lördag 28 maj 2016

Folk är snälla

Inbjudningar i all enkelhet som jag uppskattar, men ugglar hellre en kort weekend för mig själv. Gick en mil vid sex i dag på morgonen. Till stan och tillbaka. Blandat väder här. Samtal med lilla frun. Räknar ner varje sekund. Lite jox i trädgården. Ser ut som om torra maj har hämmat de f r b sniglarna något. Minnesbilden denna veckan. Min gamle vän Krister Håkansson på Linné i shorts på jobbet och en amerikanske professor i mörk kostym och slips. Svenska politiker är erbarmligt dåligt klädda på jobbet jämfört med i andra länder. Det sitter inte i kläderna,  men det handlar om respekt för andra människor.
Trädgården är grön, grön och grön. Havet som en spegel. Rödhaken kommer fram så fort jag går ut. Jäkla konstig fågel. Eller agerar den på hustruns uppdrag!!??








Sveriges och Växjös största problem är polisbrist och ett rättsväsende i förfall. Det började under den förra regeringen.






Apropå Lakers. Ingen kan genom skriverierna bedöma vad som är vad. Jag försvarar ingen. Jag är bara vis av erfarenheten i att det kanske finns kompletterande sanningar. Kommer att tänka på Musikskolan som efter termin förklarade för mig att de inte hade mer att erbjuda mig. De hade helt rätt.  Hade de haft fel hade jag varit rockstjärna idag! Tänk att få rå om 100 000 pers under många timmar!! Och ge allt och lite till.


I morgon. Kör upp tidigt för att fixa på jobbet. Med mina kinesiska flickor på DFF och så hämtar vi mamma på stationen och firar Mors Dag. Mamma hos min dotter i Göteborg. Änglalik dotter som nästan pratar med sin farmor varje dag!


Fulltecknad måndag. Till 150%. Möten, lunchmöte, budgetinfo, VD-klubb i Braås på Volvo och moderat gruppmöte i Pilås!


Tisdag morgon iväg till Turkiet. Och Anna Tenje presenterar budgeten i mitt ställe!




Temperatur 18,1. Barometern på 790. Vad man nu mäter det i. Skall gå en sväng i skymningen och lyssna in om det finns fler ugglor än kattuggla!




Bo Frank
Blekinge 20160528



fredag 27 maj 2016

Nästan på banan igen

Ingen lust att blogga, men fått en del frågor om varför bloggen ligger nere. Blir ofokuserad och mår inte bra när hustrun är bortrest. Och haft en del att göra. Förhoppningsvis är min mexikanska sol tillbaka nästa söndag. Svärmor dålig. Extremt bra sjukvård för alla i Mexico, men noll eftervård. Och knarkkartellerna styr de flesta borgmästare och guvernörer. Regering och president? En guldfisk har
starkare rättsligt skydd i Sverige än en människa i Mexico!


Vad har hänt sen sist? Förra helgen en härlig arbetshelg i bostadsrättsföreningen. Det gick åt lika mycket öl och s p r t som målarfärg!  Middag för mamma och våra kinesiska flickor.


Arbete i veckan med vår budget som vi Blågröna presenterar på tisdag. Och så kommer sossarna med sitt sedvanliga överbud i sin låtsasbudget! Men först vill de kolla in vårt förslag för att sen ge mer pengar till allt och alla utom till miljö, parker och vägar!


Skjuter som alltid från höften. Grattade Karolina Skog till att bli ny bostadsminister. Hon fick dock annan s k portfölj. Känner henne. Bra person. Kommer att bjuda in de nya ministrarna till Växjö.


Var faktiskt i toppform just på lunchen i onsdags och höll föredrag på onsdagsklubben, Rotary.


Arkitekter!? När jag och Per S beredde KS förslag till yttrande av IST:s paradhus fanns det ett kritiskt tjänstemannautlåtande till beredningen. Storsinta som vi är så forskade vi inte i vem som skrivit detta utan bara plockade bort detta och tillstyrkte rakt av. Hur många vackra hus har alla arkitekter som prostesterar presterat!? Och varför skall inte den som vill bygga få göra nåt som vanligt folk tycker skulle vara trevligt! Skall vi riva det engelska parlamentet? Det är ju bara en pastisch!


Alvesta. En gåta att någon står ut att vara kommunchef där. Och kanske bra att kunna åka därifrån på helgerna.


Lars Edqvist. Vi satt och drack vin häromkvällen och konstaterade att i alla fall musiken var bättre förr. Kommer att sakna honom. Men musik och annat förenar framöver. Musik!? Kom hem i natt efter att ha sett och hört Rod Stewart i Malmö. Ärligt. Inget slår allt jag sett och hört med Beatles och medlemmarna efter Beatles på olika konserter. Eller Tina Turner som jag sett. Men detta var otroligt! Ett band med så begåvade damer och herrar. Fantastiskt! Körde hem från Malmö på tid som ingen vill veta! Smakprov från hela karriären. Dock! När Paul McCartney som är äldre kör 4 timmar utan att gå av scenen eller ens ta ett glas vatten, kör Rod två timmar inklusive 10 min paus!!! Dåligt!! Och dessutom gick han lite ut och in. Men bra. Jäkligt bra!


Körde ner till Blekinge i em för att röja i värsta djungeln och i förfallet. Och hela Sverige förfaller. Kommer att skriva ett nytt brev på måndag till rikspolischefen om att antalet poliser i Växjö borde öka i stället för minska! Och nu skall flyktingar ha förtur också till friskolor! De har det redan till boende och andra sociala skyddsnät!  Politiker i Stockholm!? Ser de vad som händer!? Träffar de vanligt folk!?
Å andra sidan. Folk dör på flykt över medelhavet. Gigantiska tragedier! Och Europas ledare lamslagna! Borde inte alla länder i EU efter förmåga kvotera personer från FN:s flyktingläger i stället för att ta emot de som kan köpa sig hit!? Jag skulle önska fler s k  kvotflyktingar och att vi stramar år det vanliga flyktingmottagandet. Men det är ingen lätt fråga!
Grannfrun hemma i stan var glad. Hade gjort en hörseltest på en vårdcentral. Och två dagar senare kom det en remiss till hörselkliniken på lasarettet. Inställelsetid i september 2017!!! Tur att inte regionen/landstinget har hand om glasögon! Det finns inget värre än när man spelar ut människor mot varandra. Men centrala politiker ser inte att människor som arbetat och slitit hela livet upplever ett deras välfärd försämras samtidigt som vår generositet är stor för människor som är nyanlända. Där bidragen är större än kraven. Ta till detta en polis som knappt finns. Jag beundrar de få poliser som sliter i vardagen. Och kommer ni ihåg hur vi kommunalråd bara för ett par år sedan blev hudflängda av media och polisforskare när vi berättade om hur det var i Araby!!! Kräver faktiskt viss upprättelse för detta! Har annars svår för s k upprättelser i parti och minut! Inflation i det också!


Hör på gott och ont själv dåligt genom en kombination genetiskt arv och att lyssnat för mycket på Beatles på högsta volym! Väcker näktergalarna mig i morgon kan det bli ett blogginlägg vid 4.30 på morgonen!


Här är vackert, varmt och fridfullt. Havet som en spegel. Enda fördelen med att hustrun inte är på plats. Att jag kan göra kalvlever med sardeller, lime, capris och till denna anrättning ett bleckigt spanskt vin. Som jag annars inte gillar! Det skall var vin från Nya Zeeland!
Troligen! Skall slita som en galärslav i morgon! Och ta en siesta i solstolen.


Ingen hemsk s k public service i min ensamhet efter maten. Har faktiskt umgåtts friskt i veckan. Kanske börjar jag läsa om Staten, fast jag gillar Aristoteles bättre. Skall dock ta en pratstund med min vän Rödhaken som redan noterat att jag kommit!






Trevlig helg!



Blekinge 20170527


Bo Frank









fredag 20 maj 2016

Bo Frank om mp i DN! Och om två arabiska kvinnor!

Bra möte på SKL igår. Hade bondtur som kom med Malmöplanet. Alla tidigare flygningar inställda. Lätt kaos på Bromma. Det är mycket slump just nu. Master, tåg som står och radar som inte funkar! Putin?
Ingen middag. Öl i baren och medhavd frukt. Besvarade mejl. Förutsåg eländet med hockyn och såg inte matchen.
Till Sverigemötet idag. När gör m en miljöcertifierad konferens? Med kravmärkt svensk mat? Först då får vi respekt! Och när slutar vi dissa mp? Som ju i grunden vill väl, vågar ha en vision även om inte exakt allt är genomförbart!? Blev glad. Gjorde en kanonpresentation av Växjös miljöarbete inför en fullsatt salong. Snabba moderaternas utvärdering kom en timme efter vi var klara och vårt seminarium fick 3,82 på en fyragradig skala. Jag fick lovord och många tycker att vi måste vässa vår miljöpolitik. I princip alla. Johan Hultberg gjorde bra i från sig. C Fjellner från EU-parlamentet var också med. Tre nivåer alltså. Fast allt händer ju i en kommun. Är Sveriges grönaste och snabbaste KSO. Det är ju sant. Och det tempot håller inte i längden.
Träffade Elisabeth Svantesson igen. Blir glad bara av det.
Drog hem. Nu signalfel i hela Danmark som spiller över på oss. Ren tur som kom med att tåg som gick, om än försenat. Men i Räppe tog det stopp en bra stund. Trasiga bommar!!

Till kommunen sen em. Fixade lite. Vi skulle åkt till Kalmar på univsersitetes årshögtid och fin middag. ÅKB får dela ut miljöpris i stället för mig! Det gör hon bra.

Ställde in detta. Lilla frun och jag inte på festhumör.  Hustrun åker till Mexico City i morgon för att träffa sin mor som ligger på instensiven. Och jag får hålla ställningarna på hemmaplan. Har också fått avboka en gemensam weekend i Turkiet om två veckor.

Handlade lite gott på Konsum på hemvägen. Stör mig på all biltrafik på gågatorna. Personer med dyra bilar utan inkomst. När orkar SmP göra inblick om detta? Den grova kriminaliteten i Växjö! Mindre riskfyllt och lättare att skriva om en skola som gjort allt för en elev men där någon verklighetsfrånvänd statlig tjänsteman anser motsatsen. Utan att hela ärendet kan återges! Som vanligt.  Kommunen får inte berätta allt och media kan av samma anledning skriva om allt men har per automatik tolkningsföreträde eftersom de sätter agendan! Jag betonar att detta är en generell anmärkning och inte ställningstagande i ett enskilt fall!



Läser i bladet att vissa i Alvesta vill ha en helt ny sträckning av järnvägen mellan Växjö och Alvesta. Drömma går ju. Växjö planerar för dubbelspår på befintlig sträckning. Behöver jag säga mer.

Störtregn.

Dags att tända levande ljus. Fixar skaldjur och bubbel. De klara sig bra utan oss i Kalmar ikväll.Och vi har det egentligen mycket trevligare. Dessutom kan jag vara med från start på boastadsföreningens fixarhelg!

Har nog bidragit till att m omprövar synen på mp. Ur mitt hjärta. Se DN på nätet och kanske i papperstidningen i morgon! Och vad säger Anna Tenje i Ekot i morgon?


En sak jag glömt berätta som jag upplevt många gånger. När man kommer till flygtaxicentralen på Bromma får man uppleva nåt speciellt. Oftast två kvinnor med arabiskt ursprung som löser av varandra bakom disken.  De är otroliga personligheter. De kommenderar chaffisarna, behärskar många språk, kundvänliga och utstrålar ledarskap. Varje gång en chaffis kommer in och skall gå och hämta en kund, kommer ordern. Gå och gör ditt jobb och se glad ut! Vi kanske skulle rekrytera dem till rektorer eller chefer i kommunhuset. Sverige är svälltfött på tydligt ledarskap. Vi är så lagom, mjäkiga och skall vara alla till lags.  

Trevlig helg!

Bo Frank
Växjö 20160520

onsdag 18 maj 2016

Ärligt talat - Sverige håller på att gå under!? Är flyktingar lönsamma?

Vad har hänt sen senast jag bloggade från fullmäktige igår!? Gick Storgatan fram strax innan sex efter ett rekordsnabbt fullmäktige. Korsningen Klostergatan och Storgatan. Svart dyr Mercedes.  En ung kille hämtar upp annan ung kille. På gågatan. Vågar väl inte gå in på etnisk bakgrund!  Hinner inte få upp mobilen och fota. Utanför Swedbank stannar en svart,  ny, svindyr Audi. På gågatan.  Ung kille går ut för att ta ut pengar. Jag börjar fota bilen, killen springer ut och kör iväg. Höll på att bli nedslagen i en liknande situation tidigt i våras! Skickade bilnummer till polisen. Problemet är att det finns inga poliser. Och vi har en rikspolischef som är en karriärsocialist och ingen riktig polis. Tror att han ryker innan året gått. Aldrig haft en sämre rikspolischef. Och poliserna på fältet har samma åsikt! Våra lokala poliser gör sitt bästa under rådande omständigheter!


Hem. Härligt att se min lilla fru. Ingen mexikansk sol idag. Min svärmor med  ambulans till sjukhus efter hjärnblödning i Mexico City. Mexico har bra sjukvård. Får se hur det blir hemma!? Mår dåligt själv och borde vara hemma. Kanske måste dra hem tidigare. I stället för att åka till Malmö i morgon!  Och Tre Kronor bara förstärkte mollstämningen!


Lite möten på kommunen idag. Försenat flyg till Stockholm. Sällskap med den gamle professorn Evert Vedung. Bildad och trevlig man. En idiot i sätet framför mig på planet som klagade på macka, kaffe och det mesta. Underbar flygvärdinna som tog skiten i stället för att spilla en kanna kaffe i hans skrev!


Kom för sent till vårt moderata gruppmöte. Partiets stjärna Elisabeth Svantesson talade. Migrationspolitik. Vi var överens om att vi inte skall ha sociala förmåner som är bättre för flyktingar och invandare än för svenskar. Många vill inte prata om flyktingpaus utan ett minskat flyktingmottagande. Många oroliga för just brisen på poliser. Jag kommer att upprepa detta varje dag. Den viktigaste frågan i valet 2018 kommer att vara brist på trygghet, polisbrist och att människor känner att utvecklingen går åt fel håll!
Många kloka röster på vårt gruppmöte som påpekade att vi kanske borde ta emot de mest behövande från FN:s flyktingläger och inte de män ( 70% av alla som kommer och nästan alla s k ensamkommande är män) som kan betala för att komma till Sverige. Sannolikt är kvinnor mer utsatta än män, men de kommer inte hit! Tror att antalet a k kvotflyktingar är några få procent när de borde vara i majoritet!?


God middag på SKL.


På TV. Husby,  600 yrkeskriminella och sex poliser! Det blir bara mer av detta! Läste om skandalen på Anders gård i Expressen. Dessa dagliga nyheter påverkar självfallet människor syn på politiken och politiker. Mera idag.  En händelse som ser ut som en tanke. Dagen efter Shekarabis besök i Växjö. Vi slipper ny region. I alla fall 2018. Vi får chans till eftertanke. Vad gör vi nu?


Det finns alltid ljus i tillvaron och man väljer vad man vill se.  Skall nu se på Babel. Ett anständigt och bra program i en smaklös och annars förflackad Public Service!














PS Läser på SvD debatt idag en artikel av Växjöforskarna Lina Aldén och Mats Hammarstedt. Under rubriken Löfvén argument håller inte. Deras resonemang kan sammanfattas i att flyktingpolitiken bör avgöras på humanitära grunder och inte med osanna argument att flyktingmottagandet är lönsamt. Så har man stuckit hål på en av de officiella svenska ståndpunkterna. DS






Stockholm 20160518/19


Bo Frank



tisdag 17 maj 2016

Hur blir skolan bättre? Ardalan Shekarabi

Började mejla och dona redan vid 05.30 idag på morgonen. På jobbet innan 07.00. Tävlar med kommunchefen om att komma först. Vissa medarbetare svarar på mejl redan strax efter sex. Osunt eller sunt får vara osvuret! Messade namnsdagsbarn!


Utredning som presenterades igår. Kommer inte att förändra någon! Skolans problem löses inte genom diverse organisationsförändringar och förstatligande. Hur effektiva är arbetsförmedling, polis och försäkringskassa? Nej,  det är enkelt. Elever måste börja anstränga sig och läsa läxor. Rektorer och lärare måste ta kommando på skolan och uppträda gemensamt. Föräldrarna måste stötta och inte motarbeta skolan!


Bra möte med en av mina favoritministrar. En av de som lyser i en annars nedsläckt och grå regering.
Nu på fullmäktige. S fortsätter kampanjen gratis för alla överallt. Nu skall kommunen betala  för gratis uppkoppling för alla i city!


Det blir nog ett snabbt fullmäktige i em!!!


I morgon diverse grejer och så till Stockholm för mitt månadsmöte på SKL.  Har också träff med DN och med utvärderare av Sverigeförhandlingen. Hoppas Uppdrag gransking en gång tar sig för att rota i hur denna utredning skötts där man överhuvudtaget inte kommenterat eller utvärderat insänt material.




Bo Frank
Växjö 20160517

måndag 16 maj 2016

Vad pågår i svenska s k utanförskapsområden? Snabba Grand Samarkand!

Läs Anna Dahlberg i Expressen idag!!! En svensk tiger! Bedrövligt, vårt land går mot undergång!? Läser också att antalet dödsskjutningar i Sverige är extremt mycket fler än i övriga Norden. Var och en kan fundera på varför det blivit så!
Bra måndag och trevlig prao från Norregård. Mycket inre tjänst denna iskalla måndag! Allmänt spännande dag. Hela em med budgettexter för Blågröna. Satt med på en anställningsintervju. Snabbare än jag!? Sökte Grand Samarkand via mejl. Blev uppringd genast! Impad!
Kom hem och åt framför TV:n. Norskt program om hur man mobiliserar hela fjällräddningen med helikoptrar för bortsprungna hundar. Men har knappt råd med flyktingmottagande.
Svensk ekonomi skenar. Underskotten ökar i bra konjunktur. Och svensk polis utarmas!
I morgon. Varierad dag. Bl a möte med Ardelan Shekarabi. Kommer inte att blogga om det samtalet. Kommunfullmäktige! Och diverse annat. Kan jag ha det mer intressant!?
Vår stad och värld är full av en mosaik av önskvärda och icke önskvärda händelser. Går in i fortsättningen av en gigants memoarer. Edvin Adolphsons. Vem minns inte hur HH Markurell slet sig i det rävröda håret och krossade Jesu Krubba!!!

Kommer om några år att skriva in mig för att läsa litteraturhistoria. Mitt favoritämne!


Bo Frank
Växjö 20160516

söndag 15 maj 2016

Proud and Pride och ursäkt SmP

9000 personer som går pridetåget får lika stort utrymme i SmP som när hyresgästföreningen samlar några dussin medborgare som protesterar mot att kommunen vill minska sin låneskuld genom att avyttra fastigheter. Stolt över Växjö. Bättre med mångfald än tillväxt av religiös fundamenalism! Och DFF och Öster gjorde sitt. Och jag mitt. Paraderade i den förfallna trädgården i Blekinge. Grillade. Hoppade medlodifestivalen. S  k public service  är mer och mer en uppvisning av sexualisering, svordomar och värdenihilism. Kan fakstiskt till en liten grad förstå både goda kristna och goda muslimer som ifrågasätter kulturell förflackning utifrån olika utgångspunkter. Det är dock fel att utifrån ett historsikt perspektiv framställa vår tid som en extrem brytningstid. Problemet är dock att samtidigt som flertalets frihet ökar i Sverige har vi aldrig haft en sådan inskränking av friheten för delar av de grupper som kommit hit som invandrare. Med en svensk måttstock mätt.  Förtryckande idéer borde lämnas vid gränsen kan man tycka! Noll debatt om detta i vårt land! För i vårt land skall ju allt accepteras in absurdum!

Istiden tillbaka. Vi donar inne. Gäster på middag. Har köpt svenk nypotatis, svenska jordgubbar och portugisiska sardeller. Jodå. Schnitzel.

Växjö city tomt på folk. Så när som på tiggare som huttrar i regnet, s k ensamkommande som vandrar runt och kanske letar efter sommaren. Har det oförskämt bra jämfört med de flesta på vår planet. Och försöker göra nåt åt det. Både privat och i jobbet. Det finns vissa saker man inte pratar om. Inte ens jag.

Ny härlig arbetsvecka. Hemma, Stockholm, Malmö, Kalmar och Karskrona. Fattar inte  hur jag kan vara så jäkla dum som bestämt mig för att lägga ner allt detta. Men har lite planer för annat. Som ger mindre blodstörtning än när jag varje dag drar SmP ut brevlådan 05.30 och tror att jag ensam skall rädda världen! Och känner mig  som ensam ansvarig för allt som sker. I alla fall i Växjö.


Tack till alla er som sliter för andra i olika sorts föreningar och som ger pengar för att andra skall ha det bättre.


PS Hade missat jättepådraget på nätet på Pride. Och rejäl text idag. Jag hade således fel. Tar inte alls emot att medge det. Har fel ibland. Och de ofelbara gör mig lite skraj!  DS







Växjö 20160515
Bo Frank

lördag 14 maj 2016

Begravning

Rubriken syftar inte på SmP:s ändlösa reportage på temat Allt kommunen gör är fel. Jag åtar mig att hitta 100 forskare som pekar på hur viktigt citybranding är för att  bygga upp en identitet och skapa en story. Jag läser också att på måndag skall det ska det publiceras en intervju med mig som avslutning på denna serie artiklar. Det ytterst märkliga i detta sammanhanget är att intervjun skedde innan de inledande artiklarna publicerades varför jag inte haft en chans i världen att kunna förhålla mig till det som SmP skriver. Tycker du som läser detta att det är ett rimligt förhållningssätt? Det gör inte jag. Jag får på detta sätt inte bemöta vad som skrivits. Å andra sidan flera positiva reportage i SmP idag. Bl a om läget i Araby. Och det förmodligen inte helt enkelt att chefa en tidning och lägga kurs mellan det som är bra och det som är dåligt!


Rubriken syftar på Gunnar Hillerdals begravning som var igår. Och hela denna minnesstund var som Gunnar själv. Nydanande, gemytlig och med intellektuell skärpa. I Mariakyrkan gör arkitekturen alla delaktiga. Vare sig man vill eller inte.
På morgonen anställningsintervju med en sökande till tjänsten som kommunikationschef. Att Växjö är en attraktiv kommun att jobba i märks också på det stora antalet sökande från näringslivet till ledande befattningar. Växjö är i förhållande till antalet invånare en kommun som sticker ut i Sverige till 95% i positiv bemärkelse! Vi har tillsammans byggt staden under decennier. Vi ligger inte vid stambanan, eller vid någon av Europavägarna och vi ligger inte vid kusten. Trots detta är vi på topp.
Växjös nästintill enda och stora problem är bristen på poliser. Skulle vi ha än färre poliser skulle det bli än färre brott av det enkla skälet att färre poliser upptäcker färre brott! Och det blir väl uppenbart för allt fler att Sverige inte skall ha tiggare.










En dotter på god middag. Och nu helg igen. Med bara något offentligt åtagande.


Solrosinsamlingen går bra. Många m och mp bland givarna.




Växjö 20160514




Bo Frank

torsdag 12 maj 2016

Eländes eländes elände - men Växjö kvar på toppen! Nytt flyktingboende!!

Det är inte lätt för SmP när det går bra för Växjö. Den som letar på nätet kan hitta ett inslag från Partaj från 1969. Som heter Eländes eländes elände. Kom att tänka på detta. Och det går alltid att hitta en professor som styrker den tes man avser att driva. Andra professorer sätter ihop rankingar och anser att de speglar verkligheten eller hur människor uppfattar verkligheten. Nöjda medborgare finns sällan bland nyhetsreportagen. Och SmP:s linje är att bara de rankingar som är ofördelaktiga för Växjö är något att bry sig om.


När tänker SmP börja marknadsföra sig som en dålig tidning??? Och sluta framhålla medarbetare som gör nåt bra?


SmP har gått igenom pressmeddelanden. Vilken organisation i världen kommunicerar inte ut positiva saker? Pressmedelanden är bara en bråkdel av den kommunikation som sker till medborgare dagligen!  Växjö ligger sannolikt i topp också när det antalet medborgarmöten av olika slag!!! Tror vi skall börja hitta en ranking för det också!


Skulle vi inte stapla bra rankingar på varandra och sluta bry oss skulle SmP anklaga oss för att inte ta till oss hur vi ligger till jämfört med andra kommuner. Och bland kommunens budgetmål är för den delen få av dessa kopplade till rankingar!


Nu tänker jag bara positiva tankar resten av dagen! För det ingår i ett gott ledarskap. Inte bara att jaga elände. Som vår kommunchef säger varje dag. Bra kan bli bättre!


Solen skiner. Men det blir väl snart regn. Eller hur!!!

Hade faktiskt inte koll på att årets mest prestigefyllda ranking skulle släppas idag. Med en professor bakom som SmP åberopar när det passar! Fokus,  här är bäst att bo! Växjö fortsätter att ligga i topp. Det har vi gjort alla år sedan denna jämförelse började. Trots förändring av variablerna!
Det skall bli intressant att se om detta överhuvudtaget nämns av SmP i morgon. Denna undersökning återges av alla andra media i Sverige, så det går inte att hävda att den saknar redaktionellt värde!!! Och Växjö ligger som vanligt före de städer vi brukar jämföra oss med. Ser denna mätning som ett gott betyg på alla medborgare, företag, universitet och kommun. Och faktiskt på mig själv som tar allt detta på stort allvar.

Läser i SmP att Växjö får ett nytt flyktingboende. Brukar veta allt innan det kommer i media utom dessa saker! Och fått veta på Brå idag att antalet poliser i Växjö minskat rejält de senaste åren. Kommunen har via mig och Per Schöldberg ånyo ställt frågan om vi får skjuta till mer pengar för fler poliser!?? Räknar med att få ett nej igen.

Polisbristen är Växjös viktigaste utmaning!!!




Uppdaterad
Bo Frank
Växjö 20160512

tisdag 10 maj 2016

BB B i B på Ö

Så var 2016 års budgetberedning avslutad för Blågröna Växjö. Återstår diverse justeringar och överväganden. Helheten presenteras 31 maj. Ölandsposten skriver idag om hur bra det är att göra budget på Öland. Bra möte, god stämning, sol ute och inne. Hotell Borgholm är en oas. Och i augusti åker kommunens hela ledning till Borgholm igen för traditionsenligt strategisamråd. Vi hoppas få Per Bolund som en stjärntalare! Sossarna och v sitter nu på Öland, när vi andra åkt hem och knåpar på sin låtsasbudget/skuggbuget. Och man kan som vanligt lova vad som helst i full vetskap om att deras budgetförslag inte behöver betalas/bekostas. Satt man i majoritet skulle man inte ställa ut denna typ av löften! Har aldrig på alla år varit med om en så oansvarig opposition! Inte någon stans i Sverige där s styr kommunalt genomför man det man i opposition föreslår i Växjö. Bedrövligt!!!!


Växjös Pridevecka imponerar trots en och annan affisch som jag inte gillar. Men jag kan ju inte vara smakdomare i allt. Men tydligen är det de utmanande som lockar. Pissed Elin är lika övertygande som att kalla Tegnér för  Växjös förste HBQT-aktivist!


I morgon diverse ganska roliga möten. Och ledig kväll med hustruns barnbarn. Vi laddar med Pizza från Växjös bästa Pizzeria. Venezia.






Blir sen middag på vår välansade uteplats!




Bo Frank
Växjö 20160510

söndag 8 maj 2016

Oförskämt! Torrrt och nyhetstorka!

Har haft det så oförskämt bra senaste dagarna så att jag nästan får dåligt samvete. Struntar dock i alla opinionsundersökningar. De går upp och ner och det är valdagen som räknas. Som AKB sa häromdagen. Kul att kd gjort ett skutt uppåt.
Ägnade fredagen åt sociala aktiviteter, diverse sjukbesök och liknande. Och sent på kvällen satt Per Schöldberg och slet med budgettexter. Tillsammans med Anna Karlsson och vår nye politiske samordnare, Andreas Wilson. Åt lunch med mamma på ett "arabiskt" ställe på Kungsgatan mitt emot Almi. Bra mat och väldigt trevliga ägare. Mammas idé som går förbi där varje dag.


Körde lördag morgon till H-borg. Tog båt/tåg över till Louisiana. Tredje besöket på 10 mån. Nu en otrolig utställning om modern konst som förvillar synen. Eye attack! Och annan ny konst. Och våra favoriter. Giacomettis spretiga gubbar som alltid hälsar en välkommen. Dansk frukost med "den lille" i solen med utsikt på ett glittrande hav. Så vackert. Skulle gärna bo i ett hus utefter Strandvejen. Mötte många Växjöbor!!  Promenad i Helsingör. Och dit har ju alla råd att ta sig!
Checkade in på hotellet. Gick en mil fram och tillbaka på norra strandpromenaden. Kunde tro att man var i Beirut!! Arabmusik, vattenpipor, grillning, stoj och glam. Men verkade trivsamt men ovanligt! Kontraster att blonda topless när svarta slöjor. Inga kommentarer i detta läge. Myller av människor och ett Sverige som går mot varmare tider i alla avseenden. Gick ner till hotell Marina och den snälla personalen trollade fram ett bord vid vattnet trots att vi ej bokat. Samtliga Elite-hotellen i H-borg har hög servicenivå. Vet det efter många boenden under årets lopp.
Gick tidigt i morse samma promenad. Såg ut som Växjö efter en helg. Skräp över allt. Sverige har aldrig varit skräpigare än nu. Det finns många orsaker! Värmen kom. 20 grader redan innan lunch! Skulle kunna tänka mig att bo där också!!


Lunch hos Lunds bästa och enda nytänkande kommunalråd, Philip Sandberg. Hustruns son. En helt underbar familj.


Hemma. Diverse jox. DFF-tjejerna kommer att lära sig att ta för sig. Har spelat mot blåbär tidigare och det är det som märks nu. Och Öster gjorde sitt.


Snart sen middag på vår numera välansade uteplats mitt i stan. I morgon går färden till Borgholm. Har glömt bort hur många budgetberedningar vi haft där, men tror jag tog initiativet. Kommunen har de senaste 40 åren haft budgetberedning på annan ort för att kunna tänka större och bättre. Förr höll i på en vecka. Och beslutade hur många blyertspennor  och skrivmaskiner som skulle köpas in på varje förvaltning. Nu går det på två dagar. Förr var det tjänstemannastyrt och nu äger politiken budgetprocessen sedan några decennier. Det kommer att gå bra.


31 maj presenteras budgeten av Blågröna Växjö.


Så beslut i fullmäktige i juni!


Ser i media att en kommun kanske skall söka statsbidrag för en lekplats. Nyhetstorkan har inletts.




Växjö 20160507


Bo Frank





torsdag 5 maj 2016

Jag sätter ingen utmanande rubrik

Onsdag. Blågröäna Växjö satt i budgetmöte med inriktning på vilka mål vi sätter upp för kommunens verksamhet på kort och lång sikt. Höll på att krevera på lunchen. En yngling i sina bästa år höll på att köra på mig och en dam på en trottoar på Norrgatan. Jag föreslog honom så återhållsamt jag kunde att att cykla på gatan i stället. Fick då kommentaren Fuck you din jävla rasist. Tur att jag inte är polis. Då hade jag blivit anmäld och media gjort en stor grej om starckars David mot Goliat. Jag säger till alla. Oavsett ålder och bakgrund när jag ser folk som inte beter sig vettigt. Men det är få som gör det. En svensk tiger. Utom på valdagen!

Åkte med min lilla sol och mamma till Blekinge. Gudomligt vackert ute just nu. Slav under bestyr jag inte gillar med tidsbrist. Mona Sahlin, som jag alltid hyllat och kommer att fortsätta att hylla har ställt till det för sig igen. Vem är rätt person att döma!?

Tillbaka till Växjö. Tänker förmodligen göra ett allvarligt försök att inte gå till jobbet i morgon. Tänker göra sociala besök hela dagen. Per Schöldberg och Lars Edqvist sitter med budgettexter inför nästa veckas budgetberedning i Borgholm. Och jag litar fullständigt på dem. Lars dock en besynnerlig figur som sätter Niel Young före Paul McCartney. Då händer det besynnerliga att de båda gör en konsert tillsammans i Kalifornien i höst. Som jag tidigare meddelat. I såna lägen hade det varit skönt att vata totalt ekonomiskt oberoende!

Tänkt att ha semester nu och fram till midsommar!? Svensk natur är otrolig!!! Och fick just avi för att betala förnyat medlemskap i SNF. Som ger ut Svensk Natur!!

Önskar alla läsare av denna blogg en fin avslutning på veckan!

Skall jag avhandla något speciellt ämne???

bo.frank@vaxjo.se


Växjö 20160505 

onsdag 4 maj 2016

Införliva inte FN:s barnkonvention i svensk lag!

Det låter väl sympatiskt att införliva FN:s barnkonvention i svensk lag. Vid ett första påseende. Men vad skulle det få för konsekvenser?
Finns det f ö något land på jorden där barn har det bättre, fler rättigheter och starkare skydd än i Sverige? I den politiska debatten talas det om barnperspektiv på det mesta - utom när det gäller nattöppna daghem. Sverige var först i världen med att förbjuda barnaga. Barn som misstänks fara illa utreds och kan omhändertas. Även om det sista inte just nu kan upprätthållas med tanke på alla nyanlända barn. Inget land i världen har skolförfattningar där elever tilldelas en så central roll. Det har nästintill gått så långt så man funderar på vem som bestämmer i skolan!?
Anledningen till min skepsis till att ovanpå allt detta göra barnkonventionen till lag beror på att det redan påbörjats en debatt om konsekvenserna. Idag har s k EU-emigranters barn inte rätt till skolgång i Sverige även om någon enstaka kommun medger det. S k barnrättsaktivister hävdar nu att ett införlivande av barnkonventionen skulle ge denna rättighet till alla barn som vistas i Sverige. Redan idag sliter kommuner med att få fram skollokaler och lärare till alla flyktingar och asylsökande. Att ovanpå detta få en än större våg av fattiga människor från södra Europa som bara söker sig till bara Sverige är inte var sig rimligt eller önskvärt. Det måste vara någon måtta på den svenska snällismen. Det kan fullständigt slå bakut!


Bo Frank
Växjö 20160504

måndag 2 maj 2016

Smått och stort! Dissar sossarna Växjö?

Försöker hålla humöret uppe. Ännu en helg med förkylning! Såg DFF vinna lätt på Myran. Deras coach smartare än jag. För en gångs skull vara Ritah inte på topp. Men hon fick fortsätta och gjorde mål. Och det behövs ett helt lag. Och olika kvalitéer gör det hela. 5 - 1 var i underkant.
Köpte nya cyklar till mig och lilla frun. Monarkin växer. Två nya Monark. Och givetvis flaggade jag för kungen. Miljön och kungafamiljen är det bästa vi har i Sverige.
Valborg. Med raketer. I ett av länets vackraste samhällen. Klavreström. Med goda vänner. Långvarig tradition. Hemma 2 på natten.
Steg upp 07.00. Hämtade lilla mor vid 08.30 och körde med hennes lilla bil på gravrunda. Mormors grav i Tävelsås och farmor och farfars i Tingsryd. Till Blekinge. Klippte gräs. Satte växter och vattnade. Lunch på Vägga i Karlshamn. I solen vid vattnet. Blekingar är lite lata? Fiskbutiken stänger redan 14.00 på lördagar och helt på söndagar. Ofattbart med så mycket besökare i Vägga. Halvbra mat. När man t ex serverar utmärkt stekt strömming med mos har man den billigaste jäkla lingonsylten. I stället för rårörda lingon. Djävulen sitter i detaljerna!
Vi gjorde en härlig fyra rätters för våra vänstudenter. Flickorna har en osvensk och härlig aptit! Såg så mordet på Nilen. Har visat alla  Bergman, Beatles och svenska filmer med klass! Stupade i säng! och somnade framför TV:n.


Intressant i DI i fredags om Fridolin och Ylva Johansson som bråkar offentligt med sin GD. Som vanligt lyxig och intressant Week-End. I DI alltså.  Intressant ledarstick i SvD under rubriken Jihadism i gängmiljö en europeisk trend. Amir Rostami, forskare på kriminella gäng säger " Både defensiva och offensiva polisiära metoder behövs ". " Vi har under många år haft alltför mycket fokus på att vara defensiva vid upplopp och kravaller. Oavsett om polisen möter en svordom eller stenkastning, måste vi ingripa".
I SmP läser vi att nästan inga knallar omkring i första majtåg. Inte ens alla sossar som har arvode masar sig fram till tåget. Smålänningen skriver att bara ett par dussin s demonstrerade. Sossar är vilsna över lag. Och en okänd person talade hos s i Växjö!


Däremot satsar s i Kalmar. Nästa partiledaren, enligt Johan Persson. Ardalan Shekarabi. Som hyllar Kalmar som en lysande kommun. Fast Kalmar ligger extremt sämre till än Växjö i alla sorts rankingar!! Detta visar att s har gett upp kampen om Växjö! Jag måste dock säga att Shekarabi är en av de mest lysande politiker jag träffat. Han har det mesta. Smart, trevlig och kunnig. Sen är jag lite allmänt svag för perser! Skall medges! Av olika skäl!
¨
Idag. Många möten. Med Green Cargo i Alvesta. Visste ni att alla politiker pratar om mer gods på tåg och höjer samtidigt banavgifterna!!!???


Nya aktörer in i  Växjö på en extremt het bostadsmarknad. Möte med förtagare. Bra möte med polisen för att klara ut hur antalet poliser har utvecklats. Min förtroende för polisen i Växjö är stort! De gör vad de kan. Alliansen körde polisen i en återvändsgränd och för sossarna är det bättre att satsa miljarder på Migrationsverket än att satsa på lag och ordning. Och ökad trygghet.


Sommaren är här. Sverige är uthärdligt fem månader om året! Fler möten.


I morgon bitti frukostmöte på Residenset. Lite krig med tjänstemän på Länsstyrelsen!?


Så kommunstyrelse hela dagen. Först au och så kommunstyrelsen. Därefter träff med Regnbågen. Alla ordföranden och presidier i Blågröna Växjö. Är det något jag hoppas lämna efter mig det den stämning vi har tillsammans.




Som alltid, kära Växjöbor. Vare sig ni bor i Tveta, Lammhult eller på Hovshaga! Tack för ert stöd och tack för att jag fått chansen att leda Växjö under så många år! Längre än någon annan i modern tid. Och då skall man ju inte sabba detta genom att försöka bita sig kvar så man får ledas ut!!??


Onsdag. Budget 2017 med blågröna. Så Borgholm nästa måndag och tisdag. Då sätter vi det mesta av kommunens budget 2017. Och jag kan redan nu avslöja oppositionens budgetförslag!


1. Mer pengar till allt utom infrastruktur och kultur.
2. Skatteökning fast kommunen gjort 11 år av överskott!


Bo Frank
Växjö 20160402