tisdag 28 juni 2016

Lite lugnare........

Möte idag med en programgrupp för alliansen inom regionen. Borde uttryckt mig smartare i SmP idag om Almedalen. Borde ha sagt att man inte anser sig ha något att visa upp från regionens sida. Inte att man inte h a r nåt att visa upp.

Gårdagskvällen var en rysare. Samma kaliber som när USA:s smågrabbar tog OS-guld i hockey 1974!?   Rätt åt England. Skall göra en våghalsig gissning. Tror att England inom tre år har en ny folkomröstning där man får välja mellan det avtal man nu hade och det som kan komma att bli ett nytt avtal!? Hoppas Island tar Frankrike.

Träff idag med en av länets ledande företagare. Kul att få lyssna och att få berätta. Gick på stan och fick höra talas om en kommande jätteinvestering i stadskärnan. Hade ett sista planeringsmöte inför Almedalen. Växjö kommun kommer att vara nr 1 i Almedalen. Om man räknar vilken kommun som medverkar på flest seminarier - egna och andras. När jag spelar kubb eller Fia är det inte på lek.

Avslutade eftermiddagen med att gå runt sjöarna med Catharina Winberg.

Antalet mejl minskar. Och antalet inbokade besök och sammanträden. Folk håller på att ta semester. Stannade idag och pratade lite med olika ledamöter av den ständiga ledighetskommittén. Blir allid vänligt bemött. Även om somliga anser att socialbidragen borde öka mer än politikernas löner.

Lite avundsjuk på ÅKB som träffade Bruce i helgen i Göteborg.  I ett uppdrag från kommunen. SmP borde ha skrivit en rad om detta. Inte om min avundsjuka, utan om Åsa.

Ikväll. Lugnt. Skall titta med den statskontrollerade televisionen som sänder nya mord i Midsummer.

Carin Högstedt har som vanligt en bra spaning i SmP. Ojämn kvalité på spaningarna.

I morgon diverse möten och en avtackning. Bordbjudna på kvällen. Förhppningsvis till folk som inte lägger ut bilder på facebook vilka som var där osv.

Skall försöka lyssna färdigt på Gunhild Stordalens Sommarprogram. Träffade henne när vi talade på samma konferens, i Oslo en ödstigen kväll för några år sedan. Har förgäves få henne att komma till Växjö. Kanske försöker igen.

Bo Frank
Växjö 20160628

söndag 26 juni 2016

Växjö brinner

Mordbrand är mordbrand. Mordbrand med politiska eller religiösa förtecken är än värre än när störda människor eller ungdomsligister vill sätta avtryck. Mejlade Växjös Imam vid 6 idag på morgonen och beklagade. Dumt att spekulera när man inte vet. Som SmP:s ledare i fredags.
Men helheten oroar. Och än mer orolig blir man med den rikspolischef som finns i landet. Senaste numret av Fokus bekräftar detta. Hur chefer inom polisen förnekar problem. Kommer alltid att återkomma till detta. Och har ännu inte fått upprättelse mer än av verkligheten. Kommunalråden slog larm om grov kriminalitet i Araby. Förnekelse av chefer inom polisen. Så kom den för rikspolischefen oönskade rapporten om 57 stadsdelar i Sverige som kokades ner till 15. Och Araby fanns med på kartan! Har dock stort förtroende för våra lokala poliser som gör vad de kan. Och som tar sitt jobb på allvar. Antalet poliser i Växjö har minskat de senaste 4 åren. Det började under alliansens styre och sossarna har fortsatt denna utveckling!!!
Idag. Kommunens hemtjänst måste ha dubbelbemanning för att åka på vissa adresser. Så också blåljusen. Och bevakningsföretag tar inte uppdrag på speciella gator.  Jag kommer från och med nu kräva att kommunen skall få anställa poliser eller att få ge pengar till staten för att vi skall få fler poliser!  Offentligt anställda vågar inte tala om för polisen vad man ser. Jag kan inte med bästa vilja i världen, som ytterst ansvarig i Växjö, säga att jag är säker på att myndigheterna - som ju ytterst skall garantera medborgarnas säkerhet - har allt under kontroll. Var och en kan ju dra sina slutsatser om varför det är som det är. Och oavsett vad man anser kan ingen vettig människa anse att allt är som det borde vara.
Jag hann knappt gå in i midsommarbubblan förrän den sprack. Fast midsommaraftonen var magisk. I ett tropiskt klimat. Med goda vänner.
Med mamma på god frukost på Teaterparken. Fin med krans i håret. Vi åkte till Evedal och där fanns rekordmånga människor. Från när och fjärran. Många utländska forskare från Linné. Fick uppskattning för mitt tal och hoppas på att få komma tillbaka nästa år.

Min mexikanska sol och jag drog till Bkekinge för ett snabbt besök lördag em till idag på em. 26 grader i havet i vår vik. Otäck global uppvärmning. Som Annika Lantz sa idag i Sommar. Det är ingen anonym uppvärming. Det är vi som lever här som orsakar uppvärmningen.


Bo Frank
Växjö 20160626

fredag 24 juni 2016

Mörkret sänker sig över Europa och världen

Jorden har feber. Klimatförändingarna kommer att skapa flyktingströmmar som vi aldrig sett förut. Då behövs mer och inte mindre EU. Inte att vi gräver upp skyttegravarna från första och andra världskriget. Idag jublar vänsterextremister, högerextremister, Trump, Putin och Jimmy Åkesson. EU:s ledare har inte klarat att dagligen, dagligen och dagligen förklara nyttan med EU. Skall vi i Sverige gå tillbaka till småkommunerna före 1970? Eller tillbaka till socknarna på 1800-talet? Till den tid då olika delar av landet motsatte sig rikets enande? Camerons fåfängda försök att ena ett parti har splittrat en hel kontinent.

Frågan är om jag mentalt klarar att gå in i midsommarbubblan? Kommer att frångå in princip att inte prata politik i mitt midsommartal på Evedal idag!




Bo Frank
20160624

torsdag 23 juni 2016

Semester i Somalia och hedniska riter

I en paus på fullmäktige igår fick jag se en rolig sak. En kaja hade lugnt parkerat sig på Wilhelm Mobergs huvud. Varpå jag fotade och skickade bilden till Tomas Bannerhed. Från en stor författare till en annan som också har fåglar " i huvudet".  Fick snabbt ett tack!


Det är semestertider. Ett stort antal personer åker i sommar på semester till Somalia, Afghanistan och till andra länder man flytt ifrån. Är det inte något som inte stämmer?


Ett inte undertecknat men vänlig brev idag ifrån landshövdingen i Kalmar om Benders i Braås. Som i princip bara beklagar situationen. För femtioelfte gången, idag reportage i Dagens Samhälle om hur politiken lämnat walk over till juridiken som skruvar upp kostnaderna varje dag för medborgarna. Dags för politiken att ta tillbaka makten.


England. Lite oroad över mörkrets krafter i olika länder. Högutbildade är inte rädda för världen och vill vara kvar. Lågutbildade som läser The Sun vill lämna. Mönstret känns igen.  Sd och v på samma sida i dessa frågor i vårt land.




Beundrar Island.




Måste klura ut nåt vettigt att säga i Evedal i morgon!? Eller skall det som alltid bli en stundens ingivelse?




Fotboll i kväll? Hustrun får bestämma. Kalmar eller Växjö.






Trevlig midsommar! Café de Lux skriver på sin hemsida. Midsommarafton. Stängt för firande av diverse hedniska riter.




Nöjd med min spaning idag och har fått glada tillrop!






Bo Frank
Växjö 29160623

onsdag 22 juni 2016

S i knät på facket - framtida skandalbygge - fritt fram att pussas - nytt länsråd

Bra att vi fått en regering som stramar upp flyktingpolitiken. Även om det inte är tillräckligt. Bra att mp som enda parti i landet tagit ställning till sträckningen genom Småland vid en eventuell höghastighetsjärnväg. En östlig sträckning.
Sitter nu andra dagen på budgetfullmäktige med regionen. Helt annan stämning än hur vi har det i Växjö. Regionen håller på att fatta beslut om en skandalbygge. Som enda landsting/region i landet vill s och v cementera det gamla mentalsjukhuset helt skild från den somatiska vården. 12 000 kvadratmeter. När alla andra krymper. Till en kostnad på 35 000 kr kvadratmetern!!! Bygget blir dyrare och större än hela Pär Lagerkvistskolan för 1000 elever. S sitter i knät på facket som nästan alltid är emot förändring. Förvånansvärt att inte media borrat i detta som nästintill framstår som en vårdskandal. Var finns forskare och modern vårdvetenskap i denna debatt???


Ingen vet hur länge vi kommer att sitta här idag.


Växjö Tingsrätt friar en man som pussat en kvinna på ett tåg eftersom man inte vet om mannen förstått att kvinnan inte gillat det hela. Jurister kan komma fram till vad som helst. Jag har ännu inte träffat någon man eller kvinna som gillar att okända tvingar sig till fysisk kontakt!






PS Välkommen som  nytt länsråd, Anders Flanking! En bra person!  DS


















Växjö 20160622


Bo Frank

lördag 18 juni 2016

VOLVO VOLVO VOLVO - sockerskatt - köp inte svenskt !!!

Stämningsfull avslutning på Rotaryåret på slottet. Två unga damer från Sveriges bästa gymnasieskola, Katedral, fick stipendium för kvalificerade elevarbeten. Musik och posei med Leif Adolfsson, Yvonne Steen Ohlander och Ingemar Nordström. Presidentskifte. Claes efter Marie.
Inre jox och diverse möten.
God middag hemma med lilla frun. Var på väg till fotboll, men det är ju nästa torsdag. Både i Växjö och Kalmar. Volvo för helan slanten igår. I Växjö finns det som inte är möjligt någon annanstans på jorden. Och det som gör Växjö är mångfalden av det som inte borde vara möjligt. I skogen, omgiven av sjöar, ligger världdens mest avancerade fordonsfabrik, som är koldioxidneutral och som gör de bästa dumprarna i världen. Inte ens teoretisk möjligt. Men så är det. Underbart jubileumsprogram. Synd bara att inte fler inbjudna företagare kunde sätta av dagen till detta!  En uppvisning som inte var av denna världen. Från Volvo-skolan till avancerad uppvisning av alla maskiner. Både jag och Anna Tenje fick dra runt i skogen och köra den nya 60-tonnaren med full last. Världens största maskin. Buskörde så med en lastbil full med grus. Upp och ner för 25 graders lutning. Kunde tillbringat en vecka där! Oj. Grattis Volvo. 50 år i Braås och Växjö. Och entreprenörsandan i Braås på den tiden lever i Växjö. Man hamnade i Växjö därför att politiker riskade och byggde industrilokaler.
Träffade på morgonen Karin Svensson Smith ( mp ). Trafikutskottets ordförande och en viktig person för Växjö. Hon påminde mig att vi i början på 80-talet hade bråkat om ifall Växjö eller Lund var Sveriges grönaste kommun. Och sedan dess har vi gått om Lund med hästlängder.

Fotboll. Jaha. Håller på Island!

Mamma på middag.

Fick igår min revolver som jag beställde i torsdags. Visst kan posten funka!

Idag. Runt sjöarna, köpt torskrygg på stan. Lunchgäster. Nu återstår bara en del icke ansträngande rutinarbete fram tills tre veckors ledighet i slutet på juli. Ger möjlighet till att gå på stan och träffa folk mer än vanligt. Skall nu magasinera min skylt, Tack för allt stöd i valet. Det är ju dags att sika på nästa val. Om drygt två år. Och valrörelser och kampanjer är bland det bästa jag vet. Tänker göra allt för att Blågröna Växjö skall få förnyat förtroende. I den roll jag har då!


Philadelfia skall införa en kommunal sockerskatt och pengarna skall gå till skolan. I USA finns det bästa och ibland det sämsta. Jag anser att sockerskatt är bra. Mår nästan illa när jag gå förbi ny/omöppnade Hemmakväll i Växjö. Kommer aldrig att sätta min fot där!!

Slappaste helgen i år. Inte ett enda officellt åtagande mer än att som alltid vara tillgänglig för mejl och mobil.








PS Undrar om sd i Alvesta funderat på vad de skulle betyda om deras likar i andra länder skulle säga nej till allt som tillverkas i Sverige?  Sd hjälper i vart fall till att sätta Alvesta på Sverigekartan. DS










Bo Frank
Växjö 20160618/19

onsdag 15 juni 2016

Snart slut? Och slut på poliser! Och bönerum i Lessebo!

Så går andra dagens budgetfullmäktige mot sitt slut. Har väl någon eller några timmar kvar innan klubban faller och Den blågröna budgeten klubbas av fullmäktige. SmP har ett kort utdrag av två dagars debatt på hemsidan. Det är dock viktigt att påpeka att det som refereras bara handlar om en nämnds budget. Budgeten för Arbete&Välfärd. Den röda budgeten är fullproppad av löften som inte är finansierade. Och knappt något av de förslag som förs fram tar man upp i de kommuner där man har makten.
Per Schöldberg har varit den som dragit det tyngsta lasset i årets budgetarbete. Tillsammans med några tjänstemän och vår nye Blågröna politiska sekreterare Andreas Wilson. Stämningen hos oss Blågröna är på topp. Pratade med vår nye miljöminister idag och försäkrade mitt stöd för opinionsbildning för att regeringen skall kunna driva igenom en kommunaliseringen av förpackningsinsamlingen. 99,9% av alla medborgare tror att kommunerna redan har detta ansvar. Och alla partier i SKL vill ha denna reform. Men diverse alliansföreträdare i riksdagen obstruerar. Ofattbart.


Skall ta med min mor på sommaravslutningsfrukost i min Rotaryklubb i morgon bitti. Så skall jag fika med Hans Gewe Hansson. 95-åringen som drar fram på sparkcykel i hög fart. Hans gjorde ett porträtt av mig för några år sedan med Beatlesstuk. Ganska fantastiskt. Sitter därefter med regionens m-grupp resten av dagen. På fredag är det nästintill Volvos Jubileum för hela slanten. Får väl kanske tillfälle att återkomma i helgen med ett och annat.


Det rinner in förfrågningar om medverkan på Almedalen. Bara under tisdagen har jag fem engagemang!!
Så har äntligen media fått upp ögonen på det jag bloggat om i två år nu. Att det är extremt ont om poliser i Växjö. Har inte sett någon riksdagsledamot dra i detta! Från vår län. Det fria fallet inleddes under alliansen och sossarna fortsätter färden mot avgrunden! Och i Lessebo skall muslimska elever ha bönerum på skolan. Privatsaker skall nu skattefinansieras. Tror någon att detta leder till förbättrad integration!? Sverige är på fel väg!






Bo Frank
Växjö 20160615







tisdag 14 juni 2016

Skall köpa en revolver till

Vi blev förlägna på vår avslutningsmiddag för våra två kvarvarande kinesiska studenter. Flickorna hade pärlplattat ett tämligen stort porträtt på mig och min kära hustru. Som satt inom glas och ram. Otroligt välgjort. Jag blev yngre och vackrare. Hustrun redan ung och vacker. Sill, potatis, gräddfil, gräslök och nypotatis till förrätt. Köttbullar, grillbitar, och kyckling till varmrätt. Ostkaka med och dito sylt och grädde. Börjar bli för fet måste fixa det i sommar! Sen kväll! Vi såg den starka filmen Babel som hustrun gillar.
Seg måndag på jobbet. Goda vänner på middag. Hustruns ansjovismördegsbullar är den bästa snitten som finns. Jordgubbar med vispad mascarpone med en skvätt limoncello är det den bästa sommardesserten. Börjar bli för fet. Del 2. Hur är det möjligt att få en poäng utan ett skott på mål. Gillar Zlatan. Har ni sett så porträttlik han är Karl XII. Kolla!


Fullmäktige idag. Hann börja på budgeten också. Hade tänkt tala en timme, men 15 min var rekommendationen. Budgetfullmäktige 1985 tog sex dagar och fyra kvällar. Det har hänt en del på 30 år. Tror att jag 1985 hade 111 inlägg och Lennart Värmby 124!


Politiskt sett äger Blågröna debatten, förslagen och det mesta. Inte lätt att vara i opposition i en av världens mest framgångsrika kommuner. Alla utom jag hade väl förberett sina inlägg. Efter varje fullmäktige borde samtliga erhålla 2 p i nationalekonomi efter Olivers föreläsningar som är så avancerade att nästan ingen sosse begär replik!!! Var inte bäst idag. Vi har alla olika sorts begåvningar. Gillade Jons personliga reflektioner kring trygghet. Samtliga överens om att polisbristen är Växjös svåraste problem. Och det stod ju redan i dagens SmP. Får reda på saker och ting varje dag som om denna info vore tillgänglig skulle det bli näst intill revolution. Hur samhället inte klarar av att
ta tag i diverse unga och andra brottslingar. Hur stuprör mellan myndigheter utnyttjas av kriminella. Får kommunen t ex reda på att några personer anses vara allvarligt kriminellt belastade kan vi inte föra detta vidare hur som helst!


Civilministern var hos partivännen JP i Kalmar 1 maj och lovade en e-hälsomyndighet. Idag konfirmerades detta av statsminister och civilminister. I Kalmar. Svårt att se det som nåt annat en belöning till en partivän som vill ha storregioner. När kommer Anna Franssons belöning? Eller min? Eller ÅKB:s? Eller är vi borta som inte stämmer i kören av hyllningar till stora regioner? Vår gemensamma hemställan ligger hos regionen. Det finns kollegor som inte går att få tag på för
gemensamt undertecknande. Har gigantiskt många fel, men är snabbaste KSO i landet.


Om ni visste vilka speciella samtal jag får varje vecka p g a att offentliga myndigheter inte fungerar.


Revolvern. Har otroligt många ex av Beatles LP Revolver. Idag messade en viss musikälskare av det breda slaget, Ingemar Swalander, mig. Carl Fredrik Reuterswärd har tydligen upplåtit sin John Lennon revolver för nya tolkningar/design. Till olika artister/konstnärer. I en begränsad upplaga.   Paul McCartney har tydligen designat  sitt bidrag i det färgmönster som finns på det piano han använder för att bl a spela Magical Mystery Tour, Fool on the Hill och en del andra låtar.  Och då vet de bildade vad jag pratar om. Det måste bli ett köp.


Kom hem två timmar tidigare än beräknat. Kan jobba och skriva en del från mötet i morgon. Dagens
obesvarade frågeställning som fick mig att tror att jag är märkvärdigare än vad jag är. Håkan Engdahl, sd, hade ett lågmält och inte osympatiskt inlägg där det antyddes att alla beslut i kommunen fattades av mig. På gott och ont är det inte riktigt så. Kan ärligt säga att jag älskar Blågröna. Och s är
trots sina överdrifter rätt ok. Men v glider ut allt längre i att stå vid sidan om allt som händer.


Jämfört med alla andra kommuner i världen saknar svenska kommuner egentligen problem. Den insikten borde fler ha. Ny hemsk dödsskjutning i USA och nya hemska utspel av Trump. Och nytt terrorbrott i Frankrike. Alla inser ju att det kommer allt närmre. Enligt Uppsala universitet kan hälften av allt dödande på jorden kopplas till Jihadism.








Bo Frank
Växjö 20160614



















fredag 10 juni 2016

Ingen tror på mig....

Åkte till Stockholm i onsdags morse. Först möte med fullmäktiges presidium. Lunch i Stockholm med Ungerns ambassadör som tackade ja till vårt mingel i Almedalen. Möte med ytterligare en utvärderare av Sverigeförhandlingen från KTH. Det framgår allt mer att domen blir hård över detta sätt att bedriva offentliga utredningar. Och det kommer att visa sig att Trafikverket i praktiken fått munkavel!
Middag på LRF:s krog Bykrogen på Kungsholmen. M hade chartrat hela krogen. God mat och dryck. Och husbandet, från Växjö - Tobias Sjö och Patrik Strömmer - spelade allt ifrån psalmer till Staten och Kapitalet. Alla moderater kan alla verser på denna progghit. Och visst fungerar det när staten och kapitalet går hand i hand. Titta på vår framgångsrika försvarsindustri, som jag hoppas slipper begränsningar! Tobias pappa, Tony, var min första lärare i Växjö. Han bjöd hem hela klass 4 i en tvåa på Vänortsvägen........


Torsdag. Moderat gruppmöte. Egen träff men företrädare för en stor industrikoncern i Sverige. Till Emmahus och köpte några gamla Agata Christie. Hade förmodligen två av dem tidigare. Utsökt lunch som alltid på SKL. Beredningsmöte. ÅKB är ju med i samma beredning.Mycket  som jag måste fixa på nätet. Har dock aldrig varit så avslappnad. Vår Blågröna grupp är  princip självgående. Det är en osynlig hand som gör att någon av oss alltid tar ansvar. Per S gör ett jättejobb. Och alla gruppledare och ordförande. Är inte van att det funkar om inte jag är på plats!!! Både glädjande och lite deprimerande! Efter åtta år med alliansen har mp bidragit med ny energi och ALLT har blivit bättre.


Idag. Frukostmöte på Trygg Hansa. Visse ni att 200 pers jobbar där. På Storgatan! Interna möten om Almedalen. Träff med franska studenter och lunch med dem på Villa Vik. Interna möten på kommunen. Snart klart med en gemensam framställning från Regionen och alla kommuner om statliga myndigheter till Växjö!


Sen em. Följde älskade frun till tåget, hustrun skall vara barnvakt i Lund. Och jag och mamma till Blekinge i morgon. Söndag. Avslutningsmiddag hos oss för våra kinesiska flickor. På måndag har vi middag för goda vänner och på tisdag..... snart är det jul!


Energiuppgörelsen. Hur kan m dissa mp centralt när vi nu t o m kan göra upp om energipolitiken. Gillar mp:s nye partisekreterare. Har bjudit henne till Växjö! Är mp-kramare i nästan allt utom vapenexporten där jag anser, av skäl som jag kommer att redovisa längre fram, att vi inte borde ha några begränsningar!!!


Ingen tror på mig om jag i ett annat land skulle berätta att företrädare för en statlig myndighet bedömer alla som ser ut som under 40 år som barn,  utan kontroll!!!
Ingen skulle tro på mig om jag berättade att en flykting kan få bo på hotell på skattebetalarnas bekostnad men inte en nyutnämnd minister i avvaktan på bostad.
Ingen skulle tro på mig om jag berättade att eleverna har större makt än lärare och rektorer på svenska skolor. Vilket leder till kaos för många nyanlända som är vana vid att vuxna bestämmer. Det är som  MatsTrondman brukar säga. Ungarna är i skolan för att lära sig nåt, inte för att sköta undervisningen! Och nyanlända har i grunden respekt för lärare, men den faller snabbt...


Fåfängan slog till innan 18.00. Nya gräddvita jeans på Nordlunds.


För en gångs skull en ledare i veckan som jag inte gillar som kritiserade Alice Bah K. En lysande minister.


Så sossarnas budget igen. Det blev exakt som jag bloggade för två veckor sedan. De kopierade vår rakt av, men de vill beskatta merborgarna än mer i stället för att ta utdelning på de 8 miljarder som skattebetalarna äger i de kommunala bolagen. Säger det igen. Sossar tror att ökade skatter botar allt ifrån skoskav till hösnuva!


Längtar efter budgetdebatten nästa vecka. Och att få umgås med vår Blågröna regnbågsfamilj! Och vi har ändå rätt hyfsad ton med oppositionen också. Även om de gråter krokodiltårar för ingenting. Inte lätt att vara opposition i landets mest framgångsrika kommun.


PS Kolla in Paul McCartneys kommentar om Muhammed Ali på hemsidan. Är inne där flera gånger varje dag! DS


Bo Frank
Växjö 20160610













tisdag 7 juni 2016

Magnus Karlsson, Löfvén, Urban Ahlin, Ygeman och Åsa Karlsson Björkmarker och Lemmy Kilmister

Så är lyckan total. Lilla frun hade turen att komma till spåret, med språng i högklacklat, 10 sek innan sista tåget från Kastrup gick i söndags kväll. Har inte varit ifrån min lilla sol så länge sedan vi träffades för drygt 10 år sedan. Lilla frun blåste in med Gudrun! Lite fiskpaté, champagne, jordgubbar och annat efter midnatt. Med lite lock och pock blev det två sjöar tillsammans på morgonen. Nationaldag. Magnus Karlsson glömde bara två saker i sitt för övrigt passande tal. Det bästa som finns i vårt land utöver de uppräknade kärnvärdena är vårt kungahus som dessutom är ganska svenskt lagom. Ganska vanliga liv, träffar mer av vanligt folk varje vecka än många politiska pampar och är lever ett gott liv men  ändå igenkännande. Och är i tjänst dygnet runt till livets slut. Magnus berörde bara delvis tystandskulturen som med nya religioner smyger sig på i vårt land. Tänker på det varje gång jag går förbi Marianne Lindberg de Geers bronsdamer. Marianne är nästintill persona non grata i kulturradikala kretsar därför att hon är vän med Lars Vilks. Och den sistnämnde får inte ens tala på svenska universitete!!!
Kungafamiljen lyfte nationaldagen från Skansen. Några besynnerliga inslag. Urban Ahlin höll ett lysande tal. Löfvéns sommartal. Han har det inte lätt, svårt att tycka illa om honom. Det kommer inte att lyfta. Läser att Ygeman prickas tre gånger av KU för vettiga saker han sagt. Gillar Ygeman och alla ministrar som vill göra avtryck och sätta statsförvaltningen på plats. En kommun skulle inte funka utan ministerstyre.
Hektisk jobbdag då måndagsgörat och tisdagsgörat skall göras på en dag. S presenterar budgeten och Åsa Karlsson Björkmarker blir mer och mer som jag. Talar ibland snabbare än hon tänker. Säger i SmP att det behövs försäljningsintäkter av fastigheter för att bygga nytt och minska skuldsättningen. I förra veckan var det tvärtom. Då skulle hyresgäster nästintill bli plundrade för att kommunen minskade sin skuldsättning och gav bolaget mer pengar att bygga nytt. S i opposition vill alltid öka skatten - det kan nästintill bota skoskav och hösnuva. Men s i majoriotet i andra kommuner i länet ökar inte skatten. De gnetar på. Men vi kan ju utöka budgeten i Växjö med 160 miljoner utan att öka skatten!

På SmP-mingel ikväll. Tillsammans med andra sommarspanare. Har levererat ett bidrag som spräcker ramen för vad man kan uppleva.............Som vanligt!!


Slår sent på statliga TV:n och ser program om Lammy Kilmister, Motörhead!! Oväntata att höra honom prata om Beatles som världens största band någonsin. Och att Beatles var de tuffa grabbarna och inte Stones!! Där ser man, Det finns folk med gott omdöme där man minst vänstar det.

Växjö 20160607

Bo Frank

söndag 5 juni 2016

Hemma - Ekot ringde nyss

Förr i världen när man kom hem läste man i kapp gamla tidningar. Nu är de redan lästa på nätet och det är bara att kasta. Förståeligt, men synd att inte ungdomar prenumererar på riktiga tidningar. Fick tre platser att slumra på när vi åkte med Sun Express direkt från Izmir till Kastrup. Är nog en del som fegar ur när det gäller att åka till Turkiet. Tågstrul till vår fördel. Tog första bästa tåg till Hässleholm. Det visade sig att det skulle stanna i Malmö. Brist på vagnar och åska. Bytte nu tåg till Hässleholm. Och där Krösatåg som stannade vid varenda mjölkabord. Men kom ändå hem en halvtimme tidigare än vad ordinarie direkttåg skulle åstadkommit. Sen lördag kväll. Gick hem. Berusade gäng. Inte en polis i sikte. Och hur skall man kunna begära det med den bemanning som polisen har.


Lyxigt med en dag för återhämtning och utan åtaganden. Mor kommer på lunch idag och hustrun förhoppningsvis innan midnatt. Tog morgonpromenad vid sex. Någon idrottsklubb sanerade stan efter nattens vandaler. Renare på gatorna i Turkiet. Till Konsum för att fylla kylskåpet. Inte mycket politiskt att kommentera. Regeringen gör inte mycket!
Just nu ringde Ekot och ville höra vad jag tycket om ett fp-utspel på DN debatt. Att man borde ha borgmästarsystem eftersom tjänstemännen är för starka. Vore frestande, men jag sågade det. Anser att det är politiken som styr i de flesta kommuner. Så också i vårt län. Finns dock någon eller några kommuner i vårt län som är tjänstemannastyrda. Däremot borde regeringen införa ministerstyre. De är slavar under myndigheterna. Också mejl idag från Varbergs kommun som vill kolla varför vi ha så bra näringslivklimat och hur det kommer sig att vi bygger så mycket! De vill komma hit.  Nästan alla spanar på Växjö. I vårt land och i andra länder!
I morgon firar vi - eller inte -vår nationaldag. Svagt firande därför att vi har och har haft det för bra i vår skyddade del av världen. Det som blir krigsrubriker här hemma kan inte ens bli tillstymmelse till notis i andra länder. Vi har trots gränslös info tappat kontakt med en verklighet vi är en del av.


Är stolt över att få vara en del av Växjös framgångar. Där våra medborgare, företag och föreningar är våra drivkrafter. Och jag hoppas få vara delaktig i detta under avsevärd tid!


Har efter lunch gjort en "gråkappa" . Inga liknelser i övrigt. Bara cyklat runt i fyra timmar i olika delar av Växjö. Stannat då och då bytt något ord med folk jag mött. Imponerande ordning i staden. Så när som på några hus på Nydala där det såg för jäkligt ut runt omkring. Och unga killar sprang fram och tillbaka på taket på Centrumskolan. Körde om Evedal hem. Otroligt. Knappt en människa denna fina dag.


Bo Frank
Växjö 20160605





fredag 3 juni 2016

Final countdown

Galadinner/gardenparty i går kväll. I en gammal fin trädgård i vid ett gammalt högre ståndshus. Ett turkiskt band som bara spelade amerikanska örhängen med bravur. Bara Cheryl från USA. Imponerad av turkiskt sätt att organisera. Som i Tyskland eller Sverige. On time. Cheryl och jag placerades vid ett honnörsbord med bara 8 platser. Vi hade borgmästaren vid bordet och en professor i statskunskap som var som ett orakel. Koll på allt över allt på jorden. Inklusive musik, teater och film. Bildad som få. Visste vem våra fristadsförfattare var. Och professorn är orolig över religionens tilltagande makt i Turkiet, Sverige och USA! Delar hans uppfattning. Dans mitt i natten.
Segt som bara den när mobilen spelade Strawberry fields vid 07.00. Till konferensen. Och alla vänner. På denna typ av konferens är det ingen som dricker för mycket och lämnar walk over. Vi är har förmodligen partyvana. Men jag kunde undvarit den sista rakin!
Konferensavslutning. Många lysande föredrag. Min uppgift idag var att summera konferensen och lämna över till Stuttgart som inbjöd till nästa årsmöte. Av en ren händelse, tillfällighet faktiskt, spelade man Final Countdown innan sista seminariet. Älskar denna internationella miljö. Smörade för alla städer runt medelhavet eftersom jag blivit tillsagd att göra så. Bricklunch på universitetet. Gillat kontraster av den enkla och de lite lyxiga. Man skall ju ta in världen som den är.  Sen guidad tur i Bornova. Där Homeros föddes. Där delar av Illiaden utspelas. Denna del av Turkiet en gång del av Grekland.  Varmt. Nu kväll. 33 grader.  Hustrun skulle kommit idag..... För långhelg och någon dag till i nästa vecka. Men så blev det inte. Hoppas på att få hem lilla frun från Mexiko på söndag. Vi drar hem i morgon. Lördag. Kommer att åka hit igen. Om inte mörkret tar över i Turkiet. Polen, Ungern, Irland är på fel väg. Och USA efter Obama? Som Ola Magnell skrev. Det är ingen vacker värld vi lever i, men det är  bara så den ser ut. Men ikväll sitter vi vid strandpromenaden och ser det röda klotet sänka sig i havet! Och kan inte ha det bättre.


PS Glad att läsa Johan Hakelius krönika i Expressen idag. Om Ivar Arpi. Och läser att i SmP att Roland tagit över i Älmhult. Trodde att Älmhult hade en politisk ledning. DS








Bo Frank
Izmir/Bornova 20160603/04











torsdag 2 juni 2016

Marocko och Algeriet nästa....

Vi är den enda svenska kommun som är här. Och Cheryl fick agera Region Kronoberg som är ny medlem i Energy Cities. Svenskar är trygghetsnarkomaner. Det senaste är att det inte får finnas växter i rondeller i Sverige eftersom det anses farligt att sköta dem. Stanna inne, gå inte ut! Bra dag. Konferensen på ett av stadens universitet. Snyggt, välskött och trevligt. Säkerhetskontroll för alla som vill komma in. Ser dock varken polis eller militär för övrigt på gatorna. Hade förväntat mig det.  Bricklunch bland alla studenter. Gjorde bra ifrån mig idag. Inbjudan att åka till Marocko och Tunisien framöver för att prata hållbarhet. När man rör sig i denna jättelika muslimska stad ser man färre slöjor än i Växjö. Jag bara konstaterar.
Var nära att slumra till efter lunch på första föreläsningen. Och vi skall köra till midnatt. Så mycket intressanta människor. Pratade en del med en god vän, f d borgmästare här och numera i parlamentet för oppositionen. En jovialisk och fin man på alla sätt! Trivs som fisken i vattnet. Har dock fått uppgiften att sammanfatta hela konferensen i morgon innan vi slutar. Hemskt. Måste för en gångs skull förbereda mig lite. Hörde en kvinna från kommissionen, Beatriz Yordi, säga att stenåldern slutade inte på grund av avsaknad av sten!! Kan kanske spinna på detta. För att oljeberoendet måste upphöra även om det finns olja. Beatriz ville veta mer om Växjö nästa gång jag är i Bryssel och verkade intresserad av att besöka oss. Viktig person som är Head of Unit Adaption. Kan inte se ngt möte i Bryssel förrän 26 oktober då vi har styrelsemöte. Paris vice borgmästare kan kanske komma till vår Earth-week nästa gång. Cilia Blauel som jag känner väl!


Måste strax rusa in på nästa pass. Konferensen avslutas efter lunch i morgon. Vi kanske får del av eftermiddag för att utforska mer av staden på egen hand. En stad och ett land att rekommendera även om presidenten inte verkar vilja föra landet åt rätt håll. Stora kontraster mellan det gamla och det nya.




Eder,




Bo Frank
Izmir/Bornova 20160602



Skönt att inte behöva vara ordförande ibland - tack SmP

Vår president var tvungen att tala inför kommunfullmäktige i Bornova igår innan vår cocktail. Mörk kostym i 33 graders värme. Och likaledes klädsel på kvällen. Men å andra sidan hade jag gärna gjort det om det behövts. Idag väntare en fullspäckad dag som slutar 00.00. Då går bussen hem från galamiddagen som börjar 21.00. Fullt program fram tills dess. Skall luncha med två turkiska journalister för at berätta om Växjö. Vi framhålls som det goda exemplet i Europa.
Noterar att SmP uppmärksammat ännu två rankingar där Växjö ligger i topp. Ekomat och cykling. Den regionala utvecklingsdirektöreren balanserar mellan att vara politiker och tjänsteman som i det senaste nyhetsbrevet dömer ut alla sorts rakningar. Och Växjö har som första svenska kommun fått ännu ett EU-stöd för ett miljöprojekt.
Och hemma i Växjö sitter Åsa Karlsson Björkmarker och deppar över Växjös framgångar till den milda grad att hon måste fara med osanningar om vår blågröna budget. Bättre om hon ägnade lite tid åt att knopa ihop en egen budget.
Skall i eftermiddag få en liten stund att prata om Växjö på borgmästarnas årsmöte. Som påpassligt nog hålla precis innan middagen - så att ingen skall kunna ta lite egen tid dessförinnan. Här är så många trevliga människor. Längtar dock hem för att kunna ta emot lilla frun som kommer från Mexico på söndag. Hoppas jag. Skingrar dock tankarna mera här än hemma. Så är det ju. Nästa vecka har jag bara en övernattning i Stockholm.


Izmir/Bornova 20160602




Bo Frank

onsdag 1 juni 2016

Blågrön resa - Cris Owen - och polisanmäld tillsammans med några kommunala tjänstemän

Flygande och härlig start på veckan. När kommunchefen kom till jobbet vid 7-tiden på morgonen frågade jag om hon börjat jobba halvtid. Själv hade jag varit där sedan 6. Diverse förberedelser. Och tänk att hemlig Alvesta-brev kan dyka upp i Växjö! Kommunalrådsmöte. Diverse uppvaktningar. Sprang till Forex. Lunchmöte. Efter lunch lite budgetgenomgångar. Så stor genomgång med alla blågröna presidier och förvaltningschefer. Ilfart till Volvo i Braås för att leds VD-klubben. Ett jubilerande Volvo. Universitetet gav en efterlängtad programförklaring om hur man går vidare med civilingenjörsprogram etc.
Körde så den sommarvackra vägen till av kommunens vackraste byar. Pilås. Gruppmöte hos Stellas. Gott grillat med gårdens alla produkter. I vacker miljö och i en hemtrevlig byggnad. Kvällens höjdpunkt var inte Annas och min budgetgenomgång utan ostkakan. Och den och en del annat gick ju att köpa och ta hem. Här ser man att strävsamma, envisa smålänningar kan skapa jobb mitt ute i skogen. Med bara äkta vara i allt. Hem och strök och packade. Allt skall in i en kabinväska och dessutom kostym, gympaskor och glaspresenter.
Den starkt underbemannade polisen fortsätter sin kamp i Araby. Vet inte hur många svarta BMW med till synes obekymrade unga män som drar runt på stan när andra jobbar. Man parkerar på gågator och lite överallt. Träffade en polis i söndags som sökte annat jobb. Politikerns i Stockholm ser inte allvaret.  Kommunen presenterar en blågrön budget som ger ökade resurser till det offentliga. Polisen drar ner! Mitt senaste brev till polisen återgavs i SmP idag. Dock utan att nämna att det var jag som  var författaren. Läser i DN idag att polisen p g a resursbrist lägger ner 70% av de anmälningar av bidragsfusk som kommer från försökringskassan. Bidrag är den svenska modellen.  Får väl inte finnas med för mycket i SmP trots att ingen politiker i länet tar så mycket initiativ! När kamraterna hemma presenterade den fantastiska Blågröna budgeten åkte Cheryl och jag till Turkiet med en kommunal tjänsteman. Till Izmir/Bornova på årsmöte med Energy Cities. Få svenskar åker av oro. Typiskt svenskt. Vi vet bästa men andra skall alltid utföra "farliga"  saker. Men vi lär väl bli bortåt 200 personer. Andra folkslag är inte lika skrämda. Det turkiska flygbolaget är bra och har bra service. Lite krångel med glaspjäserna i handbagaget. Fick öppna och visa. Mellanlandning i Istanbul. Hade bondtur som sprang på en vän på flygplatsen som kunde köra oss till stan.
Satt vid strandpromenaden och drack kall öl vid 22-tiden i går kväll. Bara 27 grader. Idag drar det hela igång. Internetuppkopplingen på hotellet är något seg. Cheryl och jag lär komma hem med lite nya idéer som vi vill omsätta. Från ännu en av våra blågröna resor.


PS Riktigt dåligt att sossarna inte orkat prestera ett budgetförslag till kommunstyrelsen. Man vågade inte utan att ha sett den riktiga budgeten först. DS
PS PS Nu gått över en mil i hettan med Cheryl och Bo Hjälmefjord. Nu snart styrelsemöte. Så iväg på välkomstcocktail på en f d Kolgasanläggning som nu är kulturcentrum. Izmir Metropolitan Municipality bjuder på diverse saker. Problem med klädkod i hettan!? Får fråga mig fram innan. Oerhört spännande att läsa om Cris Owen som jag träffade en del förr. 33 år sen senast!? CO hängde en del på Radio Kronoberg förr! Fick ett mejl från diariet om polisanmälan. Denna lustiga historia kommer väl i media! DS DS












Bo Frank
Izmir/Bornova 20160601