lördag 30 januari 2016

Bo Frank på villovägar

Läs boken Buss på villovägar. Eller se filmen med Marilyn Monroe!!!

Kvällsposten hade en helsida om kommunalråd på villovägar. Och kvällspress. Vi deltog inte på en energikonferens en vecka i Frankrike. Vi var inbjudna talare. Två övernattningar. Arrangören betalade!

Nästa iakttagelse. Kulturvänstern och Skånemoderater klagar på gränskontroller som ett sätt att hindra den ekonomiska utvecklingen. Trams! Kom till Kastrup i torsdags strax efter 17 i värsta rusningstrafik. Passkontrollen till tåget 2 sekunder. Passkontrollen i Hyllie. 0 sekund. Polien gick igenom vagnen när tåget ändå stannade! Varför skriver inte meddia om detta.

Ständiga snyftreportage och hur synd det är om "flyktingar" som inte får asyl i landet med världens mest generösa flyktingpolitik.

C i Tingsryd vill öka skatten för att rädda landsbygsskolor. Verkar vettigt. Men om fler flyttar bl a av för hög skatt får ju skatten öka än mer. Och då flyttar fler. Räddningen stavas kommunsammanslagningar. Färre och bättre skolor som kan attrahera duktiga lärare.

Hemma sent torsdag kväll/natt. Till jobbet tidigt fredag morgon. Körde så ,  ganska trött, till Brösarp för kommuninternat med länets moderater. Lite nedslitet ställe med fantasisk mat. Och m i länet är på topp. Varning för m i Alvesta. Kommer att ta nästa val. Hoppas på traditionell allians med mp både där, i Tingsryd och lite varstans.

Kom till Växjö idag vid 15.30. Körde 16.00 en Beatlesseans i kommunhuset som en del av Kulturnatten. Salen fylld till tre fjärdedelar. Glad för det.

Hem. Lite trött. Tvätta, post, läsa i kapp och besvara mejl. Hustrun i Köpenhamn för att hjälpa dotter med ännu en flytt. Dottern chef för Interpol om 15 - 20 år!

I morgon bitti hjälper jag till i en flytt, går till mor på brunch och åker så till Stockholm för att få "domen" från den s k Sverigeförhandlingen. Har umgåtts med min kollega i Lungby i ett dygn. MB är en stjärna! Blir varken glad eller ledsen oavsett utgången. Får vi inte station fixar det sig ändå. Får vi möjligheten kanske vi måste avstå om regeringen vill skinna kommunerna. Är hyfsat bra på poker.

Lakers får skärpa sig. Och ta varje match på allvar. Det sitter nog nu mer i huvudet än i benen!?

Växjö DFF har otroliga ambitoner och är mina favoriter. Men kommunen kan inte stötta dem mer än snittet för andra klubbar i samma läge.

Vår partisekreterare i lördagsintervju. Skulle kunna bli en bra boxare. Duckade och steppade undan på ett skickligt sätt. Bara sådana som jag,  som har framtiden bakom mig - och som inte står på någon belöningslista i partiet - som kan säga hur det är!  Och m har varit korkade som anmält s till KU för bristande ansvar i flyktingfrågan!!! Och som ett brev på posten anmäler s moderaterna för samma sak! Jäkla spel och lek!

Jaha.  Har räknat ut att jag denna vecka Måndag till Söndag haft 78 timmar i/på jobb!

Trevlig helg!

PS Hör rektorn på Karolinska bortförklara bristande åtgärder mot forskningsfusk etc. Inte helt ovanligt i den akademiska världen att medaretarna har extrem frihet som inte skulle vara tillåtet på någon annan arbetsplats. Detta sänker Karolinskas rykte. Det blir nog rektorsbyte. DS

Bo Frank
Växjö 20160130



torsdag 28 januari 2016

Bäst i Europa

Nästan tre tusen konferensdeltagare i den stora kongressalen i Dunkirk. Till hotellet. Fel hotell. Nästa. Jättelik buffé på kvällen. Hoppade sent på kvällen in i bussen som det stod IBIS på. Bara det att det var nåt jäkla IBIS i Belgien. Upptäckte felet när vi var ute på motorvägen. Resan på 4 km tog två timmar, innan vi var tillbaka i Frankrike igen.


Igår. Egen bil som hämtade i slagregnet till konferensen. Det började med en fransk filosof som ansåg att det måste in mera av erotik i miljöpolitiken. Så skulle inte en konferens inledas i Sverige. ÅKB och jag träffade mycket folk. Fick avnjuta spännande inlägg varvat med fransmän som bara ville. Lite segt att vänta på vår tur. 16.30 i den kalla, stora plenisalen. Vi gjorde ett kanonframträdande i vanlig ordning. Det gick ett sus genom publiken när jag presenterade Åsa som min personliga assistent och tillika vice borgmästare, en ung socialist inte utan talang som lär sig hyfsat fort. Och Åsa fortsätter att presentera mig som en äldre man som borde haft vett att avgå för länge sen osv......... Vi är inte som andra och gör inte som andra. Och det går hem!
 Därefter debatt om vad vi sagt med fyra franska borgmästare. Vi blev inbjudna som den kommun i Europa som kommit längst i med miljö/klimatfrågor i kombination med 25 års politisk konsensus i denna fråga. Skulle aldrig förekomma i Frankrike. Efteråt snudd på autografskrivning/folk som ville ha våra kontaktuppgifter.




Till hotellet. Byte till mörk kostym. Galamiddag. Bara fransmän kan utspisa 2500 personer i en sjurätters middag med tillhörande drycker på tre timmar. Och utsökt mat. Rockband. Karnevalståg. Dans. Inget att klaga på, mer än att bussen som skulle dra runt till hotellen var tre kvart försenad. Nästa år hålls denna konferens i Bordeaux. Har redan blivit inbjuden. Och det blev många andra inbjudningar. Och det kommer studiebesök till Växjö.




Mycket kring mötet i Stockholm om Sverigeförhandlingen. Och förvecklingar. Såg att Älmhults tillträdande kommunchef blivit felciterad i media. Hoppade högt när jag läste det.




Skakigt politiskt läge i Sverige. Har sagt det länge. Polisens bristande resurser i kombination med det stök som är kring flyktingmottagandet,  är och blir den stora frågan. Tycker att m tagit tag i detta och driver en bra linje. Och det visar också opinionsundersökningarna. Och det är inte ens fult att sengla på hur man gör i Danmark längre.




Men det finns mycket att säga och göra. Många från andra länder säger att svenskar är otydliga med vad man vill. Och det stämmer. Vi pratar inte klarspråk. Politiker och myndigheter i en snällism som leder helt fel och skapar förvirring. Det ör mycket om, utfall att och om så skulle vara fallet!


Dunkirk. Träffar många intressanta människor. Det är inte lätt att vara borgmästare i Frankrike. Här finns 36000, de har lite makt och fyra nivåer av statlig förvaltning över sig. Och man inser hur viktigt det är med kontinuitet. I vissa kommuner i England kan t ex majoriteten rubba nästan varje år i och med att en tredjedel av ledamöterna är för omval i sina valkretsar.




Idag. Mest att ta sig hem. Hemma sent. Och tidigt till kommunhuset i morgon. Och så iväg till Skåne tills dess att kulturnatten börjar hemma.


Jag kan inte klaga på att jobbet är enformigt att den ena dagen är den andra lik!






Dunkirk 20160128


Bo Frank





tisdag 26 januari 2016

Araby

Snabb måndag. Möte minut för minut. Så direktmöte i Araby Park Arena. Alla gjorde bra ifrån sig, Bäst var Scott Goodwin. Bra möte och god stämning. Pratade med så många jag kunde. Ca 10 killar som ville framstå som värstingar omringade mig efter mötet och ville prata. Egentligen ganska vilsna och inne i en alltgåråthelveteattitydomintenågongörnåtförmig! Lovade att träffa hela gänget igen om de mejlade till mig. Har en idé till hur vi kan göra. Men det bygger på att man tar egna initiativ. Media skildrade mötet som det var utan att göra det för mycket till sin förutbestämda agenda. Helt klart, oavsett Araby, Sverige har ett problem med en del invandrarkillars attityder och bristande insikt i vad som behövs för att det skall funka i Sverige. Och vår snällisms oförmåga att på ett rakt sätt tala om hur man gör i vårt land. Skulle kunna jobba heltid med detta. Kanske. Framöver! Känner så starkt för detta. Man måste tro människor om gott. Och 98,5% av ungdomarna i Araby är OK med rätt vägledning och förutsättningar.


Självklart att våra badhus dessvärre måste ha kameror.


Hem och strök kläder. Åt en sallad och ett glas rosé med hustrun. Sent.


Till jobbet 06.30 och fixade. Tåg till Kastrup med ÅKB. Vi har det rätt kul ihop, min assistent och jag. Och Åsa påpekar att jag varit med så länge så att jag behöver avlösning. Men det är svårt med att vara satirisk stora konferenser med simultantolkning och få det att bli rätt!
¨
Vi blev hämtade med bil i Bryssel för vidare transport till Dunkirk. Checkade in på konferensanläggningen vid havet. Så till hotellet. Ganska sunkigt IBIS. Gick igenom vår presentation. Det är 2600 personer på denna lilla konferens. Blir snart hämtade för s k cocktail buffet dinatorie. Misstänker en massa stående plockmat. Men  morgon är det DÌNER DE GALA. Och det behöver inte översättas.


Har redan träffat en del engelsmän på hotellet som kände igen mig. Från Milton Keynes.


Har just gått omkring med Åsa i halv storm i hamnen.


Nu in i duschen,  ny, ren, vit skjorta. Ingen slips ikväll!


Skall bli intressant att träffa nya människor ikväll. Räknar med att känna igen något hundratal.


26 januari 1966. We can work it out, toppar singellistan och Rubber Soul LP-listan.






Dunkirk 20160126




Bo Frank

lördag 23 januari 2016

Solen som försvann -- extra, extra!

Tänker både på det faktum att vi kom hem från Gran Canaria i onsdags kväll och att hustrun ( lilla solenstrålen ) åkt till barn och barnbarn i Lund denna helg.

Var på SKL i torsdags över dan. Min samhällsbyggnadsberedning. Kommentarer från sossar i andra delar av landet. Ni borde sälja mer, ni äger ju alldeles för mycket bostäder. Och nu är rätt tid att sälja.
Genomgång av olika inspel till regeringen för att göra det enklare att bygga. Fortfarande för mycket statliga regelverk som spökar, långa handläggningstider för överklaganden, för många instanser man kan överklaga till etc.
Politiken borde hitta ett nationellt system för att underlätta för unga att köpa sin bostad. Tror att man kan utveckla den modell som HSB och Swedbank har utvecklat i Växjö och som borde få nationell uppmärksamnhet.
Lyfte också frågan om att följa upp hur det fungerar med en Sverigeväxel för 112. En del regioner bryter sig ut och kör eget. SKL publicerade en rapport i serien Öppna jämförelser om Trygghet och Säkerhet. Växjö kom ut dåligt ( men  bättre än Kalmar ) och jag har därför begärt en genomgång av denna på en kommande kommunstyrelse.

Hem och skrev min blogg om Kjell Alinge. Lakers låg under med två mål, men vände och vann.

Igår, fredag. Frukostmöte med ny och gammal vd för HSB. Intervju med TV om järnvägen. Småmöte. Möte med SmP om ett s k inblicksraportage. Möten på em. Hem och ringde ifatt alla som sökt mig under dagen. Till Konsum och köpte en färsk majskyckling och satte i ugnen. Mamma kom på middag. Såg På spåret tillsammans. Tog Bostwana och Gabarone på 20 poäng och fick ca samma poäng som det vinnande laget. Göran Hägglund är en livad lax. Har alltid gillat honom.

Idag. Sväng till Blekinge med mamma. Läsa och skriva. I morgon, läsa och skriva. Och nyårsrevy med lilla mor. Och ut och äta nånstans. Kanske hinner min lilla solstråle hänga på. Svensk vinter och moderna tåg verkar inte vara en bra kombination. På ånglokens tid gick tågen oavsett väder. Och tidtabellen trycktes upp ett år i förväg. Och ungdomar idag kommer inte ens ihåg att flyget hade fasta tidtabeller som las fast långt i förväg.

På måndag. Styrelsemöte med flygplatsbolaget. Miljöberedning, ärendeberedning för nösta au, sedvanliga kommunalrådsuppvaktning ( varje måndag fm). Kvällen avslutas med direktmöte i Araby. På tisdags morgon åker jag och ÅKB till Dunkirk för att förgylla tilvaron för franska kommunförbundet. Fredag/lördag moderatmöte. Lördag kväll är det kulturnatt. Söndag hjälper jag våra kinsesiska studenter att flytta. Så avfärd till Stockholm för att vara på plats inför mötet då Sverigeförhandlarna skall presentera sitt förslag. Det är inte seriöst att inte få en hint innan. Det är väl ingen skönhetstävling det handlar om?  Så till Heidelberg med styrelsemöte med Energy Cities. Så en lång period av hederligt hemmaarbete. Och snart är det midsommar. Och efter det Almedalen då vi prövar ett nytt koncept. Och så är sommaren nästan slut. Höst och jul igen.

Naturmorgon i P1 är ett fantastiskt program. Och strömstaren likaså. Fast rödhaken är ju min favorit.

Undrar vad Tomas Bannerhed gör nuförtiden. Apropå fåglar. Kanske skulle dra iväg ett mejl!?

På Paul McCartneys hemsida finns ett unerbart foto på David Bowie och sir Paul som togs av Linda McCartney.

Regeringen vill äntligen göra det moderaterna längre krävt. Att dra in alla bidrag till personer som fått avvisningsbeslut. En självklarhet. Men en massas knallröda myndigheter rotesterar. Myndigheter skall genomföra det politiken beslutar. Punkt slut.


PS F ö anser jag att moderaterna centralt skall sluta hacka på mp. De har sammantaget en bättre politik än s. Jag är för sänkta skatter på det nyttiga som arbete och grönsaker och böcker. Och gillar högre skatt på fossilt, socker och skräp.  DS  


PS PS Idag. Fantastisk och annorlunad predikan i P1.
Mår dåligt av att israeliska soldater skjuter barn. Svårt att t o m glädjas över att m är största parti enligt SIFO med tanke på allt elände på jorden.
Dock några ggr kvar. Årets upplaga av Växjörevyn den bästa på 25 år! Vet! Jag har sett alla! PS PS


Växjö 20160123

Bo Frank

torsdag 21 januari 2016

En röst är förlorad, en stjärna har slocknat - men änglarnas kör har fått påfyllning hemma hos dem....

Han tog mig till något som inte fanns. Jag klarade inte att följa allt. Men jag ansträngde mig.

Det börjde när jag var 15 år. Jag satt i mitt eget lilla hus. Lekstugan som min lillayster vuxit ifrån. Byggd av min far. Rejäl. Vinterbonad. Två gånger sex meter. Väggfast brits på ena kortändan.  Bord i korg/glas, tre korgstolar. Veranda med tak med fyra sittplatser. Röd stuga, vita knutar, grön dörr och gröna fönsterkarmar. Skjutbara gardinkappor i blåvitt som mamma sytt.

På vår stora tomt, 50 meter från havet. Två fönster mot väster och lilla verandan. Ett söderfönster mot evigheten/där havet inte tar slut och ett fönster mot stora huset. Sommar efter sommar satt jag där. Tillsammans. Ensam. När dagen gick mot natt!  En piprökande yngling. Med vildvuxet hår.  Mac Baren Golden Blend. Sötstark som Dions Honungssenap. En Philps transistor. Med en ratt till höger så man kunde snurra in P1, P2 och P3. ( Accepterar idag nästan P4, men lägg ner P3)

Antennen kunde dras upp och vridas så att man fick in bästa ljud.

Hemma hos. Denna magiska röst. Musik som inte var lika trygg och bra som Beatles. Va fan. Han spelade aldrig Beatles. Pucko. Men jag upptäckte en annan värld. Den som inte fanns. Tankarna sprudlade. Långa meningar utan slut. Som en roman av James Joyce. Och lika obegriplig. Ordet blev till kött. Eller till musik. Det var bara magiskt. En kombinerad, emaljerat askfat och ljusstake, från Kockums. I rött. Med ljuset i mitten. Knackade pipan runt om. La in en ny dos. Tände på. Bara vanlig tobak. Är väl en av de få med min erfarenhetsbakgrund som inte " rökt på".  Nikotinet. Rösten. Musiken. Musiken var inte lätt. Den var suggestiv. Drömmande. Konstig. Minst av allt trallvänlig. Rösten och musiken tog mig till ett skymningsland.

Somnade strax innan det ljusnade.  Klarade att själv ro ut i gryningen för att ta upp den långrev jag själv satt ut. Efter någon timmes sömn. Han kunde nog inte klara av att lägga ut en långrev. Maskat på. Maskat av. Men han tog mig till en annan värld. Ett par kvällar i veckan. Och jag var honom trogen in i döden. Hans magi har förfört mig under alla dessa år. Jag har vandrat med honom tills slutet.  Han visste kanske aldrig om att jag och kanske många med mig var en hans allra bästa vänner. I hans Eldorado, Hemma hos, Nattens nöjen, i Niagara och allt annat.


Kjell Alinge 1943 - 2016.


Bo Frank
Växjö 20160121

onsdag 20 januari 2016

Skönt att åka hem.....

Skulle mentalt inte klara en vecka till med att bara äta, läsa och promenera. Har dock lyckats gå ner två kilo med all inclusive. Har nästan uteskutande ätit grönt, fisk och kött! Dock en och annan Gin and Tonic. Men det är ett fenomen att inte ha sett en enda berusad människa trots tillgång på fritt vin/sprit dygnet runt. Tycker synd om ganska många smällfeta personer som har gett upp och bara äter mer och mer. Trots hotellets alla läckerheter går många direkt till pommes och hamburgare.

Hemma fortsätter de politiska turerna på riksplanet. Moderaterna går från klarhet till klarhet när det nu också handlar om att strama åt kostnader för flyktingmottagande. Och kortsiktigt spelar mycket sd i händerna just nu, men det blir annorlunda när det blir val. Då handlar det om att rösta fram ett regeringsalternativ. Undrar om Löfvén klarar sig fram till valet? Hans brist på politisk erfarenhet har visat sig många gånger.

Åker hem idag. Skall ikväll såga upp julgranen som ligger och skräpar. Det vanliga när man varit borta. Tvätta, gå igenom post, en sväng till jobbet etc. Skall gå på Rotaryfrukost i morgon bitti och så sedan direkt till Stockholm över dagen. Nytt frukostmöte på fredag och småmöten. Och att vara tillgänglig för den i eller utanför kommunhuset vill träffa mig. Människor är vänliga. Och väntar sig inte att man ringer tillbaka även om man har semester. Kan jag kan andra. Kommunens målsättning att ringa tillbaka efter tre dagar kunde vara vassare.

Håller också på att rota i hur det gick till egentligen när Milles "fisk" försvann från Utvandrarnas hus!¨
Beatles denna vecka. Jodå. Hotellpianisten och hotellorkestern har spelat åtskilligt. Dock första resan på länge utan en enda Beatlespryl av nåt slag! Men är dock inte hemma än!



Maspalomas 20160120

Bo Frank



måndag 18 januari 2016

Kommenterar om det som sker

Mäns tafsande på flickor. Enligt vänsterlogik är detta en fråga om kön. Enligt s k vanligt folk är det den fråga om kön och härkomst. Skulle tror att Svensson är mer jämställd än mannen i Saudi-Arabien.

Det som försvunnit från Utvandrarnas hus. Det är värre än vad som stått att läsa i tidningen.

Margot. Värre att inte staten kan ordna bostad åt en utrikesminister än att hon gått till Kommunal. 

SOS Alarm. Tidsfråga innan man blir kopplad till Pakistan!? Idag sitter man och Sverigesvarar i Växjö. Tror att det är bra med regional kännedom om platser, dialektala uttryck och liknande. Gillar inte det som sker. Kommer inte att tillåta att samtal till kommunen skickas till Kiruna eller Kreta!

Revisionen i Alvesta. Anna Tenje har under hela processen skött detta på ett oväldigt sätt.

Värnamo Nyheter ringde idag på morgonen och frågade varför inte Växjö liksom landet i övrigt skall åka till Stockholm 1 feb då Sverigeförhandlarna presenterar sitt förslag!? Fattade först ingenting. Vi skall ju självfallet åka. Fem personer! Men journalisten var påstridig. Och då kom jag ihåg. Förra tisdagen träffade jag min kollega från Värnamo i samband med möbelriksdagen. Han frågade om vi skulle åka till Stockholm. Svarade då att vi har så starka kort på handen så vi behöver inte åka. Och vill Sverigeförhandlarna nåt, så vet de var vi finns!! Sa jag glatt med glimten i ögat! Denna skröna nådde uppenbarligen media! Journalisten visste att detta var ett utslag av att Växjö fått förhandsbesked om att vi inte får någon sträckning!! Så det ka bli. Jag kommer att sova lika gott på natten oavsett utslaget. Det mest sannolika, som det ser ut just nu, är det inte finns en finansiering! Politiken har ännu inte utlovat någon sådan. Från något parti!

På hotellet skrålar tyskar samtidigt som det uppenbarligen är handboll mellan Sverige och Tyskland.

Vi fick se en vacker syn före middagen då vi satt vid flygeln och väntade på att dörrarna skulle slås upp till middagen. Förbi kom ett vackert par, hand i hand, men varsitt tennisrack i andra handen. Paret var en bit över 80! Underbart att se att människor kan ha det bra. Också fint att se familjer med barn med funktionshinder. Och inte bara "vackra" 20-åringar i en yta av noll empati!

Sista hela dagen i morgon. För denna gången. Stockholm på torsdag.  Nästa vecka Dunkirk. Veckan därpå till Heidelberg. Känner numera ingen oro över att vara borta.  Jag är alltid närvarande. Alla dagar. För medborgare och media.

Per Schöldberg är en klippa tillsammans med hela det Blågröna gänget. Det många år sedan jag tänkte i termer av partiet/moderaterna.  Jag tänker på kommunen. Och på Blågröna Växjö som ett parti. Och det kan ibland vara så att det finns fler olikheter inom ett parti än i en koalition.

Maspalomas 20160118

Bo Frank








söndag 17 januari 2016

Skicka ut missing people

Löfvén har varit osynlig under en längre tid. Och LO:s ordförande som är pigg att kommentera det mesta, syns inte till. Dags att skicka ut missing people!
Och borde inte staten hålla en utrikesminister med en tjänstebostad där ministern i fråga kunna avhandla diplomatiska spörsmål utan att blanda in ett rött fackförbund?

Tog lokalbussen till Puerto Rico igår. Gick till Amadoresstranden och tillbringade dagen där med goda vänner.
Hem sent och åt hotellets läckerheter. Valde bufférestaurangen som hade en omfattning av fem stora svenska julbord i antal rätter. Och eleganta kypare stod på pass med vinflaskorna.
Hotell är intressanta sociala fenomen. Vad gör alla dessa människor till vardags? Hur bor de hemma? Vad händer på rummen? Vad döljer sig bakom de ganska många ensamma människor som åkt själv? Försöker att inleda samtal med några av de ensamma. Har svårt att se dem. En och annan kanske trivs med det!?

All the lonley people, where do they all come from? ( Eelenor Rigby)

Hotell borde vara perfekta deckarmiljöer.

På vårt hotell bor det mest tyskar och engelsmän. Slipper otrevliga ryssar. Vi tillhör de yngre gästerna. Vi störs över att det även på detta hotell slinker in karlar i linnen på lunchen. Noterar som alltid hur kvinnor gör sig fina på kvällen, medan många karlar ser ovårdade ut, som de slutat bry sig den man är tillsammans med. Som min fattiga farmor sa, man skall vara hel och ren! Svenskar klär sig sämst.  Och då handlar det inte om att det behöver vara dyrt. Men helt och rent!

Min farmor och farfar kom som längst till Helsingör med någon bussresa för att handla kassarna fulla med smör och margarin, skinkburkar, tobak och annat!

Hotellets artister är skickliga. I den stora foajén sitter alltid en person vid flygeln och det går inte att sita en minut utan en elegant kypare vill truga på oss en drink. Trots tillgång till fri sprit i princip dygnet runt har vi ännu inte sett en enda berusad person. Och själva stiger vi upp vid 06.30 varje morgon. För min del något senare än hemma.

Gran Canaria. Har alltid åkt mycket. Har säkert varit här 15 ggr!? Närmsta ställe med sol så här års. Det är faktiskt helt OK! Och till och med mycket bra om man vet var man skall ta vägen på ett prisvärt sätt. " Vårt " hotell i Puerto Mogan var fullt och då blev Maspalomasstranden det näst bästa alternativet. Las Palmas skall man undvika. Blåsigt och kallt. Det kan regna där och vara klarblå himmel här. Nu väntar frukost. Sedan en första promenad hela stranden fram och tillbaka. Tar knappt två timmar!

Maspalomas 20160117

Bo Frank

fredag 15 januari 2016

Det händer mycket i Växjö - på gott och ont

Så har äntligen Växjöhem tagit det första beslutet som innebär att friskt kapital kommer in i Växjö samtidigt som kommunens extremt höga belåning minskar. Växjöborna är bland de mest skuldsatta i landet. Och så kan vi ju inte ha det. Sossarna kommer att gråta krokodiltårar. Men man hade gjort samma sak själva. Rör inte min lägenhet, säger man! En hyresgäst äger inte lägenheter. Detta med äganderätt har aldrig sossar haft koll på. Det visar ju sossarna i kommunal! Befängt att tro att inte hela LO-ledningen haft koll på vad som hänt. Och i vilka fler förbund händer samma sak? Kommunal har socialismen inskriven i sina stadgar. Och det följer man. Bröd till bröder!

Margot Wallström är upprörd över kommunal! Men varför i herrans namn skall en utrikesminister hyra lägenhet av kommunal?? Sossefamiljen håller ihop! Det kommer mera i denna soppa! Kom inte och säg att Lena Melin och andra som rör sig i dessa kretsar varit ovetande!?

SmP skriver om den s k 17-åringen. På facebook finns det mesta i denna tragiska historia. Killen är avstängd från skolan. Det kommer att rullas upp mera i detta.

SmP skriver det jag skrev på min blogg i början på december. Att Växjö skall få en ny systembutik. Varför inte flytta in i den gamla som stått tom sedan dess. Utgår ifrån att City lobbar för detta. Och jag hjälper gärna till
SmP skriver om platt fall för Lakers. Man går inte till spel med full koncentration.

Invandrare trakasserar busschaufförer. Stäng av dem från allt åkande något år! Sådant borde påverka asylansökan negativt. Det är för mycket stök i Växjö med omnejd som är relaterat till flyktingmottagande. Om inte politiken vågar ta i detta ökat klyftan ytterligare mellan medborgare och politiker. Folk ser vad som händer i samhället oavsett vad som står i tidningen!

Infrastrukturministern kom för sent. Höghasighetsprojektet. Visst, det gick snabbare att bygga järnväg med hackor och spadar. Vi kanske får ta hit kineser. Hotet mot en järnväg förbi Växjö är att det inte blir nåt alls. Har inte sett en seriös studie som visar på möjligheten till att bygga ut flyget som bara går på biobränsle!!

Det händer saker hela tiden. Inget är nytt under solen. Men det dyker upp nya möjligheter och problemställningar hela tiden.

Gått fyra timmar idag. Sitter med datorn ett par timmar, till lilla fruns förtret. Men har man surrat sig vid masten så är det som gäller!

Bo Frank
Maspalomas 201600115

torsdag 14 januari 2016

Till solen

Möbelriksdagen var en hit. Fick tillsammans med andra medverkande en gigantisk ostkaka! Få har Johan Sjöbergs driv och kontaktnät.
Skippade middagen och var hemma och packade. Åkte från Växjö till Gran Canaria i går morse. Fördelen med reguljärflyg är dock att folk inte börjar bli högljudda en timme efter planet lyft. Och att en landning som funkar anses normal.

Efter några timmar sitter vi på hotellet och ser Maspalomasstranden. Radion ringer genast och vill ha kommentarer om pseudonyheten om Östers klagande vaktmästare. Att de klagar är inget nytt. Vem skall jag klaga till för högt blodtryck?  Gick en promenad i solnedgången. All inclusive är inte att leka med! Gjorde klart alla mejl innan läggdags. Var på Cultix hemma och köpte en ny McCall. Får se hur länge den räcker.

Fyra timmars strandpromenad idag. Solen går ner strax efter sex. Har nyss badat. Inte varmt. Nu ta itu med dagens mejl. Mobilen har varit på hela dan. Dumt, men min grej.

Kommunal. Att det kunna fortgå så länge när alla i ledningen haft kunskap. Sossar är hycklare!

MUF kräver regeringens avgång?  Tror inte på det. Alliansen är överens om mer än den nuvarande regeringen, dock ej om flyktingpolitiken. Det skiljer ljusår mellan centerns och moderaternas syn på flyktingpolitiken. Lyssnade till en amerikansk forskare som beskrev dilemmat med att det nu går 125 pojkar på 100 flickor i vissa åldersgrupper.

Synd att Elisabet Anderberg lämnade. En rakryggad person som drivs av klara värderingar men som också kan skapa konflikter.

Maspalomas 20160114

Bo Frank

måndag 11 januari 2016

Ärkebiskopen i det blå och rikspolischefen partigängare.....

men också på jorden. Antje Jackelén gjorde en mycket stark och bra lördagsintervju i P1. AJ kryssade skickligt och trovärdigt kring frågor som flyktingmottagande, klimat och prästers rätt att vägra viga. Blev imponerad. Lakers hade dock oflyt.

Stark krönika av Johan Norberg i God morgon världen om barns behov av att få leka lite själva. Trevligt att höra Juan Soto i LO:s närradio. Sympatiskt nyhetsförmedling och sedvanligt bra musik.
Hustrun och jag gjorde världens godaste köttbullar. I lördags. Med västerbottenost och ansjovis som delingredienser. Till detta en gammal Amarone som dessutom var en doftsensation.

Lagade fantastisk lutfisk till mamma igår. Knaperstekt bacon ovanpå. Hustruns goda sås. Dijonhonungssenap.

Häpen men inte förvånad över att polisen i Stockholm och DN mörkar att utländska killar antastat flickor. DN har svårt för att rapporta det som är negativt kring invandring. Det sitter i toppen.

Blaskig och grå måndag i glatt kommunhus. Trots att huset inte är Sveriges vackraste. Har idag dragit upp lite riktlinjer för ett smart koncept för Almedalen. Har au i eftermiddag för att kunna vara på möbelriksdagen i morgon.
Årets första gruppmöte i kväll!

PS Kommer hem. Ser rikspolischefen på TV. Missade hans tidigare uttalande över att han "kräks" över ett parti som med bred marginal invalts i riksdagen. Rikspolischefen hjälper de facto sd till nya höjder. Visst är det så att många mörkar vem som begår brott för att inte bli beskylda för att vara rasister. Kan vi ha det så?    DS

Bo Frank
Växjö 20160111

fredag 8 januari 2016

Föreslår inte det jag tycker

Torsdag. Diverse trevliga möten hela dagen. Borta på middag. Var dessvärre på vårdcentralen och fick kränga på mig en blodtrycksmanschett för att ha ett dygn. Men det var helt OK! Att ha manschetten, inte resultatet! Lämnde in den idag och får med all säkerhet medikamenter på måndag. Om jag lever tills detts. Högt blodtryck. Allra högst på morgonen efter min sedvanliga stora klunk av Lixir S med en massa koffein!

Mötte bl a en pensionär igår på som ville träffa mig och Ulf Hedin. Kritiska frågor kring utskrivning från lasarettet. Frågor kring biståndsbedömning. En kräsen,  men positiv och trevlig dam. Berömde maten i hemtjänsten och att personalen var trevlig. Skulle aldrig få utrymme i media!

Idag småmöten. Hela eftermiddagen på Almi.

Kan knappt gå ett steg på stan utan att folk vill säga nåt. Glad för att få förtroenden. Idag en utländsk man som på knagglig svenska gav fullgoda skäl till att vi borde ha skoluniform på våra skolor i Växjö/Sverige. Minskad mobbing för brist på märkeskläder, lätt att känna igen vem som hör hemma på vilken skola ( han angav Trollhättan ) och lägre kostnader för föräldrarna. Han kände lite vanmakt att inte kunna köpa det  " andra  hade "! Delar hans uppfattning till 100%. Har alltid tyckt att vi skall ha skoluniform. Det andas likvärdighet, ordning och reda. Men uniformiteten i detta avseenden hör hos de flesta inte hemma i vår tid,  i vårt land. Därför meningslöst att driva frågan. Men alla ungar har ju redan Conversedojor oavsett väderlek. Bara att fortsätta uppåt! Tänk om några modiga skolor drev igenom detta. Eller en grupp föräldrar!

Tokigheter i Europa. Polen håller på att glida in i samma svarta hål som Ungern där mörkermän styr. Kanske dags för att bilda ett nytt EU som tror på pressfrihet, mänskliga rättigheter, marknadsekonomi och gemensamt ansvar för de flyktingar som man kvoterar in! Och som tillåter kritisk granskning av alla religioner utan den självcensur som nu finns i Sverige och andra länder i EU! Och som har nolltolerans mot länder som inte klarar av att ta itu med korruption.

Angeka Merkl. Föreslår idag att asylskökande som döms till fängelse inte skall få sin asylansökan prövad. Hoppas detta också blir Sveriges hållning,. Kommer att driva detta inom m.

Tokigheter i Alvesta igen. Finns inte en kommun i Sverige där det sker så många konstigheter och där det finns sån missämja. Håller inne med vad jag vet, företagen i Alvesta uppskattar inte alla negativa skriverier. Som inte saknar grund!  Har som sagt blivit uppvaktad av företagare som vill att Växjö skall ta över Alvesta. Man kan heller inte säga att det är så enkelt som att de partier som är i opposition har fel i allt!    

Människor i Växjö och annorstädes upplever att politiken inte klarar av att skapa den trygghet man är van vid. Sverige saknar både försvar och polis. Och hos världens friskaste befolkning skenar kostnader för sjukskrivning. Och den snabbaste vägen till rikedom är att driva flyktingboenden hyra ut del av kommunala lägenheter svart och liknande. Jag anser att det offentliga måste börja driva flyktingboenden!

Helg! Då sliter de flesta positiva Växjöborna i föreningslivet, nattvandrar och gör livet lättare för någon annan människa. Vi har fantastiska medborgare!

Bo Frank
Växjö 20160108

torsdag 7 januari 2016

Ove, Vilma, Charlie Hebdo, kyrkan och kortspel!

Stillsamma dagar. Trevlig middag för våra studenter på trettondagsafton. Vi pratade och pratade. Och pratade filmer. Har ni sett Ove? Om inte. Det är sällan en film blir lika bra som boken. Filmen var riktigt jäkla bra. På trettondagen lysande jag för andra gången på det kanske bästa jag hört på radio. Vilmas program. En pappas berättelse om en flicka med extrem utvecklingsstörning sammanvävt med klassisk musik. Gripande, välgjort och kommer alltid att ha sin plats i mitt medvetande.
I domkyrkan var det en fin Gudstjänst. Såg först på morgonen att den direktsändes i P1. Vi fick vara där en halvtimme innan för att motta regi från en fantastskt skicklig producent. Imponerande arbete av Karin Malmsten och hennes tekniker. Underbar musik som hölls ihop av våra tre lysande organister och körledare. Biskopen predikade. Härlig stämning i Sveriges vackraste domkyrka.

Gick så hem till mamma som bjöd på lutfisk och vin. Ägnade eftermiddagen åt att spela bondtolva med mamma. Hustrun och mamma vann alla omgångar. Jag förlorade stort. Förtränger det hela så snabbt det går. Ogillar starkt att förlora.

Stilla hemmakväll. Läste färdigt en spännande deckare, Onskans pris. Väldigt annorlunda och ett tidsdokument från efterkrigstidens Malmö. Många beröringspunkter med vår tid.

Nu torsdag. Diverse möten hela dagen.

Ett år sedan attacken mot den franska tidskriften. Och självcensuren har stärkts i Sverige. Kultureliten står inte upp för det fria ordet.

Bo Frank
Växjö 20160107


tisdag 5 januari 2016

Passar inte i skägg!

Härligt att komma igång med jobbet. Även om det drar igång till 100% först på måndag. Och i nästa vecka åker jag och min lilla fru till Maspalomas på en vecka. Bokade en annan resa igår. Tills när hustrun fyller jämnt i höst.

Gick i kylan runt sjöarna sent igår. Såg ännu en Agatha Christie. Med bl a Per Oscarsson och Britt Ekland i de ledande rollerna. Båda lysande.

Inget besked igår om den utlovade polissatsningen. Det kom ett negativt besked idag på morgonen. Har nu skickat nytt brev med begäran om träff med regionledningen. Dyster läsning i SmP också idag om diverse misstänka brott. Och det går inte att blunda för att många av dessa begås av personer som inte är svenska medborgare, varav en del utvisats. Gränskontroller håller dessvärre på att bli ett måste. Jag störs inte av att visa leg om jag reser till ett annat land. Det gör väl ingen som  har rent mjöl i påsen!?

Diverse utländska mejl om Växjös miljöarbete.

Årets första arbetsutskott idag. Kul att träffa de blågröna igen. Och idag också sedvanlig tisdags  m-grupp på mitt rum vid 08.00. Då hade jag redan haft en timme för mig själv.

Ny väggkalander också på jobbet. Beatles. Inköpt i Milano. Lunch på PM med en av alla mina favoritpolitiker i de blågröna. Förbereder en debattartikel tillsammans. ( Finns inte en enda i de blågröna som jag inte har fördragsamhet med och få inom oppostionen som jag har det svårt för )

Sonen tyckte  att jag skulle börja odla ansat skägg. Och är man kring 20 kan det passa med 6 dagars stubb. Men kanske inte om man är 60 plus och det ser vitt ut. Fick det sistanända beskräftat av en yngre kvinlig medarbetare i korridoren i eftermiddag. Visar på två saker. Min första magkänsla var rätt. Och vi har uppenbarligen högt i tak i korridoren.

I morgon dessvärre ledig. Trettondag. Till mor på lutfisk. Älskar lutfisk. Förhoppningsvis någon konsert i morgon kväll! Annars får jag passa upp lilla solen,  som har gått i moln lite grann. Halsont och krasslig.


Växjö 20160105


Bo Frank

söndag 3 januari 2016

Kyrkan och flyktingmottagandet

Fick en del frågor från olika journalister innan årsskiftet kring olika saker. Och som alla vet har jag den uppfattning att ca 98,5 % av de lokala jornalisterna är reko. Som medborgarna i stort. Nån rubrik kan bli väl överdriven och någon frågeställning kan stoppas i malpåse om svaret blir det förväntade. Eller motsatsen.
En av frågorna jag fick är hur jag som medlem i svenska kyrkan ser på kyrkans väldigt generösa syn på flyktingmottagande. Svaret är ganska enkelt. Kyrkan måste driva sin egen agenda. Fri från politik och allehanda tyckande. Känner en del präster som är oroade över samhällskonsekvenserna av ett gigantiskt flyktingmottagande år efter år. Det jag saknar är dock en  debatt inom kyrkan om hur samhällets normer och värderingar kan förändras om Sverige får 100 000 muslimer varje år till vårt land? Till det bättre eller till det sämre?  Och utifrån vilka utgångspunkter? Jag saknar en debatt om den självcensur som pågår. Men också om beröringsskräck för olika religioner som finns i vårt samhälle som kan gälla både för judendom, islam och kristendom. Min grundinställning är att religioner som betraktar just religionen som en privatsak och som saknar en politisk agenda kan vara en god kraft i samhället.

Fick en del frågor om mina politiska ambitioner framöver. Och det finns inget nytt att meddela. Med  sannolikhet gränsande till visshet är jag det kommunalråd som suttit längst i Växjö och också den som suttit längts som kommunstyrelsens ordförande. Kanske också i länet!?  Är säker på att en period till efter 2018 varken är bra för Växjö, återväxten inom moderaterna eller för mig själv. Skulle bl a vilja ge mig på lite seriöst skrivande. Helst inte om politik. Frånsett frosseriet i biografier har jag inte läst en bok om politik sedan 70-talet. Och då läste jag för många!

Skall bli roligt och skönt att gå till kommunhuset i morgon. Även om jag tittat in en sväng alla dagar utom juldagen. Arbetsveckan smyger igång. Får glädjen av att bjuda våra kinseiska vänstudenter på middag i veckan. De är tillbaka i stan. Lilla frun och jag blev så rörda. Innan jul fick vi varsin mugg med vårt porträtt på. I kläder som vi kände igen, men ansiktena var som om vi var 25 år gamla. Texten under proträttet var All you need is love! Måste fråga hur det gick till?

För en gångs skull en bra gran. Den sörplar i sig nästan en liter vatten varje dag. Köpte den på
torget dan innan julafton.

Lyckades idag få SKL att dementera/ändra uttalande som gjorts kring flyktingpolitiken!



Bo Frank
Växjö 20160103

lördag 2 januari 2016

Gott Nytt År! Claudia Crowley Sörensson

Året verkar ha börjat stillsamt på det flesta håll i vår stad och i vårt land. Hoppas det fortsätter så. Lite ledighet, mycket god mat. Kortspel. Läsning. Att bara umgås. Nyårslöften? Mindre av gott bröd från Bröd och sovel. Mindre av vin. Flitigare runt sjöarna.

Få mejl och telefonsamtal. Men idag ringde en dam. Orolig för en anhörig som inte svarat i telefon på en hel dag. Som har hemtjänst och hemsjukvård. Hittade inte något telefonnummer att ringa. Och det gjorde inte jag heller. Inte på hemsidan. Och via kommunens växel rabblas det bara upp journummer om tekniska saker. Måste vara systemfel. Gör en skrivelse till kommunsrtyrelsen genast!

Också fått lite gehör från Pers och min debattartikel i Aftonbladet idag. Tror inte rikspolischefen har riktig koll på hur det ser ut i landet!

Inser också allt mer att en Köpenhamnslinje är ett absolut måste. Snarast.

Det skulle kunna vara Växjö eller någon annan stans i Sverige. Läste på Alvestasidan om hur en förälder upplever en skoldag. Tre lärare i ett klassrum i årskurs två som inte klarar av att genomföra sitt uppdrag. Och sannolikt inte lättare med olika nationaliteter.

Analysen verkar vara rätt. Det var lite av detta jag belyste i Magazinet.  Har fått positiv respons för mina kortnoveller. Eller vad man nu skall kalla det!?

Bo Frank
Växjö 20160102