lördag 29 oktober 2016

Gillar Poliser!!! I blogginlägg 1456.Stoppa alla skattepengar till religiösa friskolor!!

För ca 20 år sedan blev jag som kommunalråd och ordf i Lokala Polisstyrelsen ( då det fanns poliser i Växjö ) tagen för fortkörning. Det visade att polisen gjorde ett bra jobb. Alla behandlas lika. Ingen  från nåt annan land tror mig när jag berättar detta! Men antalet trafikbrott i Sverige minskar i takt med antalet poliser.


Torsdag morgon 07.30.  Rotary. Frukostmöte. Hade dessförinnan varit på jobbet! Scott Goodwin. Dagens föredragshållare på Rotary. Bra marknadsförare av polisen i svåra tider. Berättade vad en kommunpolis är. Företagsbesök. Till Linköping med alliansen i regionen. Besökte en fungerande barnpsykiatrisk vård. I Växjö har det varit kris i 40 år, inga ledare har rått på en dålig kultur och fått gå,  den ene efter den andre. På denna klinik bestämmer inte chefen!


 I Östergötland har man både offentlig och privat barnpsyk. Tror att kombinationen är bra. Och produktiviteten är dubbelt så hög som i Växjö. Och vården präglas i högre grad av högutbildade.
Besök på landets s k prioriteringscentrum som leds av en professor i filosofi. Mycket intressant att höra bildat folk prata om livskvalité, vårdekonomi, etik och mycket annat. Fick också ta del av hur Sveriges bästa läkarutbildning fungerar. Tåg hem. I Alvesta började u-landet. Öresundståg utan fungerande toalett. Har åkt Öresundståg tre gånger på veckor. Stängda toaletter, vagnsdörrar som inte gått att öppna och felskyltade vagnar. Sunkiga och skitiga tåg. Får göra ny skrivelse om detta. Skattebetalarna och tågresenärerna skall inte betala för en undermålig produkt. Läste Göteborgsposten. Som handlade mycket om vad som beskrevs som muslimsk förtryckarkultur. Man refererade olika undersökningar. 72% av flickorna kände sig förtryckta av sina föräldrar, 10% av eleverna på vissa skolor sympatiserar med IS. Några modiga vänsterdebattörer som tog bladet från munnen. Man blir beklämd.
Hemma. Vänner på bubbel. Till de Lux. Finrummet var knökfullt, men fick bord på vanliga de Lux. Gott som vanligt och trevlig stämning. Och ingen tävling i att vara dyrast klädd. Hem på filmkväll framåt natten och såg Victor och Victoria. Hustrun har viss faiblesse för speciella filmer.


Vad har mer hänt? Samtal från uppgivna poliser. Varje vecka!  Fick veta att jag fått en tid i Stockholm hos rikspolischefen den 17 januari för att diskutera det akuta läget i Växjö. Tänk om jag skulle erbjuda en medborgare som ville träffa mig i en akut situation samma sak. Har skrivit till Ygeman och bett om möte. Har på omvägar fåt höra att han kommer till Växjö, men en träff med mig ingår inte i programmet. Det aktar han sig för.


Till tre kyrkogårdar runt om med kransar idag innan 09.00. Kom till ett soligt och blåsigt Blekinge. En takläggare dömde ut taket och en VVS person fick förhoppningsvis fason på värmesystemet. Gamla hus är inte att leka med. Speciellt inte för den som har tummen mitt i handen. Hasade mig runt med lilla hustrun i en promenad. Sjukgymnasten håller på att få ordning på hälsenan och knät återstår. Och lite hjärtsnörp då och då. Men vården undviker man att belasta.


Eldar brasa. Skall göra torskrygg inlindad med bacon tills ikväll. Och kolla mobilen, SmP,  på DFF och Öster. Så Lakers. Inga kanaler vare sig hemma eller här.


Hem tidigt i morgon. En del på jobbet. Arbetsro på söndagar på jobbet. Ensam där Mamma på middag. Och så måndag. Borta alla kvällar kommande vecka. 80-timmarsvecka. Hoppas jag håller året ut. Två Beatlesföreläsningar denna vecka. En för polisens veteransklubb och en för en internationell polisorgansation. Gillar poliser. Speciellt de som ännu finns kvar.
Skall påbörja en födelsedagspresent/bok från dottern Rebecka. En tegelsten om Raol Wallenberg på 750 sidor. Den blir inte klar idag!


För exakt 50 år sedan delar Beatles manager Brian Epstein ut ett pris på en judisk ungdomsklubb. Hans eget Trophy for Drama and Public Speaking. Såg förresten en ny fet biografi om Paul McCartney i bokaffären. Får säkert den i julklapp. ´








PS Vill hjälpa Jan Björlund att inte fega ur,. Gillar JB.  Stoppa alla skattepengar till religiösa friskolor. Och extrema socialbidrag till stora familjer! Ekots lördagsintervju. Säg nej till att implementera FN:s Barnkonvention.  DS










Blekinge 20161029


Bo Frank





onsdag 26 oktober 2016

Bryssel, Nya Zeeland, Lesbos och Växjö

Tillbaka från snabb tripp till Bryssel. Styrelsemöte med Energy Cities där jag är Vice President. Som jag sagt tidigare. Inget betalt men fint visitkort. Cheryl Jones Fur, vår ordf efter mig,  i vår beredning och vår miljö- och hållbarhetschef Julia Ahlrot åkte med mig. Bra planeringssamtal under resan. De bjöd på middag på Chou i Bryssel. Styrelsemöte dagen efter och lunchmöte med viktig tjänsteman i EU. Bra nyheter. Energy Cities har fått fyra år till för att organisera kommuner/städer i EU som vill gå före de nationella regeringarna när det gäller ambitiös klimatpolitik. Det håller på att bildas ett världsnätverk av städer som vill gå före. Med min nya titel som Lord Mayor kan jag fortsätta detta oavlönade arbete som är min passion. Måste ändå ha ett visitkort för att komma ifråga. Ställer upp för omval som Vice President på styrelsemötet i Stuttgart i April. Hoppas att ÅKB eller Cheryl håller mitt nomineringstal. Åsa gjorde det bra sist. Och jag ger henne support för att fortsätta i ICLAI. ( Goggla på det ) Och Per S kan bli ordf i Union of Baltic Cities. Lokala media får inte framhäva det som är outstanding. Men inte en stad i Europa sitter i styrelsen för så många tunga organisationer. Det är väl bara 1 promille.  Eller bara Växjö hela Europa. Jag kan förklara varför, den dagen någon är intresserad. Växjö är unikt i världen,  men det skrivs inga Inblicksreportage om det. För politiker som framställs i positiv dager devalverar journalister och ger inga guldspadar eller Stora Journalistpriser. Jag kan rollfördelingen, men Europeiska media ser det som inte lokala media ser. Och man får väl nöja sig med det!

Tåg som gick som det skulle. Det är en nyhet. Min intuitiva förmåga är intakt. Såg en ljus, fryntlig ung dam sitta på perrongen kylan på Kastrup. 21 år. Jäkligt stora  ryggsäckar och fiol. Med Kandaflaggor lite här och där. Jag frågade om hon skulle till Växjö!!?? Det skulle damen. Åkt med billigaste flyg från en liten stad, fem byten, 29 timmar. Skulle några dagar till en ung väninna i Växjö. Som hon träffade på Nya Zeeland i somras. Därefter till Lespos i tre månader. Har betalat för att åka dit och hjälpa flyktingar från när och Fjärran Östern. Det kallar jag för en Hjälte!! Så länge det finns sådana ungdomar finns det hopp om vår jords överlevnad. Hon borde, utan att gjort något för Växjö, få vår hedersbelöning. Dessa ungdomar är vårt hopp. Hur många ryska ungdomar gör samma sak. Eller från andra postsocialistiska pradis?
Men världen kan inte vara svart eller vit. Morgan Johansson sa häromdagen " alla tonårspojkar i Mellan Östern kan inte komma till Sverige ".  Också sant.
Växjö är inne i en tickande social bomb. Kom inte och säg att jag inte varnat. Men från årsskiftet är det inte mitt jobb! Ingen polis. Ökade problem på skolorna som man inte får tala högt om. Och en brottstatistik som inte finns därför att systemet omöjliggör detta! Jag har kallat saker vid dess rätta namn utan "politikeromskrivningar" .


Har blivit uppringd av rikspolischefens sekreterare i em på telefonsvararen. Vänlig dam. Skall ta tag på detta i morgon.


Bo Frank
Växjö 20161026

måndag 24 oktober 2016

Ja, det var den helgen! Lundell och Dylan!

Och söndagen blev speciell. Fin middag som avbröts av bud från lasarettet. Hade dessförinnan linkat iväg till stationen på em och lotsat hem lilla mexikansak solen och senare min mor. Börjat komma upp i den åldern då man frossar i olika krämpor. Allmänt omdöme, vården är bra bara man kommer till. Den offentliga vården har köer. Ett år för en hörapparat. Ett halvår för en röntgen. Vårdcentraler som i praktiken inte låter arbetsföra boka tid. Där man blir hänvisad till privat vårdcentral. Min egen vårdcentral svara inte ens på mejl. Skall nu lista mig på en privat vårdcentral.  En bekant. Fyra måndader för remiss till lasarettet för att ta bort ett hudmärke. Vid kontakt med privat vårdcentral gjordes detta samma dag. Ingreppet tog 45 sekunder. Varför inte drop in vård?

Idag. Sjukgymnast på Idrottskliniken som tog emot mig när jag kunde. 07.15. Oerhört imponerad. Och fick boka in fler tider då jag kan.

Företagsbesök hela dagen. Och ärendeberedningar. Årlig lunch med Monica Sandberg och hennes företrädare Gull-Britt Persson. Två kvinnor som gjort och gör stor skillnad i Växjö. Jobbar och har jobbat nära KSO. De som efter mig kan det mesta som har hänt de senaste 25 åren och lite till. Besök på Fresh, Rosholm och Dell och Nab solutions. Impad över alla dessa företag. Det är entreprenörerna som bär upp Växjö. Har skrivit en kommande grej i SmP om detta. Som en del i mitt " politiska testamente". Kanske det enda.

Ett kort kvällsmöte. Sen middag. Sen, inte sedan.  Ladda ryggsäcken med välstrukna skjortor för resa till Bryssel i morgon.  Och några gamla Strindberg. Världens störste författare.

Veckan har börjat bättre än den slutade! På spåret igen. Med full fart. Om än stel i kroppen och diverse skavanker. Träffade sjukvårdsnämndens ordf Lotta Svanberg idag. Jag skall delge henne framöver vad som borde göras. För stor överbyggnad i den offentliga vården, hierarkier och annat.
Media struntar totalt över produktivitet. Inga inblicksreportage där inte!


PS Njutning att läsa Ulf Lundell om Bo Dylan i Aftonbladet idag DS



Bo Frank
Vääxjö 20161024/15

lördag 22 oktober 2016

Om ägg, Jimmie Åkesson och min svarta förmiddag! Och om Don Denkinger!

Går nu över till närodlade ägg. Enligt statsradion innehåller ekologiska ägg höga halter av dioxin. Jimmie Åkesson gjorde en bra bra lördagsintervju i Ekot. Som jag blivit utsatt för ibland. En reporter som argumenterar emot i stället för att ställa tuffa frågor. När sd blivit rumsrent måste man sluta dissa dem.  Återigen. Sossarna styrde landet med stöd av ett kommunistparti under decennier. Ett parti som hyllade massmördare! Värre än sd!? Men sd måste sluta gilla Ryssland, vara emot EU och Nato. Och göra upp med delar av sitt ursprung! Betydligt bättre är Isabella Lövin som höll Almedalens bästa tal i somras. Fick som enda KSO i landet en inbjudan från just Isabella Lövin att medverka på en cermoni på UD om klimatavtalet. I november. Är Sveriges grönaste KSO och den mest anlitade på olika evenemang i Sverige och världen. Detta är jag stolt över. Medverkar i Aktuellt, förmodligen, i veckan och utvecklar min syn på varför Sverige borde pröva en Blågrön regering. Som i Växjö. Vi har landets bästa styre på lokal nivå.

Hade tur igår som snabbt fick tid hos stadens bästa sjukgymnast för mina åkommor. På Idrottskliniken. Och ny tid som  passade min kalender. Kundfokus. Ingen administration. Registrering och betalning direkt hos " min " gymnast. Behandling av min hälsena och en preliminär diagnos för mitt knä. Det sista var inte roligt. Hade väntat mig att se flera spelare i Lakers på Idrottskliniken. Nåt fel måste det vara om man underpresterar på detta sätt!  Är ingen expert. Som alla vet. Men nåt är fel är det!

Satte lilla frun på tåget till Lund. Och mamma på tåget till Göteborg för en helg hos min dotter Rebecka. Lagade en otroligt god rostbiff och annat gott till våra mexikanska studenter. Trevlig kväll med film och annat. Mejlade klipp från nätet till Lars Edqvist. Paul McCartney och Niel Young på konsert tillsammans. Och på samma scen på denna festival Stones och Bob Dylan. Bob Dylan med vänner kommer till Växjö den 6 december. Fast på mitt sätt.

Radio Kronoberg anlitar etikexpert som dissar Bob Dylan. Och media brukar alltid hitta en expert som säger det att man vill att de skall säga. SmP är också duktiga på detta. Fast Magdalena Ribbing, som jag håller som guru, tycker inte att Dylan saknar etikett. Själv anser jag att Akademin borde veta vad man gett sig in på.

Min svarta lördag. Skulle tillbringa en snabbhelg ensam i Bleking för att fixa, mysa, läsa och elda brasa. Åkte sju på morgonen!! Kom in i farstun och upptäckte pöl på golvet. Hela jäkla taket läckte, en tillbyggnad med tjärpapptak. Det ösregnade. Upp med mitt trasiga ben på taket för att lägga på och fästa plastpresenning. Och nita fast. Gled av stegen och föll till marken. Trodde jag skulle dö! Ännu värre problem i benet. Och nacken. Blöt. Huset misstänkt kallt. Ner i källaren. Pannan? Bergvärme. Har systemet kollapsat. Givare och nivårer stämde inte.För kallt i huset! Måste fixas. Hur? Jag har ju jobb att sköta! Får ta ledigt. Hur, när?
Skulle ta upp ekan som låg i sjön. En vingmutter till ett motorfäste släppte. Fick ligga med skiftnyckel i regnet. För att få bort motoreländet. Bensintanken tom. Läckage? Så lågt vatten så jag inte kunde komma till upptagningsrampen. Öste båten och lät den ligga i. Genomblöt. Hela huvudet fyllt av svarta tankar. Men insåg att det finns de som har det värre. Men blir störd när det inte går som jag tänkt. Slet med blomkrukor och trädgårdsmöbler.

Körde genomblöt upp till Växjö igen. Fort. Och ont i hela kroppen. Man tycker dock mindre synd om sig själv i stan än i ett ensligt hus vid havet. Även om det sista är att föredra. Får bli Strindberg, god mat och rött vin. Hann precis gå till Stadium och köpa en hälförhöjning innan stängningsdags. Alltid impad över vilken otroligt serviceminded personal de har. De och Claes Ohlson är oslagbara. Skall försöka linka runt sjöarna i morgon bitti i regnet. Till jobbet några timmar för att klistra pp. Hämta frun på stationen och middag hos goda vänner. Vad skall jag behöva ställa in nästa vecka? Kunde inte det jäkla huset vänta med att gå sönder till nästa år. Räknar då med någon helledig dag varje vecka. Och inte heller min far att ringa om råd och dåd. Saknar honom. Han kunde allt. Om allt. Om en månad skulle han fyllt 91. På Ceciliadagen.

Min rubriksättning kan diskuteras. Till skillnad från i tidningar så finns det alltid täckning i texten för rubriken. Men vet liksom media att vissa kodord ger fler delningar.

PS Lena Mellin tramsar i Aftonbladet. Denna tidning är hyperkänslig för allt som de betraktar som islamafobi - och det är nästan allt - men struntar i den ökade antisemitismen. Och i Lund och Malmö köper de styrande bostadsrätter för flyktingar. Bara folkpartiet protesterar. Undra på att Jimmie Åkesson gnuggar händerna!! DS

PS PS Glömde att berätta. Goggla på Don Denkinger. Lång historia. Fick via post en DVD från honom och hans fru Gayle igår. En film relaterad till honom. Trouble with the Curve, film av och med Clint Eastwood. Har letat efter den efter att ha sett den på ett flyg till Syd-Korea! DS DS
Bo Frank

Växjö 20161022

torsdag 20 oktober 2016

Skall man respektera demokratin? SmP om mig!

Presidentvalet i USA ger upphov till intressanta frågor. Skall man låta en Hitler, en Stalin, en Putin och en Trump få vinna ett val? Borde " någon" ingripa för att vrida kärnvapenkoderna ur händerna på en Trump? Kommer han att få tillgång till dem om han skulle vinna? Hur kan kulturvänstern i Sverige backa upp den misstänkte våldtäktsmannen Assange som går ryssarnas och Trumps ärenden. Att Snowden är i Ryssland!? Vad händer som vi inte vet om? Det vi vet är att vi har en statsminister som vill ge Putin tillgång till svenska hamnar och bygga en gasledning för ökad global uppvärmning och beroende av en diktatur. Samma regering som vill utarma svenskt försvar genom att lägga ner svensk försvarsindustri. Jag är arg. Och varför tar inte oppositionen i Sverige initiativ till dagliga svenska demonstrationer till förmån för vårt lands säkerhet?

Hemkommen från ett moderatmöte i Åryd. På det underbara cafét vid Masugnen. Skulle kunna tänka mig att bo där. I detta vackra samhälle med en själ!

Veckan snart slut. Fint besök på Nibe igår. Vilken vd! Imponerad. Chefen ser de anställda, hög arbetsmoral, folk står inte i klungor och pratar med varandra som på en del företag man besökt. Rent på toaletterna. Föreläsning i toppklass. VD tar respektfullt emot alla åk 3, ser eleverna och pratar om företaget. Unga, artiga anställda. Förresten. Av alla åldrar. Bara förvånad över att se så många unga. Sossarna tittade ner i bordet vid en del tillfällen. På utflykt med Regionala utvecklingsnämnden. Uppslag till mitt arbete jag skall påbörja nästa år. En dokumentär dagbok med en berätttelse för varje dag. Arbetsnamnet är 365.

Idag. Möten, möten och möten. Många som frågar hur det skall bli när Anna tar min plats i Blågröna. Har gjort mitt. Inte hållbart att fortsätta. Upptäckte att idag att jag hellre skulle vilja bjuda Lars Edqvist på fika för att se Paul McCartney och Niel Young från ny konsert i USA på nätet än att bereda ärenden. Men lika sugen på att vara Marknadsförare nr 1 i Växjö. Med de uppgifter Anna Tenje ger mig.

Upprörs inte ens av SmP. När jag vann omröstningen om ny landshövding kom det inte ens i papperstidningen och försvann snabbt på nätet. Redaktionen har olika uppfattningar om hur man skall se på mig. När jag fick ett fint pris häromdagen, som andra media rapporterade, så försvann det på SmP:s nät efter fem timmar. Inget i papperstidningen. SmP har svårt att förhålla sig till mig. Ingen får växa till himlen. Och det är väl i grunden sunt. Det enda jag haft svårt med under årens lopp är!? Det kan komma längre fram. Distans är bra.

Upprörs också till en del över politikerkollegor, goda ärliga människor, som dock är oengagerade och inte gör mycket avtryck. Va f n håller man på med detta om man inte har passion? Men man håller ihop. Som poliser, läkare, journalister. Kårandan! Ni vet! Denna kåranda! Finns det en enda akademisk avhandling om detta!!??

Blågröna i Växjö. Vilket underbar skara av maskrosor. Vi har roligt. Det arvet har Anna att förvalta.
Tillsammans  med Per, Cheryl, Nils, Jon, Lennart, Oliver, Catharina  m fl m fl. Det blir bra! Är så glad över att jag själv haft fullständigt insikt i att avgå i tid! Det jag kanske är mest stolt över i hela min politiska gärning. Att fatta när man skall gå, när festen är slut och när man bara kan riskera att bli en parodi på sig själv!! Inser också att min tid som " Borgmästare" har ett bäst före datum. Max tio år om Vår Herre,  medborgarna och partiet får bestämma. Och jag själv!


Bo Frank
Växjö 2161020

tisdag 18 oktober 2016

Anna Tenje rivstartar med för hög lön! Pris till Bo Frank eller Växjö kommun? PS Om de Luxe

Eller inte? Jag har aldrig begripit varför hundratals statligt anställa skall ha mer betalt än statsministern. Eller varför kommunanställda skall ha mer betalt än den som har det yttersta ansvaret! Nu är jag fri att säga vad jag vill utan att bli beskylld för att tala in egen sak! I de flesta kommuner har kommunchef och andra chefer betydligt mer betalt än den som har det yttersta ansvaret. Jag har
under 25 års tid haft mobilen påslagen vid huvudkudden - till stor glädje för mina närmaste. Aldrig nekat ett möte, stort som smått.  I tid och i otid. Kört med egen bil i kommunen utan ett öre i betalt för det. Haft arbetsveckor på 80 timmar. Svarat på mejl alla dagar, samma dag. Unikt i Sverige.
Rent filosofiskt borde det vara som i näringslivet. Chefen har bäst betalt.
Anna har inte för hög lön. Kollegialiteten förbjuder mig att berätta vilka som har för hög lön i förhållande till arbetsinsatsen, närvaro i kommunhuset och synlighet på möten etc. Men det kan komma längre fram. Vi har politiker som är näst intill hyperaktiva till de som " syns inte men finns ändå". Var det Carl-Anton som skrev detta om Okända djur!?

Hemma från Bryssel. Var ute på hal is när jag tvingades in i panelsamtal med extremt begåvade människor om Big data, energisystem i samverkan och liknande. Men fick ännu en gång sätta Växjö på kartan. Till Bryssel igen om en vecka.

Tåget hem. Dass som var kass, vagnsdörrar som inte gick att öppna och felskyltade vagnar. Vart är Sverige på väg. Japaner på tåget som skakade sina huvuden.

Träffade Gunnar Hökmark i Bryssel, på flygplatsen. Han frågade mig vad jag läste. En bok av Strindberg,  svarade jag. Läste du inte den när den kom ut, frågade han? Det var förb roligt. Och undrar hur länge han tror att jag suttit?

Läser i Aftonbladet att det är en nyhet att Norges statsminister vill att invandrare skall ta seden dit man kommer och att hon inte kan tänka sig statligt anställda i burka. Borde inte det vara självklart?

Min lilla fru hade världens bästa omelett och lite rött när jag kom hem. En banan till lunch idag!


PS Kan vara så att ett viktigt miljöpris delats ut till mig/Växjö kommun i Stockholms stadshus, Gyllene salen ikväll? Är delaktig i vissa "förvecklingar" som kanske klarnar i morgon! Eventuellt! Har Smålnadsnytt detta redan? Borde varit i Stockholm ikväll. Men!? DS

PS PS Härligt att börja dagen med g. Denna underbara familj är väl värd all uppmärksamhet. Växjö vore fattigt utan de Luxe. Det är entreprenörerna som gör skillnad i Växjö jämfört med andra städer. DS DS



Växjö 20161018/19

Bo Frank


måndag 17 oktober 2016

Fritt fall

Själva ordet samhälle och dess ursprung har att göra med gemensamt skydd och säkerhet. Aldrig tidigare har polis och försvar haft en så liten och marginell del av statens budget. 150 personer på Gotland skall stoppa Putin. Och i Sverige och Växjö är polisbristen så akut att rättssäkerheten inte går att upprätthålla. Orden för att beskriva läget räcker snart inte till. Kommer att agera. Igen och igen.
Är fram tills årsskiftet ordförande i Brottsförebygtgande rådet. Ett " råd" som sett polisen utarmas de senaste fyra åren.

Stillsam söndag. Fortfarande dålig i sena och knä. Det blev Domkyrkan i stället för promenad. Middag för mor, mexikanska studenter och ännu en gång början på Änglagårdserien. Ju mer jag ser denna film, desto bättre blir den.

Nu stryka två skjortor, tåget till Kastrup - om det behagar gå - och så flyg till Bryssel.Ny härlig arbetsvecka. Fast jag kommer inte att sakna detta. Har ju andra intressanta saker att ta tag i. Skönt att slippa det yttersta ansvaret för allt som händer i kommunen. Fast fullmäktige har på sitt sätt det yttersta ansvaret. Fast på ett annat sätt.

Snart är oktober slut. Beatles ser på mig från månadens bild. Med katedralen i Milano i bakgrunden.



Växjö 20161017

Bo Frank

fredag 14 oktober 2016

Hemma och vänder - PS

Tidigt på jobbet. Bra vecka på Kreta bortsett ifrån att jag inte kunde gå. Lyckades ändå, med Guds försyn krångla mig till en tid på en vårdcentral idag. Lovade att inte återkomma till detta, men skall skriva en novell om dessa krumbukter längre fram. Om alla samtal med olika instanser inom regionen som ger motstridiga uppgifter om samma regelverk. Träffade en ytterst noggrann, ung AT-läkare som uppvisade stor kompetens. Remiss röntgen för knät och vidare till sjukgymnast med den stela hälsenan.  På jobbet först av alla. Diverse möten hela dagen. Nu snart, 17.00  möte med moderata fullmäktigegruppen med diverse fyllnadsval. Kommunalråd efter Anna Tenje, ordf i ut nämnden efter  Anna och ny fullmäktigeordförande/Borgmästare efter Benny Johansson. Ikväll, senare, middag med litauiska gäster.
Social helg. Bl a middag för våra mexikanska vänstudenter.
Åker på måndag morgon till Bryssel för att tala på en klimat- och energikonferens som leds av kommissionens vice president Maros Seftovic. Är talare tillsammans med en parlamentsledamot, en energidirektör och en portugisisk energiprofessor. Hemma på tisdag. Företagsbesök på onsdag. Diverse möten torsdag och fredag.


Bob Dylan. Kommer, kommer ej. Oväntat. Leonard Cohen? Har sett Bob Dylan glad. Några favoritsekvenser med världens mest namnkunniga orkester. Efter Beatles. Traveling Wilburys. Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty, Jeff Lynne, Roy Orbison och Jim Keltner. En av mina bästa DVD:s. Bob Dylan skrattar och ler några sekvenser. Kolla på nätet! Såg Dylan på Malmö Arena för 4 år sedan. Han var inte speciellt talför.

Trevlig helg!!!

PS Har nu fått gruppens enhälliga stöd som Växjös näste borgmästare. Kan då ägna all min kraft åt att marknadsföra Växjö i när och fjärran och avlasta Anna Tenje. Vet själv hur det var när jag blev KSO 1991 med små barn hemma. Kommer också att försöka mig på några nymodigheter i fullmäktige. Det är också viktigt att sätta agendan för en fortsatt positiv stämning på fullmäktiges möten för att förtjäna respekt från hela fullmäktige.  Och lyssna in de övriga i presidiet. Samt att få fortsätta samarbetet med Monica Sandberg som är kommunens mest effektiva tjänsteperson. Brukar säga att det finns två personer i hela kommunhuset som kan få mig att ändra uppfattning utan att behöva argumentera. Monica Sandberg och Anna Karlsson, vår utvecklingschef. DS




Bo Frank


Växjö 20161014





tisdag 11 oktober 2016

På kant med min vårdcentral - kan den som arbetar få vård?

Trots mejlväxling och försök till tidsbokning får jag ingen tid hos min vårdcentral. Som har varit mig trogen under 20 år eller 30! Hälseneinflammation sedan 6 månader?och stelt och svullet knä sedan några veckor, har värk, linkar och måste ta Alvedon till kvällen. Man säger att jag måste ringa 06.00 och försöka få en tid samma dag - om det bedöms akut. Det har hitintills inte bedömts så akut så att jag skulle kunna få en tid! Trots att mannen jag pratade med idag så att det " verkade akut".


Mitt jobb. Som många andra. Kan inte sitta sjukskriven och vänta på att ev få tid hos vårdcentral samma dag. Vem betalar mina avbokningskostnader på flyg till Bryssel eller tåg till Stockholm. Vem går i med en timmes varsel och ersätter mig på diverse möten? Detta är Moment 22. Har nu gett upp och bett min vårdcentral att skicka vår mejlväxling till patientnämnden. Är dessutom i underläge som offentlig person. Svensson kan stå på sig utan att det kommer i tidningen! Tror någon att politiker har gräddfil till vården? Inte jag. Skall man behöva ha privat vårdförsäkring utöver världens näst högsta inkomstskatt! Har varit den offentliga vården trogen för att jag vill se att den funkar och vara som de flesta. Men nu? Tänker söka vård där jag kan få den. Och tänker ta i tu med det när jag kommer hem! Fast mycket inbokat framöver. Det går väl med smärtstillande och annat. Min mamma hade 44 år utan en sjukdag. Och jag har inte vikit mer mig speciellt mycket även med sedvanliga förkylningar och annat. Vem tackar mig för det? Visst, lite självömkan. Medges. Och ännu argare blir man när man ser produktiviteteten i delar av svensk vård, speciellt inom psykiatrin som i det närmaste har havererat! Jag har frågat min vårdcentral vem som fattat beslut och när,  om att man inte kan boka tid. Har sökt i både landstingets och regionens handlingar och inte hittat!


Sista gången jag tar upp detta ämne. Hoppas på fullmäktigegruppens förtroende på fredag. Och på att få komma till vården. Lider också av att inte kunna röra mig eftersom jag är van att kunna gå obehindrat ett par mil i ur och skur. Och nu knappt kan ta mig ur sängen. På denna soliga och fina ö!


Hoppas kunna komma hem på torsdag natt. Om inte grekiska flygledare strular till det. Och kanske få komma till vården på fredag! Men hur det avlöper tänker jag inte berätta. Nog av personlig frustration. De finns de som har det värre.




PS En gigant lämnar. Esaias Tegnér, Arnold Guntsch, Gunnar Hillerdal - Yngve Filipsson. Yngve, den kanske mest närvarande rektorn. Att komma efter dessa herrar!?  Dags för en dam!? DS




Bo Frank
Kreta 20161011



söndag 9 oktober 2016

Helvetet på jorden - God natt Sverige

Smått surrealistiskt att börja tänka. Sitter i solen på bättre hotell vid havet. Bara 50 mil österut omkommer människor som vill ta sig till en bättre värld. Läser därtill Mario Vargas Llosas bok Keltens son. ( Undrar hur mycket Jan Guillo tillskansat sig? )
Boken är en av alla uppgörelser av belgarnas kolonialsation i Afrika. Och gummibolagens härjningar i Amazonas! Otäck läsning i en vacker skönlitterär förpackning som mer än väl visar att De Aderton gör ett klokt val emellanåt. Nu höjs röster för att akademin skall vandra samma väg som muséer, teatrar och dagis. Syssla med normkritik. Hoppas att akademin i år väljer en extremt introvert person som ingen hört talas om. På pin kiv.


Lika extremt är Lund. Som bygger nya centrala bostadsrätter för flyktingar. Bara Lunds enda oppositionsparti, Lib, som protesterar.


Självömkan. De saker jag ägnat minst intresse åt i livet är privatekonomi och egen hälsa. Har nu haft tid att sitta på nätet. Min sex månader stelhet i en hälsena kan ha blivit en kronisk åkomma. Haltar idag. Vården ville inte ha mig. Ser vad som kan göras. Ser Susanna Kallur träna. Excentrisk träning. Med ryggsäck? Kanske behöver ett besök hos en sjukgymnast. Nån tablett? Hälseneinflammation är en inflammation utan inflammation. Vad skall man med läkare till om man kan söka på nätet? Fri förskrivningsrätt? Av piller. En del läkare som ägnar sig åt detta blir aldrig av med sitt leg. Eller skumma advokater. Mer sammanhållna yrkeskårer än politiker!


Mitt knä, i detta anfall av självömkan. Ser inget entydigt på nätet. Svullet. Stelt. Nån biverkning? Artros? Behöver veta. Haltar och linkar.


Hemma. DFF gör sitt. Öster har inte råd att strula till det och komma till kommunen ännu en gång!




Läser i Sydsvenskan att maffian är starkare än polisen i Malmö. Det förklarar väl polisbristen i Växjö. Och hur regeringen inte har kontroll på vad som händer i vårt land. Ask, Ygeman&Johansson framstår inte som vinnare! Sverige är ett paradis för kriminella!




PS Läser i SvD att mark- och miljödomstolen kan förbjuda JAS-plan på Öland av bullerskäl. Bullernormer är således överordnade svensk säkerhet. Detta skulle inte kunna hända någon annan stans på jorden. Jurister på låg nivå styr Sverige. Inte regering och riksdag. God natt Sverige! Putin skrattar när klippen från ambassaden förmedlas. Man kan lita på att svenskarna inte lägger sig i. DS




DS










Kreta 20161009




Bo Frank











fredag 7 oktober 2016

Med solen i solen

På  Kreta med min mexikanska sol som fyller jämnt. Och hennes barn och barnbarn. Sitter på ett bra all inclusive med en Frozen Margarita och ser solen går ner över havet. Sämre kan man ha det. Gått, ätit och läst. Vi är påpassligt nog vid Kretas längsta strand. Fast det är småsten. Måste ha badskor.


Smågnäller lite. Stel i ena hälsenan sedan ett halvt år tillbaka. Linkar den första halvtimmen på dagen. Och ont i ett knä sedan tre månader tillbaka. Att sitta på huk är inte att tänka på. Försökte få en tid på min vårdcentral i veckan, men det bedömdes inte som akut. Och inget tips om hur man eljest bär sig åt för att komma till vården. Att boka en tid är numera inte möjligt. Men ledande politiker och chefer i regionen har en annan uppfattning. Skall inte säga att jag lider, men det är inte bra. Och knät skulle kunna vara en biverkning av medikament mot högt blodtryck. Skall göra ett försök till när jag kommer hem. Annars får jag byta vårdcentral - till en vårdcentral som vill ta emot patienter. En chef/läkare inom regionen trodde t o m att man kunde boka tid på nätet. Men det går inte.


Icon affären. Är ingen "affär".  Bra artikel i SmP. Förutom rubriken som antyder att det är något skumt med det hela.  Det kommer mer i morgon. Att mark vid olika tidpunkter har olika värden är inget konstigt. Däremot kan man som Storbjörk sa, fundera på hur länge optioner skall gälla. Och Växjö behöver snarare fler Anders Öman än färre. Denne man som är svårt drabbad av Jante. På olika plan.


Den s k 55-åringen är stamkund i kommunens kontaktcenter och en del andra människor också. En
politiker är  nästintill terroriserad av en av dessa "juveler". Växjö kommun är under stundom en akutpsykiatrisk klinik. Så ser världen ut.




I trakten av Chania


20161007

torsdag 6 oktober 2016

Matteus 25:29

Så kom inte helt oväntat den första större sprickan i luftslottet Sverigeförhandlingen. Moderaternas nej till höghastighetsjärnvägen. Den som är gladast idag är väl Magdalena Andersson. Men detta svarar inte på frågan om infrastrukturen runt Växjö och i Sydöstra Sverige. Det ser ut som om infrastrukturen ser ut att följa bibelcitatet enligt ovan. Eller? Växjö fortsätter dock ända in i det s k kaklet.

Har begåvats denna vecka med två prao som nu övertagits av Sofia Stynsberg. De har varit med om en hel del som jag tror lämnat avtryck!

Nästan helt nöjd med med moderaternas skuggbudget. Samliga allianspartier väljer att inte låna i bra konjunktur. Och vill ge mer till kommunerna, stärka arbetslinjen och minska bidragen.

Intressant föredrag på Rotary om rätten till att bestämma över sitt eget liv. 80% av folket är för och en majoriotet av politiker emot. Riksdagen borde göra som i Tyskland och låta ledamöterna rösta fritt. Detta kommer i Sverige, frågan är bara när.

Går Storgatan fram och ser alla modefoton i skyltfönstren. De liknöjda modellerna ser inte ut att må bra, de ler aldrig och saknar utstrålning. Och inte blir man köpglad!

Åker nu till Kreta. Osannolikt nog till samma hotell som Anna Tenje lämnar idag. Har lärt mig att det onsannolika är mer sannolikt än man tror. Och att det ibland är mer slump än vanligt.

Växjö 20161006


Bo Frank

måndag 3 oktober 2016

Svart vecka - Växjös skolranking

Skall man läsa dagstidningar? Hur mår man då? Mår de som inte läser bättre?


Putin håller på att skriva in sig i historieböckerna tillsammans med Stalin, Hitler och Pol Pot. Den globala uppvärmningen fortsätter, det är snart mer plast än fisk i haven och i våra sjöar. Enskilda djurarter slår ut hela ekosystem. Public service ägnar sig åt s kl greenwashing och mörkar sina klimatutsläpp. När såg någon en miljöbil där det stod Aktuellt på? Ungern går mot diktatur. I Sverige är antalet grova våldsbrott fem gånger så många som i övriga Norden. Och svensk flyktingpolitik fortsätter att vara generösast i Europa. I detta mörker kan man ju inte bli deppad över Östers härdsmälta eller att Lakers inte vinner. Men det gör DFF!


Bo Rothstein skriver en av de bästa debattartiklarna på länge i DN. Om hur svenska myndigheter håller på att bli propagandacentraler som leds av politiska generaldirektörer. En regering behöver inte riksdagens stöd för att inrätta nya myndigheter. Nu skall en speciell jämställdhetsmyndighet inrättas med oklart uppdrag. De skall väl se till så att alla förskolor blir normkritiska och klär pojkar i rosa. Och de skall väl jobba för att alla barn skall få könsneutrala namn och annat. Våra muséer skall få politiska uppdrag. Och en räcka andra, redan befintliga myndigheter jobbar med att förändras vårt synsätt. I radions Tankar för dagen finns det alltid folk från Stockholm som anser att alla skall få stanna i Sverige även utan asylskäl.
Även kommunerna ägnar sig åt nudging. På svenska, beteendeförändringar. Dock av mer oskyldigt slag. Som att ungar bör cykla till skolan och att man skall sopsortera. Men statens ambitioner är stora.


Idag uppvaktar 18 kommunalråd från Norrland Ygeman om polisbristen. Och det lär inte räcka med det. Jag har en idé. Sätt Eliasson som chef för den nya jämställdhetsmyndigheten! Då kan han driva politik på heltid!


Detta var svart. Men ibland måste även jag få lufta frustration. Men som ledare måste man visa på optimism och möjligheter. Och det är inte svårt i Växjö. En oas i en mörk värld. Där det mesta funkar och går åt rätt håll. Hoppas inte läraren som hotar poliser inte finns i Växjö. Förmodligen inte eftersom som man skriver i Kronobergs län.






Ny härlig artbetsvecka. Två prao denna vecka. Idag späckat med möten. Många som vill uppvakta kommunalråden på förmiddagen. Så ärendeberedning. Skall hälsa en grupp från Kosovo välkommen. Till Radion för att prata Beatles. Lunch och möte med Riksidrottsförbundet. Möte med kommunens brottsförebyggande råd där jag är ordförande. Sent i em. Träff med nya medlemmar. Så kretsstyrelse och gruppmöte. På jobbet strax efter sex idag och hemma vid 21. Och alltid händer det något oförutsett!




PS Sossarna i Växjö, som inte åstadkommer något annat än gnäll, upprörs över Växjös plats i årets skolranking av facket. Kan skriva mycket om detta. 1. Växjös resultat är inte bra. 2. De kommuner som ligger i topp har i det närmaste haft noll i flyktingmottagande. 3. Kommuner där sossarna haft makten i alla tider ligger botten. Göteborg 217, Malmö 244. Synd att inte någon kunde ge dessa kommentarer i SmP. DS
















Bo Frank
Växjö 201610093