söndag 31 juli 2016

Det har i 20 år pratats

om övervakningskameror utan för McDonalds i Växjö. Där mycket misshandel sker. Dags att sätta upp dessa!!!
Och apropå övervakning. Var inne och kollade ett hotell i Paris för en tid sedan. Nu när jag går in på både svenska och utländska tidningar så dyker det upp annonser för just det hotellet. Hur fn går det till? Prata om övervakning!


Radioprogram igår om att polisens växlar/ledningscentraler inte fungerar. Om nu rikspolischefen är en röd byråkrat och inte en riktig polis så borde han väl kunna fixa nåt. Hörde en rapport igår om att rikspolischefen har 0 förtroende i organisationen. Ett sänke för polisen och för regeringen som rullar tummarna.








Bo Frank
Blekinge 20160731

lördag 30 juli 2016

Sex och politik

Trodde först att det var ett skämt att regeringen vill utreda våra sexliv. Nu gör politiken inte ens halt vid husknuten, man vill ta sig ända in i sovrummet. Om någon forskare vill ge sig på detta, fine! Men att politiken skall ge uppdrag om detta är absurt. Om jag själv fick en sådan enkät skulle jag antingen kasta den eller fejka grovt för att förbrylla ministern i fråga. Såg Elisabeth Svantesson såga detta i TV igår. Vi måste väl vara det enda land i världen med en undersysselsatt folkhälsominister. Det stora problemet idag är att fler och fler 20-åringar är så förslappade att 70-åringar har bättre kondition och fysik. Folk blir fetare och fetare bakom allt TV-spelande och annat skräp. Där borde det sättas in en stöt. Vem skall dra ihop till framtidens välfärd om ingen orkar jobba?






Sossarna i Växjö håller på att hela tiden ifrågasätta kommunen som arbetsgivare i ett läge då kommunens anstränger sig för att kunna rekrytera folk. Man håller på att gå över en gräns då det kan ifrågasättas om man jobbar för kommunens bästa eller bara är ute efter billiga poäng. Jag som scannar tidningar från hela landet har inte sett ett liknande beteende någon annan stans i Sverige. Det verkar som om s vill ställa sig utanför samverkan om det som det som stärker bilden av Växjö. Man må gärna ge sig på mig och andra politiker för att vi är dåliga på att sköta kommunen, men nu tenderar det att bli ett angrep mot kommunens anställda och chefer som arbetar med rekrytering.


Idag. En avslutande sommarfest i Blekinge. Krocketspel med doping. Och annat trevligt. Med stor integritet. Inte en massa privatsaker på facebook. Och regeringen har inte med att göra med vad som händer i sänghalmen när sommarkvällen går mot natt. Håll utkik så inte Gabriel Wikström står och tittar in!




Blekinge 20160730


Bo Frank

torsdag 28 juli 2016

Martin Ekdahl

Jag fick under dagen beskedet att Martin Ekdahl gått bort. Martin var min företrädare och Växjös andra moderata kommunalråd. Martin var humanisten, personalchefen på Telub och fritidspolitikern som tog steget till heltidspolitiker. Jag var för ung för att komma i fråga. Martin hade en ängels tålamod med mig, med övriga politiker och med kommunen som organisation. ME var med om att fatta viktiga beslut om som grundlade Växjö som en vinnarkommun. Tipshallen och Konserthuset var två projekt som utmanade och där ME var pådrivande tillsammans med Sven Åke Andersson ( s ). Martin var också pådrivande för bildandet av VIDEUM där han efter sin tid som kommunalråd blev vd. Martin och Sven-Åke blev i olika konstellationer ett vinnande par för kommunen. Martin var socionom, precis som jag. Och hade blick för hur människor mådde, brydde sig om folk och var en social person utan stora åthävor. På senare tid och efter politiken var Martin informell ledare av K6. En kulturförening för kommunalråd som spelade poker fyra gånger om året, i varandras hem. Söndag 15.00 till måndag 03.00. Värden lagade mat och höll med erforderliga drycker och rökverk. Det var då, men inte så länge sedan.  Martin var en fena i köket. Alltid på gott humör, men med ett ständigt bekymmer för familjens väl och ve. Det finns hur mycket som helst att berätta. Mina tankar går till Martin och hans familj. Tack Martin för ditt tålamod med mig!


Bo Frank
Växjö 20160728

onsdag 27 juli 2016

Ingen erotik

Lat dag med gäster. Sol, mat, bad och vin på bryggan. Nästan helt avskuren från världen så när som TV som kom och ville prata kommunala poliser. På bryggan. Har börjat läsa om drivor med Agatha Christie och Simenon. Gillar Simenons sätt att teckna människor. Han får vardagligheter att bli spännande med en doft  av erotik.  Ingen erotik hos Christie!


 Vädret i Blekinge alltid bättre än prognoserna. Nya gäster idag. Och i morgon. Måste också tjära ett tak som jag skjutit upp en tid.
Härligt att se Hillary Clinton.  Hade gärna åkt till konventet. Var i USA under presidentvalet 2004. Träffade både Carole King och Laura Bush. Kunde komma fram till Laura Bush med okontrollerad ryggsäck över axeln. Skulle inte funkat idag,


Undrar hur lång semester regeringen och oppositionen har?


Det som inte lockar med riksdagsarbete idag är att man efter lång tid blir tilldelad ett minimalt politikområde som ansvarsområde och måste stämma av minsta lilla sak eller tanke med partiledningen. Det är inget  för den som gillar att styra och ställa, snabba utspel och vill ha action! Räknar ner tills jag är tillbaka till jobbet på måndag! Skall bli skönt! Även om första veckan är lite av slowmotion.




Blekinge 20160727


Bo Frank


Bo Frank





måndag 25 juli 2016

Magi - om att komma fram till polisen!

I mitt tycke Sveriges ende gentleman. Han trollband ett folkhav på Aurora i Karlskrona i går kväll. Ett CV som få kommer i närheten av. Stilig, belevad, artig, ett rikt språk, vacker sång, fantastiska livsanakdoter från ett spännande liv bland litterära giganter och kända skådisar, poetisk ådra och ett framträdande så man blev tårögd. Sven Bertil Taube. Svåra texter. Allt  satt perfekt.
 Miljön fantastisk. Klarblå himmel, ett stilla hav, måsars skri och svalor som ven genom luften. Solnedgång.  Jag ser lite dåligt, sa Taube och fick hjälp att hitta ledstången för trappan ner från scenen. Många 60-åringar skulle önska att man såg ut som denna man som fyller 82 i november.

Tom kommunalrådskorridor. Bara ett enda brev. En skrivelse från Karlshamns kommun om att man vill jobba med Växjö kring vattenvård. Och det vill vi säkert.


Var hos Maria och klippte mig. Bara bekanta. Och en alltid lika glad Maria. Körde 12.00 ner till Blekinge. Stoppades på Norrgatan av en ung man. I en Golf. Som körde mot enkelriktat. Han försökte backa och ta sats för att komma förbi mig. Jag sicksackade mig fram och hindrade honom. Vi var centimeter i från varandra. Han fick inte en chans att komma förbi mig. Han såg inte glad ut. Kan peka ut honom. Jag tvingade honom att backa tillbaka till Kungsgatan, varpå han körde norrut. Ringde polisen. Kom fram till första växeln efter sex minuter. Blev kopplad till nästa växel som sa att det var 147 samtal före och en väntetid på 35 minuter! Fattar ni varför brottsstatistiken ser fin ut?
Jag ringde igen. Kom fram efter 3 minuter och 14 sekunder. Frågade var jag var. Fick veta att jag hamnat i Malmö som skötte allt söder om Västervik. Redogjorde för läget och bad att få tala med ansvarig polis snarast. Efter en 10 minuter svarade annan polis. Som frågade om händelsen var pågående. Erkänner irritation när jag svarade att detta hänt för en halvtimme sedan! Den anonyma rösten, inga har ju namn nuförtiden, sa att hon skulle ta upp ett spaningsmeddelande. Och så var detta brott borta ut brottsstatistiken! Och trots reg nr och signalement kommer detta inte att leda till något. Inte helt orimligt med tanke på antalet poliser i tjänst. Men. Beundrar lokala poliser. Men den centrala polisorganisationen fungerar inte. Ericsson vd fick sparken idag  p g a brist på leverans. Men rikspolischefen sitter kvar! Hur länge! Kontrollringer kommunens växel varje vecka på olika tider för att kolla. Staten har slutat att fungera. Efter åtta år med alliansen har fängelserna tömts och straffpåföljderna har minskat trots att politiken skärpt straffen. Som radion visade i helgen. De höga juristerna undergräver demokratin. Har skrivit ofta om detta.


Klarar jag av att sätta mig på åskådarläktaren? Skulle kanske behövas i riksdagen för att någon skall säga som det är. Sverige saknar både regering och opposition!


Blekinge 20160725


Bo Frank















lördag 23 juli 2016

Sara Mohammed

Årets mest angelägna sommartal i P1!. Sara Mohammed. Som kom till Sverige för 20 år sedan och fick lära sig allt om socialbidrag men inte att könsstympning var förbjudet i Sverige. SM vittnade om hur hederskulturen växer i Sverige, om hur skatteverket registrerar månggifte och hur allt yngre tjejer tvingas bära slöja. Och ställde frågan om varför inte män bär slöja?  SM berättade om hur s k feministiska kretsar sviker invandrarkvinnor. Om hur stora delar av det svenska samhället i en sedvanligt godtrogen anda bara tittar på. Jag lyssnade på SM live i Almedalern förra året och skrev om den upplevelsen på min blogg. En stark upplevelse. Vår värld skulle behöva en armé av Lisbeth Salander och Pippi Långstrump. Och Sara Mohammed. Särskilt i Arabvärlden. Det är svensk högsommar. Svenska tjejer får bada och sola. Många invandrarkvinnor stängs in i stora svarta tygstycken. Och männen går efter och håller vakt. Vill vi ha det så i vårt land? Hur har det blivit så? Och hur kan medeltida värderingar få styra livet i svenska stadsdelar?


Är demokrati bra? Eller bara det minst dåliga? Om Trump blir USA:s president. Är konstitutionen skriven för att klara en dåre? Trump får Reagan och familjen Bush att framstå som något man längtar tillbaka till. Trump är det enskilt största hotet mot klimatet. När kineser satsar på förnyelsebar energi vill Trump öppna nya kolgruvor och oljekällor. Trump är en säkerhetsrisk för hela världen. Och antyder att han kan låta Putin få göra vad han vill med Baltikum.
I fredags kom beskedet att Migrationsverket inte öppnat nya flyktingförläggningar i Växjö. Det var bra. Men man stänger heller inte ner något.


Blev riktigt glad när jag såg inslag på TV såg program om svenska idrottare med funktionshinder - eller funktionsvariation som det väl numera heter. Att ett land lyckas i s k handikappidrotter är ett kvitto på att alla får möjligheter i Sverige. Och så skall det vara. Imponerande att se hur friska hjärnor inte knäcks för allvarliga fysiska problem. Och vi andra smågnäller för småkrämpor. I Sverige synliggör vi personer med olika funktionsnedsättningar. Har ni sett inslagen där Trump hånar personer med handikapp? Vad säger Sara Skyttedal om det? Jag blir glad när jag ser människor med olika funktionsvariationer ute i samhällslivet. Styrkan i ett humant samhälle mäts genom hur de som har det svårast får möjligheter!


Lördag. Nästintill en vecka kvar på den s k ledigheten. Längtar tillbaka till jobbet. Men ser samtidigt fram mot den dagen då jag kan stänga av mobilen ett tag. Och inte varje morgon jag vaknar känna pressen av ta tag i mängder av saker. Det går inte en timme utan att jag känner att det är mängder av saker som måste göras. Är väl i alla fall en del i att Växjös framgångar! I veckan kom dessutom besked om att Växjö är den tredje friskaste kommunen i landet.


Hörde Carola idag. I Sommar! Har inte alldeles lätt för henne, men det var ett jäkligt bra program! Och inget fel på Carola.








Bo Frank


Blekinge 20160723














torsdag 21 juli 2016

Anarakisternas tid är här - polis var god dröj

Vi är nära anarkisternas idealsamhälle. Ett samhälle utan poliser där var och en gör som man vill! I delar an Norrland finns en polispatrull på en yta som mostavarar hela Danmark. I Kalmar har skyddsombudet stoppat tingsrättsförhandlingar p g a polisbrist. Och polisbristen speglar brottsstatistiken. Finns inga poliser upptäcks inga trafikbrott, narkotikabrott och annan brottslighet som bara kan kommas åt med att det finns poliser i tjänst. Fick igår samtal om öppen knarkförsäljning i Växjö som jag mejlade vidare till två ansvariga poliser. Har någon försökt ringa till polisen för att anmäla  brott? Inte konstigt att inte fler brott anmäls, man kommer inte fram. Till Bo Frank kommer man fram efter ett par signaler - i stort sett dygnet runt. Staten har abdikerat från sina mest grundläggande åtaganden! ¨Samma dag som en man blivit knivskuren och rånad i Alvesta skriver kommunstyrelsens ordförande att det är tryggt i Alvesta. Jag kan inte säga att det är tryggt i Växjö!
Kanske bortåt 100 000  personer vistas illegalt i Sverige och kan inte avvisas p g a polisbrist. Polisbristen är än värre på sommaren eftersom polisen liksom annan personal måste kunna få vara lediga. Åter igen, hade kommunen varit ansvarig för polisen hade vi hittat belöningssystem och liknande för att få fler poliser i tjänst. Polisen skall vara en statlig uppgift. Men regerings och riksdag i kombination med en inkompetens rikspolischef tar inte sitt ansvar. Det är tidsfråga innan jag drar igång ett kommunalrådsnätverk för en kommunalisering av polisen. Jag har pratat med Per Schöldberg om att vi tillsammans ändå skriva till SKL:s kongress om att kommunerna skall få rätt att anställa poliser eller skjuta till ner pengar till polisen. Och jag kan inte för mitt liv begripa varför inte politiker engagerar sig i samhällets mest grundläggande problem. Regeringen har stängt ner för länge sedan. Borde inte alliansens partiledare avbryta sin ledighet för att dagligen åka runt i landet och påtala det allvarliga läget? Finns ingen regering finns uppenbarligen ingen opposition!


Idag startar Östersjöfestivalen i Karlshamn. Är tillsammans med min lilla mexikanska sol inbjuden till det sedvanliga minglet i rådhuset som föregår karnevalsstarten.


Häpen över japansk teknik. Båtmotorn gick igång på första draget efter att inte ha använts på tre år. Kanske mer tid nästa sommar. Få mejl och skrivelser. Åker srt upp till Växjö igen och tittar till kontoret. Skall som sagt bli skönt när jobbet drar igång igen. Den ständiga villervallan kring Folkets hus i Lammhult fortsätter. Och det kommer att uppdagas mer. Flera av de inblandade personerna är inte kända för smidighet!




I morgon besök från Albanien. Hustrun skall göra Janssons och köttbullar. Bl a. Och jag har köpt en uppsättning "svenska nubbar". Som är drickbart till skillnad från deras Raki som möjligen duger till att väcka liv i båtmotorer som stått än längre tid på en dammig loge. Och det är sant. Fjärden ligger
blank som ett nybonat golv. Flaggan hänger slak. Solen äter den lätta morgondimman. Det enda som bekymrar förutom polisbristen är om vi har något försvar. Ärligt är det så. Inte ett enda JAS plan från F 17 har svept ut över hustaket på två veckor. I barndomens somrar mullrade det dagligen av flygande tunnor, lansen, drakenplan och stora helikoptrar. Det var innan sossar och alliansen rustat ner. Och innan vi hade en statsminister som såg försvaret som ett särintresse och satte en malaj till försvarsminister.


Blekinge 201170721


Bo Frank






måndag 18 juli 2016

Rastlös

Gjorde ett fynd på loppis igår. En DVD med Ringo Starr och hans All Starr band. Konserter under ett decennium. Oj vilka musiker! Tänka bara att få se Ringo tillsammans med Jack Bruce ( Cream ) som spelade de flesta instrument och Gary Brooker ( Procol Harum ). Och många andra. Oj. 20 kronor. Och med ett förord  av Paul McCartney. Några danskar lovade ta med sig Beatleskalendrar för 2017 till nästa söndag.
Venezia stängt. Köpte pizza på Växjös näst bästa pizzeria, men ingen kommer i närheten av Venezia. Har dock inte prövat alla. På jobbet. Fixade en del. Längtar efter att det börjar. Lyxig frukost på Bröd och Sovel idag på morgonen. Har annars inte besökt PM på hela våren/försommaren.
Åkte till IKEA muséet. Det var en upplevelse. Unga, hängivna och artiga medarbetare. Annat än på Maxi i Ronneby där urtråkade ungdomar som knappt hälsar visar att man lider av leda.  Intressant att se hur man väl man balanserat Ingvar själv i det hela. Lagom. Väldigt lagom. Förmodligen enda gången man kan använda den ordkombinationen. Till varuhuset och köpte en del. Inte ofta förutom fotboll som vi äter korv. Det hör till och göra oss till en del av det möblerade folkhemmet. Utställningen påminde dock om hur IKEA ratades av svenska fabrikörer så att man fick gå in i kommunistka Polen!!! Ingen kan ta ifrån IK hans skapelse.
Till Vägga och köpte fisk. Och laddade för en vecka med delar av familjen. Om Sommar igår var en hit med supermusik, Marit Paulsen, så var dagens sommar en skräckupplevelse.  Vi klarade tre kvart. Har dock lärt mig att säga att " jag förstår mig inte på alla sorts musik". Var nära att ge f n att rösta på m i EU-valet de gånger som MP var på fp-listan. Och m har inga namn som tilltalar mig på toppen på listan. Mer än möjligen Anna Maria Corazza Bildt. Som vinner på charm och på osvenskt uppträdande. Det var väl den droppen avgjorde.


På nyheterna. Sverige har under de senaste åren flera hundra procent fler dödsskjutningar än våra nordiska grannländer. Varför? Många kriminologer och röda samhällsmedarbetare ser inte sambanden. Och de som ser det tiger. Och rikspolischefen kanske tror att färre poliser och fler kommunala fritidsgårdar är räddningen.


Bo Frank
Blekinge 20160718





söndag 17 juli 2016

Hur fritt är det fria ordet?

Tryckfrihetsförordningen, kanske världens äldsta firar 350 år i år. Vår statsradio i form av P1 har miniserie där mer eller mindre kända kulturpersonligheter ger sin syn på detta ämne. Och det man snabbt konstaterar är att radikala tänkare vill ha mer av självcensur än de få liberala och konservativa  personer som släpps fram i denna statliga radio. Kristendomen får med fördel hädas men ej islam. Och detta anpassar sig svenska konstnärer till. Detta skall sättas i samma kontext som när människor i vårt land vakar över människors klädsel och uppförande i vissa förorter. Läste ett reportage nyligen om en kvinna som tog av sig slöjan i T-banan på väg till Stockholm och satte på den på hemvägen till förorten. Vänsterpartiet är det parti som mest är lierad med att förneka dessa problem. Om detta vittnar flera aktivister som känner sig svikna. Min uppfattning är att det inte finns ett självändamål att häda någon religion, men att människor skall ha friheten att göra det. Det finns människor som blivit förtryckta av olika religioner under årens lopp och som självfallet måste få ge uttryck för denna frustration. Inom konst, litteratur och andra media. Trots vår tryckfrihetsförordning lämnade människor Sverige för bl a avsaknad av religiös frihet. Som en del av den stora emigrationen. Men Kristna och Karl-Oskar försökte inte pracka på människor sin övertygelse dit de kom. Och det tycker jag inte heller de skall göra som kommer till vårt land. Väljer man att komma till vårt land får man acceptera det samhälle vi har. Med den frihet som individen skall ha att forma sitt liv utan andra inskränkningar än de lagar som har beslutats i en demokrati där politiken är skild från religionen.


Idag. Sedvanlig vandring till loppmarkmaden på Brunnen som dessvärre blir allt mer av loppis. Måste åka till Växjö för att titta till jobbet. Skall bli skönt när jobbet drar igång igen i början på augusti.




Bo Frank
Blekinge 20160717

fredag 15 juli 2016

Ännu en svart dag.... och sommarvärden som avslöjar hukande vänsterjournalister...

Den nya terrorattacken i Nice berör. Har gått på denna strandpromenad många gånger under årens lopp. Slutsatsen är bara, dessvärre, att man är inte säker någonstans. Bara i en liten ny på Norra Öland blev flera personer under en tidsperiod mördare och innebrända. Men det som sker i Nice sker dagligen i avlägsna platser där få har satt sin fot. Ta bara eländet i Sudan! De skulle önskat ha en radiokanal där man toppar med att det finns för lite solskydd utomhus på ett dagis i en av världens mest regniga städer.
Nibes vd talar om Växjö som Öst-Europa. Liknelsen stämmer så tillvida att Växjö bestämt sig för att bli en ren och fossilbränslefri stad. Jag har besökt koleldade städer i Östeuropa och sett smutsen, eländet och sjukdomarna. Jag darrar inte på manschetten. Ibland måste miljönyttan gå före ett enskild företags vinstnytta. Jag har f ö själv bergvärme i Blekinge. Utmärkt alternativ i glesbygd.
Morgan Johansson tar katastrofen Eliasson i beskydd. Bröd till bröder. Sossar älskar att omge sig med politiskt tillsatta chefer.
Igår flaggade vi för kungens namnsdag och för vår kronprinsessa. Satt och såg hela föreställningen från Öland på TV. När jag ibland får frågan om det bästa med Sverige brukar jag svara vår miljö och kungahuset. Kungahusets medlemmar gör gott för Sverige och är en del av den svenska modellen.
Inte så många reaktioner som jag trodde på mitt inspel i DI igår. Några samtal och ett surt mejl som tyckte att alliansen skulle jobba ihop med sd i stället. Smörade kanske lite väl mycket för mp, men man måste förstå i en Sverigekontext att det ser inte lika dant ut i hela landet. I TV-sofforna kommer alla från Stockholm, på kulturredaktionerna, i tankar för dagen, bland sommarpratare mm.
Noterar att i världens mest inkomstjämlika välfärdsamhäller mår nästan alla illa på jobbet och är på gränsen till utmattning. I den offentliga sektorn. Sällan reportage om detta inom den konkurrensutsatta privata företagsamheten. Var och en kan ju fundera vad det beror på. Och detta problem tycks öka med akademiseringsgraden. Värst är det där friheten är som störst. På universiteten där människor i större utsträckning än inom industrin tycks ha tid att fundera över tillvaron. Läser man tidningar från hela landet ser man ständiga problem med s k psykosocial arbetsmiljö. Tror att välfärden i sig skapar mekanismer som gör att vi mår dåligt på olika sätt.
Vet inte hur jag kom att tänka på detta. Men jag såg aldrig min farmor och farfar, eller mormor, bara sitta och inte göra något. Hela tiden sysselsatta med att göra saker och ting. Lika dant med mina föräldrar. Det syltades och saftades. Strumpor som skulle stoppas. Något skulle lagas. Människor var förnöjsamma utan att tänka tanken på självförverkligande och stå i centrum. Idag tycks det vara nästan tvärtom. Ordet förnöjsamhet finns snart inte ens i Svenska akademiens ordlista. Alla är så upptagna på att jaga något!?
Min far kunde dock, liksom jag, bara sätta sig ner en stund och prata med en fågel. Så fort äter, ute, kommer vår rödhake och sätter sig på stolskarmen. En märklig gynnare.


Får vara hemma idag. Sotaren behagar komma under dagen!


Tunnelbanan jag åkt i Bryssel blev utsatt för terrorisitattack, flygplatsen i Istanbul  - en terroristattack en månad efter jag varit där. Och nu Nice. Det kommer närmre. Vad att göra? Det går ju aldrig att vika ner sig för terrorism. Det är ju det de vill . Det finns idag all anledning att upprepa. Tänk inte illa om muslimer. Tänk illa om allehanda extremister som finna inom och utanför religionerna!












Ett av de viktigaste sommarprogrammen gick idag. Men färre och färre stannade väl kvar vid statsradions P1 på grund av ett i mitt tycke extremt musikval. Sakine Madon kåserade om hur den svenska vänsterinriktade journalistkåren hukar för islamsk fundamentalism, förringar invandrare som begår brott, ägnar sig åt åsikscensur och liknande. Inget nytt. Har bloggat om detta många gånger. Det bakomliggande motivet sägs vara att inte gynna sd. Men jag vet bättre. Har träffat så många av dessa människor under årets lopp så jag vet att de också handlar om att vissa tycker det är OK att hugga på den yttrandefrihet som faktiskt är en del av marknadsekonomin. Har t o m träffat människor som tyst applåderade 20010911. Aftonbladets kulturredaktion är skum. Och för mig DN:s kulturredaktion allt sedan Olof Lagercrantz radikaliserade DN till en näst intill halvkommunistisk kulturredaktion.












Bo Frank
Blekinge 20160715







tisdag 12 juli 2016

Mingelkorruption?

Katastrofen Eliasson. Milda kommentarer sent omsider från diverse alliansföreträdare på s k hög nivå!. Finns det en opposition i landet eller minglar alla för mycket med varandra i Almedalen? Sent omsider vaknar polisfackets ordförande som regelbundet träffar " chefen ". Vi pratar gärna om s k bananrepubliker där alla är släkt med alla och håller varandra bakom ryggen. Men var finns den skarpa oppositionen i vårt land? Ett land som står utan poliser! Och platser på BB för föräldrar som väntar barn. Alla ser ju vilka kostnader som skenar! Alla bidragssystem!


Riksrevisionen. Ackum. Som suttit på ansvarig ställning hos både s och alliansen. Inte ens när riksrevisionen är ifrågasatt på goda grunder kräver ledande politiker räfst och rättarting! Vad pågår i vårt land? Och som vanligt. Statens kaka är säker. Att få sparken innebär för landshövdingar och myndighetschefer innebär att man "står till regeringens förfogande " med fortsatt hög lön. Medborgarna vill inte ha politiker som kommenterar och analyserar. Medborgarna  vill ha politiker som får nåt gjort!!!


Har en debattartikel inne i en ledande tidning på torsdag. Någon måste tänka utanför boxen.


Gått till Saxemara. Storhandlat på Maxi och Systembolaget för denna veckas anstormning. Hustrun dammsuger vinden. Det åskar och störtregnar. Snart sol och bad igen.


Hoppas på en ny Thatcher i England. Reagan och Thatcher knäckte ondskan imperium och räddare den fria världen. Vi behöver tuffa politiker men inga dårar som Trump. Fint att se Obama och George W i Dallas. USA:s republikaner är en katastrof för världen, för miljön och för allt humanistiskt tänkande. Som Aftonbladets kulturredaktion.



PS. Var finns kulturen i politiken? Inget parti prioritetar kulturen. Kulturen vidgar ramarna för humanism och pekar på konflikter för att skapa en bättre värld för alla! Hoppas att åtminstone 50% av den stora anslagsökningen till Kultur och Fritid i Växjö  går till kulturen!!!  DS


Blekinge 20160712




Bo Frank













måndag 11 juli 2016

På spåret, idag med Kompass

Tog emot hustruns son med familj som kom med på smalspåret från Hultsfred. Har många trevliga bandomsminnen med dessa underbara rälsbussar. Växjö -  Ronneby,  Ronneby - Malmö. Växjö - Västervik. Spännande att se hur nålen på hastighetsmätaren närmade sig 120 km i timmen när vagnarna gungade lätt på spåret. Lunch i Västervik.
Körde till Ronneby. Bilen gick några kilometer fast mätaren indikerade tom tank. Hustrun inte glad.


I Blekinge hade mamma god middag till oss. Vi spelad kort. Bondtolva. DFF vann igen. Och det gick som vi hoppades, Portugal vann.


Med viss regelbundenhet träder anonyma lärare och lärarfack fram och dissar läraryrket i Växjö kommun. Och sossarna eldar på. Har svårt att ta synpunkter på 100% allvar från  människor man inte vet vilka de är.


I natt. Mäktigt med åskknallar och ösregn.


Idag. Följebil till mamma som kör till Växjö. Tillbaka till Blekinge.


Har jag skrivit att Jan Åke Karlssons sommarspaning i SmP varit bäst hitintills? Att så extrema åsikter kan rymmas hos en så kompetent lärare!?


Apropå extrema åsikter. Gick förbi Gudrun Schyman som höll låda i Almedalen. Och Fi. Snacka om extrema åsikter. Och inga människor bryr sig om detta parti. Mer än kulturkrönikörer i Dagens Nyheter som sitter på sina redaktioner, ljusår från vanligt folk. Fi pratade mest om fri invandring, att skrota försvaret och hånade sd.  Kanske hade Schyman rätt i en sak? Att sd-politiker är mer överrepresenterade i brottsstatistiken än invandrare? Och där finns ju redan en organisation. KRIS. Kriminellas revansch i samhället.


F ö anser jag att Dan Eliasson skall sparkas omgående. Han saknar varje insikt om vad han ställer till med när han hänvisar till att även en rikspolischef har yttrandefrihet!!


Lyssnade till Sommar med Anders Kompass. Utgår ifrån att det han berättade var en sann historia. Och då inställer sig frågan. Var fanns UD? Var fanns isikonen Carl Bildt, isprinsessan Margot Wallström och var fanns denne " Jag " Eliasson? Det förefaller som om hela den svenska regeringen och UD satt och låtsades som det regnade!








Bo Frank
Blekinge 20160711/12



söndag 10 juli 2016

" Eliasson håll käften"

Skriver Leif GW Persson i Expressen och räknar upp tidigare rikspolischefer som fått sparken " på goda grunder". Eliasson fattar inte ens att han i den rollen inte kan ha privata åsikter!


Underbar dag igår. Skärgårdstur i Västervik med min mexikanska sol och vänner.  Övernattning hos Rotaryvänner med bad, god middag och övernattning i hus med strandtomt - tio meter från vattnet. En magisk kväll. Och Angelica tog medalj, Öster vann och AKB gjorde bra ifrån sig i Almedalen. Fick några reaktioner på mitt uttalande i DN igår. Positiva. TV 4 sökte mig och trodde jag var kvar i Almedalen. Ville ha mig i studion.
I em går färden till Blekinge för boende på obestämd tid. Är nu sommarledig i tre veckor, men alltid i tjänst. Åker upp och tittar till kommunalrådskorridoren lite då och då. Det är så jag vill ha det.


Västervik 20160710




Bo Frank

fredag 8 juli 2016

Sett och hört - exit Almedalen - tillbaka till Almedalen

På morgonen möte med ett arkitektkontor kring ett utvecklingsprojekt. En mils snabb promenad. Såg rikspolischef och Säpochef gå in på ett seminarium. Den försnämnde klädd som för att gå på en afterwork på stranden.
Debatt i Dagens Industris stora och varma tält mitt i Visby på Donners plats. Det s k kallade Växjöfallet skulle diskuterars. Hade emot mig en värmepumpföreningen och villaägarna. Och en neutral professor. Att ha kommunal fjärrvärme mitt inne i en stad är lika naturligt som att ha kommunalt vatten och avlopp. Kände att jag "vann" debatten när ändå alla tyckte att 100% förnyelsebar fjärrvärme gör den största miljönyttan. Fick också tillfälle att skryta om Växjö i denna debatt som livesändes på nätet.
Var på annat seminarium och hörde bl a Metalls ordförande såga Höghastighetsbaneprojektet. Och Metalls ordförande är inte vem som helst.
Nu var mina formella åtaganden över. Slappnade av med en stor öl i solen.


Gick på mingel. Primes mingel. Personen jag sökte fanns inte där.


Gick så till moderaternas stora mingel. Hanif Bali var DJ och spelade obegriplig musik. Bad partiledningen ingripa! Få ledande moderater från landet. Dock en komplett partiledning. Och en festglad Ulf Adelsson. AKB avslappnad och glad. Bra tal till oss. Fick tillfälle att prata en stund med henne. Hade varit omöjligt med företrädaren. Samtalade en bra stund med DI:s PM Nilsson och med Englands ambassadör. Bjöd den sistnämnde att besöka Växjö. Trevlig stämning hos oss.


Trött på snittar. Gick till ett ställe och åt en god burgare gjord på gotländsk högrev. Vi vandrade backarna tillbaka till huset. Och fick njuta av att fransoserna spöade tyskarna.


Idag. Städning av huset. Lunch på stan. Båten hem. Synd på ett sätt. Var tvungen att tacka nej till några seminarier idag där jag var inbjuden att tala. Om ett år är Växjö tillbaka i Almedalen. Våra politiker och tjänstemän har lämnat många positiva avtryck denna vecka. Växjö sticker ut.






Lite tråkigt att SmP inte varit i Almedalen. Barometern var på plats - trots att inte Kalmar kommun eller någon annan kommun i det länet organiserade någon aktivitet.


Mycket ryggdunk och uppskattning för min syn på rikspolischefen. Noterar att chefen i Ljungby vågar frondera mot högste chefen.














PS I bilen på vägen hem. Ett av de bästa talen jag någonsin hört. På många Herrans år. Isabella Lövins tal. Fritt från oneliners och floskler. Sant skryt, i min anda,  utan förenklingar. Otroligt bra. Och försonligt. Noterar att media, Margit Silberstein, i Aktuellt bedömer det som blekt. Seriositet är inte gångbart i dessa Trump-tider!


Stannade på Växjös bästa Pizzeria på hemvägen, och köpte den bästa pizzan. Parmapizzan på Venezia på Linnégatan. I morgon bär det iväg till Västervik! DS


















Visby/Växjö 20160708


Bo Frank

onsdag 6 juli 2016

Växjös framgångar fortsätter - och fortsätter

Igår fm tre seminarier kring integrationsfrågor där regeringens samordnare ser Växjö som en förebild i Sverige. Skickliga politiker och tjänstemän deltog. SmP intresserade sig bara för att en av ingångarna till trädgården inte var handikappanpassad. Vi fick inte ens bemöta detta. Ingång nr två var två meter bred och helt utan tröskel. Så lågt av SmP!! Vi får kritik av en person, kritik som vi inte ens får bemöta!!!!  Den som varit i Visby inser att riksantikvarien lägger en död hand över mycket av tillgänglighetsåtgärder i en medeltida stad. Det tog fyra år för byråkratins kvarnar att mala för att få en ramp till huvudingången på residenset i Växjö.


Deltog på flera workshops. Det bästa var ännu ett seminarium om byggande och byggande i trä. Bostadsministern, Anders Wijkman, m fl hyllade Växjö inför en jättepublik. En sur betongföreträdare var näst intill otrevlig mot Anders Wijkman efter vårt seminarium. Jag fick åter berätta om hur Växjö blivit en pionjär inom träbyggande - som en del av Europas grönaste stad.


Gick på Almis mingel. Trevligt. Lyssnade lite på Löfvén. Han dissade AKB på ett besynnerligt sätt. Löfwén anser inte att alla människor är lika mycket värda. Den som kommer från en enkel miljö i Norrland är mer värd än en person som är född i ett borgerligt hem i tätort. Har Löfwén komplex eller en dålig talskrivare?


Så till ett jättemingel där folk bara välde in utan kontroll.




Nu, ut för delatagande i diverse saker. Bara ett mingel idag. Det är knökfullt av folk på stan, överallt. Många som man känner igen och blir ofta igenkänd delvis för att jag konsekvent kör med Växjö T-Shirt!


Ösregnet upphörde. Ännu ett bra seminarium idag. I Vattenfalls påkostade konferenslokal i Almedalen. Det bara luktar pengar och resurser. Pratade fjärrvärme och miljö. Växjö fick idag beröm av Vattenfall, Skanskas hållbarhetschef och företrädare för andra kommuner. Jag solade mig i allt beröm och gjorde en sedvanligt kaxig presentation. Imponerande att Vattenfalls vd Magnus Hall, bördig från Växjö, själv modererade seminariet. Många förfrågningar om att komma och tala efteråt.


Ett rosévinsmingel idag, bara, Westanders mingel. Fem hundra kom väl in. Ett tusen till hade tecknat sig. Kontroll av alla med anmälningslistor. Förstår varför det går bra för Westanders. Jordnära och trevliga människor utan Stureplansslick i håret och diverse andra frånstötande attribut.


Man blir dock till slut trött på folk och vill bara därifrån. Även om det är trevligt folk.


Blir fotboll ikväll "hemma".
träff med arkitekter. Så till ett seminarium där jag skall få alla på mig som inte gillar kommunal fjärrvärme - som ordnas av DI. Taggar upp! Viker mig inte en millimeter. Miljönyttan/samhällsnyttan måste gå före vinstintresse för enskilda företag.


Så inbjuden till två mingel. Skall bli skönt att åka hem på fredag. Var tvungen att tacka nej till medverkan den dagen. Vårt boende går ut......




PS Delar sd:s bedömning att rikspolischefen är en katastrof. Eller är det så att de delar min bedömning. Rikspolischefen har lågt anseende hos sina poliser och sänker polisen. Han är ingen riktig polis. Han är en röd karriärist. Tror att hans dagar är räknade. DS




















Visby 20160706/06




Bo Frank



måndag 4 juli 2016

Växjö intar Almedalen....

131 personer på vårt mingel igår. Ambassadörer, en minister, vår landshövding och en astronaut. Och annat hyggligt folk!!


Idag! Rekord! 200 personer när vi inledde våra tre seminarier om byggande. ÅKB var en lysande moderator. Bostadsminister, byggare, SKL - alla hyllade Växjö. Per S var bra!


Pratade på fem olika seminarier idag. Växjö, Växjö, Växjö. På ett seminarium introducerades jag av moderatorn, Catharina Elmsäter- Swärd, som den alltid lika ödmjuke Bo Frank.


Mingel på LNU. Ikväll. Trevligt. Därefter lyssnade vi lite på Annie Lööf. Sova tidigt. Skall börja prata på första seminariet i morgon 08.00. Så moderera ett Växjöseminarium vid 09.00. Prata på annat seminarium 10.00. Vet knappt vad jag heter. Men roligt. Mitt bäst före datum har inte gått ut för denna typ av seanser.


Fotbollen igår! Ser det som att Island gjorde två mål på Frankrike! Stort!


PS Starkt gjort av SmP att beskriva verkligheten, utan etnisk hänsyn, om vad som händer när äldre blir rånade på stan. DS






Bo Frank


Visby 20160704

söndag 3 juli 2016

I Visby -sluta tafsa

Jag är väl som alla andra. Kan reta mig på smått som stort. Körde till Oskarshamn och lyssnade på Ring så spelar vi. Ett stolpskott till programledare vars ordförråd tycks vara begränsat till "mysigt" och " puss och kram ". Båten över till Visby, min lilla mexikanska sol och jag. Sex personer i vår delegation anlände igår. Förberedde en del. En mils promenad. Bad. Mötte Anna Tenje och Oliver som var ute och gick. Långsammare än vad vi gjorde. Hemmakväll med världens sämsta fotbollsmatch. Erbarmligt dålig.


Det strömmar in uppgifter om att tjejer antastas på festivaler och liknande. Rikspolischefens svar är att kvinnor skall ta på sig ett armband där det står att man inte vill bli tafsad på!!!!??? Och de som inte har armband??? Är det fritt fram då!? Detta kan bara hända i Sverige. Och om man har dessa armband, skall texten vara på svenska? Denna kampanj är bland det mest korkade jag hört talas om. Och får polisen fast någon som inte är svensk är personen i fråga underårig. För i Sverige är det fritt fram om att ljuga om sin ålder. Har någon blivit fälld för osant intygande om detta? Någonsin?


Lång promenad idag på morgonen. Går igenom veckans aktiviteter. Och försöker tänka ut något att säga på alla 15 framträdanden. Dock inte en enda skriftlig lapp. Men försöker få några "oneliners" att bita sig fast i huvudet.


Huset fylls på idag, fler kommer. 150 personer anmälda på vårt mingel ikväll. Växjödelegationen går inte ut och äter efteråt. Vi har fotbollskväll/pizzakväll i huset där vi bor.


Fler rapporter kommer! Det är sjukt. 3700 seminerier denna veckan. Genomsnittsantalet besökare på varje seminarium lär vara 5 personer!! Är det värt att satsa pengar på detta??


Växjö kommun har 6500 medarbetare. Kostnaden för hela vårt deltagande här motsvarar en tredjedels tjänst. Ca 250 000 kronor.




Visby 20160703


Bo Frank