torsdag 31 december 2015

2015

Flyktingströmmar, IS och klimatmötet i Paris. Det var väl det som var 2015. Tycker att jag fått med det mesta i både SmP och Magazinet. Ryckte tidningarna i lådan 05.30 idag på morgonen. Visst, novellerna kunde vara mer välskrivna, men de tillkom som en hastig ingivelse en söndagsmorgon i början på december. Uppskattade Cheryls artikel i SmP idag. Och speciellt glad över att Ritah Kivumbi fick vara en av spanarna för året som gått. Tror att hon gjorde fem mål i matchen mot Karlskrona. Jag var där. Och roligt att se hur SmP:s idrottsredaktion lyfte tjejerna med stor respekt. Också imponerande.

Och det är klart. SmP:s spanare visar också på årets som gått. Körde jämnt med Hallam i två grenar av tre i en biltävling i somras! Och ny biskop efter Jan-Olof som varit en lysande biskop, präst och människa. Önskar Fredrik Modéus lycka till!

Växjös invånare gör staden och kommunen. Jag får sola mig i glansen eller ta "skiten" när det inte är som det ska. Och det är väl så det skall vara.

Vad mer 2015? WTC igång, vattentornet borta. Var det inte Strindberg som skrev, här rivs för att få luft?  Pär Lagerkvistskolan har börjat byggas. Vikaholm har blivit en framgång. Jag trodde inte det från början. Bra planerat at kommunens tjänstemän. De idrottsliga framgångarna är väl dokumenterade. Öster skulle behövt en bättre start på säsongen. Och innebandyn bättre koll på ekonomin. Det finns att göra. Vi måste bli bättre på att göra stan tillgänglig för människor med funktionshinder av olika slag.  I kommunhuset är jag nöjd med det mesta. Utom att det finns folk som inte kan komma på avtalad tid för möten och samlingar. Blir tvärarg när inte alla klarar av att komma i tid för introduktionsmöten för nyanställda. Man kommer i tid, hel och ren!

2015 kanske blir det sista året under en lång räcka av år som kommunen gått med överskott.  2016 blir kärvt. Och därför är det bra att det finns reserver.

Ännu en gång. Stor tacksamhet för att så många Växjöbor visar mig förtroende i stort som smått. Även om jag reser en del så är jag alltid närvarande och lätt att få tag på. Det är så jag byggt mitt "varumärke".  Det finns tillkortakommanden. Är ibland för spontan i kommentarer och handlingar. Men aldrig oengagerad.

Ser i tidningarna att medborgarna tror att det mesta blir sämre i Sverige under 2016. Mitt stora orosmoln är att inte polis, rättsväsende och lagstiftning klarar av den tid vi lever i. Och det är både på skämt och allvar jag lekt med tanken på att landets kommunalråd skulle bli en egen kammare i riksdagen. Eller i vart fall kommunstyrelseordförandena för att det inte skulle bli för många.

Moderaternas förslag om 1000 nya poliser är bättre än noll som regeringen företräder, men räcker inte långt. Det skulle med den fördelning som idag gäller kanske tillföra Växjö fem nya poliser. När vi snart tappat 100 på några år!!!!!

Sverige behöver poliser med arbetsglädje, åklagare som inte bara lägger ner för att inte drunkna i ärenden och tingsrätter utgår ifrån att åklagarna inte bara åtalat folk för att det är roligt.

Den dag jag inte blir upprörd över nåt som som står i tidningen slutar jag tvärt med politik!

Tack kära Växjöbor för att ni stått ut med mig ännu ett år. Håll ut ett tag till. Kommer inte att leda moderaterna inför nästa val!


PS Drog igenom den nya Beatlesboxen med två DVD igår kväll. Och konstaterade att jag redan hade allt. Utom någon liten sekvens. Och utan aktuella kommentarer från Paul och Ringo. Dock en nyhet! Peter Goldman, svensken som producerade videon Strawberry Fields, fick jobbet för att han var svensk. Paul McCartney påstod sig gilla Ingemar Bergman! Wow! Allt går igen, allt. Som Strindberg skrev i Påsk. DS


Bo Frank
20151231




onsdag 30 december 2015

Det fortsätter brinna

Sagolik morgon igår. Vandrade runt sjöarna samtidigt som solen gick upp. Kom några meter från två hägrar vid Trummen. Blir glad över de vackra skulpturerna runt Växjösjön. Och för alla trevliga människor man möter.
Var bara en kort sväng på jobbet igår. Så lunch med borgmästare från Island vars fru är uppvuxen i Växjö.

Läser med glädje om hur medborgare i Araby tar tag i saker och ting. Det verkar som om bränderna nu flyttar ut till andra områden i stan!? Jag anser det i alla fall som mycket allvarligt. Medborgare pratar med mig om detta så fort jag går på stan. Har fått information om att tillresta poliser från södra Sverige är förvånade över vår låga grundbemanning. Och uppenbarlgen en del turbulens med genomförandet av den nya organisationen som inte är bra. En av de omtyckta cheferna i Växjö har börjat nytt jobb i annan organisation.
Den debatt som jag och Per Schöldberg påbörjat i dagens SmP kommer vi att ta till den nationella nivån. Samhällets viktigaste uppgift, att skydda sina medborgare, får inte fallera.

Växjö omnämndens av Johan Rockström häromdagen som ett föredöme i klimatfrågan. Fick igår inbjudan att tala på en konferens ännu en gång i Seol i sommar. Men det kolliderar med Almedalsveckan.

Den bedrövliga följetongen med det som en gång var ett vattentorn lär fortsätta. Det är för lätt för såväl s k vanligt folk som för rättshaverister att överklaga beslut till leda.

Moderaterna fortsätter att strama upp flyktingpolitiken. Elisabeth Svantesson är glasklar i sina uttalanden och darrar inte på manchetten.

Torgdag. Skall gå runt och prata med folk. Får alltid reda på nycket om vad som händer och vad våra medborgare tycker i olika frågor.




Sen em. Många samtal om vad som händer i stan. Folk är arga när de upplver att de rättsvårdande myndighetrerna inte gör sitt jobb. Juridiskt finlir har tagit över sunt förnuft.

Har inte haft tid för än idag att köpa nya Beatlesboxen. Har att göra många nätter. Kultix är en av stans bästa affärer. Köpte också 10 små negerpojkar som jag börjat läsa om. Är säker på att jag haft många ex som lånats ut och som aldrig kommit tillbaka. En orgie i diverse fördomar.

Njöt maximalt av att höra dagens Vinterpratare, Alice Teodorescue,  prata om kärlek. Kanske det bästa sommarprat/vinterprat någonsin. I bjär kontrast till en del av SmP:s krönikörer som är så undermåliga så att det inte går att beskriva.

I morgon årets sista dag. Kanske återkommer med en stilla betraktelse. På det nya året kommer som vanligt mitt Nyårsmejl till alla kommunens medarbetare.

     


Bo Frank
Växjö 20151230

måndag 28 december 2015

Fortsättning Araby

En del skadegörelse och annat fortsätter. Raketer är bara symtom. Vill seriösa handlare i Växjö fortsätta att lagerhålla och sälja dessa attackvapen?

Hade tänkt vara ledig idag. På jobbet vid sju. Får reda på mycket av vanligt folk som hör av sig. Vissa uppgifter hoppas jag är osanna. Till Radion. Om det som varit. Fick jag bestämma skulle vi ha ett kommunalt fyrverkei vid nyår och så totalförbud för resten. Det är inte bra för vare sig folk eller fä! Och det är väl allmänt accepterat att det är knivförbud på offentlig plats. Så polisen kan ingripa.
ICA, Konsum och andra aktörer säljer inte fyrverkerier. Bra föredömen! Hela Växjö är f n fullt med illegala skyltar för fyrverkerier? Eller?

Beredning idag med Per Schlöldberg och kommunchef. Monica har kommit in i jobbet snabbt. Och Per är en klippa och bättre bollplank finns inte. Han tänker efter. Och det behöver jag. Lunchmöte.

Efter lunch uppvaktad av " riktiga " Arabybor. Som i klartext säger att nu får det vara slut annars blir det medborgargarden! En delegation kom efter att först varit på polishuset. Vi fick på omvägar höra på fm att de var på g och ordnade spontan mottagning. Folk som älskar sitt område men vill kunna gå ut, sova om natten och känna samma trygghet som i vilken annan stadsdel som helst. Respekterar dessa människor till 110%. Fick en del tips. Många förklarade att det aldrig funnits mer att göra för ungdomar i området än vad som är fallet idag!

NYCKELN TILL FRAMGÅNG ÄR ETT TÄTT SAMARBETE MELLAN BOENDE, KOMMUN OCH POLIS.

SmP hittade skrivelse från polisen som kom till kommunen idag. Kan bara tolka den som att den s k Arabysatsningen blir av. Och den var avsänd innan helgens stök. De goda krafterna kommer alltid att segra. I slutändan förkorar alltid buset även om de kan vara kungar en tid.

Hade tänkt vara ledig i morgon. Men det är osäkert. Tur vi inte har Arbetsmiljöverk och annat hängande över oss med dygnsvila och annat. Idag mejlade dessutom Reykjaviks borgmästare till mig och frågade om en träff i morgon.

Tror inte det finns många kommunledningat som ställer upp som i Växjö. För alla.

PS Grattis Gävle som efter 96 år kastat av sig sosseoket. De röda avgick, till skillnad från i Region Kronoberg, efter att ha förlorat budgetomröstningen. Och alliansen ger sd kommunalrådspost. Enligt samstämmiga mediauppgifter är detta sanktionerat av m:s patiledning. Lovar gott inför 2018. Dock. Jag hoppas att vi i Växjö kan köra vidare som Blågröna Växjö.

Gång efter gång hör man i media att ministrar inte är anträffbara för kommentater. Trots horder av personliga passupper och personliga pressekreterare. Jag har mer operativt ansvar, inga personliga passupper och alltid tillgänglig. Förklara det!? Jag kan.

Ministrar i Svetige har inget operativt ansvar. Och klarar ändå inte av att svara på frågor. En minister i Sverige kan säga två saker. Jag sätter till en utredning. Eller, det är kommunernas ansvar!!!

Rättat stavfel. Mina enda glasögon, TGR, glömda på jobbet. Igen. Och hur får jag på stavningsprogmmet på denna dator!?


Växjö 20151228

Bo Frank

söndag 27 december 2015

Araby igen och inflation i ord

God lunch hos god vän på Öland. Lämnade lilla mor hos min syster. Som sliter med djur, jobb och allt mellan himmel och jord. Precis som min far. Kan allt. Utom att färdigställa vårt barnboksprojekt.

Hustrun och jag åkte ensamma till Blekinge. Hade tänkt oss helkväll med framför brasan och TV:n, ensamma. Såg om pjäsernas pjäs. För femtioelfte gången. Dödssdansen. Såg den live med just Persbrandt och Endré. Och nu som då. Inte säkert att kända/namnkunniga skådespelare gör det bäst. Persbrandt var för mycket Persbrandt. Och Endré inte tillräckligt övertygande. Kanske har omdömet grumlats över att ha sett pjäsen så många gånger. Stilfull avslutning på Downton Abbey.

Och diverse samtal kring detta i Araby. Får dessvärre var sig skriva eller säga vad  jag egentligen tycket borde göras. Inte politiskt rumsrent. När jag hörde om att det även detta år vid samma tid stulits fyrverkerier visset jag vad det skulle barka hän. Ingen tvekan om att detta planerats. Och samhällets sårbarhet mot ligism visade sig än en gång.

Kallade redan igår kväll till möte om detta idag på kommunhuset  Körde upp från Blekinge i förtid, i snöyran idag på morgonen.
Inte roligt att läsa SmP:s hemsida med tanke på det som hänt i kommunen senaste dygnet. Vore polisen kommunal skulle det finns mer resurser!

Alla människor oavsett i vilken stadsdel man bor i skall ha rätt att känna trygghet i sitt boende och i sitt bostadsområde.

Jobbar del av dagen också i morgon.

Man får dock inte förmörkas allt för mycket. Minst 98,5% av medborgarna är ansvarstagande, sliter, jobbar,  utbildar sig och hjälper andra i föreningslivet.

Det har kommit lite snöyra idag. Men varje flinga benämns regelmässigt för snöoväder numera.



Bo Frank
Växjö 20151227

fredag 25 december 2015

God fortsättning....

Kalle Anka blir bara bättre och bättre. Att detta har överlevt den röda Statstelevisionen är en gåta. Men troligen en eftergift för att upprätthålla systemet. Och ge viss folklig legitimitet. Går inte igång på Gina eller Arne Weise.

Fin julbön i Domkyrkan. Domprosten och organisten YSO i toppform.

Pappas snaps. Löjtens Linjeakvavit. Till julbordet. Och mexikansk Negra Modelo. Mörk öl som finns på bolaget. Gjorde bort mig rejält. Upptäckte inte att revbenspjällen var rimmade innan jag skulle anrätta dessa. Lite för salt till den marinering jag gjort. Inser dock att värre saker händer på jorden.

Inne på Paul McCartneys hemsida. Han ligger inte på latsidan. En del om de nya streamingtjänsterna.   

Inte många som gick runt sjöarna idag på morgonen i blåst och regn. Fick med mig lilla solstrålen efter viss övertalning. Gick en runda runt kommunhuset och kollade så att allt var som det skulle. Folktomt på stan. Ogillar starkt att juldagen blivit en krogdag. Men man kan ju som väl är avstå.

Nu jox i köket. Mat med nära och kära.

PS Blir djupt rörd över Kungens fantastiska jultal. Monarkin gör Sverige till ett bättre land att leva i. DS



Bo Frank

Växjö 20151225

onsdag 23 december 2015

GOD JUL

Finns det nåt bättre än att joxa i köket och höra Nordegren och Epstein i P1. Och avnjuta ett bättre rött vin!? Naturligtvis hade julgransbelysningen lagt av. men Växjös ljusaste butik hade en. En gammeldags med gröna, hela lysrör.
Jodå, få på jobbet idag. Ännu färre som gick runt Växjösjön vid sju i morse. Skulle bjuda mamma på lunch på PM. Överfullt. Hamnade på ett ställe där lammkotletter inte var lammkotletter. Borde fatta att inte vilket ställe som helst inte fixar just detta. Deras laxsoppa brukar annars vara bra.

Hade valt Aptit efter PM. Men stängt. Synd att Aptit slutar. Ett stamställe. Var skall Elofsson på SmP äta i fortsättningen? Mamma gillar inte Cafe de Lux. Det gör jag ibland. Men de har många gäster i en ålder som gör att man inte behöver anstränga sig. Överhuvudtaget är det si och så med servicekänsla i Växjö.

Det finns några butiker som har medarbetare som är serviceinriktade. Är annars kritisk till dålig servicekänsla. Ni märker att jag återkommer till detta. Förresten. Lilla Mexico på Norrgatan har hög servicekänsla och bra mat. I Stockholm är det alltid bra. Stadium, Johanne, Växjö Elektriska är ytterligare några exempel på butiker som har bra servicekänsla i stan.

Och som jag alltid skriver. Växjöborna är det bästa folkslag i Sverige.

Ikväll. Bara lilla frun och jag. Proväta lite. Läsa min Kronblom. Steg upp fem i morse, så det kanske blir en tidig kväll. Som väl är bara skit på TV. Som vanligt. De borde bara varva Strindberg, Bergman, Beatles med Bachs cellokonserter. Mest vulgär smörja i den Statskontrollerade s k Public Service. Ur öed är tiden. Nu skall t o m Beatles nederstiga från himlen till Spotify!!!

God Jul. Återkommer i mellandagarna. Hoppas jag. Har faktiskt lite officiella åtaganden i morgon. På självaste Julafton. Saknar min ungdoms julaftonsförmiddagar med ridtur och julpyssel i stallet. Och en hel del annat också för den delen. Tiden står inte stilla. På gott och ont. Vissa företeelser idag borde man slippa. Annat är till det bättre. Dock. Objektivt sett har Sverige aldrig varit bättre att leva i än nu. För de flesta. Men hur länge?

Ser Rapport. Som har inslag om de som jobbar på Julafton. Med att laga mat på asylboenden.  Den fråga alla måste ställa sig? De som bor på asylboenden har all ledig tid i världen. Varför kan de inta laga mat till sig själva? Och städa!?
Glad för alla inslag i media om folk som vill jobba med alternativt julfirande både för svenskar och nyanlända. På sjuttiotalet organsierade jag själv detta i moderatlokalen på Sdra Järnvägsgatan! Inget är nytt under solen. Återkommer med några tankar om året som gått. Och en framtidsspaning!

Julaftons morgon. Tillsamamns med Per Schöldberg och ÅKB för att överlämna lite julgodis till polisen i Växjö. Pers idé. Symboliskt sätt att visa vår tacksamhet för deras slit och gott samarbete. Diverse andra social åtaganden.

Nu skall hustrun göra Janssons. Och jag skall fixa honungsmarinerade revben.


Bo Frank

Växjö 20151223/24

 

tisdag 22 december 2015

Räcker inte till

för att göra allt jag vill.

Ännu en trevlig julavslutning igår. Som avslutning på en fullspäckad dag. Idag på fm mest inre arbete. Var först på jobbet idag. Och många politiker och andra har stämplat ut. Lunch med några av kommunens medarbetare. Juluppvaktningar. Är glad över att Växjö inte gör som en del andra kommuner. Stänger ner julavslutningar/julgåvor till anställda, Bättre att ha 99 glada anställda än 100 sura.

Direktsändning i Radio Kronoberg om VEAB. Direktsändning i P1 om Bromma.  Skickat iväg en debattartikel till SmP som jag hoppas kommer in framledes.  Gick till Konsum för att hitta lite småplock. Lilla mexikanska solen hos frissan. Var själv på samma ställe igår. Marias hårstudio. Maria dessutom ny i Företagarnas styrelse. Maken har fotvård på samma ställe. Bra stämning. Många glada skratt. Kände igen alla andra kunder.

Känner nästintill dåligt samvete för att vara ledig en stor del av morgondagen. Göra köttbullar på ett spännande nytt recept från KF:s medlemstidning. Och revbensspjäll från ICA:s medlemstidning. Handla julgran som skall kläs i morgon kväll. Samtdigt som julskinkan ligger i ugnen. Lilla frun jobbar större delen av morgondagen. Gillar att fixa och dona i köket. För oss och för gäster. Och tända hav av stearinljus.

Glad för att gå på stan. Glada tillrop. Hälsa Beatles! Gud Jul! Du gör ett bra jobb! Fast igår kom ett brev utan avsändare som påstod att jag var en idiot. Fick glädjande nog dela dessa omdömen med Anna Tenje, Ulf Hedin och andra. Var alltså i gott sällskap.

Fick ett tips på radion om ett nytt klipp på nätet. Bruce och Paul. Kolla själv! Bara skriv Bruce och Paul så dyker det upp!

Har de senaste två veckorna fått samtal från småföretagare som vittar om hur anställda eller f d anställda bara sjukskriver sig när det inte passar. Och sjukskrivningarna drar ju iväg i Sverige. Men i vårt land ifrågasätts nästan aldrig läkare. Att sjukskriva sig när man vill har blivit en rättighet som
finns oavsett s k klasstillhörighet eller hur man röstar. Otäckt är det. Fler borde ha Luther sittande på axeln. Lovar att sossarna tvingas till omprövning också när det gäller detta. Världens friskaste folk med den bästa arbetsmiljön kan inte vara så sjuka!

Läser att sossen och näringslivspampen , tillika ordförande i Swedbank, Anders Sundström vägrar svara på frågor om fastighetsaffärerna. Han hänvisar till kommunikationsavdelningen. Tänk om jag skulle pröva det?



Återkommer med en riktig julhälsning!

Bo Frank

Växjö 20151222

måndag 21 december 2015

Högsta prioritet

SJ ställer in all tågtrafik över bron fr o m 4 januari.

Detta medför att flygplatsen än snabbare och hårdare måste driva frågan om att få till stånd en daglig flyglinje CHP - VXO.

Har som företrädare för kommunen och vice ordf i bolaget anmält in detta idag.

Vad som är än värre. Riksdag och regering. Och svenska folket har inte information om att svensk polis knäar inför dess uppdrag. Läget är allvarligt. Mycket allvarligt. Och som vanligt är det Sveriges kommunalråd som slår larm. I alla fall de som inte har samvete nog att vara tyst om det som sker. Polisen i Växjö är hjältar som näst intill skall koka soppa på en spik. Beundrar våra poliser. Som är 25% färre i länet än för tre år sedan och har minst 50% tuffare uppdrag.


Bo Frank

Växjö 20151221

lördag 19 december 2015

Det är inte klokt - Polisen hånas offentligt I Växjö

Vad tiden går fort. Om en vecka är det annandag jul. SmP bad mig minnas några händelser under året. Ett år som har passerat snabbare än något annat år. Detta är ett ålderssymptom i kombination med den ständiga uppkopplingen där det väller in information hela tiden. Och värre blir det. Nu är det direktsändningar av allt som kommer. Vet den som omvärldsspanar. Det mesta som händer är bra. Det har aldrig funnits - så få fattiga på jorden som nu. Det gäller att inte låta flyktingströmmar och klimathotet skapa en negativ uppgivenhetsspiral. Den tekniska utvecklingen förser oss hela tiden möjligheteroch hot. Anders Wijkman berätade i Stockholm att han trodde att det redan 2020 såldes fler elbilar fossilbilar i Sverige. I förhållande till köttproduktionens utsläpp är det besynnerligt att många politiker går som katten kring het gröt i denna fråga. Även jag komer att köpa en julskinka i år. Från en gris som levt ett glatt liv. Vi måste ställa om till mindre och bättre kött. Köttkonimtionen ökar på jorden.

Fredagen. Sjukt mycket grejer som hände akut. Som man får ta tag i medan oppositionen i kommunhuset ägnar mycket tid åt att gnälla om det mesta. De har snart varit i opposition så länge att en kommande politikergeneration inte varit med om att ta ansvar. Och de kommer inte att få det heller så länge som gnället står högst upp på agandan.

Tacksam för att så många hörde av sig med positiva kommentater om min krönika i tidningen Trovärdigt. Gillar att skriva krönikor. DN skulle behöva en ledarskribent som åtminstonde varit en vecka i verkligheten. Sveriges mest världsfrånväda ledarredaktion.

Företagsbesök på Rejlers. Imponerande familjeföretag som finns i hela Norden och som startade i Växjö.

Goda vänner och mamma på en bättre middag. Mamma var glad, berättade historier och drack vin. Vid 23-tiden var hon piggare än vad jag var. Och gick raskt med rullatorn till nästa kvarter där mamma bor.

Läste Grönköpings Veckoblad. Skrattade högt. Sveriges bästa tidning.

När lilla frun behagar vakna åker vi till Blekinge för andra övernattningen sedan i somras. Hoppas det inte är allt för kallt i det gamla huset. Och hoppas slippa se mördarsniglar. I Danmnark blommar körsbärsträden. Klimatet är inte som det skall vara.

I morgon nya middagsgäster.

Hela måndagen intecknad med möten. Och på kvällen är vi några i korridoren som träffas för lite samkväm. Och oförutsedda saker dyker upp hela tiden.

Trevlig helg kära Växjöbor och andra läsare av denna dagbok. Jag försöker svara upp det era förväntningar så gott det går.


PS Sabotaget mot polisen i Växjö är ett öppet hån mot hela samhällsstruktiren. " Det är vi som bestämmer, inte ni" . Invandringen till Sverige har ökat mer än polisens resurser. Ledarskribenter och opinionsbildare i Stokholm sover fortfarande sin Törnrosasömn. Endast tomten är vaken. Jag har alltid trott på tomten.  DS






Växjö 20151219/20

Bo Frank

torsdag 17 december 2015

Moderat svammel i flyktingfrågan!

M är idag det parti som näst sd förespråkar den mest restriktiva flyktingpolitiken. Det är jättebra! Känner mig i allra högsta grad delaktig i detta! Och det funkar när andra än partiledaren uttalar sig. När AKB uttalar sig med obegripliga svar låter det fortfarande som Öppna ditt hjärta. Och inom m råder fortfarande stor rädsla för att sticka ut. Det vet jag som varje månad träffar landets ledande kommunalpolitiker.

Omröstningen i riksdagen idag. Ofattbart för både s k vanligt folk och mig varför m la ner sin röst!

Löfvén och Wallström ett sänke för regeringen.

I hela landet pågår idag vanvettiga kostnadsökningar kring flyktingmottagande. Så också i Växjö. Ett antal personer/företag tjänar grova pengar på detta. Älghult är väl bara ett exempel i raden.

Hur många s k ensamkommande flyktingbarn kan en  s k gode man ha? Och sköta det hela? Och ha en fast anställning samtidigt - privat eller kommunalt? Hur mycket ersättningar går ut till s k HVB-hem? Vid sidan av andra inkomster? Missförstå mig inte .Det är bra med gode män. Men det finns en gräns för vad som är rimligt.

Man kan ju inte anklaga media för att borra i detta. Men jag förbereder mig för att ha svar när frågorna ställs. Tror att jag är ganska ensam om detta bland landets KSO!

Gillar egentligen inte alls att borra i detta. Släpper detta ämne tills i början på nästa är. Eller för alltid. Börjar bli rätt trött på att vara nästintill ensam om att ifrågasätta vad som pågår!

Kommer nu att skriva 10 postiva bloggar på rad. Det är egentligen min natur!

Underbart att höra Anders Wijkman idag och höra hans kommentarer till Parismötet. Och som alltid fick vi i Växjö beröm. Inte minst för vår träbyggnation. Och vi i de blågröna kommer att ta ytterligare initiativ i denna fråga!




Bo Frank
Växjö 20151217

onsdag 16 december 2015

Monica Skagne, Kristina Alsér, Gunhild Stordalen, Attsjö, Nils Posse, Monica Sandberg, Maria Isling Sundell och Beatles.


Det är jag och kommunchefen som tävlar om att komma först till korridoren. I tisdags var Monica före mig. Joxade med lite av varje. Saknar att inte skriva jobbjulkort. Kan inte förklara varför de har försvunnit. Skickar en del privat till sådant som är arbetsrelaterat.
Vi i det blågröna gänget hade möte om den småskaliga vattenkraften. Staten i olika skepnader håller på att begå justitiemord mot de små kraftägarna. Och använder ett maktspråk som inte påminner om en rättsstat. Länsstyrelsen lämnar inte ut kartläggning som är gjord. Och samma länsstyrelse motarbetar rättssäkerheten genom en njugg inställning till kameraövervakning kring offentliga och andra byggnader. Det är skandalöst. Vår duktiga landshövding borde intervenera mera. Hoppas Kristina får förlängt ett tag till. Vår landshövding kom högt i Dagens Industris ranking av landshövdingar. Inte förvånande att Berit Andnor kom sist. Hon ledde dessutom den valberedning som ansåg att Juholt skulle leda Sverige!

Dagens industri har utvecklats till en av se bästa tidningarna i vårt land till att ha insiktsfulla politiska reportage. En lysande ledarsida och bra krönikörer. En av dessa är den norska läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen. Hade för några år sedan lyckan av att få tala på samma konferens som GS i Oslo. Stordalen höll ett lysande föredrag i klimatfrågan. I sin krönika denna vecka i DI skriver hon om att göra upp med slit-och släng-kulturen. Hon skriver också att 2015 är det första året som utsläppen minskat och ekonomin ökat. Att 6,5 miljoner jobb skapats genom satsning på förnyelsebar energi. Stordalen menar att vi måste kunna skilja på tillväxt och koldioxidutsläpp och på välstånd och resursåtgång. Om vikten av att utveckla den cirkulära ekonomin. Jag skulle önska att vi kunde ha henne som en huvudtalare på vår Earth Week 2016 eller 2017.

DI skriver om hur klimatavtalet kan gynna skogsindustrin. När börjar Södra tillverka flygbränsle? Cheryl Jones Fur och jag kommer att fördjupa oss i denna fråga. DI klarar av, via ett debattinlägg, det inte andra media klarar. Att ge proportioner till Trumps stöd i USA. Trump har f n 30% stöd av de 6% som röstar i ett republikanskt primärval!

Kommunledningens lunch på PM med hedersbelönade och fullmäktiges förre ordförande Nils Posse. Frivilliga krafter har återskapat sjön Lilla Attsjö. Stor som Växjösjön. Ett fantastiskt miljöarbete i Europas grönaste stad. Sådana är kommunens medborgare!
Högtidligt fullmäktige. Musik. Allt arrangerat av Monica Sandberg som fixat och donat. Utdelning av landskapsvårdspriset. Tror att det vara Carl-Gunnar Hagberg ( c ) som tog initiativ till detta. Vi satt i miljö och hälsa på 70-talet.
Så avtäckningen av porträttet av Nils Posse. Lysande. Vi har som tradition att alla KF:s ordförande får sitt porträtt. Gidstam är en stort porträttmålare. Detta är en fin tradition och att få låta politiken ha sin plats i det offentliga rummet. Har bett kommunchefen "överväga" ny plats för att dessa porträtt skall hänga mer offentligt! Nils tacktal var spontant, avslappnat och värdigt!

Bra KF. V blir bara surare och surare. Och mer och mer isolerade. Det och s tyckte olika i de flesta ärenden. Delar av det glada blågröna gänget gick på lokal efter mötet!

Som vanligt en del samtal från folk. Gillar att åtgärda snabbt och ge snabb återkoppling. En man skickade sms om att det var några träd nedblåsta mellan slottet och Trummen. Maria Isling Sundell lovade att detta skulle fixas i veckan. Skönt att kunna ge återkoppling i stort som smått.

För exakt 50 år sedan kom Day Tripper etta på alla listor. Och Beatles framträdde på TV i Here Comes The Pops. Och på själva juldagen det året friade George till Patty Boyd. Tjejen som syns som statist i några scener i filmen A Hard Days Night från 1964. Och som George träffade i samband med filminspelningen.

Som vanligt sen middag med min mexikanska sol.

Idag till Stockholm. Mötesdags. SKL.  Bjöd sonens flickvän på lunch. Ikväll moderat julfest. Julklappsutdelning. Moderatorkestern spelar. Vi avslutar som vanligt med att sjunga Staten och Kapitalet och annan progg. Det är högern som slår vakt om kulturarvet. Apropå ingenting. Måste se om kultfilmen Sven Klangs kvintett. Vår "gamle" skolchefs bror, Henric Holmberg gör en lysande roll.

Idag, tre förfrågningar om föredrag nästa år. Tackade ja till ett. Och nästan ångrade mig. Måste hålla igen!

På väg till kvällens begivenhet skall jag försöka hitta nån gammal bok.

I morgon diverse möten hela dagen. Fredag. Morgonmöte på residenset för att reda upp en sak, järnvägsmöte och så företagsbesök. Hoppas jag hinner hem till vår middag för goda vänner.


Bo Frank
Stockholm 20151216

måndag 14 december 2015

Underbara medarbetare, Jante slår till mot Bo Frank och tuffare att köra bil i Växjö! Assistansersättningar!?

Intensiv helg. Arbete, sociala aktiviteter och fin brunch hemma hos mamma! Underbar Lucia i TV4 från Växjö. Vi är bäst. Så är det!

Idag. Vanlig måndag. Bredbandsinfrastruktur i Växjö, möte med Företagarna och diskussion om slutfaktura från Pågatågsprojektet. Det dyker upp ärenden. Måste ha arbetsutskott 5 jan. Inga problem. Är nästintill i tjänst hela jul- och nyår.

Möte om Hovshaga centrum. Och om ny trafikförsörjningsplan för Växjö. Det blir fler p-avgifter framöver och färre gator för bilar. Så måste det bli om staden skall fungera.
Webbstyrelsemöte med klimatkommunerna.

Telefonsamtal från en kollega i Sverige om ett speciellt ärende. Förstod att han var lite avundsjuk över DN idag, Kommuninvest mm mm. Där jag figurerat på nationell/internationell nivå kring klimatfrågan. Första gången på länge som jag hörde någon, om än ärligt och rakt fram, som antydde avundsjuka. Vet att min kollega i samma parti sliter och jobbar. Som en del andra moderater, ontresserad av miljöfrågor. Men en arbetysmyra. Jag frågade vad han brinner för???  Fick inget egentligt svar. Hur f n kan man hålla på med politik utan passion och utan ett jäkla anamma för att göra skillnad!? Kände mig skuldmedveten efter samtalet. Karln är ändå helt OK!

Summerar dagen. Kommunen har så många proffsiga medarbetare.  Som tar ansvar och sliter. Men det gör ju 98,5 % av alla Växjöbor också. Växjöborna är fantastiska.

Kommunen har flyt. Problem, visst.

Är dock djupt och allvarligt oroad över polisbristen. Polisen är inte dimensionerad för den tid vi lever i. Det kommer att bli allvarliga problem framöver. Är ledsen att behöva skriva detta, men jag ser vad som håller på att hända!   Liksom att de synliga och osynliga kostnaderna för flyktingmottagandet är ett allvarligt hot mot landets och kommunernas ekonomi. Är inte synsk. Förmedlar bara det jag ser när andra blundar!

Och kostnaderna för assistensersättningar exploderar. Bra reform som spårat ur. De privata assistensbolagen har horder av jurister för att trappa upp ersättningarna. Marknaden måste tyglas. Ingen politiker vågar ta i detta! Läs Aftonbladet idag för att se vilka som kan få assistansersättning!?

I morgon. Fullmäktige. Utedelning av priser. Avtäckning av porträtt. Och vanligt möte.

Så till Stockholm för sista gången i år. Hoppas jag.

Jag drömmer om en vit jul, hemma! Även om det kostar lite på snöröjningskontot. Får skicka ut Sofia Stynsberg med snöskyffel. Män kan ju få hjärtproblem av att skotta!? Sant!?

Bo Frank
Växjö 201151214

söndag 13 december 2015

Guldkant på tillvaron tillsammans med några av Växjös främsta artister- Dags för ny pudel!

Ännu en gång. Är stolt och tacksam att få ha det jobb jag har.

Hade rört till det. Trodde jag hade ett telefonstyrelsemöte i fredags em.  Men Monica Sandberg, kommunens mest effektive medarbetare, tog det med milt överseende. Hade bett MS att hjälpa till att koppla upp mig.

Gick hem redan vid halv fyra, men har lika fullt gjort 70 timmar på fem dagar!

Fredag kväll. Kommunledningens sedvanliga julavslutning med Musica Vitae och inbjudna gäster. Först på Utvandrarnas hus. Fullsatt. Orkestern i bästa form. Förstärkt med Cathrine Westling och solister. Kanske är MV det bästa vi har i Växjö. Underbara och begåvade musiker som har brett musikkunnande. Vi hade med oss våra kinesika vänstudenter.

Juldonade hemma. Jobb. Med moderaterna på stan. Serverade glögg och pratade med folk. Några av mina 1,5% dök upp idag. Stollar! Annars bra. Gillar alla förtroende och ryggdunk man får av vanligt folk. Men ovanligt/vanligt folk  som har bilar i miljonklassen har svårt att parkera om det inte är gratis.

Handlade. Inte sånt man gillar.

Till Nottebäcks kyrka på en underbar julkonsert. Hämtade upp goda vänner på vägen. Nöjd med min miljöbil. Fortsatte norrut till andra vänner. Älggryta och annat gott. Glad för alla vänner i den riktiga verkligheten. Dock inga viner. Var den som körde. Hemma efter midnatt. Stök med ungdomar i en nyinflyttad lägenhet. Får se hur det utvecklas. Har nolltolerans mot stök. Det finns mycket stök i Växjö just nu. En avvägning hela tiden om vad man får berätta om det man vet och om de förtroenden man får. Berättar inte allt. Folk skulle blir för upprörda!

Idag/söndag. Promenad, en timme på jobbet. Brunch hos mamma, en sväng till julmarknaden på Bergkvara och Beatleskväll/middag hos oss för några vänstudenter från USA. Underbart att få bry sig om andra ungdomar när våra vuxna barn är utflugna.

Vi närde en naiv tanker för ett par år sedan att vara vänfamilj för några s k ensamkommande.

En "liten, liten " chef i kommunen undrade om det skulle bli nåt politiskt jippo av det hela. Och var vi var ute efter.  Och andra avrådde oss för att råka ut för negativa rubruker om nån klagade. Det tar musten ur en att vilja göra nåt bra och bli misstänkligjord. Men att vara vänfamilj till utländska studenter, som vi sysslat med i många år, verkar ofarligt!  Än så länge!

Gläds över klimatavtalet. Ser dessvärre inga moderata kommentater. Detta verkar vara en ickefråga för ett parti som nu pudlar i flyktingfrågan. Dags att pudla i klimatfrågan!!

Bo Frank

Växjö 20151212/13



torsdag 10 december 2015

M gör pudel. Väntar på ett erkännande. Nyheter från Växjö och länet som bara kan läsas här! Bert Karlsson

Rotaryfrukost. Mest glada och välbesökta mötet i år. Glad för att Suzana Mosevic blivit invald med Nils Posse som fadder.

Till Växjödäck för att lägga på vinterdäcken.

Regional utvecklingsnämnd. Sagt det för ut. Inga ärenden,  men Olof Björkmarker är en bra ordförande. Han eller någon annan borde bli RSO.

Till Kosta Boda Outlet hotell. Årligt styrelseinternat med flygplatsens styrelse. Kul att Gunnar Elm hänger med. Minne som en häst i vanlig ordning.

Samtal med SmP om curling. Och med radion om järnvägen.

Sensationella diskussioner. När kommer alla flyg till och från VXO att gå på biodrivmedel? Vi i styrelsen, VD och BP är på det! Världsnyhet på g!?

Ser TV. Partisekreteraren gör avbön för vår f d flyktingpolitik. Jag var de förste ledande politiker i vårt parti som ville ändra kurs. Har egentligen aldrig blivit motarbetad men heller aldrig fått beröm mer än från mina medborgare/väljare. Kommunalråden ser tidigare än andra vad som håller på att hända.

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i länet har fått stänga p g a stök.

Systembolaget öppnar kanske en ny butik i Växjö nästa år.

Ung, oskyldig kille nedslagen med knogjärn igår i Araby. Måste åka till lasarettet. Sa till sina föräldrar att han cyklat kull. Känd gärningsman.

Hörde en röst. På hotellet. I korridoren. Hej Frank! Har jag nåt otalt med dig!! Gick fram och såg att det var Bert Karlsson. Fick jag sköta de ensamkommande flyktingbarnen skulle jag spara 20 miljarder, fortsatte BK. Så jag kunde betala mindre skatt!

Talade om för BK att vi inte hade nåt otalt. BK grattade mig till SM-guldet och sa att han höll på Lakers. Delade bänk med Bert under min långa tid i riksdagen. BK har en otrolig koll på all idrott i hela landet på alla nivåer. Så kom ingen minder än Torsten Jansson och drog iväg med Bert. Jan Guillou skall också finnas på hotellet ikväll. Kommer inte att lyssna på honom.

En dag skall jag ha ett glastvättställ hemma. Fortfarande läckert på detta hotell. Fullbokat!  Glest med folk i alla affärer. Och hade inte koll på vilken storlekt på Illusion jag skulle köpa. Outleten motsvarande inte mina förvätningar. Har förmodligen allt jag behöver. Utom tvättstället.

Inte helt jämn könsfördelning i Flygplatsbolagets styrelse. Riktig jäkla skämmigt.

Har inte blivit bjuden på Nobelfest i år heller. Det vore något stort. Men å andra sidan. De som är där är mer värda att vara där.

Bara en tidsfråga innan Jimmy Åkesson blir inbjuden. Kan inte tro att Nobel skulle tyckt att det var smart att utestänga en av ledarna för de stora partierna i riksdagen. Samtidigt som kommunistpartiets ordförande är inbjuden. Samma kommunistpartiet som inte vill lagstifta mot terrorism idag!  Och nyttigt för JÅ att umgås med belevat och beläst folk! När han blir inbjuden.

Klimatmötet fortsätter. Less meat, less heat, skriver Paul McCartney på sin hemsida!



Kosta 20151210

Bo Frank



onsdag 9 december 2015

Ett ensamkommande flyktingbarn och några kineser............

I stället för ännu en övernattning, åkte kommunstyrelsens presidium och kommunchefen för en halvårsutvärdering,  över dagen. Till Louisiana och tillbaka.

Dit gick det galant. Tänk att åka direkt Växjö - Louisiana. Har gjort det dussintals ggr. Hem tre byten.
I Köpenhamn kom det in en liten kille. Ca 12 år. Biljett. Välvårdad. Bra vinterskor, bra jeans, präktig dunjacka. Mössa. Ingen packning. Med en ramlösa och en macka i en papp-påse. Jag sa hej till honom. Fattade. Frågade var han kom ifrån. Afghanistan sa han, på bra engelska. Småpratade och fattade att han kom från bra omständigheter. Men. Liten, skör. Trött. Vaksam, receptiv och med ganska bra koll. Tåget i rörelse. Har du ID, frågade jag? Nej, sa han. Polisen står och kolla på första stationen, sa jag. Tänk om det kunde varit min son?
Killen drog mot dörren. Men tåget i sakta rörelse. Hämtade tillbaka honom. Han såg hungrig ut, men vaksamheten var starkare än hungern.

Sa till honom. Svenska poliser slår inte barn. De är hyggliga. De kommer förmodligen att ta han om dig. Fick ur honom att en släkting väntade i Malmö C. Inte Hyllie. Hyllie första stopp. Polisen kom in i vagnen och hämtade killen. Jag frågade polisen vad som skulle hända? Soss får ta hand om honom, sa polisen. Jag sa till grabben att ringa sin släkting och berätta vad som hänt......

Övervägde en sekund att ge killen mitt kort. Avstod!? Funderar fortfarande på om det var rätt eller fel!? Att bli indragen!? En flyktingsmugglare som väntade!? Försökte nå Oliver R för att få fakta. Men antog att killen inte skulle bli satt på tåg tillbaka. Och det visade sig att det inte sker i normalfallet? Men vem var grabben? Och hans historia. Vet numera att världen är så liten så att jag kommer att veta. En dag.

Tågkrångel. Sverige ett u-land.

Tågbyte två gånger på hemvägen. I Alvesta steg det på fyra kinseser. Tre proffesorer i medicin och en tolk. Skulle till Linné.  Hälsade dem välkomna till Växjö. Du är en ovanlig svensk, sa tolken, svenskar är så reserverade. Småpratade.

Till moderatexpen. Lite sent. Möte med nya medlemmar.

Tog två mackor med mig hem till lilla frun.

Den afghanske killen, om det nu var det han var,  ligger på näthinnan. Känner att jag en dag kommer att få veta.

Urdålig krönika i SmP idag.  De flesta är dock bra!



Växjö 20151209

Bo Frank


tisdag 8 december 2015

I rörelse och om SmP... och om Ygeman.....

Vanlig kommunmåndag. Inre tjänst. Uppvaktningar och beredningar. Företagsbesök. Ett företag med kritiska synpunkter på kommunen. Viktigt att kommunicera tillbaka detta. Så möte med Brottsförebyggande rådet. Kan ej kritisera polisen här hemma. De gör vad de kan. Länet har tappat 25% av polistjänsterna på tre år. Så kan det inte fortsätta. Vad gör regeringen?

Bättre? middag hemma för goda vänner. Och s k filmkväll. Såg om Mordet på Orientexpressen. Blev lite sent......

Kommuntisdag med m-möte, blågrönt möte och arbetsutskott. Otroligt gott julbord i Gransholm med nuvarande och f d kommunalråd/förvaltningschefer. Åt för mycket. Möte med kommunens miljöberedning. Ego, ÅKB och Cheryl Jones Fur.

Möte med student/doktorand från Linné.

Möte med journalist. Hem sent.

I morgon åker kommunstyrelsens presidium och kommunchefen för årlig avstämning. Över dagen.

Blev intervjuad av SmP idag om detta med polisen och Araby. Är impad av att ju svårare ämnet är desto bättre är SmP på att återge vad som avhandlas utan konstigheter. Är i princip aldrig missnöjd med hur jag återges annat än en och annan rubrik som inte alla gånger har stöd i texten. Ta detta med invandring och flyktingmottagande. Där en och annan snubblar och måste pudla. Det går att säga vad man tycker - även om nästan ingen vågar det - utan att råka ut för att SmP vänder till det hela till oigenkännerlighet. Den enda tidning jag inte talar med Expressen. Och under lång tid en medarbetare på Radio Kronoberg. Men det sista är utagerat och uppklarat.

Bra i Smp om Beatles idag. Begåvat skrivet.

Tiden går fort. Vet inte om jag hinner med........


PS Alltid lika impad när jag ser Anders Ygeman. Inte impad över AKB som inte klarar av att komunicera det faktum att m vill ha en hårdare politik. Undanglidande! Och undrar om centerpartisetrna i länet vill att c skall vara Sveriges mest flyktingvänliga parti? Heja Ygeman! DS



Bo Frank
Växjö 20151208

söndag 6 december 2015

Otäckt som bara f n

att landa på Kastrup i en massa luftgropar. Å andra sidan var vi genom vindarna 20 min före tidtabell, så jag hann med tidigare tåg. Flykingkollen i Hyllie gick på fem minuter. Måste ha lugnat ner sig. Hustrun anslöt i Lund.
På ICA o handlade på hemvägen. S k ensamkommande flyktingbarn - ombestämbar ålder-  åt middag i affären. Tragiskt. Chips och Red Bull. Men likadant gör svenska tonåringar.

Frankrike. Regionalval idag. Ett korrupt land och tvivelaktigt om man har en fri press. 100 personer i deras riksdag är gifta med varandra - över blockgränserna. Ett politikerpar har kanske fem till sex miljoner om året i lön. Andra förmåner.  Och stor våning på livstid. Alla känner alla. Kanske ett av skälen till att Nationella fronten går så bra. Presidentens gunstlingar - det finns andra ord för det - får titlar och blir borgmästare. Frankrike har 36000 kommuner. Alla dessa har en borgmästare som röstar fram andra över dem........ Medeletida!

Presidentval 2017. Sarkozy blir borgerlig presidentkandidat fast han påstås vara misstänkt för mutor och penningtvätt. Och nuvarande presidenten lär trots diverse anklagelser och tillkortakommanden bli omnominerad för socialisterna. Och mot dessa står Marie Le Pen som får Jimmy Åkesson att framstå som en balanserad hedersknyffel. Detta är Frankrike. Man genomförde en revolution för att få bort monarkin men har i stället valt ett system med att utse en person med ännu större makt. Är glad över att Sverige behållit sin franska tronföljd och har det minst korrupta styret i världen. Länge leve Sveriges monarki.

I Paris valde man uppenbarligen att inte städa bort "problemen" , som i diktaturer som Ryssland och Kina inför en händelse där hela världen kom på besök. Ett kvarter ifrån Stadshuset bodde människor på gatan. En romsk familj med små barn. "Vanliga" uteliggare och en man som låg livlös och barfota i den kalla kvällen.



Tvättar, donar. Läser i kapp tidningar. I Uppvidinge är det starkt tryck på nattdagis i Åseda. Enligt rubrik i SmP. En familj vill ha det. Och med samma logik är två personer en folkstorm!

En härlig arbetsvecka hemma! Bara en kortresa den närmsta tiden och en sväng till Stockholm.

Älskar trots allt att vara hemma. Skall dra ner på allt åkande nästa år. Så mycket det går. Har inget mer att bevisa. Är i peak för nuvande jobb.

Kom hem från första resan någonsin utan att ha köpt en enda Beatlespryl. Kombination av tidsbrist och 50 före i varje kö på ett varuhus!

Tack snälla Växjöbor för att ni stöttar och står ut med mig!

Bo Frank
Växjö 20151206

lördag 5 december 2015

Paris dag 3 - bland de stora elefanterna

Snabb morgonpromenad från statshuset upp till Monmatre och Metro hem. Till Paris rådhus. Som ett slott! Igenom ett enormt säkerhetsuppbåd. Mer än tusen personer slussas i bussar till en gammal saluhall i närheten. Poliseskort och avstängda gator. Trerätters med tillhörande drycker. Några tal. Paris borgmästare Ann Hildago hälsade välkommen. Där fanns borgmästare från alla sorts städer på jorden. Allt från Los Angeles till Santiago och Växjö. Satt med en energisk vice borgmästare från Taipei. Kvinnan, en professor i ekonomi, hade bott 20 år i Tyskland och pratade de flesta språk. Minglade runt och delade ut sitt kort till alla. Där fanns politiker i rg
Polispådrag och bussar tillbaka till rådhuset. 700 borgmästare skulle fotas i en trapp inne i rådhuset. Det tog sin lilla tid. Därefter följde en tretimmarssession. Borgmästarna i ett rum och andra i stora salar i anslutning. Proffsigt. Säkert 40 personer gjorde korta framträdanden. Verkade som den stenrike f d borgmästaren i New York sponsrat en del. Det stod Bloomberg Foundation lite över allt.

Michael Bloomberg och Paris borgmästare inledde. Därefter följde borgmästare från många länder. Dock ingen från Skandinavien. Robert Redford, Leonardo Dicaprio och en massa kändisar. Dock tunt med borgmästare från stora städer i Indien, Ryssland och Kina. FN:s generalsekreterare avslutade dagen.

Till hotellet och av med finkostymen. Fixade mejl. Ringde några för sent som sökt mig. Växjögänget gick en 25 min över Seine, via Notre Dame. Till Paris äldsta restaurang, kan den ha hetat Le Procope? SKL hade måltid för den svenska kommundelegationen. Med politiska företrädare för SKL, Göteborg, Växjö och Nynäshamn. Fick värdinnan till bordet och tackade för maten. Och konstaterade i en vanlig ordning att det är kommunerna som sköter landet! Maten sisådär.

Promenad "hem" genom ett myllrande folkliv.

Höghastighetsjärnvägen? Luftslott? Anders Borg kallade projektet för ett science fiction projekt så sent som för tre år sedan. Gökunge? Tror inte det räcker med de siffror som presenterats nu. Gemla station började med 5,5 miljoner och slutade på 30. Så länge projektet finns är det emellertid min uppgift att bevaka Växjös intressen. Vad att göra? Den nuvarande stambanan klarar inte fler och snabbare tåg.
Kallt i Paris idag. Träff med journalister. Till en av Paris bästa krogar för att hålla klimatföredrag. Krogägarens hustru är professor i filosofi och borgmästare i ett av de stora distriken i Paris. De har bjudit in prominenta gäster. De hittade mig i The Guardian.

Får se hur lång tid det tar. Har också en middagsinbjudan till Eifeltornet, första etagen, från Paris borgmästare. Oklart vad jag gjort för att förtjäna detta. Har släpat med mig lite tyckt material från Växjö.
Nu ut på stan. Och skall först vinka av Cheryl Jones Fur och Julia som åker hem idag.


Bo Frank
Paris 20151205

torsdag 3 december 2015

Paris dag 2

Uppe vid sex som vanligt. Skötte mejl och annat. Vi åkte tog tunnelbanan ut till gamla flygplatsen Le Bourget där hela klimatkonferensen avhålles. Vänliga vakter kollade ryggsäckarna innan vi tog oss ner genom myllret av människor. Vid vår avstigningsstation ett hundratal av uniformerad personal som hälsade oss välkomna och guidade oss till väntande bussar. Fem minuters färd. I långa led ( 50 000 människor) som slussades effektivt via till fotografering för att få id-kort. Bara föranmälda med streckkod och pass fick ID.

Samtal med flera journalister. In i nordiska huset. Pratade och var med i en panel. Kring kommunernas ansvar. Mehmet Kaplan inledde. Ganska bra med åhörare.

Snabblunch. Tillbaka till stan. Medverkade hela eftermiddagen som vice president i Energy Cities på en workshop. Bra eftermiddag och många goda exempel. Hela världen ser svensk fjärrvärme som något fantastiskt. Inte Konkurrensmyndigheten i Sverige. En absurd myndighet som arbetar för global uppvärmning och ohämmad elkonsumtion. Kommunen kommer att tillskriva regeringen innan jul för att informera om hur kommunen/hela världen i övrigt ser på denna myndighet. Säger det igen. Idag är det myndigheterna som bestämmer i Sverige och regeringen statister!

Avslutade dagen med Cocktail. Som på svenska betyder en massa stående plockmat, mingel och påfyllning av vin.

Trötta Växjöföreträdare summerade dagen på ett litet hak vid hotellet. Nu ta itu med dagens mejl!


Bo Frank
Paris 20151203

I Paris

Lyckades med konststycket att gå ut från flygplatsen och in igen bakvägen utan att någon hindrade mig!

Missade skyltingen till bagagebanden och var plötsligt ute i ankomsthallen. Men lyckades ta mig in igen samma väg jag kom! Hade aldrig gått på Växjö Flygplats.

Metro in till hotellet som ligger precis vid Paris rådhus, mitt i smeten och gångavstånd till det mesta.

Har idag minst två åtaganden där jag skall tala. Ett ute på klimatförhandlingen vid Le Bourget och så ett inne i stan. Kör på fri hand och utan pp idag. Och har Cheryl Jones Fur med mig, tillsammans med Julia Ahlrot.

Känns skönt att bara kunna promenera med en tunn jacka igen.

Läser att polisen skall storsatsa i Växjö utan extra resurser. Tror att brottslighet och polisbrist kommer att segla upp som en av de tre stora frågorna i nästa val. Alla kommer att känna någon som råkat ut för något och där rättsväsendet lämnat walkover. Jag har vad folk säger. Och får veta det mesta. Så är det!


Bo Frank
Paris 20151203

onsdag 2 december 2015

Till Paris - Växjö 2017

Igår. Arbetsutskott, kollade blodtryck på vårdcentral, lunchmöte och så julavslutningssammanträde med kommunstyrelsen med åtföljande middag.

Polisen har pekat ut Araby som ett område med stark kriminalitet. När kommunalråden gjorde samma sak för några år sedan fick vi ovett för det! Är starkt oroad för att polisen inte räcker till med det som händer i Sverige idag. Till detta en omorganisation av polisen som, kanske nödvändig, men som skötts så att många poliser känner uppgivenhet. Och regeringen har inga planer på att ta fram fler poliser. Tänker återkomma till detta. Polisen är starkt underbemannad, försöker hålla nästan ovanför vattenytan och gör det nödvändigt akuta. Men tvingas prioritera bort! Och vår kära länsstyrelse gör det inte lättare genom att tillåta kameraövervakning på diverse ställen. Talade med några affärsinnehavare om detta under gårdagen.

Regeringskris på gång? Begriper att mp har svårt för mer. De har ändå ställt sig i ansvarsfållan. Men det regeringen aviserat räcker inte för att minska trycket på Sverge. Nästan alla s k ensamkommande fortsätter söka sig till Sverige därför att vi inte har ålderskontroll. Ännu. Bra att moderaterna ligger på för effektivare åtgärder. Ser inte ansvariga politiker i Stockholm att vi inte i detta läger kan nedrusta polisen?

Är samtidig glad som alltid över hur civilsamhäller på alla sätt försöker att hjäpa till i den situation vi befinner oss i. Många, många människor i vår kommun sliter i föreningsliv och social verksamhet. Alla är värda uppskattning och erkännande. Man måste kunna göra både och. Både tala om att alla behövande på jorden inte kan komma till Sverige och samtidigt göra det bästa för alla som finns i Sverige. Och samtidigt med kraft avvisa dem som inte klarat världens mest generösa asylprövning.

Till Paris idag. Delvis en symbolhandling. För att visa att den lokala nivån tar ett större ansvar även i denna fråga. Får i morgon möjlighet  att tala för 6500 kommuner i Europa.
Tillbaka till Frankrike i Januari då ÅKB och jag skall prata för motsvarigheten för det det svenska kommunförbundet på ett jättemöte.

Läser att s vill ta bort hisskrav. Det är ju absurt, men välkommet! Alla som följer politiken vet ju att s varit emot minska förenkling. OCH IGÅR RÖSTADE MAN EMOT EN REGELFÖRENKLING SOM VI BLÅGRÖNA RÖSTADE IGENOM.

Växjö. 2017. Vi arbetar på att ta en av deltävlingarna i Melodifestivalen till Växjö. Helst vecka 8!





Växjö 20151202

Bo Frank