till Hemmakväll. Har gett bort en del filmer i veckan till gäster som vi/kommunen har haft. Svenska filmer med engelsk text. Slut på alla Salander, Såsom i Himlen, Fanny och Alexander med flera. Och slut på förlagen. Hade obeskrivlig tur som i affären hittade två ex av Änglagårdstriologin. Nu är den slut oxå. Och snart säljer ingen DVD. Allt skall finnas på det jäkla nätet. Missade Dowton Abbey. Ett av få anständiga program i statstelevisionen. Efter avslutad politikerkarriär skall sluta betala den s k TV-avgiften. Som bara syftar till att ge terapeutiska arbeten till folk i Kiruna. Lägg detta på skatten om det nu skall dras in pengar!

Hemmajox. Till lilla mor på middag i kväll. Hemma i veckan som kommer. Nästan nåt varenda kväll. Skall dock försöka pricka in James Bond.

Längtar efter ny arbetsvecka. Och alla möten med människor av olika slag. Har hittat en central byggbar tomt mitt i stan. Skall ta detta med de blågröna i morgon. Kanske en skrivelse till kommunstyrelsen. Skall också denna vecka sätta några Beatleskvällar för våra utländska vänstudenter. Som vi träffar då och då. Många sliter. Ringo Starr har nästan spelning varje kväll. Denna höst i Kanada. Som äntligen fått en premiärminister som tar miljön på allvar. Bra att både Kanada och Australien gjort sig av med sina "klimatförnekare".

Det är snart jul.  Och så 2016. Och snart sommar. Känner att jag har svårt att hänga med. Förr var det tiden som inte hängde med mig.

Växjö 20151101


Bo Frank