torsdag 31 mars 2016

Jag blir irriterad

på hyfsat bra betalda personer i offentlig tjänst som uppvisar slöhet, som inte ringer tillbaka eller som gör sig oanträffbara. Har nästan i ett års tid försökt att nå bostadsministern för att fråga om han kan medverka på en internationell konferens i Turkiet i början på juni. Det har gått brev, mejl och telefonsamtal till ministern och till personer i hans närhet. Tillfrågade honom personligen i Paris i december. Energy Cities, som organiserar nästan 7000 borgmästare i Europa,  har försökt. Och jag tycket det är extra skämmigt som svensk och vice president i styresen att framstå som ett fån. Leder dock Sveriges tjugonde kommun och kan inte ens nå en minister för att få besked. Ja eller nej. Har igår och idag via regeringens växel försökt att nå någon ansvarig i närheten av Kaplan. Inser att han inte sitter och rullar tummarna och väntar på att jag skall ringa! Växeln har kopplat hej vilt, har också blivit bortkopplad. Folk är på semester. Det är jag med! Och svarar på alla mejl och samtal. Och någon i en ministers närhet borde ha jour. Det har vi i Växjö! Idag på fm fick jag tag på en s k politisk sakkunnig. En vänlig ung man som inte hört talas om förfrågningen.  Efter flera mejl svarade en kanslist att hon heller inte kände till ärendet. Vet att lokala mp fortlöpande försökt att få kontakt. Och tjänstemän i Bryssel har försökt. Får se hur detta slutar!
Första gången jag hade kontakt med en s k politisk sakkunnig var en yngling i regeringen Bildt. Sakkunnig i bostadsfrågor. Visste inte skillnaden på detaljplan och översiktsplan. Hade inte hört talas om en markanvisning. Har sedan dess haft/har fördomen att sakkunniga inte kan något i sak utan uppbär lön för att finnas i ministerns närhet. Medger att det säkert finns en och annan sakkunnig som kan nåt i sak. Tänker på Kafka och Strindberg när man försöker orientera sig i maktens labyrinter. Har dock upplevt att ministrar svarat och ringt tillbaka. Tobias Billström och Ardalan Shekarabi är två exempel i raden! För att inte tala om den gamle skolministern och bildningsmannen Bengt Göransson. För 100 år sedan. Till en obetydlig skolstyrelseordförande i Växjö!


Svinkallt och blåsigt idag på morgonen. Tröjan på första milen på promenaden. Dock flödande sol. Jobbeftermiddag. Kommunalt och lite moderata saker. Vi har spännande motioner till vår stämma i länet. Om att återinföra plikttjänst och allmän värnplikt. Gillar själv plikter. Och att införa sockerskatt. Gillar den motionen också. Skräp skall vara dyrare än nyttigt. Varför annars skatt på tobak och sprit. Hustrun tar en repa på stan. Börjar bli långtråkigt. Längtar tillbaka till jobbet. Hem söndag morgon.Lakers. Mamma på middag. Måndag full fart. Skall årsmötestala i Uppvidinge på kvällen. Nästa vecka är det också kickoff för budgetarbetet 2017. Det skall nog gå vägen denna gången också!


Hustrun påpekade häromdagen att jag måste beskriva hur Beatles hemsöker mig också på denna resa som på alla andra! Var jag än kommer in så är det Beatlesmusik. Och ser diverse prylar i butiker. Den finaste upplevelsen var i början på veckan. På en enkel strandrestaurang satt en vacker ung dam med sin fiol. Hon spelade den ena Beatleslåten efter den andra. Hade uppenbarligen ett nothäfte där ganska många låtar tonsatts för fiol. Men har ännu inte köpt nåt. Kanske ikväll. Skall hämta upp hustrun hos frissan och så sen repa på stan med middag!
















Malaga 20160331


Bo Frank











onsdag 30 mars 2016

Drar från fulheten till det vackra.....

Malaga är en ful stad. Faktiskt. Mellan strandpromenaden och den vackra katedralen har man tillåtit ett fult Marriott hotell! Vi åkte till det vackra. Buss till Nerja. Kanske den vackraste staden vid solkusten. Rent, snyggt, charmigt och inte så turistiskt. Man har valt den lägre bebyggelsen. Och så kronan på verket idag. Spaniens vackraste by Frigliana. Och mest välhållna. Byn byggdes av morer som slogs ihjäl av spanjorer. Vitt, vitt, vitt.  Inte en reklamskylt. All "reklam" var plattor i mosaik. Skulle kunna sitta där. Ensam. Och skriva ett par månader. Gå promenader och se ut över havet sex km bort, på allla vackra kullar och dalgångar.
Lunch på stranden i Nerja. Bytte restaurang sedan några feta tyska män i min ålder uppenbarade sig i illgröna linnen och shorts. Nån sorts moralpolis behövs om man skall kunna njuta av en måltid. Hustrun köpte en underbar Picassoklänning. Dagen var gjord. Tillbaka till fula Malaga. Vi går ut sent. Har fått 70 mejl idag som jag skall ta itu med innan vi hittar en tapasbar.
Läser om en sportchef i SmP som nästintill inte ger intervjuer. Divalater! Slutenhetskultur! Störs också av uppgifter om att s k ensamkommande kan få efterlevandepension om man på heder och samvete kan skriva under att föräldrarna är döda. Arvet efter Reinfeldt ter sig mer och mer groteskt!Vi kanske ser en ny våg av migration. Svenskar som fått nog!












Malaga 20160330




Bo Frank

Stilla dagar

Tre mils promenad i måndags. Och avslutade kvällen på en tapasbar nära lägenheten. Genom att bo lägenhet kommer man snabbt i ett sorts sammanhang. Man känner igen folk och dess vanor. Tog igår bussen till Marbella. Var där för 35 år sedan. Var impad då, inte nu. Inte speciellt vackert och det sinns finare strandpromenader. Badade. 14,8 grader. Men 27 grader i luften. Vi åt en trerätters på en tysk restaurang vid vattnet. Somnade sedan gott i solstolarna. Gick promenad. Tog bussen hem. Tillbaka sent. Köpte lite tapas och vin på hemvägen och åt hemma. Och läste. Klar med min Ava Gardnerbiografi. Läsvärd. Biografi om Astrid Lindgren står i tur.
Läser en del om ungdomsgäng som drar runt hemma. Snart känner alla någon som har råkat ut för något.  De tycks vara de och inte fullmäktige som bestämmer i stan! Fått en del samtal  också om detta.  Såg reportage på spansk TV häromkvällen om hur invandrare efter några år kan glida in i t ex svenska pensionssystem utan att ha jobbat en dag i Sverige. Våra utländska vänner, där en del av dem haft jobb och t o m dubbla jobb från dag ett reagerar också! Har f ö inte nu på fem dagar sett en enda tiggare här. Mer än någon enstaka äldre kvinna, klädd i svart utanför någon kyrka.
Idag skall vi dra iväg på ny utflykt!


Bo Frank
Malaga 20160330

måndag 28 mars 2016

Pablo Picasso och Carmen Thyssen

Lätt molnighet. Det fick bli museidag. Först Picassomuséet. Också om Picasso som keramiker. Och hans kvinnoaffärer. Det som slår mig är vilken skarp porträttmålare Picasso var. Så in i  den magnifika katedralen alldeles bredvid Picasso. Storslagen, men mörk och allvarsmättad. Har svårt för det katolska. Stora påskprocessioner också idag. Vidare till Museo Carmen Thyssen. Spansk konst från de senaste århundraderna. Högst upp i huset fanns en separatutställning med spansk popkonst. Tydligt influerad av Roy Lichtenstein, Andy Wharol m fl. Min favorit blev utan tvekan en stark bild som hette Romeo och Julia. I jätteformat. En ung, vacker kvinna i tajta jeans böjer sig över motorhuven på en knallröd Alfa Romeo. Romeo och Julia. Skulle kunna vara Lichtenstein men var komponerad av den spanska duon Equipo Realidad. Utsökt tre rätters lunch på muséet. Kort sisesta hemma. Två timmars rask promenad längs kustvägen söderut. Inte riktigt lika fint som norröver. Vände vid Spaniens högsta skorsten. Vid strandkanten. Har tillhört ett blysmältverk. Undrar hur marken ser ut runt om där alla bostöder och parker ligger.
Följde Lakers från datorn. Hämtpizza och kortspel. Var trött av att egentligen inte gjort någonting. Har en del utställningar kvar. Bl a ett glas- och kristallmuseum




Malaga i soluppgång 20160328




Bo Frank

söndag 27 mars 2016

Smålurade

En solig lördag. Mataffärerna öppnade inte förrän 09.00. Och inte heller frukostbarerna. Fyra timmars rask promenad tur och retur norrut längs stranden. Siesta på vår takterrass där vi var helt ensamma. Gick ner till hamnen och tog en turbåt, en katamaran som slog illa i vågorna. Båtturen som skulle vara en dryg timme tog 45 minuter. Och den utlovade förfriskningen var ett halv glas vitt i en platsmugg. Därutöver kände vi oss näst intill tvungna att köpa ett kort på oss själva för 5 euro där vi dessutom inte såg riktigt kloka ut.
Hem och förberedde oss för att gå ut och äta. Detta med att välja restaurang. Att gå förbi femtio och så kanske inte hamna på den bästa. Hustrun beställde seafoodpaella. Inget fel på den förutom att seafooden nästan bara bestod av musslor och ris. På hemvägen såg jag en John Lennon singel med
fint omslag. Betalade. Men fick en ingivelse att se hur plattas såg ut. Där inne låg en platta med Samantha Fox!! Tog tillbaka pengarna och gick. Väl hemma upptäckte vi att solen tagit rejält! Vi spelade kort, Scuba, ett kortspel med spansk kortlek. Brukar nästan alltid förlora mot hustrun. Jag som annars är en korthaj och född med en kortlek i näven! Sammantraget, en härlig dag.


Malaga 20160327


Bo Frank



lördag 26 mars 2016

Malaga 2 - inför maskeringsförbud!

Mörkret sänkte sig sakta över den magnifika katedralen. Hela staden kokar av folk. Alla är ute. Hemma är alla hemma. Långfredag. Alla restauranger är knökfulla. Hustrun har svårt för alla katolska processioner. Och jag har svårt för de processioner vi såg där deltagarna bar Ku klux klan  liknande hattar med bara små hål för ögonen. Jag är anhängare av ett totalt maskeringsförbud på alla allmänna platser.
Uppmärksamhet i Spanien att Svenska akademin efter 27 år kommit fram till att man ät emot dödsdomen för Rushdie.
God mat. Sov gott.


Staden vaknar sakta. Renhållningsmaskinerna polserar gatorna samtidigt som sent festande ungdomar smyger till sina boenden. På ett sätt skönt att ha detta bakom sig. Men å andra sidan....




Malaga 20160326




Bo Frank







fredag 25 mars 2016

Malaga

Nu gått stadsrundtur inklusive strandpromenad i flödande sol. Fyra timmars promenad känns. Speciellt eftersom vi körde från Växjö till Kastrup 3 i morse. Helgklädda spanjorer och lätt klädda turister. Uppskattade faktiskt spansk moralpolis som bad alla män att ha något på överkroppen där strandpromenaden övergick till stadspromenad vid kajen. Bor i en helt nybyggd tvåa mitt i stan, med balkong mot sydväst. Nära till allt. Fick in påsk-känslan redan igår kväll då Jesus Christ Superstar gick för högsta volym. Bästa musikalen någonsin, alla kategorier. Apropå det. Leif Sandberg har slutat. Inte en rad i SmP. Leif var en av förgrundsgestalterna för att bygga upp kulturstaden Växjö. Ett par glass vitt slår på,  i solen. Förmodligen middag ikväll på något av alla småställen i saluhallen som ligger precis där vi bor. Alla affärer stängda. Förutom de som drivs av vänliga kineser. Asiater jobbar jämnt. Om man skall dela med sig av alla väl underbyggda fördomar. Och fördomen är ju det man har att hålla sig i om man är vilsen i tillvaron. Eller? Önskar att fler invandrare i Sverige hade asiaters driv och förmåga att integreras. Då skulle det funka bättre!






Mitt  enda problem just nu är Luther som sitter på axeln. Borde vara i Blekinge och räfsa löv och göra vårfint. Kanske kan bli så i en framtid att man hinner både och!


Bo Frank
Malaga 20160325



torsdag 24 mars 2016

Glad Påsk - trots allt!

Står och stryker. Åker bort en vecka. Hör på P1 om hur islamister hotar icke troende på flyktingförläggningar i Sverige. Hur blev det så? Det skall jag skriva om längre fram. Visste ni om att det finns bönerum på svenska skolor samtidgt som myndigheter hårdbevakar att det inte sker någon skolavslutning i en svensk kyrka!?

Trevlig förmiddag på jobbet. Satt med SmP som ville veta hur kommunenledningen ser på kommunchefen. Lär väl komma i tidningen framöver. Glad stämning i korridoren. Och sedvanligt högt i tak. Joxade och plockade. Kläckte nya idéer. Gick fram och tillbaka på Storgatan på lunchen och pratade med folk!

Många kommentater och frågor!

Pasasar målare som skall spackla i köket.

Lilla solstrålen snart hemma.

Den 4 april presenteras ett skarpt förslag till ny regional indelning med förslag på var olika funktioner skall ligga. Har haft en första diskussion med Per Schöldberg och ÅKB om detta. Vi måste alltid vara beredd att förhålla oss till saker som dyker upp. Mitt fokus är som alltid vad som är bäst för Växjö. Och för regionen!


Glad påsk!


Bo Frank
Växjö 20160324

Monica Skagne

Det är alldeles uppenbart att den som rör om i grytan får mer uppmärksamhet en den som sitter still i båten. Monica Skagne rekryterades inte för att allt skall vara som det alltid varit. Hon rekryterades av en grupp bestående av tre eniga kommunalråd och två eniga förvaltningschefer. Att bedöma utfallet av ett förändringsarbete när man är mitt inne i det är näst intill omöjligt. Förändringsarbetets inriktning har självfallet stämts av med den politiska ledningen.




Bo Frank
Växjö 20160324

onsdag 23 mars 2016

Uppdrag granskning och om den svenska naiviteten

Jag är likadan. Tror på det folk säger, godtrogen, men blir mer och mer misstänksam. Mot vad jag ser och hör. I Sverige går vi på det mesta. Tror folk om gott som kommer hit. Däremot finns det anledning att fundera på vad människor gör i vårt land som i grunden vill ändra vårt sätt att leva och vara. Läkarförbundet är helt tyst i debatten om alla falska läkare. Och svenska politiker och myndigheter fegar på välkänt manér!

I Kalmar idag. Jurymöte för Linnéuniversitetets miljöpris. Vi bestämde oss för en " gäddforskare". Fiskar och vattenvård. För en bättre miljö!

Hem. Promenad till m-expen. Kom för andra gången på två veckor i luven med en taxichaffis från Top Taxi i Växjö som hämtade upp två ungdomar på Storgatan/gågatan. Förstod knappt vad personen i fråga sa! Språkförbistring! Mejlat polisen om detta. Jag måste börja blunda när jag går på stan framöver. Vad händer i Växjö? Jag är djupt orolig för det jag ser och hör. Ser också det man nu vill åtgärda i Stockolm, Malmö och Göteborg. Friska ungdomar i dyra bilar med handikapptillstånd. Inte varje dag, men ofta!

Kvällsmöte med m.

Hem. Läser Lokalbladet! Tror inte att det är sant att ungdomar får betalt sommarjobb för att gå kurs i demokrati  och utlandsresa!

I skrivande stund 2 - 1 till Lakers.

Talade om för Johan Persson ( Kalmar ) idag att DFF kommer att inta Kalmar!


Bo Frank
Växjö 20160323

tisdag 22 mars 2016

Bryssel

Detta är vad människor utsätts för dagligen där dessa ideologier härskar. Man vill förändra vårt sätt att leva. Genom att mörda så många man kan.




Bo Frank
Växjö 20160322

måndag 21 mars 2016

Solrosfält i fara och hotellstängning

Tror det var den begåvade Daniel Ekman och Hofs Lifs som startade solrosfältet i backen från Katedralskolan ner mot stan. Ett projekt som blivit mer och mer kommunalt. Och skattebetalarna kan ju inte ta över alla initiativ och all idealitet. Solrosfältet kan upphöra. Om inte Växjöborna värdesätter detta. Mitt förslag, förankrat hos Cheryl Jones Fur (mp) och därmed  Blågröna Växjö innebär att vi ger privata intressenter möjligheten att återta initiativet. Lyckas man med Crowdfunding så skjuter kommunen till 50%. Välkommen alla företag! Och privatpersoner! Jag och säkert Cheryl är beredda att sätta en hundring var!!

Som alla vet avslöjar jag aldrig företagshemligheter. Det som jag fått veta i förtroende från olika företag. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Har däremot fått information på omvägar om att ett av Växjös hotell kommer att stänga ner som hotell i mitten av april.

Bo Frank

Växjö 20160221

söndag 20 mars 2016

Lyxliv och s-röst om islamisering i Sverige

Checkade ut från jobbet vid lunchtid i lördags. Helledig till måndag morgon så när som sedvanlig mobil-och mailjour. Gäller att upprätthålla Sveriges snabbaste KSO så länge det går. Några bilar från Växjö drog till Hotell Borgholm. Delar av vår lilla familj.  Kaffe och gott. En del av oss gick till Soliden och tillbaka. Köpte en vinyl som jag redan hade för att stödja den otroliga vinylbutiken mitt emot hotellet. Beatles i Hamburg. Mitt ex finns nog på de Lux vinylbar! Samkväm framför brasan. Finns inte bättre ställe på jorden. Mamma bjöd på 90-årskals. Det är ingen värdering. Men inte helt vanligt att mamma ställer till nåt sånt. Uppvuxen med strävsamhet, ransoneringskuponger och inte en sjukskrivningsdag under 45 års yrkesliv!!! Kanske lite triggade av barn och barnbarn som inte fått slita på samma sätt. Campagne av bästa sort. Middag. En obeskrivlig middag. Fyra rätters med dito viner. Om det skulle hända att jag skulle bada i pengar skulle jag nog inte önska nåt bättre än kombinationen av denna enkelhet/utsökthet. Skulle kunna tillbringa mitt liv i ett gårdsrum på Hotell Borgholm. Sveriges bästa hotell. Har i och för sig inte bott över på PM hotellet. Men det har inget hav i närheten!

Studerar pigors liv i Dalarna på slutet av 1800-talet för ett kommande litet projekt.

Den mest engagerande läsningen denna helg Nalin Pekul ( s) ?. SvD. Hennes mycket insiktfulla kulturartikel under rubriken "Arndt lärde mig tänka själv". Och då passar man väl kanske inte in något av partierna. För där skall man ju inte tänka själv. Det är ju redan gjort!!! Tänkandet.

" Det är obegripligt hur en del av svensk vänster lierar sig med islamsk högerextremism i sin avsky mot USA och Israel, men blundar för antisemitismen hos sin bundsförvant". Det är inte första gången som Pekul pekar på en islamisering av Sverige.



Bo Frank

Växjö 20160320

lördag 19 mars 2016

Mocevic&Frankovic

Ett stiligt par i vitt och svart DJ-ade på Tak igår. Suzana ett socialt geni. Knökfullt med folk, god stämning. Spontandans. Vi spelade bara bra musik - från Beatles till Balkanhits. Min lilla fru och "våra" kinesiska studenter kalasade på räkmacka och vitt. Många frågade om jag förberedde ny karriär. Och visst gör jag det! Förbi McDonalds på väg hem sent på kvällen för en cheesebugare.  Artiga men förvånade ungdomar från Araby som ville hälsa och som nog inte helt såg politiker som i en helt annan värld. Är imponerad över Växjös klimat- och miljövecka. Av företagens engagemang. Idag avslutas det hela. Knökfullt på bibblan och mycket folk på stan. En hel vecka full av happenings och glada upptåg. Det var bara ett inslag denna vecka som jag starkt ogillade. Per Schöldberg och jag satt och tittade på varandra. Blev nog så tagna att vi var tysta. En student på Linné såg döda människor som ett miljöproblem och ville åtgärda detta på ett extremt sätt som jag väljer att inte ens beskriva, för det tar emot. Tankarna gick till några av historens mörkaste händelser.

Vi går snart in i påskveckan. Pyntat och fint på stan. I em håller vi tummarna för Lakers. Vinna eller försvinna. Trevlig helg!



Växjö 20160319

Bo Frank

torsdag 17 mars 2016

Det finns

bara en sorts tidningsartiklar jag har svårt för. När någon offentliganställd  framställs som mobbad av arbetsgivaren, sparkad utan anledning och liknande. För det handlar nästintill uteslutande om offentligt anställda. Jag har inte svårt för artiklarna i sig men för det faktum att läsaren inte kan få reda på vad som är rätt och fel.  Av den enkla anledningen att de flesta arbetsgivare, vare sig de är offentliga eller privata, har höga etiska krav. Man vill inte av integritetsskäl lämna ut arbetstagarens olika tillkortakommanden. Jag har under många decennier haft exakt kunskap om på vilka grunder ett antal personer sagts upp/avskedats/ingått överenskommelse om att sluta i olika offentliga organ.  Det har handlat om allt ifrån personer som varit mer eller mindre "tokiga" till kriminella och anställda  med grava samarbetssvårigheter som riskerat att en hel enhet kunnat haverera. Det har också funnits "vettiga" personer som inte accepterat en ny inriktning på jobbet!  Det har sannolikt funnits någon eller några personer som jag anser sagts upp på oriktiga grunder. Jag känner till något enstaka fall.  Det finns också anställda som slutar för att göra nåt annat där det kan spekuleras...

Oavsett om jag har kunskap om det som media skildrar eller inte, så är min slutsats att dessa artiklar inte klargör vad som har skett och varför. Och jag läser aldrig artiklar i media där media granskar media om hur man hanterar detta ämne!

Det kommer mer!

F ö. Suttit på Gräddhyllan med mamma idag på lunchen. Skällt på några unga grabbar i en BMW i miljonklassen som kört in på en gågata för att uträtta ärenden. Är inte populär i alla kretsar! Men många trevliga möten.   

Tar mig upp till Tak i morgon vid 17-tiden. Vi kanske ses! Kom och tala om vilken låt du vill vi skall spela!!!

Bo Frank
Växjö 20160317




onsdag 16 mars 2016

På Campus - så göra vi alla om det skall funka men mer eller mindre smart handlag

Gick ut till Campus idag. Fin promenad i makligt tempo för att inte bli för varm. Vit skjorta och slips. Hann stanna och prata med folk på vägen. Möte med Regionala Utvecklingsnämnden. Diskussion om diverse regionala projekt och genomgång av dessa. Man borde omgående slå samman kulturen och den regionala utvecklingen till en enhet. Många samtal och mejl idag från medborgare som vill ha totalförbud för alla raketer i hela kommuner. Också en initierad man som ville vi skulle koppla in Myndigheten för Skydd - och Beredskap. Det finns tydligen speciella handhavanderåd som har att göra med mängden krut. Inte säker på att dessa följs. Detta engagerar folk!
Åt lunch på Campus. Hoppade så in i Earth Week programmet som påpassligt nog var förlagt till Campus denna dag. Bra program.
Gick så tillbaka till stan med ryggsäck och allt. Till regionens moderata gruppmöte. Kvällsmöte. Vad har hänt under dagen? Tydligen har AKB kört över alliansvännerna om att gå in och sänka ingångslöner. Jag avstår från at kommentera detta. Man får välja sina strider. Jag inser att AKB vill vrida detta vapen hur händerna på Löfvén. Lib och c har rätt i sak, men vi vinner inte valet 2018 genom att driva detta. Det vet AKB!  Det finns dessvärre inget parti som har åtgärder för att få in mängder av lågutbildade på en arbetsmarknaden. Nya åtgärder byter namn. Insteg, nystart,  fas hit och dit. Det kommer för många till Sverige för att det skall vara hanterbart med våra generösa trygghetssystem!!! Inget parti pratar klartext.. Inte heller sd eftersom de inte har några lösngar för fler i arbete!!!

Längtar hem till lilla frun. Lite sen mat. Levande ljus.....




I morgon. Ny spännande dag. Rotaryfrukost. Diverse möten. Bjuder mamma på lunch på stan. Fler möten. Lakers!


Om en vecka, packa för att åka till Spanien.


Nöjd med vårt klimat- och miljöarbete. Och vår miljövecka.



PS Alvesta igen! Vi har gjort samma sak i Växjö många gånger. Att vi kommunalråd har bestämt vem som skall bli vd i bolag! Men vi har ordnat så att vi vet att styrelsen i fråga tycker samma sak. Om jag nu skall börja lätta förlåten om hur det går till. Och måste gå till om allt skall funka!!! DS


PS PS Gillar mp. Som sätter hårt mot hårt för att regeringen skall betala för vad det kostar för kommunerna att ta emot flyktingar. Växjö vinnare på detta!! DS DS



Växjö 20140316




Bo Frank





tisdag 15 mars 2016

Extra Extra Extra - förändra m!?

Så var fullmäktige slut. S kommer att uppträda som dåliga förlorare och kommer att börja hitta på saker för att hindra verkställigheten. Detta kan i värsta fall resultera i att näringslivsklimatet dyker i kombination med skatteökningar. Och då är Växjö illa ute.

Mår illa av att se på TV hur giriga näringslivstoppar fifflar med skatt. De är i samma klass som topparna i socialistiska Kommunalarbetarförbundet.

Samtal från fastighetsägare idag. Det är inte bara kommunen som ser att företrädare för Hyresgästföreningen hindrar nybyggnation. Tror aldrig att SmP skulle våga sig på ett inblicksreportage om dessa hemskheter! Däremot lite förvånande att SmP på nätet bara citerar de röda från fullmäktige. De brukar ju vara opartiska!?

Har med anledning av den ytterst hemska händelsen i Alvesta bett kommunen om vi kan kräva att få veta åldern på de vi tar emot. Dessvärre inte självklart i Sverige som tror på allt "flyktingar" berättar. Fler frågor idag om hotellet vid Fagrabäck blir ett gigantiskt flyktingboende eller ej. Vet ej. Dock olämpligt. Polisen har redan fullt upp och är underbemannade. Vi kan inte fortsätta att satsa på event och evenemang om vi inte har hotellrum i stan. Regeringen har ju slagit stopp. S och mp. Och då måste väl även jag kunna hävda att vi tagit vårt ansvar.

Och. Kan aldrig förklara för alla som frågar hur det kan vara rimligt att personer, ganska många, som fått uppehållstilltånd, plötsligt kan åka på "semester" till de länder där de flytt ifrån!?  Måste också med skärpa förklara att sd vill överge Sverige! Man är emot Nato och EU! Och vill isolera svenskt näringsliv från omvärlden. Sd har haft en poäng i att Sverige haft en extrem flyktingpolitik. Där har de flesta partier vaknat idag. Sd röstade med  s och v idag också när det gäller frågan om att säga nej till seriösa svenska företag som vill investera i fastigheter i Växjö. Tycker inte att sd ställer upp för svensk ekonomi och säkerhet. Vi kan inte förpuppa Sverige tillbaka till 1954 då jag föddes. Därför behövs nya kvastar!!!!!

Funderar att lansera begreppet de rediga moderaterna. De gamla vann inte val och de nya har blivit för nya!!!


Bo Frank
Växjö 20160315

Sossarna i Växjö driver en näringslivsfientlig politik

Blågröna Växjö fortsätter att utveckla kommunen. Vi får uppskattning på möte efter möte, där vi träffar medborgare och företagare. Nästan allt går i vår väg. Det är byggkranar över allt i Växjö. Kommunens ekonomi är under kontroll. Alla som bedöms vara i behov av särskilt boende får det i tid. Förskola och skola får utökade resurser och resurserna kommer att öka också i budget 2017. Blågröna vill släppa in pensionsfonder och seriösa fastighetsägare att vara en del av Växjös utveckling. Alla städer byggs av kapital. Skulle Växjö vara en isolerad ö som stänger kommungränsen för företag som vill investera? Sossarna i andra kommuner i Sverige skakar på huvudet när de hör hur s agerar i Växjö. S i Växjö säger nej till att planlägga ny verksamhetsmark i Växjö. Man går emot när näringslivschef och planeringschef enigt föreslår politiker att avsätta mer mark för nya företag. Man har vid upprepade tillfällen gått emot planläggning av fler villatomter fast Växjös behov av villatomter är enormt. Man är emot att öppna upp centrum för fler bostäder i kommunhuset. S i Växjö har hamnat i ett nejsägeri tillsammans vänsterpartiet. Det är illavarslande med detta synsätt för Växjös framtid. Men å andra sidan kan ett sådant förhållningssätt leda till att blågröna får fortsätta att styra Växjö. Medborgarna gillar inte dysterkvistar som vill stoppa utvecklingen! Och som bara kräver nya kommunala utgifter och att allt skall vara gratis för allt och alla. Som alla veta, som läser dessa spalter, så är det ytterst sällan jag ägnar mig åt att kritisera s. Men nu har det gått över gränsen. Och det måste jag påtala!


Har en eloge att ge till Alvestas kommunledning. Det har lyckats snoka upp att länet har ett lyxhotell och lagt en konferens där. Jag visste inte det fanns ett lyxhotell i länet! Speciellt inte som jag själ bott  där både där både privat och i tjänsten. Det är bra att Alvestas kommunledning träffas pratar sig samman om kommunens framtid.


Har haft en spännande helg bakom mig.  Och veckan har rivstartat. Sitter nu på fullmäktige och hör om alla de faror som hotar om något annan än kommunen äger bostäder..... Det är absurda argument som framställs.....


Gläds över Sveriges mest omfattande Earth Week och imponerad över alla samarrangemang. Kommer att vara med i en del aktiviteter. Skall bli spännande att få vara DJ igen på ett känt tak i Växjö! Vi ses i vimlet!




Bo Frank
Växjö 20160315







söndag 13 mars 2016

Nytt flyktingboende i Växjö?

Fick frågor på stan igår om kommunen har godkänt ett nytt större flyktingboende vid Fragrabäck? Mitt svar var att jag hört samma sak. Men att vi inte fått någon info från Migrationsverket. Och klargjorde min inställning att jag inte anser detta vara önskvärt, av olika skäl. Men att kommunen inte formellt sett kan förhindra något sådant!

Växjö 20160313


Bo Frank

lördag 12 mars 2016

Tystnadskulturen

Det är uppenbarligen sant att anställda vid måltidsenheten känner obehag att tala med media. Det är inte bra. Att utifrån detta klistra på hela kommunen en tystnadskultur är kanske heller inte rätt. Därför är min uppmaning som ytterst ansvarig till alla medarbetare - träd fram och säg vad ni tycker! Jag vet att Per Schöldberg som på ett utmärkt sätt leder kommunens organisationsarbete är bärare av samma syn.  Jag har i decennier fått samtal från medarbetare i kommunen som haft synpunkter på olika saker. Ganska ofta faktiskt. Det är ju också en sida av saken. Är man däremot chef i kommnen företräder man arbetsgivaren fullt ut vilket också är en del av kommunens värdegrund. Jag vill själv vara bärare av detta öppna klimat. Och alla som känner mig vet att man kan komma till mig och prata om det mesta!

F ö anser jag att kommunen borde anmäla in detta ämne till Linnéuniversitetet. Masteruppsats eller liknande. Om huruvida Växjö kommun har en öppen eller sluten kultur jämfört med andra kommuner/organisationer!?

I gårdagens SvD finns en understeckare om tystnadskulturen!

Läser Ava Gardners memoarer.

Skall köpa Ranelids senaste bok idag. Utmärkta recensioner.

Läser Peter Erikssons (mp) berättigade oror för rysk dominans i Östersjön, nya galsledninngar och mer fossila bränslen. Läser om hur professot Lars Oxelheim visar hur LO ljuger med lönestatistik.

Paul McCartney skriver fint om George Martin på sin hemsida. Och börjar annonsera årets konsertturné. One to one. Mest USA och Tyskland hitintills!

Nu ut och prata med folk på stan. Appropå öppenhet! Har någon KSO i Sverige varit mer tillgänglig för " sina " medborgare? Skulle gått på Aida idag, men biljetterna slutsålda. Skall bjuda vänner på lunch. Och i morgon skall jag bjuda våra vänstudenter på brunch på stan! Så möte med ett sekret sällskap. Kan bli sent.....



PS Anser att svensk Public Service är bärare av dålig smak. Mer och mer vulgärt. Svordomar. Sex. Respektlöst. Ingen kommersiell kanal är så usel i detta avseende! Och vi skall tvingas betala licens till eländet. Som jag tidgare sagt. När jag slutar som kommunalråd skall jag slänga ut TV:n och inte betala licens för dessa smaklösheter! DS   

Bo Frank

Växjö 20160312




























fredag 11 mars 2016

Först med nyheter - SENASTE NYTT SENASTE NYTT

Ingen är dum. Eller i alla fall väldigt få. Jag släpper nyheter på denna blogg. Är den mest välinformerade i Växjö. Jag släpper aldrig företagshemligheter. Och jag får veta mycket. Jag skriver ibland om sådant som är på g i det offentliga. Förr gick lokala journalister runt i kommunhuset och pratade med folk. Och fick veta ganska mycket. Är inte säker på att social media ger samma info egentligen. Jag "klarar mig" utan sociala media.


Märker att nästan" alla" läser min blogg. Ibland, när jag skriver om något spektakulärt får jag direkt frågor från media. Ibland tar man min blogg som källa utan att uppge det. Och det är väl så det skall vara. Allt är en symbios. Hegel. Tes, antites.


Igår skrev jag tidigt att hemskheterna utanför kommunhuset är en installation. Lite grann på spekulation, det medges. Eländet var ju ganska välgjort. Så kom det i media.
Hoppas dock att polisen får fast dessa. Ingen skall stå över lagen. Och i den tid man lever i måste man fatta att dessa tilltag oroar människor.


Igår lanserade moderaterna ett knäppförslag. Att kommuner inte skall tillåtas avsätta kommunala naturreservat. Detta knäppförslag kommer aldrig att gå igenom. Förslaget är kass utifrån tre utgångspunkter. Ingrepp i kommunalt självstyre. Kommunala naturreservat påverkar inte kommunens möjlighet att bygga mycket bostäder. Se bara på Växjö. Och för det tredje så inverkar det menligt på partiets redan bristande trovärdighet i miljöfrågor. Detta tänker jag säga på vårt Sverigemöte när jag skall vara en av partiets få spjutspetsar på detta område.


Och nu skall jag avslöja att Sverigeförhandlingen inte blir av även om förhandlarna förhandlar för glatta livet.
Projektet började som ett jippo några månader före valet då alliansen tvingades till olika utspel. Socialdemokraterna ärvde detta projekt och bytte bara namn från Sverigebygget till Sverigeförhandlingen. Och byggandet har tonats ner till förmån för ett storstadsprojekt. Under två dagar i Stockholm har jag lyssnat av. Tro det eller ej. Jag kan lyssna också. Hur skulle jag annars få reda på så mycket? Har lyssnat av partiförerträdare från olika partier på olika nivåer. Bedömningen är att det inte blir det som nu förhandlas. Varje vecka tillkommer nya s k experter som gör tummen ner. Varför? Det kostar mer än det smakar och kan lämna övriga landet utan trafikanslag.  T o m stockholmarna, som skulle gynnas mest, är ytterst tveksamma. Stockholms handelskammare är emot. Göran Persson är emot. Jag skall medge att jag inte väntat dessa mycket kritiska kommentarer. Och projektet presenterades under jippoliknande former. Tror inte att regeringen heller klarar en valrörelse där stora delar av landet är i uppror p g a bristande anslag till infrastruktur.
Det samma gäller frågan om nya regioner även om jag förstår att regeringen vill sockra med att kanske lägga ut nya myndigheter i landet. Inte heller i denna fråga vill regeringen ha starka opinioner emot sig inför valet. Det kan möjligen bli så att kommuner och regioner får tiden fram till 2022 att prata ihop sig under hotet att det annars blir beslut. Jag spekulerar.


Det omorganiseras i kommunen. Kommunchefen bygger en ledningsorganisation som är ändamålsenlig. Alla organisationer måste förändras för att överleva och förses med ny kompetens. Vi har redan idag i många stycken en effektiv organisation, men det går inte att vila på gamla lagrar. Chefskapet är det absolut viktigaste i alla organisationer, företag och myndigheter. Idag finns flera hundra chefer samlade på Chefens dag ute på Campus. Kommunen kommer också att få en ny hållbarhetsavdelning där miljöfrågorna kommer att fortsätta vara en av Växjös viktigaste profilfrågor.


Läser en av Sveriges bästa tidningar. Där chefredaktören tydligen gjort sitt. Dagens samhälle. Tunga sossar vill riva upp ebo. Bra!
Man visar att regeringens stora nummer om traineejobb blivit fiasko. Inte ett enda har tillskapats inom landstingen!


Växjö ligger på sjunde plats i Sverige när det gäller antalet laddstationer. Inte illa. Är väl bara på plats 19 befolkningsmässigt.


Läser att det skulle behövas en Boing 787 ( jumbojet ) som lyfter varje dag från Sverige under 2 år för att avvisa alla dessa som Ygeman säger att vi behöver avvisa som inte fått uppehållstillstånd.
Delar Ygemans uppfattning  men inser att regeringen/polisen inte har muskler att göra detta. Sverige har fullständigt tappat greppet om situationen. Och ekonomin skenar okontrollerbart. Att häva ID-kontrollerna skulle vara en fullständig katastrof.


Kommuner i länet har gjort trevare om att ev gå med i vår räddningstjänst. Man skall alltid vara öppen för samarbete.


Diverse jox idag. Skall träffa ev ny samordnare för blågröna och diverse andra möten. Kanske hinner ut en sväng och prata med folk på stan.


Trevlig helg!






PS Marknadsdomstolen har gett prövningstillstånd  till Konkurrensverkets överklagande i fjärrvärmeärendet DS


PS PS Bevisläget ser gott ut för polisen när det gäller de som spikade upp fjäderfäna på kommunhuset. Det drog också fyra poliser som kanske skulle gjort nåt vettigare DS DS






Bo Frank
Växjö 20160311







torsdag 10 mars 2016

Social explosion

Träffade som vanligt på vårt månadsmöte flera av landets ledande m-politiker. Alltid diskussion om konsekvenserna av flyktingmottagandet som håller på att urholka statens ekonomi. Sverige tar 50% av alla s k ensamkommande. Varav en stor grupp sannolikt är vuxna, vi får ju ännu inte åldersbestämma dessa personer mer än när åklagare begär detta vid brott. Vad blir konsekvensen för vårt pensionssystem när ett  stort antal personer längre fram i livet vill åldersbestämma sig för att få pension? Det är också en tickande bomb för rekrytering till utanförskap och kriminalitet.  Ungdomar med rotlöshet och dålig utbildning. Det får också demografiska konsekvenser. Jag avskyr att vara en dysterkvist, men någon måste ju ändå dryfta det medborgarna upplever att politiker sopar under mattan.


Har suttit och pratat med min och  s- kollega i Östersund. Tjänstledig som ombudsman för Hyresgästföreningen. De säljer en tredjedel av hela sitt bestånd av lägenheter och har uttag från sina kommunala bolag. Det s i Växjö ägnar sig åt är populism. Där man styr tar man avkastning av sina bolag och man säljer bostäder för att få en bättre marknad och för att kunna bygga nytt. De som är emot i Östersund är sd och v. Härlig kombination!!


Dimmorna har lättat över kungliga huvudstaden. Sitter högt och ser hela Riddarfjärden och Stadshuset som badar i sol. Slussen delar det söta och det salta vattnet. Stockholm är vackert. Kanske en av de vackraste huvudstäderna.


Får genom SKL lite koll på vad som händer i hela landet. I Malmberget, Åmål och Ystad. Idag sågar liberalerna höghastighetsprojektet. C  och kd är tydligen på gång. SKL säger i full enighet nej till alla former av förskottering och medfinansiering. Och att det skall tas pengar ur befintlig budget för infrastruktur.


Lider med Tingsryd. Såg sista perioden på TV på hotellet.
och
Svårt att hålla humöret på topp vid negativa nyheter. Bränder, skolinbrott och knepig installation utanförkommunhuset. Och polisen är underbemannad. Har inte hört att regeringen är orolig för det som sker. Och det kan gälla fler partier som inte ser vad som händer i Sverige. Ovanligheter håller på att bli vanliga.


Min uppgift måste vara att ta in det som händer, att inte sticka huvudet i sanden och samtidigt peka på möjligheter. Och inte försjunka i självömkan. Det har aldrig någonsin ställts så stora krav på ledarskap på olika nivåer. Och jag ser dessvärre allt för många som inte reagerar och tar tag i saker och ting. Tror att vi faktiskt är lite bättre i Växjö. Trots allt. Tror på medborgarnas kraft. Det gör Växjö unikt. I Växjö är det mesta möjligt. Får inte lägga för mycket kraft på sådant som ger dålig energi. 98,5% av medborgarna är bra folk! Som vill vara en del av en positiv samhällsutveckling.   Därför är det förödande om antalet personer som vill stå utanför samhällsgemenskapen ökar!


Grattat mamma som fyller 90 idag.


Skall fira henne rejält nästa helg på välkänt hotell!


Hem till Växjö ikväll. Diverse möten hela dagen i morgon!


Stockholm 20160310


Bo Frank










 







onsdag 9 mars 2016

George Martin 1926 - 2016

Hustrun ringde mig på hoteller vid 06.30 och hade hört nyheten före mig. Skulle kunna skriva en längre uppsats rakt av om världens mest framgångsrike skivproducent. Tillika klassiskt skolad musiker, kompositör och arrangör. Beatles hade aldrig blivit 1900-talets största kulturfenomen utan George Martin. Han gav Beatles som omvittnat ett kontrakt och var med dem i princip hela tiden fram till sin död. Han lät Beatles tänja gränserna för sin musikalitet, arrangerade och ställde till
rätta. Mot slutet "flummade" Beatles ur och anlitade den mer eller mindre tokige Phil Spector. Paul försökte sig på att sköta allt själv. Men George Martin kom tillbaka. Paul McCartney har mer eller regelbundet jobbat med George Martin fram tills nu. Och med sonen Giles Martin som tagit över Beatles.


George Martins CV är värt en egen mässa. Antalet utmärkelser överträffar det mesta. Jag har läst alla böcker som jag känner till om och av Martin. Det kommer säkert flera nya biografier. För några år sedan hade jag den stora ynnesten att få träffa GM. Fick böcker signerade, byta några ord med honom och så gemensam middag. En ödmjuk, bildad man som trots ålderdom och dålig hörsel hade en enorm utstrålning. En av mina lyckligaste kvällar.


På miljökonferens hela dagen i Stockholm. Hade eget pass och deltog i en panel med Åsa Romson. Var den ende kommunföreträdaren i programmet. Alla talar om Växjö, så nåt bra har vi väl gjort. Idag presenterades den nya regionkartan. Illa för Växjö, men vi klarar oss alltid. Tror inte det blir något av med detta denna gången heller!? i Vart fall inte efter 2018.


Kom till hotellrummet igår och hade bara kanal för att se Djurgården och satt med mobilen för att hålla koll på Lakers. Och Linköping skall väl inte vara några problem. Ikväll håller vi tummarna för Tingsryd. Började läsa Lekstugan, hyllningsboken till musikgeniet Magnus Gustavsson!


Nu på SKL för middag och moderat gruppmöte. Hittade två fina Beatlesböcker för ingenting på Emmaus.

I morgon diverse möten här uppe. Jag har sån tur. Får så mycket info om saker och ting som ligger i pipeline när det gäller det mesta. Kan inte ha roligare jobb. Men det känns ändå som om det har dags att göra nåt annat framöver om något eller några år.  Och jag vet precis vad jag skulle vilja göra. En del hemma och en del internationellt.


I alla skrymslen i SKL huset sitter olika grupper och pratar regionfrågan. Inom partier, mellan partier
och det tisslas och tasslas. Vem tar vem och vem dissar vem? Det handlar om makt. Att skaffa sig fördelar för den egna kommunen/länet/regionen och positionera sig. Utgångspunkten måste dock vara vad som är bäst för medborgarna. Jag är tydlig med att jag företräder Växjös medborgare i första hand och så länets medborgare.




PS AKB på vårt gruppmöte. Kan/får ej berätta vad som avhandlades. Och det skall man inte göra.


PSPS Tror inte att vare sig höghastighetsjärnvägen eller regionindelningen går som på räls om uttrycket tillåts. DSDS












Stockholm 20160309


Bo Frank











tisdag 8 mars 2016

På väg - denne Oliver

Glad som en lärka på väg till jobbet i går morse. Allt ljusare. Först in i korridoren. Eget arbete i lugn och ro innan huset började fyllas med folk. Inre beredningsarbete som alla måndagar. Positiva saker och akuta bekymmer. Som vanligt. Lunch på de Lux. Alltid bra. På eftermiddagen möte med kommunens internationella grupp som koordinerar besök till kommunen och vem som åker var på olika internationella aktiviteter. Så Brottsförebyggande råd. Möte kommun och polis. Ganska sekreta möten där protokollen inte ger mycket vägledning om vad som avhandlas mer än möjligen rubriker. Gott samarbete med polisen. Kanske på sitt sätt bättre än någonsin.
Till teatern. Igen. Diverse välbesöka moderata årsmöten på Regionteatern. Fin traditon hos ett parti som förhoppningsvis är ett bärande kulturparti. Alla har dock inte denna insikt i vare sig de gamla eller nya moderaterna. Ingemar Svalander var som vanligt en stämningshöjande ciceron för kvällens övningar. Bra underhållning i jazzens tecken och god mat och gott vin från Villa Vik. Min pigga mamma kom direkt från bridgespel och var med oss. Sneglade på att tiden skulle stanna så att Tingsryd kunde vinna. Och så blev det.

Tisdag. M-grupp, blågrön grupp och så arbetsuskott. På förslag från blågröna gav arbetsutskottet kommunchefen två uppdrag som inte var med på ärendelistan. För det första att ta fram ett underlag för en framställning till regeringen om att en eller flera myndigheter skall förläggas till Växjö. Och för det andra att ta fram ett nytt program för s k Technical visits.

Blev idag också överraskande uppringd av en solcialdemokratisk minister som vill lyssna av en fråga. En minister som jag sedan tidigare gillar som jag anser göra ett bra jobb i regeringen.

Diverse besök i eftermiddag.

På väg till Stockholm för diverse möten. Skall bl a tala på samma konferens och sitta i samma panel som miljöministern i morgon. Vi har också en god relation. Man kan inte vara en bra företrädare för en kommun om man inte i huvudsak har goda personliga relationer till nyckelspelare. Lite märkligt att dock känna att nyckelspelare ständigt byts ut på olika nivåer och det " är bara jag kvar". Det talar också för att ens bäst före datum håller på att gå ut. Dock,  vissa viner och ostar vinner på lagring.

Lite orolig för att inte Paul McCartneys hemsida uppdaterats med nyheter på en vecka.


PS Nytt utspel av Oliver idag. Han är är unik alla tider i Sverige i sin åldergrupp i kombinationen av tidigt stort ansvar, kunnande och kreativitet. Sannolikt Sveriges vassaste "social" -ordförande. DS
Växjö 20160308

Bo Frank

söndag 6 mars 2016

Bäst och sämst - när slutar Bo Frank?

Monarkin är det jag tycker bäst om i Sverige. Och en kungafamilj i tiden som nu begåvats med ännu en prins. Prins Oscar. Vad jag f n tycker sämst om i Sverige kan anstå.
Säger nästan alltid att just denna veckan har varit en av de bästa. Och då kan ju trovärdigheten ifrågasättas. Men vilken vecka. En vecka i företagandets tecken. Hela torsdagen företagsbesök. Kvällen avslutades med ett infomöte för företagare på Västra Mark. Därefter ett kvällsmöte hos landshövdingen med en känd entreprenör som måhända har planer för Växjö!


Fredag morgon. Möte med ett trevligt gäng på KF Göta. Lite svag för deras värdegrund, men har svårt för en partipolitiserad överbyggnad. Så ut till Företagsfabriken. Har kanske träffat företag som omsätter hundratals miljoner om några år. Så jäkla imponerande. Den som har gott om pengar borde nästan ha en spion därute. Företag av olika slag under uppbyggnad. Och fick plötsligt vara med om en av mina största musikupplevelser. Jag blev placerad på scenen mitt i Paul McCartneys band. Två meter från flygeln där Paul gjorde Live and Let Die. Två meter ifrån den väldige trummisen Abe Laboriel II. Jag var där! Jag såg bandet från alla håll och kanter och satt med på scenen! Tydligen teknik som kan införskaffas. Mobil, app, tre D glasögon eller vad det nu heter. Och lite annat. Skulle kunna gå in i den bubblan en vecka eller så.


Till Maxi som berättade om sina planer. Imponerande.  Precis som på Göta. Båda företagen satsar stort på miljö/energi. Stort.  Hela ledningsgruppen  ställde upp. Och så. Det är farligt i min värld att framhålla något som något bättre än något annat. Men jag gör det. Min Pappa jobbade ändå där. SAAB i Växjö och den verksamhet som inryms under den kappan. Jag tänker inte och får inte berätta allt jag sett. Men det är bara att konstatera att det är många världsledande teknikprojekt som utvecklas där. Och specialister som det finns få av i landet och kanske i världen. All det står för handlar om överlevnaden för ett litet land som Sverige som är beroende av extrem spetskompetens som kan förenas med produktion. Är stolt ända in i ryggmärgen över SAAB och Växjö/Sverige. Det s k Telubträdet är förklaringen till att Växjö är Sveriges andra IT-cluster.


Veckan som gått. Bränder i Araby. Bra reportage ut i SmP förutom när reportern vid ett enstaka tillfälle tar ut svängana. Och det får man göra. Undrar hur lång det tid det tar innan nyheten att det inte brunnit blir en nyhet?


Sverige är väl det enda land på jorden där det överhuvudtaget blir debatt om självklara saker. Att den som fått avslag på asyl i världens mest generösa land inte skall få bostad och socialbidrag!!! Man skall ju inte vara kvar i Sverige. Men de flesta blir det ändå p g a myndigheters brist på resurser och kompetens.


Sd i länet och i Alvesta har problem. Man dömer ut politiska församlingar där man själv genom oförmåga inte uträttat ett skvatt. Och bildningsnivån i historia i Alvesta tycks vara nära noll. Allvarligt, efter som kunskaper i historia är grundfundament för att inte bli desorienterad i tillvaron.


Kolumnisten Katarina Wennstam skriver en bra krönika i SvD lördag. Hur illa det är när polis, präster och media ibland skildrar det faktum att en man mördar sin hustru. Att det kallas olyckshändelse, familjetragedier och liknande när det handlar om bestialiska mord!!! Ett förringande.


Håller på att läsa en bok. Som innan jag läst färdigt den kommer att segla upp som en av de tio bästa någonsin. Henning Mankells Kvicksand. Thrillern om de bilder han minns när livet ebbar ut.


Var nere i Blekinge vid sjutiden i fredags kväll. Eld i brasan. Gjorde strimlad entrecote med lite wook till lilla frun. Och en flaska rött framför TV:n. Skavlan. Kanske inte ett av de bästa Skavlan. Och Lakers hänger turligt kvar på slutsspelsplats. Och DFF har ett onödigt tonläge mot kommunen på radions hemsida. Inte smart. För min del handlar det om nödvändig distans till det man själv gillar. DFF är mina favoriter i Växjö. Så är det.

Upp till Växjö vid sjutiden på morgonen, lördag. Promenad runt sjöarna. Mötte faktiskt två DFF-damer i bra fart runt sjön i snöyran!!!

Pratade med folk på torget. Blir fortfarande rörd när människor spontant kommer fram och säger att jag gör ett bra jobb. Det händer rätt ofta, faktiskt. Folk tror nog att man mest får skäll. ytterst sällan. Kanske fem gånger under hela den senaste valrörelsen!


Lyxpromenad. Alla kan inte göra den. Långt därifrån. Träffar varje vecka någon eller några som har marginalerna på fel håll. Till Konsum. Lite av varje. Till Johanne. Som att komma i en oas. Tulpaner, olja, te och smått och gott denna  gång. Till PM. Bröd och bullar. Brott och Straff  med mamma på Regionteatern. Den bästa förerställningen på många år. Hem till lilla mor som bjöd på paj. Vi hade med oss en flaska champagne. Vi börjar fira. Mamma fyller 90 år i veckan.


Hoppade den s k melodifestivalen som är allt annat än just det. Gick ner i Kvicksanden. Och min lilla mexikanska sol scannade vad som händer i Mexico. Om drygt ett år skall vi försöka komma ifrån i tre veckor i samband med påsken. Denna påsk, en veckas kulturresa till södra Spanien.


Idag? Promenad,  domkyrkan, jobb och något mer.

PS SmP ringer runt för att höra när jag slutar. Måhända överdrivet intresse för min ringa person. Kanske kör 20 år till. Min favorit Ronald Reagan blev president när han blev 69. Hans käresta Nancy dog igår/idag 94 år gammal. Vackert par. Varför jag gillade Reagan? Vänlig framtoning, bra kommunikatör, omvald både som guvenör och president. Knäckte kommunismen, ondskans imperium. Var intresserad av miljlöfrågor och drev dessa som guvenör. Minskade utsläpp. Tog inidianernas parti och stoppade ett stort dammbygge. Höjde skatten när så behövdes. Och myntade begreppet, Government is not the solution, government is the problem. Anser samma sak vid olilka tillfällen i vårt land!!! Igen hemlighet att jag avser att låta min efterträdare gå in i god tid före valet. Visst,  jag har satt ett datum. Men man skall aldrig vara säker på något. Vi lever i en extremt oförutsägbar tid där allt kan hända.  Vem vet vem som lever i morgon? DS

Bo Frank


Växjö 20160306

onsdag 2 mars 2016

Putin knäcker Sveries ekonomi? Och om slutenhetskultur i Region Kronoberg och Public Service som snart är Secret Service

Nu säger Natos befälhavare det andra sagt under flera år. Förra veckan var det George Soros.  Man bombar Syrien för att knäcka Europa och Europas ekonomi.


Sverige idag. Migrationsverket kräver 70 miljarder extra på två är. Sätt detta i relation till de tre miljarder extra som polisen kräver bara för att hålla nästan ovanför ytan med anledning av flyktingmottagandet. Och försvaret ber om några ynka miljarder för att klara Sveriges försvar. Till detta tillkommer kostnader för skola, sjukvård och olika former av bidrag.


Hur detta skall klaras ut begriper förmodligen folk som är klokare än vad jag är!!!




Har suttit på Regionfullmäktige idag och hört Regionstyrelsens ordförande säga att det ställer till det för politiken om allmänhet och media för tillgång till ärendelista och handlingar till arbetsutskottets sammanträde. Jag har aldrig upplevt detta som ett problem i Växjö. Tvärtom, det sätter press på oss att leverera bra och snabba beslut.  Kommer regionen inte att ändra synsätt kommer jag att lägga ut handlingarna på denna blogg!!!


Läser ett besynnerligt reportage i Barometern där polisen i Kalmar anklagas för att mörka ett "upplopp". Har haft möjlighet att läsa ganska mycket idag. Läser också hur väl Tomas Hermander uttalar sig i SmP idag. Skall bli intressant att läsa fortsättningen.

PS Ser Rapport. S k Public Service. Om en f d terromisstänkt som besökt riksdagen. Det framgår inte varför, vem som bjudit in, vilka han träffat och vad som är syftet. Och ingen annan får uttala sig. Public Service håller på  att bli till Secret Service. Bottenjournalistik utan motstycke! DS





Växjö 20160302




Bo Frank








tisdag 1 mars 2016

Supertisdagen ger hjärtflimmer


Den socialistiska byråkraten och tillika rikspolischefen har nu vaknat och vill ha 3000 poliser till för att klara konsekvenserna av flyktingmottagandet. Det tar tid med omvärldsanalysen.

Skall inte anklaga socialdemokraterna i Växjö för att ge mig hjärtflimmer. Men nästan. Växjö går bra och har en stark efterfrågan på mark för nya företag inom alla branscher. Idag röstade kommunstyrelsen för att planlägga mark i Räppe tilll mark för verksamheter - dock ingen tung industri. Planeringschefen och näringslivschefen hade i ett starkt underlag förklarat att detta område behövs att skapa nya jobb i Växjö. Inte för bostäder. Eftersom Växjö har exremt god planberedskap för bostäder och klarar minst fem års behov. Socialdemokraternas röstade emot detta.

Tro mig. Detta hade aldrig hänt under Georg Lückligs, Sten Sandströms eller Sven-Åke Anderssons ledarskap.  Inte ens under COB som alltid lät kombinationen av näringslivschef och planeringschef få rätt. Detta är unikt. Och jag fattar inte vad sossarna i Växjö sysslar med. Och ännu mer bekymrad blir jag när s hamnar på sida som v. Omröstningen idag var 6 partier mot två för Växjös möjlighet att skapa nya jobb. Och för den som inte tror mig kan jag hänvisa till den starka skrivelse som vi bygger vårt beslut på. Från kommunens ledande tjänstemän för bostadsplanering och näringslivutveckling.

Mer hjärtflimmer. Av lite olika skäl.  Var på Vida och såg på ärkefienderna. Kanske mera kommunerna än lagen. Lakers var objektivt sett en hästlängd före HV, men antyder ingen slutspelsform ännu. Och satt och sappade på Tingsryd samtidigt. Håller starkt på Tingsryd.

Och är helt övertygad om att USA:s näste president heter Hillary Clinton. Den enda som kan rubba henne är väl om Bloomberg kastar sig in i striden. Men han är väl uträknad av republikaner eftersom han har hjärna. Och arbetar mot global uppvärming. Är stolt över att ha fått skaka hand med honom.

En supertisdag både i Småland och USA.


Bo Frank

Växjö 20160301