måndag 29 augusti 2016

För 50 år sedan

Beatles sista konsert på denna jord var den 29 augusti på Candlestick Park i San Fransico. De visste att det var sen sista. Gerorge var den som var mest trött på turnerandet och hotade hoppa av. Biljetterna kostade ca 5 dollar styck. Spelningen varade i knappt en timme och avslutades besynnerligt nog med en cover. Long Tall Sally. Så gick Beatles in i studion och den extrema produktiviteten bara ökade.  Just nu kör Paul McCartney i USA, Kanada och Japan. Knappt 4 timmar på scenen utan break. 50 år äldre. Och Ringo kör nästintill varannan kväll i Kanada, Japan och USA.
Detta med sista konserten är på sitt sätt en slamkrypare. Den 30 januari 1969 klev Beatles upp på taket på Applestudion på Savile Row. Med Billy Preston på keyboard. Han syns knappt på denna spelning som delvis finns med i dokumentärfilmen Let it be. Man spelade i 43 minuter. Och det var extremt samstämt efter så långt uppehåll. Med nya låtar. Efter slavarbetet i Hamburg i början på 60-talet så satt allt i ryggraden, eller i hjärnbarken.

Beatles och Paul McCartney har rekord som är ointagliga. Inga artister kommer aldrig någinsin upp i det antalet listettor med musik man själva gjort. Kan göra en lista över ointagliga rekord. Whiteburn project listar McCartney och Lennon som de största låtskrivarna någonsin.  På nätet kan man läsa att ingen grupp kommer i närheten av Beatles.

Beatles upphörde 1970 och får 119 000 000 träffar på nätet. Stones, som rullat utför under lång tid, kommer bara upp i 48 000 000 träffar. Och de finns ju fortfarande.

Man kan vända och vrida på allt.

Faktum kvarstår. Beatles är 1900-talets största kulturfenomen.

PS Växjö DFF är otroliga DS

Bo Frank
Växjö 20160829

söndag 28 augusti 2016

Muslimer intar skolinspektionen? Bokmässan - ett hot mot yttrandefriheten!

Åkesson har sommartalat. Vill bilda regering med m och kd. Och lämna EU. Svårlöst ekvation. I tider av Brexit, Trump och Åkesson behövs EU och sammanhållning mer än någonsin. EU bildades av kloka politiker som sett att krig och nationalism är förödande. Europas och världens utmaningar kräver sammanhållning. Och gemensamt arbete. Inte att gå tillbaka till reptilhjärnans logik. Flyktingmottagande, eknomisk tillväxt, miljöproblem, orgnaiserad brottslighet, företag som vill ta över den politiska agendan - allt detta kräver mer av samarbete och inte mindre. Extrema politiker spelar på människors rädsla. Så har det alltid varit. Å andra sidan måste vettiga politiker inse att det går inte att få folkligt stöd för en invandring som upplevs som ohämmad. Samtidigt som det dagligen skrivs om polisbrist och att det offentliga fallerar på olika områden. Vettiga politiker och partiet får ju inte lämna över bollen till de som sår split och upplösning.

Nu har Skolninspektionen medgivit att man i islamska skolor får dela pojkar och flickor i gymnastikundervisningen. Motivet sägs vara att eleverna annars inte kommer till skolan. Religionen står således över svensk lag om skolplikt. Tror någon att denna typ av underkastelse gör svenskar mer eller mindre positiva till invandring eller islam?

I Frankrike vill politiken diktera hur man skall klä sig på stranden. Tror inte på det. Men Danmark har valt rätt som inte tillåter heltäckande ansiktsmask på offentlig plats.

Läser i DN idag om olika aspekter på kommunal revision. " Den som utser exempelvis förtroendevalda revisorer och tar emot granskningsrapporter är ofta själva föremål för granskning eller är kollega eller vän med den som granskats" . Så är det i Växjö och i landets alla kommuner. I t ex Lunds kommun har till och med den politiska majoriteten lagt beslag på ordförandeposten i revisionen!!!

I SvD idag är i princip allt läsvärt.

Läser SmP på nätet om allt som händer i vår fantsatiska stad. Kultur, jippon och idrtott. Engagerade människor.

Och avslutar med Lennon/McCartneys enkla visdomsord. The love you take is equal to the love you make. Svårare än så är det inte.




PS Det finns inget mer öde än en kommunalrådskorridor i kommunhuset en söndagsmorgon. Håller på att bringa reda i kommande aktiviteter. DS


PS PS Som SmP:s ledarredaktion och andra media uppmärksammat, har bokmässan portat Nya tider. Temat för årets mässa är just yttrandefrihet!!! Däremot är kommunistiska förlag välkomna som försvarar massutrotningar. Kultureliten i Sverige har alltid sett mellan fingrarna med allehanda kommunistiska illgärningar. Jag hoppas att inte motsvarande skulle hända på Fria ordets hus i Växjö!!! DS DS




Bo Frank
Växjö 20160828

fredag 26 augusti 2016

Fri

Solen jagar dimman på flykten. Ser ett stilla hav och en himmel som lovar sol och värme. Andra morgonen på Strand hotell i Borgholm. Sedvanlig höstupptakt för kommunens ledande politiker och chefer. Hela gårdagen handlade om Agenda 2030 med fyra externa föreläsare. Och vi blir den första kommunen i Sverige, som vanligt, som sätter igång en lokal agenda för hållbarhet. God stämning som vanligt. Hela gänget satt ute och åt middag igår. Och såg solen sänka sig över fastlandet.
Gick en långpromenad med början på prinsessan Estelles väg i onsdag kväll, igår på morgonen, på kvällen och skall nu gå en runda till innan frukost. Vi är några stycken som gör följe. Skulle kunna tänka mig att bo i Borgholm. Men på vintern? Och aktivitetsutbudet? Avstånd till Stockholm och Kastrup?
Det får nog bli Växjö i alla fall. Speciellt som jag hoppas kunna fortsätta mitt engagemang för kommunen och Blågröna på annat sätt. Och för att inte tomheten skall vänta bakom hörnet.
Det kändes lite som en befrielse igår. Att meddela att jag planerar att sluta nuvarande position vid årsskiftet. Jag har haft lång tid på mig att tänka mig in i det faktum att det inte är jag som har det yttersta ansvaret för Växjö och allt som händer i Växjö. Några få personer har vetat om detta under lång tid. Sa till Anna Tenje att det känns som att ha suttit på en öppen anstalt med fotboja under lång tid. I alla denna glädje under så lång tid har ändå oket skavt och varit tungt emellanåt. Nog om detta.
dddago
Ny härlig dag framför mig. Spännande samtal för att göra kommunen bättre. Sent i eftermiddag går färden hem. Till min mexikanska sol och middag med några i familjen. Skall bara umgås i helgen. Fotboll på söndag. Och ett politiskt möte.
Ny spännande arbetsvecka. Som avslutas med en träff med Musica Vitae och vårt ambassadörsnätverk i Stockholm. Ett fredags after work med snittar. Lördag hem till kalas. Söndag morgon till Paris. Skall på måndag nästa vecka hålla fyra presentationer på en gigantisk konferens med 20 000 deltagare. Bl a tillsammans med Paris borgmästare Ann Hildago. Som jag träffat tidigare på klimatmötet i Paris innan jul. Hoppas kunna fortsätta med denna typ åtaganden även i framtiden.
Och prata om Växjö, Växjö och Växjö.




Bo Frank
Borgholm 20160826




onsdag 24 augusti 2016

19 grader

Fick ett företagsbesök avbokat idag på förmiddagen. Drog därför ner till Blekinge med mamma igår kväll. Klippte gräs och badade vid bryggan. Faktiskt 19 grader. Bra vatten. Klarare än på decennier säger marinbiologerna. Och det stämmer!  Klarblå himmel, vattnet som en spegel. En ljum kväll. En granne kom förbi. Med hund och katt i släptåg. Vi satt ute tills solen försvann bakom berget.


Igår hade vi Blågröna gruppmöte hela förmiddagen. På eftermiddagen miljöberedning. Cheryl och jag. Med olika kommunala tjänstemän. Pratade bl a om nästa års Earth Week. Per Bolund kommer. Annars är det ett elände att få besked från ministrar. Försökte få Kaplan till ett möte under ett års tid. Och träffade honom två ggr under denna tid. Trots säkert 25 påstötningar, inget besked. Och så avgick han. Lika bra det. Matmässan i Växjö har sökt glesbygdsministern under ett års tid. Inget besked. Damberg, inget besked. Till slut nej. För Guds skull. Säg ja eller nej. Har sökt Karolina Skog under en veckas tid. Fick nej efter att ha passerat sömniga och ganska nonchalanta tjänstemän. Jag har inte mindre fylld kalender. Men ger besked på studs. Ministrar är folk som har horder av människor omkring sig men kan inte bestämma knappt nåt. Sverige har ju inte ministerstyre.


Och nu dör barn av att det slängs handgranater i Sverige. Vad händer i vårt land? Har inte sett något uttalande från någon ledande politiker. Och samtidigt vill Ygeman att unga inte skall kunna häktas under sex månader som idag. Finns det något land där våldsverkare kommer så lätt undan som i Sverige?


Trevligt däremot att få rapporter om lite annorlunda och fina ceremonier vid skolstart i Växjö. Alla tycks älska skolan utom vissa fackliga företrädare som regelbundet träffar sossarna för gemensamma klagostunder. Och sossar i Växjö älskar att prata om segregation utan att erkänna varför det ser ut som det gör. Och värst är det i Malmö och Göteborg där sossarna har haft makten sedan demokratin infördes. Och i Södertälje.


AKB på TV igår. Tror att 98,5% av befolkningen står bakom alla våra förslag för att skära i alla bidrag för nyanlända.


I em till Borgholm. Igen. Budgetberedning på våren och höstterminsstart i augusti. Alla ledande politiker och förvaltningschefer och motsvarande. Kick off. Eller vad man nu vill kalla det. Det brukar alltid vara god stämning. Ansvaret ligger självfallet på den som är ansvarig. Och det är kommunsstyrelsens ordförande. I alla lägen.


Ser fram emot några fina dagar med den "kommunala familjen".




Blekinge 20160824
Bo Frank







måndag 22 augusti 2016

Det svänger i politiken - snyggt och fult

S testar försöksballong om att förbjuda tiggeri. Tror på ett nationellt förbud snarare än att varje kommun skall tröska igenom detta i det kommunala maskineriet i 289 kommuner. . Moderaterna välkomnar förslaget. Bara för tre år sedan blev riksdagsledamoten Cecilia Magnusson från Göteborg uppläxad av partiledningen och belagd med talförbud för att ha sagt samma sak. Nu låter det som om detta är en fråga som moderaterna drivit i åratal. Det svänger i politiken!
Skolan börjar. Och även människor som sökt asyl i Sverige har återvänt från semester i de länder man flytt ifrån. Är det bara jag som ser att det är något som inte stämmer?


Ännu en helg har gått. Fotbollsfest med Öster i fredags. På kalas i Långasjö byggdegård i lördags. Och bodde över på det trevliga vandrarhemmet. Läser på vägskyltarna om Ljuder, världens mest kända socken. Om Klasatorpet och Korpamoen. Svart natt där man knappt såg styret på cykeln och hustrun på pakethållaren. Som om cykeln hittade hem och rullade av sig själv - i uppförsbacke! Hur gick detta till?


Födelsekalas i Lund igår. 26 grader varmt på sen eftermiddag. Vad man hinner på en helg. Skolstart. Svenska elever är lediga 187 dagar och går i skola 178. Det ör definitivt något som inte stämmer.


Vietnamesisk delegation i Växjö. Män i svarta kostymer och kvinnor i fina dräkter. Svenska värdar..... Kanske borde vi diskutera en klädkod. Har skrivit om detta tidigare. Det handlar om respekt för uppdraget och inte om snobbism.


Idag på förmiddagen. Möte med bygderåd, möten om nytt projekt på Ringsberg, om jättefobollstävling i Växjö, om nya utmaningar för kontaktcentrum, om direktmöte på Söder, om nya företagsetableringar och om ett företag som stänger ner. Ärendegenomgång. På lunchen. Möte med TV för den årliga bevakningen av studenter och bostäder. Senare idag. Träff med återvinningsföretag. Och ett möte på Almi. Växjö är fantastiskt. Och Växjöborna gör Växjö!


Snart är det fredag...


PS Våldet och morden ökar extremt mycket i Sverige jämfört med övriga Norden. Alla som inte är socialister, kriminologer och andra bortförklarare vet att det handlar om. Tror att det blir tillåtet att se sambanden om något år eller så! Det svänger ju i politiken!

PS PS Underbart att flickan med den röda kjolen kommit tillbaka på sin plats vid Växjösjön. Man gläds åt alla vackert runt sjun. Dock fruktansvärt fult att se Bishops hemska blaffor i korsningen Kungsgatan/Sandsgärdsgatan. Får man sätta upp hemska skyltar hursomhelst? DS DS













Bo Frank
Växjö 20160822



torsdag 18 augusti 2016

Rikspolischefen - Mot nya höjder!

Full fart. Knappt någon sömn. Är igång på 200%. Vi börjar med vår lokala polis. Hade Brottsförebyggande råd igår. Där jag är ordförande. Våra lokala poliser jobbar bra. Kan inte rå för telefonköer och att inte den nya org fungerar. Utvärdering.   Karl-Oskar. Ett,  enda sexuellt ofredande som inte var i direkt avslutning till stan. Dock, ett för mycket! Bra polisarbete i Växjö. Däremot, rikspolischefen. Fortsatt katastrof. Sa i Ekot i tisdags att svensk polis fungerar bra eftersom man klarar det akuta!!! Det vore som om sjukvården stängde ner allt utom akutmottagningen. Avgå Eliasson!!!




Vår landshövding ökar tempot ännu mer. Efter att ha bara gasat och gasat!  9 år på posten!  Kristina är landshövding nr 46,  tror jag och den bästa de senaste 200 åren.


 Mot nya höjder. Fortsätter. Kristinas projekt. Med alla astronauter från hela världen.


På mingel med Steve Angello. ERKÄNNER MIN INSKRÄNKTHET. Visste inte vem han var innan vi träffades. Kristina har satt igång något stort i vårt län. SA, ödmjuk man, trots jet och superlimo. Som jag kan vara främmande inför! Medges!


Har flera idéer om hur Växjö kan bli ett nav i världen för musik.  Landshövdingen visar vägen.... KA slutar dessvärre. Mörner I och II satt i 70 år!




Möte med ledningsgrupp i Svenk handel. Johan Sjöberg. Vilken ambassadör för Växjö.


Möte med Fria ordets hus för att ge input om ett ännu friare Hus.


Möten, möten och möten. Kollar OS på nätterna och läser. Mejl från chefen för Kulturparken. Om hur polisen inte kommer vid pågående inbrott och att man inte ens kan få kontakt med polisen.


Diariefört. Polisbrist i landet. Däremot får Migrationsverket allt man behöver. Det saknas poliser, lärare, narkossjuksköterskor........ Ger snart upp!!!  Hör vad medborgarna säger varje dag. Kan inte ge politiskt korrekta svar. Det är väl därför jag blivit omvald.




Idag. Uppe 05.00. Läser. Har hittat del fem i Cliftonserien av Jeffrey Archer. Världen mest sålda bestsellerförfattare. F d vice ordf i Konservativa Partiet i England. En av mina topp 10 alla kategorier!


Rotaryfrukost.




Begravning. Var där med Anna Tenje. Einar Swanströms begravning. . Ljus och fin stämning. Känner mig mera upprymd än nedstämd.






Med mamma, sent på em,  på resa. . Kyrkogården i Tävelsås, Tingsryd och Bredåkra. Solen tittade fram. Framme vid huset.  Kanske kallt dopp vid bryggan innan matlagning till mamma och mig. I ottan,  upp och tillbaka till Växjö. Tar emot gäster till kommunen. Och så ny begravning! Och fotboll. Älskar mitt jobb. Men ger besked innan månadens slut om när jag tänker stiga av detta jobb!










Bo Frank
Blekinge 20160818







tisdag 16 augusti 2016

Anders Bergstrand och Elin Wägner

Cyklade förbi Elin Wägner skolan igår på en eftermiddagstur runt i olika bostadsområden i Växjö. Trodde att mäklare Bergstrand tagit de stora byggnaderna i besittning. Snarlik logga med ett stort liggande E. I Arabyområdet påtalade flera personer behovet av rastgård för hundar. F ö deprimerande att se allt fler små, små flickor med svarta slöjor. Kommer aldrig att vänja mig vid det. Kul att se alla ungdomar på skejtparken på Spetsamossen. Glad över att så många människor stoppar mig spontant för en pratstund. Misstänker att Öppen kanal gör sitt för hög igenkänningsfaktor.

Så går fastighetsförsäljningen mot avslutning. Per Schöldberg och Catharina Winberg är ett samspelt radarpar. Det är ingen överdrift att säga att jag älskar vår blågröna femklöver.

Bra initiativ av femklövern i utbildningsnämnden att leta akademiker till att fylla vakanta lärartjänster. Sossarna klagar. De klagar på det mesta och ställer sig påfallande ofta vid sidan om det praktiska arbetet i kommunhuset. Deras eget förslag om 30 000 traineejobb har havererat i hela landet. Arbetslösheten har aldrig varit så hög som nu för utlandsfödda. Och när man påtalar detta säger de att man skuldbelägger de utlandsfödda. Danmark stramar åt bidragssystemen. Det borde vi göra också.

Trevligt att träffa m-gruppen efter sommaren på vårt möte i går kväll.

Idag? Förmöte blågröna inför arbertsutskott och kommunstyrelse. Lunchmöte. Tar emot ledningsgruppen för Svensk handel en stund i em tillsammans med Jenny B på Citysamverkan. Skall försöka ta en sväng runt sjöarna innan kvällspasset som ikväll är uppföljning/fortsättning på projektet Mot nya höjder, som initierats av vår landshövding som  håller hög fart  på upploppet.

Skandal i Jönköping. Inför totalt maskeringsförbud på alla offentliga platser och sätt ut rejäl påföljd. Detta problem kommer att öka i omfattning.

Nu har halva augusti gått. Snart är det jul.

Bo Frank
Växjö 20160816

måndag 15 augusti 2016

Karl-Oskar III -festen är över

Nu är festen över. Härlig Karls-Oskar helg. Fast saknar den gamla mossiga Minnesotadagen. Kanske en tidsfråga innan den återuppstår i Växjö i ny tappning. Vi hängde, som nu numera heter, större delen av lördagen med Björn Englén och hans mexikanska flickvän Paula. Björn hemma från LA på kort sommar uppehåll. Spelade för 75000 i Tyskland veckan innan. Jodå, Janne Schaffer hade bra koll på vem Björn var. Vi träffades på Statt. Härligt mingel med Växjö Citysamverkan och sponsorer. Vi smet ut och kunde stå intill scenen och ta in Electric Banana band. Härligt att se 4000 sjunga Maja Piraya och en del annat. Ett lysande och levande reportage i SmP.
Gick sent till Teatertorget för vätskekontroll. Och Zebrakings hade en bra publik och gjorde ett lysande gig. Vår vän Micke Ringdahl var i storform. Det blev sent.
Började söndagen med en trevlig Gudstjänst i domkyrkan. Kristina och Karl-Oskar-tema. Musik från Kristina från Duvemåla. Promenad runt sjöarna. Solen kom tillbaka. Såg om Utvandrarna på Palladium. Få såg denna gratisfilm som sponsrades av Växjö citysamverkan. Tre timmar lång, men den kändes inte seg. Undrar hur Bergman hade gjort manus och regisserat? Det är väl en av de saker vi aldrig få veta.

Politiskt inte mycket nytt. Mer än att Löfvén fått berättigad kritik för att inte bett Aida stanna kvar. Brottet står inte i proportion till avgången. Speciellt inte som det inte framkommit att det finns " mer" på henne.

Dags däremot att slutan gulla med Anders Ygeman. Trots den trevliga framtoningen så leverear han inte. I slutet på förra veckan förslog en grupp sossar att man skall införa marknadshyra i vårt land och skrota den socialistiska planhushållningen som ger stor makt åt röda ombudsmän i hyresgästföreningen. Bra initiativ.



Och DFF tog en poäng. Tänk att förlora en guldmedalj på ett lite sämre slag. Första gången jag sett golf på TV.

Ny härlig arbetsvecka och första gruppmötet med moderatgruppen i kväll. Idag också lunchpromenad med några moderater. Snart är det fredag. Det är fler måndagar och fredagar än andra dagar i veckan. Känns det som.

Växjö 20160815

Bo Frank 

lördag 13 augusti 2016

Karl-Oskar II - var finns föräldrarna? Och minns två profiler som gått bort! Aida går!

Det första man såg i går morse var Agne Bergwall&Co som spikade ramper vid vattentorget. För kultävlingen. Karl-Oskar är på g. Hägern Arne vägrade nästintill att flytta på sig där den satt på gångvägen kring lagunen. Härlig morgonpromenad runt sjöarna. Sällan man ser någon simmare i sjön. Man kan av media få det intrycket att det kokar av simmare som tränar i Växjösjön. Jag vet, som går runt sjöarna, varje dag på olika tider.
Folk från när och fjärran spikar upp sina stånd med marknadsvaror. Tror att det är de som har minst med pengar som köper mest. Gick runt på stan, sent, efter att ha sett den underbara familjen Addams på gamla teatern. Lätt regn, men varmt. Lite chockad av alla tunnklädda barn/ungdomar som drog runt i svärmar på stan. Ensamma utan föräldrar. Från 12-årsåldern och uppåt. Så många föräldrarlösa ungdomar kan det inte finnas i Växjö. Få vuxna ute. De som var ute satt i något tält och drack öl. Det hade behövts fler vuxna på stan. Men blev glad. Såg för första gången i sommar livs levande poliser. Och Växjös poliser är bra och trevliga personer. De som finns! Hamnade i öltältet på Teatertorget. Har svårt för att "ta" att så många Växjöbor vill bjuda på ett glas när vi är ute. Låter mig dock aldrig bjudas. Vill inte ha skuld till någon. Bra liveband som spelade på stora scenen på Teatertorget.

Så illa som det står på SmP:s webb var det inte. " Flertalet omhändertagna för fylleri". Så många poliser finns inte i hela Småland!

Läser SmP tidigt, tidigt idag på morgonen. Nu är Einar Swanström också borta. Inom loppet av några månader. Tre av moderaternas ledande personer från förr. Eller fyra om man så vill.  Gunnar Hillerdal, Martin Ekdahl och nu Einar Swanström och Sven Svensson. Einar var vänligheten och kunnigheten personifierad. Alltid med glimten i ögat. Grundare av FLK. Det Einar inte vissste om Växjös sjöar var inte värt att veta! Einar var den förste politiker, som redan på 50-talet,  väckte tanken på att rena Växjös sjöar!!! Och så Sven Svensson. Sven lämnade i princip politiken sedan han med en hästlängd förlorade riksdagsvalet 1968 mot Erik Hovhammar. Sven var SJ-tjänstemannen som blev Växjös förste informationschef. Och avslutade kariären som VD för Almi. Sven var bra på språk, belevad, beläst och bildad. Och en av medlemmarna i Vikingarna i Växjö.


När lilla hustrun behagar slå upp sina vackra mexikanska ögen blir det ut runt sjöarna igen. Och vimla/mingla med folk hela dagen!

Jag är nästan aldrig avsundsjuk. Förutom att jag gärna skulle velat ha råd med en av alla rara bilar som står på Teatertorget idag. En Masarati!? Som en av bilägarna sa. Köpa är inga problem. Men att äga!

PS Aida Hadzialic avgår. 0,2 promille. Känner denna unga, begåvade, stiliga och trevliga jurist. Och minister. Är rädd för en regering med bara helt felfria människor. Mitt förtroende för henne är dock intakt! Vi har haft många trevliga möten då begåvade Aida var kommunalråd i Halmstad. I vilket annat land som helst hade en minister haft bil och chaufför till förfogande. Dock inte i sossejämlika Sverige! Ett statsråd får inte ens hjälp med att hitta en bostad eller kan få bo på hotell under en övergångsperiod. DS

Växjö 20160813

Bo Frank

Familjen Addams i Växjö

Synd att vi inte hann se familjen Addams tidigare så jag kunde rekommendra den till fler! Men passa på, ett par föreställningar kvar. Föreställningen håller högsta Sverigeklass. Oerhörda och trovärdiga rollprestationer. Och en levande orkester som är superproffsig. Denna annorlunda men varma familj ställer också en och annan existensiell fråga för den som är på det humöret. Vad är en normal familj?
 Min mamma som sett det mesta på teatern under årens lopp var också lysrisk. Det låter lite utslätat, men det är verkligen musik och teater för alla åldrar. Och som vanligt. Eldsjälar som ser det som sin uppgift att glädja andra och utveckla sig själva! Higlight productions gör verkligen skäl för namnet. Och tänkt att detta händer i Växjö. Vågar säga att ingen stad i Sverige i Växjös storlek har fostrat så många esteter under decennier. Det är jordmånen här som gör att dessa frön kan gro. Musikskola, musiktillägg, offentliga och privata initiativ. Växjöborna är fantastiska. Och kreativa. Sannolikt världens bästa folkslag.


Bo Frank
Växjö 20160813

fredag 12 augusti 2016

Karl-Oskar och Kristina - Sylvester Schlegel

Karl-Oskardagarna börjar idag. Trots att sossarna ville döpa om dem till Kristinadagarna. Fick en föredragning av vår utvecklingschef Anna Karlsson i veckan om alla evenemang som är återkommamde i kommunen och som nu skall styras upp lite bättre. Imponerande lista.  Slår alla jämförbara städer. Säger jag som gillar rankingar och tävlingar. Sedvanlig mingelfest på Statt i morgon. Skall bli kul att kanske få träffa Janne Schaffer. Enligt arrangörerna är det han som är kontakten till Electic Banana Band. Och alltid lika trevlig. Arrangörerna lär sig vilka som är trevliga. Några av våra s k folkkära artister är hemska och otrevliga. Och opålitiliga. Tivolit är inte min favorit, men drar in pengar till evenemangskostnaderna. Vill i framtiden ha tillbaka mer av Kristina och Karl-Oskar. Och än mer kultur. Skall på teater i kväll. Med hustru och mamma. Var hos mamma på god middag igår och spelade bondtolva. Mamma vann alla omgångar.

Skickade igår ett inlägg som kan ge eko till Dagens Samhälle. Om hur allt för många kommuner i landet är tjänstemannastyrda!

Läser i SmP om flyktingar som åter klagar på mat och boende i världens mest generösa land med de mest genrösa bidragen. Det är stötande att generositet belönas med demonstrationer. Var det bättre där man kom ifrån? 

Skulle kunna läsa i SmP om företagen i Lammhult som går som tåget. Och i detta sammanhang är det stötande att inte ansvariga för Folkets Hus en gång för alla kopplar in näringslivet för att få snurr på det hela.

Läser om hur man tror att miljarder går till företag i assistansbranschen som är rent kriminella.  Lyckas man inte styra upp detta så får väl kommunerna ta över denna verksamhet. Det finns ett pris också för valfriheten! Bara rättegångskostnaderna för dessa, ofta ligor med utländskt ursprung, drar hundratals miljoner i advokatkostnader. Och misstänkt bidragsfusk för studier i utlandet har ökat 500%. Finns det poliser som kan utreda detta?  Och fusk med sjukskrivningar och vabbdagar ökar. Så går det i ett samhälle där bidragen snart/redan är viktigare än lönen för att kunna försörja sig för den som är arbetsför.

Thorbjörn Fälldin. Det är väl nästan bara i Sverige att en man av folket på detta sätt kan bli statsminister. Och den sävlige Fälldin knäckte Palmes arrogans.

Tillbaka till fantastiska Växjö. Läste en krönika av Sylvetser Schlegel  härförleden som uppmärksammat mitt notoriska skryt om Växjö och Växjöborna. Ja, Växjöborna är fantastiska.

Trevlig helg!


F ö anser jag att präster bör vara glada över folk som vill viga sig i kyrkan oavsett om man går själv, blir förd av far eller mor. Se upp för genusextremismen. Det stora problemet som vänsterfeminister struntar i är att tusentals kvinnor i vårt land gifter sig mot sin vilja.







Bo Frank
Växjö 20160812





onsdag 10 augusti 2016

Marianne Lindberg De Geer och Kungen

Så är nästan hela den kommunala administrationen på plats efter att ha gått på sparlåga under sommaren. Kommunens operativa verksamhet har dock rullat på. Vi kan inte göra som staten, dra ner när det är som mest att göra. Tänker på polisen. Är stolt över den absoluta merparten av det kommunen sysslar med. Om en verksamhet fungerar har att göra med ledarskap och struktur. Och till en del beroende på resurser. Polisorganisationen i landet saknar alla dessa beståndsdelar. Trots att lokala poliser sliter och gör sitt bästa.

Impad över hur snabbt svar jag fick från ansvariga om Öresundstågen. Det måste börja fungera. Dock inte impad av det helt marginaliserade vänsterpartiet i Växjö som har mage att kräva asfaltering av Sydostleden samtidigt som man vill chocksänka anslagen till tekniska nämnden. Det går som vanligt inte ihop.

Har tillstyrkt övervakningskamera i simhallen, men utgår ifrån att länsstyrelsens jurister hellre tänker på integriteten för tafsande killar än för de som råkar ut för detta. Däremot vill länsstyrelsen själv ha kameraövervakning av Lodjur. Det går säkert igenom.

Bra och dåliga sommarpratare. Marianne Lindberg De Geer tillhörde de bättre. Är stolt, glad och lycklig när jag ser hennes bronsdamer nästan varje dag. Och glad över att man inte alltid lyssnar på medborgarnas första reaktioner. Det var en hätsk stämning i början, men träffar nästan ingen idag som vill ha bort dem. Och konsten och kulturen är ett självändamål och skall inte behöva motivera sin existens. Det har inte alla politiker fattat. Ju mer kultur/bildning desto mer humanism och desto bättre samhälle. Den samlade kultursektorn får nästintill felräkningspengar i statens budget.

Bra artikelserie i SmP om det Fria ordets hus där dock intrycket är att det fria ordet borde bli än friare! Kan jag kosta på mig att säga som är en av tillskyndarna till detta projekt. Skulle gärna önska en föreläsning av t ex Marianne Lindberg De Geer om hur hon idag ser på sina/våra bronsdamer. Tänker också på vår dåvarande konsthallsschef Bengt Adlers som kom till kommunalråden när kulturnämnden inte sade sig ha pengar för att köpa in damerna.

OS blir mer och mer allt annat än idrott. Snart är väl Fia med knuff en olympisk gren! Lägg OS i Aten permanent. Och hitta ett ställe i närheten för vinterspelen.


PS Få röda kulturjournalister skulle stanna på Pizzeria och Gatukök i Lessebo. Men är man Kung så är man kung. Kungen och kungafamiljen är bland det bästa vi har i vårt land DS










Växjö 20160810

Bo Frank

söndag 7 augusti 2016

Tacksam - ingen polis i sikte! Skandalen i radion!!!

Vilken helg. Tacksam för livet. En fin fredag i Köpenhamn när lilla solens dottter fick sin master i Risk och säkerhetsasnalys på Köpenhamns universitet. Unga damen pratar fem språk flytande och har läst i Frankrike, Mexcico, Australien, Costa Rica, Danmark och Sverige. Och har näst intill jobbat heltid under sina studer. Nu fast jobb inom detta område. Dock smärre skandal vid resan till Norreport i Köpenhamn. Andra gången jag upplevt detta och kommer att agera politiskt i morgon. Tågförsening som vanligt. Proppfullt tåg med folk som skall till Kastrup. Vad gör tåget? Kör förbi Kastrup och stannar på efterföljande station. För att ta in förseningen!!! En konduktör förklarar på grötig danska att de som skall till Kastrup får ta nästa tåg tillbaka!!!!!!!!!!!!!! Är Skandivavien ett u-land?????

Besynnerlig avslutningscermoni. Dock gott om öl och vin på efterföljande mingel. På danskt vis.  Vi gick alla till ett fantastisk ställe för diverse påfyllning. Paludan, restaurang, bokhandel och antikvariat. Köpte några svindyra Beatlesböcker av danska författare som jag inte visste att de fanns. Bra och prisvärd mat! En höjdare.Tåg till Hyllie och hämtade bilen. Körde via Stångby till Blekinge. Lätt måltid med vitt vin i solnedgången...... Dock. Ingen gränskontroll i Sverige, men på Kastrup. I Danmark finns poliser. Inte i Sverige.

I lördags till Öland. God lunch. Hos god vän med andra trevliga människor.  Lång promenad till Beijershamn. Härlig grillkväll hos min syster. En syster som kan allt, fixar allt och är en fena på det mesta!

En magisk kväll! Förlorade dock i Yatzi. Flera gånger! Vet inte vad som hände. Sov till halv nio. Flera år sedan jag inte steg upp kring 06.00!!

Idag. Lång promenad på ett speciellt ställe. Såg kungörn. Och kanske hundra sälar sammantaget och några nyfikna varelser väldigt nära. Lunch i det fria.

Hem till fotboll. Växjö DFF slog serieledarna. Rita var i högform. Härligt.

Lyssnar på P1 när jag skriver detta. Som avslöjar hur aningslöst Radio Kronoberg och andra media gått på ett falsarium om statliga myndigheters alkoholkultur!!  Radion grundlurar lyssnarna. Och har inte dementerat detta. Tro inte allid på vad media rapporterar! Intressantat att höra hur den misstänkte våldtäktsmannen Julian Assange anklagas för att jobba för ryssarna och Trump. Av obereonde krönikör i radion!! Det kommer nog mer om detta.

Kört 60 mil i södra Sverige. Denna helg. Inte sett en polisbil.

Men en underbar helg. Tacksam för allt jag fått uppleva.


PS En medkännande kompis intervjuar sjukvårdsministern i P1. Beundrande, underdånigt och okritiskt. Statsradidion för tankarna till andra samhälllsystem! DS

PS PS Bedrövligt sommarprogram idag. DS DS 


Bo Frank
Växjö 20160807

torsdag 4 augusti 2016

Sommarstaden Växjö - PS

Undrar när myten om att Växjö inte är en sommarstad skall avlivas? Hotellen har gått bra. Liksom
campingar och utställningar.  Musik och teater har lockat.  Många affärer har ökat. Evenemangskalendern  har aldrig varit mer späckad och innehåller mer än för många kuststäder. Växjös musikutbud slår allt i jämförelse med lika stora kommuner.


Delar av min omgivning satte stopp för att njuta av Musica Vitae i det lätta regnet igår. Det blev i stället en trist tillställning med det upphaussade damlandslaget. Skulle inte förvåna mig om brassarna tar hem det både för damer och herrar. Nästa helg Karl-Oskar. Så matmässa. Och en höst full med kultur, idrott och allehanda jippon. Det skall vara drag i stan!


Läser ofta i SmP om integrationsprojekt. Där folk engagerar sig. Härlig. Och det behövs. Men samtidigt måste vi kräva att  människor inte tar med sig den förtryckarkultur man flyr ifrån. Många av sommartalarna i P1 har varit inne på detta!


Sjukvård och polis knäar. Men Migrationsverket får exakt de pengar man behöver. Det är sånt vanligt folk pratar om. Vid grillen, på campingplatser och på Stortorget i Växjö. Alla har det inte bra. Får samtal från folk som lever på marginalen och som inte har råd med tänderna. Som inte kan åka någonstans. Som skulle önska att de hade råd att se en hockey - eller fotbollsmatch. En del samtal om att det är skräpigt kring delar av Växjöbostäders bestånd. Och det en del fastighetsskötare berättar vågar jag inte ens förmedla. Folk på stan vill ha bort cyklar och bilar på gågatorna. Äldre är rädda för klungor av ungdomar som cyklar på gångbanor. Får höra av turister att de inte förväntat sig så många missbrukare så synligt på offentliga platser i Växjö och Sverige. Fast  i media har det mest handlat om huruvida polisen skall ingripa om " Svensson" dricker ett glas rosé på en filt under allsången!
Människor älskar stråken runt sjöarna. Har sett några turistande föräldrar till studenter som skall börja läsa på Linné i höst!


Denna vecka har gått på halvfart. Skulle reda ut idag hur det ser ut med årets semesterdagar. Förr kunde man se detta på selfservice på intranätet. Fick veta att de är avskaffade. För politiker.  Och det stämmer ju delvis med verkligheten. Skall tillbringa denna eftermiddag precis som andra eftermiddagar denna vecka. Gå och cykla runt i Växjö och prata med folk. Har idag grovt planerat hösten. Satt utom datum tillsammans med Monica Sandberg kring olika julavlutningar och liknande. Snart är det jul!


Har nu helt gått över till elektronisk kalender. Fast jag gillar det inte. Det ger inte samma överblick för mig, men för Monica Sandberg som styr upp mitt jobb-liv.


I morgon till Köpenhamn för att vara med om en mastersexamen. Tillbaka via Blekinge till Öland för diverse sociala begivenheter. Räknar med att kunna se Växjö DFF på söndag. Och nästa vecka är det business as usual. En fortsatt trevlig sommar tillönskas.

PS Efter en sedvanligt god lunch på de Lux, cykeltur genom Teleborg och promenad. Bara glada och trevliga människor så när som på ett gäng killar som det kommer att sluta illa för. Därför att vårt slappa samhälle klarar inte av att sätta gränser. Trevligaste tillropet idag var från ett antal herrar i A-laget som satt på bänkarna vid Teatertorget. Stannade och pratade en stund. Tillräckligt nyktra för att det skulle vara meningsfullt att prata. Jag har stor respekt för dessa personer som ofta är påfallande allmänbildade. En man som jag känner väl, sa med glimten i ögat. Du måste fixa så att inte toaletterna är låsta jämnt, tänk på alla barnfamiljer! Lyssnar på Ekot. En miljlöpartist argumenterar för inidvidens rätt att avtala önskad arbetstid. Vänsterpartisten är givetvis emot med motiveringen att staten alltid vet bättre än individen.  DS



Bo Frank
Växjö 20160804





onsdag 3 augusti 2016

Åk genast till slottsträdgården!!! Systemkollaps inom polisen.

Igår kväll. Teater av högsta klass. Fröken Julie i trädgården på Teleborgs slott. Har säkert sett Fröken Julie och Dödsdansen 50 gånger i olika uppsättningar. De är mina favoritpjäser. Har sett Fröken Julie med Sveriges mest namnkunniga skådespelare under årens lopp. Många kända manliga skådisar har i större utsträckning spelat sig själva än att smälta in i en trovärdig rollgestaltning av Jean. Gårdagens uppsättning slår allt. Fröken är enastående. Den bästa och mest trovärdiga rolltolkning jag sett. Jean likaså. Och den undergivne men moraliskt högstående Kristin. Detta var en föreställning man sent skall glömma. Bra regi. Trovärdig miljö. Kommer att leva länge på denna pjäs. Och såg beröringspunkterna i cikelresonemangen och galenskapen med Såsom i en spegel kvällen innan.


Systemkollapsen inom polisen fortsätter. Igår var det chefsåklagaren i Linköping som uttalade just detta. Inslag på ekot om att det knappt finns trafikpoliser i Sverige. Rikspolischefen avböjer att kommentera. Den högst ansvarige gömmer sig för media. Avgå Eliasson. Nu!




Regering och opposition har tagit en än längre semester.









Bo Frank
Växjö 20160803

tisdag 2 augusti 2016

Sverige ett varnande exempel? Polis var god dröj!

Äntligen tillbaka på jobbet. Samtidigt som friheten onekligen beskars av att byta mark och hav mot en lägenhet.  Nästintill ensam i korridoren. Inte en politiker i hela huset. Det är ju eg nästa vecka som det drar igång på allvar. Tillbringade förmiddagen i inre tjänst. Ärendeberedning och städning av kontor. En tunna papper bort.
Under eftermiddagen ägnade jag mig åt att gå runt och prata med folk på stan. Gick också in i sex butiker och frågade hur sommaren gått? Fem av sex pratade om ökad försäljning gentemot förra sommaren. Jätteinvestering och nyetablering på g i en av stadens gallerior. Turister som gillade Växjö. Extra lätt att få kontakt med folk när man har Europas grönaste stad T-shirt på mig. Älskar mitt jobb. Tydligen hade någon polischef uttalat sig i förra veckan att man klarar sig utan kommunala pengar. Samtal från en väktare igår som inte fick polisen att åka på en drogpåverkad tjuv som stal på en stormarknad och så satte sig i bilen. Två affärsinnehavare vittnade om stölder och ibland det meningslösa av att påkalla  polis. Flera vittnade om problem med kvinnor i grupp i långa kjolar. Och det har ju SmP redan skildrat om hur äldre råkat ut för detta.

Gick runt sjöarna. Jäklar vad Strandsnäckan blir fint! Där skulle man bo. Såg ett socialt fenomen. Horder av ungdomar runt sjöarna. Rena invasionen. Tydligen skattjakt på Pokemonfigurer. Vet knappt vad det är. Frågade en ung dam i rullstrol som körde runt och letade efter dessa icke existerande varelser. Från småglin i femårsåldern med egen mobil till äldre personer. T o m bleka och glåmiga punkliknande varelser som inte verkar att ha sett dagsljus på åratal. Är det räddningen för alla som proppar i sig godis och läsk framför datorn?

Stora nyheten igår var väl hur mycket generna styr sjukdomar oavsett livsstil. Såg klipp på nätet från australiensk TV som  ansåg att Sverige var ett varnande exempel på hur stor invandring leder till kriminalitet och sociala upplopp. Och samtidigt utarmas polisen!

Min lilla mexikanska sol gick i moln när vi avslutade kvällen med A través del Espejo. Såsom i en spegel från 1961. De unga Harriet Andersson och Lars Passgård. Och redan då giganterna Max von Sydow och Gunnar Björnstrand. Är Gud kärleken och är kärleken Gud? Jag njöt och hustrun förklarade ännu en gång att hon sett sin sista Bergmanfilm. Det finns väl minst 50. Och till detta hur många teateruppsättningar, TV-filmer och annat. Min dröm är Bergmanveckan på Fårö nästa år.
Somnade med en ny Donna Leon. Blev hungrig. Kommisarie Brunettis hustru, den vackra professorn, tillbringar åtskillgt med tid i köket och lagar läckerheter. Och han börjar dagen med kaffe, croassanter och en liten aperetif.

Radion har idag som första nyhet det jag redan bloggat om. Många gånger! Det nästintill omöjliga att komma fram till polisen. Avgå Eliasson!



Växjö 20160802